Rodičia neprijali priateľa
Ahojte,
chcela by som tu spoznať a poradiť sa so žienkami, ktoré sa trápia s podobným problémom ako ja. S priatelom sme viac ako 3 roky spolu. Bývam ešte u rodičov (VŠ). Rodičov mám veľmi rada a vždy budem. Problémom je, že obaja (hlavne mama) neprijali priatela do rodiny. Jeho povaha je zložitá. Je veľmi prostoreký - priamy,otvorený, ale aj občas to hrubé a vulgárne slovo padne z jeho úst. Pritom je to človek, ktorý je citlivý a rád každému pomôže.
Mama je príliš úzkoprsá a berie všetko príliš vážne. S priatelom k nám domov už nechodíme. Necíti sa u nas dobre, odvtedy ako ho moja mama slovne urazila a povyčítala mu veci ktoré jej vadia. Som ako medzi dvomi skalami. Ako to znášate Vy? A ako fungujete vo svojich rodinách, ked je Váš manžel/pritatel so svojou svokrou na nože.
Ďakujem 🙂
Kedze si na VS predpokladam ze nemas viac ako 22r a si zivena tvojimi rodicmi, nosis si domov chlapa, ktory nema problem pouzivat vulgarizmi na tvojich rodicov a zivitelov, neviem ako si mozes vobec mysliet ze takyto chlap si ta vazi, ked dokaze pouzit vulgarizmus priamo na tvoju matku v jej pritomnosti. To nie je primociarost ale drzost a hrubost a dovolim si tvrdit ze aj uplna sprostost tvojho priatela. To ze mu mama povedala svoje je len dobre a zrazu jemu ta hrubost vadi? Inak povedane, nema normalnu povahu a uz teraz ta trha od rodiny a pekne s tebou manipuluje a ty sa nechas a este nadavas na vlastnu rodinu ktora ta vychovala a zivi ta. Skus tak poroporozmyslat preco asi ho rodicia nemaju radi, ak sa sprava k ostatnym ludom, nema problem nadavat na vsetko, vsetkych a vsade a nadava aj tebe a na veci co robis? Predstav si ze by tvoja mama mala partnera a tak sa ku nej spraval, pacilo by sa ti to? No si mlada, mas ruzove okuliare a zivot pred sebou a ty si si na krk zakvacila prveho debila, o niekolko mesiacov budes tehotna a bude ta mat tam kde potrebuje ☹. Kazdy chlap ktory si ta vazi a miluje ti nikdy nadavat nebude ani keby si naburala jeho novym autom do stromu, nikdy nebude primo nadavat tvojej rodine pred tebou aj keby ich nemohol vystat, lebo clovek co ta miluje a vazi sa dokaze aspon na tie 2 hod pretvarovat pre dobr veci. Zelam ti aby si si otvorila oci skor ako urobis totalnu kravinu a uviazes si takeho chlapa na krk.
@assalka hmm...ťažké. Môj manžel vychádza s celou rodinou dobre, mama ho má veľmi rada a určite je to aj tým, že je to taktný a zdvorilý človek, ktorý vie, čo je a čo nie je vhodné. Veľmi sa tvojej mame nečudujem, ak si pojmom prostoreký, priamy a úprimný myslela že vytresne prvé, čo mu slina na jazyk donesie a navyše je aj vulgárny, tak to nie je pre spoločenský kontakt bohviečo. Možno by si mal aj on trochu uvedomiť, že svoje správanie musí korigovať v rámci toho, v akej spoločnosti práve je. To čo je ok medzi rovesníkmi a blízkymi kamarátmi, nemusí byť ok napr. v spoločnosti budúcich svokrovcov, alebo iných starších ľudí. Nejde o pretvárku, ale vhodné spoločenské chovanie, obyčajnú ľudskú ohľaduplnosť.
@majulino mňa by len zaujímalo, či má na tú pravdu tvoj muž aj nejaký patent. Alebo má na ňu monopol? A tiež ma stále zaujímalo a nikdy mi to nikto nevysvetlil, prečo má niekto takú neodolateľnú potrebu hovoriť ľuďom "pravdu", aj keď sa ho to napríklad vôbec netýka, ale bez okolkov sa dotýka súkromia, alebo ich povahy iných ľudí...Proste tí zvestovatelia pravdy mi skôr prišli vždy iba ako ľudia, ktorí druhých veľmi radi kritizujú a poukazujú na ich nedostatky a obvykle brvno vo vlastnom oku nevidia. Mali sme takého v rodine. Tiež sa s ním postupne každý prestal baviť, lebo on len hovoril "pravdu"...škoda, že sebakritiky nedostal ani čo by sa za nechet vošlo 😎
@worker_falcon Len tu asi padla kosa na kamen, potencionalna svokra je z podobneho cesta a mlademu vy******** ,takze v koncovke sa chovaju obaja rovnako, dvaja psychicki "sedlaci". Neverim ze bars "len reaguje" mamicka na neho, ako dama sa nechova ani nahodou. Mne aj keby niekto hrubo povedal, nemam potrebu sa znizovat na tu uroven.
A to ze "to by "bolelo" každého normálneho človeka, ktorý nie je zaslepený či zúfalý kvôli potrebe "spriazenej duše"." moze byt aj dvojsecna zbran, nakolko vo vacsine vztahov dojde ku krizam a ked je mlady clovek nauceny sa chodit vylievat rodicom, ako tomu kto ma u ich stale vacsiu vahu ako partner, stazovat sa im na partnera, rozpitvata a rozoberat s nimi ich nazory na neho, tak oni svoje dieta casto vmanipuluju do rozvodu (realne viacnasobna skusenost z priameho okolia). Nenadarmo sa hovori ze mlady clovek (fakt ze az po uzatvoreni manz. by sa mal odputat od povodnej rodinu a primknut sa k partnerovi, lebo mnohi tohoto nie su schopni a syncekom ci dcerenou si viac nez manzelom/manzelkou. dnes je celkvo taka infantilna doba).
Ja osobne som napr. rada ze som sa nenarodila v kulture kde rodicia vyberaju detom partnera. Lebo to by este len dopadlo... 🙄
@dominikav123 vies len ti co sa desia samoty je to hlavne pre zlu/najcastejsie studenu odosobnenu vychovu, teda prave kvoli tym rodicom 😖
@horana ..hm...ale ja som nikde necitala,ze mama sa k nemu nejako zle chovala?iba,ze ho slovne urazila...co to znamena?slovne urazit?napr.co ked mu povedala,ze si vyprosi,aby sa v jej pritomnosti choval slusne...alebo,co ked povedala,ze kym sa nebude vediet chovat,nech k nim nechodi,ale,aleb,alebo
ale mas pravdu,tazko nam nieco pisat,ked pozname cely problem s jedneho neurciteho prispevku
mozno su na "vine" obaja,mozno su obaja rovnaki...aaaa mozno sa len tazko autorka vzdava priatel,kt.ma LEN tazku povahu...co sa aj za touto charakteristikou da vela skryt
inak s tebou uplne suhlasim
@horana Konečne jedno racionálne slovo! Hlavne tu ozaj neodznelo, čo znamená to občasné vulgárne vyjadrovanie. A vôbec pripadá mi trochu nefér od báb, ktoré si život riadia dávno na vlastnú päsť a do výberu partnerov im s najväčšou pravdepodobnosťou nikto nezasahuje, aby sa takto jednoznačne postavili na stranu toho "rozumnejšieho" a zakladateľku takto sfúkli pod zem, len preto, že je mladá. Na môj vkus tu proste odznelo málo informácií. Mne by tiež prekážalo, keby bola moja mama s mojím priateľom rozhádaná (tá moja nemala rada ani jedného, ale aspoň sa dokázala premôcť 🙂 ).
@assalka Mam pocit, ze tvoj priatel bude asi taky priamy ako tvoja mama, preto sa moc nemusia. Zaujimalo by ma ake veci mu vycitala? Asi to nebude len to, ze je vulgarny. Vsimaj si detaily na tvojom partnerovi, ktore sa ti moc nepozdavaju, lebo po par rokoch to uz nebudu len detaily, ale poriadny problem 😉
Ďakujem Vám za všetky komentáre 🙂
Mám viac ako 22 rokov a peniaze mám svoje (brigády). Len tak mimo témy ;)
Niektorí si zle vysvetlili tie vulgarizmy. Pred mojimi rodičmi nenadáva v bežnej komunikácii. Len pri rozoberaní napr. politiky padne nadávka (niekedy aj zo strany rodičov). Žiadna vulgárna komunikácia, mám svoje medze a takého človeka by som pri sebe nezniesla. So svojimi rodičmi má dobrý vztah. Priznávam, že môj priteľ je nevychovaný (priznal to sam), veľa sme sa o tom rozprávali a za tie roky sa snaží krotiť. Problém vídím aj v začiatkoch. On je veľmi komunikátívny a moja mama v začiatkoch si ho pripustila k telu až moc. Už vtedy zabudli na hranice (svokra - zať). Až to mame začalo vadiť. Sama mi povedala že ona ho má rada, len jej vadí jeho chovanie. Zozísť sa nechceme.
@alaguema nieje ten tip cloveka, skor je ticho kym s aho vyslovene neopytaju na nazor a kedze nebol vychovavany k tomu aby starsim z ucty pritakaval na vseliaku kravinu tak to ani nerobi, jednoducho im povie pravdu a oni sa potom urazaju(napr. otec zvelicuje mama prikrasluje robili to odjakziva ja som zvyknuta on nie takze ked treonu nejaku sprostot v tom zmysle ze je normalne nechodit do roboty lebo jeden ma po 45 druhy takmer 50 , s odovodnenim ze sa za cely zivot narobili dost nech teraz robia mladi tak im povie z eje to hlupost a preco by on mal robit na to aby ich zivil stat z jeho dani....)
@worker_falcon nie je vulgarny a nikdy nebol, pre mna nieje standardom ze je niekto vulgarny, velmi sa mylis 😉
@ladyblcha ja som nepochopila z hlavneho prispevku ze je jej priatel taky tip cloveka
@majulino nie, ja sa nemýlim. Otázkou som ti len chcel ukázať, že ty sa mýliš, keď ho porovnávaš s priateľom zadávateľký otázky. Tam je vypichnutá vulgárnosť. Ako ti už iné písali, je rozdiel povedať pravdu, a je rozdiel byť vulgárny.
@worker_falcon ja som tiez pisala a aj zadavatelka ze nepouziva bezne vulgarizmus takto som to aj ja pochopila
@majulino zadávateľka sa s tým zmierila. Debata o politike je normálna debata, nič špeciálne. Je rozdiel zahrešiť, keď človeku spadne na nohu kladivo, alebo pri debate o hocičom.
Nevravím, že sa vyjadruje spôsobom "choď mi ***** nabrať do **** ten po******* obed.
A očividne to vadí minimálne rodičom zadávateľky otázky. A ona to tiež vidí a teraz už ľutuje, že to spomenula. By som chcel vidieť, ako to je v skutočnosti. Potom by sme vedeli hodnotiť, či je to neslušné, alebo maximálne neslušné.
@majulino tak to je presne ten príklad - pochybujem, že by sa tvoji rodičia pýtali na názor tvojho muža na tému ich nezamestnanosti. Napriek tomu sa im k tomu vyjadril. Nie že by som sympatizovala s človekom, ktorý sa rozhodne nepracovať, ale je to jeho vec a jeho právo sa slobodne rozhodnúť, ako naloží so svojim časom a svojim životom. Povinné (zlodejské) odvody síce za nich platíme všetci, ale môžem ťa uistiť, že to ma trápi najmenej. Čo ma trápi oveľa viac, sú svine veľkého kalibru a samotné zlodejské inštitúcie ako poisťovne, ktoré nechajú ľudí, ktorí im platili celý život zomrieť, lebo im nechcú preplatiť starostlivosť, ktorú potrebujú. Že starí ľudia, o ktorých sa nemá kto postarať, žijú v nedôstojných podmienkach, že naše oddelenia dlhodobo chorých sú hanbou, obrovskou hanbou. To sú veci, ktoré ma trápia oveľa viac, než dvaja biely nezamestnaní spomedzi milióna čiernych...ups..aká som politicky nekorektná 😎
@assalka ahoj no mňa zas neprijali priateľovi rodičia 😀 a to som ani nebola vulgárna, tiež "vyjadrili" na mňa názor ako nebudem opisovať, každopádne alebo resp. našťastie môj priateľ ma vlastnú hlavu zbalil si veci a vypadol od nich, chvíľu sme bývali u mojich rodičov a teraz bývame samostatne 🙂 po čase sa jeho rodičia ozvali, bavia sa ale ja k nim nechodím, keď nastane situácia, že sa stretneme tak sa ignorujeme. Síce ti to asi moc nepomôže ale dá sa žiť s človekom aj bez toho aby sa stretával so "svokrovcami".
@alaguema praveze sa pytali zacalo sa to nevinnou debatou o tom ako manzel v novej praci... dalej to pre istotu nebudem rozpisovat, nebodaj si to precita nejaky clen mojej odiny a bude ohen na streche( otazka znela ze ale ze mi zavidis ze ja si pojdem na ryby kedy chcem a aty nemozes lebo robis)
@worker_falcon ja som necitala vsetky prispevky tak mozno preto neviem ako to bolo konkretne myslene ale aj ja poznam cloveka ktory nehresi takmer nikdy kym sa nepretriasa tema politiky 😀 😀 😀 😀
@majulino ako skutočne otázka na mieste to je náročnejšie, ale priateľovi rodičia sú veľmi špecifický ľudia, ktorým by som svoje dieťa bez môjho dohľadu alebo priateľovho nenechala a tým chcem povedať, že pokiaľ prejavia záujem o naše dieťa, tak nemám s tým problém, môžu ho prísť pozrieť ak budú chcieť a môj priateľ pozná môj názor ...ale ako to skutočne bude ktovie ..
@assalka za nevychovaného človeka sa budeš časom hanbiť..narobí aj nejake tie probémy prave svojou nevychovanosťou, neovladam sa, vulgaritou...otazka je čím on sam s tým chce niečo robiť, ak nie tak to bude sposobovať konflikty ak ano tak to je fajn. Mama si ho velmi pripustila a on to zrejme tiež začal zneužívať a dovoloval si postupne viac a viac. Možno by pomohlo urobiť hrubu čiaru a začať ,,od znova,,a napr. si to vydiskutovať. Nestretávaním sa z rodičmi sa problém a dusno bude len prehlbovať a ťažie riešiť.
@majulino pýtali sa ho, aký má názor na to, že oni nechodia do práce? Čudné...ale ok. Ak sa pýtali, tak im povedal svoj názor. Dodatok o tom, ako za nich platí odvody by som si ja ušetrila. Sú to ľudia, ktorí vychovali jeho manželku...neviem, ja osobne by som toto svokrovcom nepovedala. A tiež boli nejaký čas nezamestnaní. To je presne o tom takte a ohľaduplnosti.
@dagmar19 si ty vobec ich dieťa??? 😀
PODĽA MŇA UZ TERAZ KED SPOLU LEN CHODÍTE TREBS POZERAŤ ZNAKY CHOVSNIS ABY TU NEBOLA POTOM TÉMA ŽE VULGARIZMY NIE NA MSMU CO JEJ MÁ RUky NOHY BOZKSVST ZE VYCHOVALA PRE NEHO DCERU ALE ABY SI POTOM NEPÍSSLS ZE TEBE BUDE NADÁVAŤ KED BUDETE SPOLU ŽIŤ.A BYT PRIAMY SA dá povedať aj slusne bez vulgarizmov.takže ss sni necudujem tvojej máme teda rodičom a malá by si otvorit oci a zložiť ružové okuliare kym nebude neskoro a cesty spet a nepokszis si zivot.
@alaguema nasi su trosku... zrejme cakali odpoved typu jasne hned by som s vami menil a pod... no ono to este pokracovalo dalej len nechcem to velmi tahat do fora ak chces mozem ti napisat do ip. to nebol dodatok o tom ze on za nich lati odvody ale ze oni ziju z odvodov ktore plati on 🙂
@assalka hm...mozno na zaciatku fakt malo byt rezervovanejsie spravanie s oboch stran...a ono,starsi ludia sice casto su za srandicky a aj si oblubia mladsich ludi,ale predesa len by tam ta nejaka "ucta k sedinam" mala byt..skratka aj urcity odstup zo strany mladsich...
ale k tomu rezervovanejsiemu spravaniu na zaciatku...este nie ste manzelia....nemoze tam byt vztah hned svokra=zat...moze sa tak vela veci este stat...
no,myslim,ze by sa vela veci este dalo zachranit...ked sa rozumne porozpravate vy dvaja s priatelom,vy dve s mamou...vzdy sa da zacat od zaciatku
akurat,ze ti z vlastnej skusenosti poviem=aspon sa nad tym,co si mysli o priatelovi tvoja mama realne a bez emocii zamysli...nebran ho vo svojom vnutri pred jej slovami,ale pouvazuj a zvaz...
niekedy ti nasi rodica az take zle nazory nemaju,fakt cez skusenosti vidia do predu viac ako my
ci sa nam to paci,ci nie...
drzim palce
@assalka Ako som správne pochopila, tak s priateľom spolu chodíte....nebývate spolu lebo ty ešte bývaš u rodičov...píšeš, že jeho povaha je zložitá ... čo to znamená? ...že s ním ostatní nevydržia kvôli jeho prostorekosti...a že sa správa ako „sedliak“, lebo každému povie priamo, čo si o ňom myslí?...a toto ti imponuje ?... alebo...
...
z môjho pohľadu, ako matka, asi by som bola tiež úzkoprsá, keby sa priateľ mojej dcéry neovládal a používal by vulgarizmy (ak by sme tak doma nerozprávali aj my) a treba si uvedomiť, že väčšina matiek má obvykle tendenciu brať všetko, čo sa týka ich detí, príliš vážne ...
...
Ak si s matkou dobre rozumieš a píšeš, že máš rodičov veľmi rada, tak predpokladám, že aj ona teba má veľmi rada a teda sa o teba zaujíma a leží jej na srdci tvoje „blaho“ , preto je možné, že nie je úplne stotožnená s tvojím výberom budúceho „možnomanžela“ a asi si predstavovala pre svoju dcérku fajnovejšieho ženícha a tak ho preto „nemusí“ ...ak je tvoj priateľ priamy, otvorený a veľmi prostoreký, t.j. myslí si o sebe, že je najmúdrejší na svete a ešte svoj prejav sem-tam okorení nejakým vulgarizmom, aby podčiarkol svoje domnelé „dospelácke“ správanie , tak nech sa nečuduje, že mu niekto nakoniec povie, čo si o tom jeho správaní myslí ...resp. o ňom - ako o človeku- myslí 😉 ... no a tvoja matka napriek tomu, že ti praje, našla v sebe odvahu a povedala mu to ...po troch rokoch čo ste spolu ...teda, podľa mojej mienky ťa musí mať veľmi rada, keď to vydržala v sebe dusiť tak dlho (možno dúfala, že sa ti časom otvoria oči, alebo, že sa ona aj s tvojím otcom s tým nejako zmieria...)
...
Ak chceš s ním zostať a cítiš sa ako medzi mlynskými kameňmi, tak si sadni s rodičmi, vysvetli im, čo ti na ňom imponuje, prečo je pre teba ten správny muž a nech vám dajú šancu – vlastne jemu a hlavne zdôrazni, aké je to pre teba dôležité, aby si ľudia, ktorým v svojom živote najviac ľúbiš, našli k sebe aspoň akú takú cestu ...a priateľovi povedz, že ak chce s tebou zostať a má ťa naozaj rád, tak pôjde s tebou k tvojim rodičom a nebude sa urážať ... možno, keď si spolu sadnete a všetci sa porozprávate, určíte nejaké pravidlá, tak budete mať jasno a budete sa navzájom tolerovať...ak ti to stojí za to, za pokus to stojí ...😉
Ježiši, prvý problém vo vzťahu a všetci by ste sa tu rozchádzali namiesto toho, aby ste riešili problém či sa porozprávali s partnerom

@worker_falcon no,je to zvlastne....lebo samota bez priatela je nepredstavitelna(aj ked je aky je),ale vzdat sa rodiny,s kt.clovek zije roky predstavitelne je....ved je to len rodina
ale teraz nenarazam na autorku temy,iba take zamyslenie sa vseobecne