Situácia so švagrinou
Ahojte potrebujem sa vyrozprávať lebo ma porazí.som mamička na materskej dcérka mala teraz v septembri dva roky a mám švagrinú mužovi sestru ktorá má rovnako starého syna..v sobotu sme sa stretli u svokry a švagriná začala rozprávať že je teraz v jednej firme neďaleko nás možnosť privyrobiť si dve hodiny týždenne a 4 hodiny cez víkend že sa tam prihlásila aby prispela do rozpočtu na brigádu a že prihlásila aj mňa že od polovice mesiaca začíname. Hovorím že prosím??!! Že však hádam nechcem celú materskú sedieť len doma že aj nám treba peniaze a je to normálne že mamičky na materskej si privyrábajú všelijako aby celá ťarcha financií nebola len na mužovi..pýtam sa že ako to ze má niekde nahlásila bez môjho súhlasu a vedomia že či som ja nesvojpravna a že keby som chcela pracovať tak si viem nájsť brigádu aj sama..tak teraz žienky je na mňa urazená lebo ona sa za mňa prihovorila s dobrým úmyslom že si pomôžeme.pritom nám. To vôbec netreba a ja s ak tomu staviam takto.. tak už som po rodine za nevďačnu a lenivu..🙈
@zmrzlinka2021 áno a bude o nej po celej rodine roznášať , že je lenivá.🤦♀️🤦♀️🤦♀️ A navyše , to je svagrinin problém , že robia deti a nemajú nato, nie jej. Ja osobne keby som mala už pri prvom decku chodiť po brigádach , lebo chlap nezarobí , viac deti si nerobím. Ona ju slušne odmietla!! To švagriná nemá čo komu dohadovať brigády , mohla napísať kamarátke a vec vybavená.
@annamalaga a vadi ti ze ti niekto povie ze si leniva?
lebo mne nie 😉
Moja identita nie su nazory druhych ludi
@zmrzlinka2021 tak led je to pove do oci tak ok ale ona ju ohovara po rodine a to je cez ciaru a vobec sa nema co starat ci ona robi nerobi atd si zober ze jej pracovny pomer trva a takato brigadka je moze poskodit pri materskej pri druhom dietati (o niekolko tisic eur )
@zmrzlinka2021 áno súhlasím úplne ale viete keď niekomu slušne raz poviete druhýkrát slušne poviete a ten dotyčný to aj tak nepochopí a robí ešte z vás tu zlú tak to kus človeka už vytočí..ja niesom impulzívna že hneď za všetko vyletim ale zas odtiaľ potiaľ
@zmrzlinka2021 ako vies ze ju neodmietla slusne? Su ludia ktorym mozes 10x na tu istu vec povedat nie dakujem a stale si idu svoje a snazia sa vynutit to svoje a ked im nepodlahnes este sa urazia. Pritom sa v prom rade svagrina nemala angazovat zapisat ju na brigadu bez jej vedomia a suhlasu. A este z nej bude po rodine robit lenivu a nevdacnu. Lebo si dovolila žit podla svojej vôle. To Proste musi byt primitivnejsi clovek co si toto dovoli. A takym treba nastavit hranice asertivne.
@miadi je taka technika - obohrata platna. Proste "nie, dakujem" a neriesim, davam do krabicky v hlave "nedolezite"
@miadi @loginexistuje - lenze reakcie a spravanie druhych neovplyvnite a druha vec, nemozeme sa pacit kazdemu. Jedine na co mame vplyv su nase reakcie a nase rozhodnutia. To ze ma niekto ohovara predsa vypoveda nieco o nom, nie o mne. Ja mam pravo sa rozhodnut, mam pravo povedat "nie", mam pravo nevysvetlovat a je uplne OK, ze niekto s tym nebude spokojni, pripadne sa bude snazit so mnou manipulovat, ja mam pravo trvat na svojom rozhodnuti a necitit sa vinna. Bude ma niekto povazovat za nevdacnu a lenivu? OK, ma na to pravo, je to ale len jeho realita, nie skutocnost. Najlepsie je tieto veci si absolutne nepripustat, a nenechat sa nikym deptat.
Vzdy plati, nemozeme byt pre kazdeho "za pekne".
@autorka ja nepoznam tovju svagrinu, cize neviem jej zamery, iba som dedukovala z coho si pisala, ze proste ona zmysla inak, a myslela si, ze aj "vam pomoze" a len nechape, ze odmietas taku skvelu moznost si zarobit. Ty si zarobit nepotrebujes a tu vznika vzajomne nepochopenie. Treba si proste stat za svojim a skus tu techniku "obohrata platna" - bez emocii, bez grimas, bez zvysovania hlasu vzdy zopakovat to, co chces, nechces, suhlasis, nesuhlasis.
@zmrzlinka2021 jedna vec je si to nepripustat a ina stanovit si hranice a jasne ich komunikovat
mne tiez svokra povedala ked mala mala tri mesiace ze nemam visiet nikomu na krku a mam ist robit (robila som do nastupu na matersku a popri tom som kontinualne s vynimkou tyzdna ked som porodila som doucovala denne matematiku vysokoskolakov
proste blbcovi nevysvetlis to chapem ale zasa netreba si nechat na sebe drevo rubat a nechat sa osocovat
Proste na tvrdo oznam , nejdem brigádovať s tebou drahá švagriná!!!! My mame dosť peňazí , ďalšie dieťa mat nemôžeme , tak si chcem užiť materskú a prajem šťastnú brigadu a vybavené
@loginexistuje ako nepoznam tvoju svokru, ale poznam urcity prototyp ludi, ktori proste nechcu chapat a vlastne im na tvojom nazore ani nezalezi. Ja som si povedala, ze nedam tymto ludom priestor na to, aby som sa ja trapila, ja rozculovala, ja sa snazila ich prehovarat, hladat u nich pochopenie, porozumenie - proste ked zistim, ze niekto takto uvazuje, tie reci musia ist mimo mna. Ucim sa to aj ja, ale fakt je dolezite nebrat si veci osobne. Proste tych ludi neporiesis, ty musis poriesit seba, aby si ty bola OK, aj ja, aj autorka.
Teda mňa by toto celkom rozosmialo keby mi švagriná zahlási že ma prihlásila na brigádu 😂 a určite by som hľadala aj skrytú kameru lebo toto mi príde absurdné 😅 Švagrinú jednoducho a jasne pošli do teplých krajín 😀
@zmrzlinka2021 moju svokru by si ani nechcela spoznat to mi ver hej jasne ako pri niektorych to nema zmysel riesit s tym plne suhlasim ale toto je pre mna ina situacia ona ju prihlasila na brigadu (co ak ju oni zasa prihlasili cez soc poist ako brigadnicku ze to bolo oficialne) su proste iste veci hranice kde sa treba uz jasne vymedzit proste u svagrina aby nebola sama ze musi od dietata ist upratovat brigadne zatiahne do toho i svagrinu ved to je chore toto nie su uz len reci ale ona ju uz prihlasila niekam muslim ze aj ty hadam vidis ze to je uz za ciarou (ze to nie su len blbe reci) a ak to nevidis a ides si svoje tak plati axioma 1 a nema zmysel dalej reagovat z mojej strany na tvoje prispevky
@loginexistuje ináč môžem sa opýtať , že ak jej beží pracovný pomer a nedajbože bola vedená ako brigádnicka cez sociálnu poisťovňu , čo sa jej môže týmto stat ?
@loginexistuje myslela som si ze sa chapeme, ze je to cez ciaru - ved to zdoraznujem viackrat, len ja vnimam mozno iny druh reakcie ako ty, kedze ja uz vo svojom veku - 37 rokov kopec hovadin neriesim a neplytvam na ne svoju energiu a cas. Proste box "nedolezite" 😉
By som si so ´zaujatím´ vypočula prednášku a potom jej popriala príjemné brigádovanie s tým, že ja už program na víkend mám. Koniec debaty😉
@petamich
@elizabet173
@h2
Ja som napísala,že potom ŽENY (nie autorka)tu vypisujú,ako chlap nechce zostať s dieťaťom sám,že sú závislé-financne od manželov atd .Je tu milión tých istých tém.A hlavne keď ťahajú ako to nazvať reťazové materské..Mne je šuma-fuk,ci chce alebo nechce ísť autorka privyrobiť si,ja som napísala,že mňa by to potešilo,keby švagriná na mňa myslí a ešte aj vybaví opatrovanie....!
To je môj názor.Fajt nerozumiem,pokým sa tu vyjadrí trochu iný názor ako má 98%zien,už sa tu útočí....
@zmrzlinka2021 súhlasím úplne s Tebou a tvojimi príspevkami.Ale len tak ma napadlo,či švagriná chce ísť na brigádu s niekým blízkym,ktorému navyše môže pomôcť.Chceli by to vedieť aj názor švagrinej a autorkinho muža.Mozno sa jej chlap mohol niekedy pred mamou,sestrou,bratom... posťažoval,že nezarobí v tom okamihu toľko koľko si predstavoval a mozno to už nedáva byť v robote od nevidím-do nevidím....Tak sa moZno toho švagriná chytila a chce pomôcť....MOŽNO.
Veľa chlapov maka,ale za akú cenu,za cenu zdravia, spánku,celkovej vnútornej pohody.Nechcu ukázať žene,že to už nedávajú.
@zabka1124 do čerta, omylom som si to zmazala, tak ešte raz.
V tom máš pravdu, ale čo s tým má táto téma? Tu vôbec nešlo o to, že máš iný názor, ako 98% žien, ale o to, že to nemá s touto témou nič spoločné. Keby sa autorka pýtala, či má dieťa nechať manželovi, kým bude pracovať, tak by s tebou drvivá väčšina žien súhlasila, okrem toho iniciatívna švagriná, ktorá sa do všetkého mieša ako vegeta, jej už vybavila stráženie dieťaťa svokrou. A ani netušíme, či v čase, keď by mala byť na tej brigáde, nebude jej manžel v práci. Autorka rieši niečo úplne iné. Mňa by potešilo, keby švagriná na mňa myslela, ale najmä, keby mi najskôr zavolala a nechala ma rozhodnúť sa samú a najviac by ma potešilo, keby mi nevnucovala svoje názory a nerobila veci za mňa bez môjho vedomia. Ty tu miešaš hrušky s jablkami, autorke sa nepáči, že švagriná niečo rieši bez toho, že by sa jej spýtala a rozhoduje za ňu bez nej, ak by mali finančné problémy (čo zrejme nemajú, keď uvádza, že jej manžel zarobí niekoľkonásobne viac, ako manžel švagrinej), tak položí otázku ináč, nie? A v každom prípade by to riešila s manželom, nie so švagrinou, tá sa nemá čo starať do chodu ich rodiny. Jediné, čo mala urobiť, spýtať sa jej - počúvaj naskytla sa mi taká možnosť ísť si privyrobiť za takých a takých podmienok, nechceš ísť tiež? To je celé a nie rozhodovať za ňu. Nechápem, na čo tu splietaš reťazové materské, absolútne o to v tejto téme nejde
@zabka1124 autorka spomínala , že ma odrobene dostatok rokov dopredu. Za ďalšie , o dieťa sa snažili 5 rokov, to je dosť dlhá doba nato, aby si materskú užila naplno. Za ďalšie autorka pisala , že ďalšie deti mat nemôžu , to znamená , že o take 2 roky už bude makať v práci naplno. Za ďalšie svagrinin chlap zarobí 1/4 doho čo jej , to znamená , že autorkin chlap má dobrý príjem , netreba sa jej teda mrkotit po brigádach. A ešte jedna vec, je rozdiel mať jedno dieťa a 3 deti. Ak svagrinin chlap nezarobí , je jastné, že švagrinej je dobrých aj 100€ , čo zarobí , ale to nieje autorkin prípad ani problém. Jediný problém vidím vtom , že švagriná závidí autorke jej život , nerozumie tomu, že niekto môže mat viac peňazí , preto sa ho pripadne zdražovania nedotknú tak, ako nízkopríjmové skupiny, kde asi jej švagriná patri. To ale nieje autorkin problém.
Ináč autorka, čo nato tvoj manžel ? Už si mu hovorila, že jeho sestra sa stará do toho, do čoho jej nič a vybavuje brigády aj tebe! Že treba asi sestre pekne žalúdok vyčistiť.
@loginexistuje no to by som sa este na autorkinom mieste pozrela ak by ma niekto prihlasil do Socialnej poistovne na zaklade zmluvy, ktory za mna podpisala svagrina 🤷♀️ ved to ma predsa nejaku postupnost a urcite sa podpisuje zmluva/dohoda, cize bud to bolo dohodnute iba ustne a tym padom sa bude dokument podpisovat neskor a nikam ju nahlasit nemohli alebo ak to podpisala svagrina a ma to nejake dosledky, tak to je tak na podnet na viacere institucie akym sposobom sa tu uzatvaraju zmluvy
akoze takuto svagrinu mat 🙃
Manžel bol nahnevaný rovnako ako ja on nikdy so sestrou dobre nevychádzal takže tiež trošku vypenil ..muž je rád že som doma tiež mu to vyhovuje že sa o malú starám a že budem doma celé tri roky..keby bolo na ňom nechal by ma doma aj ďalšie tri roky..lebo vie ko veľmi sme túžili mať dieťa teda hlavne ja..a koľko sklamaní frustrácie sme zažili a koľko bolesti z dvoch potratov. Švagriná je proste ten typ ktorý musí neustále riešiť životy druhých a starať sa a rozhodovať za druhých..často nám zvykne diktovať čo a kedy máme robiť a keď jej to neprejde tak sa urazí
Ináč teda gratulujem k vytúženému bábätku , uzi si materskú , máš fajn chlapa a podporu vňom, čiže oznam švagrinej , že na brigadu nejdeš. Chceš si užiť malú.
možno jej práve týmto dáš jasne najavo, že o sebe a živote svojej rodiny rozhoduješ sama. S úsmevom, bez ďalšieho vysvetľovania a nech si zbytok rieši ako chce
Vysvetlila ti, prečo ti nezavolala predtým, ako ti tú brigádu dohodla?
Ako keby bola autorka nesvojprávna. Takýchto ľudí milujem, čo sa starajú do niečoho, do čoho ich absolútne nič nie je. @autorka a ako reagovala tvoja svokra?
@katkati nie že ona to brala automaticky že budem súhlasiť že však ktorá žena by si nechcela na materskej privyrobiť keď môže..
@acrobaleno svokra je neutrálna ako vždy ona sa nestará ..a hlavne sa švagriny bojí..vlastnej dcéry..takže tak..

Autorka, su veci, ktore sa daju riesit aj bez zbytocneho cirkusu. Slusne povedat - dakujem ti, ale ja nemam zaujem o brigadu. A na otazku penazi - dakujem, ale mame peniaze.
Tvoja svagrina pravdepodobne nema dostatok financii a preto sa musi obracat, a hlavne tesi ju, ze dokaze si najst nejaku moznost zarobit a potesi ju, ked tuto moznost dopraje aj niekomu inemu.
Ty zas patris do inej kasty, mas ine moznosti, ine financie, ak hovoris o 1/4 prijmu jej muza zo zarobku tvojho, tak ak jej zarobi 1000 eur, tvoj 4000 eur a to je rozdiel.
Niekedy fakt staci slusne podakovat, bez invektiv, drzosti, ale aj s pochopenim druhej strany.