Skúsenosti s používaním dvoch krstnych mien z bežného zivota
Ahojte,
Chcela by som poprosit o pomoc. Moj syn má meno s ktorým sa neviem stotožniť, prehovoril má nan manzel, od zaciatku som nebola spokojná, všetci tvrdili že si zvyknem...prešlo trištvrte roka a nielen že som si nezvykla, neviem ho oslovovat, vadi mi už aj keď ho oslovuje niekto iný. Preplakala som už veľa nocí, je to hrozný pocit...Manzel pochopil že je to vážne...Riešenie je pridat druhe meno. Prosim viem ze teraz je vela deticiek s dvomi menami, ale chcela by som vedieť či je tu niekto dospely, čo má už dlho dve mena...vy alebo vas manzel..ako je to na úradoch, ak máte dve mena...ako znie vas firemny email, co mate na vizitkach, na bankovej karte, ako sa predstavujete, ako vnima okolie ze mate dve krstne mena..proste ci su nejake problemy v beznom zivote. Kedze nikoho takeho nepoznam, neviem si to predstaviť a nechcem synovi skomplikovať zivot... staci ze sa navzdy budem trapit ja...dakujem
My mame Emu ,volame ju Emina...pred porodom manzel navrhol 4 mena a urobili sme kompromis..Ak budeme mat druhe tak mena vyberam ja...A nechapem ako moze byt niekto donuteny dat dietatu ine meno ako chce.Ved ako chcu dalej partneri fungovat ked ss nevedia dohodnut ani na mene...ja tomu nechapem
Kamošku všetci volajú Aďa(ešte aj domáci) a pritom v papieroch má pisane Maria
@0kristina0 lebo mne sa to stalo tiez. Dali sme meno, ktore sme spolu vybrali a na druhy den v porodnici na nu pozriem a vravim si: "dokelu, ved toto je Izabela". Aa to sme Izabelu ani na zozname vybratych mien nikdy nemali. Ale co uz, ma to povodne planovane,nastastie asi po tyzdni som sa s nim stotoznila.
Zmenila by som meno..nech si myslí kto chce čo chce
Ak ti tak velmi vadi synovo terajsie meno a uvazujes, ze mu pridas dalsie, tak to urob. Ja by som to ale urobila tak, ze to terajsie by som dala na druhe miesto a to nove by bolo prve meno. Kedze ma len 9m, je evidovany len u dr a mozno zopar malo inych evidencii (vyhoda je, ze este nechodi do skolky, skoly atd, cize cim skor, tym lepsie). Vsetci co synceka spoznaju neskor, ho mozu volat prvym menom, teda tym, ktore sa tebe paci a rodina a ti, co ho poznaju uz teraz, si mozu vybrat, ci ho budu volat ako doteraz, alebo novym menom. Cim bude starsi, tym viac ludi ho bude volat prvym, tvojim vysnivanym menom a ty budes spokojna.
Ja pridám príhodu z nasej dediny. Bolo to veľmi dávno, zúčastnení už nežijú. V jednej rodine sa narodil syn - hrdý otec mu dal svoje meno - Ján (nič nezvyčajné), potom sa v tej rodine narodili 2 dievčatá a neskôr ďalší vytúžený syn... Kým ho otec išiel zapísať na matriku, syna poriadne zapil a na matrike mu dal meno po sebe. Takže mali 2 synov s rovnakým menom. Staršieho volali Janik a mladšieho Gusti.
Druhý pripad (sestrin spoluziak): keď bol malý, ktosi sa ho spýtal na meno a on povedal "sanky". A odvtedy ho volajú Sanky (má 31r.)
Takže meno sa nemusí úradne zmeniť, dá sa to aj bez toho. Ale pokiaľ ťa naozaj až tak neskutočne irituje, že ho ostatní volajú tým menom, tak mu ho zmeň! Ja by som mu ako prvé dala nové meno a to pôvodné až ako druhé v poradí - myslím, že by to nemal byť problém.
@alienkami prve meno je to ktore ma, ked niekto ide pripisat druhe meno, je az druhe. A je uz len na ludoch ktore budu pouzivat
@veronikastrickova ale ak sa dá zmeniť meno celkom, tak sa dá zmeniť aj tak, že sa dajú dve mená v inom poradí, či?
Je to problem ale da sa riesit jednoducho ho zmente a na nikoho neprihliadaj aj ked ja byt otcom tak mi je to luto ale zvykne si podla mna to treba urobit teraz kym to nevnima co najskor ale ja mojho 2 roc. Tiez nevolam skoro vobec menom jednoducho ho volam anjelik milacik dupko bubo bobo... Moj ma krasne meno sama som mu ho vybrala uz ked som otehotnela ale tiez si myslim ze mozno by mu pasovalo skor ine nejake tradicnejsie ale neriesim aj tak je to moj najvacsi poklad na svete a myslim ze krstne meno by mala vyberat vzdy zena prednostne ak sa dvaja nezhodnu lebo ona ho nosila 9 mes ona ho v bolestiach rodila kojila.... Su viac prepojeni a su castejsie spolu vacsinu dna a preto by sa malo meno zene pacit
@bubiky ja poznam chalana ktoreho od jak ziva volaju julo vsetci aj rodina manzelka deti a pri tom je to uradne Dusan! 😅
@alienkami nie neda sa to tak. A to nieje zmena ale iba pripisanie.
Kľudne mu zmeň meno, aké sa ti páči, máš na to plné právo. Alebo ak chceš nechať aj pôvodné, tak ho dajte ako druhé a to nové dajte prvé, lebo väčšinou sa oslovuje prvým menom (u lekára, v škole...) Meno je veľmi dôležité. Ja som sa mala volať Lucia, ale na radu cudzej osoby mi dali Zdenka. JA som to meno až do dospelosti neznášala, lebo ma každý volal Zdena. Aj teraz sa mi občas stane, že ma tak oslovia a nenávidím to. V mojom mene mi vždy veľmi chýbal ten "neutrálny" ekvivalent. Závidela som všetkým Zuzanám, Katarínam a pod.
@okydana pridala by som mu to meno čo sa tebe páči do rodného listu a dala ho na prvé miesto a čo si pomyslia ostatný by mi bolo úplne jedno, jediný názor by ma zaujímal a to manželov. Mňa celé okolie tlačilo aby sa malý volal Lacko, manžel aj obaja dedovia sú Ladislavovia. Od začiatku som to odmietla, ku koncu tehotenstva som už bola na otázku mena úplne alergická, lebo s manželom sme chceli Tomáša. Tak som každému začala odpovedať,že taká sila neexistuje,čo by ma donútila dať Ladislava. Stále ma hlavne svokra presviedčala, no ale nedala som sa, mám Tomáška
@okydana ja som bola na tom podobne a ked mal maly rok tak sme sa rozhodli mu pridať meno a odftedy ho všetci volaju len tyn pridanym aj kamarati hned ked prišiel do školky tak sa nas opytali ktore použiva na ktore je zvyknuty mi sme povedali to pridane a všetci ho volali tak v škole sa podpisuje od 1,triedy len pridanym menom a priezviskom a nikto s tym problem nema on vie že ma dve mena ale používa len to čo sme mu pridali a všetci su spokojní 🙂
@luciola píšeš, že vy ste sa rozhodi, ale autorka sa chce asi sama rozhodnuť, keby sa rozhodli spolu, je to OK, a aj mu tak budu hovoriť, ale ked to zmení, a ona mu bude hovoriť jedným menom a muž druhým to je tiež normálne? to mi je teda divné. normálne je mať viac mien, ale nie, že pre mamu je to a pre otca zas inak, či?
@osky hmm tak tohle bych teda nebrala, jakože já to dítě vynosím a porodím je víc, než otec? ¨jak můžeš napsat, že já jako matka mám větší právo na výběr jména pro dítě než otec!? vždyt to dítě je nás obou, měli bychom se teda dohodnout a pokud ne, tak nějaký kompromis a ne že já si jen protože jsem matka, prosadím svoje. a co když pak bude mít se jménem problém manžel? to podle tebe má smůlu a žádné právo?............. tebe bych teda za matku svých dětí nechtěla. protože jako otec bych měla tak akorát povinnosti-nosit peníze, ale jinak držet hubu
Ahoj, meno uplne zmen...nech sa tvoje milovane dietatko vola ako sa tebe pači....nech to druhe meno nemusis cely zivot pisat a pripominat si....aby si uz bola spokojna a stastna...aj dietatko bude stastne, len ked je spokojna mamička......JE TO NA CELY ZIVOT.....takze smelo dotoho....drzim palce 😉
@anickabasnicka 😆😆😆😆😆😆
Si si zinterpretovala nieco co nepisem.
Jasne ze sa treba dohodnut.
Ale ona sa praveze nechala dotlacit nielam.kam.nechcela.cize to je lepsie?
Podla teba ma teda väcsie pravo otec?
Mali zvolit kompromis.mena ktore sa pacia obom.
Ale ja ked cely zivot mam vytipovane mena,tak samozrejme ze nedam.nejake ktore sa mi vyslovene nepaci.
A co ma s menom.tvoja posledna veta???
Nosit peniaze a inak drzat hubu?????
Nepoznas ma a toto napises?
Trochu odvazne....
Ale chapem ze väcsinou je to opacne-väcsinou drzia hubu zeny.
Preto ma teraz zafavatelka otazky tento problem.
Pretoze lubila svojho muza natolko ze sa dala zlomit a drzala hubu....
U nas v rodine sme rovnopravni.vieme sa dohodnut.😉
@anickabasnicka Pokial si manzel presadi meno, ktore jeho manzelka vyslovene nechce, a je s tym absolutne spokojny (az doteraz), tak je asi vidiet, kto musi v tomto pripade drzat hubu. Podla mna nasilu nieco presadzovat, s cim druha strana nesuhlasi svedci o tom cloveku dost.
Narozdiel od niektorych si nemyslim, ze to je taka banalita, je to na cely zivot. A ja si myslim, ze ano, zena ma vacsie pravo na vyber mena ako chlap, ale ma to byt kompromis. Tiez by som nedavala meno, s ktorym otec nesuhlasi.
@mircalla
@osky neupřednostnuji ani ženu ani muže. jen se mi nelíbí a vyloženě jsem na to alergická, když někdo tvrdí, že žena má větší právo na dítě-třeba při výběru jména, než muž, jen protože to dítě porodila. pak ať nechce po chlapovi, aby kromě nošení výplaty ještě přebaloval plínky. když má žena na něj větší právo, tak at se logicky o něj víc i stará.takhle jsem to myslela...... podle mě má autorka problém s tím jménem jako takový. měla by si udělat pořádek nejdříve sama v sobě a pak měnit jméno.stejně mu ve finále každý bude říkat tak jak se mu bude hodit. můj syn je jan, všichni doma mu žíkáme janíku nebo jeníku, ale ve škole to byl honza, protože tady je jan= honza. a mohla jsem se i na hlavu stavět....moje kolegyně v práci mi hned při představení řekla, že měla jednu jednu známou anču, která ji cosi provedla a ona měla problém mě vůbec oslovit. prostě averze vůči tomu jménu..
takže jako první by si měla tazatelka říct, proč a jestli je nějaké řešení jiné než hned měnit jméno....a že se dala donutit, je svéprávná, manžel ji nestál s pistolí u hlavy, takže nemusela souhlasit.možná jen to, že to jméno vybral manžel a ona neměla poslední slovo, možná že v tom je ten zakopaný pes, který pisatelka nemůže překousnout. to vědomí, že není po mém,ale jak si manžel přál ...........a ona ted bude prosazovat svoji verzi proti manželovi? jak dlouho se takhle budou přetahovat, kdo je povinný ustoupit
@anickabasnicka ja som alergicka na tvoji poznamku o noseni prachov. u nas totiz nosim prachy ja a robom aj vsetko ostatne. takze si nepausalizuj svoje stereotypy. opakujem meno ma byt vysledkom dohody
@mircalla nic se nesnažím paušalizovat, zároven ale nejsem součástí vašich domáctností,jak mi už tady bylo řečeno, takže se řídím podle většinového předpokladu, kdy v rodině výplatu nosí především muž. jestli i s tímhle máš problém, tak radím nečíst moje komentáře, protože ti zřejmě nedělají dobře
@okydana toto je veľmi smutná situácia. Vieš, hovorí sa Nomen=Omen... S menom sa spája náš osud. Máme ho od narodenia. Dávaš do toho energiu, akoby si nedokázala prijať svoje dieťa také, aké je. Problém fakt nie je v mene, ale v tom, že ty si sa na meno nechala "prehovoriť", aj keď si s ním nebola stotožnená. Malý za to ale nemôže. Je to voči nemu veľmi nespravodlivé. Ja neviem, keby som sa po rokoch dozvedela, že mi mama doplnila meno, pretože sa jej to moje nepáčilo, veľmi by sa ma to dotklo.
Moja dcéra má takto meno podľa nápadu môjho muža. Vtedy začínalo byť veľmi v móde (aj keď v kalendári je už dlho), má skôr latinský pôvod a používajú ho skôr v zahraničí. Ja som chcela také obyčajné slovenské. Tiež som sa nechala prehovoriť, ale nikdy by mi nenapadlo to meniť. Vytvorila som si z neho slovenskú zdrobneninu a tak ju voláme aj dnes, keď má 16 🙂 Prečítala som si o pôvode jej mena, našla svätice ktoré ho nosia... jednoducho, našla na ňom rôzne pozitíva. Ale synovo meno som už vyberala ja 😁 A všetci spokojní
@anickabasnicka Tak ja mam pocit, ze zijeme v 21. storoci a aspon ludia, co poznam, tu vyplatu nosia obaja. Nerobme z muzov chudakov, vacsinou je to ten, co ma hlavne slovo, pripadne je to 50/50, malokedy je to zena, co robi rozhodnutia bez muza, skor to byva naopak
Moje deti maju dve mena Mathias Jan, Nella Anna a Nicolas Juraj, Volame ich vačšinou prvým menom, ja ich volám niekedy ale len doma v sukromi Mathiasa Maťko, Nelli Anička a Nicolasa Ďurko. Najmladší je autista, on reaguje len na Nicolas, no tí starší sa už sami predstavujú oboma menami. Raz prišiel Mathias zo školy s tým, že sa mu deti vysmievali, že má dve mená, tak som mu to vysvetlila tak, že on ma dvoch anjelov strážnych, chránia ho obaja a jeho kamarátov len jeden. Odvtedy je hrdý na to, že má dve mená. U Nelli je to rovnako. Druhé meno som dala deťom po mojich a manželových starých rodičoch z úcty k nim a jasné, že aj preto, že sa mi tie kombinácie mien páčia. Nikdy som to neoľutovala. Manžel s tým na začiatku stotožnený nebol, keď mal vyplňovať v práci ich údaje, ale už si zvykol.
@anickabasnicka ako proti manzelovi, ved sama v uvodnom prispevku pise, ze to pochopil a to si ja teda vysvetlujem, akoze suhlasi so zmenou.. ja nechapem, preco v kazdej otazke sa vzdy najde niekto kto ide analyzovat cele vztahy..

Nemala si suhlasit.neviem co to mate za muzov ze by ste sa nevedeli zhodnut spolu na jednom mene.druhe meno by som mu uz nepridavala ani nemenila.a neviem z akeho dovodu nechces to meno prezradit