icon

Sme s manželom divní?

mokus12
3. máj 2015

Dobrý deň,chcela by som sa spýtať na váš názor..Mame 2,5 ročného syna. Minulý rok na jeseň mu zistili veľmi silnu alergiu na mačky,hodnoty mal vyše 100,doktorka povedala,ze s takou silnou alergiou sa u tak maleho dietata nestretla..problém je v tom,ze mame zahradku susediacu so zahradkou svokrovcov. Mame spoločný plot,ktory je prestrihnuty aby sme sa jedny druhym dostali na zahradu,takze maly si tade chodí jak doma. Ale,svokra tam kŕmi mačky zo širokého okolia,naučili sa tam chodiť kvôli teplemu mliecku. Podotýkam,ze su to mačky "prírodné", nezaockovane..od jesene sme svokru prosili,aby ich prestala kŕmiť,aby odišli odtiaľ ,ze je to to najmenej co moze pre zdravotny stav maleho urobiť..az donedávna nam ani slovom na to neodpovedala,jednym uchom dnu a druhym von..a mne uz pohar trpezlivosti pretiekol a pohadala som sa s nou kvoli tomu,ze preco jej je maly az taky ľahostajný..povedala,že ona si na svojom pozemku moze robit co chce..je nám jasné,že aj ked ma maly alergiu,nevyhneme sa tomu,je vela bordelu v ovzduší,ale keď tam tie zvieratá nemusia byt a rozširovať alergény,preco aspon málom.neprispiet k vacsej pohode maleho? Problem nastava ten,ze ja som ta zla,ze som nieco povedala..neviem,nam s manzelom sa nam to zda prirodzene a normalne,ze sme ju o taku vec poprosili..sme divní,ze sme to ziadali?

janinah
3. máj 2015

@libka1 ale ani to nie je dobré,aby tam dieťa šlo kedy sa mu zachce,sú to dve samostatné rodiny a mali by rešpektovať svoje súkromie navzájom....by sa mi nepáčilo,ak by mi došlodo dvora či domu kedykoľvek dieťa bárs aj vnúča,čo keď chcem práve spať,niečo robiť,kde by mi dieťa zavadzalo /lebo treba naň dávať pozor/.....

jajka257
3. máj 2015

@mokus12 vies co, ja som alergicka na macky, mam jednu doma a ver, ze je mi lepsie, skoro vobec nepotrebujem lieky na alergiu ani na dychanie. Ako dietatu mi zistili taku silnu alergiu na macky a psy , ze mama myslela, ze zomriem alebo co. A my sme mali doma zverinec, 5 psov, 5 maciek, zajace a vobec, vsetko alergicke pluhy. Vahali, co s nimi, zakazali sa mi s nimi hrat a asi po mesiaci, co som sa im vyhybala, sa mi alergia este zhorsila. Tak sa na to vykaslali a cuduj sa svete, je mi lepsie, dokonca aj diagnoza astma bronchiale IV stupen zmizla z mojej diagnozy. A co som tym chcela povedat? Ze ak dieta uplne chcete odrezat od alergenov, odporucam zavriet doma, kupit pracku vzduchu a nepustat nikam. Co si myslis, ze ked pojde do skolky tak ludia, co maju zviera ho daju prec kvoli vam? A alergeny su aj na obleceni a vo vlasoch a maly, ak bude uplne izolovany, tak to este len pride show. Na zaver napisem, mam silnu alergiu na roztoce a to aj na ludske, to znamena, ze nesiem byt v kontakte s ludmi alebo ako? Moja alergologicka hovori, ze imunitu treba posilovat a nie jej vytvarat prostredie bez dovodu sa rozvijat dalej....

me_to_you
3. máj 2015

@alaguema jasné, túlavé mačky a hfani sú všade ale je iné keď ich niekto zgrupuje a prikrmuje. My tu máme (našťastie nie pri nás) suseda, čo chová holuby a kěd sa mu tam začali zvrupovať mačky čo si mysleli, že ulovia holúbka, začal mačky prikrmovať (pre mňa nepochopiteľné lebo tým podľa mňa stresuje tých vtákov), každopádne má tam teraz tak 30 mačiek kt pendlujú tam a spať a zvačša sa tam zabývali, na tráve v kríkoch a pod stromami nacelej ulici, je to brutálne, mačky neorganizovane všade labzujú a množia sa a v zime sa snažia vliezť do motorov áut zohriať sa...taže prikrmovanie a nepriame množenie mačiek nie je len vecou prikrmovača

libka1
3. máj 2015

@janinah asi im to nevadilo ked si spravili prechod medi plotmi... alebo im to mozno vadilo a nevedeli ako to povedat tak krmia macky a maju problem vyrieseny 😀

janinah
3. máj 2015

@libka1 prechod nie je zlá vec,ak by sa použil trebárs raz denne v dohodnutom čase...žo o 18tekj pôjdeme kuknúť babku s dedkom čo robia....

libka1
3. máj 2015

@janinah neviem, ja taketo veci vobec takto nevnimam a absolutne by mi asi dieta prichadzajuce nevadilo... ale zas nie som babka, viem posudit len s pohladu mojej maminy, ta by s tym nemala problem...
ale zas je pravda ze keby mi takto chodila svokra vadilo by mi to 😅
na 1x za den netreba rezat otvor do plotu, to prejdu aj cez branu hadam...

alaguema
3. máj 2015

@libka1 áno, myslím si to aj ja...stačilo by trocha tolerancie (alebo zdravého úsudku) a uznať, že starí rodičia majú právo na rôzne iné radosti okrem vnúčat.

timea7
3. máj 2015

@mokus12 nie ste vôbec divní, každý normály rodič by takto reagoval, ak to tvojmu drobčekovi nevadí, kúpte si psa, mačky k vám nepôjdu a vy nepôjdete k svokre. Aby mačky nechodili k nej, tomu nezabrániš, tiež by to isté mohla robiť druhá suseda a neurobíš s tým nič. Je ale smutné, že ona by mohla, veď ak jej je tých mačiek ľúto, nech im nosí žrádlo niekde ďalej, nemusí ich kŕmiť na svojom pozemku.

nadkaha
3. máj 2015

My mame so susedom spolocny dvor,uz 8 rokov ako byvame v nasom dome,a nikdy sme nemali ziadny problem,myslim ze je to vsetko o tolerancii

libka1
3. máj 2015

@alaguema to maju, ale toto mi pride dost zvlastna radost a hlavne ked je na ukor vnuka nechapem to... ale zas riesenie je jednoduche, dieta nech tam nelozi kedy chce a je to vybavene...

alaguema
3. máj 2015

@janinah presne tak. Súhlasím. Aj keď je to vnúča, tak labzovať "ako doma"...Koľko žien sa tu rozčuľuje, že im príde svokra bez ohlásenia a vojde rovno domov...Veď toto je to isté, len v opačnom garde. Každý potrebuje svoje súkromie a svoj priestor, kde mu nikto nebude dirigovať čo môže a čo nie.

alaguema
3. máj 2015

@me_to_you to čo popisuješ je extrém...Pochybujem, že by to tak bolo aj v tomto prípade, lebo by to už asi zakladateľka rozhorčene dala na známosť 🙂

jajka257
3. máj 2015

Este neviem pochopit, preco vsetci odsudzujete svokru, ze ma mat pochopenie a robi nieco na ukor vnuka. Co keby ste vy bzvali v susedstve alergika a ten by vas prisiel poprosit, aby ste sa zbavili zvierata, lebo on je alergik, co by ste mu povedali? Predpokladam, ze by ste ho poslali daleko a skaredo a potom by ste tu rozoberali , akzý bol drzy a ze na svojom pozemku si mozete robit co chete 🙂 😨 😨 😕

alaguema
3. máj 2015

@libka1 nie je to na jeho úkor. Vnuk sa nenarodil s právom na rozhodovanie o babičkinom pozemku (prípadne aj čase) a ver mi, že až taká divná radosť to nie je. Starí ľudia často inklinujú k zvieratám...neviem prečo, zatiaľ nie som stará 🙂 , ale asi k tomu majú dôvod a zrejme im to naozaj robí radosť.

libka1
3. máj 2015

@jajka257 to decko je asi v priamom styku s tymi mackami lebo zanechavaju po sebe stopy na dvore... co ma niekto iny na dvore je mi fuk... to je take ako keby som ziadala nech vytnu vsetky brezy v meste lebo moj syn ma alergiu na brezu 😅

libka1
3. máj 2015

@alaguema hej, len je ine mat svoje zviera a ine zgrupovat tulave macky.. aj mne je tulavych maciek luto aj sa priznam ze som im obcas nieco dala zozrat, ale keby to nejak ohrozovalo dajme tomu moje krstne dieta, alebo hoc aj susedino, tak to proste viac nespravim

alaguema
3. máj 2015

@libka1 tie mačky ho neohrozujú zo susedného dvora. A ak by ho skutočne ohrozovali, tak jednoducho nemôže žiť na dedine, ale snáď ani v meste, lebo tam majú ľudia zvieratá v bytoch, neskôr v škôlke budú mať deti na oblečení mačacie chlpy, ak majú mačku v dome...či potom budú "žiadať" rodičov, ktorí vlastnia mačky, aby ich dali do útulku? Veď si prečítaj príspevok od @jajka257

chichua
3. máj 2015

@alaguema no mne bolo.mala som toxoplazmozu ako dieta

mokus12
autor
3. máj 2015

Záhrady,su za mestom,v záhradkárskej oblasti,bývame v panelaku v meste a chodime si tam oddýchnuť..je to klasicka záhrada,s chatkou..pisala som,ze viem,ze nezabranime alergénom,staci precitat vyssie uvedene prispevky moje..ani som dieta nikdy prehnane nechranila pred zvietatami,prachom a podobnymi vecami a dokonca naozaj nie som na neho precitlivena..ostatna rodina okrem svokrovcov ma presne ten isty nazor ako my..a moja mama prve co povedala,ze o to by sme ju ani prosit nemuseli,ze ako babka by to pre maleho urobila automaticky

libka1
3. máj 2015

@alaguema na ten som reagovala uz, inac nechapem co vlastne chces stale riesit, dieta nech tam nechodi a je vybavene, ti som uz pisala minimalne 2x, naco to stale omielat dokola...

libka1
3. máj 2015

@mokus12 moja mama by tiez bez vahania spravila to co tvoja. O tom je rodina. Nemajte vycitky, spravili ste v danej situacii to najlepsie, nechapem preco sa svokor hneva...

alaguema
3. máj 2015

@chichua aj ja som prekonala toxoplazmózu, ani som o tom nevedela, dozvedela som sa až počas tehotenstva, keď už moje telo vyrobilo na ňu protilátky, čo ukázali krvné testy. Takže také závažné ochorenie to je, že si ho nemusíš ani všimnúť, v horšom prípade prebieha ako chrípka. Toxoplazmózou sa ale môžeš nakaziť aj nedostatočne tepelne upraveným mäsom, alebo zle umytou zeleninou a je to v podstate neškodné ochorenie pre dieťa aj dospelého. Ohrozuje iba embryo a plod do tretieho mesiaca tehotenstva, ak sa budúca matka nakazí tesne pred otehotnením, alebo počas prvého trimestra. Takže ak si ju prekonala ako dieťa, tak to je ako keby si napísala, že si dostala chrípku od spolužiačky, tak ju treba asi zavrieť, alebo ako? 🙂

mala_hobitka
3. máj 2015

Suhlasim s @alaguema a ostatnými co vidia toleranciu na oboch stranach. Svokra ma pravo si robit na svojom pozemku co chce. Nemyslim ze to robi na ukor vnuka - proste ma rada macky a nevidi dovod ich nekrmit na vlastnom pozemku. Keby ich krmila na vasom nepoviem. A na dedine su macky vsade. Podla mna ste velmi upriameny na svokru. Ak by ste sa popytali po susedoch, zrejme zistite ze vo vasom okoli tie macky krmia viaceri. A to uz by ste nepovazovali za samozrejme aby proste prestali.
Som za jednoduche riesenie - zmenit ten prechod na nejaku zamykatelnu branicku alebo tak. Ved ak tam maly chodi stale....vycitali vam svokrovci niekedy ze maly k nim chodi ako si on zmysli? Asi nie, inak by si to tu uz napisala. A to tiez nie je samozrejmost. Urcite casto pride nevhod - napr. svokra chce, potrebuje robit nieco ine a venuje sa jemu lebo prisiel a treba sa mu venovat a aspon davat na neho pozor.
Predstav si ze by u svokry byval tvoj surodenec a detmi, ktore by chodili k vam kedy oni chcu. Asi by vam to nie vzdy vyhovovalo.
@mokus12

ukulela
3. máj 2015

@chichua toxoplazmozu neprenasaju len macky (ako sa casto mylne tvrdi) a navyse macky su infekcne len par dni - potom uz nie. my sme mali toxo vsetky tri sestry ...
inac si tiez myslim, ze zakladatelka nie je divna. ine je mat doma svoje veterinarne sledovane zviera a ine chovat na dvore pol ulice ...

mokus12
autor
3. máj 2015

Nechodi a nebude! Po prečítaní tejto diskusie som sa utvrdila v tom,ze som naozaj nechcela aby hory preniesla..ďakujeme 😊

mokus12
autor
3. máj 2015

@mala_hobitka nevyčítali,pretoze tak ako maly chodil k nim,chodili oni k nám..je to pre nas prirodzené

mircalla
3. máj 2015

@mokus12 urobila by som to, co vy. Je prirodzene a normalne chranit svoje dieta

mokus12
autor
3. máj 2015

@mala_hobitka ..a nevenovala sa mu,vzdy som mu bola ja za zadkom,aby ju nechal okopavat 🙂 chytate sa takych veci o ktorých som vôbec nepisala a nepytala sa na ne

tajka1986
3. máj 2015

@mokus12 nieste divni, aj mojej svokre je prednejsia cigareta ako vlastna vnucka 😔 😠 dorobte si plot aby tade maly nepresiel a hotovo. Na drzovku. Stala by som si za svojim a hlavne ochranila moje dieta ako je najviac mozne bez ohladu na to co povie svokra. Nech si tam chova aj tigre,bola by mi ukradnuta 😠

mokus12
autor
3. máj 2015

@tajka1986 Ďakujem 🙂