icon

Problémy s partnerom a financie

gemini2
27. feb 2012

Potrebovala by som poradit. Mam priatela, s ktorym mam 2 deti a sbyvalym jedno. Partner nevie so mnou rozpravat a mame problemy- hlavne financne...Nepovie, kolko zarobi ani mi nedava peniaze. Uz som uvazovala nad tym, ze sa s nim rozidem ale vela by som si nepomohla. Po vaznom rozhovore nakoniec prezradil, ze po zaplateni svojich vydavkov mu ostava 140eur. Ja platim najom, poistky...vsetko. Neviem ako dalej...

lili_mia
28. feb 2012

@gemini2 zabudla som dopísať, pri tom návrhu o výživné na seba a deti si môžeš dať aj návrh, aby ti vyplatil aj sumu odo dňa podania žiadosti, čiže aj ked bude trvať rok, kým súd vynesie ortieľ, tak dostaneš peniaze aj za rok spätne, na tom trvaj, neskôr sa dohodneš či po splátkach, alebo naraz ti to vyplatí

maminuska
28. feb 2012

@kveta s tou žobračenkou plne súhlasím , len vieš to je pohľad vždy z dvoch strán .
ex kričí že je málo - a ono zvyčajne málo je , terajšia partnerka kričí že dáva veľmi veľa.
Ja som exmanželka a nech ma aj tu ukameňuju prečo by ma malo zaujímať ako žije rodina môjho exmanžela, a odkiaľ on peniaze na svoje deti zoberie.
Raz som tu narazila v jednej téme na vyjadrenie sa na exmanželky : "cez deti si zabezpečuju blahobyt , miesto toho aby išli robiť a boli hrdé a peniaze od bývalého nepýtali, však čo my máme s jej deťmi"
No som troška mimo tému.

Napíšem ako by som to urobila ja - Si z mesta, predpokaldám že tam su jasle , ktoré ti bude z velkej časti preplácať štát, to že deti pôjdu od roka do jaslí nie je síce až také optimálne ale vždy lepšie ako keby si im nemala čo dať jesť. Pravdaže hľadať si prácu , neviem aké máš vzdelanie a možnosti , ale zobrat prácu aj slabšie platenú , len aby si nejak prežila.
Ak toto budeš mať, treba sa zabaviť nenapraviteľného partnera , lebo ty z neho nič nemáš a v podstate ani tie deti (1-2 hod. denne je veľmi málo ). Nebrať ohĺady ani na švagrinu ani na mamu , oni s ním nežiju . predovšetkým ty nie si povinná za svoje rozhodnutia nikomu skladať účty, len sebe a deťom.
Samozrejme požiadaj o výživné na deti .
@gemini2

maminuska
28. feb 2012

@lili_mia už je rozhodnutie najvyššieho súdu že spätne sa výživné vypláca po splátkach len vo výnimočných prípadoch , takže sa musí naraz . Mala som teraz pojednávanie ohľadne výživného , vravela mi to právnička ktorá ma zastupovala.

lili_mia
28. feb 2012

@maminuska aha, ja som bola v tom, že sa tí partneri môžu dohodnúť, povedzme ona povie, že jej to stačí aj v mesačných splátkach popri riadnom výživnom a súd na to prihliadne

maminuska
28. feb 2012

@lili_mia je to uplne čerstvé
Samozrejme ak sa dhodnu dvaja tak na to asi sud môže prihladnuť, ale v koľkých prípadoch su rodičia schopní sa dohodnut, je to mizivé %.

jabadaba
28. feb 2012

@kveta nie nie, si ma nepochopila alebo mozno ja teba. Ja som to nebrala z tejto stranky ako to teraz pises. Len si napisala strucne, ze ci jej nemoze pomoct jej byvaly. Takto to vyznelo trosku inak. To, ze su krajiny kde ma zena narok na dorovnanie zivotneho standardu akoby mala vo zvazku s rozvedenym partnerom viem. Podla mna rozumne a spravne. U nas to tak zial nie je. No ale keby aj bolo, pochybujem, ze ked jeden z partnerov uz zije vo zvazku s niekym inym, ze ma narok na cast prijmu byvaleho partnera. Nie som si ista ci to takto funguje. To by potom ex zabezpecoval zivotny standard nielen svojej byvalej, ale aj jej partnerovi, co je dost absurdne, nie?

jabadaba
28. feb 2012

@jabadaba este dodam, ze kolke veci u nas sa mne nezdaju v poriadku co sa zien tyka, rozdiel v platoch, moznosti uplatnenia, moznosti po rozvodoch a pod. To je ale na inu, obsiahlejsiu temu. Preto si asi aj treba sakra dobre vyberat s kym skoncim v jednej domacnosti, s kym sa pustim do zakladania rodiny a podobne. Casto ide vela veci odhadnut vopred. Nie vzdy vsetko, ale dost podstatnych veci sa naozaj da zistit skor ako je neskoro.

kveta
28. feb 2012

@jabadaba Poznám rozsudok, kde ex platí ešte aj psychoterapiu nového partnera exmanželky, aby sa nový partner vyrovnal s tým, že ho nevlastné dieťa nemá v láske, lebo pôvodne vzťah nového partnera s jeho matkou začal ako milenecký... Je to absurdné...

Neviem ako to je pri vzniku nových rodín po rozvode... či sa to mení alebo nie... ale minimálne v jednej krajine sa tým podpora exmanželom manželke končí.

Každopádne som rada, že sme sa pochopili... Zjavne zmýšľame podobne.

jabadaba
28. feb 2012

@kveta aj ja som rada. 😉 Inac ten prvy pripad je uz naozaj absurdny, som sa pobavila na tej psychoterapii. Nuz, zivot prinasa aj taketo kusky.

markat
28. feb 2012

@gemini2 fuuha... čítam a vôbec nezávidím... každopádne Ti želám veľa psychických síl, určite si silnejšia, než si myslíš...
Moja sesternica odišla od manžela a to má dve deti, z toho dcérka je postihnutá, a hoci má až veľmi hlboko do peňaženky, pretože sa kvôli dcére nemôže ani zamestnať, tvrdí, že lepšie rozhodnutie urobiť nemohla.
Priznali jej na súde aj auto, zostal jej byt a ex jej musí platiť alimenty.
Posielam veľa pozitívnej energie. Drž sa.

danfal
28. feb 2012

@gemini2 Ahoj. Myslím si za sebe, že všechno se má řešit postupně. Pokud bydlíš ve vlastním, tak bych ho nejdřív poslal pryč. Tři děti jsou velká starost a zodpovědnost, ale dá se to udělat tak, abys mohla chodit do práce a vydělávat peníze a děti třeba do školky. Můj syn chodil do jesliček a ještě byl hodně malý a zvládli jsme to. Myslím si, že Ti bez něj bude líp.

kostka211
28. feb 2012

Uplne ta chapem co prezivas, podla mna musis spravit jednu vec, myslim, ze toto ti dokaze pomoct. Spomen si na casy, ked ste zacinali. Ja viem, ze uz to nie je vo vztahu to, co to byvalo, ale jedno je iste. Muzi nie su zeny. Nemaju take emocionalne citenie ako mame my, nie su tak zodpovedni ako sme my, nechcem sa ziadneho muza dotknut, ale muzi su take domace zvieratka...my zeny od nich chceme, aby sa k zivotu staviali zodpovedne a cestne, lebo my sa k nemu tak staviame. Oni to nerobia...Pre muza je dolezite mat doma partnerku, ktora bude v prvom rade JEHO.On neoceni, ze ty sa vzorne staras o rodinu a deti...je to pekne, ale on oceni mat doma zenu, ktora jeho povazuje za Pana Boha, je mu oddana, miluje ho a tuzi po nom, co prejavis tym, ze mu das vsetku svoju pozornost, aby ani na okamih nezapochyboval, ze pre teba je uz len partnerom na vychovu deti...muzi miluju deti len vtedy, ked maju aj zenu, ktoru miluju. A ktora oddane miluje ich. Milovat v ich slovniku znamena sexualne z nich saliet, davat mu tolko vzrusenia kolko sa len da, privela nehistericit, nekricat nevycitat. skor chvalit za to, co maju robit, aj ked to nerobia...ja viem, ze teraz mi budu vsetky zeny protirecit...ale je to bohuzial tak.Skus nanho proste vytasit zenske zbrane...A on ti zas bude oddane nosit domov vyplatu, za ktoru sa mu budes ty odmenovat tym, cij si sa mu odmenovala v casoch, ked este bolo vsetko medzi vami o vasni....nic to nestoji a vysledok je velmi pravdepodobny. Uz mu nic nevycitaj, skus ho motivbovat..ako zvieratko 😀 V opacnom pripade ti odide caom za inou, tej da vyplatu a ty sa budes vlacit po sudoch a trapit sa...bez muzov je zle s nimi tiez cize sku to..

slimstar
28. feb 2012

@anjelicek26 nahodou na tom nebolo nic zle. 😉

anina32
28. feb 2012

@kostka211 no to snad nemyslíš vážně, četla si to celé?????

sisaha
28. feb 2012

@kostka211 bez urazky...tvoje rady su absolutne detinske...Nehnevaj sa, ale zeny si momentalne postavila do role sexualnych robotov a muzov oznacila za zvierata...Smiem sa spytat kolko mas rokov?

staronova
29. feb 2012

@kostka211 Nezdá sa ti, že si na veľkom omyle s týmto siahodlhým názorom???? Skús sa predstaviť ty v tej situácii a chovať sa podľa toho ako jej radíš. Bože to snád nie je pravda. Ved aké storočie vlastne frčí????

gemini2
autor
29. feb 2012

@kostka211 neda mi peniaze, nerozpráva so mnou, o domacnost sa nestara...a ja by som sa este mala zacat ponizovat a zacat ho hyčkať? Alebo ako si to predstavujes?

kacenka1111
29. feb 2012

@gemini2 😀

teddynko
29. feb 2012

@kostka211 Sexuálne šalieť? Z chlapa, ktorý jej narobil problémov vyše hlavy a nechce ich riešiť?? A tú vášeň má odkiaľ zobrať? Žena je tvor, ktorý funguje na spokojnosti v duši, keď je všetko ako má, funguje aj sex.. Tvoja rada jej asi nepomôže... 😒

leiladelly
29. feb 2012

@kostka211 Promiň, ale jsme ve 21. století a tyto rady možná byly poplatné době našich prababiček, které neměly ani volební právo, nesměly chodit na univerzitu, mohly mlčet, rodit děti, zbožňovat muže a pravidelně mu podržet. Teda to mne tak zvedlo ze židle, nejsem feministka, mám funkční rodinu, muže, děti, ale také mám naprosto odlišný model a světonázor než to, co píšeš. Tedy díky Bohu a sobě mám naprosto odlišný názor, protože takhle bych vůbec žít nechtěla a hlavně si myslím, že to nepomůže tazatelce, že v situaci, ve které se nachází, se velmi těžko hledá nějaká vášeň, když ve vztahu není důvěra... zodpovědnost, solidnost, při třech dětech to tedy ze strany může je hodně lehkovážné , takové chování. Tyto manipulace, které označuješ za ženské zbraně, podle mne fungovat nebudou. Nebudou fungovat na to, aby on změnil svoje chování a strategii, možná jednorázově vysolí peníze, ale pochybuji v nějaké koncepční řešení.

zabka88
29. feb 2012

@kostka211 júúúj holka , a čo taká sebaúcta? hovorí ti to niečo? 😕

bodka70
29. feb 2012

@kostka211
@leiladelly , tak ja teda feministka som a vôbec sa za to nehanbím. A tiež mám funkčnú rodinu, muža a deti. A môj muž sa o mňa stará rovnako ako ja o neho, spolu sa staráme o naše deti a domácnosť , všetky peniaze, čo zarobí, dáva rodine, rovnako ako ja. A to napriek tomu, že nerobím ani jednu z tebou (hovorím o @kostka 211 ) vymenovaných činností. A MMCH, muži nie sú žiadne domáce zvieratká a sú emocionálne rovnako vybavení ako ženy, len možno tie emócie davajú najavo často iným spôsobom (to je však individuálne u každého človeka, bez ohľadu na pohlavie).

leiladelly
29. feb 2012

@bodka70 asi ta odpověď spíš patří té druhé pisatelce. Přesnou definicí feministky se tu zabývat nechci, ten termín je už dost zprofanovaný médii a má většinou spíše pejorativní nádech, bohužel.
My máme rovnocenný vztah, kdy oba pracujeme, oba vychováváme, oba vyděláváme peníze, oba se staráme, já se profesně realizuji o něco víc a nemusím kvůli tomu dělat cukrbliky a lechtat mužovi ego výše popsanými činnostmi. Každý , ať si dělá, jak mu vyhovuje, jen k tématu, podle mne pro zakladatelku tématu tudy cesta nevede. To je můj názor . Spíš bych to viděla na sumář příjmů, výdajů, pohovor, co kdo bude hradit, jakým způsobem zajistí společný chod rodiny a těch tří dětí. Ale těžko se píše tady takto anonymně.

bodka70
29. feb 2012

@leiladelly , áno veď ja viem, len som ťa trošku "pošteklila" tou poznámkou o feministkách 😉 😀 .
p.s. : ja si myslím, že ňou svojím zmýšľaním si, len práve kvôli tomu sprofanovaniu sa tomuto "označeniu" veľa žien vyhýba 😝

leiladelly
29. feb 2012

@bodka70 ano, to je možné, jen nemám potřebu se nějak dávat do krabičky a dávat si nálepku feministka. Ono to dostalo takový nelichotivý význam, že feministky jsou ženy, které spíš nemají muže, proto hlásají, že je ani nepotřebují.... Někdy to dovedou tak daleko, že se o sebe nestarají... Myslím, že tak je to obecně vnímáno a není to dobře. Jenže jak změnit společenské vnímání věci... zvlášť , když jiné ženy "ne-feministky" - budou první šít do těch žen, které by více prosazovaly rovnocenné postavení muže a ženy... Je to dost složitý problém, který tu nevyřešíme, jen prostě ten příspěvek o tom, že jsou muži zvířátka a dají se obludit na základě svých pudů... , tak ten mi zvedl adrenalin, už nepotřebuju kafe 😀 Feministkám zdar!

bodka70
29. feb 2012

@leiladelly . už len posledný príspevok k tomu, aby sme neboli úplne mimo témy 😉 .
Ono celkove sa má, že feministky sú tie, ktoré nemajú radi mužov. Všimni si však, kto má najviac nelichotivých názorov na mužov: "domáce puťky" kt. hlásajú, aký sú muži jednoduchí, neempatický, zvieratká, ktorým k ich spokojnosti len treba dať napapkať a sex, chudáčikovia, kt. by bez našej pomoci zahynuli od hladu a chodili špinaví a neoriadení 😀 😀 😀
a k problému zakladateľky - chcieť od dospelého muža, aby zmenil svoje správanie, len preto, že mu to povieme, vyhrážaním či plačom - je zbytočné, ak necíti zodpovednosť za rodinu, za deti a necíti úctu k žene - na výchovu je už trošku neskoro, to mali urobiť jeho rodičia. Pomaly sa začať osamostatňovať, hľadať si prácu, iné zdroje príjmov a namiesto vyhrážok o odchode, vytvoriť si podmienky, aby mohla žena naozaj odísť. A ak nepomôže dohovor a komunikácia zlyhá, tak vymáhať svoje práva a práva detí súdnou cestou.

filipal
29. feb 2012

@leiladelly aj ja sa pokladam za feministku a napriek tomu mam stastne manzelstvo 🙂
minule som videla jeden dokument o muzoch, ktori fandia feministkam.
zdalo sa mi to velmi sympaticke, lebo sa dokazali pozriet na celu problematiku s nadhladom.

maminuska
29. feb 2012

@bodka70
@leiladelly ono to nie je ani tak o feminizme ale o všeobecnej sebaúcte k sebe samej. Od tej treba začať.
Ak si vážim sám seba, nepripustím konanie ktoré nielenže mi nebolo príjemné ale dokonca mne poškodzujúce.

@gemini2 konanie tvojho partnera je konanie ktoré tvoju sebaúctu narúša, zhadzujete ta hrubým spôsobom a ešte na tom aj parazituje.
Začať teba postupne, po krokoch sa treba oslobodzovať a nie naraz lebo niekedy tá sloboda by ta mohla zabiť.

leiladelly
29. feb 2012

@bodka70 ano, napsala jsi to přesně, není co dodat - ohledně problému zakladatelky tématu. Byla jsem v životě v situacích, kdy bylo moc důležité stát na vlastních nohou (ať už jako single, nebo v manželství, parnterství), dalo mi to svobodu rozhodování a volby. Do této fáze bych přála zakladatelce tématu, aby se dostala. Cesta to nebude lehká, ale téměř vše je v životě řešitelné a i když třeba udělala nějakou chybu (asi volba partnera nebyl šťastný krok), neznamená to, že nemůže jít dál a lepší cestou.

gemini2
autor
29. feb 2012

@leiladelly snad to zvladnem.....