icon

Rodinné návštevy cez sviatky

17. dec 2022

Čochvíľa sú Vianoce a rodina sa stretáva. Ja s manželom žijeme v zahraničí, prídeme na Vianoce k našim. Na druhý deň sú návštevy so širšou rodinou t.j. babka, dedko, tety, ujovia, sesternice, bratranci ...
Ja tieto návštevy neznášam. Nemám rada ani svoju babku, robila vždy rozdiely medzi mnou a mojimi sesternicami. Nemáme spolu vzťah, nič k nej necítim. Najradšej by som tam nešla, manžel hovorí, že na tú chvíľu sa mám premôcť, mama tá na tom trvá, že musíme, že ako by to vyzeralo. No ja už mám teraz nervy, stresy..
Do toho majú uštipačné poznámky niektorí členovia, narážky atď..
Išli by ste alebo povedať na rovinu, že nie..?

jasminka548
17. dec 2022

Ja už nemam ani rodičov,ani svokrovcov ani starých rodičov.Na Vianoce sa stretnem len so súrodencami a velmi ráda.Je mi smutno,ako vás obťažuje,že máte cez sviatky navštíviť rodičov a prarodicov.Na krivdy treba zabudnúť,sú to len malichernosti.Sviatky sú aj o tom,že si máme odpustiť,byť k sebe milí.Ved pre starkých je najviac ten čas ,ktorý s nimi strávíte a nie nejaké dary.A treba si uv edomut,že ako sa vy správate k rodičom a prarodičům,tak sa raz Vaše deti budú správať k Vam

mirka438
17. dec 2022

Ja by som tiez nesla. Rodina, nerodina, Vianoce neVianoce... Nech si mysli kazdy co len chce

vroni
17. dec 2022

Žijem v zahraničí. Na žiadne vianočné návštevy nejdem. Neviem, na kieho paroma by som mala akurát na Vianoce navštevovať teticky a bratrancov a sesternice. Sú to tri dni, ktoré strávim so svojimi najbližšími - mužom a deťmi. Mamu a sestru pôjdeme pozrieť ešte pred Vianocami, možno zbehneme aj medzi sviatkami, ale širšiu rodinu v nijakom prípade. A to mame celkom fajn vzťahy. Fakt nechápem, na čo sa teperite za týchto podmienok na Vianoce k rodičom. Povedala by som nie a hotovo.

katkine_terapie
17. dec 2022

Autorka: V 25 by som išla a mala celý čas stres (pred tým,v tedy aj po). Takmer pred 50-kou by som nešla a mala by som krásny deň s tými, ktorých mám rada.
Skús sa zamerať na toto, čo píšeš:
"manžel hovorí, že na tú chvíľu sa mám premôcť" - ak by išlo o neho a jeho rozhodnutie, mohol by sa pokojne premôcť. Pokiaľ ide o teba, má to nechať na teba a podporiť ťa, nech sa rozhodneš akokoľvek.
"mama tá na tom trvá, že musíme" Mama môže trvať na veciach, ktoré sa týkajú jej ev. jej neplnoletých detí.
"...že ako by to vyzeralo" ad1 sto ľudí, sto pohľadov na jednu a tú istú vec ad2 nijako to nevieš ovplyvniť, ako sa kto bude na čo pozerať ad3 môže ti to byť úplne jedno ako to vyzerá, tvoj život to nijako podstatne neovplyvní. A mame na otázku ako by to vyzeralo, ak by ste nešli by som odpovedala, že "veľmi pekne" 🙂

scorpionflower1
17. dec 2022

@jasminka548 nepremietaj si svoje vztahy k svojim rodicom a prarodicom do cudzich vztahov, ty si ich mozno mala idealne a je ti za nimi luto, ale nie kazdy to tak ma. Ci boli spory malicherne vie len autorka a asi neboli, lebo si ich pamäta do dospelosti. Ja sa so sirsou rodinou tiez nestretavam, nejak extra sa nemusime.

miadi
17. dec 2022

Ked som mala cca 10r prestala som navstevovat babku z otcovej strany hoci mi vzdy davala $ .No vzdy tam nadavala kydala na moju mamu uplne nezmysli za vsetko s cim bol otec nespokojny vinila ju . Proste mohla aj za globalne oteplovanie. Tak som babke slusne no rozhorcene povedala : prosim ta prestan hovorit klamstva a ohovaracky o mojej mame predomnou ! Ja to nebudem pocuvat ked neprestanes nebudem k tebe chodit . “ samoska ze neprestala ale Ja som jej dala uz len jednu sancu ktoru premarnila a od vtedy som ju nevidela. Na tvojom mieste by som povedala mame ze s babkou sa nemam zaujem stretnut a ked je to pre nu problem tak budete s muzom v hoteli a ju pridete navstivit ked bude vhodny cas.

simona92101
17. dec 2022

Mam tiez babku,ktora narobila vela zleho,teraz na stare kolena zostala velmi zatrpknuta a nestara sa o nikoho len o seba,nevadi jej cloveka urazit a na druhy den sa tvarit ze sa nic nestalo..mne pred par rokmi velmi ublizila-ona sa tvari ze sa nic nestalo..preto som k nej prestala chodit,ak je u otca na navsteve,tak sa len zdvorilo pozdravim ale to je vsetko..rodicom som to vysvetlila,a nenutia ma navstevovat ju..
Ty si dospela,vysvetli to mame tiez,ze sa tam necitis dobre..

autor
17. dec 2022

@simona92101 Ja ju prosto neznášam, odmalička uprednostňovala sesternicu, ja som jej bola dobrá akurát keď bolo treba okolo domu porobiť, to hneď ma volala na robotu, ale sesternicu nikdy, fakt nikdy, ona nemusela nič, všetko som odmakala ja. Mama moja to tiež videla, aj sa na ňu hnevala za to, ale moja mama je taká, že rodina je rodina aj keby traktory padali.

irusa
17. dec 2022

Si svojpravna..rob ako cítiš..nemusíš sa nikomu prispôsobovať

gabrielamodrykonik
19. dec 2022

Zacni nieco so sebou robit, evidentne trpis nejakymi svojimi vnutornymi komplexami a nikto ani nevie preco a ani nic netusi. Manzel a mama maju pravdu, mas premoct. Chod, nahod usmev a uzi si sviatky pokoja v kruhu svojich najblizsich a bud za to vdacna, ze mate vobec nejake vztahy a mozte byt aspon raz za rok vsetci spolu.

autor
19. dec 2022

@gabrielamodrykonik Akými komplexmi trpím? Že sa nevedia chovať neznamená, že mám komplexy.

gabrielamodrykonik
19. dec 2022

Toto je tvoj nespracovany problem z minulosti, cize mas z neho komplexy: "Ja tieto návštevy neznášam. Nemám rada ani svoju babku, robila vždy rozdiely medzi mnou a mojimi sesternicami." Dokonca neskor pises, ze ju neznasas. Potom priznavas, ze babka ani nevie, ze ju neznasas. Tiez mas problem s ostatnymi clenmi rodiny, lebo vsetko vnimas prehnane citlivo a ziarlis na nich, lebo to mas v sebe zakorenene este z detstva. Ja tvoje pocity nechcem zlahcovat, ale si myslim, ze zbytocne v dospelosti prechovavas zast voci svojim rodinym pribuznym, ktori dokonca o tom ani nevedia. Mala by si navstivit psychologa, ktory ti pomoze spracovat tvoje emocie, a ktory ti pomoze odpustit im, lebo tymito negativnymi emociami ublizujes v prvom rade sebe. Urcite je krajsie sa stretnut vsetci ako rodina na Vianoce miesto tychto negativnych emocii, ktore momentalne prezivas.

irusa
19. dec 2022

@gabrielamodrykonik nesúhlasím... tiež neviem prečo by sa mal človek pretvarovať, ak niekoho nemá rád a ho nemusí...tiež toto ako autorka rieši riešim už ja 15 rokov a vždy sa musím prekonávať ,, len aby v rodine bol pokoj ,, len ja to mám horšie ako autorka, nakoľko ona býva daleko

autor
19. dec 2022

@gabrielamodrykonik Lenže keď si babke dobrá len ako pomocná sila, a sesternicu si hýčka a ani prstom nikdy nemusela pohnúť, tak to jednoducho škrie človeka.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
autor
19. dec 2022

@evamarek77 Druhý tiež? Ja nikomu neubližujem. Možno to je detinské, ale vidím, že sa nič nezmenilo. Že ja som proste len na prácu a ona je princeznička. A to ma štve. Keď bolo treba robiť, okopať záhradu, vysadiť, umyť je dom, vyleštiť okná, zavárať, natierať plot, tak na to som bola dobrá len ja, sesternica nemusela nikdy nič. To až kole oči aké rozdiely robila a robí.

irusa
19. dec 2022

presne viem o čom píšeš

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
irusa
19. dec 2022

@evamarek77 myslím, že autorka nemá problém pomôcť, no cíti nespravodlivosť , že niekto je na prácu a niekto príde len na návštevu sa pekne usmiať a pohostiť sa..podľa mňa tam je ten problém...a ten kto to nezažil, tak ťažko pochopí

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
irusa
19. dec 2022

@evamarek77 no so mnou sa to nesie stále...ešte v súčastnosti ta krivda pretrváva. Ono dotkne sa to človeka , ak sa snažíš pomáhaš ako vieš a niekto sa príde usmiať a napapkať a aj tak ty si tá zlá 😉

ono ja to vidím niekoho vycucať ako sa dá a druhého šetriť

autor
19. dec 2022

@irusa Ďakujem za pochopenie. Tiež máš takéto skúsenosti?

autor
19. dec 2022

@evamarek77 Tak teraz nie, ale odmalička až do dospelosti, potom som odišla do zahraničia, ale keď som prišla na dovolenku do, tak hneď ma volala na robotu. A pritom mám veľa vnúčat. A áno, je normálne pomáhať, ale nie je podľa mňa ok, keď pomáha len jedno vnúča a to druhé si lakuje nechty a pije kávu.

autor
19. dec 2022

*má veľa vnúčat

irusa
19. dec 2022

mám ale s inými príslušníkmi v rodine...myslela som, že už bude pokoj, no nie je..včera opäť hádka

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
autor
19. dec 2022

@evamarek77 Ja viem, ale je to nespravodlivosť.

autor
19. dec 2022

A ešte aj varí len to, čo chutí sesternici.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
autor
19. dec 2022