icon

Rozvod po pol roku

vivienkaa
21. feb 2014

Ahojte chcem sa spytat ci niektora z vas sachcela rozvadzat uz po pol roku manzelstva. Nemame este deti ani sme zatial neplanovali vzali sme sa z lasky ale vztah nefunguje ako by sme chceli. Je to bezne?

Strana
z3
limetka713
23. feb 2014

baby, čo píšete, že prvý rok manželstva bol hrozný..ja to nechápem, ako je to možné? čo také strašné sa zmenilo? ved ste bývali spolu aj pred svadbou nie? poznali zvyky a zlozvyky toho druhého, čo má a nemá rád, nebolo to ako za čias našich rodičov či starých rodičov, ked začali po svadbe spolu žiť až po svadbe a zvykať si jeden na druhého.. pýtam sa v dobrom, nerýpem, len to chcem zistiť, lebo ja mám cca pol roka pred svadbou, bývam s priateľom už vyše roka tak aby som bola pripravená 🙂
@mery333
@svetluska82

lyzzy
23. feb 2014

asi by mali niektori ludia pred vstupom do manzelstva absolvovat aj psychotesty ci su psychicky vyzreti a pripraveni sa do toho dat.
Cela tato tema je smiesna....zadavatelka temy asi cakala ze zivot po svadbe bude ako vystrihnuty z filmu od Pilcherovej....holt realita ju prekvapila.
Tak ako aj v inych zivotnych situaciach aj tu plati.....svoje stastie si kazdy tvori sam.
Ak uz pri prvom akoze probleme....lebo ona to tu opisuje ako koniec sveta to nevedia riesit SPOLU tak asi ako by zvladli tie ozajstne problemy?

janickacrazy
23. feb 2014

@limetka713 Neviem prečo by mal byt prvý rok manželstva hrozný, u nás to tak teda rozhodne nebolo, my sme sa brali po 6 mesiacoch vztahu a prvý rok bol u nás rozprávkový, boli sme zamilovaní ako kone. Trošku tažšie časy nastali po narodení synčeka, pretože bol plačlivý a trpel kolikami, takže sme boli nevyspatí a nervozni, ale ked to malého prešlo, aj my sme sa viac vyspali a bolo dobre. Sme spolu 5 rokov a niečo a stále je nám spolu fajn, moj muž tvrdí, že je stále do mna zamilovaný a ja som tomu len rada, že nám to klape. Nehovorím, že sa nepohádame, ale vačšinou sa aj rýchlo udobríme, takže pohoda. Nemusí to byt u všetkých rovnako.

martavrazbova
24. feb 2014

@limetka713 Nikdy nemozete byt pripravena na to co pride, pretoze ste prosto iny par s inymi vlastnostami, zijete v inom prostredi. V neporiadku je to, ze uz teraz sa chcete "pripravit" na zle veci, ktore "zakonite" pridu. Milujete partnera i on Vas - tak preco? Preco si myslite, ze by mal nastat najhorsi "prvy polrok"? Len preto, ze to tu niekto napisal?! Nebojte sa - bude to perfektne ! Ved je to len na Vas, co pride, ako sa dokazete k tomu postavit, ako to dokazete riesit. Kazdy problem ma minimalne 1 riesenie (obvykle viac rieseni) a to najoptimalnejsie nie je take tazke najst, ak spolu kominikujete, ak si vyjasnite co chcete a co nechcete, ale najma - ak ste otvoreni kompromisnym rieseniam. Kazdy - zdoraznujem kazdy! vztah je o kompromisoch, lebo kazdy clovek je original a tak sa treba nan pozerat. uz som to tu napisala - necakajme, ze sa ten, koho milujeme bude podobat na ideal - naopak, ideal prisposobme tomu, koho milujeme. Nespravajme sa k partnerovi (partnerke) ako ku svojmu majetku a ani jemu (jej) to nedovolme. Vzdy a za kazdych okolnosti hladajme cestu k sebe, podajme ruku partnerovi, ked sa kamsi smyka. Chytme sa jeho ruky, ked mame pocit, ze sa smykame my. A vsetko bude v poriadku a presne tak, ako chceme.

ninica
24. feb 2014

Kočky znamená byť šťastná v manželstve nemať muža alkoholika a tyrana? Som asi naivná a zdá sa mi to málo.

martavrazbova
24. feb 2014

@janinah suhlasim s Vami vo vsetkom - len s malickou vyhradou - zena moze byt akakolvek mudra a nezabrani tomu, aby si nasiel mladsiu a krajsiu (pripadne len "menej pouzitu"), usmievavejsiu, vtipnejsiu, atd. Potom hlada ospravedlnenie pre to, co urobil .... Nie, za nic na svete - neprizna si, ze chcel len kusok dobrodruzstva, (muzi su od prirody avanturisti" , zlakala ho zmena a potom sa mu vsetko vymkne spod kontroly a z "jednorazovky" je zrazu cosi ine. Ale pohodlnejsie je vsetko "hodit " na manzelku - uz nie je taka pritazliva, doma chodi v teplakoch a neucesana, odmieta jeho sexualne experimenty, rano ju v posteli vidi nenamalovanu, casto je nervozna, atd. , atd. I ja som toho nazoru, ze za rozvrat vztahu mozu obaja partneri, len ten diel viny nemusi byt vzdy rovnaky. Mam priatelku, ktorej sa to stalo. Ona je vysokoskolsky vzdelana, mudra a velmi atraktivna zena - on bol tiez vysokoskolak. Obaja su vo veducich funkciach. Mali 2 deti a velmi pekny a harmonicky vztah. Boli spolu temer 25 rokov. Potom jeho kolegynu v praci opustil manzel a ona sa potrebovala komusi "vyplakat na hrudi" - on jej to dovolil - vypocul ju, polutoval, snazil sa jej poradit. Ona sa don zalubila, lebo citila "dusu spriaznenu" a chapajucu, nasla sucit a pochopenie. Cesta do pekla byva vydlazdena dobrymi umyslami... Ta kolegyna ho raz "pripila" a zviedla. Zaplietol do jej pavucin, a nedokazal vycuvat. (Myslim, ze ta "opustena" ho citovo dost vydierala. Nejaka "dobra dusa" to napisala mojej priatelke. No a ta - hoci je skutocne velmi inteligentna, vsetko rozanalyzuvala a posudila ako ten najvacsi podraz voci nej, manzelstvo okamzite "skrecovala" a manzela poslala prec. On chvilu byval na nejakej ubytovni - nesiel ku tej svojej kolegyni, lebo pochopil, ze bol vmanipulovy do niecoho, co nechcel. Teraz sa uz dost dlho a velmi systematicky snazi ziskat spat doveru svojej byvalej manzelky. Sama som zvedava, ako to cele dopadne.
Tym som len chcela povedat, ze su okolnosti, ktorym ani velmi mudra a inteligentna zena nedokaze zabranit.
Ale - ako som uz napisala - v ostatnom s Vami plne suhlasim!

kveta
24. feb 2014

@martavrazbova Poznam pripad, kde milenka natolko financne zahackovala a vydierala chlapa, ze sa radsej rozviedol s milovanou manzelkou a dodnes skace ako milenka piska..

martavrazbova
24. feb 2014

@kveta no - aj to sa stava. Chlapi nemaju radi zodpovednost a vsetko, co s nou suvisi, ale presibana "samicka" ich dokaze zblbnut a zmanipulovat takym sposobom, ze sa nestacime cudovat. Zahodia pekny, vztah, rodinu, hodnoty a idu za... za cim vlastne? Ja myslim, ze za hormonmi a "chticom". Ale zasa - negeneralizujme - neplati to na vsetkych rovnako.

mimake
24. feb 2014

Necitala som prispevky ale.... Sorry ale doprdele strasne ma vytaca ten novy trend rozvodov. Tak naco sa ti ludia beru? Ved cloveka si beriem z lasky. Musi nam to spolu klapat vo vsetkom, neprivieram oci a nemyslim si ze sa to po manzelstve zmeni. Aj v mojom okoli mam zopar parov kde su uz dlhsie spolu maju problemy neklape im to ale je to zvyk tak rozmyslaju nad dietatom a svadbou. Naco je to dobre? Potom to bude klapat? Nie nebude, pokial to neklape pred svadbou nebude to klapat ani po nej!!!! Z hodou okolnosti som sa cez vikend stretla s parikom ktori su spolu 6rokov. Poslednych 5rokov ziju vedla seba a nie spolu. Nedaju si pusu, nepovedia pekneho slovka kazdy hladi na seba, ale co uz je to zvyk tak planuju dieta. Uz teraz su nestastni v tom vztahu ( vidiet to na nich, takto sa zamilovany par nesprava) ale maju uz spolocny byt aj zahradu tak preco by to zahodili za hlavu, ved co potom s majetkom. Takze namiesto toho aby si priznali ze ich laska vyprsala tak budu zit dalej v akomsi klamstve. A potom sa nebudem cudovat ze zena bude nestastna lebo bude na dieta sama a muz si najde milenku. Doprdele ludia ved manzelstvo je na cely zivot tak si sakrametsky rozmyslim s kym donho vstupim. A ku autorke len tolko: to co ty opisujes sa ti zda byt problem? Ale manzelstvo nie je len v dobrom ale aj v zlom a treba ho udrziavat ( samozrejme z oboch stran) Ziaden vztah nebude fungovat ked sa na nom nebude pracovat. Aj kamaratstvo ( napr. medzi dvoma babami) vyprcha ked spolu prestanete komunikovat, ked prestanete travit spolu volny cas. Aj na to treba mat spolocne zazitky. Manzelstvo nie je len laska ale aj porozumenie, dovera, spolocne straveny cas, ale aj riesenie problemov. Tak sa sakra ludia spamatajte. A ak v nom nie si stastna tak odid ale do dalsieho manzelstva uz vstupuj pripravena a hlavne poznaj toho koho si beries!

mariuska1503
24. feb 2014

Som rada, že sa tu našla väčšina ženských rád takých, že sa majú pokúsiť o záchranu manželstva. Lebo veru dnes sa už takmer nikto o nič nepokúša, nesnaží, veľa ľudí je naučených, že im všetko padne do huby aj s prečítaným manuálom, a že vedomosti o všetkom im nalejú lievikom do hlavy. Prd makový 😝 Treba sa naučiť ŽIŤ - so všetkým, so starosťami aj radosťami, s toleranciou, s láskou a hlavne komunikovať - či kľudným hlasom, či krikom ale aspoň dáko komunikovať. Booože ako by som ja dokázala využiť ten vzácny bezstarostný čas a oni si budú vysedávať za PC a strácať drahocenné dni, ktoré aj tak tak rýchlo uplynú..... Nikdy nepochopím, že si ľudia aj takto nevedia vážiť život.

martavrazbova
24. feb 2014

@ninica tak to je skutocne malo, mate pravdu!

svetluska82
24. feb 2014

@limetka713 no ja neviem, ale zmenil sa partner k horsiemu. Ako kebys i nedaval uz taky pozor, co mi povie,a ko zareaguje. Asi si bol uz isty. Predtým sme byvali par rokov spolu a daval si pozor, ci zvýsi hlas, bral viac ohlad na mna. Po svadbe si chcel dost vela privlastnovat a vsetko riadit: financie, nákupy, vyjazdy s kamarátmi. Samozrejme mne sa to nepacilo, svoje som mu povedala-vzdy slusne a on hned, že ci ma byt pod papucou 😖 Asi si chcel nieco dokazat, chlapske ego.
Dlho sme si zvykali na stav manželsky, že jednoducho nie som jeho majetok, a pokial sme zaviedli urcite pravidla, ktoré vyhovuju obom. Potom pochopil niektoré veci (zial nazor na financie mame odlisny) a uz je ok. Stale ma mal za akokeby decko, ktoré treba kontrolovat.

martavrazbova
25. feb 2014

@svetluska82 No - a sme presne v jadre problemu - nikto nie je nici majetok a tak sa nesmieme k nikomu tak chovat a ani nikomu dovolit, aby sa tak choval ku nam. Vlastnicke vztahy patria do inej kategorie - rozhodne nie do vztahu

svetluska82
25. feb 2014

@martavrazbova no trvalo cca 2 roky pokial si to moj muz uvedomil🙂

martavrazbova
25. feb 2014

Moj spociatku tiez ziarlil (tiez prejav vlastnictva a nedovery). Potom sme dlho do noci sedeli a debatovali na temu ziarlivost, majetnictvo a pod. Vysvetlila som mu, ze ma jeho nedovera uraza a ak v tom chce pokracovat, potom by to nemalo vyznam. Nastastie je manzel velmi inteligentny clovek a pochopil. Toto bolo pred 20-timi rokmi. Tie "zbehli" ako voda. Dnes je nas vztah taky ako bol, ked sme zacinali. Obaja sme pochopili, co ho "zivi" a obaja velmi dobre vieme co by znamenalo upadnut do stereotypu a zvyku. Vsade, kde sa pohneme, robime "estradu" - dokonca aj pri vaznom jednani v banke. Raz sme prisli do banky riesit cosi s uctom asi okolo 5-tej a tak sme sa tam "zakecali, ze sme si nevsimli, ze uz je 6 a banka mala zatvarat - teda oni aj zatvorili, ale pri stole s nami sedelo dalsich asi 5 zamestnancov banky a debatovali sme (a rehnili sa) asi do pol 8-mej. Myslim, ze nas tam uz vsetci poznaju a ked prideme cokolvek vybavit, tak hned tam na nas od prepazok kyva viac ludi, aby sme prisli vybavovat prave ku nim.
Pritom - nas vztah bol (podla nasho okolia) velmi rizikovy. Manzel je o 14 rokov mladsi a bral si ma s dvoma detmi v pubertalnom veku. Spolu mame 18 rocnu dceru, ktora sa s nami teda tiez nenudi...
Drzim Vam palce a velmi Vam zelam, aby Vam s manzelom vychadzalo vsetko tak, ako chcete.

vieri22
25. feb 2014

a čo by ste povedali na takého človeka, ked sú mu trápne moje reči a riešením je idem preč./napr. k mojej mame, ku kamarátovi/... a nebudem ťa počúvať

kofoluska
25. feb 2014

@vivienkaa Moj byvaly sa uz zenil s tym, ze vedel, ze to nebude fungovat. Jeho manzelka tiez. Mali v tom jasno, ale dohodli sa, ze teda pre rodinu zahraju divadielko. Rozviedli sa myslim do roka po svadbe. Proste ked to nende, tak to nende. Co narobis....

maria1989
26. feb 2014

@vivienkaa pozerám, že sa už neozývaš... s mužom si sa rozprávala, čo si o tom myslí? 😉

blue_eyes
26. feb 2014

Dcerin krstny sa rozisiel s manzelkou mesiac po svadbe ked uz bola tehotna, takze mozne je vsetko...

Strana
z3