icon

Prečo sú ľudia k sebe horší?

charity
23. jan 2016

V posledných mesiacoch/rokoch vnímam výrazný trend k zhoršovaniu vzťahov medzi ľuďmi, k povrchnej honbe za majetkom, k odhadzovaniu vážnych záväzkov...

Príklad: Babenka napísala, že zvažuje vzťah s vážne chorým mužom, ktorého miluje a väčšina odpovedí bola, nech na neho kašle... čo s takým chorým chlapom... 😕

V mojom okolí pribúdajú prípady, keď jeden z partnerov nielenže opustí toho druhého, na čo má samozrejme nárok, ale ešte ho aj podrazí, okradne o celý majetok, týra alebo vydiera cez deti...

Viac rodičov /mužov aj žien/ začalo opúšťať svoje rodiny...

Tridsiatničky zvažujú, že radšej ostanú bezdetné, len aby neprišli vďaka stresom okolo detí o partnera... Nájsť partnera/-ku, ktorý neodrbáva, neschováva manželku/priateľku a je normálny, je na úrovni zázraku...

Rozbiť manželstvo je už v podstate normou... Ženy sa chvália na sociálnych sieťach tým, kto sa kvôli nim rozviedol...

Dnes som sa spýtala vrcholového manažéra, teda človeka, ktorý sa pohybuje úplne v inom prostredí ako ja, či sa mi to len zdá, že sú vzťahy medzi ľuďmi čím ďalej horšie... Či to tak vníma aj on v svojom profesionálnom okolí... a odpoveď bola: Áno, zhoršilo sa to.

Čo sa to deje s ľuďmi? Kde sa podela úprimnosť, loajalita a čestnosť?

spirit16
23. jan 2016

@lavendea

iste, akurat ze nejde o modu, bolo to tak vzdy

mimi1237
23. jan 2016

@angela5 uplne s tebou suhlasim,ja som bola leniva to sem pisat,inac som chcela napisat presne to iste

spirit16
23. jan 2016

Na co by ste prisli, keby ste sa miesto vrtania v tom ako su ini zli zamysleli nad tym, co vsetko zle a nespravne, ste doteraz v svojom zivote spravili vy sami?
Lebo to ze riesite ze niekto ma milenku nikomu nepomoze nie?
Ani to nezabrani tomu, aby si niekto dalsi milenku nasiel.
Nezabrani to ani hojnemu vyskytu (ako pisete) zlych medziludskych vztahov.
Co keby ste sa skusili zamysliet nad tym, ako by sa dal realne vyriesit nejaky "zly" vztach ktory s niekym mate vy?

pes123456
23. jan 2016

nič sa nezhoršilo, ľudia boli vždy hyeny
akurát dnes majú viac možností ako prejaviť!

fra
23. jan 2016

@jabadaba boli však časy, keď dobre mierene udanie mohlo človeka pripraviť o život- alebo o dom či čokolvek iné ... v dnešnej dobe to na našom uzemí nevidím až tak tragicky 🙂 hoci nepopieram že niektore otravne typy dokažu človeku veľmi znepríjemniť život

mima4
23. jan 2016

@fra aj dnes je mozne ta pripravit o zivot, ci dom..ci byt..vid taka bytova mafia..zvysenie fondu oprav na 2000 eur mesacne cez vacsinove vlastnictvo bytovych mafii..stale sa s tym nic nerobi..sudcovia "posluchaju"...
podla mna aj dnes je spiny vela, aj za komacov bolo, aj teraz... lebo vsetko je to v hlavach ludi...

beju
23. jan 2016

@lavendea
skvely prispevok! Tlieskam!

mysicka36
23. jan 2016

Ja mám na toto svoju teóriu. Ak niečo chcem nepotrebujem to vešat na net...

jabadaba
23. jan 2016

@fra mne nemusis hovorit...zazili sme si tiez svoje...no mam dojem aj obavu, ze sa iste casy skaredo vracaju. 😒 Vtedy to tiez najprv zacinalo znackovanim ludi roznymi nalepkami....dnes sme uz za touto fazou. Dalsie fazy asi poznas. 😒

ditatxu
24. jan 2016

Niekolko krat som tu citala, ked ludia maju, mali istoty... Ked pocujem to slovo tak ma pot oblieva hned si predstavim hranateho s jeho istotami 😀 Jedina istota, ktoru mame je, ze raz zomrieme. Vsetko ostatne je iluzia. To, ze za komancov mal kazdy byt o velikosti kralikarne a pracu a zdravotnictvo a skolu zadarmo? To su tie istoty? Ale nemohli si slobodne ani prdnut a povedat svoj nazor, lebo deti by ti nezobrali do skoly, degradovali by ta v praci a nevycestovala by si ani do susedneho mesta. Jedina istota bol strach aj zo suseda ci ta neuda za neskodny vtip. A v mojom pripade mam okolo seba fajn ludi a viem, ze na niektorych sa mozem spolahnut. Je to asi aj o tom aky si takymi ludmi sa obklopujes. A nevera? Ta je stara ako ludstvo samo 😀 netreba z toho robit dramu.

warholette
24. jan 2016

Ludia su k sebe horsi lebo dlhsie ziju. Kedysi sa rozhodne nedozival 70-80 rokov ako dnes. Vsetci sa povydavali a pozenili davno pred dvadsiatkou a dozivali sa tak 30-40 rokov, na intrigy nebol cas tak ako dnes 😉

argyro
24. jan 2016

@spirit16 pekne píšeš 🙂

@charity Ľudia, to sme predovšetkým MY všetci, takže nezabúdajme, že keď píšeme že ľudia sú takí či onakí, tak píšeme zároveň o sebe. Ľudia a doba budú také akí budeme my, nie sme kvapkou v mori, každý jeden z nás tvorí tento svet. Ja osobne mám opačný pocit ako ty - vnímam naopak veľké zmeny, ľudia odmietajú konzumný spôsob života, odmietajú klasické školstvo, klasické zdravotníctvo. Mnohí ľudia v mojom okolí nemajú telku, nekupujú fastfoody, pestujú si vlastnú zeleninu, dojčia do bezvedomia, šatkujú, nekupujú detské postieľky či kočíky. Ak máme záujem aby sa svet zmenil, aby boli ľudia k sebe lepší, musíme naozaj začať u seba a u svojich detí. Ano, mohli by sme sa vyhovárať, že za to môžu politici, médiá, ktoré nám doslova denno denne ponukaju svoju víziu života bez morálky, bez úcty, bez lásky. Ale konečné rozhodnutie je len a len na nás.

@lusyke že bola doba za komunizmu dobrá, je len ilúzia. kde by mal podľa teba štát nabrať byty na rozdávanie? odkiaľ má získať na ne peniaze?

@fra obávam sa, že príklad s udavačmi nebol najšťastnejší. dnes sa to deje oveľa zreteľnejšie, o to viac, že je to slobodná voľba každého z nás, častokrát za to nezíska žiadne výhody. Dovolím si tvrdiť, že udavači kedysi volili cestu menšieho odporu, dnes nemusí nik udávať len preto aby mu dali pokoj a mal sa lepšie. A napriek tomu sa to deje.

natuska97
24. jan 2016

@pes123456 Co tak povedat si..."Dobry clovek este zije..." ?

jana_eyre
24. jan 2016

@lusyke ak si myslis ze ludom ku stastiu chyba len to, aby nemali hypoteku, tak prosim.. Ja si nemyslim, ze matrerialno je tak strasne dolezite aby ovplyvnovalo moj rodinny zivot, aby mi to bralo stastie zo zivota a aby som povazovala nas zivot za tazky..
(Tazka je vojna, utlacanie, choroba, nie platenie hypoteky a ze my platime naozaj vela, ci hadanie sa so svokrovcani, lebo mame spolocnu kuchynu)

jana_eyre
24. jan 2016

Len chcem opravit svoj prispevok, lebo zle vyznieva.. So svokrovcami nezijeme, ale viem ake to je, asi dva roky sme zili so sestrinou rodinou kym sme si vyriesili vlastne..

horana
24. jan 2016

Cim viac materialistickej doby, tym odludstenejsie vztahy, tak to uz byva. V spolocenstavch kde si niet co zavidiet, kde nie su velke rozdiely medzi bohatymi a chudobnymi je to temer nebadane.

oldman50plus
24. jan 2016

V minulosti boli ľudia omnoho viac ochotní robiť niečo nezištne, hlavne ak to mali trochu ako koníčka. Napr. viesť krúžok, trénovať mladých futbalistov alebo šachistov, organizovať nejaké typy akcií, zájazdov, výletov, starať sa o potrebných.
Dnes mnohí:
a/ to nemôžu pretože si to nemôžu dovoliť finančne
b/ to nemôžu lebo sito nemôžu dovoliť časovo
c/ to nemôžu lebo sú príliš vyčerpaní z práce a už im nezostáva síl
d/ to nechcú lebo nevidia dôvod prečo by mali robiť niečo zadarmo

alk05
24. jan 2016

@charity vies rozdiel...mojej mame podvazovali vajecniky cca pred 30 rokmi a dostala za to cca 6tis skk, teraz sa to tiez robi ale musis si to zaplatit stoji to 200-300€.... potraty su podobne....svokra tiez ze chcela ist na potrat ale bolo to vtedy velmi drahe a robilo sa to len obcasne....dnes je to lacna zalezitost a robi sa to ako na beziacom pase....ale to je dobou, vyvinom,evoluciou..... mne ako dietati prislo smiesne ked teta nadavala na susedu a ohovarala ze aky ma velky nos a pod....teraz v dospelosti robi teta presne to iste,akurat ze sa mi to protivy....stale myslim ze proste v mladsom veku to clovek tak neriesi.... tie potraty....ked som bola pubertiacka tak sme maly debatu ze co ak otehotnieme v 18tich,ze sak co pojdeme na potrat....v 26tich s bola tehotna a lekari ma nutili do potratu
pre vyvoj.chybu dietata....kategoricky som odmietla....zase to bolo o veku.... u mna tolko 🙂

libka1
24. jan 2016

neviem ako to bolo kedysi, teraz vidim kopec zavisti, neveru na kazdom rohu a protekciu. to su veci, ktore mne osobne najviac vadia. ludia su pre peniaze schopni "zabijat". kolegovia sa podrazaju pre postup v praci, kto nevyciciava stat sa pomaly ani nerata za obcana, chlap co nechodi na nejaky chat a pomaha doma zene je povazovany za podpapucnika, ked chce niekto viac ako 2 deti je to blazon co nedopraje vlastnym detom vsetko a je povazovany za socialny pripad...
a viete co, mne je to jedno, nie vzdy je to lahke, ale snazim sa takymto ludom co najviac vyhybat. stykam sa len s ludmi co maju hodnoty a vedia ze peniaze este nikoho stastnym neurobili. kazdy sme si strojcom svojho stastia a osobne nechapem ten hrozny pesimizmus ktory vladne aj tu v niektorych temach. "milujem" hlasky typu ze priviest dieta do takehoto sveta je nezodpovedne. neviem ci sa mam na nich smiat alebo z nich plakat. tie vizie vsetkeho najhorsieho co sa moze stat co tu poniektore vymenovavaju, ja nechapem ako moze niekto takto pesimisticky uvazovat. potom niet divu ze ludia nerobia nic ine len hlcu antidepresiva... ved tie deti v tom vasom pesimizme vyrastaju. aky to je pre ne zaklad do zivota?
celkove si myslim ze Slovensko pokial si budu ludia zavidiet aj nos medzi ocami prosperovat nebude. vidiet to aj teraz na strajku ucitelov, ake vselijake zavistlive komentare tu koluju. ludia si neuvedomuju, ze ked niekomu zvysia plat, bude to dobre aj pre nich. ved ti ludia minu tie peniaze mozno u vas v obchode, na masaz, u kadernicky... radsej nech pridaju ucitelom, sestram ako si to ma rozkradnut ta vyvolena vrstva co sa tu uz roky nabaluje.

spirit16
24. jan 2016

@oldman50plus

to su vyhovorky a hladanie dovodov.
My sme sa prestahovali do malej dediny cca 2000 obyvatelov. A nechapeme, kde sme. Vela veeeelmi vela veci sa tu robi dobrovolne pre blaho spolocenskeho zivota dediny. Takze kto chce hlada sposoby, kto nie, ten dovody.

spirit16
24. jan 2016

No a teraz nieco negativne 🙂
Ja osobne vsetkych ludi, ktori sa stazuju na to ze vsade v ich okoli je len falos, podrazy a ine, povazujem prave za tych, ktory toto zlo nevedome zivia a davaju mu sancu na to, aby sa viac rozvynulo.
Zaroven mam pocit, ze na tieto veci poukazuju prave preto, aby ospravedlnili svoje vlastne zlyhania.

Nepoznam vo svojom okoli jedinu osobu, ktoru povazujem za milu a ktora by zaroven lamentovala nad tym, ze existuje nevera, falos, podrazy a ze ludia su vo vseobecnosti zli.

hankm
24. jan 2016

@lavendea Z toho co dosiahol, sa vybudovalo jeho sebavedomie. Je to hot

hankm
24. jan 2016

@ lavendea ...je to hotovy clovek. Ani sa nemusi snazit, a zabky sa okolo neho tocia. Nic zenu nepritahuje viac ako sebavedomie. A to mu imponuje este viac. A ide to dookola. Odola len minimum muzov.

hankm
24. jan 2016

@pes123456 cim vacsa hyena, tym oblubenejsi. Cim vacsi podraz, podvod, tym vacsi respekt (strach) a potom v hesle " silnejsi pes j...e ".

0silvia0
24. jan 2016

@charity ľudia nie sú horší... len kedysi rodinné vzťahy boli zamknuté v rodinách na sto zámkoch a nehovorilo sa o rodinných čiernych ovciach a dnes sa o všetkom verejne píše a zdieľa a lajkuje a preto je všetko viac na očiach.

mkhp171113
24. jan 2016

Vazna tema.... Ludia su presne taky aky je svet v ktorom ziju. Paradoxne si ale ludia neuvedomuju ze svet je taky akym si ho urobia sami. Ako z toho von? Zacat konecne nieco robit, zacat od seba.Kazdy den maly krok... Ja si vzdy opakujem ze sa mam snazit, pretoze nechcem svojim detom zanechat svet v tej podobe v akej je teraz. To ma motivuje...

charity
autor
24. jan 2016

@0silvia0 Nieco na tom bude... Prestali sme tabuizovat hovorenie o zle... Aj to sa zmenilo za posledne roky.. Aj ked reakcie celych dedin na sexualne utoky moralnych autorit a obvinovanie ich obeti ukazuje, ze su oblasti, kde sa stale povazuje za vhodne mlcat o zle...

Ved aj tu sa objavila reakcia, ktora hovorenie o zle zrovnava so zlom samostatnym... Clovek, aby tu ani nespomenul domace nasilie, lebo hned z neho spravia vraha... :D

natalym
24. jan 2016

Zlí sú lebo už majú všetko a už nevedia čo by chceli.

spirit16
24. jan 2016

@charity

Je ine konstatovat konkretny fakt a ine plakat nad tym aky je svet a vsetci Ti ludia na okolo zly. (Iba ja sam som dobry).
Zameriavat sa na tie negativne veci a potom hovorit o tom, aki su ti ludia zli a pritom si neuvedomovat, ze toto iste hovori x ludi na celom svete a ze sam autor je v ociach ludi, ktori ho ani nepoznaju tiez zly (pretoze zapada do skupiny ti ludia- niekto druhy, ja nie). Neviem mozno pol stredneho vychodu si o Tebe ako europanke mysli, ze si zla napriek tomu, ze Ta vobec nepozna.

Myslim si ze velmi dobre vies o com hovorim, ale je pre Teba jednoduchsie nepozriet sa na pravdu, ale aj nezmyselnym prirovnanych presvedcit samu seba, ze je vporiadku ako rozmyslas.

Myslim ze sama vies, ze tieto negativne veci na ktore sa stazujes Ta istym sposobom pritahuju a mas zvlastnu radost z toho, ze sa v tom odpade mozes rypat.

Mozno to tak je a mozno nie.
Je na Tebe ako vies byt sama k sebe uprimna a tym sa posunut v zivote dalej.
Je na Tebe, aby si rozhodla, ci chces zit v dobrom alebo zlom svete.
Vela sily a odvahy na tej ceste.

spirit16
24. jan 2016

Boze daj mi odvahu zmenit veci, ktore zmenit mozem.
Daj mi silu prijat veci, ktore zmenit nemozem
A daj mi mudrost, aby som vedela rozpoznat rozdiel medzi nimi.