icon

Prerábka starého domu po priateľových starých rodičoch

tedea222
5. dec 2016

Dievčatá fakt neviem ako dalej, pred 3 rokmi sme sa rozhodli že si kúpime starší domček a prerobíme , svokrovci nám povedali aby sme si prerobili ich starý dom kde chovali len domáce zvieratá , bola a je tam maštaľ a nikto tam ani nechodil, proste žiadna voda , kúpelka , toaleta na dvore a tak ako to býva v tých starých sedliackych domoch. Ten môj chlap mi povedal, že sa staral o babku ktorú doopatroval takže mu ten dom nechala. Tak som súhlasila, ved dom je môjho priateľa, a ja som chcela predať byt a investovať do toho domu. Začalo sa prerábať, najskôr strecha a nový krov, lebo všetko bolo už zhnité , môj priateľ si zobral pôžičku a tak boli nejaké peniaze . Ja som sa chystala predať byt. Problém nastal ked som sa začala rozčulovať na to, že na dvore sú samé hovná od všetkej tej hydiny, ktorá sa tam volne prechádzala a celý dvor bol mokrý od výkalov. Na to mi moja švagriná povedala, že ked sa mi nepáčia hovná po dvore, mám zostať bývať v meste, skoro ma porazilo, pritom oni bývajú nedaľeko, na dvore trávniček a kvety a doma žiadna hydina , lebo ved načo , oni si hydinu chovajú na našom dvore, tak prečo by mala ona mať hovná po dvore, ale že ja sa rozčulujem, tak to si nemôžem dovoliť a podľa nej je to v poriadku že to tak je. Tak je to doteraz a to sú 3 roky. No ale ide o to že mi povedala , nakoľko sme vám dali ten dom do,, užívania".....skoro som skolabovala ked som to počula, je rozdiel dať dom do uživania a je rozdiel ked ten dom patrí priateľovi ...tak som sa ho spýtala , ako to je na koho je ten dom napísaný , a to ma už fakt skoro porazilo, no je na švagrinú, teda sestru môjho priateľa!! Takže vlastne prerábame dom pre jeho sestru a nie pre nás. A som sa spýtala ako by to bolo ked ja predám byt, investujem do domu ktorý nie je náš...takže by to bolo podľa jeho vysvetlenia tak, že by sa u notára napísala suma ktorú som tam investovala a keby niečo tak sa mi vrátia peniaze...akože toto ma dorazilo, ved tu ide aj o to, že človek investuje nie len tie financie, ale aj prácu a vytvorí si domov a podobne. A najlepšie je, že ja som tak z toho všetkého sklamaná že nedokážem si predstaviť aby som bývala, niekde kde mi nič nikdy nebude patriť a nemôžem si tam ani povedať čo a ako chcem, lebo všetko čo spomeniem jeho sestra skomentuje, že tak to nemôže byť lebo je to nepraktické, pritom pred prerábkou sme si s priateľom povedali ako to chceme v akom štýle, ale teraz on v podstate všetko mení podľa jeho sestry . Už som mu povedala, že ja to takto nechcem a že veľmi ľutujem že som s tým súhlasila aby sme si ten dom prerobili . Mali sme si kúpiť niekde úplne iný a spoločne do toho investovať, bol by to náš dom náš domov, takto je to dom v podstate jeho sestry ktorá sa nám do všetkého mieša a s ktoru momentálne už nekomunikujem a ten môj zatial priateľ si ju stále zastáva a nestojí za mnou a ja neviem ako to mám vyriešiť lebo sa už hádame každý deň. Najskôr mi povedal že si môžem spraviť podľa seba kúpelku , ale kým som prišla domov, kúpelna bola už hotová podľa jeho sestry , a potom som chcela aby mi nechal chodbu s trámami ...ani to tak nenechal, proste takto to išlo dalej, nakoniec mi nezostala žiadna miestnosť v ktorej by bolo niečo podľa mňa . A to mi stále tvrdí, že on ten dom prerába len kvôli mne, tak mi povedzte či je toto normálne ??? Raz som bola svedkom jednej debaty u nich doma, že ked sa už pominú rodičia môjho priateľa, tak jeho sestra predá dom v ktorom býva s nimi , slobodná je a sama , a potom jej ten môj priateľ pristaví nejakú izbu u nás a tam bude bývať, tak čo si myslíte, pre koho robí ten dom ?? Ona mu dokonca riadi aj účty , na kartu mu pošle čo môže minúť...jedná s ním ako s mentálne retardovaným a jemu to nevadí , ale mne ano, nakoľko ľudia čo žijú v spoločnej domácnosti by si svoje peniaze mali spravovať spolu a nie aby ich kontrovala dalšia osoba ...Ona takto riadi doma celú rodinu, nemá vlastnú takže do všetkých sa stará , dokonca dalšej švagrinej už nechce chodiť lebo že nemá upratané a ona tam nebude predsa sa na to pozerať...Zato svokra je iná, ona sa do nás nestará a nekomanduje, povedala aby sme si to spravili tak ako chceme, že to bude naša domácnosť...aj ked teda nebude lebo je to na niekoho iného napísané a ten môj priateľ to nechce riešiť , najskôr tvrdil že to sa vyrieši a prepíše na neho darovacou zmluvou ...ale už nerieši nič, jemu to asi tak vyhovuje, alebo sa to bojí riešiť. Dom je už hotový a ja nemám chuť sa tam sťahovať, byt som nepredala, odkedy viem že nám ho dala do užívania a tak premýšlam či tam mám vôbec ísť bývať...Chcela som tam kúpiť aspoň nejaký nábytok, aj sa páčil môjmu priateľovi , no na druhý deň s tým už nesúhlasil...asi diskutoval o tom doma ...a aby som sa musela pýtať na to či si môžem v záhrade niečo zasadiť, alebo niečo kúpiť do domu , tak to je už moc , som dosť tolerantná, ale toto je moc. Dala som mu ultimátum , bud za tá kúpeľňa prerobí tak ako sme chceli a prepíše si ten dom na seba , hoc aj tou darovacou zmluvou, tak vtedy som ochotná tam ísť bývať.

gita17
6. dec 2016

@tedea222 ''jej vadilo že si predstavila ako spolu spíme...'' ako ta vobec napadlo akceptovat take spravanie?ako si to mohla vydrzat 3 roky??a sory a tie keci o zlatokopkach, ten chlap urcite nebude z hladiska financii ziadne terno ked preraba zrucaninu🤐 bud rada ze ta k nemu nic neviaze a zdrhaj

meusicka
6. dec 2016

@papricka33 no len aj ked svagrinu zakopes, furt budu po nej dedit jej potomkovia, takze ten dom im patrit nebude

cacianka
6. dec 2016

neviem či sa mám smiať, či plakať - bože dobrý, a táto rodina ušla z Cajly, Zálužia či Hronoviec ? každučkému príspevku na týchto 3 stranách, každej ženičke by som dala 👍 za odpovede a rady, niektorým aj 👍👍👍
takéto vzťahy nestoja ani za dávanie ultimáta, celé je to choré.
švagrinka by sa vám montovala úplne do všetkého, či už by bol dom váš či nie. ona na dvore kvetinky a trávičku, k vám sliepky, prasce a hovná. prídeš domov z práce a tam nové závesy, koberec, skrinky podľa nej, v šuflíkoch a skrinkách podľa jej. na stole jej dečka, pri dverách jej papuče, na umývadle jej kefka. bielizeň vyhádzaná, lebo máš veľa krajky, kozmetika lebo nie je levaduľa, ešte aj izby by vám rozdelila, lebo ona , vždy a všade by snorila.
vodila by návštevy aby sa kochali jej snahou - mala by vás ako veľký domček pre bábiky. !!! avšak živé !!!
kočík, výbavičku aj meno dieťaťa by malo byť podľa nej.
a že ju ani jej rodičia nepostavia do laty, ani sa teba nezastanú ani syna, tak v kom chceš mať oporu ?!?!?
ved ani partner nie je s tebou. nech si aj švagrinká a svokrovci sú akí chcú, ale tebe tvoj partner nie je na nič, vlastne je - na hovno. je skoro na úrovni tých na dvore...
ak si chceš s ním niečo vyjasniť, porozmýšľaj, či by nebolo vhodnejšie mu napísať. ty si list zoštylizuješ v kľude, spomenieš si postupne a upravíš text podľa potreby, nejakej štruktúry, a on nech si v tej svojej bubline rozhutuje, čo tým chcel autor povedať. a možno aj pochopí jednu tvoju vetu - chod do riti, ked už nie ostatné.
dievča zlaté, s týmto pakom ťa nič dobré nečaká, je to v ňom tak zažraté, že to ani 100 kíl solviny nevydrhne. on je tak zmanipulovaný, s preprogramovaným mozgom, že toto neskončí ani o 50 rokov po smrti jeho sestry. si zrelá, dospelá, šikovná a veľmi rozumná, tak načo s nimi strácaš čas ? zvládneš svoj život lepšie ako s nimi.

obsadenemeno
6. dec 2016

@tedea222 no asi by ste svagrine mali najst chlapa, niekde trosku dalej od vas a s vlastnym domom..... 😀😵😈😝👏

cacianka
6. dec 2016

@obsadenemeno taká Austrália je krásna ( a ďaleká) ...

obsadenemeno
6. dec 2016

@cacianka alebo Sibir...... 🙏

marfikchov
6. dec 2016

@obsadenemeno tam je sakra zima... to by som "dobrej" švagrinej neurobila, to by sa jej nemuselo páčiť a ako rýchlo by odišla, tak by sa mohla skoro vrátiť... maledivy, aby sa jej tak zapáčilo, že by nikdy nechcela odísť

bratislavcankanm
6. dec 2016

@tedea222 presne ako pises na 3. strane - dat mu podmienky: dom prepisat, svagrinu odstranit (nie doslova 🙂. len nech sa vam nemiesa do zivota), samozrejme dat prec aj tu jej hydinu, co beha po vasom (?) dome, nech ju chova u seba, ziadna izbicka pre nu do buducnosti. A casovy limit na vsetko max. 2 mesiace - napisala by som aj jeden mesiac, ale kedze idu Vianoce a clovek riesi aj ine veci, zhana darceky a podobne, tak ok, 2 mesiace, do konca januara.

A dovtedy by som sa odstahovala do svojho bytu na tvojom mieste, nech pochopi, ze to myslis vazne. Bud sa konecne preberie a splni tvoje podmienky (lebo tie su uplne opravnene!! )...alebo nie a v tom pripade je to u mna na rozchod. Aj tie kecy, ze dom prerabal pre teba - no nie, prerabal to pre svoju sestru, za vase peniaze, vas cas, vas pot.

Gratulujem ti, ze si nepredala byt a nevrazila do toho nestastneho domu peniaze zan - to by bola katastrofa. A ta notarska zapisnica je pekna hlupost, z coho ta svagrina vyplati, keby k tomu prislo, ma na to, ma hotovost v cene tvojho bytu ? To by bolo nadlho, dlhe tahanice po sudoch, a ktovie ako by to dopadlo, nakoniec by si mozno vysudila, ze ti to bude splacat po 50EUR mesacne x-rokov.

bluka2
6. dec 2016

Prave citam, ze mas 45 r., kasli na ultimata, posli ho rovno do ****. Za prve, on na take ultimatum seriozne nepristupi (mozno nejako na oko a coskoro sa vsetko vrati do starych kolaji - ich puto je priliz silne, ty ho nepretrhes: to vidime na priklade ze pristupi na to, ze musite spavat oddelene). Za druhe, stracas cas. Keby si sa dala dokopy s 1. chlapom co stretnes v autobuse, budes to mat lepsie ako toto. Tie jeho kvality, ze navari polievku, su tisic krat prevazene tym, ze teba a tvoje zelania nema na prvom mieste, resp. su mu suma fuk. Ty nechces byt pre svojho priatela ta, na ktorej mu najviac zalezi?

zilinec32
6. dec 2016

precital som si tento prispevok len uplne nahodou... nudil som sa 🙂 Nuz, radsej som ho cital nemal, nic v zlom, ale divim sa, aki ludia dokazu byt "rozni". Utekaj prec, pride niekto iny a ten ta spravi stastnou a nie, aby si plavala v takychto srackach... alebo... ak ti tento sposob zivotqa vyhovuje, tak potom vlastne urcite byt stastna musis.
Sorry, nedalo sa nereagovat 🙂

obsadenemeno
6. dec 2016

@marfikchov no jo, ale na Sibiri je sanca, ze zamrzne..... 😉

marfikchov
6. dec 2016

no aby 40tnička spávala oddelene od svojho partnera... lebo sestra povie... a čo si ona myslí, že po nociach knihy čítate??? za to že si ona nezatrtoší, nebude nikto?!?!?!? krava to je, a to som urazila kravy!

bratislavcankanm
6. dec 2016

@bluka2 suhlasim, tiez predpokladam, ze na to nepristupi.
Jedine, ze vidina a obavy z rozchodu ho prinutia sa zamysliet, osvieti ho a zrazu pochopi co je ok a co nie v suvislosti s vlastnictvom domu a so spravanim sestry - ale pokladam to za malo pravdepodobne, sorry @tedea222 ☹. Preto som aj napisala a este raz to napisem - casovy limt do konca januara 2017 s tym, ze nie ze na konci januara este len zacne riesit veci, zacat musi do tyzdna a do konca januara to uz musi byt vybavene, vratane zaevidovania vkladu o zmene vlastnictva na LV na katastri ( a hydina bud na dvore u svagrinej alebo podarovana susedom 🙂)

marfikchov
6. dec 2016

@bratislavcankanm alebo v hrnci a na pekáči 😀

tedea222
autor
6. dec 2016

@bruneta880 inak tej kúpeľni sa už stala nehoda, bez môjho pričinenia, vaňa klesá a to obmurované sa puká , nakoľko tú vaňu zamurovali a podklad na zemi je spravený z OSB dosiek tak to pracuje, predsa len tie OSB dosky nie je to isté ako beton , a keby tam bola vaňa na nožičkách tak sa to nestane a ešte podľahu jeho sestra zas vymyslela že bude dlažba lebo má majstrov ktorí to vedia spraviť, aj spravili , tak že sú tam odskoky aj pol centimetra, a to ja som tam chcela vinyl , lebo mi bolo jasné že na taký podklad nemôže ísť dlažba....a ked som mu to ukázala a povedala že keby to spravil ako som ja chcela toto by sa nestalo, tak bol rozčúlený že či u mna v byte je všetko perfektné...ale musím povedať že ma to potešilo ked som to videla a teraz vidí že som mala pravdu.

obsadenemeno
6. dec 2016

@tedea222 hey, ale to si vyhrala len jednu bitku.....vojnu zatial vyhrava sestra..... 😒

puklica13
6. dec 2016

Ja zas nie celkom rozumiem tomuto honu na carodejnice..sestra je krava,stara dievka treba ju eliminovat,vynadat a co ha viem co...
Evidentne ta rodina zije tak ako to im vyhovuje..vratane brata a sestry..pisielat ju na vysetrenie lebo vrieska? No to by musela ist polka naroda...
Zakladatelka temy sa sama rozhodla zostat v tom vztahu, aj ked vedela ako to funguje, to neprislo naraz ze bum,zrazu..ale to ze bratovi spravuje pemiaze,nedovoli im spolu spat v jednej izbe ci riadi prerabku domu boli veci ktore zakladatelka videla, nikto jej nedrzal pistol pri hlave aby s nim bola..ja by som s rakym chlapom nebola,ale ona sa dobrovolne rozhodla a teraz dupka nozkami ze nie je po jej...
A len tak mimochodom...tiez spolu s bratom prerabame stary domcek co sme zdedili na vikendovu chalupu...a skusila by mi jeho priatelka zacat kecat do toho aku vanu si mam dat, ci ake obrusy...raz je to moje a ked ja sa s bratom dohodnet tak to tak bude a bodka
A zakladatelka predsa uz davno vie ze jej brat preraba dom ktory mu de facto nepatri ..

marfikchov
6. dec 2016

@puklica13 aj to je pravda...keby som videla, čo sa okolo mňa deje, tak im zakývam... a so starkými by som tiež hodila reč, že ako to podelili... ak mal byť dom ich, prečo je na sestru.... keby im do toho nekecali, tak už mohli stavať svoj, alebo bývať u zakladateľky .... tam sa stalo viac chýb, no na veci to nič nemení, že tej jej chlap nie je chlap a sestrou si dá dirigovať do osobného, sexuálne života a do financií, tak nad tým mi rozum stojí doteraz

puklica13
6. dec 2016

@marfikchov ...ved ano chova sa tak..ale jemu to tak asi vyhovuje, evidentne nic menit nechce a preto este nemusi byt zly clovek...to ako kto zije je len jeho vec, sme v slobodnej keajine a kazdy si moze za partnera slobodne vybrat cloveka akeho chce...
A teraz sa tesit ze praskla vana??? To vazne??? To je jediny problem tohoto vztahu? No toto by mi skutocne uz davno bolo srdecne jedno..

tedea222
autor
6. dec 2016

@puklica13 vedela som aká je jeho setra ale kedže mi bolo povedané od môjho priateľa že je to jeho dom a bude to náš spoločný dom , kedže som chcela predať byt a brali sme to tak že si vytvárame svoj domov, nečakala som že ma oklame, tu nejde o nejakú chatu, tu ide o náš spoločný domov, pôvodný návrh bol že si kúpime niečo , ale bolo nám povedané načo by sme si kupovali, ked tá chajda tam stojí a nikto nemá záujem tam bývať tak nech si prerobíme, nečakala som že tam bude to že nič z toho nebude pravda, stále mi tvrdil že to má po babke ktorú doopatroval. Keby som si ja prerábala s mojou sestrou chalupu, tak je to iné, určite by do toho tiež môj priateľ nemal čo kecať, to sú dva diametrálne odlišné prípady ! a kože tiež Vášho brata priateľka chcela predať byt a investovať do Vašej chaty? to je celkom iné....a v dalšom rade, keby som vedela že to nie je jeho , nikdy by som s tým nesúhlasila aby sa tam tá chajda prerábala, boli by sme to riešili, inak on by si zobral pôžičku, tak ako teraz a ja predala byt, a mali by sme pokoj a svoj domov v ktorom by som si mohla niečo spraviť aj podľa seba a nie sa pýtať na to či môžem!

marfikchov
6. dec 2016

@puklica13 jj, ale uznaj, že ani milá švagriná nie je v komplete.... aby mi hovorila moja, podotýkam budúca švagriná, či ja budem s chlapom v jednej posteli a čo v nej budem robiť, just by som, a hučala by som pri tom, nech má aj ona, talpa, zážitok 😀 a ten chlap je podpapučník, či čo, len nie od svojej ženy ale od sestry, nechá si dirigovať a je nemastný neslaný.... ja sa zakladateľke dávno divím, že ho neposlala do džezu... asi si cibrí nervy abo čo

puklica13
6. dec 2016

@tedea222 Ale este v uvodnom pripevku si pisala ze to ze barak je sestrin si zistila pre ked si chcela riesit tu hydinu..ergo uz dlho vies ako to je..a druha vec, mna by nejaky barak zaujimal najmenej,keby viem ze financie mojho chlapa riadi jeho sestra a nie on sam ci x dalsich veci co si spominala..to by mi nie blikalo cervene svetielko ale rovno hucala sirena..
Co chces teraz robit? Nasilu prerabat chlapa ktory to evidentne nechce? Ci byt vo vztahu ktory ta depta? ...uprimne,ani jedno ani druhe nebude mat extra dlhu zivotnost..

alicka850
6. dec 2016

Necitam ostatne diskusie, ale napisem vlastnu skusenost. Stahovala som sa do domu mojho manzela, ktory bol akoze jeho, ale rozkazovala tam svokra,lebo pred tym ako sa financne vysporiadali to bol ich rodicovsky dom. Takze zmenil majitela iba na papieri. Vrazila som donho nejake peniaze, kedze sme uz boli manzelia. Po styroch rokoch som odisla, lebo sa dialo presne to co pises ty, svokra (v tvojom pripade svagrina) nam organizovala zivot, citila som sa tam ako soplave decko. Muz zostal s nou, rozviedli sme sa. Peniaze som uz nevidela, nakolko pred rozvodom poprepisoval dom spat na rodinu a okrem toho prerabky sme robili mnohe svojpomocne cez znamych, cize nebol doklad. Rataj s tym, ze to nikdy nebude tvoj domov a tiez s tym, ze vacsinu penazi co tam das nikdy neuvidis pri pripadnom rozchode. Ak predsa do toho ides, ziadaj prepisat adekvatnu cast domu zodpovedajucemu tvojen investicii na seba (este pred investic iou)

bratislavcankanm
6. dec 2016

@tedea222 kedy si vlastne zistila, ze dom je napisany na svagrinu a nie na tvojho priatela ?

puklica13
6. dec 2016

@marfikchov tak jasne ze nema ludovo povedane vsetkych 5pokope..ale zas teraz co? Ovalit ju panvicou? Utopit? Nadavat si? Mozno sa pobit? Robit si cely zivot naprieky? Kriste..dakujem neprisim..ale len ja za seba

tedea222
autor
6. dec 2016

@marfikchov ja som ho dávno preto neposlala do riti, lebo mi opakoval do nekonečna že to sa dorieši, a ja samozreme som verila že sa to dorieši, a teraz som už na neho tlačila takmer každý deň kedže som si tam chcela kúpiť nábytok a podobne, ale on mi povedal že teraz to nerieši...tak mi praskli nervy . Čakala som to ked bude dom ako tak obývateľný abude mať viac času to všetko dosriešiť, tak to dorieši , ale ide to dolu vodou, a čo sa týka tej jeho sestry, myslela som si že budem mať od nej pokoj ked sa presťahujeme a ľahko ju pošlem do riti , keby chcela ničo u nás meniť , ako nečakala som že sa nič nezmení, stále som mu verila že to proste vyrieši, možno moja naivita práve v tom že som verila, ale povedzme si na rovinu, ked niekho ľúbite tak aj veríte a to že jeho rodina...teda sestra je padnutá na hlavu, brala som to tak ved ked sa odsťahujeme tak budeme mať pokoj a ja si to potom zariadim tak aby k nám chodila čo najmenej ...tak ako to spravila dalšia jej švagriná a má od nej pokoj .

marfikchov
6. dec 2016

@tedea222 jj, ja to v podstate chápem a nechápem... ja by som na to nervy tak dlho nemala... a ešte by ma zaujímalo, čo také on rieši, keď takúto závažnú vec odsúva do neurčita... navyše chodí na turnusy, má more času popremýšľať, ako ide veci zariadiť do spokojnosti všetkých... ale on je spokojný ako to je, dom bude hotový, tebe roky ubehli, nervy v kýbli, s ním sa hádaš, neviem či je to ešte o láske, či sentimente, zvyku či o čom.... prosto mne by vadilo trebárs len to, že by som po rokoch s partnerom nebývala pod jednou strechou, že by som ako 40ročná roky randila, ako teenagerka... toto by napr vadilo mne

tedea222
autor
6. dec 2016

@bratislavcankanm ked už bolo takmer všetko spravené, strecha, krov , ked sa prerobili izby ...prestavali podľa projektu, ked už boli okná..takže neskoro ..ale som si povedala .....ved toto sa dá nejako vyriešiť, aspoň mi to tvrdil priateľ a povedal mi že dom je na jeho sestru zatial len z toho dôvodu že mali nejaké problémy, teda jeho otec a museli dať oba domy na sestru prepísať, teda na švagrinú a nie na neho, nakoľko je živnostník a tam sa môže stať hoci čo ...tak som verila, bolo to rozumné vysvetlenie, teraz už neviem kde je pravda.

emilia25
6. dec 2016

Nech sestra vrati tu sumu co si pozical a investoval do domu a kupte si nieco spolocne vase.aj takto by sa dala este zachranit situacia.

tedea222
autor
6. dec 2016

@emilia25 to ona nespraví, inak to by bola tá najlepšia možnosť, ale na to môžem zabudnúť ...