icon

Rodinná situácia v opačnom gardé ako je zvykom

30. apr 2026

Ahojte, som tehotná v zahraničí, kde je materská 3 mesiace. Zároveň mám manžela, žijúceho na Slovensku, ktorý podniká.
Ja zarábam cca 2-3x viac ako on. Prišiel s myšlienkou, že on by bol doma 3 roky na materskej/rodičovskej a ja by som zarábala v zahraničí peniaze a chodila domov tak ako doteraz... V podstate to čo má veľa slovenských rodín len v opačnom gardé.

Je spoľahlivý, zodpovedný aj všetko super avšak neviem si predstaviť, že či má bežný muž dostatočný prehľad o výchove, starostlivosti o tom čo je a nie je vhodné robiť. (Asi to mám tak vtlčené do hlavy od spoločnosti okolo seba a zároveň viem, že on dieťa žiadne na rukách zatiaľ nedržal 😀 ).

Vedeli by ste sa odosobniť od toho, že hlavný rodič je otec a teda gro výchovy je na ňom? Myslíte, že bežný muž má dostatok informácií o tom, aké jedlo sa už kedy môže dať, kedy dieťa posadiť, kedy a čo je vhodné robiť s dieťaťom, čo je vhodné mu hovoriť a čo je už prežitok a podobne.

Ja by som bola 2 týždne doma a dva v zahraničí. Mimo toho ešte 6 týždňov platenej dovolenky a všetky sviatky tiež doma.

Strana
z4
anjelicek26
30. apr 2026

Ked je manzel na rodicovskej, moze byt s tebou v zahranici.. preco by ostaval na Slovensku? Samozrejme, ze sa da dva tyzdne doma dva tyzdne mimo, ale to male ti bude chybat.

13uzivatelka11
30. apr 2026

Teraz to vidíš ružovo, ale neviem či dokážeš odísť od takého malého bábätka aj keď len na dva týždne..
a k otázke, ty vieš všetko čo sa týka starostlivosti o dieťa? Ja osobne som nevedela takmer nič a všetko som si musela dohľadať, naučiť sa a tak isto sa to dokáže naučiť aj tvoj muž.. veď prečo by to nedokázal? Nebude prvý muž na svete ktorý sa musel postarať o malé bábätko..

autor
30. apr 2026
@anjelicek26

Ked je manzel na rodicovskej, moze byt s tebou v zahranici.. preco by ostaval na Slovensku? Samozrejme, ze sa da dva tyzdne doma dva tyzdne mimo, ale to male ti bude chybat.

@anjelicek26 Nechce opustiť svoj biznis a musí byť reálne prítomný aspoň 2h denne v práci a ja som s tým ok, nakoľko sú to naše zadné dvierka, keby mne dali výpoveď alebo čokoľvek iné. Má tú prácu rád.

anjelicek26
30. apr 2026

Moj manzel je doma a ja chodim full time do prace... funguje to uplne v pohode... ale neviem si predstavit neprijst domov po robote a ze by sa mi maly nehodil na krk a ze by v noci nespal nalepeny na mne... co sa tyka starostlivosti, muz to dava na 100% - aj stravu, aj obliekanie, aj vsetko...

Autorka v pohode to date, len si do toho nenechaj nikym kecat. Keby to nefungovalo, zmenite to.

titla
30. apr 2026

Kopec zien nema o ponatia o vyvojovych milnikoch dietat, prikrmovani a ostatnych veciach kym sa same nestanu matkami. Toto by nebola moja starost. Ale byt 2 tyzdne v mesiaci bez dietata by som nechcela.

bambulkaaskatulka
30. apr 2026

Prvorodička, však? No, uvidíš keď sa malé narodí, sa budeš smiať,že ti vôbec niečo také napadlo. Ono jednak materinské city s tebou zamavaju tak, že sa až zem zatočí a jednak dieťa nie je dospelý s ktorým by si dohodla zmluvné podmienky pobytu v domácnosti

anonym_76e78e
30. apr 2026

toto je dufam vtip daky na posledny aprilovy den

janinah
30. apr 2026

Ziadne peniaze na svete by ma neodlúčili od vlastného dieťaťa v jeho najútlejšom veku .

a0
30. apr 2026

Na tvojom mieste by som toto riešila až za pochodu, lebo teraz sa napríkad dohodnete tak, že budeš pracovať a po pôrode zistíš, že nevieš odísť na 2t od dieťaťa a môže vzniknúť zbytočný konflikt. Pripravte sa skôr na variantu, že ostaneš doma 1-1,5r 🙂

anonym_665042
30. apr 2026

Neboj nic, svokra sa k vam nastahuje a postara sa o babo 😀. Naozaj neverim, ze matka babatka by s niecim takym suhlasila. Srdce by mi urvalo.
Dalsi troll

anonym_23a7a1
30. apr 2026

https://www.instagram.com/tata_na_rodicovske/

prelustruj profil. Je to len stereotyp. Môže aj muž byť na materskej doma ale v tom prípade nechápem, prečo nepríde k tebe do zahraničia bývať?

anonym_d87001
30. apr 2026

Ak by som sa rozhodla mat dieťa tak by som si veci zariadila tak aby som aspoň ten prvý rok vola s dieťaťom 24 hod ja ako matka
Žiadne prachy sveta ti nevynahradia vzťah s dieťaťom. Nemusíš sedieť doma 3 roky ako je tu tzbyklm, ale ten prvý rok je extrémne dôležitý
Však musíte mat slušne úspory
Mne by žiadne peniaze sveta nestali za to aby som robila a nebola s maličkým dieťaťom

13uzivatelka11
30. apr 2026

Teraz som si všimla že si písala, či bude vedieť kedy dieťa posadiť. Takže máš aj ty ešte čo študovať, dieťa sa posadi samé keď bude pripravené, napríklad. 😉

anonym_7be540
30. apr 2026

@anonym_autor kokos ani na obrázku by som nešla od malej preč. Ani na obrázku. A to som tehotná plánovala že bude spávať od narodenia vo svojej izbe chihci chachachcha teraz dúfam že do 20 bude spať so mnou. Otec je veľmi v Tom celom s nami ale mama je mama. Zvážila by som skôr to , že keď to príde budeš môcť slobodne zmeniť názor

anonym_660cd4
30. apr 2026

@anonym_autor autorka, aj ja som zila roky v zahranici kde je minimalna materska kde sa zeny vracaju naspat do prace po troch mesiacoch a nikto sa z toho neruca; pozor tu dostanes hlavne prispevky v duchu ake hrozne to je pre dieta a ako Ta po porode myslienky na skory navrat do prace prejdu kedze typicka slovenska matka je doma 3 roky a niektore aj potom horekuju ake strasne je vratit sa do prace

tanyan
30. apr 2026

Všetko sa dá, keď sa chce. Byť ženou nie je záruka, že to bude dokonalá matka (také sú len vo filmoch) a existujú aj muži, ktorí dokážu dať dieťaťu všetko potrebné aj vhodné, nielen materiálne. Nebude to ľahké a bude Ti chýbať, ale keď do toho pôjdeš s otvorenou mysľou a pripravená na malé aj väčšie kompromisy, tak to spolu zvládnete. 😉

anonym_ad2161
30. apr 2026
@anonym_660cd4

@anonym_autor autorka, aj ja som zila roky v zahranici kde je minimalna materska kde sa zeny vracaju naspat do prace po troch mesiacoch a nikto sa z toho neruca; pozor tu dostanes hlavne prispevky v duchu ake hrozne to je pre dieta a ako Ta po porode myslienky na skory navrat do prace prejdu kedze typicka slovenska matka je doma 3 roky a niektore aj potom horekuju ake strasne je vratit sa do prace

@anonym_660cd4
Tu si na zlej stranke, kdo nieje doma 3 roky je krkavcia matka, nasa nevesta vo Svajciarsku, mala od troch mesiacov v jasliach, tak to bolo bezne aj za socializmu.

anonym_89616a
30. apr 2026
@anonym_660cd4

@anonym_660cd4 Ale tu je jeden velky rozdiel oproti tym matkam v zahranici, ktore po 3 mesiacoch idu do prace. Ony sa z tej prace ale kazdy vecer vracaju domov k dietatu kdezto autorka nie, bola by s dietatom len 2 tyzdne v mesiaci a nie kazdy den. A to je podla mna pri malom dietati do 1 roka malo.

13uzivatelka11
30. apr 2026
@anonym_ad2161

@anonym_660cd4
Tu si na zlej stranke, kdo nieje doma 3 roky je krkavcia matka, nasa nevesta vo Svajciarsku, mala od troch mesiacov v jasliach, tak to bolo bezne aj za socializmu.

@anonym_ad2161 a aj čítaš s porozumením? Nevesta je dva týždne bez bábätka? Tu nie je reč o tom, že sa vráti do prace po 3 mesiacoch, ale o tom že bude dva týždne úplne bez dieťaťa

anonym_55377c
30. apr 2026

@anonym_autor áno, aj muži sa dokážu postarať, ale nedokážem si to predstaviť, ak je žena zdravá, odísť od dieťaťa na 2 týždne. Nech muž na polroka zamaká a zarobí viac. Alebo nech on ide do zahraničia na ten čas.

anonym_082374
30. apr 2026

Neviem si to predstaviť. Dieťa mi chýba keď s ním nie som pol dňa, nie to ešte 2 týždne. Chlap by sa o dieťa postaral, naučil by sa ako sme sa aj my matky naučili, učené sme z neba nespadli. Otázka je, či ti za tie peniaze stojí prísť o polovicu času so svojim dieťaťom. Mne nie, ale možno tebe áno. Vždy to ale vieš zmeniť, keby ti taký scenár nevyhovuje, nie?

anonym_c5fd49
30. apr 2026

nie -muz sa ma starat o rodinu a matka pri dietati ... nesuhlasila by som .. bud nech ide za tebou a ty budes s dietatom denne .. alebo nech pohne zadkom a najde si pracu kde zarobi viac.. ziadne peniaze sveta by mi nestali za to,aby som sa vzdala dietata aj ked len na 2 tyzdne v mesiaci ...

anjelicek26
30. apr 2026

Pozri toto su vase kompromisy. Ked muz robi len 2h denne pre zabavu, zarobi 00prd, tak moze byt s vami aspon prvy rok s tebou v zahranici a tento model co chces mat v druhom-tretom roku veku dietatka, kde dajme tomu tie dva tyzdne doma a dva tyzdne mimo uz budu pre to dietatko lepsie znesitelnejsie...

sissy27
30. apr 2026

@anonym_autor a ty si myslis, ze zeny automaticky vedia ako sa postarat a vychovat dieta?? Mozno som jedina na svete, ale ja som tuto superschopnost neziskala automaticky porodom, tiez som sa musela naucit. A co je tvoj chlap nejaky hlupak, co si nevie tieto informacie najst, poradit sa s pediatrickou (a mozno aj pediatrom), mamou, susedou? Okrem toho ty to predsa mas vsetko v malicku, tak ked nebude vediet, opyta sa teba a vybavene.
Kamoska tak vyrastla, ich mama zarabala v zahranici na tyzdnovkach, otec bol v domacnosti, dlhe roky takto fungovali. Nestandardny model na slovenske pomery, ale tak vy musite vediet, ci vam to vyhovuje. Vyskusaj a uvidis, zmenit sa to da vzdy. Mozno by som este hladala kompromis v praci, ci by to neslo tyzden-tyzden, alebo teda muz by mohol prehodnotit svoj podnikatelsky plan, ci kvoli dvom hodinam denne to ma zmysel a ci sa to neda vymysliet nejako inak aby mohol viac casu travit s tebou v zahranici. Osobne si myslim, ze to cele velmi ovplyvni vase manzelstvo a nie uplne pozitivne…

betulinka1
30. apr 2026

@anonym_autor poznam nie jedneho chlapa, co su lepšími rodicmi ako matky. Za mna sa chlap na 100% dokaze postarat. Ale ak by mal po ruke babky, tak este lepsie. Ja som bola sama na babatko, lebo ma opustil priatel ako tehotnú. A ti poviem, ze pre jedneho cloveka je to brutalny zahul. Mala som rodicov, co mi pomáhali ale aj tak to bolo tazke. Preto ai myslim, ze si to realne ani on nevie uplne prestavit co to v praxi znamena. Na druhej strane si myslim, ze to zvladne s pomocou. Druha stranka je ta tvoja. Hormony po porode su ako tornado. Prve 3 mesiace som pomaly nevedela dat Dieta z ruky, lebo to je moje a ja viem vsetko najlepsie 🤣🤣🤣. Skus sa pripadne dohodnut a zvazit moznost neplateného volna, kym nebude mat dieta tak pol roka az rok. Aj si to užiješ doma s babom a aj sa naučíte fungovat. Potom sa to tak viac uvolni.

vilma7
30. apr 2026

Muž bol doma na materskej, ja v praci ale v jednej domácnosti. Určite bybsom to netobila tak, že on na Svk s dieťaťom a ty v zahraničí. Prídeš o veľa. Myslim že je čas sa rozhodnúť kde chcete ako rodina žiť.

lenka.25
30. apr 2026

Podľa mňa toto bude mať “riešenie “ až keď sa babo narodí a budeš permanentne s ním 3 mesiace a potom ma nastať ten zlom , že máš odist na dva týždne . Možno to zvládneš a možno uz po prvom týždni ti bude jasne , že nedokážeš odísť . A co sa týka starostlivosti otca o dieťa , tak niektorý otec môže byt aj lepší ako matka . Tiež možno teraz tvoj tvrdí , že nebude problém a po mesiaci si uvedomí , že by sa z toho zblaznil . Ak sa nemusíte rozhodnúť dopredu , počkala by som . Po pôrode sa veľa veci vyrieši samé

anonym_b78697
30. apr 2026

Ja som chodila od malinkého bába preč denne. Bábo ostalo doma s mojou mamou na ktorú bolo 100 perc. spoĺah a aj tak sa mi odchádzalo veľmi ťažko. Ešte kým bolo bábo malé ešte ako tak, ale už potom okolo tých 3 m mi bolo čoraz horšie. Nešla som ďaleko - 40 km, poobede som bola doma.
Neviem si predstaviť 2 týždne nevidieť dieťa.
čo sa týka tvojho manž. všetko si dokáže naštudovať z netu - kedy , čo, ako. Len bolo by fajn keby mal blízko seba osobu ktorá by mu dokázala pomôcť v tých kritických situáciach.

anonym_e11bbf
30. apr 2026
@anonym_autor

@anjelicek26 Nechce opustiť svoj biznis a musí byť reálne prítomný aspoň 2h denne v práci a ja som s tým ok, nakoľko sú to naše zadné dvierka, keby mne dali výpoveď alebo čokoľvek iné. Má tú prácu rád.

@anonym_autor aký to je mizerny biznis, keď ty niekde v zdravotníctve, alebo v rodine v zahraničí zarobiš za 14 dní 2-3 x viac, ako on mesacne? To ozaj môže byť s babom a ty v práci.

anonym_b78697
30. apr 2026
@anonym_e11bbf

@anonym_autor aký to je mizerny biznis, keď ty niekde v zdravotníctve, alebo v rodine v zahraničí zarobiš za 14 dní 2-3 x viac, ako on mesacne? To ozaj môže byť s babom a ty v práci.

@anonym_e11bbf veď áno, on môže byť s bábom, ale ona nie v zahraničí. Ideálne by bolo keby boli spolu.

Strana
z4