Rozvádzam sa. Čo robiť?
Ahoj žienky prosím o rady a pomoc. Manžel podal žiadosť o rozvod a chce deti k sebe. Vlastne jeho matka a on mi chcú zobrať deti. Vyhodili má z bytu lebo vedia ze to im hraje na súde na ich prospech a vedia ze som bez peňazí. Prácu som si už našla takže si hľadám aj byt. Ide o to ci môžem teraz od neho žiadať výživné na naše dve malé deti aj keď nie sme ešte rozvedený. Na koho sa mám obrátiť?
@dai ked si v BA mas sa dobre ale zvysok slovenska? Ja som z vychodu a tu ludia s vysokou makaju za 500 eur v banke za okienkom... ak niekto zaraba cca 1000 to je uz nadstandart kde sa dostal iba po znamostiach. ale zas nemas problem so skolkou ani jaslami.... No a poznam vela ludi co maju iba strednu skolu a zarabaju 2000 a viac.... pre mna osobne nie je vyska ako vyska. mam kamosku co ma katolicku univerzitu a statnice z aj a chodi ku mne prekladat veci. nevie ani ceknut. dalej socialna praca - dalsi blud ktory urobi aj clovek s vyucnym listom .... ale dost bolo o tom aj tak je tema uplne niekde inde...
@cecil36 tak určite by som sa spýtala, aký má na to dôvod, prečo nie spoločný účet. Keď sa s ním delím o stôl, posteľ, aký má dôvod na svoj účet, ja by som sa asi o manželstva s ním nehrnula, lebo keď sa manželia nezhodnú v jednej zo základných vecí, akou spôsob hospodárenia je, tak to väčšinou tak, či tak nebude mať dlhé trvanie, lebo bude stále dochádzať ku konfliktom. Chápem, že ak muž zarába štvornásobok toho, čo žena, môže mať pocit, že spoločný účet je nefér. Ale treba sa na to pozrieť aj z opačnej strany, jeho žena sa stará o domácnosť, jeho a ich deti, čo nemá finančne ohodnotené. Keď zostane s deťmi doma, prichádza o pracovný a teda aj finančný postup, často zoberie menej platenú prácu, aby mohla deti vyzdvihnúť zo škôlky, školy, vláčiť ich na krúžky, čím mužovi umožňuje nerušene si budovať kariéru. Prečo by nemala mať osoh z jeho vyššieho príjmu? okrem toho, bude mať oveľa nižší dôchodok. A to s tým dieťaťom som preboha nemyslela tak, že nechám dvojmesačné dieťa samé v byte a odídem do práce!!!! Veď hádam spolu manželia komunikujú, či? A o takýchto základných veciach asi v prvom rade. Aj keď z niektorých tém ten pocit nemám, pripadá mi, akoby sa vôbec nerozprávali na tému - akým spôsobom budeme hospodáriť, ako to bude, ak ostanem na MD....aj keď viem, že vo veľa prípadoch je to tak, že žena svojím "nečakaným" tehotenstvom muža do manželstva dotlačí....a rieši všetko až za pochodu. Ak by môj muž mal dieťa vybrať zo škôlky a vybodol sa no to, nie že zabudol, ale mal to na háku, tak by som sa asi zamyslela nad tým, či má zmysel s takým človekom byť, ktorému som úplne ľahostajná aj ja aj jeho dieťa. Odísť od dvojmesačného dieťaťa som myslela tak, že ak by sa našiel taký chrapúň, ktorý by po mojom nástupe na MD prestal posieľať peniaze na účet, ku ktorému mám prístup a vytvoril by si nový a mal by snahu ma finančne týrať, tak by som s ním hodila rozhovor, že takto ani náhodou a ak by jeho reakcia bola nijaká, dovidenia. Ja nechápem, prečo ženy nechajú so sebou kývať. A čo sa týka peňazí pre chvíle krízové, môže mať žena niečo nešetrené ešte pred svadbou, ale v manželstve by som si určite neulievala peniaze bokom, ani mne by sa nepáčilo, keby to robil môj muž.
@timea7 pozri n ie vzdy je to tak ze muz zaraba a zena sa stara o dieta, su aj muzi, ktori aktivne participuju na domacnosti a starostlivosti o dieta/deti a maju vyssi prijem. Takze zas i on moze povedat, ze staram sa aj robim a spolocny ucet je nefer....
Co sa tyka toho dvojmesacneho dietata, zakladom je jasne komunikacia ako si napisala, ja som, ale myslela, ten extrem, ked on komunikovat nechce a zena je na MD. Ma nechat dvojesacne doma alebo sa prisposobi na cas situacii...Sama neviem co by som vtedy spravila keby nemam nasetrene vlastne...Ako by si ty riesila takuto situaciu?
btw k mojmu ex- preto je ex 😉
@alla24 preboha... VS nie je nikde garancia vysokeho platu - ani v Ba - ci myslis ze tu predlozis diplom a v kazdej firme ta zhrabnu a daju ti nastupny 3000 euro len preto lebo mas socialnu pracu skoncenu? jasne ze je rozdiel mat vystudovanu techniku a byt v tom aj schopny a mat socialku popri 3om detom len aby som mala diplom... detto ta zenska v banke za okienkom zaraba rovnako malo v ba ako na vychode, ucitelky sa tiez nikto nepyta kde pracuje - ma tabulkovy plat a basta, nikoho nezaujima kde plati ucty... Aj v ba je priemer platu 1100 euro co ale neznamena ze je to median, je to len priemer...
A nikdy som nepochybovala ze existuju ludia ktori nemaju ucnovku skoncenu a zarabaju miliony... Len - predpoklad je, a to ti dokazuju aj vsetky statistiky ze je menej vzdelanych nezamestnanych ako nevzdelanych ( teraz hovorim o percentach z danej skupiny nie mnozstvach )...takze ja urcite pokial moje deti na tom mat budu ich budem vo vzdelavani podporovat - hlavne aj preto lebo ja si nemyslim ze vzdelanie je len o prachoch ktore mas nasledne zarobit, ale aj o tom ze clovek ziska urcity prehlad v nejakej problematike, nauci sa pracovat so zdrojmi, vyhladavat informacie, discipline, ak studuje v cudzom jazyku tak ten jazyk nasledne ovlada perfektne etc. - samozrejme ze toto vsetko sa da naucit aj mimo VS - ale malokto sa dostane do situacie kde by to realne mohol vsetko obsiahnut za taky kratky cas...
@cecil36 no muž, ktorý zarába štvornásobok toho, čo žena, asi nemá veľa priestoru a času starať sa o domácnosť a deti. A rozumný muž, ktorý má svoju ženu rád, nerieši to, že má o niečo vyšší príjem, ako ona. Na SK aj na rovnakých postoch má málokedy žena rovnaký plat ako muž. 😖
No ja by som sa situácii na čas neprispôsobovala, pre mňa by to znamenalo totálne zlyhanie partnera v čase, keď som na ňom finančne závislá. Čo by som od takého človeka mohla očakávať v prípade vážnej choroby, zlomenej nohy, invalidity? V takýchto situáciách sa totiž spozná charakter človeka. Ak muž komunikovať nechce, stojí si za svojím, že ja budem na MD dovolenke držať hubu a krok, to nie je partner pre mňa. S radosťou ho prenechám niektorej inej a ešte ju aj poľutujem.
Ako som už písala, žena sa nemá rútiť do materstva v 19 rokoch, ale pár rokov študovať, pracovať, niečo našetriť, aby mála na krízové situácie. Ja mám to obrovské šťastie, že mám okolo seba moju rodinu, ktorá by ma podržala. Ty si ostala sama zo dňa na deň s dieťaťom a bez peňazí?
@timea7 nie ja som neostala sama s dietatom a bez penazi, lebo som sa zabezpecila pred svadbou a pracovala pri oboch RD, pri malom som prestala par dni pred porodom a zacala dva mesiace po porode, ale moja profesia mi to dovoluje. A kedze som sa vdaka nej stretla s mnozstvom rodin, viem, ze nie vsade sa to da,nie kazdy ma zazemie aby studoval, nie kazdy ma na to aby studovala v tomto state musia byt aj predavacky, kadernicky, upratovacky atd. A zo 400 € cisteho toho vela nenasetris ani keby sa vydas v 30ke. Ano, ja by som to rovnako brala ako zlyhanie partnerstva a tiez by som ho s radostou prenechala niekomu inemu, ale ja nie som v situacii, ze nemam kam odist lebo byt je spolocny ako byva casto zvykom, bo hypo vyjde az zo spolocneho prijmu a podobne. Poviem ti co by si urobila keby mas 2 mesacne dieta a tvojmu muzovi prepne a zacne "drzat kasu". Neodisla by si od dietata,ktore nemas kam dat pracovat co ja viem do obchodu.Proste by si bola donutena drzat "hubu a krok". Ja s tym nesuhlasim, ale fakt by som nevidela (aspon docasu) ine riesenie. Bohuzial. Preto tu neopisujem idealne situacie,ked mas pomoc rodicov, mas pracu, vzdelanie a co to nasetrene.
@alla24 to si fakt na vychode myslite, ze v BA sa zarabaju tisice? Prosim ta, nebud naivna
@dai nie kazdy ma prau, aby utiahol domacnost, ucty, odlozil a podobne, nie kazdy robi za 1000-2000 eur, niekto musi byt aj v obchodoch, sluzbach a podobne a tam su tie platy fakt smiesne ale niekto to robit musi
@dai to je prave ta zla motivacia ist na VS, ze vsetci sa budu o mna trhat, lebo mam diplom a par pismenok pred menom, ale realita je ina, a mozno ciastocne to trh preriedi .. pretoze vytesni tie, ktore tam sli prave z tohto dovodu, ci z dovodu "predlzit si mladost".
Tiez si myslim, ze 3 roky doma je prilis dlho (ak teda nie su napr. zdravotne dovody) a velmi vela zien sa snazi na to napojit dalsiu matersku 3 roky... a po 6 rokoch mimo prace uz neraz vstupuju do statusu adeptiek na dlhodobu nezamestnanost.
@cecil36 jasné, že sú výnimky, ale to by sme mohli spomenúť aj ženy, ktoré sa rozhodli byť s deťmi doma, nenastúpiť do práce, ženy, ktoré zarábajú viac ako muži....každý partnerský vzťah je iný, dôležité je, aby to vyhovovalo obidvom, ja som písala o prípade, ktorý by mi nevyhovoval ani náhodou.
@moni244 pozri, je mi jasne ze nie kazdy ma rovnaku pracu - nevidim dovod preco by mal mat, detto preco by mali mat vsetci rovnaky plat - ved to je chore... na druhej strane nejaky standart by mali mat vsetci pracujuci ludia ( aj ked tu zas mozes argumentovat ze niektore zeny tuzia sa obetovat rodine a tieto neviem ci zato by mal platit stat alebo neviem ako by sa tieto mali dostat k peniazom podla teba )
Mne osobne sa na tomto nasom systeme paci jedna vec - a to ze vedie ludi k osobnej zodpovednosti... lebo prava by tu chcel kazdy ale prevziat zodpovednost za svoj zivot a svoje rozhodnutia to uz omnoho menej ludi ( zial komunizmus nas k tomuto vychovaval, som zvedava ako dlho to bude trvat, kolko generacii bude musiet prejst pokial ludia toto pochopia ) Co sa mi nepaci je naozaj situacia kedy clovek 8 hodin denne pracuje a nemoze si dovolit ani ten zakladny zivotny standart
@timea7 to nie su vynimky, tych zien je vela....a aj chcu, ale jednoducho realne nema kde dat dieta...ja viem, ze ty asi v takej situacii nebude, ale ako by si ju inak vyriesila, normalne jeden tip co by ta baba mala spravit, ma male babo, muza, co ju zacal vydelovat a ziadnu pomoc rodiny (nechcu alebo sami este pracuju).
@cecil36 prečo sa ma snažíš dotlačiť k tomu, aby som ti napísala, že by som dva, tri roky na MD vydržala čušať a čakať na almužnu od muža? To by som nikdy neurobila, aj keby som odišla do azylového domu, urobila mu hanbu po celej rodine, v práci, zverejnila to v médiách....ja nie som typ, ktorý sa nechá zatlačiť do kúta. Okrem toho si dokážem privyrobiť aj pri malom dieťati, ja som nezdedila milióny, tak som sa musela postarať. Presne na toto som myslela, keď som písala o vzdelaní. A nežijem vo vzduchoprázdne, mám rodinu, priateľov, Všimni si že tu často píšu ženy, ktorých muž je žiarlivec, grobian, je už dva krát rozvedený, s každou ženou má nejaké deti a zo ženy neskôr vypadne, že nemá žiadne kontakty s rodinou, lebo sa s ňou rozhádala práve kvôli nemu, lebo ju upozorňovali na to, aký je. V živote som sa snažila ľuďom okolo seba pomáhať, či už to bola rodina, alebo známy, preto by ma takáto situácia nepoložila. Podržali ma už viac krát, tak ako ja ich.
@timea7 presne preto pisem je kazda situacia je individualne, niekto nema take moznosti ako ty, rodicia mohli zomriet ,nemusi byt rozhadana... opakujem toto nie je moj problem, ja pracujem takmer bez prestavky, alemoje zamestnanie mi umoznuje pracu z domu resp. z väacsej casti z domu. A nehovorila som o troch rokoch, ale o tom, ze by si nezbalila kufre hned pri dvojmesacnom dietati, ale pripravila si podmienky na odchod... btw k vyzivnemu ty si sa asi v zivote nesudila o vyzivne vsak... takze ziadat mozes cokolvek,dolezite je co ti realne a kedy na ten ucet aj nabehne... papier s rozsudkom toho uz vela krat zniesol veeela... Ja ta nechcem do nicoho dotlacit, iba sa skus pozriet na problem aj z druhej strany, nie je vsetko ciernobiele, nie kazdy je bud super sikovny alebo uplny luzer...
@cecil36 viem, že nie je všetko čiernobiele, ale čo je horšie? Ostať s debilom, ktorý ma deptá a ja mu poskytujem full servis za stravu a nocľah, alebo zmobilizovať všetky svoje sily a odísť a starať sa len o dieťa. Aj keď dve v dvojgarsónke, kde na striedačku jedna pracuje a jedna stráži deti. Je tu na MK žena, ktorá odišla od násilníka so štyrmi deťmi, rodina jej pomôcť nemohla a zvládla to. Niekto hľadá dôvody, niekto hľadá spôsoby. Nemusíš byť super šikovná, v krízových situáciách nájdeš v sebe netušené schopnosti. Lebo musíš a nemáš inú možnosť. Ja som pred dvomi rokmi hovorila o jednej veci, že to by som nedokázala, nezvládla by som to, no život ukázal, že zvládla, nemala som totiž inú možnosť.
@tova paci sa mi tento tvoj prispevok, suhlasim.... bohuzial sama som sa musela poucit o tom .... pred takmer troma rokmi som zostala sama so 4mesacnym babom, lebo jej otec si zmyslel ze ina sa mu paci viac ... a ja som si neodkladala ale som vsetko co som zarobila (a ze toho nebolo malo) davala do nasho spolocneho byvania, a na spolocne vylety (ktore boli hlavne za jeho konickom) a tak dalej.. nastastie mam rodicov super, a druhy krat uz urcite nedopustim takuto situaciu... lebo zostat odkazana na niekoho je ozaj naprd pocit, a ze sa ku mne zrazu zacal spravat ako k handre lebo ma "musel" zivit tak to bolo najhorsie.... napriek tomu ze za celych 10rokov predtym za mna nemusel ani veceru platit, lebo som si platila sama za seba aj na rande (jaka blbka, ze) ... takze ja urcite suhlasim, financna nezavislost je potrebna ak sa zena chce citit sebavedomo a nezavisle a nesputana (akludne si to odkladat bokom, ja uz si nemyslim ze musi partner vediet o kazdom prde co zena robi - pocas celeho vztahu som si to myslela ze mame o setkom vediet a vsetko som mu vesala na nos, a bola to chyba, lebo az ovela neskor som prisla na to ako velmi on klame a jedina ktora je pravdiva som bola ja) ... ja dufam ze sa mi podari sa znova postavit na vlastne nohy poriadne, lebo nie je to veru lahke ked nechcem aby bola moja mala bezo mna lebo musim zarabat... ale neva, to je tiez skusenost. 🙂
@dai nechcem sa s tebou hadat ale si precitaj svoj vlastny prispevok o 9:11 obaja mate VS a aj vasi kamarati a ani vy ani oni sa nemate zle.... na to som reagovala.... ja sa smejm skor nad tou naivitou ze VS mi da zaruky na neviem aku robotu. Myslim si ze ak by si nejaka zena chcela zarobit na byt tak musi mat vyssie ambicie ako sa "len" dobre zamestnat. Podnikat musi, inak nema sancu.... jedine ze bude mat plat 3000 mesacne tak mozno za zopar rokov nasetri....
a mile Bratislavcanky ja nie som naivna a vobec si nemyslim ze v BA zaraba kazdy tisice ale je fakt ze tam si najskor v ramci SK najdes dobru pracu a plat 1000 eur nie je nic vynimocne. robi mi tam vela kamaratok a ziadna nema menej.... ty hej? @moni244 lebo kto ma VS asi nerobi predavacku v tecsu... no a o tabulkovych platoch sa nebavme lebo to je o inom.
@twinflame ustanovenie pravneho zastupcu bezplatne sudom, tzv. "ex offo" je mozne v obcianskopravnych veciach aj trestnopravnych veciach ( tu sa nazyva obhajca), ale len po zacati konania pred sudim. Zakladatelka temy sa moze obratit na Centrum pravnej pomoci (su vo vsetkych krajskych mestach) a tam poziadat o bezplatnu pravnu pomoc. Existuju aj advokati, ktori napr. raz tyzdenne poskytuju bezplatnu pravnu pomoc, treba ich pohladat na internete.
@alla24 po prve,aj tu vBa makaju ludia s vysokou skolou za 500 e- neverila by si. A druha polovica je tu z vychodu a znizuju nam platy,aby sme mohli s vyskou makat za 500€. Neviem preco si vsetci z vychodu myslia,ze tu mame 1000€ platy a padaju nam pecene holuby do ust.
@timea7 myslim ze to co ti @cecil36 chce povedat je ze nie kazda zena ma moznosti. a to je fakt! ja som podobny "akcny typ" ako ty ale napisem uprimne ze odkedy mame dieta uz pracujem asi na 50% toho co som robila kedysi. Proste nie je uz mozne tolko robit a tym padom zarabat ked mas male dieta. je fajn mat peniaze a uspech v povolani no rodina je dolezita rovnako ak nie viac. Co z toho ze budem mat miliony na ucte a zdravie z toho stresu a zhonu v ... a to viem o com pisem. takyto priklad mam v rodine...
A mimochodom uz druha strana o peniazoch a neviem neviem ci tieto kazania o VS a odkladani penazi bokom vobec nejako pomoze zakladatelke temy.... mali by sme sa drzat temy a zakladatelku podporit a nie "dorazit" recami aka bola blba ze si neulievala bokom....
@stanulienkat prosim ta CITAJ ok? ja som nikde nepisala ze v ba sa zaraba tolko ale ze ak chces zarabat viac najskor tam si to najdes a to je dost podstatny rozdiel.... je mi jasne ze aj tam ludia zarabaju 500 a menej...
@alla24 tiež si myslím, že sme mimo tému a súhlasím že peniaze a kariéra sú menej dôležité ako rodina a dieťa. Ale ja som to nepísala preto, že by som ich uprednostňovala pred dieťaťom, toto by som použila iba v krízovej situácii, keby mi muž nedával peniaze a ja by som bola na MD s malým dieťaťom. Toto vôbec nebolo o miliónoch na účte, ale o boji o prežitie.
@cecil36 mam vlastny byt a par investicii z ktorych mam kazdy mesiac pasivny prijem 😉 mam to vsetko este spred manzelstva, takze sa naozaj necitim nejak ohrozena 😉 moj manzel ma tiez svoj vlastny byt ktory nadobudol este pred manzelstvom. peniaze na ucte mame len spolocne, ale nejak to nepocitujem ako ohrozenie, pretoze mesacny prijem mi bez problemov pokryje vsetky naklady. nemam ziadne uvery.
@libka1 len som chcela povedat, ze nie kazdy ma take moznosti si napriklad zadovazit pred manzelstvom byt... vdaka svojej praci poznam osobne vela ludi, ktori chcu, ale hold 500 eciek nenafuknes... Ja som nastastie tu moznost zabezpecit sa pred manzelstvom mala,ale chapem tie zeny, ktore ju nemaju...

@timea7 keby ti muz povedal, ze nie je za spolocny ucet nevezmes si ho? 😀 Nechala by si dvojmesacne naozaj sama a odisla z bytu ked vies, ze muz isiel do roboty, tak dupnes a ides aj ty? Nerypem, iba sa pytam. Moj ex bol exot, dokazal slubit cokolvek a potom to tak vyzeralo....povedala som, ze dnes musi do prace, on ze nevie kedy skonci, ja ze raz si to proste zariad a vyber malu zo skolky, on, ze taaak dooobree...vysledok vyprdol na to.