Rodinné konflikty a majetkový spor
Ahojte asi sa chcem len vysťahovať alebo len vypočuť an iný názor. Prvom rade začnem tým že moji rodičia mi dali záhradu kde sme s priateľom vybudovali dom majiteľkou som ja a priateľ len platí. Na základe že už mu to začalo prekážať po roku som sa rozhodla to prepísať aj naňho aby sme boli vlastníci oby dvaja ale moji rodičia nikdy nechceli niečomu takému dopustiť. Že ak to prepísať naňho tak už som neni ich dcéra bránili citovému vydiaraniu a iným. No medzi mnou a priateľom začali nejaké nezhody že som sa viedla medzi mojimi rodičmi a chcela som len obom stranám vyhovieť no neuspela som ani u jedného. A tak sa začala vzťah rúcať dolu vodou až mi začalo vadiť iste veci že moja mama sem chodí ako domou otvorí si dvere kedy chce až sa koľko krát naľakám čo ani neviem kedy príde. Priateľ jej už vyslovene dal najavo že sa mu to vôbec nepáči. No a máme dve deti atd do výchovy moc zasahuje mama ako mám správne vychovávať. Vyhrážky urážky atd. Dohovorila som koľko krát aj pohádala lebo som si to nepriala ale nerešpektujú situáciu až sme sa rozhodli predať nehnuteľnosť a odísť a znovu padli slova už sa sem nevracaj a deti pochopia atd. A že u znebudem ich dcéra. Prosím vás aký máte názor? Možno som niečo zabudla kľudne sa pýtajte ďakujem za názory
@anonym_680a04 Nerozumiem, ako môžeš povedať že to bol cudzí chlap keď je to partner s ktorým má autorka dve deti. To už je hocičo len nie cudzí človek v ich živote. Keď sa rodičom nepáči ako narába s majetkom tak jej ho nemali dávať, je to dospelá žena schopná rozmýšľať za seba.
Autorka, tvoji rodičia znejú dosť-- staromódne. To že darovali dom im nedáva automatické právo na vstup kedykoľvek, neohlásene ani na to aby ťa nerešpektovali ako rodiča. Predať, odísť, neriešiť. Veď oni sa ozvú keď im zrazu vnúčence budú chýbať a nemá s nimi kto chodiť po doktoroch na "staré kolená"...
@cyneric oni dom nedarovali iba záhradu s ktorého som musela spraviť stavebný pozemok ručne sme kopali 40metrov prípojky aby sme tu vôbec mali dom …. A na dom sme si zobrala úver ktorý momentálne platí iba priateľ lebo som na materskej. Neviem ako mám vysvetliť situáciu čo sa týka chodení sem ako domou milión krát som povedala že si to neprajem že však aspoň napísať smsku alebo zaklopať ale v ničom ma nerešpektujú a dočkám sa toho že ich odpoved keď chcem prepísať polovicu alebo predať a odísť radšej je taká že už viac nebudem ich dcéra. Fakt ťažká situácia a neviem ani ako toto mám cele vnímať a vlastne čo všetko spraviť aby bolo dobre
To je tak, ked sa byva mame pri sukni. Fakt si cakala, ze to bude inak?
@anonym_559f98 ďakujem za nevhodný komentár 😀
@anonym_559f98 ďakujem za nevhodný komentár 😀
@1erika_ prepisala by som polku na partnera z domu a rodičom to nevesala na nos. Ďalej vymeniť zámky a nech sa ohlásila na návštevu, budú zduti, ale zvyknú si. A co sa týka toho, že zistia prepis, je to len tvoja a partnerov a vec, do toho ich nič, časom si zvyknú alebo aj nie, ale to je ich problém. Určila by som si priority, čo je dolezite pre teba. Za mňa by to bol muž a deti, až potom rodiča... Myslím podľa toho, čo píšeš.
@1erika_ prepisala by som polku na partnera z domu a rodičom to nevesala na nos. Ďalej vymeniť zámky a nech sa ohlásila na návštevu, budú zduti, ale zvyknú si. A co sa týka toho, že zistia prepis, je to len tvoja a partnerov a vec, do toho ich nič, časom si zvyknú alebo aj nie, ale to je ich problém. Určila by som si priority, čo je dolezite pre teba. Za mňa by to bol muž a deti, až potom rodiča... Myslím podľa toho, čo píšeš.
@majloo asi tak nejako, nemusí hneď prepísať 50 %, možno 30%, ale záleží aj aký veľký úver si zobral partner a koľko je splatené.
@cyneric tak rodičia to asi vnímali inak. Pokiaľ by bol manželom, tak by im možno nevadilo že naňho prepíše dom. Takto je to fakt cudziemu človeku, ktorý si môže kedykoľvek zdrhnúť. Veď obráť si to na seba. Celý život dieťaťu šetríš, daruješ mu pozemok a ono len tak polovicu prepíše? Tebe by to nevadilo ako matke? Že tvoje peniaze skončia de facto u cudzieho? Ktorý k tomu prišiel ako slepé kura k zrnu. Ale to je teraz moderné, žiť si len tak, veď vlastne väčšina mužov nemá gule si vziať partnerku za manželku. Presne pre ten vyššie uvedený dôvod.
@1sally12 V momente keď majetok niekomu darujem, už to nie je môj majetok. A keď už som sa ho hypoteticky rozhodla darovať svojej dcére/synovi, tak snáď s vierou že s ním budú nakladať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. Ale to už v tom bode ide mimo mňa, pretože, nebude to už môj majetok.
@cyneric oni dom nedarovali iba záhradu s ktorého som musela spraviť stavebný pozemok ručne sme kopali 40metrov prípojky aby sme tu vôbec mali dom …. A na dom sme si zobrala úver ktorý momentálne platí iba priateľ lebo som na materskej. Neviem ako mám vysvetliť situáciu čo sa týka chodení sem ako domou milión krát som povedala že si to neprajem že však aspoň napísať smsku alebo zaklopať ale v ničom ma nerešpektujú a dočkám sa toho že ich odpoved keď chcem prepísať polovicu alebo predať a odísť radšej je taká že už viac nebudem ich dcéra. Fakt ťažká situácia a neviem ani ako toto mám cele vnímať a vlastne čo všetko spraviť aby bolo dobre
@1erika_ Predať/Prenajať, odísť. Rodičov nezmeníš, takto aspoň budeš mať kľud a nie stále riešiť svokrovcov. Keď nie sú schopní teraz pochopiť že je slušné aspoň zaklopať/ohlásiť návštevu tak lepšie to s nimi nebude.
chudak tvoj partner
najlepsie predat ten domv a odstahovat sa mimo rodicov a kupit si spolu byvanie
@1erika_ môžeš prepísať polku a im nič nepovedať.
Z tvojho opisu mi prídu rodičia ako problém a z neho mi príde najrozumnejsie to predať a kúpiť niečo spoločné.
Ideálne v vzdialenosti aspoň hodinu autom aby vás nemohli hocijako navštevovať ako sa im zachce.
Ale to je rozhodnutie ktoré môže naozaj pokaziť vzťahy s rodičmi takže porozmýšľaj ci tvoj opis nieje zbytočne negatívny. My sme dostali len ten, verím ze okrem tých negatív je aj kopu pozitív na rodičoch a vzťahu s nimi.
Jednoducho im povedať ze on postavil dom, on ho platí tak mu patrí časť (a prakticky to môže byť aj viac ako polovica keďže dom býva v drvivej väčšine drahší ako samotný pozemok).
Tak im povedz ze bud polovicu prepisujes na neho a nezelas si aby sa ti miešali do vzťahu/života a nechodili si k tebe jak sa im zachce alebo v opačnom prípade to predávaš a kupuješ niečo iné s priateľom ďalej od nich.
Rodičia ľúbia citovo vydierať, ak sa im to začne rúcať budú urazený ale to im podľa mňa aj tak vydrží max par mesiacov alebo 1-2roky.
Predsa len sa budú chcieť stretávať s vnúčatami, a to není možné ak sa nebavia s vlastnou dcérou.
Obaja ste hlúpi. Ty, lebo si stavala dom na pozemku, ktorý ti rodičia darovali ešte za života. Mohla si tušiť, že za to budú vyžadovať vďačnosť po celý zvyšok života a budú sa ti miešať do života. Tvoj partner, pretože investoval do niečoho, čo mu nepatrí. Teraz keď máte dve deti, je to už ťažko riešiť. A preboha, aspoň maj toľko rozumu a vymeň zámky, aby ti tam matka neohlásene nechodila.
Zložité. Vymenit zamok prvy krok. A prepiste si majetky podla seba s partnerom tak ako sato vam pozdava. Od vuduceho roka uz nebude zadarmo nahliadnutie na katastri do LV takze ak budu rodicia zvedavy si zaplatia. Pozemok je tvoj to je ok. Dom je spolocny chapem. Treba mu dat partnerovi pravo na uzivanie nech ma papier a pripadne spisat nejaku zavet alebo poslednú volu ked manzelstvo je len papier pre teba, aby nebol problem s detmi a vecami po tebe...inak sa tazko radi ked ja taketo nepoznam. Mne by rodicia neprisli bez ohlasenia ani na kavu... Nebyvaju hned vedla...cca 5km daleko...MOJA rada je, ze treba poriesit rodicov a s partnerom sa porozpravat a mozno aj odstahovat ak rodicia su vydieraci citovy.
@ivett1
No skratke oni mu tu polovicu nechcú dať teda nechcú to dovoliť mne aby som tam spravila … plot máme vyriešeny aj vlastný vstup na pozemok aj parkovacie miesto prakticky sme len susedia ale nevedia rešpektovať človeka ktorý si zobral úver a platí ho riadne na čas a stará sa o nás lebo som na materskej a mám snim 2 deti… pre nás manželstvo nebola priorita chceme spolu žiť a na to nepotrebujem papier 😀 a podotýkam chcú zanevret na dcéru lebo som povedala že pokiaľ to ma byt takto že všetko musím rešpektovať a furt sú len citové vydierania tu tak nebudem vôbec rešpektovať mama sa stará do výchovy otec do majetku a nás vzťah sa pomaly rozpadáva lebo sa furt o niečom len dohadujeme a hádame ako mám toto podľa vás riešiť
@1erika_ Váš partner má právo na to,aby bol spoluvlastníkom domu, lebo keď už odhliadneme od toho,ze sa stará o Vás i vaše deti, ale spláca aj úver a predpokladam, že v časoch výstavby tiež priložil ruku k dielu.Tema rodičia: Rodičia to vidia inak.Pravdepodobne sa obávajú o to, že sa niečo pokazí a Vy prídete o dom.Zaroven by možno boli radšej, keby ste s priateľom boli svoji aj úradne,lebo v niektorých prípadoch by to mohol byť problém,ze nie ste zosobášení
@1erika_ Iba totálna hlupaňa prepíše svoj majetok na cudzieho chlapa. O pár rokov to budeš ľutovať. Ja by som za toto dcéru vydedila.
@anonym_680a04 zaujímavé, že v opačom garde tu skoro všetky ženy považujú za normálne, ba priam nevyhnutné, aby muž prepísal polovicu domu na ženu! 😄
@ivett1
No skratke oni mu tu polovicu nechcú dať teda nechcú to dovoliť mne aby som tam spravila … plot máme vyriešeny aj vlastný vstup na pozemok aj parkovacie miesto prakticky sme len susedia ale nevedia rešpektovať človeka ktorý si zobral úver a platí ho riadne na čas a stará sa o nás lebo som na materskej a mám snim 2 deti… pre nás manželstvo nebola priorita chceme spolu žiť a na to nepotrebujem papier 😀 a podotýkam chcú zanevret na dcéru lebo som povedala že pokiaľ to ma byt takto že všetko musím rešpektovať a furt sú len citové vydierania tu tak nebudem vôbec rešpektovať mama sa stará do výchovy otec do majetku a nás vzťah sa pomaly rozpadáva lebo sa furt o niečom len dohadujeme a hádame ako mám toto podľa vás riešiť
Keď manželstvo je papier, načo on chce byť spoluvlastníkom na papieri?
LV je len papier.
Alebo manželstvo s tebou je pre neho papier, ktorý NECHCE, ale na inom papieri LV už chce figurovať? 😂😂
LV je len papier.
Alebo manželstvo s tebou je pre neho papier, ktorý NECHCE, ale na inom papieri LV už chce figurovať? 😂😂
@zmrzlinka2021 tiež ma hneď toto napadlo.
@anonym_680a04 Nerozumiem, ako môžeš povedať že to bol cudzí chlap keď je to partner s ktorým má autorka dve deti. To už je hocičo len nie cudzí človek v ich živote. Keď sa rodičom nepáči ako narába s majetkom tak jej ho nemali dávať, je to dospelá žena schopná rozmýšľať za seba.
Autorka, tvoji rodičia znejú dosť-- staromódne. To že darovali dom im nedáva automatické právo na vstup kedykoľvek, neohlásene ani na to aby ťa nerešpektovali ako rodiča. Predať, odísť, neriešiť. Veď oni sa ozvú keď im zrazu vnúčence budú chýbať a nemá s nimi kto chodiť po doktoroch na "staré kolená"...
@cyneric právne je to otec jej detí.
Nič viac.
Ako už bolo vyššie niekoľkokrát napísané - len hlupák žena prepise majetok na cudzieho chlapa.
Platí aj v opačnom prípade
LV je len papier.
@zmrzlinka2021 presne tak
Keď je manželstvo iba papier, kľudne ho aj môže mať.
Založí do zásuvky a vybavené - veď je to len papier
@1erika_ Ak tomu dobre rozumiem, tak pozemok si dostala darom (tiež by sa mi ako rodičovi nepáčilo, že polovicu chceš ďalej darovať priateľovi). Na dom si si zobrala hypotéku ty. Síce ju momentálne spláca aj priateľ, ale teoreticky, ak mu daruješ 1/2 domu a rozídete sa, tak jemu zostane 1/2 domu ale tebe celá hypotéka... Určite by som to nejako ošetrila, poraď sa s právnikom. Je to šľachetné, čo chceš urobiť, ale uvedom si, že už si mama dvoch detí a musíš myslieť predovšetkým na ich záujem. Aby si sa raz nedostala do situácie, že budeš vyplácať priateľa z polovičky domu a zároveň ako jednorodič splácať hypotéku.
@1erika_ Milá Erika. Ja Ti nadávať nebudem, nemám na to právo a za rozhodnutia si nesieme svoju zodpovednosť. Úplne Ta chápem, že si sa chcela so svojim partnerom ( otcom tvojich detí) podeliť. Keďže ho máš rada, dá sa to pochopiť. Avšak ja už po skúsenostiach s ľuďmi, by som to neurobila. Vo svojom okolí mám prípad, keď žena ešte pred manželstvom nadobudla nehnuteľnosť od svojich starých rodičov. Keď sa vydala a mala deti, tiež napísala polovicu domu na manzela. Problém je, že sa rozviedli a ona mu musela vyplatiť polovicu domu. Tzn si musela vziať pôžičku a splácat do konca života nie málo peňazí niekomu, kto do toho domu nedal toľko financií, koľko nakoniec dostal. To, že to rodičov naštvalo chápem tiež. Ale príde mi odveci Ti vykrikovať, že už nie si ich dcéra a podobne blaboly. Chodenie bez pozvania, aj keď je to Tvoja matka, je absolútne cez čiaru a vôbec sa nečudujem Tvojmu partnerovi, že je na nervy. Ja som na začiatku bývala s manželom u rodičov a nikdy viac. Rodičia často nerešpektujú, že ich dieťa má už svoj život, je dospelé a môže si so svojim životom nakladať ako chce. Aj keď sa im to nepáči. Tak to je. Po tom vsetkom čo si písala, vy som ja tam už bývať nemohla a nechcela. Obávam sa, že Tvoji rodičia to budú hrotit a Tebe sa fakt môže rozpadnúť vzťah. Buď sa všetci porozprávate a určite si pravidlá, alebo sa odstahuj. Ja som to urobila, odišli sme a máme svätý pokoj. Želám Ti veľa síl a pevné nervy.
Manzelstvo urcite nie je len papier. Jasne ze polovica domu patri partnerovi. Hadam sa nemusis mamky pytat. Vsak si svojpravna osoba. Pozemok si nechaj. Dom na polovicu. Zamky vymenit. Nemaju co do vasho chodit ako do svojho
@1erika_ na priateľa by som okamžite prepísala polku domu. Potom dohodla by som s priateľom, že to celé predáme - dom aj pozemok a poďme bývať preč od nich. Drž s mužom, rodičia sú až na druhom mieste. Buď to prehltnú, alebo nie. Nie si už ich malé poslušné desaťročné dieťatko. Máš vlastnú rodinu. S partnerom ste tím, sadni s ním a dohodni sa s ním ako tím. Rodičov do toho vôbec neťahajte. Myslím, že sa ti aj dosť uľaví, keď sa "urazia". Keď začnú riešiť tú tému, povedz len "dohodneme sa s Jožom" a hotovo. Vôbec to viac neotváraj. A keď sa rozhodnete, tak rovno oznámiť jednou vetou a potom len zniesť hromy blesky, ale vôbec sa neobhajovať, len povedať "tak sme sa rozhodli". Hotovo. Čím menej slov, tým lepšie pre teba.
@cyneric právne je to otec jej detí.
Nič viac.
Ako už bolo vyššie niekoľkokrát napísané - len hlupák žena prepise majetok na cudzieho chlapa.
Platí aj v opačnom prípade
@nyusika Ah, áno, zabudla som že láska k partnerovi nesiaha za hranice hmotného majetku. Ešte že si to nepovedal pán partner, keď splácajú spolu hypotéku na dom spolu a pravdepodobne aj ostatné účty za elektrinu, vodu a pod.
Ak prepises cast domu a neprepises aj cast hypoteky, tak po pripadnom rozchode z partnerom budes platit sama hypoteku a este aj vyplacat partnera z domu. Takze, ak prepisat cast domu, tak jednoznacne aj cast hypoteky.
Vzhladom na pristup rodicov a snahu mat ta pod kontrolou, vyzera ako najlepsie riesenie pre teba aj cely vztah, odstahovat sa. A tam si uz majetkove pomery poriesite ako budete chciet hned od zaciatku.
Frajerovi by som povedala, že prepis polovice domu bude môj svadobný dar pre neho.
Pozemok by ostal iba môj.
Nechápem prečo si to prepisovala. Nič do domu nedal a dokonca ste len frajeri. Rodičia dali dom tebe a tak ho aj chceli zanechať. Mala si im zobrať kľúče a vysvetliť, že môžu chodiť po ohlásení.
@januska12323
Tak pŕŕ.
Autorka píše,že priateľ len platí!!!
Asi nemáš ani minim.právne vedomie,však?
Keď teda len platí,tak vďaka nemu sa nehnuteľnosť zhodnocuje a má na to dokonca zákonné právo si tento vklad do cudzieho majetku do 3r.uplatniť,keďže nie sú manželia a nemajú BSM a pokiaľ by s tým nesúhlasila, vníma sa to ako neoprávnený majetkový prospech.
Možnosti sú,že buď majiteľka prepíše časť domu na neho,resp.si priateľ uplatní záložné právo do hodnoty dokazateľne poskytnutých financií.
A presne to autorka správne urobila.
Podľa teba ten chlap má byť dobrý len na to,aby cvakal ako idiot bez akýchkoľvek záruk?
Tak to sa moja zobuď.
Ja by som sa od nikoho ,ani od rodičov ,vydierať nenechal.
Raz keď to dcére nechali,tak do toho kecať uź nemôžu.
A pokiaľ by s nimi nebola reč,tak dom predám a odsťahujem sa.
@cyneric by som ťa chcela vidieť ako s nadšením odovzdáva SVOJ majetok exmanzelovej novej partnerke a ich deťom,to by bolo radosti. Však?
@januska12323
Tak pŕŕ.
Autorka píše,že priateľ len platí!!!
Asi nemáš ani minim.právne vedomie,však?
Keď teda len platí,tak vďaka nemu sa nehnuteľnosť zhodnocuje a má na to dokonca zákonné právo si tento vklad do cudzieho majetku do 3r.uplatniť,keďže nie sú manželia a nemajú BSM a pokiaľ by s tým nesúhlasila, vníma sa to ako neoprávnený majetkový prospech.
Možnosti sú,že buď majiteľka prepíše časť domu na neho,resp.si priateľ uplatní záložné právo do hodnoty dokazateľne poskytnutých financií.
A presne to autorka správne urobila.
Podľa teba ten chlap má byť dobrý len na to,aby cvakal ako idiot bez akýchkoľvek záruk?
Tak to sa moja zobuď.
Ja by som sa od nikoho ,ani od rodičov ,vydierať nenechal.
Raz keď to dcére nechali,tak do toho kecať uź nemôžu.
A pokiaľ by s nimi nebola reč,tak dom predám a odsťahujem sa.
@lomidrevo888 má právo na časť splátok zaručene a nie na podiel na dome. Aj to zaručene. To mu nedáva absolútne žiadne vlastnícke práva. Tieto veci si inteligentní ľudia riešia pred vstupom do vzťahu a pred deťmi. A nie za pochodu. Priateľ sa ľahko a bez mihnutia oka môže stať absolútne cudzom človekom .
@1erika_ na priateľa by som okamžite prepísala polku domu. Potom dohodla by som s priateľom, že to celé predáme - dom aj pozemok a poďme bývať preč od nich. Drž s mužom, rodičia sú až na druhom mieste. Buď to prehltnú, alebo nie. Nie si už ich malé poslušné desaťročné dieťatko. Máš vlastnú rodinu. S partnerom ste tím, sadni s ním a dohodni sa s ním ako tím. Rodičov do toho vôbec neťahajte. Myslím, že sa ti aj dosť uľaví, keď sa "urazia". Keď začnú riešiť tú tému, povedz len "dohodneme sa s Jožom" a hotovo. Vôbec to viac neotváraj. A keď sa rozhodnete, tak rovno oznámiť jednou vetou a potom len zniesť hromy blesky, ale vôbec sa neobhajovať, len povedať "tak sme sa rozhodli". Hotovo. Čím menej slov, tým lepšie pre teba.
@mikadooo no, najmä tí rodičia budú až na druhom keate,keď ostane bez SVOJHO majetku na ulici. Šikovní chlapi dokážu veľa. A teda keď sa túto dotyčný dokáže zduvat pre majetok a nedokáže požiadať o ruku matku svojich detí. Ja ti karle nevim

@tmonika ty by si chodila do práce a platila hypotéku za cudzí dom ktorý nemáš vo vlastníctve?
@anonym_c06ae4 práve Oto ide že on platí za niečo čo vlastne ani neni jeho