icon

Prečo sa v tejto spoločnosti zatracuje žena v domácnosti?

26. feb 2022

Casto sa to spomina aj tu na MK, ze zena na materskej, rodicovskej a nedajboze aj po uplynuti oboch je nejaka flakacka. Preco to tak je? Je to problem, ak nie je odkazana na dalsi prijem, lebo manzel to zabezpecil? Aj tu medzi nami je kopec zien, ktore to velmi odsudzuju a nejedenkrat sa vyjadruju az skaredo voci tym, ktore nepracuju. Preco? Casto sa tu spomina argument, ze to je mozne "iba" na Slovensku, 3 roky materska, ze inde maju iba 6 tyzdnov, alebo 3 - 6 mesiacov a potom sup do prace. Ale netreba si zamienat socialnu statnu pomoc, ktora sa cerpa tak kratko, s realnym naslednym pobytom v domacnosti. Ako pozeram, na zapade az 30% zien ostava zenou v domacnosti. To je dost vela na to, aby sme sa o nich vyjadrovali casto tak hanlivo.

zuzanockamt
6. mar 2022

@zmrzlinka2021 Manžel ženu nemusí len opustiť...stačí nehoda, úraz, choroba, smrť na manželovej strane a pre nezamestnanú ženu bez prostriedkov (nepočítam manželov účet) môže nastať dosť slušný problém. U nás keby sa čokoľvek zo spomínaného stalo, viem to potiahnuť. Manžel z opačnej strany tiež.

aurora33
6. mar 2022

@vevesh to je síce pekné, že tak fungujete ale ak sa tebe náhodou niečo stane ( samozrejme neprajem vám nič zle len čisto teoreticky). Čiže ak sa niečo stane a vy budete napríklad týždeň v nemocnici, dokáže sa muž postarať o deti, keď nevie kde je škola škôlka lekár a vysávač?

number19
6. mar 2022

@vevesh "podla tvojej predpovede su zeny po 40tke socialne pripady na up"
Zeny po 40tke su tie najlepsie na zamestananie. Deti odrastene, skusenosti nadobudnute. Najlepsi "material".
Ale nie tie ktore tych poslednych 10 rokov len vysavali, varili, rozvazali deti a chodili do fitka.

vevesh
6. mar 2022

@aurora33 veeeeelmi tazko-v poslednej dobe si to par krat natrenoval, ale detskeho este netrafil- nemusel😀. Ale bude musiet. Tak isto ako sa ja budem musiet postarat o jeho pracu, ked sa jemu nieco stane🙃🙃ale uz mam jedno dieta dost velke, cize by mu to ukazalo😀

number19
6. mar 2022

@vevesh Neviem si predstavit, ze by moj muz nevedel kam chodi moja dcera do skoly.
Diagnoza: absentutjuci otec.

vevesh
6. mar 2022

@number19 lenze zabudas na jeden fakt, a to, ze nie vsetky maju deti odrastene (kedze po vacsine maju tieto zeny viac ako 2 deti...). A pracuje sa minimalne do 65 (a o takych 20r. si myslim, ze akurat tak do smrti), cize 40rocnu zenu aj bez praxe caka minimalne 25r+ pracovneho zivota....nie malo...

monka105
6. mar 2022

Podľa mňa toto je individuálna otázka. Ja si teda neviem predstaviť, že by som mala byť celý život ženou v domácnosti a nechať sa živiť chlapom, nech by zarábal hoc aj milióny, som ambiciózna a toho názoru, že vždy treba mať aj plán B, lebo v dnešnej dobe ani obrúčka, ani deti žiadnej žene nezaručujú, že raz svojho chlapa neomrzí a nevymení ju. Čo sa týka materskej/rodičovskej, ja mám teda jednu hlavnú prácu, druhú vedľajšiu, do toho sa mi koľkokrát stane, že ma o niečo prosia kamaráti/blízki a ešte sa venujem aj pestovaniu raritných rastlín a teda poviem ti, že už sa neviem dočkať, ako budem na materskej a mojou jedinou starosťou bude dieťa a domácnosť. 😂🤷🏻‍♀️ Tie tri roky sa chystám určite užiť si naplno. Mala som vo svojom okolí ale aj babu, ktorá nechcela robiť ani za nič, silou mocou sa snažila vyciciavať sociálny systém, aj za cenu toho, že mesačne nesmela prekročiť životné minimum, len aby dostala sociálnu dávku. Dieťaťu nemala dať pomaly čo jesť, nemala z čoho platiť nájom, ale robiť ani za nič, lebo štát sa má vraj o ňu postarať. A takéto ženy odsudzujem a vôbec sa tým netajím. Keď máš dieťa, si v prvom rade zodpovedná zaň, má byť na prvom mieste to, aby si mu mala dať čo do úst, nie tvoja vlastná pohodlnosť.

vevesh
6. mar 2022

@number19 preco by mal byt absentujuci? Deti si ho doma normalne uziju, ale tak hadam nebude robit a robit aj "moju pracu" k tomu, len aby sme si boli fifty-fifty....my fungujeme na rozhovoroch, dohodach a kompromisoch a nie stylom "vsetko na pol" (ak to niekomu vyhovuje, okej- nam nie).

number19
6. mar 2022

@vevesh "ale detskeho este netrafil- nemusel"
Ak ti vyhovuje ze tvoj manzel nema potuchy o doktoroch, skolach tvojich deti tak OK.
U mna by to velmi nepreslo. Tak ale kazda mame ine naroky na manzelov/partnerov.
Zacinam sa trosku viacej dostavat do obrazu fungovania domacnosti, kde su zeny len v domacnosti.
Muz mimo. Chapem tych muzov, ale zeny?

vevesh
6. mar 2022

@number19 este raz- moj muz nie je mimo. Ja ho poinformujem o vsetkom, len nemusi byt osobne pritomny, lebo to je moja parketa kedze ja mam cas a jednoducho toto vybavujem. Vzhladom na jeho pracu, on si urobi v klude a ja si urobim tu moju v klude a stretneme sa doma v rovnaky cas....🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

number19
6. mar 2022

@vevesh Este raz.
Ved si sama napisala, ze k decakovi este netrafil. Tak je podla mna ako otec mimo. Som ta hore citovala, sama si to povedala. Ako inac opisat takeho otca?
Aj my si s muzom obaja v praci porobime v klude a stretneme sa doma.
Ale ja necakam doma kedy sa vrati on z prace. My sa obaja vratime z prace domov. A v klude debata.

zmrzlinka2021
6. mar 2022

@zuzanockamt zivitelia obvykle maju dobre poistky, zas nemysli si, ze ti ludia su vytreti, oni su dobre zabezpeceni aj pre taketo pripady
V zivote mozu nastat rozlicne situacie, preto zaklad je mat vztah s normalnym muzom, nie s tymi vselijakymi dementami, s ktorymi si tu robia dievčatá deti ako svojimi frajermi a hraju sa na vztah...

vevesh
6. mar 2022

@number19 ano, netrafil, lebo tam nikdy nebol= nemusel ist, kedze ja som doma a terminy u lekarov robim ja, zvacsa v jeho pracovnej dobe. To neznamena, ze muz nic nevie a doma nie je a je absentujuci vo vychove. Ale ked obaja robite, zvacsa sa bud striedate alebo aj nie- tiez poznam pary, kde to vybavuje iba zena, aj ked obaja pracuju -je to normalne a zalezi to od paru, ako to ma nastavene. Ty chces len a za kazdu cenu dehonestovat zenu v domacnosti, "ze nic nerobi" a ked robi, tak automaticky "muz nie je doma, tak preto robi". Kazda domacnost a kazdy par je individualny a kazdy ma robit tak, ako im to vyhovuje- to neznamena, ze niekto je viac, lebo (viac) pracuje ci nepracuje vobec.

6mia6
6. mar 2022

@vevesh strácaš čas ona nechce pochopiť. Vidí veci veľmi čiernobielo

zuzanockamt
6. mar 2022

@zmrzlinka2021 Áno, zvyčajne to tak he, no aj tak keby čosi - nerada by som bola odkázaná iba na manželov účet a poistku.
Tiež sa čudujem, keď tu čítam príbehy žien a mnohým nerozumiem, či sú ony také blbé, alebo ja som mimo. Treba vedieť s kým si rodinu založiť a hlavne mať istú postupnosť - vzťah, manželstvo, samozrejme vlastné bývanie, práca, zabezpečenie. A potom sa zamýšľať nad deťmi.

sparrows
7. mar 2022

Pre mňa je to obrovský risk. Byť závislá na mužovi nikdy nie je dobrá vec. A potom trápny dôchodok, nie vďaka. Denne je tu veľmi veľa príspevkov, ktoré len potvrdzujú, že vo väčšine prípadov to pre ženu nedopadne najlepšie. Ja osobne by som nemohla byť ženou v domácnosti, ja mám vyššie ambície.. ale každej to vyhovuje inak.

natalienka12
7. mar 2022

@zmrzlinka2021 Tak toto je trosku prestrelene…s nadvahou su naopak vacsinou zienky domace co len vyvaraju doma, tie, co chodia do prace, hlavne tie vyssie postavene kvalifikovane prace, si liniu drzia. A ze kto zatracuje? Ved kazdemu jak je libo. Ja si do prace chodim, bavi ma to, doma by som byt nechcela. Ale nikomu nedavam ani peniaze zo svojej vyplaty, ani nenariekam na konovi ako vsetko zdrazelo.

6mia6
7. mar 2022

@natalienka12 kde chodíš na tieto názory.😮

6mia6
7. mar 2022

@liljana ja teda neviem infarkty dostávajú aj mladí ľudia, aj tí čo celý život dreli za dvoch, aj tí čo dreli sami na seba. Môj muž by robil a zarábal rovnako aj keby som do práce chodila. Tak neviem čo by sa vlastne zmenilo.

zuzanockamt
7. mar 2022

@6mia6 Zmenilo by sa napr.to, že by zodpovednosť za financie nebola len na jeho pleciach. To je dosť veľký stres pre muža si myslím. V klasickom vzťahu, kde sú dvaja pracujúci sa tá zodpovednosť rozloží a keby sa niečo stalo, nie sú nútení žiť z úspor a poistiek.

vevesh
7. mar 2022

@natalienka12 jasne merkelova, albrightova, tatcherova mali 60-90-60🙆‍♀️🙅‍♀️🙆‍♀️🙅‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

6mia6
7. mar 2022

@zuzanockamt aha ale ja môžem mať stres v práci a potom stres kde ktoré dieťa vyzdvihnúť, či nebude čakať niekde na ulici. Či každé z tých troch stihne ten svoj tréning a ako sa tam vlastne dopraví. Ako príde domov.
Bohužiaľ práca môjho muža si vyžaduje cestovanie, svoju prácu má rád a robí ho šťastným okrem iného + je veľmi dobre ohodnotený.
To mu mám povedať nech ide do fabriky aby koncil o 14.00 a pomohol mi s deťmi? Alebo keď je konečne dva, tri týždne doma tak ja budem v práci.
Je to jednoducho tak ako to je. Nerozumiem prečo sa to tak veľmi rieši.
Koho baví chodiť do práce nech chodí. Pre mňa to bol kolotoč, ktorý sa točil aj v noci.
Takto su všetci spokojní.
Treba aj pochopiť, že nemá každý prácu bez zmien napríklad. Alebo dlhy kratky týždeň. Prípadne škôlky otvorené tak aby nemusel stresovať či to stíha z nejakej bežnej pracovnej doby.
Nebudem celý život doma. Ani celé dni nepratujem a nevarím.
Keď sa situácia zmení bude sa riešiť. Deti nebudú stále malé.

zuzanockamt
7. mar 2022

@6mia6 Samozrejme, chápem. Ani ja nerozumiem, prečo sa rieši, keď ide žena do práce od 2-mesačného alebo polročného alebo ročného dieťaťa. Sú profesie, kde sa dá všetko skĺbiť, sú také, kde sa nedá.

number19
7. mar 2022

@6mia6
"Môj muž by robil a zarábal rovnako aj keby som do práce chodila. Tak neviem čo by sa vlastne zmenilo."
Ked nie si schopna zarobit tak aby to bolo v rodinnom rozpocte znatelne, tak samozrejme chapem tvoje ambicie byt zena v domacnosti, lebo ine tam evidentne nie su mozne.

evelyn0303
7. mar 2022

@liljana kdeže, skusenosti a prax su na nezaplatenie,moj muž zarobi asi 6x tolko čo 30rocny bezdetný Ing.plny elanu a energie..Kolko si vypyta,tolko dostane.

liljana
7. mar 2022

@6mia6 Uvidime, ci ho praca bude robit stastnym aj o 20 rokov, ked dostane krizu stredneho veku, ked sa zacne stracat energia do prace atd. Je to ale mily argument, ze dobra zienka v domacnosti vlastne robi muza stastnym, ze moze byt od nevidim do nevidim vo svojej milovanej praci a stravit v nej zivot aj za nu. 🙂

zuzanockamt
7. mar 2022

@liljana Len kedy potom tí muži trávia čas s rodinou? 🤔 Či stačia ženám len financie? 🤔

number19
7. mar 2022

@zuzanockamt Muzi len zarabaju, takze su absentujuci otcovia a manzelia.
Zeny su len zeny v domacnosti, presaturovane len starostlivostou o 100m2 (v lepsom pripade) a detmi.
Vseobecna frustracia oboch, nevyvazeny vztah. Podla mna fakt zastaraly model.
Kazdy vzdelany clovek si je toho vedomy.

6mia6
7. mar 2022

@number19 to potom nemáš poňatia koľko zarába môj chlap 🤦🏻‍♀️ a nie nie som živiteľ rodiny a ani mi to nechýba. Nepotrebujem sa s chlapom predbiehať

6mia6
7. mar 2022

@liljana kríza stredného veku tu už bola. A v pohode