icon

Premýšľate o odchode zo Slovenska?

27. sep 2025

V posledných dňoch sa čoraz častejšie stretávam, či už na Facebooku alebo sem na MK, s otázkami o úteku so Slovenska. Všímam si, že väčšina by vážne balila kufre a utiekli. Chápem. Strach je zlý. Každý sa bojí. A samozrejme aj ja. Mám rodinu, manžela, deti. Mňa len zaujíma, nechali by ste tu všetko na čom ste väčšinu života pracovali (dom, majetky), rodinu rodičov, súrodencov (ak by neutekali a rozhodli sa ostať). Zaujíma ma, či je tu niekto ako ja. Ako som už spomínala, samozrejme aj ja sa bojím. Ale keď si predstavím že mám tu nechať NÁŠ dom na ktorom sme dreli, rodičov ktorí by určite nikam neutekali, sestru s deťmi ktorá by tiež nikam nešla. Ja neviem, ja by som to nezvládla tu všetko len tak nechať a odísť niekam do neznáma, za ďalšie ani nemám kam, v zahraničí nikde nikoho nemáme.
Uvažujem, premýšľam nad týmto všetkým a zaujíma ma, aký názor aké plány majú ostatní.

anonym_5f4530
28. sep 2025

Zasa moj oblubeny argument o pecenych holuboch 🤦‍♀️ ano, aj v zahranici treba pracovat ak clovek chce vyplatu. Rozdiel je v tom co clovek za svoje dane v tej ktorej krajine dostane. Ak mna niekde sef vykoristoval, tak prave na svk.

Odisli sme pred coronou, chceli sme sa vratit, uz sa nechceme. Nie je to lahke, chyba mi rodina a kamosi, ale nebola som ochotna obetovat buducnost mojho dietata.

anonym_bddd81
28. sep 2025

@anonym_autor ano, seriózne zvažujeme odchod. Dávame tomu cas a uvidíme ako sa to vyvinie do budúceho roka a kedze naši politici každý týždeň vymýšľajú veci, ktorými komplikuju život pracujúcim slušným ľuďom, tak asi to k tomu smeruje. Našťastie sestra ma este kontakty v UK, tak smer bude asi na nejaky cas tam. A odídem vsetci od mňa, cez našu mamu i môj pes si zbali kufor.

lapersefona
28. sep 2025
@anonym_1d80a5

Neiodišla by som. Keď vidím tie videa, čo sa tam aktuálne deje, čo povedal Tramp na margo situácie v Európe, to mi stačí. Žiadne peniaze mi za to nestoja. Hlavne, že naše televízie nedávajú o tom nič.

@anonym_1d80a5 vela zavisi ci žiješ vo veľkomeste alebo ma dedine

beronsche
28. sep 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub mám predstavu, žila som zahranici 8r.
Ja hovorím, že nie, naše zdravotníctvo nie je ok, kvôli (je)dostupnosti liečby, rýchlosti začatia liečby.pri akútnych stavoch, kvôli pod-dimenzovanemu personálu, kvôli mat..-tech. zabezpečeniu..
problémov máme milión.. a nie, ani úplne zadarmo nie je, platíme si odvody, plus kadejake príplatky, doplatky ..
Celá táto debata začala poznámkou, že kvôli tomu, že máme bezplatné zdravotníctvo sa tu oplatí ostať.
Nuž áno, "bezplatné" ak opomenieme povinné odvody a doplatky, ale čo za to dostávame?

Silné pochybujem, že majú napr. aj v tebou spomínanom Švajčiarsku rovnaké alebo podobné % úmrtia dôvodu neskoreho poskytnutia zdr.starostlivosti.. alebo nepristupnu najmodernejšiu liečbu, "čerstvo" schválené lieky.
A ak sa bavíme vyslovene o cene úkonu, je potrebné vziať do úvahy celkovú sumu, ktorú človek zaplatí, vrátane odvodov. Vziať do úvahy, aké fin.zatazenie to predstavuje pre bežného človeka. A tu hrá dôležitú úlohu aj dostupnosť.

Tak, ako je do neba volajúca hlúposť si myslieť, že za hranicami lietajú pečené holuby do úst, tak je rovnaká hlúposť si myslieť, že u nás je všetko v poriadku.
Lebo nie je.

nattyond
28. sep 2025

Neplánujem, zatiaľ by to bola pre nás komplikácia. Máme s manželom dobre platené miesta, veľký byt a dieťa. Vždy som chcela dieťa vychovávať na Slovensku a v SK jazyku. Nad odchodom budeme uvažovať ak by sa naša ekonomická situácia ako rodiny veľmi zmenila. Robím s vyše 15 národnosťami a opisujú mi život v ich krajinách (v rámci aj mimo EÚ, vrátane škandinávskych krajín). Z toho čo som počula, ma zatiaľ žiadna krajina neočarila tak, aby som zvažovala odchod. Všade je niečo zlé a ekonomika stagnuje momentálne všade. Ja si na SK cením bezpečnosť, rodinu, domov a prírodu. Nechcem prežiť svoj život ako cudzinec, pokiaľ to nebude nevyhnutné.

maialeo
28. sep 2025

@anonym_autor chcem vidiet tych, co utiekli 🙂

beronsche
28. sep 2025
@athena78

Dovodom na odchod zo Slovenska bude pre mna vystupenie SR z EU.
Co je po zmene ustavy tento tyzden zial - uz aj realna moznost. Kedze sa schvalilo, ze zakony SR budu nadradene nariadeniam EU. Pokial je niekto mentalne jednoduchsi a nerozumie tomu, tak to vysvetlim: tato zmena ustavy popiera zakladne principy EU.
Zo strany EU mozu prist sankcie. Zo strany EU moze prist zastavenie fondov, cim prideme o miliardy rocne. Odtialto je uz len krok k tomu, aby sudruh Fico a jeho banda zacali bliakat, naco je nam takato EU a lepsie nam bude bez EU. Ovce samozrejme budu prikyvovat. Na to, aby poslali Fica viete kam, by museli rozumiet fungovaniu EU a spojit si suvislosti.
Velka cast slovakov je zial vymleta, nechape, nerozmysla. Vidno to aj tu na MK. Aj tu sa daju precitat perly, ktore niektori plodia, ze im vadia napriklad liberalne principy a zasady, na ktorych stoji demokracia. Vadi im sloboda pohybu, individualita, ina sex. orientacia, vadi im odvaha zit po svojom, v sulade s tym, aky som, pricom tym nikomu a nicomu neubližujem. Bez slobody ale niet demokracie.
Tupcom vobec nedochadza, ze je to prave tato "hnusna" sloboda, ktora im umoznuje napriklad napisat na Modreho kona cokolvek. Ze v autokratickej spolocnosti by vobec nesmeli otvorene vyjadrit a napisat, co si myslia.
Ale iste, ohrozuju nas podla nich migranti, LGBT, surogatne materstvo, sexualna vychova v skole a 70 ci kolko pohlaví. Otvorene pohŕdam ludmi s takymito predstavami a nazormi. Pre mna su to jedinci, co maju v hlave nasr... né miesto mozgu.
A teraz k teme - zijem nastastie cely zivot v BA. Mam tu dobru pracu, nemam sa zle. Anglicky viem myslim slusne. Ale iluzie nemam. Ak SR odide z EU struktur, padneme na dno. Odide aj ten zbytok lekarov a sestier, co tu este ostal, zdravotnictvo sa uplne zruti. Odidu investori, kvalifikovani ludia. Mame kazdy len jeden zivot. Ja zijem single, mam rada okolo seba minimum veci, nenahanam sa za bytmi, neobklopujem sa zbytocnostami. Pre mna su najvacsou zachrannou sietou a slobodou financne prostriedky na uctoch. K tym sa dostanem kdekolvek budem. Umoznia mi prenajat si rychlo niekde v inej krajine maly byt/apartman, mesiace pokojne zit. A budem hladat cesty a sposoby, ako dalej.

@athena78 úplne suhlasim!

A nikdy nepochopím, ako si fungovanie tejto krajiny predstavujú ľudia, ktorí sú za odchod z EU.
Týmto ich verejné vyzyvam, nech mi to prosím, objasnia.

anonym_04e2e9
28. sep 2025

nie, a ti co rozpravaju = vacsinou len rozpravaju o tom. Ti co chceli odisli, ti co chcu/planuju, to nemusia rozkrikovat na sietach... Mame slobodny pohyb osob, moze sa kto chce prestahovat kam chce.. TAk pred 20 rokmi ako aj teraz, odchadzaju mladi do zahranicia na skusy, rovnako je prirodzene ze ak niekto vystuduje v zahranici, najde si tam uplatnenie, ostane tam.. tym ze sa otvara viac a viac moznosti a je dosutpne studium v zahranici pre viac a viac studentov, je uplne jasne, ze sa to cislo zvysuje a bude zvysovat.

mne je len usmevne, ako potom docupita kopa ludi (najam starsi, ktori odisli za hocijakou pracou do zahranicia) kvoli lekarovi/zubarovi a tomu a hentomu... (to samozrejme nie o kazdom hovorim, len vo svojom okoli nemam malo takych ludi.. kde zrazu ta vysnivana krajina nie je ta vysnivana a utekaju na zle zle slovensko). Tiez si to vela ludi predstavuje prilis lahko zbalit sa a ist, preto to casto ostava iba v podobe narekov na sietach... neodisli by, lebo v zahranici by sa uplatnili mozno niekde ako umyvaci riadu kym sa zabehnu ak vobec, lebo aj mimo sr situacia vobec nie je ruzova vsade...

beronsche
28. sep 2025
@anonym_16f1fd

@anonym_93d5a7 a to si myslíš, ze keby zostal pri vláde Matovic a Simecka, žeby ti to nezobrali? Bolo by ešte horšie. Tu nádherné vidno, ako nerozmyslas viac ako 3 sekundy dopredu a čo by urobila druha strana. Nič by ti nenechali a pobrali ešte aj vsetko dôchodcom.

@anonym_16f1fd bože môj,stále to hlúpe "aj iní by kradli"..
Vieš, o čo tu ide?
O smerovanie krajiny
O podpore ekonomiky v ťažkých časoch.
O víziu krajiny, nejaký dlhodobý plan
O konsolidácii rozumným spôsobom, kde sú rozumne nastavené pravidlá pre pracujúcich (ti plnia kasu) a aj pre štát.
Čo z toho robí ficova vládna mafia a jeho tzv.uzitocní idioti?
Hmm..
Žeby nič?
Ale my tu budeme dupkat nožičkami, že aj tak by všetci kradli... A tolerovat nemysliteľné...
Má to ten Fico šťastie na krajinu.

anonym_569b9b
28. sep 2025

Áno odišli by sme

beronsche
28. sep 2025
@anonym_04e2e9

nie, a ti co rozpravaju = vacsinou len rozpravaju o tom. Ti co chceli odisli, ti co chcu/planuju, to nemusia rozkrikovat na sietach... Mame slobodny pohyb osob, moze sa kto chce prestahovat kam chce.. TAk pred 20 rokmi ako aj teraz, odchadzaju mladi do zahranicia na skusy, rovnako je prirodzene ze ak niekto vystuduje v zahranici, najde si tam uplatnenie, ostane tam.. tym ze sa otvara viac a viac moznosti a je dosutpne studium v zahranici pre viac a viac studentov, je uplne jasne, ze sa to cislo zvysuje a bude zvysovat.

mne je len usmevne, ako potom docupita kopa ludi (najam starsi, ktori odisli za hocijakou pracou do zahranicia) kvoli lekarovi/zubarovi a tomu a hentomu... (to samozrejme nie o kazdom hovorim, len vo svojom okoli nemam malo takych ludi.. kde zrazu ta vysnivana krajina nie je ta vysnivana a utekaju na zle zle slovensko). Tiez si to vela ludi predstavuje prilis lahko zbalit sa a ist, preto to casto ostava iba v podobe narekov na sietach... neodisli by, lebo v zahranici by sa uplatnili mozno niekde ako umyvaci riadu kym sa zabehnu ak vobec, lebo aj mimo sr situacia vobec nie je ruzova vsade...

@anonym_04e2e9 lebo je to presne o tom, že kto odišiel vyložené len si zarobiť, ten má hocijakú prácu, ten si tam nevytvára zázemie, ten "pricupka" riešiť zubára tu.
Jasne, že je nezmysel prísť niekam len tak a čakať, že budeš mať raj na zemi.
Je potrebné mať čo ponúknuť, to je základ.

mizoko
28. sep 2025

@anonym_autor ja už som odišla pred pár mesiacmi. Aj s rodinou

tundra
28. sep 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub ty mas predstavu o Švajciarsku a jeho zdravotnom systeme,ked ho tu spominas?

mizoko
28. sep 2025
@dzulli1980

Nie, neodišli by sme ... nemáme kde, nemáme ku komu ... a ísť kdesi do neznámeho sveta s dieťaťom a dvoma kocúrmi ... do neznáma, do neistoty ... tu zostaneme.

@dzulli1980 chápem,radšej známe peklo aj keď je to peklo.

mizoko
28. sep 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub veľa ľudí odchádza tak že tu práveže nechá všetko čo za zivot dosiahli. Nehnuteľnosti,prácu,firmu,zvyšok rodiny. Ale ty samozrejme vidíš len tu druhú stranu kt odchádza s holým zadkom.

mizoko
28. sep 2025
@anonym_f20562

Nemám potrebu odísť, stále mi je doma dobre a v zahraničí vidím negatíva, ktoré by som denne zažívať nechcela a neprajem ich ani našim deťom. Všetko, čo mi doma vadí, prišlo k nám zo západu a je to tam ešte vo vyššej miere ako u nás - multikulturalizmus, s tým spojená zvýšená kriminalita, množstvo parazitov na sociálnom systéme, prehnaná tolerancia voči sexuálnym úchylkam, inklúzia v školstve...

@anonym_f20562 to čo rposimta sleduješ? Že väčšia tolerancia voči sexuálnym uchylkam? A to je čo podľa teba? Doma sa ti páči model tradičnej rodiny ako má Fico,Simkovicovu a spol? Že rozvedený na xy krát poprípade vždy nejakú inú mladú milenku popri Tom? Ja som nič také v zahraničí nevidela.

mizoko
28. sep 2025
@anonym_5cd514

@anonym_autor sú to len kecy, ako kam by ti ľudia šli? Jedine český rozumejú. A v Cechah si veľmi nepomôžu z dažďa pod odkvap. A inde? Vedia jazyk na úrovni rodeného angličanka, nemca a pod! Alebo budú vykostovat ryby v Nórsku? Nebodaj Amerika? Odtiaľ odchádzajú majetní do Európy. Každý je hlúpy, čo si myslí, že inde pečené holuby padajú do huby.

@anonym_5cd514 nikto si nemyslí že im budú pečené holuby padať do huby. Ak si šikovná nájdeš si dobrú prácu všade. Aj vo svojom odbore a za dobré peniaze. Šla si niekde takto pracovať? Skúsila si ti či len si pokakana od strachu a preto takto skaces a hejtujes všetkých čo to idú aspoň skúsiť?

mizoko
28. sep 2025
@mimikas

@anonym_5cd514 toto ma inak fascinuje na slovenslej mentalite. Vieme ze na slovensku je zle, nemame zdravotnictvo, skolstvo, velke odvody, ziadny socialny system a najmensie platy v eu a najvyssie ceny. Kazdy to vie ale akonahle niekto povie ze ide do zahranicia tak zrazu sa retorika meni a uz su tam kecy typu: a co tam budes robit, si myslis ze tam je lepsie a padaju pecene holuby do usta pod kecy. A ano je tam lepsie uz len v tych cechach je proti slovensku obrovsky rozdiel. A ak si myslis ze slovak ma len na chytanie ryb tak naozaj nasa vlada na tebe urobila dobru robotu, lebo presne o toto im ide, aby si si myslela ze nemame na nic. Ale poznam vela ludi co v zahranici robia na dobrych poziciach, maju sa dobre. A aj ty “chytaci ryb” zarobia 3x tolko ako priemerny slovak.

@mimikas asi tak 😉

anonym_04e2e9
28. sep 2025
@beronsche

@anonym_04e2e9 lebo je to presne o tom, že kto odišiel vyložené len si zarobiť, ten má hocijakú prácu, ten si tam nevytvára zázemie, ten "pricupka" riešiť zubára tu.
Jasne, že je nezmysel prísť niekam len tak a čakať, že budeš mať raj na zemi.
Je potrebné mať čo ponúknuť, to je základ.

@beronsche ano, ale takych je minimum co takto uvazuje.. vacsina si mysli, ze ich tam cakaju pecene holuby a pokakaju sa z nich (ako bez urazky). Vzdelany clovek co ma co ponuknut, ma pracu, prax u nas, nemusi vzdy odchadzat ak chce odist = je to zase len planovana premyslena vec a nie zbrkle lebo nejaky politik, ale proste ma dobru ponuku na pracu = tak ide. Dovolim si tvrdit, ze vacsina ludi u nas to nema, kopa ludi co chodi do zahranicia makat su rozni stavbari, proste majstri, manualne pracujuci a za lokalne nizke mzdy. Ja mam rodinu co zije roky v zahranici, a viem co ich to stalo, aby sa realne riadne zabyvali a boli nie len pristahovalci, ale aj clenmi nejakej komunity tam, kolko rokov zili kadejako a kolko napr si dorabali aj vzdelanie k uz vysokej skole , kt mali atd... naozaj nic co by napr. dnesny 35-45r clovek len tak isiel riesit = menit a stahovat sa a nebodaj s rodinou. Ja ale podporujem mladych nech idu, a skusia. je to vek, ze mozu, ked nemaju zavazky, lahsie sa im bali ruksak a ide sa 🙂 a casto sa vratia. Mne otec vzdy vravel, a to od mala som bola tlacena do toho a v tej dobe aj on uvazoval ze napr. odide do USA, uz to bolo realnejsie, nech idem do zahranicia = NEZABUDAJ, ze tam vzdy budes len pristahovalec. A to by som si aj dnes, keby som uvazovala nad odchodom opakovala, ci mi ta praca, ktoru tam idem robit stoji za to, ci je viac ako tu u nas. Alebo budem niekde sa prosit o pracu ako socka, kedze v mojom obore tazko by som sa hned tam zamestnala bez riadneho preskolenia, praxe..
Ale to je zase tema o inom :DD som sa rozpisala riadne :DD

mizoko
28. sep 2025
@anonym_1d80a5

Neiodišla by som. Keď vidím tie videa, čo sa tam aktuálne deje, čo povedal Tramp na margo situácie v Európe, to mi stačí. Žiadne peniaze mi za to nestoja. Hlavne, že naše televízie nedávajú o tom nič.

@anonym_1d80a5 takže nikde si nebola,osobnú skúsenosť nemáš ale stačí tí čo povedal trump 🤣🤣🤣

mizoko
28. sep 2025
@anonym_e8f126

@angelinja Slovania = Slavs, Otroci = Slaves. Slovania boli, sú a vždy budú otroci.

@anonym_e8f126 🤦🏼‍♀️

mizoko
28. sep 2025
@maialeo

@anonym_autor chcem vidiet tych, co utiekli 🙂

@maialeo neutiekli ale odišli. Utekať budú až budú na hraniciach ploty. To je útek. Zatiaľ je to len odchod

anonym_60e602
28. sep 2025

Doteraz ani nie, aj sme si tu chceli nechať nejaké nehnuteľnosti, ale ak hrozí, že nebudeme v EÚ, tak to tu pôjde tak dole vodou, že nás tu nebude nič držať. Teraz sme sa rozhodli, že si tu necháme len nehnuteľnosť, v ktorej bývame, ostatné vymeníme za nehnuteľnosti v stabilných krajinách.

subartic
28. sep 2025

Nie , neodišla by som a ani neodídem , ani keby Slovensko vystúpilo z EU . Stále doceňujem bezpečnosť a homogénnosť prostredia v ktorom sa pohybujem , nepotrebujem mať dom obkolesený elektrickým plotom a báť sa vytiahnuť na ulici mobil aby mi ho niekto nevytrhol z ruky alebo ísť večer domov mestom . Jednoducho kľudný a pokojný život je pre mňa absolútna alfaomega, na tom sa dá stavať potom všetko ostatné. Taktiež som rada , že máme dve pohlavia , že to čo sa učí tak na to majú dosah rodičia atď. Taktiež som rada že tu identifikácia so psom , stoličkou alebo koňom sa považuje za psychiatrickú diagnózu a nie za normu. EU kedysi bola významnou inštitúciou do ktorej sme vstupovali a bola som tomu nesmierne rada, teraz je to jedna skorumpovaná despotická organizácia , ktorá potrebuje výmenu hlavných predstaviteľov a keď tak nestane aj tak sa to rozpadne , je to otázka času .

simca06022011
28. sep 2025
@beronsche

@athena78 úplne suhlasim!

A nikdy nepochopím, ako si fungovanie tejto krajiny predstavujú ľudia, ktorí sú za odchod z EU.
Týmto ich verejné vyzyvam, nech mi to prosím, objasnia.

@beronsche ja sa k tej eu rada vyjadrim, ak mozem. Co ja teda pocitujem v okoli je, ze ludia nie su za EU akou sa stala rozhodnutiami, smerovanim.. napr ja nie som za zrusenie EU, vystupenie z EU, ale podla mna sa treba vratit k otmu, na co EU bola zalozena a preco. Riesia sa tu rozne nazorove, ideologicke temy, ale EU ma byt v prvom rade platforma kde spolupracuju EU staty=suverenne, podporuju EU obchod, volny pohyb, rozvoj EU.. zmenilo sa to na cirkus ohladom green deal, lgbt, komplikuju legislativu atd... ako fakt pre mna je to az na plac. Ked potom clovek pozrie ako a o com rokuju, ako sa tam spravaju aj k sebe ale rozhodnutiami aj k obcanom = podla mna je to hanba. Fakt ako sa dokazu niektori tam pozriet do zrkadla na seba neviem.

Neviem ako si ini predstavuju, keby sme z eu vystupili, no ja osobne si myslim, ze jednoznacne by ludia museli zacat makat a viac sa zaujimat. A to doslova. Lebo na vsetko co potrebujeme, by sme si museli zarobit =ale museli by sme si to aj riadne strazit a kontorlovat = neviem kde by sme na to nasli zodpovednych politikov, uradnikov... atd. Inak to sa deje aj teraz, tu nie je vela veci, lebo nik nekontroluje, tam ide milionik, tam idu dva.. a nevadi, treba to = nech sa zaplati.
Je tu tema o stuzkovej a jej cene, a presne to tam vidno. NA CO SA PYTAT za co konkretne sa plati? treba to = zaplati sa. Len v state je to teda vo "velkom" a ludia su rovnako nekriticki k takymto vydavkom..
Mimochodom reci o vystupeni z eu idu aj v cechach (dokonca kedze tam volby sa blizia, v ziadnom pripade neplanuju prijat euro, tak ako napr. nechce ani polsko atd)... nemyslim, ze je to take horuce u nas :DD kadeco sa nahovori. Podla mna nik nebude vystupovat z nikade, ale ked sa uz bavime o nejakych konspiraciach, je mozne ze sama eu sa bude chciet v dobe krizy zbavit nejakych krajiniek, ktore nic neprijasaju a ulavit si a budu hrotit situaciu az kym nejake krajiny nevystupia / "nebudu vystupene"/ (to som si inak len teraz vymyslela, takyto mozny scenar)

mizoko
28. sep 2025
@subartic

Nie , neodišla by som a ani neodídem , ani keby Slovensko vystúpilo z EU . Stále doceňujem bezpečnosť a homogénnosť prostredia v ktorom sa pohybujem , nepotrebujem mať dom obkolesený elektrickým plotom a báť sa vytiahnuť na ulici mobil aby mi ho niekto nevytrhol z ruky alebo ísť večer domov mestom . Jednoducho kľudný a pokojný život je pre mňa absolútna alfaomega, na tom sa dá stavať potom všetko ostatné. Taktiež som rada , že máme dve pohlavia , že to čo sa učí tak na to majú dosah rodičia atď. Taktiež som rada že tu identifikácia so psom , stoličkou alebo koňom sa považuje za psychiatrickú diagnózu a nie za normu. EU kedysi bola významnou inštitúciou do ktorej sme vstupovali a bola som tomu nesmierne rada, teraz je to jedna skorumpovaná despotická organizácia , ktorá potrebuje výmenu hlavných predstaviteľov a keď tak nestane aj tak sa to rozpadne , je to otázka času .

@subartic a kde prosím ťa stretávas ľudí čo sa identifikujú ako nábytok? Ja dosť behám po svete ale takých som ešte nestretla. A keď myslíš na to, čo vidíš v telke tak to je zámerne takto nafúknuté a ukázani tí najväčší exoti akých len našli. Ak niečo takéto sleduješ v telke alebo na nete tak chyba bude v tebe že si také veci vyhladavas.
No a o tej bezpečnosti na SK sa tiež možme porozprávať. Neviem z akej časti SK si ale na východe je kopa osadníkov pri kt sa teda necíti bezpecne nikto a ľudia si kvôli nim dávajú na domy kamery a vysoké ploty. Kľudne tá zmlátia alebo okradnú aj malé deti. Len tak,lebo môžu. Lebo štát ich chráni a nič s nimi nespraví.
No a to že sú dve pohlavia si nevedela dokiaľ to nedali do ústavy? Lebo to sa učí uz na základnej škole. Či si vtedy chýbala? A kto na sk to rozporoval? Že sú len dve pohlavia? Jedine Fico a spol vrieskali o 72 pohlaviach inak nikto. A doteraz mi nikto nevymenoval aké by to vlastne mali byt.
No a keď sa prijala tá zmena ústavy tak už je na SK lepšie? V čom ti to pomohlo? Sú potraviny lacnejšie keď sa diskriminuje ini ľudia než ako sa tebe páčia? Že si samotná žena alebo muž nemôžu adoptovať dieťa? To sa ti páči? Bola si niekedy v decaku? Vzala si si niekedy také dieťa k sebe? Lebo aj o tom je tá zmena ústavy. Či ak nejde o tvoje decko tak je to v poriadku?
Už nám nemocnice nepadajú vďaka tomu na hlavu? Už je dostatok učiteľov? Dostatok škôlok a jaslí? No povedz čo sa týmto krokom na sk zlepšilo?

mizoko
28. sep 2025
@anonym_60e602

Doteraz ani nie, aj sme si tu chceli nechať nejaké nehnuteľnosti, ale ak hrozí, že nebudeme v EÚ, tak to tu pôjde tak dole vodou, že nás tu nebude nič držať. Teraz sme sa rozhodli, že si tu necháme len nehnuteľnosť, v ktorej bývame, ostatné vymeníme za nehnuteľnosti v stabilných krajinách.

@anonym_60e602 správna volba

anonym_e5b1e6
28. sep 2025
@anonym_1d80a5

Baby, nemusíte do zahraničia. Stačí do BA vsetci v jeden deň s lopatami, palicami, metlami vtrhnúť na Úrad vlády tak, ako to burcoval ľudí Fico cca pred 2,5 rokom. Dal nám návod a my ho nie a nie využiť.

@anonym_1d80a5 tým burcovaním, myslíš to účelovo zostrihané video?

beronsche
28. sep 2025
@anonym_04e2e9

@beronsche ano, ale takych je minimum co takto uvazuje.. vacsina si mysli, ze ich tam cakaju pecene holuby a pokakaju sa z nich (ako bez urazky). Vzdelany clovek co ma co ponuknut, ma pracu, prax u nas, nemusi vzdy odchadzat ak chce odist = je to zase len planovana premyslena vec a nie zbrkle lebo nejaky politik, ale proste ma dobru ponuku na pracu = tak ide. Dovolim si tvrdit, ze vacsina ludi u nas to nema, kopa ludi co chodi do zahranicia makat su rozni stavbari, proste majstri, manualne pracujuci a za lokalne nizke mzdy. Ja mam rodinu co zije roky v zahranici, a viem co ich to stalo, aby sa realne riadne zabyvali a boli nie len pristahovalci, ale aj clenmi nejakej komunity tam, kolko rokov zili kadejako a kolko napr si dorabali aj vzdelanie k uz vysokej skole , kt mali atd... naozaj nic co by napr. dnesny 35-45r clovek len tak isiel riesit = menit a stahovat sa a nebodaj s rodinou. Ja ale podporujem mladych nech idu, a skusia. je to vek, ze mozu, ked nemaju zavazky, lahsie sa im bali ruksak a ide sa 🙂 a casto sa vratia. Mne otec vzdy vravel, a to od mala som bola tlacena do toho a v tej dobe aj on uvazoval ze napr. odide do USA, uz to bolo realnejsie, nech idem do zahranicia = NEZABUDAJ, ze tam vzdy budes len pristahovalec. A to by som si aj dnes, keby som uvazovala nad odchodom opakovala, ci mi ta praca, ktoru tam idem robit stoji za to, ci je viac ako tu u nas. Alebo budem niekde sa prosit o pracu ako socka, kedze v mojom obore tazko by som sa hned tam zamestnala bez riadneho preskolenia, praxe..
Ale to je zase tema o inom :DD som sa rozpisala riadne :DD

@anonym_04e2e9 v niecom súhlasím, v inom nie..
Nemyslím si, že väčšina na to nemá.. niekto má a nechce ísť, iny nemá a potom skončí v podradnej práci za pár supov (z pohľadu krajiny). Veľa ľudí ma strach, ďalší čakajú na povestnú poslednú kvapku..
Ani byť dobrým remeselníkov v zahraničí nie je na zahodenie, nepodcenovala by som to.
Ja viem, co to obnáša, vytvoriť si zázemie v zahraničí. Už raz sa mi to podarilo. Len som urobila chybu, že som sa po rokoch vrátila kvôli rodine. Áno, lutujem to a veľmi, mohli mať moje deti lepšiu štartovaciu čiaru...
A nestotožňujem sa s tvrdením "vždy budeš prisťahovalec". Akonáhle som zvládla jazyk, bola som v pohode. Nikto z mojej soc.bubliny mi nič najavo nedával a ak som sa s tým stretla, takmer vylucne išlo o nevzdelanych ludi z určitej soc.vrstvy.
Zato tu, na Slovensku, sme pre mnohych pristahovalci aj po 8r života v našej obci a to sme sa "presídlili" 250km a toto nie je diera panubohu za chrbtom, ale obec pár km od krajského mesta..

beronsche
28. sep 2025
@anonym_60e602

@anonym_60e602 múdro
Môžem sa opýtať, ktoré krajiny ste si vybrali?