Slabá opora v manželovi a rodine
Ahojte,
Dlho som premýšľala, či to napíšem ale potrebujem sa vykecat. Dlho som chcela babatko pomaly od svojej 26tky a nedarilo sa.po asi 5 rokoch sme zistili, že
ze problém je nie len u mňa ale aj u manžela a musíme ísť na ivf. Po druhom ivf som otehotnela a mam vytuzenu dcérku. Vedela som, že materstvo je krásne a samozrejme ide ruka v ruke so starostlivosťou a zodpovednosťou a ďalšími vecami ale nevedela som, ze, nebudem mat takú oporu a pomoc v muzovi. Keď ma volno malej sa venuje, hraje sa s ňou..zo začiatku mí pomáhal z časti aj v noci ale po krátkej dobe uňho nastal kolaps a odp z únavy..skončil v nemocnici aodvety mi v noci nepomáha. Vstávam sa k malého a cez deň mi ona nedá dostať, aktuálne má 4 mesiace.mamu mam 70 ročnu tak pomoc ani nečakám,.svokra je do všetkého čo je ľahké ale od náročných veci dáva ruky preč. Povedzte mi v krátkosti ako sa môžem dať dokopy keď som nonstop unavená nervózna nasrata a potom to prenasam aj na dieťa.. úprimne poviem, že som nečakala, že nebudem mat v chlapovi oporu.nie sme spolu rok ale 14 rokov celkovo...som zúfalá z toho ako sa cítim
@jjanulienka áno ma cez týždeň 2 dni voľna po 12tkach z toho riesi iné veci. Po zvyšok týždňa plus víkend je stále v robote
neviem, či som pochopila, ale pokiaľ chodí do práce a evidentne to nezvládal, tak by som ani nečakala, že mi bude v noci pomáhať. Neviem, či dcérka náročné bábo, ale pokiaľ máte jedno dieťa tak pokojne si sňou lahni aj cez den a skúste sa dohodnúť, že nech ide sem tam na 2 hod na prechádzku a ty využi čas...
No tak vieš ale to je také, počas pracovných dní asi nič iného moc nestihne a cez tie dva dni voľna to potom doháňa
V prvom rade si treba určiť priority, pokiaľ bábetko v noci zle spáva, spi s ňou aj cez deň. Ak mal manžel kolaps, pravdupovediac ja by som ho šetrila. Asi má toho dosť aj v práci. Ty si doma, žiaľ v prvom rade sa musíš o dieťa postarať ty. Ja mám dve deti a teda som nikdy žiadnu pomoc od rodiny nemala. Ale manžel sa snažil ako-tak pomáhať, v noci som k deťom vstávala iba ja. Pokiaľ to nedávaš a si unavená, vypusti domáce práce a varenie, prípadne si niekoho zaplať aby ti s tým pomohol. Ak by občas manžel zobral malú aspoň na prechádzku aby si mala čas aj sama pre seba , bolo by fajn. To by určite urobilo dobre aj jemu. Držím palce, hlavne sa snaž ukludniť a aj dieťa potom bude kľudnejšie.
Nerob veci ktoré môžu počkať, uľahči si čo sa dá. Nemusíš robiť celý deň animátora. Ak muž odpadol z vyčerpania tak nechápem čo od neho chceš? Nechaj ho vyspať a keď príde z roboty strč dieťa do kočiara a pošli ho na prechádzku. Viac by som od neho nechcela. Iba ak chceš aby zase odpadol alebo niečo horšie.
@kamoska_z_konika Je kopa žien, ktorým muž v noci nevstáva k dieťaťu a to ani nemá problémy, ako tvoj, že skolabuje a skončí v nemocnici. Nechcem to nejako zľahčovať, ale máte jedno dieťa, musíš to proste zvládnuť. Má 4 mesiace, to je vek, kedy začal môj syn v noci lepšie spávať, tak snáď to dlho nepotrvá ani u vás a bude lepšie. Ináč ti viem poradiť len to, že keď dáš dcérku spať cez deň, pospi si aj ty, alebo aspoň polež, oddychuj. Lebo veľa žien má pocit, že keď dieťa spí, musia využiť ten čas na domáce práce. Ale to všetko počká, dôležité je, aby si ty a dcérka boli v pohode.
@h2 vies, ale to, ze skolaboval, neznamena, ze cely zivot nemusi nic robit. Kolko postihnutych matiek vychovava deti a venujem sa im napriek ochoreniu? Chlap raz skolabuje a cely zivot sa tvari ako invalid. Moj muz normalne funguje a stara sa o rodinu a dieta a to ma 100x horsiu diagnozu.
Skolabovat moze vlovek aj z toho, ze nepil dostatok tekutin, z nevetranej miedtnosti..atd. Takze ak tam nie je vazna dg nechapem, preco by sa nemal starat? Teraz budeme cakat kym neodpadne z vycerpania matk?
@stanulienkat Netvrdím, že nemusí nič robiť. Ale pokiaľ má takéto problémy, nočné vstávanie k dieťaťu by som po ňom ja osobne nechcela. Cez deň sa o dieťa stará, aj to je viac, než tu pomaly denne čítam, že chlap sa o deti ani neobzrie (o domácnosti ani nehovoriac).
Co najviac si to zjednodus. Ked nechces vstavat, daj si dieta s vami do postele. Cez den chod na prechadzku s kocikom kym dieta spi a vycisti si hlavu. A manzel ked sa teda stara pocas dna tak mu ju nechaj ty si chod niekam oddychnut - masaz, manikura, sport (cololvek ti robi radost)
Btw. povedala by som, ze vela zenam manzel v noci nepomaha s detmi 🤷🏼♀️
@stanulienkat ale ved on jedine co nerobi je to, ze v noci nevstava. A preco by mal? Ved rano chodí do prace preboha. Ja by som toto v zivote po mužovi nechcela, ked rano vstava a to mam tu starostlivost o dceru urcite sto krat horsiu.
Ja som este muza posielala spat do hostovskej nech si oddychne aby ho babatko nerusilo 😂
Ono je to vsetko uhol pohladu.
Kazdopadne urci si priority co cez den robis a co urobit musis? Toto je iba obdobie ktore casom prejde. Musite ho vsetci len preckat. A uz je na vas/teda hlavne na tebe v akej harmonii sa to bude niest.
Si zober ze mame 3deti. Povacsine ozaj iba ja som s nimi. A lahsie mi je s nimi ked su 3 ako ked boli 1-2.
Ale zase… mame isty rezim. Mame pravidla 😂
Cez den skus napr varit na 2dni. Ak jeden dva dni neupraces spiny tam kopa nebude. Oddychni si.
Pripdne ak ti babatko dobre spinka v kocik skus nejaku kamosku poprosit ci nepojde kocikovat. Si pamatam ja som takto chodila susedke-hold moje decka kocik netolerovali.
Na vsetko si len treba najst system. Ak sa neda spat v noci tak sa snaz oddychnut si cez den. Je to tazke ale-je to v prospech a k spokojnosti vas vsetkych.
Ja mam 12stku iba raz za 2 týždne a hje to mega vyčerpávajúce. Neviem si predstaviť mat ich niekoľko každý týždeň. Si doma, v noci vstávajú k dieťaťu sama. Hádam sa nehanbís čakať to muža. Nie si prvá matka co je unavená. Nabudúce keď ho budeš nútiť vstávať a potom cestou do práce od únavy nabúra a umrie, lebo v noci vstaval, budeš spokojna?
@kamoska_z_konika mám s partnerom 2 deti a keďže vetsinou je mimo tak ma nepomáha nikto mám len mamu a tá pracuje k tomu veľký dom záhradu sliepky a stiham
@kamoska_z_konika ja som od manzela ani oporu pocas noci necakala, ved rano musi vstat a ist do prace. Toto by som mu naozaj nevycitala, ze cez noc si na to sama, ak ti pomoze povedzme poobede, prebali, postrazi aby si mala chvilku pre seba. Ja chapem, ze deficit spanku je narocny, ale mas 4 mesacne dieta, nie naozaj narocne veci este iba pridu 🙈 skus sa s manzelom dohodnut, ze by napriklad k babatku vstaval cez vikendy rano alebo ked bude mat vilno a ty si mozes pospat.
Snaz sa zo vsetkych sil dat dopohody seba, lebo ked ty nebudes nervozna, uvidis ze aj babo bude kludnejsie.
@stanulienkat takže chlap, čo skolaboval, to je fuk z čoho, maká 12.taha,pomaha cez deň s deckom, je v podstate bábovka a netreba ho šetriť. Dobre som pochopila? Výborne. 🤔Žena, čo je doma s dieťaťom, môže vypnúť a mozog jej ide iba prebaľovanie, kojenie, kŕmenie, môže si ľahnúť, proste ta je ta chudera, čo všetci musia skákať, babky, tetky muž, matky, lebo ona ma dieťa. Hmmm, divná doba
Svokra je do všetkého čo je ľahké ale od náročných veci dáva ruky preč- to by ma zaujímalo čo tým myslíš a čo od nej čakáš. Mám taký pocit ze svokra aj tvoj muz robia podľa toho čo píšeš dosť. Veď píšeš ze keď ma voľno tak sa jej venuje. Doslova skolaboval od únavy čo ti toľko pomáhal a ty chceš o neho stále také nasadenie? Koľko krát ma skolabovať? Jasne ze keď si uvedomil ze tak ako ti pomáhal sa to nedá, zvolnil a ja úprimne vôbec nechápem ako od neho mozes chcieť po tom ešte viac. Aj muz aj svokra ti pomáhajú ako vedia, viac od nich nechci, ty si doma s dieťaťom.
No ja neviem, nechcem byt zla... Vrat sa do prace a nech ide muz na matersku. Urcite budes viac oddychnuta, po praci sa pohras s malou a v noci k nej budes este vstavat a muz ti bude vycitat, ze robis malo.
Ja som nikdy nechodila kocikovat spiace dieta. Vzdy ked boli hore. Ked boli unavene a cas spat sla som domov. Dala spat ja som mala kazdy den 1-2 volno. Ked som bola unavena spala som aj ja. Ked nie nieco som porobila... Inak je to velmi vecerpavajuce unavne- zabavit dieta - potom kocikovat- opat zabavit.....vobec nje je cas oddychnut.
@h2
@horalka1986 ja som nevyrozumela, ze by jej dostatocne pomahal. Veta, ze cez den sa s dietatom zahra, to malo byt ospravedlnenie manzela, ze sa jej max hodinu denne venuje. Takze matka je v pohotovosti 23 hod denne. Podla mna jej s nicim nepomaha, lebo ona by nebola nonstop vycerpana. To nie je len o nocnom vstavani. Ved ona si moze pospat aj cez den, keby ju manzel odbremenil aspon na 3 hod, aspon cez vikend.
No…musím sa priznať, že sa mi tvoja situácia zdá taká normálna. Alebo ako to povedať… Možno keby si nám dala viac informácií, vedeli by sme lepšie poradiť… Stresuje ta hlavne ta únava z nevyspatia? Nedá sa ti ľahnúť si cez deň s malou? Nesťažuješ si to ešte tým, že chceš mať zároveň aj dokonalú domácnosť a byť gazdinká na jednotku?
Moja dcérka má skoro 1,5 roka. Áno, stále túžobne čakám na deň, keď sa vyspím 🙈. A prvých pár mesiacov som sa cítila ako totálne neschopná mátoha. Ale…dojčím, malú som si presunula k sebe do postele. Odkedy ju dojčím poleziacky, je to oveľa lepšie, keď sa odcucne, hneď zaspím. Na veľké upratovanie som si zavolala pani, začali sme viac využívať donasku jedla a ono sa to lepší. Podľa mna ten prvý polrok je najhorší, akonáhle sa začne bábo trochu hýbať a viac rozumieť, bude to lepsie. Inak moj partner k malej v noci nevstaval nikdy (asi by to aj tak nepomohlo, keďže je dojčená) a tiež nejako extra nepomahal…
@kamoska_z_konika Ako a ty sa cudujes, že ti nepomáha?Tak robí dvanastky a ty chceš od neho,aby vstaval ešte v noci k malej?Dávam za pravdu ako tu niekere píšu, že si máš pospať, keď je doma z prace.To si myslím,žeby aj ináč zobral,keby si ho poprosila,že aspom na 2hod či by bol pri malej.
Ako choré,že vôbec nad tým rozmýšľaš, že prečo ti nepomáha. Buď rada,že chodí do práce a je zivitelom rodiny, tak nechci od neho,aby ti ešte aj k dieťaťu v noci vstaval..A keď sa ti neľúbi, tak nech ide on na materskú a ty chod do práce a potom som zvedavá, či budeš zvládať chodiť do práce a ešte vstávať v noci k dcére.
@stanulienkat Sú ženy, ktoré sú "nonstop vyčerpané", aj keď nič nerobia. Netvrdím, že je to autorkin prípad. Jej muž robí 12-tky a robí aj cez víkendy. Dieťaťu sa venuje, koľko môže. 🤷🏻♀️
@stanulienkat Sú ženy, ktoré sú "nonstop vyčerpané", aj keď nič nerobia. Netvrdím, že je to autorkin prípad. Jej muž robí 12-tky a robí aj cez víkendy. Dieťaťu sa venuje, koľko môže. 🤷🏻♀️
@stanulienkat je tam veta...ked ma volno, malej sa venuje, takze?🤷♀️
Co caka, ked je 12 hodin v praci?
Mala mi spi už druhý mesiac cez deň 3x po 30 alebo 45 min keď ma nevidi place...áno venuje sa ze sa pohra cez deň a koľkokrát mam naňho nervy lebo pozerá TV ja nakladam pracku a nevšimne si malú suchajuc si oči ze chce spinkať a potom je nervozna
Ja sa starám o domácnosť a dieťa, on chodi do prace..v noci ho nechám vyspať, mala je každé 2 h hore ráno vstane a fnuka ze chce spat ( ja nespím to už asi nevidi)...
Sú tu baby co majú 2,3 deti a zvládajú to bez pomoci. Ty máš výhodu ze muž keď ma voľno pomáha. Ty očividne chceš aby v noci staval k dieťaťu, ráno išiel do prace, prišiel z prace a zase aby sa staral.. A čo budeš robiť ty?? Ten chlap si podľa mňa tiež chce oddýchnuť po robote. Ved ty si môžeš aj cez deň oddýchnuť keď ti dieťa spinka
@kamoska_z_konika spať vždy keď spi mala, ak kojite, tak dieťa k sebe do posteli, nech nemusíte stále vstávať, keď nekúpite, tak neviem či to pomôže, keď je muž do a, nech ju vezme von v kočíku, vy si môžete pospať. A to, že vstáva mala každé dve hodiny je ešte luxus. Môže sa stať, že čoskoro začne vstávať každých 20 min, ako môj 🤣

Veď ti manžel pomáha cez deň s malou aspoň vtedy si oddychni. Moj muž nikdy nevstal v noci k deťom a ani som to od neho nechcela veď ráno vstával do prace 🤷🏽♀️