icon

Prečo sa v tejto spoločnosti zatracuje žena v domácnosti?

26. feb 2022

Casto sa to spomina aj tu na MK, ze zena na materskej, rodicovskej a nedajboze aj po uplynuti oboch je nejaka flakacka. Preco to tak je? Je to problem, ak nie je odkazana na dalsi prijem, lebo manzel to zabezpecil? Aj tu medzi nami je kopec zien, ktore to velmi odsudzuju a nejedenkrat sa vyjadruju az skaredo voci tym, ktore nepracuju. Preco? Casto sa tu spomina argument, ze to je mozne "iba" na Slovensku, 3 roky materska, ze inde maju iba 6 tyzdnov, alebo 3 - 6 mesiacov a potom sup do prace. Ale netreba si zamienat socialnu statnu pomoc, ktora sa cerpa tak kratko, s realnym naslednym pobytom v domacnosti. Ako pozeram, na zapade az 30% zien ostava zenou v domacnosti. To je dost vela na to, aby sme sa o nich vyjadrovali casto tak hanlivo.

zuzanockamt
27. feb 2022

Pokiaľ to ženu baví doma s deťmi a domácimi prácami, ak nemá potrebu sebarealizácie, ak jej stačia manželove peniaze, ak nemá potrebu si budovať niečo svoje materiálne iba svojím úsilím, tak nech je teda doma.
Ja som rada, že popri práci zvládnem deti, domácnosť a teší ma pohľad na môj účet, na úspory, teší ma pocit, že si kupujem sama veci, nikto mi do toho nekecá. Nemohla by som byť finančne závislá od iného človeka dlhé roky a sama nič nemať.

natalienka12
27. feb 2022

@liljana Na nej to nazorne vidis, ako sa u zien v domacnosti straca seda mozgova hmota 😂 myslim, ze dalej to nestoji za komentovanie, lebo vraj jej “zavidime” no stale som nepochopila, co jej akoze mame zavidiet. Ale vyssie spominala, ze z prace jej stale volaju aby sa vratila. To bude nejaky “dokonaly” kus, uz len podla mentalnej urovne jej prispevkov.

babulkomale
27. feb 2022

@natalienka12 napisala mentalna atletka co v inej diskusii potrebovala vysvetlit jeden prispevok na tri krat, a ktora popri praci nevie varit a piect, ze to musi robit muz, zavistlivej zatrpknutej bosorke co dufa ze niekoho kto sa ma lepsie ako ona, trafi slak 👏👏👏
Ste si dali zlet, jezibaby 😂

liljana
Autor odpoveď zmazal
marca12
27. feb 2022

Ten,kto uraza zeny v domacnosti,bude urazat vsetko a kazdeho,to su typy ludi,ktori nevedia,co je to zi a nechaj zit. Je to kazdeho vec.

natalienka12
27. feb 2022

@babulkomale 😂😂😂 A v akej praci ta to stale volaju spat? Opakujem, zene v domacnosti, teda ani tebe, nezavidim a nikdy zavidiet nebudem, lebo pre mna by to bolo nestastie a zivotna prehra. Ja sa do prace denne tesim a neskutocne ma bavi a naplna. A este mi za tuto pracu mesacne cinkne na ucet tolko, co ty ani nechyrujes. Tak co ti mam zavidiet? Moja zivotna ambicia nie je varenie a pecenie, ale tvoja ano, tak ti k tomu gratulujem. 😂

liljana
27. feb 2022

@marca12 Prejdi si komentare, kto zacal urazky so zavistlivostou a ubohostou,...Kde niekomu dojdu argumenty, zacne urazat. A musi cakat aj rychlu odpoved. Dovtedy tu bola normalna vymena nazorov pre a proti. Nerozumiem niektore zeny. Zacnu urazat druhych. Ked ich niekto usadi, zacnu fnukat a citia sa dotknute.

zuzanockamt
27. feb 2022

@babulkomale Aj mňa by zaujímala tvoja práca.

evelyn0303
27. feb 2022

@missdiva su muži a Muži,sused daval kedysi davnejsie zene ako bonus mesacne 200eur k rodicaku,nech si kupi nieco pre seba,videl ze su to iba smiesne peniaze,ktore odisli hned na dieta.Aj neskor jej daval peniaze,ked bola nezamestnana.A nikto nikomu nič nevyhadzoval na oči.
@jahoda_12 tato diskusia nema cenu😀😀Ja som stastna ze mam vo svojom okoli takuto komunitu,nezavidim susedom nove BMW,ani Maledivy na Velku noc,ani firmu,tesim sa z ich uspechu,pochvalim ak je nieco pekné,ak na nieco peniaze nemam,tak si to nekupim,život je celkom jednoduchy iba my si ho komplikujeme😀Uz sa tesim ze ,,krizovy stav,,konci a mozem vsade🥰

natalienka12
27. feb 2022

@marca12 Samozrejme, to je kazdeho vec a mne je uplne jedno, ci sa zena rozhodla zostat s detmi do 15 rokov. Skutocne sa nezamyslam nad zivotom inych ludi, ci su stastni alebo nestastni, ci maju peniaze alebo nie, ci byvaju 6 ludi v 2 izbovom byte alebo v obrovskej vile s bazenom. Nikomu nezavidim. Podla teba je normalne od zeny v domacnosti utocit na zeny, ktore maju trosku vyssie ambicie, ako len porodit a doma prat a varit, ze jej zavidime?

marca12
27. feb 2022

@natalienka12 ta zena sa asi len brani,lebo casto zeny s ambiciami lutuju zeny v domacnosti a povysuju sa. A mozno ta zena v domacnosti sa citi nedocenena a takto reaguje. Mali by sme sa naucit prijimat rozhodnutia inych a nekomentovat ich,potom sa nebudeme cudovat,ze nam niekto oprsklo odpovie

liljana
27. feb 2022

@marca12 Prepac, clovek ma byt tolerantny a chapanlivy vzdy, ked sa na neho niekto osopi, lebo ma zly den? Wtf. Nie u mna teda ... Nie som ziaden hromozvod pre nikoho. Aky pozicaj, taky vrat,

liljana
27. feb 2022

Keby sa to dievca a jej okolie v Miloslavove vedelo vcas branit a ohradit pred tou bandou sikanujucich kretenov, nemuselo dopadnut, ako dopadlo.

natalienka12
27. feb 2022

@marca12 Asi tak nejako to bude, je nedocenena, len cim dlhsie bude doma, tym tazsie si pracu najde. Kazdy pochopi jedneho dna… je prijemne sa rano vyspat, nevstavat do prace, nemat plnu hlavu pracovnych problemov. Je prijemne, mat v dany den jediny problem, co uvarit (vid diskusie, co dnes varite 😂)…ake dokedy? Raz jej spolocnost aj stat ukaze, kde je jej miesto. Najhorsie ale uplne nsjhorsie v zivote je byt na niekom zavisly, ci uz financne ci inak. Ak sa citi nedocenena, treba sa zdvihnut a ist do prace. S pribudajucimi rokmi v domacnosti sa sance rapidne znizuju. Kedy to chce pochopit? Ked bude neskoro?

drzaopica
27. feb 2022

@natalienka12 možno vedia lepšie ako ty ako sa rozdelí slovo slovenský na slabiky a nemusia žiadať o radu pri robení domácich uloh.Hras sa na niečo, čo nie si.Ved to je učivo prveho stupňa ZŠ.

drzaopica
27. feb 2022

@zuzanockamt až tak, že si utekala do práce v 40 tke od malého dieťaťa a to stráži svokra.Ak by si bola riaditeľka či managerka, tak tomu rozumiem.Tato stránka ide úrovňou dole aspon, keby si ľudia pamätali čo kedy píšu.

zuzanockamt
27. feb 2022

@drzaopica neutekala som v 40-ke 😂 a máš dosť mylné info 🤭

scila
27. feb 2022

@anonym keď sa pred rokmi známa rozhodla ostať doma a nevrátiť sa po RD späť do práce, tak sme ju nechápali. Bola velmi šikovná, pracovala v kvetinárstve vedľa mojej vtedajšej roboty, robila nádherné kytice, vence... kolegyňa a ja sme to brali, že je jej doma škoda. Ja som deti vtedy nemala, druhá kolegyňa mala dve, obidve sme krútili hlavami, že čo bude doma robiť.
Teraz som aj ja matka a úplne ju chápem. Vrátila som sa do práce, neustále riešim OČR, prázdniny, ponáhľam sa vybrať deti zo školy, škôlky, keď nestíham obvolávam rodinu kto môže, po robote nákupy, po nociach prádlo. Na to, aby som ju pochopila, som sa musela stať matkou. Matkou, ktorá bola ako bezdetná v robote od nevidím do nevidím, ale po pôrode sa jej priority úplne zmenili.
Kolegyňa bola matkou aj v čase, keď sa to riešilo, ale krútila nad známou, čo sa rozhodla ostať doma, hlavou tiež. Pretože ona išla do roboty keď malo jej dieťa 8 mesiacov, mala doma mamu, čo sa jej o neho starala, z celého jeho detstva nemala nič. A nevadilo jej to, jej život bola práca. Tá to nepochopila nikdy, pretože mala v živote iné priority, dieťa v nich bolo dosť ďaleko.
Proste každá sme iná. Vždy bude niekto, kto má iné priority ako ty a preto ťa nebude chápať.
Veď ako sa hovorí: "Nikdy sa ti nepodarí žiť tak, aby sa to páčilo každému. Preto ži tak, aby sa to páčilo tebe."
A niektorým ľuďom nevyhovieš nikdy s ničím, tí sú najhorší...

fatima99
27. feb 2022

kazdej nam vyhovuje nieco ine, su ludia ktori chcu karieru, ktorych to naplna, su ludia ktorych naplna starostlivost o rodinu, proste kazdy sme iny, tak nech kazdy si zije tak ako mu je najlepsie.

annamalaga
27. feb 2022

Máš tu kopec diskusii, čo si myslím o žene v domácnosti, že mala šťastie na dobre zarábajúceho chlapa, nič viac. Lebo s chlapom so 700€ platom by doma nesedela. Obdivujem ženy , ktoré sú úspešne , kariérne sa posúvajú , majú vlastne peniaze, zarábajú si same na seba. Prečo ? Lebo v prípade krízy sú proste natom lepšie ako puťky domáce. A to je fakt.

lucilaines
27. feb 2022

Ono aj v tejto diskusii je krasne vidiet co autorka prispevkom myslela. A uplne chapem
@babulkomale preco reaguje ako reaguje. Jednoducho ostatne zeny sa nad zeny, ktore su doma povysuju a mysli si ze su nieco viac. Ano napises sice “ja nikomu nic nezavidim, mne je dobre, som nezavisla zarabam jak kralovna” gatulujeme k tomu, ale je potom potrebne dodavat vety ako “ved ked je niekoho jedina ambicia stat za hrncami super”. Povysenost z vas len tak krici. Mozno ta zena za hrncami ma v hlave ovela viac ako vy, upratane priority a daleko spokojnejsiu rodinu.

annamalaga
27. feb 2022

@natalienka12 zbytočne sa vadiť. Nech sa darí v práci. Určite viac skloním hlavu pred tebou, ako pred ženou čo čaká len na chlapove peniaze, to je fakt. Ináč čo take zaujimave robíš ? Teda ak sa smiem opýtať.

babulkomale
27. feb 2022

@lucilaines ono vies, len ja som doma TERAZ. Ze mam kopec rokov odrobenych, to uz sa "prehliadlo", mozno viac ako dotycne co sa nevedia zmierit a tym ze sused ma bazen a rodina si uziva 🤦
A takisto som varila a piekla a upratovala aj tie roky, co som bola zamestnana...takze len tupelo moze dat do protikladu domacnost a pracu, pretoze vacsina zien to tak aj vacsinu zivota robi vsetko spolu. Nevsimla som si inak ze by tu kocky co su momentalne doma utocili na pracujuce. Myslim ze z komentov to krasne vidiet aka vlastnost sa v nich ukazuje.

mooonika1975
27. feb 2022

prečitala som iba nádpis, ale teda JA, keby môžem, tak som žena v domácnosti, viem toooooľko veci spraviť a nenaháňať sa, začala by som chodiť na kozmetiku, plávanie, na výlety, juch, teraz s vyplazeným jazykom uživam nič nerobenie v sobotu a v nedeľu už plačem, že zase do práce 😂
ježiši, zabudla som , potreba sebarealizácie popri deťoch, uhhmm, uhhhmmm, nič sa nedá robiť poriadne, ak robime 5 veci naraz, niekde uberem, niekde pridam. Realizovať ste sa mohli , kým ste rodili, ja som si uživala, skolu spravila, dalšiu na materskej a teraz robim tak, aby som mohla byť čo najdlhšie s deťmi a najmenej v práci a keď deti vyletia z hniezda, tak potom zase začnem premýšľať, ako "zmenim svet"

babulkomale
27. feb 2022

@mooonika1975 👏👏👏

slovakboy
27. feb 2022

Ženy ale aj muži v domácnosti sú skvekí a zaslúžia si podporu štátu a vlastne celej spoločnosti. Je to ako home office.

zuzanockamt
27. feb 2022

@mooonika1975 Závisí aj od toho, akú má žena prácu, či jej zamestnávateľ vyjde v ústrety, či je manžel nápomocný atď. Pri niektorých profesiách si neviem predstaviť ísť do práce od mini dieťaťa.

babulkomale
27. feb 2022

@marca12 dobre pises, akurat ja by som asi nepovedala ze zena ktora chodi do prace lebo musi, je zrovna zena s ambiciami 😃
Chapem to ako dve rozdielne kategorie. Skor mi dava zmysel ze uznavam viac zeny, ktore by do zamestania ani nemuseli chodit ale chodia - lebo maju napr.pomahajucu profesiu a citia sa tam uzitocne a naplnene. Vtedy je to parada. Ja som doplnala vzdelanie, aby som mohla ist v buducnosti prave tymto smerom.

babulkomale
27. feb 2022

@lucilaines tu sa vytvoril nejaky modelovy panak zeny v domacnosti: chudera bez ambicii, bez majetku a svojich penazi, co len vari a pecie, nikdy nerobila, nic nevie - a do tohto modelu sa triafaju teraz vsetky rozhorcene zasluzile pracovnicky, co boli takisto doma s detmi, ale len do casu kym stat platil, podozrievaju zeny co su doma, ze beru akesi imaginarne davky a nedokazu pochopit, ze byt momentalne doma sa nerovna byt doma odjakziva a navzdy.
Nuz ale komu nie je zhora dane, v lekarni nekupi 🧠

jahoda_12
Odpoveď bola odstránená