icon

Prerábka starého domu po priateľových starých rodičoch

tedea222
5. dec 2016

Dievčatá fakt neviem ako dalej, pred 3 rokmi sme sa rozhodli že si kúpime starší domček a prerobíme , svokrovci nám povedali aby sme si prerobili ich starý dom kde chovali len domáce zvieratá , bola a je tam maštaľ a nikto tam ani nechodil, proste žiadna voda , kúpelka , toaleta na dvore a tak ako to býva v tých starých sedliackych domoch. Ten môj chlap mi povedal, že sa staral o babku ktorú doopatroval takže mu ten dom nechala. Tak som súhlasila, ved dom je môjho priateľa, a ja som chcela predať byt a investovať do toho domu. Začalo sa prerábať, najskôr strecha a nový krov, lebo všetko bolo už zhnité , môj priateľ si zobral pôžičku a tak boli nejaké peniaze . Ja som sa chystala predať byt. Problém nastal ked som sa začala rozčulovať na to, že na dvore sú samé hovná od všetkej tej hydiny, ktorá sa tam volne prechádzala a celý dvor bol mokrý od výkalov. Na to mi moja švagriná povedala, že ked sa mi nepáčia hovná po dvore, mám zostať bývať v meste, skoro ma porazilo, pritom oni bývajú nedaľeko, na dvore trávniček a kvety a doma žiadna hydina , lebo ved načo , oni si hydinu chovajú na našom dvore, tak prečo by mala ona mať hovná po dvore, ale že ja sa rozčulujem, tak to si nemôžem dovoliť a podľa nej je to v poriadku že to tak je. Tak je to doteraz a to sú 3 roky. No ale ide o to že mi povedala , nakoľko sme vám dali ten dom do,, užívania".....skoro som skolabovala ked som to počula, je rozdiel dať dom do uživania a je rozdiel ked ten dom patrí priateľovi ...tak som sa ho spýtala , ako to je na koho je ten dom napísaný , a to ma už fakt skoro porazilo, no je na švagrinú, teda sestru môjho priateľa!! Takže vlastne prerábame dom pre jeho sestru a nie pre nás. A som sa spýtala ako by to bolo ked ja predám byt, investujem do domu ktorý nie je náš...takže by to bolo podľa jeho vysvetlenia tak, že by sa u notára napísala suma ktorú som tam investovala a keby niečo tak sa mi vrátia peniaze...akože toto ma dorazilo, ved tu ide aj o to, že človek investuje nie len tie financie, ale aj prácu a vytvorí si domov a podobne. A najlepšie je, že ja som tak z toho všetkého sklamaná že nedokážem si predstaviť aby som bývala, niekde kde mi nič nikdy nebude patriť a nemôžem si tam ani povedať čo a ako chcem, lebo všetko čo spomeniem jeho sestra skomentuje, že tak to nemôže byť lebo je to nepraktické, pritom pred prerábkou sme si s priateľom povedali ako to chceme v akom štýle, ale teraz on v podstate všetko mení podľa jeho sestry . Už som mu povedala, že ja to takto nechcem a že veľmi ľutujem že som s tým súhlasila aby sme si ten dom prerobili . Mali sme si kúpiť niekde úplne iný a spoločne do toho investovať, bol by to náš dom náš domov, takto je to dom v podstate jeho sestry ktorá sa nám do všetkého mieša a s ktoru momentálne už nekomunikujem a ten môj zatial priateľ si ju stále zastáva a nestojí za mnou a ja neviem ako to mám vyriešiť lebo sa už hádame každý deň. Najskôr mi povedal že si môžem spraviť podľa seba kúpelku , ale kým som prišla domov, kúpelna bola už hotová podľa jeho sestry , a potom som chcela aby mi nechal chodbu s trámami ...ani to tak nenechal, proste takto to išlo dalej, nakoniec mi nezostala žiadna miestnosť v ktorej by bolo niečo podľa mňa . A to mi stále tvrdí, že on ten dom prerába len kvôli mne, tak mi povedzte či je toto normálne ??? Raz som bola svedkom jednej debaty u nich doma, že ked sa už pominú rodičia môjho priateľa, tak jeho sestra predá dom v ktorom býva s nimi , slobodná je a sama , a potom jej ten môj priateľ pristaví nejakú izbu u nás a tam bude bývať, tak čo si myslíte, pre koho robí ten dom ?? Ona mu dokonca riadi aj účty , na kartu mu pošle čo môže minúť...jedná s ním ako s mentálne retardovaným a jemu to nevadí , ale mne ano, nakoľko ľudia čo žijú v spoločnej domácnosti by si svoje peniaze mali spravovať spolu a nie aby ich kontrovala dalšia osoba ...Ona takto riadi doma celú rodinu, nemá vlastnú takže do všetkých sa stará , dokonca dalšej švagrinej už nechce chodiť lebo že nemá upratané a ona tam nebude predsa sa na to pozerať...Zato svokra je iná, ona sa do nás nestará a nekomanduje, povedala aby sme si to spravili tak ako chceme, že to bude naša domácnosť...aj ked teda nebude lebo je to na niekoho iného napísané a ten môj priateľ to nechce riešiť , najskôr tvrdil že to sa vyrieši a prepíše na neho darovacou zmluvou ...ale už nerieši nič, jemu to asi tak vyhovuje, alebo sa to bojí riešiť. Dom je už hotový a ja nemám chuť sa tam sťahovať, byt som nepredala, odkedy viem že nám ho dala do užívania a tak premýšlam či tam mám vôbec ísť bývať...Chcela som tam kúpiť aspoň nejaký nábytok, aj sa páčil môjmu priateľovi , no na druhý deň s tým už nesúhlasil...asi diskutoval o tom doma ...a aby som sa musela pýtať na to či si môžem v záhrade niečo zasadiť, alebo niečo kúpiť do domu , tak to je už moc , som dosť tolerantná, ale toto je moc. Dala som mu ultimátum , bud za tá kúpeľňa prerobí tak ako sme chceli a prepíše si ten dom na seba , hoc aj tou darovacou zmluvou, tak vtedy som ochotná tam ísť bývať.

operaphantom
6. dec 2016

@timea7 Bohuzial aj niektori chlapi. Hlavne zufali ludia, ktori sa boja samoty, tak maju polofunkcny vztah v ktorom su nespokojni a silou mocou sa ho snazia zachranit, lebo nechcu byt sami.

alaguema
6. dec 2016

@tedea222 Ale veď to práve NIE JE TVOJA DOMÁCNOSŤ. Nechápeš? To nie je tvoj dom, nie je to tvoja domácnosť, nič nie je ako si chcela, nikoho tam tvoj názor nezaujíma, nie je nič platný. Čo ešte potrebuješ, aby si pochopila, že tam nepatríš? Vaňa by ma neštvala, štvalo by ma práve to, že môj chlap ma neberie do úvahy, že nedokázal presadiť ani jediný detail, ktorý som chcela v tej "spoločnej" domácnosti. Vzťahy v tej rodine sú choré a ty si akoby navyše.

timea7
6. dec 2016

@operaphantom a samota bolí? Tiež som pár rokov bola sama, prežila som, netvrdím, že mi nebolo smutno, ale zase som v sebe našla netušené schopnosti a hlavne som si ujasnila, s akým mužom nikdy, čo je tiež dôležité.

tedea222
autor
6. dec 2016

@operaphantom neboj sa , až taká blbá nie som, už je koniec, idem si po svoje veci , a môžem Ti povedať, že som asi čakala na zázrak a verila že sa niečo zmení , dnes už nečakám nič, ani už neriešim, nič viac s danou famíliou 🙂 Je rozdiel preberať tieto veci s kamarátkami a je rozdiel preberať to tu , a mne to pomohlo, či mi bude chýbať neviem, či budem plakať neviem, zatial nič z toho, jediné čo viem, že idem dalej bez neho 😉 Len tie veci si ísť zobrať , to bude dosť ťažké , ale zvládnem to. Doteraz sa neozval, takže nemám o čom uvažovať a riešiť, ja to už mám v sebe vyriešené .

operaphantom
6. dec 2016

@timea7 To sa musis spytat autorky, ta sa asi samoty boji ako cert kriza. Radsej sa bude motat v nefunkcnom vztahu a riesit tapety v spalni, ze ona chcel zlte a svagrina jej tam dala modre.

bruneta880
6. dec 2016

@alaguema s tou vaňou si to treba prečítať celé....autorka reagovala na mňa....ale je pekné že ty sa vieš natoľko povzniesť, že by si nepoznala škodoradosť?Najväčšiu radosť?Tak klobúk dole...
@puklica13 slovo - domácnosť - alebo ak chceš doslovne- moja domácnosť- nemusí nutne znamenať, že som majiteľkou daného objektu ktorý za "svoju domácnosť" považujem.Či ten kto žije v prenájme nemá vlastnú domácnosť???Ako to teda je???Hmm😕

tedea222
autor
6. dec 2016

@operaphantom samoty sa nebojím, mám veľa záujmov a mám svoje ciele, takže to si na omyle, viem že to nebude ľahké, ale zas kvôli tomu sa nezbláznim, sú a stávajú sa v živote horšie veci ako rozchod.... tie sa konajú každodenne, a momentálne si tým prejdem ja ...

tedea222
autor
6. dec 2016

@bruneta880 Ďakujem , aspoň niekto to tu pochopil 😉

timea7
6. dec 2016

@bruneta880 no slovo domácnosť nie je len o objekte, farbe tapiet a type vane, ale najmä o človeku, ktorého zaujíma môj názor, pre ktorého som prvou na svete, čo tu zjavne nehrozí. Je úplne jedno, či je domácnosť jej, jeho, ich, alebo prenajatá, ten záujem o druhého, jeho sny, túžby by tam nebol. Preto je bezpredmetné to riešiť, ľudia môžu byť spolu šťastní aj v prenajatej garsónke a nešťastní v novom luxusnom dome, ktorí im patrí.

puklica13
6. dec 2016

@bruneta880 slovo domacnost pre mna znamena miesto kde si mozem robit co a ako ja uznam za vhodne ..a nemam pocit ze by autorka v tom dome mohla take nieco robit..
Isteze prenajom je ista forma obmedzenia prava robit si co chces, ale uprimne,nezazila som zeby prenajimatel riesil co mas v ladnicke ci ako a s kym spis v posteli, ergo ked do prenajmu prichadzas do "hotoveho" a mozes si vybrat ten ktory ti najviac vyhovuje..aj napriklad s nozickovou vanou

puklica13
6. dec 2016

@tedea222 moja mila,ja myslim ze vacsina to tu chape uplne jasne, len ty stale nechapes aj napriek niekolkym stratenym rokom ze im to vyhovuje,nic menit nebudu,nechu a bodka

alaguema
6. dec 2016

@bruneta880 neviem, či povzniesť, ale mám pomerne jasno v tom, kde by som chcela a kde nechcela byť. Vaňa by ma pravdepodobne v tejto fáze už nezaujímala vôbec, ani to, či kúpeľňa funguje, alebo nie. Škodoradosť - najväčšia radosť asi pre teba. Mne je to jedno.

tedea222
autor
6. dec 2016

@timea7 @puklica13 Dievčatá, asi som to slovo,, domácnosť" mala dať do úvodzoviek, viem čo je domácnosť aj význam toho slova dobre poznám, mám totiž moju domácnosť, išlo tam o niečo iné , o to, že ani vám by také niečo asi nevyhovovalo, aj keby ste boli v prenájme a viem, že to bola chyba priateľa, že sa nezachoval ako chlap, ale ako handra a že nestál za mnou ...už nie je čo riešiť, bola to aj moja chyba, ja si to priznám, mala som odísť už vtedy ked ma oklamal , to sa už vrátiť nedá a tak idem ďalej . Idem konečne sa poriadne vyspať, včera som oko nezažmúrila , dnes to bude kľudný, vyrovnaný spánok a bez stresu, čo sa aj sama sebe čudujem, ako keby všetka tá zloba, a ten pocit sklamania odišli niekam daleko 🙂

puklica13
6. dec 2016

@bruneta880 a este..tiez som byvala v podnajme,citila som sa tam fajn, spravila som si ako som chcela kedy som chcela ale ani ma nenapadlo chciet majitelovy urcovat ake kachlicky chcem v kupelni...a pokial by ten majitel prisiel a zacal mi menit obrus na stole ci kritizovat vyber uterakov, tak by som mu s vdakou vratila kluce a nasla nieco co by mi vyhovovalo viac..dobrovolne,lebo taketo spravanie nie som povinna znasat...pre mba je domacnost hlane miestom kfe sa citim dobre..mas pocit zeby zakladatelke temy niekto umoznil si budovat domacnost? Lebo ja nie...

tedea222
autor
6. dec 2016

Dievčatá dakujem za pomoc, pochopenie, dnes tu končím, som už unavená a nakoľko som si ujasnila ako dalej , tak sa idem poriadne vyspať , ked mi bude smutno a budem sa cítiť sama, tak sa prídem vyžalovať 😉 A prajem vám lepších chlapov , ako bol ten môj 😉

timea7
6. dec 2016

@tedea222 ja som to neadresovala tebe, ani som ťa neoznačila, ja sa len neprestávam diviť, že si to vydržala až doteraz a stále naivne dúfala. Keby tá jeho neukojená sestra určovala mne, žene po štyridsiatke, či budem spať v izbe s jej bratom, alebo nie, už vtedy by som zaradila spiatočku a ani náhodou by som neuvažovala o prerábaní domu v tej istej lokalite, ako žije ona. Už to ma desí, že by som ju stretala a nie ešte to, že jej ten dom patrí. Buď rada, že toto preverilo, čo je to za truľa, buď v budúcnosti opatrná, želám ti veľa šťastia.

bruneta880
6. dec 2016

@alaguema veď hovorím klobúk dolu...
@puklica13 nejde o to čo slovo domácnosť znamená pre teba, ale o to že slovo domácnosť, aj keď v autorkinom prípade len virtuálna ...raz znamená DOMÁCNOSŤ .A myslím že autorka to už vysvetlila a dali sa aj pochopiť ako to myslela peace
@timea7 to čo popisuješ ty je vzťah v ktorom sa tak správne má každý cítiť.Ja som poukázala na niečo celkom iné ale v pohode 🙄

timea7
6. dec 2016

@bruneta880 viem, že si poukázala na niečo iné, ale ako to pomôže autorke témy? Čo to má s ňou spoločné?

bruneta880
6. dec 2016

@timea7 ja som v téme vyjadria autorke svoj názor už včera 😊 ,poukázala som len na nezmyselnú reakciu niekoho iného.

tedea222
autor
6. dec 2016

@timea7 Prepáč, som už taká unavená, celú predchádzajúcu noc som nespala. Dobrú nocku 🙂

bruneta880
6. dec 2016

@puklica13 😂 ja som poukázala len na význam slova....ale ako chceš máš pravdu.Ak niekto nieje vlastníkom nehnuteľnosti, nemá svoju domácnosť...veď ja som písala o niečom úplne inom než na čo sa ma teraz snažíš "zviesť" ty.Ty píšeš o pocite pohody....ja o koze a ty o voze.

timea7
6. dec 2016

@tedea222 aj tebe, dobre sa vyspi do nového dňa a nového života zároveň 🙂

puklica13
6. dec 2016

@bruneta880 😀 no to je dost mozne 😀 a teraz co...zajtra sa sestra spamata a zakladatelka si zalozi v tpm dome domacnost..ci?

bruneta880
6. dec 2016

@puklica13 to asi ťažko nemyslíš?😀Veď toto by nevydržal ani dalajláma...ale aj keď kto sa prvý nasťahuuuujeee😅

rrybka
6. dec 2016

@timea7 veru suhalsim s tebou absolutne doslovne.su aj lepsi chlapi ako tento nesamostatny

synda11
6. dec 2016

@tedea222 no poviem ti neviem ci by som to ja predychala... v tejto situacii by som ja dala na prve miesto rozum az potom lasku...niekedy to inak nejde... zvaz si to poriadne..zivot je len jeden

meusicka
7. dec 2016

@puklica13 mas pravdu pokial by sa prerabal dom, kde su obaja spoluvlastnici ako si ty a tvoj brat, ale zakladatelka pisala, ze az pocas prerabok sa dozvedela ze ten dom vlastne nepatri jej partnerovi. ako ja chapem, ked ma clovek s niekym vztah tak ten sa zacina budovat na citoch a vtedy ked druhy povie ze ma dom po babke, resp. to tak nastavili, ved tam mate dom po starkej, tak sa to berie, ze teda ten dom ta je a nikto neriesi ze to je pisane na sestru. mal to riesit v prvom rade jej partner, pretoze on si bol vedomy toho, ze ten dom je na jeho sestre. a zakladatelka sa nepytala, priznam ani ja by som sa nepytala, ved clovek ke d ma s niekmy vztah, to hned neznamena, ze bude chciet vypis z katastra, co vsetko ten druhy vlastni. pokial by sa svagrina nebola prekecla, tak hadam by bol panko dodnes drzal hubu a nepriznal , ze to nie je jeho. tu sa moze hanbit cela familia a zakladatelky mi je luto. a verim, ze jej je blbe, ale nastastie aspon ten byt nestihla predat.

puklica13
7. dec 2016

@meusicka Pozri ,ja dokazem pochopit zalubeneho cloveka ze robi vacsie "blbosti" v zivote kvoli tej druhej osobe...ono kto co mal robit a riesit si my aj zakladatelka mozeme mysliet,ale ak to ten dotycny riesit nema potrebu tak sa ona moze aj na hlavu postavit a je jej to prt platne...a ona uz nejaky ten patek vie ako to je ( ak dobre chapem cca 3roky) a vidi ze nikam sa to nepohlo,jej priania a zelania su prehliadane...
To co som jej napisala ja ci ine dievcata, nebolo vobec preto aby som si do nej kopla, ale preto aby si uvedomila kde v tom celom ona robila chybu..lebo len nadavat na tu kravu sestru ci tutmaka priatela je sice fajn,ale nikam ju to neposunie a kym si neuvedomi kde tu chybu robila ona bude v nej bud pokracovat alebo ju opakovat ...ani jedno ani druhe nie je bohvieco
..jasne ze ludia su naivni, naletia, kolkokrat aj tu citame ze predala som,investovala a teraz mam holu rit..ja tie zeny ani neodsudzujem ani nic take,mne je to luto ze proste tak dopadli,ale treba sa potom spamatat a riesit..
Holt,hlavne ze na skolach sa ucime hlavne mesta Somalska, ale financnu gramotnost ani omylom..

meusicka
7. dec 2016

@puklica13 no ved vcera napisala, ze sa uz rozhodla a tak verim, ze to dodrzi a odide si pekne do svojho bytu a nebude to riesit. ja chapem, ze je sklamana, juj ved len ten cas a energia, aj keby neslo o financie. ja som tiez zainvestovala do prerabky v dome svokrovcov a pritom vtedy to tiez bolo, ze jedneho dna vam bude patrit. moj muz bol natolko oblbnuty ze prve roky manzelsta som mala co robit. ale nakoniec sa mu oci otvorili. a dnes sa staviame aj ked uz medzicasom zdedil polku domu. ale dodnes napr. lutujem tie prasule co som tam dala, mohla som si radsej kozuch kupit ako davat peniaze na lak na parkety a oblozenie🙄 ale tak zial, casto si so svojou polovickou berieme aj jeho pribuzenstvo. 😨

emilia25
7. dec 2016

Aj moj muz urobil blbost a riadnu.zacal podnikat mal 3 mesiace zivnost a zobral si stavebko ktore pozical bratovi ze do roka mu to vrati.7 rokov mu to vracal po castiach.no ale muz kedze mal vysoky prijem tak aj mu naskocili vysoke odvody.potom sa to stavebko refinancovalo na vyssie kde sme tie peniaze zas vrazili do svokrynho bytu.okna plavacky z 3 na 4 izbovy sa prerobil.a dalsi svagor ze sak tam byvas.dalsieho svagra 7 rokov zivili neprispieval na nic.tak sa muz nasral ze uz toho ma dost aj zivit svagra a vzdy sme chceli dom.svokry sme sa spytali ci pojde s nami.byt sa predal svokra svoju polku dala nam a dalsia polka sa rozdelila medzi deti.u nas to vsetko dopadlo super.mame hypo stavebko chvala bohu nie a maly uver.a zijeme si stastne v nasom dome.svokra ma 2 izby jednu hore kde spava a druhu dole ked uz nebude vladat po schodoch.dole kupelka wc ktoru potom prerobime na sprchovy kut bezbarierovy.