icon

Prečo sa v tejto spoločnosti zatracuje žena v domácnosti?

26. feb 2022

Casto sa to spomina aj tu na MK, ze zena na materskej, rodicovskej a nedajboze aj po uplynuti oboch je nejaka flakacka. Preco to tak je? Je to problem, ak nie je odkazana na dalsi prijem, lebo manzel to zabezpecil? Aj tu medzi nami je kopec zien, ktore to velmi odsudzuju a nejedenkrat sa vyjadruju az skaredo voci tym, ktore nepracuju. Preco? Casto sa tu spomina argument, ze to je mozne "iba" na Slovensku, 3 roky materska, ze inde maju iba 6 tyzdnov, alebo 3 - 6 mesiacov a potom sup do prace. Ale netreba si zamienat socialnu statnu pomoc, ktora sa cerpa tak kratko, s realnym naslednym pobytom v domacnosti. Ako pozeram, na zapade az 30% zien ostava zenou v domacnosti. To je dost vela na to, aby sme sa o nich vyjadrovali casto tak hanlivo.

jana_eyre_2
4. mar 2022

@number19 ja ti nič do úst nevkladam, sama si to predsa napísala.. určite sa dá zvládnuť čokoľvek, ale závisí od veľmi VEĽA faktorov ktoré to zvládnutie deti a domacnosti ovplyvňujú.. nebudem ich sem teraz vypisovať, lebo nemám energiu sa tu nejako doťahovat..

number19
4. mar 2022

@jana_eyre_2 Ja som napisala toto:
"Dievca sa odmietne ucit, bude sa len sminkovat a skratka lahko moze vyhlasit: Na co budem tvrdo na sebe pracovat, vydam sa tak ako moja matka a budem matkou a zenou v domacnosti.... som zvedava na tvoje motivacne reci."

Nehovorim o sminkovani matiek v domacnosti....ale dala som priklad pubertalnej dievciny, ktorej jedniny zaujem, vzhladom k veku moze byt sminkovanie....dalej prosim citaj v mojom prispevku a daj si to prosim spravne do celkoveho konextu mojho komentu na predchadzajucej strane.

vevesh
4. mar 2022

@number19 ako si to moja dcera s muzom ci syn so zenou v ich manzelstve zariadi, je a bude len jej/jeho (ich) vec. Ja nesedim cely cas doma za platnou😀 normalne pracujem, ako mi to vyhovuje ( i ked nie som financne za to ohodnotena) a ako som povedala, deti ucime praci. To neznamena kontrolka od 6-14 ci kancelarska praca 8-16, ale byt aktivny vo vlastnom zivote, spoliehat sa na seba a vlastne ruky (a nie na stat a druhych), byt cielavedomy a nebat sa akejkolvek prace (aj tazkej, aj spinavej).
Ps: my s muzom nemame "moje/tvoje/svoje", mame len a len nase, cize ked idem na damsku jazdu, normalne si to zaplatim z nasich penazi🙈🙉🙊

number19
Autor odpoveď zmazal
6mia6
4. mar 2022

@number19 ty si stále ideš svoje ale my sme sa rozhodli byť doma z nejakého dôvodu. Jedna 5 rokov iná 10. Nechápem čo tebe na tom vadí.
Neviem či sa bude moja dcéra sminkovat lebo ja sa maľujem naozaj výnimočne. A či bude zlatokopka alebo žena v domácnosti pár rokov. Ako som už písala ja som si zobrala muža s holou riťou. A tam kde je, sa vypracoval s mojou pomocou. Keby som trvala na tom, že budem chodiť do práce ale pre deti bude chodiť on tak máme stále holú riť.
Vieme sa realizovať inak ako už bolo povedané. Ten náhľad dňa bol príklad. Mnohé si dopĺňame vzdelanie, študujeme jazyky. U nás je tiež naše. A vlastne ani neviem kde si zobrala že máme na svojich účtoch 0?
Veď ty keď chces sa realizuj. Ja mám času dosť.
Ži a nechaj žiť.

number19
4. mar 2022

@vevesh "normalne si to zaplatim z nasich penazi🙈🙉🙊"
Aj my mame nase peniaze a prinasam do nasho rozpoctu tiez svoj prijem. Nechapem pod nasimi peniazmy prijem len mojho muza, ale aj moj...asi preto ten plural ze nase.
🙈🙉🙊 🙈🙉🙊 🙈🙉🙊🙈🙉🙊 🙈🙉

jahoda_12
Odpoveď bola odstránená
6mia6
4. mar 2022

@number19 muž by mi dal peniaze na zábavu aj keby som mala doma vreco 500euroviek. Nevidím na tom nič čudné.
Keď on nemal, dala som mu koľko potreboval.

maciatkolulu
4. mar 2022

@annamalaga prepáč a ako ich živis? Lebo mne nič nechodí a som tiež doma dobrých pár rokov.... To ma zaujalo🤣🤣🤣

vevesh
4. mar 2022

@number19 no, keby som neobrobila deti, domacnost a muzove potreby(urady a spol. aby si niekto blbo nevysvetloval), neboli by ziadne peniaze. Takze ano, my mame iba nase peniaze a to je jedno, komu "pipli na ucet". Boli casy, ked som bola jediny zivitel rodiny. Teraz je to muz....ked deti odrastu, mozno budeme robit obaja a mozno ani jeden z nas nebude uz musiet robit...🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

annamalaga
4. mar 2022

@maciatkolulu nemyslím konkrétne teba, ale napr tu boli rôzne pandemicke rodičovské a rôzne príspevky. A predpokladám, že ty do prace pôjdeš či?

maciatkolulu
4. mar 2022

@annamalaga tak je rozdiel, keď niekto vyciciava štát a neoprávnene a keď je niekto doma, bez príspevkov od štátu, nemám pocit, že autorka rozoberá štátne parazity.

akje
4. mar 2022

@number19 si inak krasny priklad toho, na co sa autorka pyta.

Rodicia udavaju detom smer. To je pravda. Asi zabudas, ze existuju deti workoholikov, ktore maju vsetko a siahnu po drogach. Ako to, ze nesli cestou rodicov? Existuju uspesne deti rodicov, kde je mama v domacnosti. Ako to, ze nesli cestou rodicov? Existuju deti, ktore vyatudovali to, co rodicia a pokracuju v rodinnom biznise. Nie je len jedna cesta, ktoru opisujes ty. Tak, ako nie je len jedna moznost po materskej, a to ist okamzite do prace. Je to pekne, ze si si vybrala tento smer, ze v nom vidis dovody, preco je to lepsie ist hned do prace, no niekto vidi dovody, preco je lepsie povenovat sa rodine a domacnosti.

Ponizovanim ostatnych za to, ze nekonaju ako ty, je tiez velavravne. O tebe. A zapamataj si, ze detom rodicia udavaju smer nielen tym, ze ich vidia, ako idu do prace. Ale aj tym, ako respektuju rozhodnutie okolia a svojim spravanim. A ak sa niekto rozhodne venovat svoj cas detom namiesto prace, je uplne na mieste to respektovat tak, ako ked sa niekto rozhodne pracovat namiesto venovaniu sa domacnosti a rodine.

number19
4. mar 2022

@akje Od kedy je vyjadrenie svojho nazoru ponizovanim? 😕
Tak ale ked dochadzaju argumenty, chapem zmatocne vyjadrenia.

akje
4. mar 2022

@number19 ak niekto napise, ze dcera sa bude iba sminkovat.... je ponizovanie.

Dcera zeny v domacnosti moze byt od malicka vedena k sportu, umeniu a vzdelavaniu. Ale to uz si neapomenula. Povedala si jednu verziu, ktora ponizi deti mamiciek v domacnosti.

6mia6
4. mar 2022

@akje pekne napísané len neviem či na úrodnú pôdu

jana_eyre_2
4. mar 2022

A ešte by som k tejto téme chcela podotknúť zaujímavu vec, zväčša su dlhsie doma ženy ktoré majú viac deti a nevedia ich pochopiť práve ženy jedinacikov, ALEBO mamy s veľkými rozdielmi medzi detmi.. na jednej strane viem pochopiť prečo - lebo je to asi ťažko predstaviteľné ake to je mať viac malých deti a potreba mať na ne viac času, na druhej strane ma to zaráža že sa dokáže vyjadrovať niekto kto nebol ešte ani raz v koži takej mamy..

pozor, netvrdím, že zásadne viacdetne mamy nechodia do práce, samozrejme sú ženy čo zvládajú všetko a sú vseliake kombinácie životov.. píšem len môj poznatok co som si vsimla, pretoze ano, tým že sa ma táto téma týka, tak ju sledujem..

zuzanockamt
5. mar 2022

@6mia6 neviem, čo je na vzdelávaní a ďalšom štúdiu výnimočné, ženy v domácnosti na to často poukazujú ako na niečo extra, čo robia. Je to bežná vec, ktorú pracujúca žena robí tiež popri deťoch, domácnosti. My to máme napr.povinné od určitého času a aj keď sme nemali,tak sme absolvovali, kurzy,školenia, resp.samoštúdium

natalienka12
5. mar 2022

@zuzanockamt A vsimla si si, ze “jej to pali” ? Som sa skoro pocurala od smiechu. 😂😂😂 toto napisat

vevesh
5. mar 2022

@zuzanockamt okrem profesie ucitel, lekar, pravnik samovzdelavanie je rarita a velka. Nejaka predavacka v obchode ci uctovnicka sa vzdelava akurat, ak zmenia softver ci zakon (ano, sem tam sa stane, ale napr. danovnicky softver nemenis kazdy rok a tie softvery su uz tak vymakane a prednastavene, ze ty osobne vela nemusis vediet pri zmenach). Akurat sa ludia, ak maju zaujem, vylepsuju v nejakom jazyku- ale urcite nejdu na studium rustiny ci talianciny, lebo si chcu precitat velkych autorov v originaly...

zuzanockamt
5. mar 2022

@vevesh je to možné...a tiež platí, že z toho počtu žien v domácnosti sa vzdeláva len malé percento, tiež to nie je 50-80%

mama80
5. mar 2022

@babulkomale presne tak, ja mám take dve šidlá a by som bola rada trochu doma si oddýchnuť kedy ma muž finančné zabezpečil tak sa venujem sebe a tym čo závidia sa zďaleka vyhýbam

aurora33
5. mar 2022

Môj manžel zarobí dosť, v pohode by nás uživil, ale mňa to doma absolútne nebavilo :D prácu mám úplne geniálnu, robím to čo ma baví, končím o druhej čiže mám ešte dosť energie a času kým sa deti vrátia zo školy. Aj si zarobím aj si oddychnem aj mám peniaze navyše. Asi ma tu niektoré odsúdia, ale mňa materská nudila a šla som do práce skôr.
A teda počas MD som si dorobila titul, čiže som mala čo robiť ináč fakt nerozumiem čo robia žienky celé dni doma.

vevesh
5. mar 2022

@zuzanockamt z mojej skusenosti je toto velmi individualne a zalezi aj od financii a deti, lebo vzdelavanie stoji aj financne. Takisto, ak mas 5 deti do 6 rokov, budes rada za teplu kavu a pol hodinu na zachode sama a nieto sprtat po nociach (cest vynimkam). Ale ja z okolia vidim skor zeny v domacnosti sa vzdelavat, lebo rataju s tym, ze mozno sa niekedy na trh prace vratia...

liljana
5. mar 2022

Niektorym ludom sa nechce moc v zivote pracovat. Hladaju moznost, ako na to. Niektorym to vyjde, niektorym nie. Najvacsi zadrhel u zien v domacnosti, ze su doma, ked su mlade. Aj manzel je mlady, plny energie, tak sa "dohodnu". Bud dobrovolne, alebo mu proste ona oznami, ze chce byt doma s detmi. Problem pride neskor, ked je clovek starsi, opotrebenejsi, strati energiu tahat za dvoch. Pridu choroby, par horsich rokov, uspory sa stratia. Potom hadky, muz si uvedomi, ze cely zivot robi, uz nevladze a zena oddychnuta, nezodreta poslednych 20 rokov iba rozvaza deti po kruzkoch a vykecava sa s kamaratkami. Pri rozvode si povie, ved som ju zivil, nicim neprispela, nehnutelnost a peniaze patria jemu, lebo ich odlozil popri tom, co zivil cely cas rodinu. V 40-50tke bude uz aj ona prilis opotrebena, aby sla robit do Lidla a stihat za 20 rocnymi, co tam robia.
Normalny clovek viac pracuje v mladosti, obstara si byvanie, uspory a postupne ako slabne, tak pracuje coraz menej. Potom je tu cast ludi, co to robia naopak. Za mlada si chcu uzivat a v starobe naplno zarezavat. Vsetko ich uz sice bude boliet v praci, dusevne a fyzicky nebudu stihat za mladsimi kolegami, budu musiet zobrat slabsie platene prace, lebo ich vykon bude oproti mladsim nizsi, ale co uz.

liljana
5. mar 2022

Samozrejme kazda zienka v domacnosti pri rozvode bude spravodlivo rozhorcena, ze po 20 rokoch doma, ako sa "nadrela" v domacnosti, ako vozila deti na 75 kruzkov, lebo to je najdolezitejsia vec na svete, ako z nudy robila dobrovolnictvo, vysedavala na sietach, po rozvode nic nema, nema kam ist a staroba klope na dvere.

ibrunova
5. mar 2022

Zatracujú sa ženy v domácnosti, inde zase ženy, čo šli skoro do práce, tak si vyber.

number19
5. mar 2022

@liljana Ono realne, najst si slusnu pracu po 10 a viac rokoch materskej je tiez vyzva (pokial nie je moznost nastupit do ockovej firmy). Co mozes ponuknut? Veci su medzicasom v pohybe. A je mlada konkurencia.
Zeny idu same proti sebe. Ale ako kazdemu vyhovuje.

@autorka: Ja nezatracujem, ale cudujem sa teda dost.

vevesh
5. mar 2022

@liljana takyto problem maju iba zlatokopky alebo zeny, ktore nerozmyslaju. Vacsina zien zazinala aj s muzmi s 0 a maju BSM, cize s holym zadkom neodidu z manzelstva (ak by sa mali rozvadzat) a prave vdaka nim zaraba ich manzel karierne viac (lebo si mohol dovolit byt v tej praci neobmedzene, lebo ho netlacila ziadna domaca logistika...), preto nevidim dovod, preco to ludia ako ty beru, ze peniaze su len jeho....no nie su, odkedy sa zobrali, tie financie su rodinne a takto to vnima aj zakon, pokial sa manzelia nedohodnu pravne inac...

akje
5. mar 2022

@liljana vies, ono sa da pozerat aj na pracujuce zeny pohladom, ako si sa ty vyjadrila o zenach v domacnosti. Napriklad takto:

Samozrejme kazda pracujuca zena pri rozvode bude spravodlivo rozhorcena, ze po 20 rokoch v praci a domacnosti, ako sa nadrela okolo vsetkych a vsetkeho, ako sedela v praci milion hodin, lebo to je najdolezitejsia vec na svete, ako nemala cas na svoje konicky, ako nema cas na nikoho okrem rodiny a prace, ako sa nadrela na vychove deti popri vsetkych tych povinnostiach, po rozvode nema muza, nema ziadne zazitky, zopar vyletov s detmi a staroba klope ma dvere.

No co, isto nesuhlasis, vsak? ;)