Priateľ - životný štýl
Ahojte, s priateľom sme spolu skoro rok. Akosi sa mi nedarí sa úplne otvoriť vzťahu (možno minulosť atď), hoci by som chcela. Priateľ má záľubu... teda skôr životný štýl.. a nechcem mu ho brať, tolerujem to, páči sa mi, že sa niečomu venuje, ale neviem, či som s tým úplne stotožnená. Veľa dokázal, cvičí, zdravo sa stravuje, berie rôzne doplnky.. venuje tomu čas. Je dobrý, nemáme problémy a necítim sa obmedzovaná jeho "koníčkom", aj tvrdí, že to nebude nikdy zasahovať do nás. Ale sú tu také drobnosti, ktoré sa bojím, že by mi v budúcnu boli ľúto. Napr. neraňajkuje.. čiže nikdy spoločné raňajky, vždy sa len sama najem, väčšinou sedí pri mne, niekedy mi ich dokonca pripraví (samozrejme zdravý variant 🙂 - takže nikdy nebudú klasické spoločné raňajky v potenciálnej rodine. Neje pečivo, múku a rôzne "nezdravé veci", nejde do akejkoľvek reštaurácie, fastfood vôbec nehrozí. Chýba mi, že bezstarostne si niekam nejdeme sadnúť a vybrať si z menučka. Ja sa stravujem..povedala by som..normálne...žiadny extrém zdravého ani nezdravého. Keď spravím koláč, tak si dá, pochváli (naozaj naoko je všetko ok), ale potom musí ísť cvičiť, občas povie, že ho učím na sladké a občas cítim výčitky, keď si niečo "nezdravé" dám). Mala som nejakú knedľu s omáčkou, v pohode u mňa zjedol, ale viem, že potom 2dni doma diétuje a cvičí. Veľa vecí ma naučil, ale na taký extrém ja nie som a chcem variť normálne... že aj parené buchty v pohode spraviť 🙂. Teraz odo mna odišiel, čo som navarila, sme nejedli a išli sme sa najesť do reštiky toho, čo môže + si dal zabaliť aj domov.... (nie, nie je to v zlom varení, naozaj ide o to, že si dáva pozor na to, čo zje - soľ iba himalájsku, žiadny olej, žiadna kvasnice...). On na to nič nepovie, dá si, je ticho, aj na zmrzku so mnou ide, ale potom uteká domov cvičiť. Je aktívny a venuje tomu všetok čas. Nie je nejaký zručnejší, že by doma niečo opravil, radšej ide von alebo cvičiť. Je mi z toho veľmi smutno, zažili ste niektorá také niečo? Prispôsobiť sa? Variť dvojmo? Rozmýšľam, aké by to bolo pri spoločnom bývaní... čo by jedli deti..
@luccija veď hej, ale možno sa po pár mesiacoch rozídu a my tu zbytočne polemizujeme o varení a deťoch 😂
Nečítala som komenty ale toto má byť dôvod na rozchod ? Problém do budúcnosti ? No ja neviem mne po tom čo som s mužom bola 7 rokov zistili celiakiu neskôr aj alergiu na mliečnu bielkovinu, sóju, nemôžem čokoládu atď celkovo mám kopec veci čo mi škodí . Áno varime dvojmo alebo sa mi rodina prispôsobí lebo oni moje môžu ja ich nie. Takisto nechodíme nikam jesť , keď ideme na návštevu väčšinou si musím doniesť z domu ak tam nechcem byť hladná ....Muž sa nikdy nesťažoval ....sú oveľa horšie veci a problémy. Navyše odkedy máme deti aj on sa na stravu pozerá inak , kupuje kvalitné potraviny kôli deťom. Nehovorim dá si občas na večeru klobásu alebo krupičnú kašu ale on zje v pohode to čo mame na večeru a potom si dá ešte klobásu 😁 alebo keď spravím nejakú nátierku a deti zjedia že mu nezostane 🤭 keby rozmýšľal ako ty tak je nešťastný celý život , parené buchty som nikdy nerobila , ani mi to nikdy extra nechutilo. A ozaj ešte má obedy v robote tam si môže dať nezdravého až až 🙈
Nuž, poznám prípad kedy sa rodina rozpadla, pretože chlap tomu venoval všetko, musel ísť odcvicit, aj keď bola návšteva a žena varila dvojmo. Môj tiež cvičí, spoločné raňajky sme nemali už dávno a presne mi to prišlo nedávno ľúto, on len vločky s proteinom, ale našťastie mu s ostatným takto neprepina... Nebude to ľahké v každodennom živote, môj skromný názor
Vieš si predstaviť do toho jeho extrému vsunúť obyčajný rodinný život a dieťa? Ja nie...
Jedna vec je starať sa o seba. Druha vec je tento prípad. Strava na váhu, pocitanie nutrientov. Po prehresku v podobe spoločného jedla s frajerkou beží hneď do posilky. Ziadne iné koníčky, zaujmy, aktivity. Iba sebestredny zaujem o svoje vlastne telo a cele dni žije iba tým. Este aj okoliu robí prednasky a chce aby fungovali aspoň sčasti ako on...
Podla mojho videnia sveta ma frajerku na vyprázdnenie guli a vyplnenie casu medzi treningami.
Akože pri čítaní toho, že keď zje niečo "zlé" musí ísť hneď cvičiť mi napadlo skôr to, že toto už hraničí s poruchou príjmu potravy, resp. ortorexiou. Nie je to vec výlučne žien. Mala by si sa s ním o tom porozprávať, lebo takýto životný štýl, ak mu to teda vydrží, bude mať veľmi zlý vplyv na deti. To čo je za príklad, že sa za zjedenie niečoho nezdravého musím trestať cvičením?? Fakt mi to nepríde normálne.
@canis_lupus mne by skôr vadilo to, čo autorka písala, že keď by išiel na grilovačku, mal by pripomienky, čo je tam za jedlo...ak by ešte k tomu mal "múdre reči" že to jesť nemám, lebo je to nezdravé a pod., tak by som sa tam just napchala do prasknutia 😁 ak by tam proste iba nejedol, lebo má inú stravu, neprekážalo by mi to....a tvrdiť, že sa niekto "trestá" cvičením, tak to som ešte nepočula 😁😁😁 takéto "trestanie" by sa zišlo minimálne polovici slovenského národa, keďže celkovo pohybové aktivity upadajú...ja som tiež schudla za pomoci cvičenia a váženia jedla a počítania príjmu a výdaja kalórií a nemyslim, že mám poruchu príjmu potravy. A veľmi dobre som vedela, že keď zjem tortu, zapijem kolou a prekryjem to čipsami, budem si to musieť dvojnásobne odmakať. Môj kolega keď je v "rysovačke" tak mu môžeš koláče z päťhviezdičkovej cukrárne doniesť a jednoducho ich nezje, ani na knedľu by si ho vtedy neprehovorila...proste je to životný štýl. A skĺbil ho aj s rodinou, aj dieťaťom. Ale jeho manželke to neprekáža, naopak, našla si tiež športy, ktoré ju bavia a maká tiež...Ale autorke to vadí už teraz, preto je otázne či sú ochotní obaja ubrať zo svojich nárokov....
Cvičenie za trest je skutočne asi len v prípade, že sa naje toho, čo on nechce. Inak je cvičenie pre neho radosť, odmena, nabitie energiou. Deti si mohli že od mala vziať so sebou a byť im vzorom. Nech si nájde ženu, ktorá jeho kvality ocení.
On vyzerá ako fanatik, ale možno sa treba o tom len poriadne porozprávať. Možno sa časom uvoľní a prispôsobí bežnému životu, lebo popri práci a rodine neskôr nebude môcť utekať do posilky až tak často. To sa teraz posúdiť nedá. Môj muž sa snaží zdravo napr, ale nič nehroti, radšej takmer každý večer vypadne na bike kým ja uspavam a tam si poriadne zacviči, takže s kondickou je na tom fantasticky aj po 40. Každý normálny človek si vie nájsť rovnováhu. Zato nad bežnými chlapmi co sa stravujú podľa bežného normálu sa nikto nepozastavi. Teraz robia okolo domov, mladí chlapi v teple všetci pozhadzovali tričká. Akoby ich jedna mater mala. Všetci sadlo hompalaju nad trenkami, pupky ako tehotné ženy, prsia sa im hojdaju, čo majú z tej kuraciny z Billy, no, možno 1 z 10 vyzera ako chlap, nie ako huspenina. To sú tí, čo zas popri práci a rodine ten čas na seba nenašli. To tiež nie je celkom OK, ale je to ich vec, ich život a nad tým sa nikto nepozastavi. Mne by to teda vadilo. Pretože tie zdravotné problémy prídu dosť skoro.
Takže tento spomínaný je celkom dobrý matros pre začiatok, len by to chcelo trochu okresat a to už je na vás dvoch a časom uvidíš, ako a ci to pôjde. Iste sa s ním dá hovoriť o tom, to nie je ako niektorí burani co sa tu riešia, že po robote rovno krčma a doma tehotná žena a malé dieťa. To je v prdeli život, žiadna láska, nič. Toto sa snad podarí vydiskutovať a nastaviť.
Zdrava zivotosprava je fajn vec, toto mi uz pride ako exces.
Ja osobne fastfoody neoblubujem, to skor len velmi vynimocne. Teraz sa napr snazim obmedzit cukor tak aj kavu som zacal pit len ciernu, ale nerobim to s cielom vybudovania nadherneho tela.
Snazim sa tiez jest zdravo, ale skor v zmysle aby som telo zbytocne nezatazoval nezdravymi vecami. Na druhej strane si nikdy neodopieram.....aj svieckova, aj buchty, aj klobasocka.
Naco budem na smrtelnej posteli spominat? Na serie klikov po dvoch kopcekoch zmrzliny?
Stravovat sa len junkfoodom dobre nie je, ale to zas ani tato extremna dieta.
Staci vyvazena strava a pravidelny pohyb. Ak nie je clovek profesionalny atlet tak pocitanie kalorii, jedalnicek na mieru cize dennodenne cvicenie je zbytocne podla mna.
Najvacsi problem je, ze tomu venuje vsetok svoj cas. Cas si treba zadelit aby bolo aj na konicky, aj na pracu aj na rodinu.
Workoholici maju ten isty problem v tom, ze sa ich cas toci len okolo prace. Tvojmu sa zivot toci okolo fitness....tiez nezdrave.
@livuska124 je rozdiel normálne cvičiť, resp. lebo ma to baví a že "ide so mnou na zmrzku, a potom uteká domov cvičiť". Áno, to je trestanie sa za to, že zjedol niečo nezdravé. Viem o tom dosť, keďže som sama mala PPP. A nie je to dobrý príklad pre dieťa, keď k tomu ešte má kecy, ako bude musieť cvičiť, lebo si dal kopček zmrzliny a zhrešil. Podprahovo to na dieťa vplýva. Inak ja som vegetariánka, ale nikdy mi nenapadlo komentovať a zle pozerať na muža, lebo je mäso. Ale keby mi niečo povedal ohľadom môjho jedla, že prečo jem tak veľa, prečo jem ten koláč atď., tak by som sa normálne zrútila (kvôli histórii PPP), raz dal nejaký taký nevinný koment a rozplakala som sa. Ja by som asi bola nonstop v strese, keby som žila s človekom, čo to preháňa v tomto smere, hlavne keby som cítila tlak, že to vyžaduje aj odo mňa. Určite by som sa neprispôsobovala, keby mi to nevyhovovalo. My máme doma kompromis, ja mäso nevarím, keď chce, navarí si sám alebo si občas dá v reštike. Kvôli nemu zase nepoužívam potraviny, čo nemôže, lebo má dnu. Ak chcem variť niečo, čo nemôže, tak to robím vtedy, keď má on ešte porciu z dňa predtým 🤷 Ale vyvárať mu denne zvlášť mäso, to by som akože fakt nerobila.
Nevidela by som v tom vôbec problém, kľudne aj keby jedol len trávu ale do môjho stravovania a jedálnička by som si nikdy nedala kecat. Toto by som si hlavne s ním vyjasnila a rovnako aj to, že ak mám na niečo chuť a on na niečo iné tak nech si to uvarí lebo úprimne vyvárať dva druhy jedál zakaždým by sa mne nechcelo. Samozrejme niekedy kompromis že by som navarila jedlo čo by sme zjedli s chuťou obaja. Do budúcna by som aj vysvetlila to, že chcem aby moje deti jedli rad radom všetko a vyskúšali aj zdravé veci aj menej zdravé.
Balans sa dá nájsť. A hlavne by som stopla akékoľvek komentovanie jedál na návšteve u niekoho.
Mne sa velmi nepaci čo píšeš lebo podľa mna ľudia vo vzťahu sa majú ťahať hore, k lepšiemu a ty by si ho najradšej stiahla dole miesto toho aby si sa snažila ty dostať sa ži svojej pohodlnej zóny. Tomu čo píšeš že si dá knedlu a zmrzlinu a uteká do posilky tomu neverím, keď ma muž svaly a cvičí tak ako ty píšeš tak nepotrebuje žiadnu zmrzlinu vycvičiť. Podľa mna si to pekne prifarbila aby vyzeral šialeno a mala si tu väčšiu podporu. Najlepšie spravíš keď začneš cvičiť silový tréning aj ty a začneš sa zdravo stravovať aj ty. To že neje ranajky sa vola intermittent fasting a hádaj čo- okrem toho že znižuje pravdepodobnosť mnohých, hlavne našich civilizačných, chorôb tak doslova a do písmena predlžuje život.
Ja mu chalanovi tlieskam a drzim mu palce nech ho nikdy nikdy nikdy taká žena ako si ty nestiahne dole, nech ma silu vytrvať v tej náročnej veci čo robí a nech neprepadne tvojmu komfortu.
@gleep1 motivačné reči a poucovanie o intermittent fasting... Hm, kde som to ja uz len čítal.
@hopsadobrandejsa Úplne sa s tebou stotožňujem. Ono hovorí sa, že všetkého veľa škodí. Ja si neviem predstaviť odoprieť si nejaké dobré jedlo. Ale zase nebudem to preháňať 🙂 Všetko s mierou a bude dobre.
zničís sa a tych penazi len do zradla a casu ,no nechcelo by sa mi

A zase typická žena obetavá ešte spolu len chodia a už si robí starosti či bude musieť variť dvojmo🙂chlapa to nenapadne.