icon

Rodinné konflikty a majetkový spor

1erika_
2. dec 2025

Ahojte asi sa chcem len vysťahovať alebo len vypočuť an iný názor. Prvom rade začnem tým že moji rodičia mi dali záhradu kde sme s priateľom vybudovali dom majiteľkou som ja a priateľ len platí. Na základe že už mu to začalo prekážať po roku som sa rozhodla to prepísať aj naňho aby sme boli vlastníci oby dvaja ale moji rodičia nikdy nechceli niečomu takému dopustiť. Že ak to prepísať naňho tak už som neni ich dcéra bránili citovému vydiaraniu a iným. No medzi mnou a priateľom začali nejaké nezhody že som sa viedla medzi mojimi rodičmi a chcela som len obom stranám vyhovieť no neuspela som ani u jedného. A tak sa začala vzťah rúcať dolu vodou až mi začalo vadiť iste veci že moja mama sem chodí ako domou otvorí si dvere kedy chce až sa koľko krát naľakám čo ani neviem kedy príde. Priateľ jej už vyslovene dal najavo že sa mu to vôbec nepáči. No a máme dve deti atd do výchovy moc zasahuje mama ako mám správne vychovávať. Vyhrážky urážky atd. Dohovorila som koľko krát aj pohádala lebo som si to nepriala ale nerešpektujú situáciu až sme sa rozhodli predať nehnuteľnosť a odísť a znovu padli slova už sa sem nevracaj a deti pochopia atd. A že u znebudem ich dcéra. Prosím vás aký máte názor? Možno som niečo zabudla kľudne sa pýtajte ďakujem za názory

Strana
z3
maciatkolulu
6. dec 2025

Janlen toľko k tomu,môj ex manžel sa presne o takéto pokúšal,že prepísať MOJ byť aj naňho. Bohu vďaka,že som nepočúval a bol iba môj,inak by sa v ňom už čakal. Bolo mu jedno absolútne všetko aj vlastné deti. A takaaaa láska to bola🤣napísané na kohokoľvek má byť to,čo do toho vložil. A basta. Ten kto chce hazardovať kľudne môže a aj si rozhádzať všetkých naokolo. Ale tak ..

kvoli
6. dec 2025

@1erika_ ja len.. Kedy ste dostali pozemok? Existuje možnosť späťvzatia daru.. Aby to rodičia nevyhrotili až na súd aj ked podľa môjho názoru by neuspeli. Myslím, že je na to lehota 3 roky

lomidrevo888
6. dec 2025
@maciatkolulu

@lomidrevo888 má právo na časť splátok zaručene a nie na podiel na dome. Aj to zaručene. To mu nedáva absolútne žiadne vlastnícke práva. Tieto veci si inteligentní ľudia riešia pred vstupom do vzťahu a pred deťmi. A nie za pochodu. Priateľ sa ľahko a bez mihnutia oka môže stať absolútne cudzom človekom .

@maciatkolulu
Ty vieš,čo a koľko vložil do nehnuteľnosti, kt .vlastníkom nie je?
Vieš,či tam má vôbec trvalé bydl.?
A ako vieš,že ľahko a bez mihnutia oka?
Samozrejme,že pokiaľ by partnerka nesúhlasila( čo teda súhlasila) s podielom v LV, tak partner má zákonné právo,aby sa dokazat.vklad do nehnuteľnosti,ktorej nie je majiteľom,nejakou formou do LV zapísal,napr.aj zál.právom,to je vec dohody,resp.aj súdu.
Over si láskavo u právnika.
Je aj iná možnosť.
Všetky náklady 50÷50, vrátane komplex.statostlivosti o nehnuteľnosť( údržby,opravy a pod.)
To je spravodlivé, či?
Veď nie sú manželia a teda nie je ani BSM...
Alebo to už nevonia?
Ja osobne by som nedal ani cent,pokiáľ by tieto veci neboli právne ošetrené.
Zvlášť keď vidím,ako to " nežné" pohlavie " citlivo" vníma...

maciatkolulu
6. dec 2025
@lomidrevo888

@maciatkolulu
Ty vieš,čo a koľko vložil do nehnuteľnosti, kt .vlastníkom nie je?
Vieš,či tam má vôbec trvalé bydl.?
A ako vieš,že ľahko a bez mihnutia oka?
Samozrejme,že pokiaľ by partnerka nesúhlasila( čo teda súhlasila) s podielom v LV, tak partner má zákonné právo,aby sa dokazat.vklad do nehnuteľnosti,ktorej nie je majiteľom,nejakou formou do LV zapísal,napr.aj zál.právom,to je vec dohody,resp.aj súdu.
Over si láskavo u právnika.
Je aj iná možnosť.
Všetky náklady 50÷50, vrátane komplex.statostlivosti o nehnuteľnosť( údržby,opravy a pod.)
To je spravodlivé, či?
Veď nie sú manželia a teda nie je ani BSM...
Alebo to už nevonia?
Ja osobne by som nedal ani cent,pokiáľ by tieto veci neboli právne ošetrené.
Zvlášť keď vidím,ako to " nežné" pohlavie " citlivo" vníma...

@lomidrevo888 nerozumiem...veď keď nie je bsm to je ešte lepšie. je Tam iba ako nájomca. Nevšimla som si teda žeby vkladal na nákup niečoho čo len cent,ak áno tak fajn. V prípade rozchodu má nárok na to svoje. Nechápem,prečo by mal.byt majiteľom. Pokiaľ teda neinvestoval minimálne polovicu. A keď tak urobil a ani sa nenamahal si zobrať matku svojich detí je absolútnej sprostý. Môže ho vyraziť zm minuty na minútu. To je asi jasné každému pricetnemu. A aj pricetnej. Veľa ženských sa na takomto niečom popálili. A tipujem,že ten čo tu píše,že má právo je asi v podobnej situácii😜

lomidrevo888
6. dec 2025
@maciatkolulu

@lomidrevo888 nerozumiem...veď keď nie je bsm to je ešte lepšie. je Tam iba ako nájomca. Nevšimla som si teda žeby vkladal na nákup niečoho čo len cent,ak áno tak fajn. V prípade rozchodu má nárok na to svoje. Nechápem,prečo by mal.byt majiteľom. Pokiaľ teda neinvestoval minimálne polovicu. A keď tak urobil a ani sa nenamahal si zobrať matku svojich detí je absolútnej sprostý. Môže ho vyraziť zm minuty na minútu. To je asi jasné každému pricetnemu. A aj pricetnej. Veľa ženských sa na takomto niečom popálili. A tipujem,že ten čo tu píše,že má právo je asi v podobnej situácii😜

@maciatkolulu
Nie je,si mimo🙈🙈🙈
Nie je to u tej,čo píše opačne?

maciatkolulu
6. dec 2025
@lomidrevo888

@maciatkolulu
Nie je,si mimo🙈🙈🙈
Nie je to u tej,čo píše opačne?

@lomidrevo888 Bohu vďaka,že som bola tak mimo,že som si ochránila môj majetok pred človek,ktorý by v pohode hamyak.na to čo nemal nárok a ešte aj na úkor vlastných detí. Kľudne tak môžu ženy hazardovať z čistej lásky,zavrhnúť rodičov a podobne. Len teda,niekedy ten život rozdá zvláštne karty. A za mňa chlap,čo sa nevie postarať o svoju rodinu,nech si ju ani nezakladá.

lomidrevo888
6. dec 2025
@maciatkolulu

@lomidrevo888 Bohu vďaka,že som bola tak mimo,že som si ochránila môj majetok pred človek,ktorý by v pohode hamyak.na to čo nemal nárok a ešte aj na úkor vlastných detí. Kľudne tak môžu ženy hazardovať z čistej lásky,zavrhnúť rodičov a podobne. Len teda,niekedy ten život rozdá zvláštne karty. A za mňa chlap,čo sa nevie postarať o svoju rodinu,nech si ju ani nezakladá.

@maciatkolulu
Tak ale tvoje vyjadrenia evidentne pramenia z osobnej frustrácie.
Mala by si mať ale na pamäti,že je aj kvantum presne opačných príkladov a preto nie je vhodné hádzať všetkých/ všetky do 1vreca, z tej či onej strany...

mikadooo
6. dec 2025
@maciatkolulu

@mikadooo no, najmä tí rodičia budú až na druhom keate,keď ostane bez SVOJHO majetku na ulici. Šikovní chlapi dokážu veľa. A teda keď sa túto dotyčný dokáže zduvat pre majetok a nedokáže požiadať o ruku matku svojich detí. Ja ti karle nevim

@maciatkolulu ja by som sobáš chcela. Autorka sa tvári, že papier nechce 🤷. Prepísala by som mu polku domu, ktorú ten chlap spláca, kým ona je na materskej. Samozrejme, neviem koľko peňazí im ktorí rodičia na začiatku dali na stavbu, hypo a nedáva na 100%, atď, atp. Zas hlúpi nie sú snáď ani jeden, vedia si snáď sadnúť, zrátať a dohodnúť, ale bez hamižných rodičov. Ale aby chlap splácal dom, v ktorom mu nepatrí ani tehla, no nečudujem sa, že im to vo vzťahu škrípe. A autorkin otec sa do toho montuje a radí autorke, aby nič neprepisovala, jasné, však dcérenka nech si všetko nechá, nevadí, že jej kľakne vzťah, lebo chlapovi jedného dňa rupnú nervy, že dcérka je len bábka v rukách svojich rodičov... Akože treba byť trošku objektívny v tomto. Keby ten chlap aj po čase zdupkal, baba má dve ruky, pozemok a polku domu. Toto, ako to majú nastavené, že ona má všetko a on platí a býva v cudzom, hoci sú rodina, aj keď nie papierovo, mi príde choré. Kto vie, či ten chlap netlačí na sobáš, ale rodičia dcérke tiež poradili, že papier vlastne netreba, keď našla takého tĺka, čo dobrovoľne cudzie spláca...

lomidrevo888
6. dec 2025
@mikadooo

@maciatkolulu ja by som sobáš chcela. Autorka sa tvári, že papier nechce 🤷. Prepísala by som mu polku domu, ktorú ten chlap spláca, kým ona je na materskej. Samozrejme, neviem koľko peňazí im ktorí rodičia na začiatku dali na stavbu, hypo a nedáva na 100%, atď, atp. Zas hlúpi nie sú snáď ani jeden, vedia si snáď sadnúť, zrátať a dohodnúť, ale bez hamižných rodičov. Ale aby chlap splácal dom, v ktorom mu nepatrí ani tehla, no nečudujem sa, že im to vo vzťahu škrípe. A autorkin otec sa do toho montuje a radí autorke, aby nič neprepisovala, jasné, však dcérenka nech si všetko nechá, nevadí, že jej kľakne vzťah, lebo chlapovi jedného dňa rupnú nervy, že dcérka je len bábka v rukách svojich rodičov... Akože treba byť trošku objektívny v tomto. Keby ten chlap aj po čase zdupkal, baba má dve ruky, pozemok a polku domu. Toto, ako to majú nastavené, že ona má všetko a on platí a býva v cudzom, hoci sú rodina, aj keď nie papierovo, mi príde choré. Kto vie, či ten chlap netlačí na sobáš, ale rodičia dcérke tiež poradili, že papier vlastne netreba, keď našla takého tĺka, čo dobrovoľne cudzie spláca...

@mikadooo
Takto to veru vnímam aj ja.

maciatkolulu
6. dec 2025
@lomidrevo888

@maciatkolulu
Tak ale tvoje vyjadrenia evidentne pramenia z osobnej frustrácie.
Mala by si mať ale na pamäti,že je aj kvantum presne opačných príkladov a preto nie je vhodné hádzať všetkých/ všetky do 1vreca, z tej či onej strany...

@mikadooo tak sa chlap nemusel rozčuľovať a zabezpečiť samostatné bývanie,kde by boli od štartu fifty fifty....jednoduché. a samozrejme zabezpečiť si BSM. Alebo teda potom každý svoje ako priatelia nie?
@lomidrevo888 nemám žiadnu frustráciu naopak radosť....že som nebola sprostá. Preto ma fascinuje ako je stále niekto schopný svoj majetok písať na priateľa.

cyneric
6. dec 2025
@maciatkolulu

@cyneric by som ťa chcela vidieť ako s nadšením odovzdáva SVOJ majetok exmanzelovej novej partnerke a ich deťom,to by bolo radosti. Však?

@maciatkolulu Akému ex-manželovi, keď nie sú vzatí nie to ešte rozvedení a mimo manželstva iné deti nemajú? Nerozumiem.

nyusika
6. dec 2025
@lomidrevo888

@januska12323
Tak pŕŕ.
Autorka píše,že priateľ len platí!!!
Asi nemáš ani minim.právne vedomie,však?
Keď teda len platí,tak vďaka nemu sa nehnuteľnosť zhodnocuje a má na to dokonca zákonné právo si tento vklad do cudzieho majetku do 3r.uplatniť,keďže nie sú manželia a nemajú BSM a pokiaľ by s tým nesúhlasila, vníma sa to ako neoprávnený majetkový prospech.
Možnosti sú,že buď majiteľka prepíše časť domu na neho,resp.si priateľ uplatní záložné právo do hodnoty dokazateľne poskytnutých financií.
A presne to autorka správne urobila.
Podľa teba ten chlap má byť dobrý len na to,aby cvakal ako idiot bez akýchkoľvek záruk?
Tak to sa moja zobuď.
Ja by som sa od nikoho ,ani od rodičov ,vydierať nenechal.
Raz keď to dcére nechali,tak do toho kecať uź nemôžu.
A pokiaľ by s nimi nebola reč,tak dom predám a odsťahujem sa.

@lomidrevo888 povedz, že nie si právnik, prosím 😁😁

Takto teoreticky mu iba môže za to obdobie vypočítať nájomné

maciatkolulu
6. dec 2025
@cyneric

@maciatkolulu Akému ex-manželovi, keď nie sú vzatí nie to ešte rozvedení a mimo manželstva iné deti nemajú? Nerozumiem.

@cyneric mojmu,skús čítať poriadne. Potom pochopíš.

mikadooo
6. dec 2025

@maciatkolulu áno. Lenže sú rodičia, ktorí potrebujú mať "priviazané" dieťa pri sebe a to dieťa presvedčí partnera, že to bude dobré. A zamilovaný partner súhlasí, resp. komu nepríde fajn mať na štart pozemok? 🤷. Plus veď budúca babka asi aj pomôže s vnúčatami, svokrovci sú milí, všetko vyzerá byť fajn... A ani nevieš ako a už si pozaplietaná v rodinných vzťahoch. Netvárte sa tak dokonalo, ako by ste vy všetko určite zvládli, prekukli, život nie je taký čiernobiely, ako to tu mnohé prezentujete.

maciatkolulu
6. dec 2025
@mikadooo

@maciatkolulu áno. Lenže sú rodičia, ktorí potrebujú mať "priviazané" dieťa pri sebe a to dieťa presvedčí partnera, že to bude dobré. A zamilovaný partner súhlasí, resp. komu nepríde fajn mať na štart pozemok? 🤷. Plus veď budúca babka asi aj pomôže s vnúčatami, svokrovci sú milí, všetko vyzerá byť fajn... A ani nevieš ako a už si pozaplietaná v rodinných vzťahoch. Netvárte sa tak dokonalo, ako by ste vy všetko určite zvládli, prekukli, život nie je taký čiernobiely, ako to tu mnohé prezentujete.

@mikadooo tvarom sa a v pohode,že som nepadla do opačnej strany uverila ubohemu ,ukrivdenemu mužovi. Po 12 rokoch sa to vykľulo. Takže za mňa rozhodne,čo je nadobudnuté pred je toho koho to bolo a je to,čo spolu,tak spolu. Oni nie sú ani rodina.... Je to priateľ bez žiadnych práv. Takže dohoda mala byť na začiatku. Netuším kto dal.kolko peňazí. Dosť podstatný fakt.

mikadooo
6. dec 2025
@maciatkolulu

@mikadooo tvarom sa a v pohode,že som nepadla do opačnej strany uverila ubohemu ,ukrivdenemu mužovi. Po 12 rokoch sa to vykľulo. Takže za mňa rozhodne,čo je nadobudnuté pred je toho koho to bolo a je to,čo spolu,tak spolu. Oni nie sú ani rodina.... Je to priateľ bez žiadnych práv. Takže dohoda mala byť na začiatku. Netuším kto dal.kolko peňazí. Dosť podstatný fakt.

@maciatkolulu pravdaže. Veď o pozemku sa nebavíme. A mrzí ma tvoja skúsenosť.

btus
Včera o 06:23
@dadis

@1erika_ A uz si ten dom prepisala? Asi by bolo lepsie, keby ste manzelia a prepises ho potom, aby bol v BSM. Pozemok vsak nechaj na seba. Ten nie je vobec nutne prepisovat. Teraz ked sa rozpada 50% manzelstiev, by som bola aj ja obozretna, kde aky krok spravit. Ale ked vravis, ze dom sa postavil zo spolocnych penazi (to, ze ty si na MD, neznamena, ze ty sa na splacani nepodielas, ak by ste boli manzelia, tak o tom hovori dokonca zakon), tak to sprav. Len mi nie je jasne, ze pri takej laske a dvoch detoch ste uz davno svoj vztah nezoficialnili.

@dadis dom stavali spolu, ale bol zo začiatku napísaný len na ňu. Takže partner má právo 50%, nakoľko isto investoval aj peniaze aj prácu.

btus
Včera o 06:25
@maciatkolulu

@maciatkolulu je to priateľ a otec jej dvoch detí. Takže to nebude mesačná známosť.

maciatkolulu
Včera o 09:11
@btus

@maciatkolulu je to priateľ a otec jej dvoch detí. Takže to nebude mesačná známosť.

@btus tak priateľa vieš v pohode poslat zo dňa na deň z domu otec,priateľ tak vie urobiť tiež a absolútne beztrestne. A je fuk,či je to mesačná zalezitost,alebo nie.

Strana
z3