Priateľka chce dieťa a rodinu, no ja nechcem
Dobry den,
objavil som toto uzasne forum a konecne mam moznost vyjadrit svoj problem. Jedna sa o to, s priatelkou spolu sme 3roky, teda nebývame spolu,ale stretavame sa a sme spolu casto. Priatelka chce dieta a zalozit si rodinu. Momentalne mam 25rokov a ona 24rokov. Nedavno som ukoncil VS a som rad, ze konecne si najdem normalnu pracu a troska si uzijem financnej slobody. Precital som si vela tem na tomto fore a bojim sa vychovy a celkovo dietata a rodiny este viac ako predtym, konkretne hadok,zmeny nalad v tehotenstve,vychovy dietata a pod. Neviem ci som divny alebo co ale momentalne vobec netuzim po rodine a dietati, asi za 10rokov by som to inak vnimal. Hovoril som priamo priatelke , ze za ziadnu cenu nechcem deti a rodinu ani sa stahovat od rodicov a brat si hned po VS na hlavu hypo na 30rokov….Ona ma taky nazor ,ze si na vsetko zvyknem a bude to OK.
Co urobit ?
vsetko sa da ked sa chce, obaja pracujete, zarabate, doma prispievate kde je problem zaplatit si na "dobu skusobnu" najom? ved to nieje ziadna hanba, a v podstate sa tym k nicomu neviazete pretoze ak vam to neklape z najmu odides bez zavazkov spat k rodicom, z hypo na krku by sa cuvalo tazsie... rozmyslat stylom do najmu nejdem lebo to platim cudzim ok beriem je to pravda, ale ak ste spolu nikdy nebyvali, stretavali sa len po veceroch v podstate ako pubertaci na strednej ja by som sa svadby, dietata a hypo bala v tomto ta chapem. nemozes si predstavit mat dieta ked nepoznas spoluzitie s jeho matkou, v tomto by som mozno viac tlacila na priatelku aby pristupila k takemuto kompromisu spolocneho byvania a ty jej na oplatku "prislubis" vidinu dietata a hypoteky v dohladnej dobe, samozrejme to len v pripade ak s nou ozaj chces dalej zit to musis vediet ty sam. aj ked budete byvat spolu to neznamena ze prides o konicky, je to o kompromise ku ktoremu skor ci neskor aj tak musi dojst ci s nou alebo inou. z tvojho vyjadrenia mi to pripada ze si v tomto zmyslani na urovni cerstveho maturanta, pretoze VS ti len zabezpecila 5 rokov nezavislosti a slobody navyse len ta skola bola, rozdiel je len v tom ze nemas 19 ale 25, roky letia velmi rychlo a kym sa das do pohybu moze byt neskoro pre teba alebo pre nu... mne je z ludi ktori byvaju v tvojom veku s rodicmi smiesno, hrat sa na dospelaka a pritom sa bat zodpovednosti a realneho zivota co je to za dospelost? frajeri v autach, na oko nezavisli, s cajockou pod rukou a veceru mu robi mamicka... ale to je moj nazor, my sme sa s mm osamostatnili 20r s holou ritou, spolu sme si vybudovali zazemie, uzivali sme si, v 25r sa nam narodil syn, planovany a chceny po 7r vztahu. dobre priznavam boli sme mladi na dnesne trendy, kazdy dospieva inac ale cakat do 35? chces v styridsiatke citat slabikar? ja to beriem tak ze uz budeme za vodou, deti odrastene a mozeme si uzivat a pracovat na sebe, ale to je len moj nazor lebo sme sa s mm stretli s rovnakymi hodnotami a prioritami, kazdy je iny... podla mna si musis prehodnotit ani nie tak dieta a fungovanie s nim, ale hlavne fungovanie so svojou priatelkou ci je realne a ci to chces aj s plusmi aj minusmi. zelam vela stastia hlavne ci uz tak alebo onak, aby si neskor nelutoval 😉
inak ja si myslim, ze by si mal byt maximalne uprimny k sebe aj k priatelke, tiez mam pocit, ze k sebe nepatrite, kazdy tuzi po niecom inom a mozno by bola katastrofa aj to manzelstvo, co som najskôr spominala ako kompromis, neodsudzujem ani ju, ale ak chce mat dieta teraz, mala by si najst partnera co to chce tiez teraz
@slnieckko predstav si ja v takmer 40-tke citam slabikar a vôbec mi to nevadi, obe deti som mala po 30-tke a je to fajn, preco by nemohol cakat? chlap moze naozaj cakat aj do 35-tky, najde si partnerku co bude o takých 7 rokov mladsia a v pohode budu mat dieta, alebo aj 35-rocnu, ani v otehotneni problem nebol, obe deti na 1. x
nechapem, preco z neho robite hned frajera na autach, nic take vôbec nespominal, mne je praveze sympaticky, ze sa nehrnie hned do niecoho nerozvazneho, co sam neciti, on to tak teraz neciti, tak ho pochopte.
pises, ze ratas s tym, ze ta opusti, no tak jej pomoz, povedz jej na rovinu, ze aj s tym pocitas, ze ta opusti, bolo by to fer 🙂
@zuzana76 ja som mu nepisala ze ma do toho ist len som mu poskytla nazor mladsej matky, pretoze neuraz sa ale vacsinou su tu matky po 30tke pripadne k 40tke nemyslim to teraz osobne len na teba, nemusis sa hned urazat 😉 ked ti to tak vyhovuje to je tvoja vec ty si stastna, ja som stastna tak nehladaj problemy tam kde niesu... mne to tu tak pripada ze matka do 30r ma drzat zobak lebo je len neskusena zaba, nebolo tak davno ked mat deti v takom veku bolo spolocensky "neprijatelne" az odsudeniahodne a dnes ked mas 25 a dieta si husa a prepasla si si zivot. v nicom som ho neurazila, a to ze byva s rodicmi a nemieni na tom nic menit no vec nazoru dnes je to v mode, to nieje urazka ale fakt. nejde o to ze tam byva na rozbeh preco nie zabehnut sa v praci na pravidelny prijem, ide o to ze to ani neplanuje menit. dokedy ma ona za nim cakat kym sa rozhybe k niecomu, nemusi byt priamo svadba a deti ale len vyssi level vo vztahu ved su spolu 3 roky to nieje tak malo aby nevedel ci s nou chce alebo nechce byt. ak si to precitas este raz tiez sme do toho nevhupli nerozvazne, narodil sa nam po 7r vztahu, mali sme stabilne prijmy a domacnost jediny rozdiel je v tom ze sme zacali skor nez ini cize ja tiez neuznavam spravme si dieta hupky dupky len tak ved niekto sa o nas postara... tiez je podla mna blbost aby si ju z donutenia uviazal na krk a k tomu dieta, v ziadnom pripade by som do toho nesla takto nasilu bez fin. zabezpecenia a stability v tom ma pravdu, ma rozum ze nad tym zodpovedne rozmysla, mne sa len nepaci ten postoj doma je mi dobre a tak za 10r sa mozno rozhybem, ani nie ze nepaci je to jeho vec ale je nefer voci nej ked ju tak velmi lubi nemoze ju takto vodit za nos az si to nakoniec nerozmysli a dievca s nim "zabije" roky zbytocne. ona je uponahlana, on je rozvazny ale ich nazory sa rozchadzaju uz na zaciatku tak potom tazko pokracovat spolu dalej
@jacob9822 necitala som predchadzajuce prispevky, ale urcite nechod do niecoho, co nechces, na dieta mas cas ... kludne o tych 5-10 rokov, budes mat aj ine zmyslanie ... a hlavne sa aspon trochu zabezpecis, uzijes si a potom mozes zakladat rodinu 🙂
Keď nechceš, tak nechceš. Nútiť ťa nemôže. Ale byť tebou používam vlastnoručne kúpené kondómy, kto vie, či nevysadí HAK.
co su to dnes za ludia,ja žijem od rodicov od 18,partner mal 21 teraz mam 25 cakam druhe dieta,manzel pracuje stara sa,zaraba......aj si uživame aj miestami živorime ale napredujeme v živote dalej....sorry
No samozrejme ze ho nutit nemoze, btw si myslim, ze po tom ani netuzi, co by z toho asi tak mala..
Ale co su to za kydy s prepacenim, miluje ju, chce s nou zit, ale az o 10 rokov? A ak to ona vidi inak, no tak nech ide, on je s tym zmiereny.. :-/
@mimina00 tak ludia sme rozny....
@jacob9822 neda mi, musim sa pripojit k odpovediam. Si zodpovedny chalan, ked neprikyvujes hlavou na zelania ostatnych a rozmyslas. Musis ale ratat so silou prirody. Ja si velmi dobre pamatam, ako ked som mala 24 (vtedy som chodila 3 roky s byvalym), tak sa vo mne prebudili hormony a plakavala som mu v noci, ze chcem babatko. To je sila hormonov. Pozeral na mna ako puk, lebo dovtedy ma nic takeho nenapadlo. Vysvetloval mi, ze to nejde, ze su ine priority, tak som chcela aspon (velmi velmi som ho lubila) aby mi povedal, ze KEDY to bude. Tak porozmyslal a povedal, ze najprv zabezpeci byvanie a ze by sme to mohli stihnut do mojej 28-cky. To mi prislo akceptovatelne, tak som na neho uz potom netlacila, len som sa tesila, ved to bol muz mojho zivota 🙂. Byvanie ani ine sa vsak nekonalo. Tak som sa ho, ked som mala 27 spytala, ze tak nie je byvanie, neprecestovali sme cely svet, bude aspon to babatko? Zamyslel sa a povedal "ja sa na to este necitim, myslim, ze idealne by bolo, ked budem mat 45". Vtedy uz som bola ale riadne vytriezvena (aj bez tohto jeho vyjadrenia), pretoze spolocnym zivotom sme prechadzali situaciami, ked som zistila, ze ten clovek nebude schopny byt DOBRYM OTCOM. Z niektorych jeho nazorov a vyjadreni ohladne vychovy deti mi ostaval mozog stat a nakoniec som sa s nim stastne rozisla s poucenim, ze napriek tomu, ze clovek moze citit celym telom a dusou, ze niekomu patri a ze je to "muz mojho zivota", tak su to len hormony, dobry sex a dobre jedlo 🙂. Tazko sa mi hladalo ineho partnera, a s velkymi problemami som 4 mesiace pred 40-tkou porodila moje jedine dieta, ktore nadovsetko milujeme s mojim muzom, ale ver mi, uz sme stari a nevladzeme tolko... a to nas este caka zaberacka so zakladnou skolou... Vela stastia vam obom prajem, je to vela o komunikacii vsetko, musite sa spoznat v realnom zivote.
Urob iba tak ako to citis ty sam, v tomto ti nik neporadi, co je najlepsie pre teba vies iba ty sam....tazko sa pytat na nazor inych...
@jacob9822 kludne si nechaj cas na dozretie. väcsina 25 rocnych chalanov, este nie je zrela na manzelstvo a hlavne nie rodicovstvo, ale malokto si to prizna. si este velmi mlady (ale to vedia posudit iba starsi ludia 🙂 ). na Slovensku je este stale trend uzatvarat rodiny skôr, ako v zahranici. nikam sa neponahlaj. po dietati musis tuzit, vtedy je to to prave.
@zhabjak Odbočím od pôvodnej témy, ale neboj sa, základná škola nie je pre rodiča až taká zaberačka. Z môjho pohľadu bola najväčšia zaberačka bábätkovské obdobie - máš šichtu v noci, cez deň, proste non-stop, rozprávať to nevie, padá keď sa učí chodiť, hovorím to trochu nadnesene lebo už je to za mnou. ZŠ aj keby to mal byť zaberák bude to pre teba práca max pár hodín popoludní.
@valy no mne prave zodpovedny pride, pretoze ak by zodpovedny nebol, tak tej priatelke to dieta urobi, a za 10m tu mame temu od jeho priatelky - ako mam presvedcit priatela/manzela aby s nami travil viac casu. nevenuje sa nam, nepomaha, chodi vela do prace, vikendy travi na chate s kamosmi... a takto by sa dalo pokracovat. 90% mamiciek tu potom z takeho chlapa urobi nezodpovedne hovado... ale keby sa islo do hlbky, tak sa s kludom moze stat, ze vysvitne, ze aha, ale ved on vlastne vobec dieta nechcel, ale z "lasky" k priatelke ustupil...
to ti pride zodpovednejsie? lebo mne nie 😉
@jacob9822 Uvazujes dobre. To sa u vela chlapov nevidi. Po ukonceni vysokej skoly je logicke, ze sa nexces hned usadit a zakladat rodinu. Je logicke, ze si xces konecne aj uzit trosku normalneho zivota ako mlady pracujuci clovek bez zavazkov. Vyblaznit sa, spoznat svet, vyuzit prilezitosti na mnoho veci, ktore si doteraz nemohol, lebo si studoval a nezarabal. Tak isto je logicke, ze sa bojis zmien, ktore mozu a pravdepodobne aj pridu s narodenim dietata. Na to clovek nikdy nebude dostatocne pripraveny, ver mi.
Osobne som toho nazoru, ze mate obaja na deti a rodinu este kopec casu. Hlavne ked spolu nebyvate a ani neviete, ci by ste tak dokazali fungovat. Mozno po pol roku zistite, ze mate uplne ine predstavy o chode domacnosti a zivota ako takeho a pojdete od seba. Aj take pary vo svojom okoli poznam. Takze ako tu niekto radil - zacnite spolu byvat. Nemusite hned byt kupovat, to by ostatne bola rovnaka hlupost ako mat hned dieta - presne pre to, co som napisala vyssie. Skuste si, ake to je zit na vlastnu past, o vsetko sa starat, delit si domace prace, varenie, nakupovanie - vsetko. Aj to prijemne aj to neprijemne. Uzivajte si zivota, cestujte, proste robte co vas bavi. A za par rokov uvidite.
Pozri, ja mam 34 a moj manzel 40. Nas syn ma sedem a pol mesiaca. Vzali sme sa po siestich rokoch spolocneho zivota, maly sa narodil 9 mesiacov neskor. Kupili sme byt az ked som zistila, ze som tehotna a mame na krku hypoteku na 20 rokov (no, uz len 19 a mimoriadna splatka to snad stiahne o dalsie 2). Sest rokov sme robili co sme xceli, cestovali sme, chodili na vylety, ked sme sa v sobotu rano zobudili a bolo pekne, sadli sme do auta a vyrazili na vylet do Alp. Kazdy sme mali radi svoj klud, ja som velmi casto chodievala fotit, lebo fotenie milujem.
Nuz, po narodeni maleho sa vsetko samozrejme zmenilo. Uz sa v sobotu nevyberieme len tak do Alp, lebo je pekne pocasie. Na zapady slnka nad Hainburgom sa mozem pozerat tak akurat z okna nasho petrzalskeho bytu a viem, ze si este pockam aj na dovolenku v Salzkammergut v Rakusku, lebo maly do dvoch rokov nemoze chodit lanovkami. A mohla by som pokracovat do nekonecna.
Nelutujeme ani sekundu z tych siestich rokov, co sme spolu zili a nemali dieta. A teraz nelutujeme ani sekundu zo zivota s nasim dietatom. Obcas sa pohadame, obcas po sebe stekame, nie je to jednoduche. Vsetko sa zmenilo, na prvom mieste je maly. Mam uzasneho manzela, ktory so vsetkym pomaha a maleho miluje. Chape, ze je pre mna nase dieta prvorade, neciti sa odstrceny na vedlajsiu kolaj ani na neho neziarli. Hoci sa to bohuzial stava v rodinach velmi casto. A ja sa zase snazim byt nie len matkou, ale aj manzelkou, priatelkou, milenkou. Sklbit to vsetko dokopy je narocne, ale je to pre dobro nasho vztahu, nasej rodiny. Keby sme mali o 10 - 15 rokov menej, mozno by sme to nezvladli, mozno by sme to zvladali ovela tazsie. Takto vieme, ze co sa dalo pozazivat sme pozazivali a co sme nestihli - to nam neutecie a "pribalime" si k tomu aj maleho. 🙂
A Tvojej priatelke odkazujem, ze aj ked jej biju biologicke hodiny, mala by aj ona byt trosku rozumna. Obaja ste cerstvo po skole, potrebujete ziskat prax v odbore - hlavne ona. Kam sa xce po materskej vratit? Cim dlhsie bude pracovat, cim viac skusenosti ziska, tym sa jej bude lahsie vracat po materskej do prace, pripadne sa jej o to lahsie bude hladat praca nova. A to uz nehovorim o vyske materskej davky. Sice len par mesiacov, ale aj to je lepsie ako nic. Mate cas, naozaj.
@valy a co je na tom zle byt pohodlny? To sa nesmie? To sa niekde Ustavou zakazuje? Zodpovedny/pohodlny sa prejavuje ako? Ze si spravi dieta ihned po skole a hupky dupky rovno po hlave do trvdej reality, hej? Zaujimave...
Zodpovednost znamena aj to, ze clovek realne zvazi na co ma. Nielen financne, ale najma mentalne. Je lepsie si vopred uvedomovat, ze sa na nieco necitim ako nasledne testovat ci to zvladnem.
Podla reakcii tu mam dojem, ze nielen jeho frajerke tikaju biologicke hodiny...😝
@jabadaba Ono si vela ludi neuvedomuje, ze najpohodlnejsi ludia byvaju casto najzodpovednejsi. Akonahle ma nieco narusit ich pohodlie, jo sakra dobre zvazia vsetky pre a proti a rozhodnu sa podla toho. Tym padom neskocia do vsetkeho po hlave.
Ako - jaska, nech sa da ukecat priatelkou, nech jej spravi dieta a rok na to nam tu jeho priatelka bude nariekat, ako sa im nevenuje, s nicim nepomaha, ako je na vsetko sama. Ako ceresnicku na torte si chlapec mozno najde milenku, lebo doma ho budu cakat len vycitky a nahnevana manzelka. A takyto zivot on predsa nexcel. Joj ci je mne dobre, ze moj manzel je pohodlny 😝
@kofoluska nie kazdemu vyhovuje taky model ako si predostrela, je fajn, ze vam ano......ja by som napr. rozhodne vas model nechcela.......a ani pohodlneho muza........byt tebou moc nezovseobecnujem....podla mna je dolezite, aby sa v tom modeli zhodli obaja.....to je dolezite.....a tu vidim u nich problem, ze a nevedia.....a toto uz malo byt podla mna davno yvriesene.......preto ak nenajdu vhodny kompromis, nevidim moc sancu na uspesny vztah......cize to nie je o dokonalom zivotnom modeli, ale o sulade a zhode oboch partnerov....to som tym chcela povedat...
Tak, suhlasim aj ja. Kludne nech si cakaju na ten " spravny cas" 30 rokov, pokial sa tak obaja dohodnu.
Ale povedat jej, pockaj 10 rokov (= premrhaj ten pre zenu najvhodnejsi cas), pricom zamlci fakt, ze v podstate s nou ani nepocita a je mu skoro jedno s kym tu rodinu mat bude, hlavne nech to je az potom?
Nie som si ista ze by baba chcela cakat, keby to vedela 😠
@jabadaba @ kofoluska @sorciera24 @jacob9822
ahoj necitala som prispevky ostatnych, no hypoteku s niekym ským si si neskúsil bývanie pod jednou strechou dosť odvaha, skusila by som podnajom a uvidite ci vam to bude spolu klapat aj neskor, a deti??? no tiež by som na tvojom mieste este počkala, skus jej vysvetliť že deti chceš ale ešte sa na to cítiš primladý , no ja som bola tento rok v porodnici a bola som tam jedna z najmladšich a to som mala 33
@sorciera24 Vsak ja moj model nikomu nenanucujem. 🙂 Bol uvedeny len ako priklad. Kazdemu vyhovuje nieco ine. Ostatne, to ze mam pohodlneho muza neznamena, ze doma krizom slamy neprelozi. 🙂 Ale aj vdaka jeho pohodlnosti sme sa v zivote vyhli uz mnohym pruserom 🙂
@bubelko ja som uz predtým pisala, ze ak nechce dieta ok, ale ako sa so zodpovednostou zhoduje predstava najblizsich 10 rokov sa zabavat a byvat u rodicov? pre mna je to vyhybanie sa zodpovednosti. kazdy nech si robi, ako sa citi, ale ti, co maju ciele, makaju kvôli nim a riskuju, ti dosiahnu v zivote urcite viac.

@cta Nemyslím si, že je to šialené. Pochop, že nie každá žena, je taká ako ty. Nie každá si chce užívať slobodu do 30tky.... U niekoho proste vyhrava ta tužba po dieťati, koniec koncov, z biologického hladiska je najlepšie mať prvé dieťa do 25ky... Na tom sa zhoduju i odborníci. Sushlasím, že tlačiť priatela do plodenia nieje dobré. PReto je dôležité najsť si partnera, ktorý ma podobne tužby a predstavy o živote.