icon

Rozdiel vo vzdelanostnej úrovni medzi partnermi

melleanor
7. jan 2014

Prajem Vám pekný deň. Zaujímajú ma názory a skúsenosti ohľadom rozdielneho vzdelania medzi partnermi (VŠ vs. SŠ, SOU...) Hlavne ak partner má nižšie vzdelanie ako partnerka.
Príklad: My s manželom máme obaja VŠ, máme dobrú prácu atď... Švagriná ale chodí s priateľom pár rokov a on má SOU. Svokre to dosť prekáža. Až po 3 rokoch sa švagriná priznala doma, že s ním chodí, tento rok končí VŠ. S mm sme na strane švagrinej, je to jej život atď. Na druhej strane, v mieste bydliska si prácu nájde veľmi ťažko, on prácu má, aj keď platovo nič moc.
Aký je Váš názor, postreh, skúsenosť ohľadom takéhoto rozdielu?

mima4
10. jan 2014

@sense ja si vážim remeselníkov, ale vzťah nie je o povolaní, to vôbec nezorháva svoju rolu.

eliska31
10. jan 2014

zaujimava diskusia...myslim si, ze vzdelanostna uroven neni problem medzi partnermi. Skor intelektualna. Ja mam VS ale nikdy som si nepotrpela aby aj partner mal VS...a teraz skusenosti:
- mala som priatela co si dorobil doktorat, titul pred menom, za menom....toooootlany magor intelektualne 😀
- mala som priatela so mal SOU s maturitou, pracoval za pasom vo vyrobnej firme. Nuz zo zaciatku to bolo zaujimave, ale potom zacal otrieskavat o hlavu ze ako mozem byt ja z kancelarie unavena, on vraj robi viac a je unaveny jak kon...
- nakoniec mam napadnika co ma skoncene gymnazium a pracujeme obaja v rovnakom odbore, sme doslova koelgovia 🙂 a je to suuuper...konecne si rozumieme pracovne-vzdelanostne a neviem ako 🙂 proste konecne je to prave orechove!

sense
10. jan 2014

@mima4 ved tym padom ani o vzdelani nie

euka210
10. jan 2014

no ja mam VS, aj moji rodicia aj bratia, aj mamini bratia a ich deti maju VS, stale som sa pohybovala v takomto prostredi a nejake SOU bolo pre mna tlupa opilcov a nevychovancov. A moj mm ma SOU s maturitou a som zistila, ze su aj slusni rozumni jednoduchi dedincania od ktorych sa my intelektualy mame co ucit....teda ja urcite 🙂 Ja som sa toho trochu obavala ako to prijme nasa rodina, ale zistili ze je pracovity, slusny, nepije, nefajci, sikovny...opravil take veci co u nas doma nikto nevedel 🙂 ...stale sa smejem, ze moja mama musi byt rada koho som si vzala, lebo co treba tak urobi. A moj mm mal vecsi problem s tym, ze nema vysku a my vsetci VS...najme ked boli nejake take debaty ktorym nerozumel.
Myslim ze je to o tom, ako sa k tomu stavaju oni dvaja, ci vyriesia uz teraz veci ktore mozu byt problematicke. Inak v tom nevidim ziaden problem, sme manzelia 3r a s tymto sme nemali ziaden problem. Hovorim, ja to vnimam ako obohatenie, hoci tym ze som sa prestahovala 100km od nas do cudzieho prostedia a teraz na dedinu a som doma s detmi, tak ked sa dostanem do prostedia VS, tak si uvedomim, ze nerastiem...ale to bude aj tou MD.

slavik79
11. jan 2014

Kazdy sa rad pochvali svojim titulom, to je myslim ok. Ale kto tak strasne lipne na tom, aby aj partner mal titul, tak tam niekde je nejaka vada. Ani dva, ci tri tituly v rodine nezabezpecia ani viac penazi, ani viac pochopenia, ani lasky, ani nicoho. To ide aj bez titulov. Mala som priatela, ktory mal titul vyssi ako ja, bolo fajn sa s nim rozpravat, vela ma naucil, otvoril mi obzory, ale vztah sa neskor rozpadol. Teraz mam priatela, ktory VS nema, ale ma skvele napady, predstavy, ktore pretavuje na skutocnost, kdezto pri tom prvom to boli velakrat len reci. Priatel si zalozil firmu, dari sa nam po kazdej stranke, proste "ma v hlave" aj bez VS. Taha ma dopredu, ucim sa pri nom veci, ktore mi vyska nedala. Zivot naozaj nestoji na tituloch, aj ked som rada ze ten svoj som si vydrela 😀 Castokrat sa stretavam aj s pohrdanim a podcenovanim titulu, a to v 99% pripadoch ludmi, ktori ho sami nemaju.

twinflame
13. jan 2014

@melleanor tak teraz sa možno budete viaceré za môj názor do mňa navážať, ale podľa mňa partnerstvo dvoch ľudí s diametrálne odlišným vzdelaním môže byť časom problém. Áno, dôležitá je láska, porozumenie a ďalšie ľudské hodnoty, ale ľudia s VŠ vzdelaním majú podľa mňa iné predstavy o životnej náplni ako ľudia s SOU napr. Ľudia s VŠ zvyčajne majú širší rozhľad, dokážu veci vidieť viac s nadhľadom, lepšie vidia súvislosti, lepšie sa orientujú v zákonoch, pravidlách v spoločnosti. Ľuďom s SOU zvyčajne stačí jednoduchší život, nemajú zvyčajne vyššie ambície ako každodenná rutina. Hovorím aj z vlastnej skúsenosti, kde moji rodičia majú rozdielne vzdelanie a otec má aj po 30 rokoch manželstva problém vyrovnať sa s tým že mama má vyššie vzdelanie ako on a v spoločenskom rebríčku je jej práca hodnotená vyššie ako tá jeho. Zároveň mám kamarátku, ktorá si po viac ako 10 rokoch manželstva práve teraz uvedomuje, že jej manžel s nižším vzdelaním má od života omnoho nižšie očakávania ako ona a prestávajú si kvôli tomu rozumieť. Jednoducho si myslím, že rozdielna vzdelanostnú úroveň partnerov môže byť časom reálny problém.

eliska31
14. jan 2014

@twinflame a vies ze mas aj pravdu? Ale vela hovori aj to aky su partneri...aj ja prispejem troskou negativou: mal o mna zaujem jeden napadnik. Vzdelanie SOU s maturitou. Velmi mily clovek, ale nechapal ze ja mam iny rozmer. Proste to suviselo aj s mojou pracou, ze ja mam trosku vzdelanie aj v ekonomii, on automechanik. Ja nechcem tym povedat, ze to podcenujem. Naopak ja si vazim kazde remeslo, kazdu profesiu lebo si myslim ze to doplna nasu spolocnost..ale spat k veci. Proste tento napadnik, to nechapal preco cestujem tak vela, preco komunikujem v cudzej reci, preco svoju pracu milujem...ja mu prajem do zivota len to najlepsie a aj partnerku ktora mu "sadne".. pri komunikacii s mojimi priatelmi kolegovcami sa citil ako "vydedenec"...a ja som zaroven citila ze takyto vztah by ma nedokazal naplnat a nechcela som mu ublizit ze by som po case mu vyhodila do oci ze nechape tymto veciam...proste on ma nizsie ocakavania ako ja...teraz mam priatela rovnakeho aj ked nizsie vzdelanie, ale sme na tom rovnako. Nizsie vzdelanie ma len kvoly tomu ze ho na vysku nezobrali ale chce ist studovat hoci aj externe...

lulistek
14. jan 2014

@melleanor Podla mna nie je toto vobec dolezite, to ake ma kto vzdelanie. To ze niekto ma SOU neznamena ze je menej mudry ako ten co ma VS. Kazdy clovek je individualny, kazdy ma predpoklady na nieco ine, niekto je manualne zrucny a niekto je dobry v PC, alebo v ekonomickych sferach. To ze ma niekto VS este treba podotknut aku, ak niekto vystuduje nepotrebny odbor, ako je to v tejto dobe caste a ked niekto ma len uciliste a je zivnostnik a zarobi si dost. Je to vsetko vcloveku. Existuje vela ludi s VS a nevedia logicky rozmyslat, pomaly im to zapaluje, vedia veci len teoreticky ale nevedia ich aplikovat

babaker
14. jan 2014

@melleanor prebehla som si celu diskusiu, urcite sa najdu pary, ktorym to vyslo a su stastni, a takisto pary, kde to neklapalo. to je v poriadku. univerzalny recept na stastne manzelstvo neexistuje. nikde nenajdeme dvoch uplne rovnakych ludi, takze s rovnakymi partnerstvami to bude este tazsie.

toto bude ta "zivotna skuska" pre tvoju svagrinu. ona si musi ten vztah presadit, musi si nejako poradit.
a mozno je ten jej vztah vzacnejsi...ako sa hovori...."zakazane chuti najlepsie" 😉

ja mam tiez partnera, o ktoreho som si musela zabojovat, pred priatelmi, rodinou atd. vtedy som tomu nerozumela, preco sa zrazu niektori ludia ku mne otocili chrbtom. ale taky je zivot, vzdy mame "nejaku ulohu", ktoru musime riesit 😉

miskap2111
14. jan 2014

@babaker Strasne sa mi paci, ako si to zosumarizovala.

babaker
14. jan 2014

@miskap2111 aj mne sa paci, co si k tejto teme napisala....ako pisem, celu som si ju precitala 😉

miskap2111
14. jan 2014

@babaker 🙂 vdaka!

jankagm
14. jan 2014

jaaaaj baby.....keď vidím váš pravopis, radšej by som sa titulmi nechválila 😀 😀

bubelko
14. jan 2014

@melleanor vzdelanie je jedna vec, inteligencia druha a charakter tretia.
nezalezi na vzdelani, ale na charaktere a inteligencii. ako tu uz viac krat bolo spominane, nie je titul ako titul a vzdelanie ako vzdealnie. a titul pred menom neznamena, ze muz ma charakter a silu aby zvladol to, ze dajme tomu zena je sikovnejsia, oblubenejsia, alebo aby sa stal dobrym partnerom ci otcom. aj partnerstvo, kde ma jeden vs a druhy sou moze fungovat, pokial maju vztah postaveny na dobrych zakladoch - t.j. jeden si vazi druheho a opacne, obaja su schopni kompromisov a su v stave preniest sa aj cez to, ze trebars ten druhy zaraba viac ci menej, su schopni celit problemom. 😉

lessiie
16. jan 2014

@melleanor ja mám VŠ manžel SŠ...on pracuje, aj sedím bez roboty doma! tak a v čom mám robiť rozdiely???

lili_mia
16. jan 2014

@twinflame
@eliska31 Tak tak baby 🙂 Netvrdím, že človek s iba maturitou je niečo menej, ale osoba s VŠ si uvedomuje, že pre jej úspešné skončenie aj musel niečo urobiť, aspoň sa ukázať na zápočte a skúške, ked už nič iné 🙂 (kedže sú aj takí VŠ absolventi). Ja si pokecám aj s človekom bez titulu, ale trebárs u tých bez maturity, iba s výučným listom, badam niečo ako závisť, alebo nepochopenie? Ja som tak zžitá s komunikáciou v angličtine, že mi niekedy ujde slovo a bavím sa tak odbornejšie, aj v inom jazyku. A on do mňa, že čo sa naparujem, že som viac. A zas, aby som sa ja správala s ohľadom na jeho myslenie, že budem sebe potlačovať a dávať si pozor na jazyk, aby som ho neuvádzala do rozpakov, nech nemá pocit menejcennosti, pretože ja použijem slovo retrospektívny, či pojem právne vymožiteľný a on pozerá ako puk .. Toto je najrýchlejšia cesta k psychickému násiliu, podľa mňa. Osoba s vyšším vzdelaním bude dookola obhajovať svojho partnera s iba maturitou, či menej, lebo nechápe, nerozumie, ale ľúbime sa. A pritom ten menej chápavý partner môže veľmi ľahko začať šikanovať ženu doma na materskej, aha ja nosím peniaze a ty čo, váľaš sa doma. Tento názor mám odvtedy ako som videla v súvislostí s nepomerom vzdelania u partnerov, ako sa práveže partner s nižším vzdelaním snažil vyrovnať tomu vzdelanejšiemu partnerovi. Nie úplne, že teraz utekal podať prihlášku na externé štúdium, ale postupne si začal vyhľadávať info o tom, čo partner hovoril. Bavili sa o tom, že aké sú koaly rozkošné, jeden povedal druhému, vedel si, že matka zje potravu a potom ju vyvrhne a dá zjesť potomkom? Partner si na internete našiel informácie o škodlivosti eukalyptových listov a o tom, že mláďatá ten jed ešte nevedia spracovať. Ale to už musí v človeku byť 🙂 Mňa napr veľmi bavia dejiny, najmä tie klebety, šuškandy, kto s kým a kde 🙂 či taká svadobná politika Márie Terézie, to je môj bulvár. A som veľmi prekvapená ako na to reagujú ľudia, jední sa pobavia, ved treba mať zábavku, ďalší, že načo, šak už nechodím do školy a veľmi malá skupinka, že veľmi pekný koníček a aj sa bavíme o mojich nových poznatkoch. To posledné je pre mňa veľmi dôležité, baviť sa o živote toho druhého partnera, o tom, čo ho baví, čo prežíva a silne pochybujem, že mi toto dokáže dať človek s 3 ročnou učňovkou pracujúci za pásom. Ak robí za pásom, ale má záujmy, dá sa s ním rozprávať, je to iba práca a účty treba platiť 🙂

radinka2
16. jan 2014

tak ako tu uz bolo pisane, je rozdiel vzdelanie a inteligencia.. myslim, ze na vzdelani az tak nezalezi, no inteligencny rozdiel medzi partnermi je podla mna problem.. mam aj vlastnu skusenost.. mala som dvoch partnerov, obaja mali SS s maturitou rovnako ako ja.. aj ked teda ja mam skonceny gympel a oni mali SOU.. zasadny problem vsak bol ten, ze boli nizsie inteligencne.. v dlhodovom vztahu som ich nedokazala respektovat, pretoze som vzdy mala "navrch".. bolo mi smiesne z do oci bijucich gramatickych chyb v smskach, z beznych veci ktore nedokazalo pochopit a mne to prislo automaticke a jednoduche aj pre dieta.. casom som prevzala kompletnu kontrolu nad vztahom, nad nimi.. vsetko som za nich vybavovala (predsa mi nebude robit hanbu, ze nevie slov.gramatiku) atd atd.. proste mohla by som pokracovat este na 2 strany..

eliska31
16. jan 2014

@lili_mia velmi dobre si to vystihla! Ja s tebou maximalne suhlasim.

seraa
16. jan 2014

@brumka

zaujmave "laska , porozumenie a dovera .."
suhlasim ale teda ak je ine nabozenstvo ci naozaj ine vzdelanie (vedomosti ci postavenie) prave tam moze dosjt
k "nedorozumeniam" ci je tam laska ci nie

isabella_fly
18. jan 2014

na rovnakej urovni vzdelania nezalezi, zalezi na rovnakej urovni inteligencie a vseobecne by sa mali dat dokopy ludia na podobnej urovni, no neznamena to nevyhnutne vysokoskolske vzdelanie, staci sa pozriet na to, ze dnes je aj s titulom kvantum nepouzitelnych blbcov...
ja napr som kedysi chodila s chalanom co mal len sou bez maturity, ale on na tu sou naozaj aj inteligencne bol, ja som chodila na gymnazium a chystala som sa na vysoku, nemyslela som si o sebe, ze som nieco viac, ale proste nech som robila cokolvek, tak ten priepastny a inteligencny rozdiel tam bol a vztah pochoval...
teraz mam manzela, ktory sice v slovenskom skolstve ma iba maturitu, no ma certifikaty pri ktorych si my titulovani mozeme ist s tymi titulmi vytriet zadok, kedze jeho specificke zamestnanie to vyzaduje, takze sa da povedat, ze sice ja mam vs a on len maturitu, ale vdaka danym certifikatom je minimalne na mojej urovni... ak nie aj daleko viac... no a inteligencne sme na tej istej urovni a klape to skvele, uz roky sa dokazeme den co den pri veceri rozpravat aj niekolko hodin o comkolvek...
protiklady sa mozno pritahuju, ale v takych vztahoch kde partneri nie su na jednej urovni to bud nikdy nebude riadne klapat a jeden z partnerov bude mat stale pocit, ze mu na tom druhom cosi chyba, alebo sa to proste rychlo rozpadne

mariuskaa
19. jan 2014

Mala som znameho s Sou s maturitou inteligentný, na úrovni, empatia super, na každú tému mal názor, mal co povedat vždy k veci ale nemal žiadne góly a ciele. Myslel si ze je stratený a ze nic v živote nedokáže práve preto ze nama titul a preto sa dopredu ani o nic nepokúšal.
Další len skončení stredná bez VS, super kariéra, ciele, inteligencia - člen Mensa (svetová organizácia nadpriemerne inteligentných) ale neustále ma ponizoval kvoli môjmu titulu (nezniesol, ze som mala väčšie vzdelanie ako on, a aj ked mal vysoké IQ jeho Empaticky Q bol velmi nízky, priam neviditeľný) dával mi riešiť take matematické úlohy...vždy som to zvládla ale ak som náhodou inak zaokruhlila a výsledok bol trosku iny ako výsledky v knihe dával mi to riadne pocítiť. Snažil sa silou mocou si niečo dokazovať ze je viac a ja jemu opak. Teraz sa mi to zdá tie jeho komplexy, po 10 rokoch úsmevne. 😉😉

Rovnake vzdelanie nezaručuje úspech ale ani rovnaká inteligencna úroveň (a ine vzdelanie) resp ina kombinácia týchto dvoch nezaručuje úspech v partnerstve. Skor by som povedala ze úspech v partnerstve je priamo úmerný rovnakej empatickej úrovni, schopnosti precitovat a cítiť veci rovnako, mat rovnake názory, na lásku, ciele, budúcnosť a túžby.

eliska31
19. jan 2014

jaaaaj a este si spominam na jedneho napadnika...mal SOU s maturitou...sympatak, sikovny. Ale strasne sa snazil dokazat ze on je nieco viac. Vzdy vravel ze na vysku sa nedostal lebo nemali financie a tak si to kompenzoval tak, ze cital na internete rozne vedecke clanky..a potom ked sme sa stretli s priatelmi tak to hodiny a hodiny rozoberal...raz mal debatu o bublinke vo vodovahe...na 3 hodiny....a my sme sa len chceli poriadne opit!!! Co sa tyka jeho osobnosti tak momentalne ma priatelku a poctivo ju mlati hlava-nehlava...takze asi tak 😅

rebeka1977
24. jan 2014

neche sa mi citat vsetko to co je tu napisane. Poviem len jedno> Inteligenicia sa na VS neuci. Bud clovek je inteligentny, alebo nie je.

daisynka_
24. jan 2014

Ja mám VŠ a aj doktorát, manžel má SOU, máme 35 a 37 rokov a sme spolu skoro 19 rokov ... nikdy mi nič o hlavu neplieskal, vždy ma podporoval a držal mi päste keď som mala ťažké skúšky ... myslím že je aj hrdý na mňa trochu 😀 ... zhrniem to tak, že ak má chlap zdravé sebavedomie a nie je zakomplexovaný, tak by mal byť rád že má šikovnú partnerku a vadiť by mu to nemalo, práve naopak 🙂

feuille
17. feb 2014

Ahojte, aj ja mam taky mensi problem, studujem VS a uz vyse roka "chodim" s o 10 rokov starsim muzom s iba stredoskolskym vzdelanim, samozrejme tajne, rodicom to povedat nemozem, mama by s tym nikdy nesuhlasila, vzdy si zakladala na vzdelani, navyse je o dost starsi a este je aj fajciar...hrozne sa bojim co sa stane ked sa to prevali a on je z toho zatajovania uz tiez dost unaveny 😖

janickacrazy
17. feb 2014

@feuille Tak im to proste povedz ak to spolu myslíte vážne, neboj, oni sa s tým časom vysporiadajú. Moja matka tiež vždy chcela, aby som mala vysokoškoláka, ja mám VŠ a predstav si, moj muž má len SOU a dokonca bez maturity a poviem ti, že má s mojou mamou lepší vzťah ako ja, je šikovný, robí na živnost a zarobí viac ako hociktorý jeho alebo moj kamarát s VŠ. A okrem toho, škola sa dá vždy dorobit a ty si dospelá, prečo by ti mali rodičia kecat do tvojho vzťahu? Ja som si to nikdy nenechala, je pravda, že som sa aj popálila, ale musela som si tým prejst sama a tak to aj má byt podla mna. To, že je starší o 10 rokov tiež nie je nič strašné a že fajčí? No ved aj s tým sa dá prestat, keby sa trochen posnažil. Tvoj partner sa musí cítit dost od veci, ked chodíte spolu tajne, nezdá sa ti?

turistka
17. feb 2014

@feuille prva otazka kolko mas rokov, a co ked nema VS? VS nie je patent na rozum. tak napr. moj manzel ma vysoku skolu a nejaky robotnik zarobi pomaly lepsie ako on. tak o com to je? ked nevadi tebe ze je fajciar, mama s nim zit nebude.....

eliska31
17. feb 2014

@feuille radsej to priznat pred rodicmi...lebo ked sa to prevali, a mamina ti spravy vystup..tak to este len budes sa neprijemne citit. No a co ze fajci a je starsi??? Moj je zase mladsi 😀
A sama pises, ze tvoj priatel je uz z toho zatajovania uz unaveny, aby s tym nahodou netresol a posle ta kade lahsie 😖 Treba pekne priznat rodicom, ten prvotny krik prezijes, potom sa rozburene hladiny upokoja a ked nie, tak je to tu na zamyslenie. Ako nehnevaj sa, ale ty rozhodujes o svojom stasti alebo opaku. Ty sama rozhodnes do akej miery dovolis, aby ti rodicia zasahovali do zivota. To keby ti mamina vybrala nebodaj lekara/pravnika "lebo je to dobra partia" a tebe sa hnusil, tak potom co?????

pbra40
24. máj 2020

@melleanor nahodou som natrafila na tuto temu. ako to dopadlo? 😁

lucinkaboz
13. jan 2022

VS nezaruci inteligenciu človeka