Priateľ a môj syn

ellinnka
27. júl 2013

Ahojte babky chcela by som sa s vami porozpravat alebo aj poradit.Som rozvedena neskor som si nasla priatela bol super a hlavne mal rad mojho syna hovoril mi a aj teraz mi hovori,ze so mnou si berie aj mojho syna. Sme spolu tri roky a asi necele dva to fungovalo super kazdy nam hovoril,ze sme od seba vzdialeny 200km a perfektne si rozumieme verime si.Moj syn ma diagnostikovanu ADHD syndrom.On sa snazil vychovavat syna napominat ho niekedy az prehnane ho stale napominal,syn sa velmi na mna naviazal a boji sa sam spat v posteli priatel si mysli,ze zneuziva svoju diagnozu a je nevychovany drzi. Ja som presla mnohymi problemami so synom v skole a v okoli a malokto chape take dieta,niekedy sa zda ze mi zo vsetkeho uz sibe a este ked od priatela pocujem samu kritiku,ze ho nevychovavam tak uz idem do kolien.Pri jednom anoku syna mu priatel dal facku a ja som to strasne zvladala bolo mi luto,ze ho udrel povedal som mu ze si neprajem aby ho bil,vo mne sa akosi potom nieco stalo a urobila som si odstup od neho a vztah isiel od daviatim k piatim hovoril mi,ze co sa so mnou deje viac sme sa hadali ako rozpravali pri kazdom rozhovore mi pripomenul ako ho vychovavam a ze neexistujeme mi traja len ja a syn. No teraz na zaciatku prazdnin sme boli na dovolenke s jeho sestrou a jej rodinou ona je taka zvlastna a od zaciatku som citila ze ma moc nema v laske koli synovi lebo jej dcera je vychovana a moj syn nie a ked su spolu robia zle.Ja som sa niejako snazila byt normalna ale nejako to vrelo medzi nami a priatelom stacilo slovo inak formulovane a hned bol problem povedal,ze je nervozny

erika04
27. júl 2013

a chces sa spytat na co? Ci s nim mas byt aj nadalej?

pragmaticka
27. júl 2013

ta facka by mi hrozne vadila...urcite ho moze vychovavat spolu so mnou,dala by som si od neho aj poradit, ale odtial - potial! kludne by mohol mojho syna aj vyhresit, ci udelit mu trest, ale urcite nie fackat!! to si myslim ze zasiel pridaleko!

marcela1992
27. júl 2013

Takého chlapa,ktorý neakceptuje moje dieťa a ešte k tomu choré,by som poslala čo najskôr do riti...

ellinnka
autor
27. júl 2013

My sme teraz v stadiu ze asi koncime vobec neviem, co povedal,ze meni k nam postoj ze sa snazil zmenit vo vsetkom a s nami sa neda a ked este na dovolenke syn doslal facku a povedala som jeho sestre ako sa sprava ,ze ja si neviem syna usmernit tak nech ho usmerni on. Mna sa vtedy dotklo ze dostal prenic za nic,a vykricala som mu,ze je despota a chce ay bolo vseko ako chce on a ako mieni byt tak mu narobim probemi a tom som nemala lebo jeho sesta ma vykreslila pred jeho rodicmi ako najhorsieho cloveka
-

sissy27
27. júl 2013

@ellinnka predpokladám, že so synom chodíš aj k nejakému odborníkovi, tak nech ide priateľ s vami, nech si vypočuje, čo táto diagnóza obnáša, ako treba pracovať s takým dieťaťom, a nech si rozmyslí, či je ochotný sa prispôsobiť alebo pôjdete od seba... úprimne, neviem, či by som sa dokázala povzniesť nad tú facku, asi nie... ale to si musíš už ty v sebe ujasniť...

anna0804
27. júl 2013

Ak ti tvoj priateľ nie je nápomocný pri výchove tvojho syna, dokonca do udrel, neváhaj a choď od neho preč, nájdeš si iného chápajúceho, takého ktorý vás bude mať rád oboch...

p.j.jacky
27. júl 2013

@ellinnka ja by som od neho odisla,cim skor,tym lepsie...naco taky chlap ktory si nevazi teba, psychycky ta vydiera a bije tvoje dieta a este ked jeho rodia je razantne proti tebe.Zvlastnej skusensti je to vstah k zahube,cim skor si to uvedomis,tym menej budes trpiet a aj syn!

janinah
27. júl 2013

načo si s ním?máš v ňom oporu,istotu,dôveru,pomoc? a udrieť dieťa je úbohosť na entú,a jedno,či to dieťa je zdravé či s dg či vychované či nevychované,je to dieťa..pošli ho do kelu,kým nenastali so synom ešte väčšie problémy

rora
27. júl 2013

on si vsugeroval ze vas vztah ste len ty a tvoj syn, predo aby sam pred sebou ospravedlnil ze nezvlada byt napomocny pri vychove tvojho syna a zacal mu vadit. preč s takym chlapom 😔

anjelicek26
27. júl 2013

@ellinnka - bitie nie, to sa nesmie stavat. Ale co pises, no uz tri roky je v pozicii otca a ty mu nedovolis syna vychovavat, mne to prijde cudne. Moze mat na vec iny nazor ako mas ty, mozno je nevychovany a drzy a to aj nad ramec diagnozy, to tu nikto neposudi, len niekto nestranny, co vas pozna. Boji sa spavat sam - to kde spi - skolak! - s vami? No to by vadilo aj mne v partnerstve. Odtial potial. Vidate sa malo, pravdepodobne len vikendy, nikdy to nebude rodinna rutina, ked dojde na vikend, nabura vam rezim a prijde ti to, ze je "prehnany" vo vychove. Pritom mozno ty robis to iste a to ti prijde normalne s tym napominanim, lebo ty si mamina. Ty si mamina, ty si to musis zvazit. Hlavne rozijst sa kvoli tomuto po troch rokoch, no ja neviem, skor zapracuj na ich spolocnom vztahu... ADHD nie je diagnoza, kde by rodina nemohla mat normalny vztah, preto to stavat ako pricinu vsetkych problemov nie je ok.

ematko29
27. júl 2013

@anjelicek26 myslím si presne to čo
@anjelicek26

ellinnka
autor
27. júl 2013

Vsetkym velmi pekne dakujem. Vobec neviem ako nas vztah dopadne .

zuzanocka
27. júl 2013

Skuste sa este rozpravat...mali by ste, ak budete chciet, najst spolocnu rec.. vies ako, my mamy mame tendenciu svoje deti vidiet tak nejak..krajsie.. nezaskodi pohlad "zvonka", ak ho budeme chciet a vediet spracovat...
Pokial ma priatel to "gro", kvoli ktoremu je dobre s nim byt, nemusite sa - podla mna hned rozchadzat.. ak sa vsak nezhodnete v zasadnych otazkach a nie je sposob na riesenie..to uz je na zvazenie..

ellinnka
autor
27. júl 2013

My spolu komunikujeme a tento problem vlasne riesime skoro rok a on si mysli,ze ja sa ohladom vychovy a postoja k synovi nezmenim .

moonlight1210
28. júl 2013

Ellinnka, tie roky neber ako ukazku podstaty vasho vztahu. To su klasicke dva roky zamilovania - plus velka vzdialenost, nie caste vidanie = vtedy je bezna siroka tolerancia, snaha prisposobovat sa. Taky klasicky pariaci tanec. Ukazujeme v tom najlepsom svetle, aby sme partnera ziskali a udrzali.
az teraz sa ukazuje skutocna podstata a zaklad vztahu. Ak vlastne ziaden nebol, tak ocarenie pod tlakom nudy (uz sa viac emnej poznate v tom najbeznejsom, pozor nie podstatnom) a beznych problemov zanika a tym konci vsetka pritazlivost k tomu druhemu. Ak bol zaklad na hlbsej podstate ako skumanie noveho teritoria, mate sancu.
Kazdopadne on slobodny Prichadza do rodiny s dietatom, navyse nejak zabehnutej a navyse s problematickym dietatom. Takze ano mas sa prisposobovat aj ty ale musi hlavne on.
Daj mu knizky o synovej chorobe, nech sa snazi pochopit podstatu jeho stavu a teda hladat spravny pristup. Navyse si vediet ten pristup obhajit aj pred inymi a nenechat sa stiahnut do hanbenia sa a teda nasilu konania so synom ako s beznym rozmaznanym dietatom. Chciet ho ihned pacifikovat, uvadzat do mantinelov a prinutit chovat sa mierne, aby ludia neukazovali prstom.
Stav tvoj syna je beh na dlhe trate a vysledky sa dostavuju az postupne. To musi pochopit. Inak mozno bude dobry partnerre teba no mizerny otec pre syna.

ellinnka
autor
19. aug 2013

@moonlight1210 ty si to najlepsie vystihla a vo vsetkom mas pravdu,vela veci si nedal vysvetlit,dakujem. V konecnom dosledku sa rozhodol so mnou rozist,ze uz sa s nami nechce trapit,a mozno je to tak dobre.