Prečo sa v tejto spoločnosti zatracuje žena v domácnosti?
Casto sa to spomina aj tu na MK, ze zena na materskej, rodicovskej a nedajboze aj po uplynuti oboch je nejaka flakacka. Preco to tak je? Je to problem, ak nie je odkazana na dalsi prijem, lebo manzel to zabezpecil? Aj tu medzi nami je kopec zien, ktore to velmi odsudzuju a nejedenkrat sa vyjadruju az skaredo voci tym, ktore nepracuju. Preco? Casto sa tu spomina argument, ze to je mozne "iba" na Slovensku, 3 roky materska, ze inde maju iba 6 tyzdnov, alebo 3 - 6 mesiacov a potom sup do prace. Ale netreba si zamienat socialnu statnu pomoc, ktora sa cerpa tak kratko, s realnym naslednym pobytom v domacnosti. Ako pozeram, na zapade az 30% zien ostava zenou v domacnosti. To je dost vela na to, aby sme sa o nich vyjadrovali casto tak hanlivo.
@zmrzlinka2021 blbosť. Nie všetky ženy robia do 17:00. Sú ženy, ktoré končia skôr a neprídu s vyplazeným jazykom domov a nečaká ich druhá sichta. Sú muži, ktorým nevadia domáce práce a nepovažujú ich len za ženské práce.
Mňa by to doslova urážali byť len žena v domácnosti.
@liljana
O tej kvalifikacii by som sa takto nevyjadrovala. Realita - v praci som zazila zeny, co dlhe roky makali vo fachu a nič moc, stale slaby priemer a zazila som aj zeny, ktore boli doma 15 rokov, a boli velmi sikovne, velmi rychlo sa chytili a robili kvalitne. Bavime sa o odbornej praci.
Spominas rozvod - lenze ja sa bavim o paroch, kde sa ludia skutocne lubia a podporuju a chrania, nie o "pseudovztahoch". Zo vztahoch, ktore takto ziju dlhe roky, som nepocula o rozvode.
Vies kolko je zien, co mukluju pri pase za minimalku, doma na krku 3 deti a bum rozvod? V com je ta zena "vo vyhode"? No v nicom, v podstate bude socialny pripad
@jahoda_12 myslím že týmito rečami ukazuje len na svoju osobu.. fakt mi je občas smutno aki vedia byť ľudia k sebe navzájom a ako.sa cítia nadradeno.. vzivote má takéto niečo nenapadlo riesit, ani keď som pracovala a deti nemala a zarábala som si sama na seba.. myslím že s niektorym ľuďom je úplne zbytočne argumentovať, lebo by neuznali ani štipku pravdy v tom čo tvrdí proti strana..
@aurora33 pisem pridu o piatej domov - bezne dnes robime do 16tej, 16:30, plus treba nakupit, riesit domacnost..
Preco by ta urazalo byt "len zenou v domacnosti".
Nuti ta k tomu niekto?
Ved ked su tie zeny spokojne, preco nie?
Ja som karierne zamerana, a som stastna, ze zijem zivot, s ktorym som stotoznena a uplne chapem, ak niekto ma aj inu volbu.
Vacsinou so zenami v domacnosti maju problem zeny, ktore im proste zavidia. Ktore s tym jazykom pridu domov, su vycerpane, nemozu pestovat svoje hobby, čaká ich komplet domacnost a su nahnevane, ze ta Mara sa "tak dobre vydala" a kvaskuje...
@zmrzlinka2021 Tvrdis, ako si zeny doma robia vzdelanie, kurzy, kvalifikacie a na druhej strane s takym vzdelanim maju robit za minimalku? Potom je to zbytocne zabity cas aj peniaze taky kurz, co prinesie iba minimalku. Ked sa zena bude musiet postarat o rodinu, tak ver mi, ziadnu minimalku nezoberie, lebo prijmy a vydaje nebudu sediet. Minimalku berie mozno vtedy, ked maju muzov druhy plat. Nikto nebude dlhodobo robit za 500 eur, ked vydavky su 800 eur.
@number19 Ako clovek, co riesim aj CV ti mozem povedat, ze sa smejem z niektorych CV a tej "super praxe" niektorych ludi.
Cele CV je ti niekedy uplne naprd. Vacsina super CV ludi nepouzitelna. Robili super pozicie, neviem co... a ked sa s nimi bavis, vidis, ze su mimo.
Teraz sa snazim o ludi skor "mimo fachu", pretoze darmo niekto v odbore mi tu robi 15 rokov, ked je realne nepouzitelny.
@liljana Mnohe z tych zien v domacnosti su sikovne a zrucne a nestratia sa. Su doslova zeny, co svoj biznis zacali tesne pred 50tkou... opat, niekto cely zivot od 18 maka za almuznu, a su ludia, co ked sa do veci pustia, idu dost "nahor"
@jana_eyre_2 vzdy ked ma niekto s niecim velky problem u toho druheho tak - on ma ten problem, on to nema v sebe usporiadane z nejakeho hladiska.
@zmrzlinka2021 Poznám ľudí čo končia oveľa skôr. Nákupy sa taktiež nemusia robiť denne. Alebo môže nakúpiť muž. A no neviem....vklude si upratovať celý deň? :D to skôr svedčí o lenivosti. A nezávidím. Skôr to je podľa mňa taký premenený čas len sedieť doma a čakať kým sa vráti pán aby som mu naložila teplú večeru.
@zmrzlinka2021 Ja som každý prac.deň doma už o 15-tej. Cestou z práce mini nákup. Ak je potrebný. Všetky veľké nákupy rieši manžel cez víkend. Začínam okolo 7-mej až 7:30. Sú samozrejme aj výnimky, že prídem okolo 18:00-18:30, ale takých dní je minimum.
@liljana Perfektne zhrnuté 👍
@zmrzlinka2021
Tak to vysvetli v tomto prispevku, ze autorka ma ist s platom nahor. Jej argument je, ex môže aj viac, ale nechce sa mu. Nepozname kolko ten muz robil, ako dlho, aky je zdravotny stav, ale je proste lenivy, ked nezarobi viac.
https://www.modrykonik.sk/forum/rozvod-a-sudy/vyzivne-180-eur-na-2-deti-spolu/
@number19 no tak s trhom prace je to dost diskutabilne- ja som nikdy nemala (a pokial mi bude sluzit hlava a ruky nebudem mat problem) s pracou. Robila som uz aktivne pocas studia. Moje spoluziacky len studovali a boli takmer rok po skole doma ci up, co si nedokazali najst pracu. Ani jedna nepracuje vo vystudovanom fachu, pricom je to velmi ziaduce povolanie a fakt ti ponuky padaju pod nohy z kazdej strany.....takze vsetko zalezi od charakteru, ctiziadosti, vystupovania a prax je niekde dost vzadu. A ked je naozaj zle, ze musi vziat akukolvek pracu, v tescu pri vykladani tovaru fakt prax nepotrebujes🙈🙉🙊
@zmrzlinka2021 áno presne tak, keď má človek potrebu byť nadradeny nad druhým a rieši jeho život, je to z dôvodu že má v sebe nejaký nevysporiadany problém..
naozaj mi je záhadou ako môžu mať ženy čo sa ich absolútne nijako nedotýka život iných žien tak vyhranené názory a riešiť životy iných, ktoré od nich nechcú ani zbla..
@aurora33 Ano, koncis skor ale aj skor zacinas, cize musis velmi skoro vstavat. Cize nieco za nieco a potom prides z prace a si ako mechom obarena.
Ano, je super si v klude porobit a ked pride manzel, byt aj s nim, ci ist do fitka.
Ano, ty to nazyvas lenivostou, ja to nazyvam volbou.
Naco sa v zivote zbytocne hnat ked vieme veci riesit efektivnejsie?
Ja som clovek, co hlada efektivitu, ci v ramci pracovnych procesov, zivota.. pre mna nie je smerodajna "predstava a hodnotenie inych, ale realne vysledky a dopady pre moj zivot, resp. to, co procesmi nastavujem.
Je super totiz aj zit, nielen sa nahanat, stresovat.
Zivot si treba vychutnavat.
@jahoda_12 Ake predsudky? Budte si doma, v pohode. Ale ked ja niekoho prijimam do prace, tak mi zalezi na praxi, ze ten clovek je za poslednych 10 rokov v obraze.
To ze vysaval, vyvazal deti, varil mi je fakt jedno.
A do plena. Mna nic netrapi, nikomu nezavidim. Mala som/mam moznost volby byt zena v domacnosti. Taka existencia ma ale neoslovila.
@number19 ano, ale ja nemam problem si najst pracu vo fachu, v ktorom som studovala, aj ked bez praxe. Hlavne vdaka tym kurzom, ktore som si porobila, mam "all-arounder" vzdelanie a vdaka muzovi a "nasej dohode", ked pojdem do prace po x-rokoch, ked deti odrastu a ja sa budem nudit, problem mat nebudem. Naopak, moje kamosky mali a maju vzdy problem pracu si najst, aj ked vacsinu svojho dospeleho zivota pracovali, pretoze nie su priebojne a vyrazne na pohovoroch...(bola som prisediaca na personalnych pohovoroch, takze to nie je moj osobny dojem...).
@zmrzlinka2021 Tvoj manzel si tiez len tak v klude ide do fitka a pohodadzes?
@zmrzlinka2021 neboj sa o mňa. Nie som unavená, nenahanam sa a predstav si stiham aj denne cvičiť. Všetko čo som chcela a vysnívala si mám.
@jana_eyre_2
Ja ich fakt chapem - proste vnutorne nie su vysporiadane s niecim vo svojom zivote. Napr. musia byt "v strehu", lebo nemaju vedla seba muza, ktoremu mozu plne doverovat.
Ono je to velmi stresujuce prist vycerpana z prace, riesit kruzky, pripravu vecere, obchod, nieco upratat + detske vylomeniny, robit policajta a vlastne absolutne nemat priestor a cas na vlastne kruzky, na cvicenie, odpocinok nehovoriac o detskych chorobach.
Pokial ma niekto pracu na plny uvazok a musi v nej realne pracovat, musi niekde to zosekat v rodine, alebo vo svojom osobnom priestor.
Neda sa fungovat vsade na 100 %.
@number19 moj manzel ide skor behat, ja si rada idem do fitka. Obaja pracujeme, obaja sa starame o rodinu a domacnost a tak nam to vyhovuje. Mna moja praca bavi.
Cize je to vec volby
@aurora33 tak preco ta tak zere to, ked niekto pracuje na full uvazok v doamcnosti?
@zmrzlinka2021 Ako si prišla na to,že pracujúca žena nemôže dôverovať svojmu manželovi? 🤔 Toto som nejako nepochopila.

@zmrzlinka2021 Niektore rodiny takto funguju ... do rozvodu. Ked sa manzelovi nieco stane, ze par rokov nebude moct kvoli zdravotnemu stavu pracovat. Aku kvalifikaciu ma zena v domacnosti, aby sa zatial postarala o rodinu? Viem varit a rozvazat deti na kruzky, ked mi date auto a natankujete?