icon

Rozvádzam sa. Čo robiť?

zuzanka410
13. sep 2015

Ahoj žienky prosím o rady a pomoc. Manžel podal žiadosť o rozvod a chce deti k sebe. Vlastne jeho matka a on mi chcú zobrať deti. Vyhodili má z bytu lebo vedia ze to im hraje na súde na ich prospech a vedia ze som bez peňazí. Prácu som si už našla takže si hľadám aj byt. Ide o to ci môžem teraz od neho žiadať výživné na naše dve malé deti aj keď nie sme ešte rozvedený. Na koho sa mám obrátiť?

libka1
13. sep 2015

@vejda tak som to sice nemyslela, ale ked to ty tak chapes, tak asi az taka lalia nebudes, inac by ta to nepodrazdilo, ale by si normalne napisala ze co na teba vytiahol ... 😉

vejda
13. sep 2015

vstko, vratane toho ze som s nim nespavala, nasla som si noveho partnera, ze som dieta nechavala doma aby nemusel ist do skoly, o nic som sa nestarala

moonlight1210
13. sep 2015

@vejda a co z toho bola pravda?

libka1
13. sep 2015

@vejda no vidis, tak z tohto ani jedno by na mna teda vytiahnut nemohol, jedine ze by klamal 😅 comu verim ze ked su ludia na sude dokazut vymysliet vselico, ale musia to aj dokazat hadam, ci som naivna? nemam osobnu skusenost...

vejda
13. sep 2015

branit sa mozes ale musis odpovedat ale ked este vytiahne ze neupratujes neperies a tak.to je uz sila ja som odisla aj s malym od neho vsetko nam zobral dostal ma na kolena nemala som sancu, mal peniaze,znamosti no proste podnikatel bez citu

cecil36
13. sep 2015

@vejda prosim ta nevymyslaj. Vyzivne moze dostat aj ked nie su rozvedeni. Bud si da predbezko (to musia byt zavazne dovody a v tomto konani sa rozhoduje sa rychlo) alebo poziada o vyzivne na cas do rozvodu (prebehne cca do 3 mesiacov, zalezi od vytazenosti sudu). Ani rok netreba cakat na rozvod. Ja som bola prekvapena, ze v BA som dostala prve pojednavanie do mesiaca.
@zuzanka410 takze poziadaj o zverenie deti do vychovy a vyzivne na cas do rozvodu. Zober si podnajom, ktory utiahnes z prijmu prip. chod k rodicom. Aj s detmi! Krizove centrum je sice tiez riesenie, ale podla mna nie najlepsie, bo sa moze posudzovat horsie ako byvanie u otca, ktory ma podmienky, deti su tam "doma", zvyknute... Navyse krizove centrum je docasne riesenie na max 9 mesiacova potom co? Krizove centra su preplnene atd. Takze navrh na sud, rychlo byvanie a sup s detmi tam 🙂 Drzim palce.

libka1
13. sep 2015

@vejda no asi si to nemala jednoduche, to verim. a potom ste sa dohodli? ake mal podmienky?

twinflame
13. sep 2015

@zuzanka410 myslím, že budeš potrebovať právnu pomoc. Ak na to nemáš financie, existuje tzv. ex offo, ktoré je definované takto:"Advokát ex offo je ustanovený soudem z úřední povinnosti (ex officio). Máte na něj nárok v případě, že je vaše sociální situace tak špatná, že si nemůžete dovolit právní zastoupení, nebo pokud zákon stanovuje, že právní zastoupení je bezpodmínečně nutné. Advokát ex offo vás bude zastupovat zdarma, případně za sníženou odměnu, pokud o toto soud pořádáte. O ustanovení advokáta ex offo musíte požádat soud, avšak výjimku tvoří trestní řízení, v němž v případech tzv. nutné obhajoby vám může být advokát ustanoven, i když o něj žádat nebudete"

zuzanka410
autor
14. sep 2015

Ďakujem žienky musím bojovať aj keď to nebude ľahké,

tova
14. sep 2015

Kazda zena musi naucit svoju dceru ze peniaze treba mat ulozene bokom aby NIKTO o nich nevedel este pred sobasom a postupne dokladat tam cim viac aj ked z materskej. Vy ste blbe zeny ze matersku celu minate????? z Materskej sa ma kupit toaletny ostane odlozit, a muz ma platit vsetko, ked neutiahne dieta musi do jasli a obaja pracovat. Najhorsie je dopadnut tak, ze byvas u svokry, muz ma pracu, zena nic usetrene a jedneho dna ju kopnu a niet na pravnika, byvanie, na nic....

11vlasta11
Autor odpoveď zmazal
libka1
14. sep 2015

@tova ja radsej dcerkam zabezpecim dobre vzdelanie a financnu nezavislost ako ich ucit ze si maju vytvarat nejake tajne fondy o ktorych manzel nesmie vediet. Ked sa nebudu v zivote musiet spoliehat na chlapa s byvanim a peniazmi poradia si aj same s detmi aj ked to bude zlozite. Neviem si predstavit ze by som fungovala tak ako popisujes ty.... manzel plat a ja na tajnasa ulievam prachy 😝

cecil36
14. sep 2015

@twinflame ex offo plati podla mna iba pri trestnopravnych konaniach, ale vyuzit moze bezplatnu pravnu pomoc...

twinflame
14. sep 2015

@cecil36 je možné, že je to tak ako píšeš 🙂 každopádne si myslím, že zakladateľka témy právnika bude potrebovať a mala by sa po nejakom poobzerať

majka99999
14. sep 2015

@libka1 financna nezavislost im skonci, ked budu 2 roky na rodicaku... jedine, ze by mali peniaze bokom presne ako pise @tova . Kludne nadobudnute aj pred manzelstvom. Ale co ty vies, ako skoncia tvoje dcerky, nie kazdy vystuduje VS, nie kazdy ma viac ako 1000 v cistom... Urcite kazdej zene odporucam mat rezervu, aby aspon kauciu a najomne mohli zaplatit na mesiac.

natalka13
14. sep 2015

Ak ta vyhadzuje z bytu , aj ked nie vasho/ale je to vase bydisko/ a vie ze nemozes vziat so sebou deti, nedava ti peniaze - to je citove a ekonomicke tyranie. Mozes ho zalovat.
Najdi si bezplatne pravne centrum v okoli a jednaj,tam ti poradia. Podas protinavrh na sude, ze ziadas deti do svojej starostlivosti.
Bolo by fajn ak by si mohl ist k rodicom, a aby ti mal kto dosvedcit ze ta vyhodili z bytu. Lebo bude oponovat na sude ze si odisla s detmi prec od neho a ze sa snimi nemoze vidat.

libka1
14. sep 2015

@majka99999 pozrite baby, ja vam to neberiem, kludne k tomuto svoje dcery vedte. ja som len reagovala na to, ze k tomu musi viest svoju dceru kazda matka. ja nebudem, pretoze sa s tym nestotoznujem.
ja som na tretom rodicaku dokopy uz 5 rok (ale s prestavkami, vzdy som sa vratila do zamestnania, aby som si svoje zamestnanie udrzala a mala pri nastupe na dalsiu matersku co najvyssiu matersku) a financne nezavisla som. a to cim si privyrabam pocas rodicovskej si naozaj vysokoskolske vzdelanie nevyzaduje napriek tomu ze ho mam. vyzaduje si to akurat snahu a vynikajucu znalost cudzieho jazyka 😉 vysoka skola nie je v nasom state zaruka nicoho, staci sa dokladne obzriet okolo seba.

na margo tej kaucie na mesiac, a co potom dalej? to je aka financna nezavislost? 😕 pre mna to je len iluzia financnej nezavislosti... o taku nestojim a nebudem k nej viest ani svoje deti. musia si na seba vediet zarobit a nespoliehat sa v zivote na nikoho. ak najdu partnera ako sa podarilo mne (v co dufam ze im davame dostatocne dobry vzor do zivota a budu mat to stastie), tak to je len bonus a velka vyhra, ale spoliehat sa na to neda. clovek mieni, zivot meni...

regina22
14. sep 2015

môžeš požiadať aj o výživné na seba

pribinak
14. sep 2015

@regina22 výživne masebazrejme nedostane pretože ma pracu, nepíše, ze by mala nejake vážne zdravotne problémi, ktoré by veľmi znižovali šancu sa zamestnať
Alebo, ze by niektore s deti mohlo byt napr umiestnené v MS ci ZŠ len na doobedie a tym pádom by musela mat part tíme
S tym výživným to zas nie je take jednoduché

pribinak
14. sep 2015

Chybná informácia, rozvod ci zverenie deti nespadá pod trestne právo, takze na právnika ex offo nemá nárok, ale v BA sú organizácie, ktoré pomáhajú ženám

majka99999
14. sep 2015

@libka1 no kedze dotycna ma pracu, tak jej pride vyplata. Alebo nemusi chodit na kavu z nastaveneho rodinneho rozpoctu, ale proste je fayn mat urcite uspory bokom, co keby sa manzelovi nieco stalo? Proste rezervu. Ked bude vsetko v pohode, nech si kupi novu pracku, to je fuk. Mam 2 synov, takze mojou prvoradou ulohou je naucit ich hadzat ponozky do kosa a nenechavat ich na roznych miestach v byte. 😉 Teda aby si neptrebovali vziat sluzku, ale zenu, ktoru si budu vazit aj po rokoch manzelstva.

dai
14. sep 2015

@tova tiez mi pride chore toto odkladanie bokom... ja sa tiez snazim investovat detom do vzdelania aby si raz obaja - dcera aj syn - dokazali na seba sami zarobit. Ja sama som od skoncenia VS financne nezavisla a neviem si predstavit ze by to bolo inak... presne ako pise libka - aj materske sa daju nadstavit ( ja som sa tiez medzi materskymi vratila do prace aby som mala max. rodicak, plus nevypadla z praxe )
Druha vec je dat detom vzor ako ma manzelstvo vyzerat, ako by sa k sebe mali spravat manzelia...
Osobne by som sa nikdy nepristahovala k muzovi, o rodicoch - mojich ci jeho ani nehovoriac - radsej byt v malickom podnajme ci 1izbe - ale spolocnej a nasej ako vo vile kde som len priselec... ak ma muz naozaj chce a chce byt so mnou rodina tak si domov vytvorime spolu...

@zuzanka410 mas tazku situaciu - byt tebou okamzite kontaktujem pravnika a policiu - tebe nemoze nikto odopierat deti... najdi si ubytovanie a poziadaj o zverenie deti do tvojej starostlivosti . Co sa tyka vyzivneho - to sa opaet treba poradit s pravnikom - podla mna mozes ziskat aj vyzivne na seba ak ma muz vyrazne vyssi standart a prijem ako ty ale postup nepoznam

dai
14. sep 2015

@majka99999 pre pripad ze sa muzovi nieco stane je fajn mat poistky... pozri, ja mam vlastny ucet a pravidelnu vyplatu napr. - keby sa muzovi nieco stalo tak viem potiahnut z mojho platu domacnost plus potom su tu tie poistky... ak ide naozaj len o to mat zadne dvierka - najlepsie je mat taku pracu a tak sa vediet o seba postarat aby si ziadne zadne dvierka nepotrebovala...

alla24
14. sep 2015

@tova nesuhlasim s tebou a priklanam sa k nazoru @libka1 Ja sama pochadzam z rozvedenej rodiny a ci som chcela ci nie urcitym sposobom som sa na rozvod musela pripravit uz pred samotnym manzelstvom. ako? asi tak ze teraz zijeme v mojom byte a mam dobru pracu.... No ucty mame spolocne dokonca jeden a aj ten je na muzove meno (vsetky poplatky atd vybavuje on) Ja mam len dispozicne pravo...rozvadzat sa nastastie nejdem ale je dobre aby sme svoje deti pripravili na vsetko a aby sa ako tak snazili zabezpecit este pred samotnym manzelstvom. nejde tak ani o vzdelanie (taky murar si v konecnom dosledku dokaze aj viac zarobit ako ucitelka s VS) aj ked ani to ako riesenie neuznavam ale bohuzial my zeny sme ovela viac v rozvodovom konani zranitelnejsie ako muzi. spolocne byvanie, ziaden prijem okrem almuzny menom materska-rodicak.... byvanie je alfaomega vsetkeho podla mna ☹

inak pozastavila som sa ze svokra sa v rozvodovom zaviazala o opatrovanie deti. hahaha ta si moze tak piskat. je len stary rodic nie rodic cize ta ta o deti isto nepripravi. inak pokial manzel vela pracuje chodi domov z roboty neskoro atd darmo bude mat prijem 10x vacsi to nezavazi. pri rozvode sa pozera na dieta a jeho potreby. podla mojich vedomosti dieta nezveria iba matke ktora pije, droguje a inych podobne dolezitych faktorov.... v krajnom pripade su k svedectvam na sud privolavane aj deti a ich vypoved tiez zavazi...
@zuzanka410

libka1
14. sep 2015

@majka99999 proti usporam nemam nic 😉 stotoznujem sa s tym. ale nechat muza vsetko platit a pritom si na tajno schovavat niekde do ponozky nie je nic pre mna, na to nemam bunky a nechcem takyto vzor davat ani mojim detom do buducna. taketo partnerstvo pre mna nema zmysel, to mozeme ist rovno kazdy svojou cestou...
najstastnejsia budem ked budu mat vyrovnane manzelstva a partnerov o ktorych sa da v zivote opriet aj v krizovych situaciach. ked tu niekedy vidim tie pribehy, je mi z toho nanic. pravda je vsak taka, ze zeny sa niekedy z vlastnej lenivosti, niekedy pohodlnosti dostanu do takychto problemov aj vlastnym zavinenim. a toto chcem naucit moje deti, aby vedeli takymto situaciam predchadzat a rozmyslali dopredu 😉

katrin21
14. sep 2015

@zuzanka410 pokial nie si narkomanka, prostitutka , alebo neviem kto, tak ti na SK nikto deti nevezme.. ziaden sud...
ubytovanie sa da najst aj v nejakej ubytovni docasne, alebo 1izb byt... uskromnite sa, aby ste prezili... rodicov uz nemas?? alebo kamosku, s kt. by ste si spolu prenajali byt?

ty hlavne neopusti svoje deti, nesmies odist bez nich... zober ich zo sebou, aj keby si mala ist hoc aj do azyloveho domu....

majka99999
14. sep 2015

@dai nikdy nevies, co ak by spachal samovrazdu... Alebo niekto ma len poistku na hypo, co je sice super, ze bude hypo vyplacana/vyplatena, ale chlieb clovek za to nekupi. Vsak kazdy ma mat nejake uspory, nemusi to byt na nove auto, ale keby nahodou... Kazdy si mysli, ze si partnera vybral najlepsieho na svete, ale vie clovek skutocne, aky je ten druhy naozaj, ked je zamilovany a vela veci prehliada? Vsak tuna na konovi clovek cita, ako sa muz zmenil, ked sa narodilo dieta/po svadbe, pricom urcite naznaky boli aj predtym, holt nebola prilezitost ukazat pravu tvar, az ked bola zena ekonomicky zavisla.

timea7
14. sep 2015

@majka99999 ak by sa manželovi niečo stalo, treba aby mal dobrú poistku, aby žena neostala bez prostriedkov. Mne je proti srsti odkladať si peniaze v manželstve bokom. Ak majú manželia spoločný účet, prehľad o výdavkoch, pripadá mi to nefér.

majka99999
14. sep 2015

@libka1 no moje uspory su spred manzelstva, takze ja si do ponozky neschovavam. Takisto ma nejake peniaze aj on. Vieme o nich, nie presnu sumu, ale tak zhruba.

dai
14. sep 2015

@majka99999 pisem o poistkach - moj muz ako zivitel rodiny ma zivotnu poistku na sumu ze by som do konca zivota nemusela pohnut rukou, poistku na trvale nasledky, mame poistenu hypo - takze by mi keby som aj ekonomicky od neho zavisla na rozky zostalo... moj prispevok bol ale o tom ze pokial ja mam 2 zdrave ruky a nejaky ten mozog v hlave tak dokazem v kritickych chvilach pokryt vydavky sama a nasledne sa situacii prisposobit ( keby nemam na hypo predam byt a pojdem do mensieho etc. )

@timea7 my nemame spolocny ucet ( teda 1 ano na hypo, skoly a tak ) a napriek tomu mi je toto odkladanie proti srsti...