icon

Prečo sú ľudia kritickí voči tým, čo nechcú deti?

mikasa_ackerman
10. dec 2023

Ahojte, chcela by som dosiahnuť slušnú diskusiu na tému ľudia, ktorí nechcú mať deti. Prečo keď sa niekto vyjadrí, že nechce mať deti (je jedno pre aké dôvody). Tak sa ho ľudia snažia presvedčiť o opaku, poprípade sú rovno naozaj hnusní. Čítala som nedávno príspevok o tom, že sa nejaká modelka rozhodla nemať deti a tie komentáre pod tým boli podľa mňa naozaj až moc, toľko nenávisti k človeku, ktorý vlastne nič zlé neurobil, len sa proste rozhodol nemať deti. Nerozumiem tomu naozaj. Ako to vidíte vy? Zaujíma ma váš pohľad😊

Prečo sú ľudia kritickí voči tým, čo nechcú deti?
mikasa_ackerman
autor
3. jan 2024

@jovka úplne s tebou súhlasím, mam to rovnako. Radšej budem v budúcnosti lutovať, že som deti nemala, ako by som mala lutovať, že ich mám, lebo to negatívne neovplyvní len mňa ale aj ich. A určite nie si sebecká, chcieť pre seba dobre nie je sebectvo. Sebecké je napr. urobiť si dieťa, keď nemáš psychické, fyzické a finančné zázemie.

lenkakravcova
4. jan 2024

@zltalienka Odkiaľ máš tento zákon?
Prosím ťa cituj ho.
Pretože islamský zákon v tomto hovorí, že obeť nie je potrestaná a násilník môže byť potrestaný tým, že zaplatí odškodné 6mesacneho platu, alebo je vyhnaný z krajiny, alebo môže byť ukrižovaný dole hlavou (je to zákon - Korán 5:33)

Sunna ďalej špecifikuje: citujem
"Malik mi povedal od Ibn Shihaba, že Abd al-Malik ibn Marwan vyniesol rozsudok, že násilník musel zaplatiť znásilnenej žene veno (6 mesiacov platu ako odškodné).
Yahya povedal, že počul Malika povedať: "Čo sa v našej komunite robí s mužom, ktorý znásilní ženu, pannu alebo nepannu, ak je voľná, je to, že musí zaplatiť cenu za nevestu ako je ona." Ak je ona otrokyňou, musí jej zaplatiť to, o čo znížil na jej hodnotu (veno). Trest hadd (koránu) sa v takýchto prípadoch vzťahuje na násilníka a na znásilnenú ženu sa nevzťahuje žiadny trest"
https://sunnah.com/urn/514170

Prosím ak by si niečo v budúcnosti chcela len tak z čistá jasná napísať, najprv si to over, nech nepíšeš hlúposti.
Radšej ten komentár zmaz, lebo nie je morálne osočovať a písať klamstvá.
Popravde ani nechápem ako si na takú hlúposť prišla.. muži si v islame dosť dôsledne chránia svoje manželky, dcéry, matky - a ak je nejakej ublížené páchateľ väčšinou poschodí naviac s poriadnou nakladačkou od jej rodiny..

kittykat22
4. jan 2024

@lenkakravcova nechces sa prestahovat do Saudskej arabie? Zalozim zbierku na listok. Som si ista, ze to bude taka suma, ze to zaplati aj cargo na vsetky tvoje osobne veci a nabytok :D

lenkakravcova
4. jan 2024

@eniaq
Islamista a muslim sú dva samostatné pojmy. Je to ako kuklux klan člen vs kresťan. 🙂

Za mňa:
- priamočiarosť teológie
- spravodlivosť v zákonoch (napr vyššie vypísaný trest za znásilnenie, trest smrti za vraždu atď)
- zákony ktoré kresťanstvo neobsahuje (podmienky možného rozvodu, povolenie určitých druhov antikoncepcie, právo žien byť živené mužmi a v kľude sa starať o rodinu, možnosť dediť (to Biblia pre ženy neobsahuje), vyjadrovanie sa v spoločnosti (podľa Biblie má žena mlčať).
Čo sa týka podriadenosti žien voči mužom to je v Biblii a v Koráne rovnaké. Rozdiel je len v Tom že muslimovia to viac dodržiavajú. Z toho dôvodu majú ak väčšie rodiny. Lebo žena väčšinou nepracuje, muž rozhoduje o chode rodiny a žena sa stará o domácnosť a deti - muž zaisťuje financiez ochranu svojej rodiny. Je tým na koho sa žena môže plne vo všetkom spoľahnúť (ak náhodou zomrie, tieto povinnosti prechádzajú na iných mužov v rodine - bratia jej manžela, svokor, alebo ak nie sú tak na jej bratov, neskôr synov). Žena má vpodstate postarané o všetko.
Mnohozenstvo sa nepreferuje ale je to možnosť ako napr zabrániť nevere (číslo jedna v rozvodoch na Slovensku) a zároveň sa ďalej starať o svoju prvú manželku. Polygamia je predsa spomínaná v Biblii, určite poznáš Davida, Abraháma, proroka Jakuba či Salamuna - každý z nich mal viac než 1 manželku a im to nevycitate 🙂
V islamskom svete má okolo 2% mužov viac manželiek. Väčšina si to finančne nedokáže dovoliť.

Ja sa necítim utlacana. Môžem byť doma s deťmi. Ak niečo popritom zarobím, peniaze sú len moje... Manžel je mojím priateľom, živitelom a ochrancom, na ktorého sa môžem kedykoľvek spoľahnúť.

lenkakravcova
4. jan 2024

@kittykat22 môžeš skúsiť založiť. 🙂 Budem potom písať priamo odtiaľ. To bude super. 🙂 nábytok mi netreba voziť. stačí keď moje deti naučiš plynule po arabský aby tam mohli chodiť do školy, vybavia všetky papiere k pobytu a nájdeš tam môjmu mužovi prácu. Kľudne sa potom ozvi.

kittykat22
4. jan 2024

@lenkakravcova ale prosim ta, mozes kazat na ulici 😅 budes robit arabsku osvetu a deti ti do skol urcite vezmu 😅 No hadam sa nebojis, ze by si tam tvoj muz nenasiel pracu. Takych ako ty tam beru s otvorenou narucou 😅

lenkakravcova
4. jan 2024

@eniaq Inak pre zaujímavosť, co viem o konverziach k islamu, tak za posledný rok na východe SR konvertovalo okolo 30 žien a 20 mužov (vyšši pomer žien), boli to ženy rôznych vekových kategórií, väčšina z nich slobodná bez muža (muža si budú hľadať neskôr). Čiže také to klišé že ženy konvertuju kvôli mužom - môže to byť u nejakých pravda ale na SR, v Nemecku, Anglicku, vo Francúzsku dokonca v USA (pomer 4 ženy - 1muz) konvertuje viac slobodných žien, než zvyšku populácie - takže nejaké tie dôvody ženy mať musia prečo práve islam. Ak vieš po anglicky, môžeš pozrieť toto:

https://www.youtube.com/watch?v=M15S_1Fy8Ow
lenkakravcova
4. jan 2024

@kittykat22 čo má práca s náboženstvom ? Vari tu má Slovensku zamestnávaju všetkých kresťanov, aj tých čo po slovensky nevedia ani nič? 😀 Zase naivná byť nemusíš. Keď už tak to výbav poriadne.

zltalienka
4. jan 2024

@lenkakravcova https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa...

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa...

Nemám potrebu niečo hľadať v koráne, nakoľko alebo v iných vašich knihách, nakoľko máte mnoho prúdov a ja na toto nemám čas. Stačí mi to, čo sa dozviem z médií, aj to je dostatočne odstrašujúce.

Vyslovene si pamätám ešte z dávnejšia príbeh z médií, že dievča v moslimskej krajine bolo (podľa všetkého) znásilnené a jej vlastná rodina sa to rozhodla vyriešiť takto. Bolo to dávnejšie, ten už určite nenájdem.
Tebe je dobre, lebo žiješ v civilizovanej krajine, kde platia svetské zákony, nie náboženské. Pamätaj na mnohé ženy, ktoré žijú v krajinách, kde nemajú na výber. Musia sa robiť presne tak, ako im nakáže najprv ich otec a potom manžel. A ak skúsia odporovať.....

lenkakravcova
4. jan 2024

@zltalienka no veď práve.. hľadáš niekde kde nie je to, čo chces dokázať.
Ja keď chcem dokázať, že Slovensko má taký a taký zákon, nebudem hľadať v televízii, ale v Ústave.
Chápeš, nie? 😀 Či ?

Áno, žena je podriadená mužovi. Rovnako ako v Biblii (kde sa to ale reálne nedodržuje). Každý zákon má určité výhody a určité nevýhody a s právami prichádzajú povinnosti. Ak má žena menej práv, má aj menej povinnosti. Manžel rozhoduje a zároveň ženu živí a ochraňuje. Každý si vyberá to, čo mu je bližšie. A ako vidíme vo svete, tento model je stále funkčný (aj medzi nemuslimami - ak sleduješ, na západe vzrastá trend "tradwife").

lapersefona
4. jan 2024

@dogblock začínajú ich vyhanat a z ktorých krajín?

zltalienka
4. jan 2024

@lenkakravcova našla som to, čo mi kedysi rozprával istý moslim: ako oni obchádzajú príkaz necudzoložiť ... úžasne to je vymyslené (pre mužov samozrejme)
Je úplne jasné, kto zhrabol "veno" za jednodňové manželstvo (otec alebo brat dievčaťa) a tým pádom vlastne to nebolo znásilnenie, lebo vlastne ona bola vydatá, že? A ak dievča odmietlo poslúchať, tak si to rodina s ňou "vyriešila".
Je úplne jedno či sa to píše v koráne, alebo kde, podstatné je, že sa to uplatňuje v tých krajinách kde je rozšírená moslimské náboženstvo.

lenkakravcova
4. jan 2024

@zltalienka ajajajjj. Toto nie je právo šárie.
To je vec, ktorá je islamom zakázaná. Mali ju predislamski arabi ako tradičnú vec, ale Prorok toto zakázal.
Pridávam ti tu zdroj priamo zo Sunny tu je priamo napísané že Mutah prorok zakázal. Je tu viacero sahih výrokov o Tom, píše tam aj rok v ktorom to bolo zakázané (druhý výrok).

https://sunnah.com/search?q=Marriage+temporary

To, že niekde žijú špekulanti, ktorí nejdú podľa šárie, neznamená že šaría je v tom na vine. Na vine sú tí ľudia, ktorí ju nedodržujú. Islam za správanie tých, ktorí sa islamu nedržia, nemôže.

zltalienka
4. jan 2024

@lenkakravcova pozri, tak ako sa kresťania nedržia presne toho, čo je napísané v Biblii, tak sa aj moslimovia nedržia presne toho, čo máte napísané vo vašich knihách. Darmo tu budeš písať, že tam a tam to nepíše. Toto je realita, sama to priznávaš, že sa to deje.
Je mi ľúto žien, ktoré v tomto musia žiť a nemajú na výber. Nemajú možnosť sa rozhodnúť, či sa vydajú, za koho sa vydajú, či budú mať deti a koľko budú mať detí a dokonca ani o tom, či bude/nebude sex, lebo ako si písala v inej diskusii u vás musí žena strpieť pohlavný styk s manželom vždy, keď je to schopná fyzicky vydržať.
Za tú cenu, že sa o ženu chlap finančne "postará" by to mne nestálo.
Som rada, že žijem v krajine, kde môžem rozhodovať sama za seba aj o počte detí napríklad a kultúru, ktorá zahŕňa odopieranie ľudských práv a slobôd a aj fyzické násilie na ženách a deťoch vrátane vrážd odmietam.

lenkakravcova
4. jan 2024

@zltalienka
Tak vždy je to od človeka k človeku iné. Máš tých, ktorí idú priamočiaro po tom, čo veria i tých, ktorí si hľadajú cestičky.
Ja nevravím, že sa to nedeje, len upozorňujem na to, že za zlyhanie ľudí nemôže náboženstvo. Rovnako tak napr. v kresťanstve za pedofíliu kňazov nemôže kresťanstvo - všetci vieme, že to Biblia zakazuje, tak nebudeme tým operovať..
Samozrejme tiež mi je ľúto tých, ktorí sú do niečoho nútení. Ja sa snažím držať tohto: “V náboženstve niet donútenia." (Korán, 2:256)

Čo sa týka ešte toho, čo píšeš "Nemajú možnosť sa rozhodnúť, či sa vydajú, za koho sa vydajú, či budú mať deti a koľko budú mať detí" --- tak toto opäť ideš vedľa. Šaria vyžaduje súhlas manželky k svadbe, povoľuje používanie antikoncepcie (narozdiel od kresťanstva, ktoré ani jeden z týchto zákonov neobsahuje).

A to, čo píšeš: "a dokonca ani o tom, či bude/nebude sex, lebo ako si písala v inej diskusii u vás musí žena strpieť pohlavný styk s manželom vždy, keď je to schopná fyzicky vydržať." (Toto si napísala ako keby muž tú ženu k tomu nútil alebo čo 🙂 Mimo menštruácie, mimo toho že je chorá alebo nevládze, alebo ju bolí hlava, predsa nebude odmietať svojho manžela len tak 🙂 ). V našej spoločnosti sa na toto pozerá ako na neviem čo hrozné 🙂 ale však prepána jána, manželia sú manželmi preto, aby sa milovali. Aj sexuálne. Aby sa snažili jeden druhémy výjsť v ústrety. Keď viem, že môj manžel po mne túži, nič mi nie je fyzicky, tak prečo by som ho odmietala??

Ja sa taktiež rozhodujem sama za seba a nepodporujem násilie. V tomto to vidíme úplne rovnako.

dogblock
8. jan 2024

@lenkakravcova si moslimka? lebo vravs, ze nie, tak preco sa pytas, ako ju nicis? problem islamu je, ze sa vzdy siril len ohnom a mecom. nikto normalny ho nikdy nechcel prijat dobrovolne, ak teda nebol dusevne jednoduchsi. a preto sa snazia votriet aj do nasej zidokrestanskej civilizacie, zburat vsetky jej pliere, vyzrat ju zvnutra a zaviest tu vlastne zvratene pravidla. pretoze u seba doma uz vsetko vyplienili. ako take kobylky.
islam nie je nabozenstvo od boha. je to len nenavist skryta za boha. islam je nabozenska verzia fasizmu. ma uplne rovnaku filozofiu, uplne rovnake principy... uplne rovnake nastroje.
a uplne rovnako skonci.

dogblock
8. jan 2024

@lapersefona vo franzusku, ale napr. aj v nemecku ci svedsku sa zacinaju coraz viac nalady obracat proti nim. lebo nie su zaclenitelni

lenkakravcova
9. jan 2024

@dogblock Áno som muslimka. Prijala som islam dobrovoľne. Toto čo píšeš je blbosť.. ak sa niečo núti, tak ďalšia generácia to odmietne. Islam na Slovensku prijme ročne okolo 500 ľudí, a neviem o Tom, žeby sme tu mali ohne a meče 🙂 v Anglicku je to ročne okolo 5000 konverzii, takže si kus vedľa..

K tomu poslednému - uvidíme 🙂 čas ukáže. Stane sa tak, ako Boh chce.. nechajme to na Neho.

lenkakravcova
9. jan 2024

@dogblock a keby si chcela niečo vedecké odborné - a teda s lepšími informáciami + na tému šírenia islamu, tak posielam link na jednu štúdiu: https://www.islamonline.sk/2019/10/nove-pdf-sir...
Dole je PDF

dogblock
10. jan 2024

@lenkakravcova aha, lebo este predverom si pisala, ze nie si moslimka 🙂 islam si prijala dovolne, ale ako vsade citam, je to ocividne len z vlastnej pohodlnosti, v podstate je to tvoj sposob, ako sa nechat vydržiavať 🙂 to, ze ak sa nieco nuti, dalsia generacia to odmietne, je uplna blbost. dalsia generacia musi drzat hubu a krok a pocuvat rodicov, najma v tak gerontokratickej kulture ako ta moslimska. a casto sa ani neburi, lebo v tom vyrasta a ine nepozna. a hej, spominam, ze aj jednoduchsi duchom ho prijimaju.
dakujem, chcem objektivne info, nie nieco, co sa vola islamonline. ja neverim v nic, ale keby uz musim, vyberam si urcite judaizmus alebo budhizmus

lenkakravcova
10. jan 2024

@dogblock Kde som písala, že ja nie som muslimka? :D Normálne mi to prosím odfoť, lebo to nie je možné, žeby som toto napísala (jedine ak preklep). Ja som muslimkou už vyše 5 rokov 🙂

Áno, určite mi to vyhovuje. Nemusím pracovať, mám čas na seba a deti.

Ako niekto drží hubu a krok, keď jeho rodičia to nedodržiavajú? Chceš mi tvrdiť, že keby teba niekto nútil konvertovať, aj tvojho muža, tak vaše deti budú praktizovať islam len tak? :D Ono je to vtipná taká predstava.. lebo nedobrovoľne sa modliť 5x denne je iný zážitkový extrém.

Ta však "v náboženstve niet donútenia (Korán)" Vyber si čo i len chceš 🙂 Budhizmus je filozofia, nie viera (dá sa praktizovať i vrámci vier ako je judaizmus, kresťanstvo alebo islam),, A judaizmus má aj také zákony ako "kameňovanie za cudzoložstvo" (čo sa často pripisuje mylne islamu ale je to zákon Tóry), judaizmus tiež uznáva polygamiu ako islam (dokonca nemá obmedzený počet manželiek), judaizmus nemá dedičské právo pre ženy (opäť horšie než islam). Ale tak každý nech si vyberá sám za seba. Len nech sa toho potom aj drží a praktizuje to 🙂

dogblock
11. jan 2024

@lenkakravcova , ok, mas pravdu, ja len zle citam, prepac :D
a ja vidim, ze ti to vyhovuje, len vies, vela zien ma aj normalne ambicie, nieco chcu dokazat, nie len byt muzovou tovarnou na deti a valat sa v jeho bavlnke... pre mna to znie neskutočne desivo, ako horor 🙂 a tam, kde sa koran siril najviac, sa casto vystúpenie z tejto viery rovnalo smrti :D nehovoriac o tom, ze ked si drzana v nejakej viere nasilu a zo vsetkych stran, casto ju nakoniec prijmes za svoju, to je klasicky princip vymyvania mozgu a stockholmskeho syndromu 🙂 budhizmus je filozofia i nabozenstvo, mozno ho vnimat tak aj tak 🙂 a co teda povies na taku fetvu v sarii? a co dzihad? a co povinne zahalovanie zien? kde v korane sa nieco take prikazuje?

lenkakravcova
12. jan 2024

@dogblock Vpohode 🙂 Ja tiež niekedy niečo prehliadnem, alebo zle prečítam. 🙂

Hej však hej, každý to má inak - a zariadi sa tak, ako mu to vyhovuje. Však to nie je povinnosť mať deti, alebo nepracovať. Len čo sa týka tejto diskusie, tak spoločnosť, kde nechcú mať deti, alebo ženy idú po kariére klesá, je doplňovaná migrantmi, ktorí majú iné preferencie, a následne sa po zvýšení populácie tých, ktorí prídu mení na inú. Proste spoločenstvo vystrieda spoločenstvo. Nie je to nič desivé, je to bežný kolobeh "prírody"

Čo sa týka filozofií rovnaký princíp je aplikovateľný na aktuálny prozápadný feminizmus - ženám sa toľko tlačilo do hlavy, že musia mať pracovné ambície, až aj tie, ktoré ich nechcú mať a preferujú rodinu pred kariérou sú označované tými druhými za nejaké "zaostalé, žijúce v stredoveku, zlatokopky..." Všetko je to častokrát o tom, čo si nechaš hučať do hlavy. Ja som si vybrala v našich podmienkach asi niečo kus proti prúdu - tak ako nejaké muslimky, ktoré pracujú (a nemajú rodiny) a majú kariéru v islamských krajinách.

Fatwa = zákon, ktorý vychádza z Koránu a súhlasu islamských právnych škôl. Záväzné fatwy môžu vydávať iba islamské univerzity (napr. fatwa o zákaze a odsúdení terorizmu a iné)

Čo sa týka džihádu, tak si môžeš prečítať toto (zbytočne by som to kopírovala, plne s tým súhlasím: https://muslimovia.sk/o-islame/co-robime/zakono...

A čo sa týka zahaľovania žien, tak posielam toto - tiež s tým súhlasím:
https://muslimovia.sk/o-islame/co-robime/zakono...

Ak by ešte niečo, kľudne sa pýtaj 🙂

dogblock
13. jan 2024

@lenkakravcova je to desive, ak zdrave demokraticke spolocenstvo vystrieda sfanatizovana nasilnicka masa s fasistickymi tendenciami 🙂 nastastie som si isty, ze ludia tuto hrozbu prekuknu a vojna s islamom je len otazkou casu 🙂 vybrala si si, to je v poho, v nasej konzervativnej krajine ale ziadna revolucia nehrozi, tu vam nepostavia ani len tu sprostu mesitu chvalabohu.
tu fetwu si pekne zjemnila, rowno si povedzme, ze v krajnych pripadoch moze obsahovat aj vyzvu na zabitie, ktoru ma kazdym moslim povinnost dodrziavat.
rovnako vsetci vieme, co je dzihad mecom, bez ohladu na propagandisticke moslimske stranky. aj na to, kolko x v historii sa uz viedol.
vdaka ale za ten posledny link, definitivne ma to utvrdilo v tom, aky je islam extremne zvrateny, zly, zakerny a sexisticky. zena by mala toto, zena musi tamto, vzdy je to ale len zena. aby nahodou nedrazdila muzov. odhalit sa moze az ked bude stara a skareda. fuj, grcam. nehovoriac o tom, ze v korane sa stale nic nepise o zavojoch od hlavy po paty, len o "slusnom obleceni". co cakat od viery, ktora uznava sadistickeho zvrateneho allaha a jeho proroka, uchylneho pedofila mohameda. to, ze mi tak neskutocne nechutny clanok linknes sem s usmevom a nevidis na tom nic zle len svedci o tom, ako neskutocne dezolatny vnutorny svet mas. je mi ta luto, v mladosti sa ti muselo stat nieco priserne 🙂

lenkakravcova
13. jan 2024

@dogblock ak máš pocit, že som fanatička násilníka mäsa.. tak no neviem zmeniť tvoj názor založený na domienkach. To by si nás musela osobné poznať, aby si pochopila čo píšeš. Je iné písať takto a iné komunikovať zoči voči vedľa seba. 🙂

My tu máme 6 mešít 🙂 to je úplne vpohode.

Nebudem ťa presviedčať o opaku 😃 nemalo by to zmysel 🙂 máj pekný zvyšok dňa.
Salám alejkum.

zltalienka
13. jan 2024

@dogblock áno je to desivé... ale otázka je, či je to "demokratické spoločenstvo" v Európe zdravé?
Môže byť spoločenstvo zdravé, ak už (minimálne) desaťročia nevie zabezpečiť ani zachovanie vlastného ľudu? Veď v Európe demografickú krivku udržiavajú už veľmi dlho prisťahovalci z tretieho sveta. U nás v SR ju udržiava určitá etnická skupina.

dogblock
13. jan 2024

@lenkakravcova mate tu 6 izieb, co volate mesity 🙂 viem, mate to na stranke 🙂 prajem ti co najskorsi odchod do islamskej krajny 🙂 bude to lepsie pre vsetkych :D
@zltalienka to je velmi dobra otazka. gro problemu je, ze europa nedokaze dostatocne motivovat ludi k rozmnozovaniu sa, to ano. preco to ale tak je a co sa s tym da robit, to je otazka na hodiny zahrnajuca tisice faktorov. viem len, ze ROZHODNE sa to NESMIE riesit otvaranim dveri inej, zivotaschopnejsej kulture. inak nam realne hrozi to, z coho sa tu vytesuje lena. faktom je aj v prirodnej risi, ze spolocenstva tvorov, ktore maju vsetky zakladne potreby pohodlne zabezpecene, stracaju volu riesit prezitie svojho druhu mnozenim sa

lenkakravcova
14. jan 2024

@dogblock Nechápem, prečo ťa to tak štve aj fascinuje zároveň, že sa pokúšaš akože to zhodiť veľkosťou, alebo prepychom 🙂 Pri mešitách nejde o veľkosť, ide o spoločenstvo ľudí, ktorí sa stretnú a spoločne pomodlia. Za čias Proroka mešity ako také neboli, a ľudia sa častokrát modlili vonku - pretože "celá Zem je mešitou" (Korán)

Vpohode, keby že sa to podarí, budem aspoň písať priamo odtiaľ 🙂

Ono, v Európe je aktuálne 40 miliónov (môžeš si to prečítať ešte raz - miliónov) muslimov. Čiže z tohto hľadiska to už máš jedno či tu niekoho pustíš alebo nie, je len otázkou času, kedy spoločenstvo zmení - a záleží to viac na našej natalite, než na vašej (keďže u vás 5 detí nehrozí). Ostáva vám už len s tým sa zmieriť, že vaše pravnúčatá si budú veľmi pravdepodobne brať muslimov..

zltalienka
14. jan 2024

@dogblock zaujalo ma Tvoje tvrdenie (ako fakt) ohľadom tvorov v prírodnej ríši, ktoré po dosiahnutí zabezpečenia svojich základných potrieb prestávajú mať záujem množiť sa. Vieš uviesť príklad? Nejako som z prirodopisných dokumentov nadobudla dojem, že zvieratká (a aj rastliny) nevedia potlačiť svoje rozmnožovacie pudy a v podmienkach kde majú dostatok potravy a nemajú prirodzeného nepriateľa sa množia nekontrolovateľným spôsobom. Rada sa naučím niečo nové.

dogblock
14. jan 2024

@lenkakravcova pretoze to nie je klasicka mesita...to tu potom mame aj milion synagog, lebo ja si poviem, ze vsetko co ma 4 steny, je synagoga 🙂 vy mate max tak modlitebne a to nie je nic speci, lebo kazda izba moze byt modlitebna, aj moja spajza. verim, ze ked budes mat 10 deti, nebude uz casu na vypisovanie svojich sektarskych bludov na tuto stranku 🙂 ano, v europe je obrovske mnozstvo moslimov, ale daju sa vam vytvorit tak neprijatelne podmienky, ze tu nebudete chciet ostat - zakaz hidzabov atd. kazdopadne toto vsetko je problem Západnej Európy a ta ma velmi nezaujima. spravili si to sami, tak nech tam pokojne maju aj kalifat. ja len viem, ze v nasich koncinach nic take definitívne nikdy nehrozi.
@zltalienka paci sa: https://en.wikipedia.org/wiki/Behavioral_sink etremne zaujimavy experiment, fakt odporucam precitat