Sme vyčerpaní z deti, nemáme na seba čas a kazí sa nám vzťah
Ahojte. Hladam radu, ako vyklznut z kolotoca, len sa kruti a kruti dokola a neviem vystupit. Mame dve deti, jedno ma 3 roky, velmi zive dieta v obdobi vzdoru. Druhe ma 8 mesiacov a to je tiez zive, narocne a nespave babatko. Najprv malo koliky, ze sme ju uspavali 8 hodin, casto sa podarilo ju ulozit az o druhej v noci, rano o siestej uz bolo treba vstavat k starsiemu dietatu. Potom sice koliky presli, ale spanok sa velmi nezlepsil, cez to boli 30 min. spanky, v noci kazdu chvilu hore, ak nie na kojenie, tak proste len tak zacla plakat, co nevedela spat, teraz stale tak isto, ona sa po ulozeni zobudi o 30 min, zacne plakat, niekedy sa ju podari uspat o chvilu, niekedy o 2 hodiny. Teraz je s nou sice aspon cez den trocha lepsie, no tak do 6 mesiacov preplakala aj cele dni, resp. Bola nespokojna a vydrzala iba na rukach. Manzel je inac dobry muz, stara sa, kolko moze, no ma vela prace, s detmi stihne byt tak 1 hod. denne a este aj casto chodi prec na skuzobne cesty. Vysledkom je, ze sme obaja uz strasne unaveni, nemame si kedy oddychnut, nemame cas na seba, na intimny zivot, na nic. Stale je niekto z nas chory, co tiez nepridana na energii. Ja som vycerpana hlavne psychicky a nemam si ako odpocinut. Deti nemame velmi komu dat, aby sme si oddychli. A ja neviem, co s nasim vztahom, lebo ja vidim, ako to cele chladne, ked nemame cas byt spolu a niekedy ani chut, lebo kazdy chce akurat pokoj alebo odpadne od unavy. Casto sa hadame, on je nervny z toho, ze nema dostatok sexu. Ja neviem, kedy sexovat, ked to nase dieta nam neda vecer, v noci chvilu casu na seba. Ja sa citim, ze mam od muza malo pomoci a pochopenia, on mne vycita, ze sa stale rozculujem a ze sa mu intimne nevenujem. Taka klasika. Potom sa uz pohadame aj o kazdej hovadine, ked sme rozhadani. Co by ste nam poradili? Dakujem.
@opica34
Je to veľmi ťažké obdobie, to Vám potvrdí každá mamička. Z môjho pohľadu ako z pohľadu muža, je tam takisto mix pocitov, únava, zlosť, výčitky, podráždenosť, ale treba vydržať, nejako to ustáť, pretože by sa to mohlo začať najbližšiu dobu zlepšovať. Keď sa chvíľu dá, tak sa s manželom aspoň porozprávajte - že viete o jeho pocitoch, že ho neignorujete a že si to určite vynahradíte, len musíte byť trpezliví. Rozumný muž vie pochopiť aj nechuť na sex, hoci netvrdím, že plesá od radosti, no keďže je rozumný, je aj empatický a vie pochopiť, že žena nie je stroj a že sú to spoločné deti, spoločné starosti, nie len Vaše.
Možno Vám tiež povie niečo podobné - že je z toho už takisto na nervy, ale nevzdá sa a bude trpezlivý - budete v tom spolu, spolu bojovať. Aspoň si povedzte, čo vám ako páru chýba a spoločne si plánujte, kedy a ako si to vynahradíte (nemusí to hneď vyjsť, ale aspoň bude motivácia a neuviazne komunikácia). Dôležité je vedomie toho, že sa máte na čo tešiť, že váš ešte čaká veľa pekného, že chcete budovať Váš vzťah v intimite, spoločne strávených chvíľach, pozornosti, vedomie pochopenia problémov individuálnych a spoločných s následnou podporou. Hoci to už nikdy nebude ako predtým, bude to podstatne lepšie ako dnes.
Dijy baby, celkom mi pomohlo aj, ze som sa vyrozpravala a ze vidim, ze nie som sama a aj ine ste to zazili a prezili. 🙂 ja sa teraz aspon utesujem a snivam, ze ked sa raz bude dat, tak pojdeme s muzom sami dvaja na dovolenku alebo na relaxacny pobyt 🙂 snad sa toho raz dockam.
Hlavne nechcem, aby nas deti videli stale rozhadanych, to je priserne, aj cas to zbytocne zabija, mame ho malo aj tak a este ho premrhame na hadky, otrasne. Je to teraz tazke obdobie. Snad potom pride lepsie obdobie.
@opica34 ja by som asi tiež navrhovala škôlku pre staršie dieťatko, budeš mať viac času na malinké. Skúste si spoločne zájsť na piknik, k vode grilovať (nemusíš variť, grilovačky sa ujme mm a staršie sa ti zahrá pri vode, my propagujeme často 😉 ) skús poprosiť kamarátku, susedku na dve hoďky večer prizrieť deti a vy si vyrazte na večeru. Píšeš, že malinká má 8. mesiacov. večer ju len kojíš? nemôže byť ešte napr. hladná a preto sa budí? možno nejaký príkrm vyskúšať cca pol- trištvrte hoďky pred kojením a potom ju ešte nakojíš a zaspí ti. Neskúšala si?
jedine opatrovatelka, to je najlepsi sposob ako dat deti na krk niekomu,kto ma na ne energiu a je uplne fresh, co Ty s manzelom nie si a dostavate sa do takeho zacarovaneho kruhu. A potom si dat taku,co je ochotna ostat aj cez noc,aby ste sa mohli ist niekde bavit a deticky budu doma s niekym,kto je kompetentny. Nemusite takto fungovat stale,ale pomoze to. Mojej susede to zachranilo manzelstvo a zdravy rozum. Narodili sa jej k jednemu co uz mali dvojicky a hovorila mi,ze ked vidi opatrovatelku,ako ma na tie deti vsetku energiu, hoci ju ma len na par hodin denne,tak ze je to neskutocna pomoc. Hlavne psychicky pre celu rodinu.
@opica34 nas to caka....zatial jedno dieta...a cakame druhe...sme sami..doteraz to nebolo lahke a bojim sa,co to bude neskor....ale snad sa utesujem len jednou vecou-deticky sme chceli....a jedine,co pomoze je asi iba preckat tu chvilu(chvilu 😀 ...cca1-1,5r) kym bude babo male....a bude to trocha lepsie....ono casom pridu ine problemy...ale jednoducho sa vela rozpravajte...jeden druheho sa snazte podporit v pozitivnom myslen-joooj,ako to slovne spojenie nemam rada...ale aj u nas je to niekedy tazke a psychika a vycerpanost robi svoje....ale vzdy si nakoniec sadneme,poplaceme 😢 ...polutujeme sa,vzchopime sa a idemem dalej-mas to narocne ty...ma to narocne aj muz-akurat,ze on nie je v stereotype....a aj ten ta dost ubija...mna nenapada nic ine,iba rada....pockajte,budte trpezlivy a snazte sa uzivat hoci len minuty kludu...a necakajte vela od toho druheho...aby sa predislo sklamaniu...nemyslim,ze clovek nema mat ocakavania a poziadoavky,atd....myslim to tak,ze na chvilu necakajte "romantiku"...ale zijte minuty romantiky...
lahko sa to pise....ale som zvedava ako to pojde nam o chvilu...snad to spolu ukocirujeme podla tejto mojej predstavy
drzim palce
zaklad je,ze sa mate radi...a ze si vychadzate v ustrety a vtedy si myslim,ze sice problemy pridu a budu,ale aj odidu a da sa vsetko do poriadku...a clovek vlastne zacina svoj zivot kazde rano od zaciatku...
podľa mňa treba byť sebeckí a deti jednoducho niekomu "dať" a mať čas aj jeden pre druhého...inak to nepôjde...netreba mať výčitky svedomia, človek by nemal byť obeťou svojich detí a niekedy, aj za cenu zlého pocitu, ich nechať tak...vzťah medzi manželmi je rovnako dôležitý ako vzťah rodičov a detí...deti ťa majú maximálne možne a manžel má tiež právo na čas strávený s tebou
@rhoy Tak daj radu.....synáčik si žije skrátka svoj život....týžden chalan že úplne super a týžden hotová katastrofa.Vadí mi že je drzý,nepočúva ma kona bez rozmýšľania nie je to že uplne hrozne ale mám mladšiu dceru a tá si bohužial berie niekedy s neho príklad....Som mäkká dávať mu tresty typu ,bez počítača,telefonu atd,ale ked ide napr.von príde na minútu presne a nikdy nemešká to je zaujímavé.....
@farby
Pubescent potrebuje jasné pravidlá a nikdy sa nemá robiť tak, že raz za nedodržanie príde primeraný trest, raz neprimeraný a raz žiadny. Stále rovnaký prístup s tým rozdielom, že sa ho už snažte aspoň trochu vnímať ako dospelého. No a, samozrejme, tie pravidlá tiež nesmú byť deštrukčné, spútavajúce, obmedzujúce,ale skôr chrániace, aby poznalo aj dôvod toho, prečo sú, prečo niečo ešte nesmie, prečo niečo musí atď.
Pridavam sa do klubu... Ale uz sme sa raz vyrozpravali, teda vypisali 😉 a trochu sa to lepsi. Nase deti sice nie su az take narocne, ale mam toho aj tak dost.
My sa sice casto nehadame, ale aj tak vztah casto trpi. Suhlasim s ostatnymi, chut na sex u teba tak rychlo asi nebude, tak treba mat sex vtedy, ked to deti "dovolia" 😉
A ako som pisala inde, odkedy mame deti, viem co je prerusovana suloz 😉 😀
Vrchol bol raz, ked ja som sla nakojit dceru a manzel siel dat syna cikat... A potom sme mohli pokracovat...
Aj ked by som casto najradsej sla rovno spat, predsa len sex mame. Aj ked mi uz manzel raz pri hadke stihol vyhodit na oci aj to, ze tam iba lezim 😒 No, na cirkusove cisla casto nemam chut ani naladu...
Je to zacarovany kruh, ja viem. Treba sa v klude porozpravat, a ked sa neviete porozpravat bez hadky, tak si piste. Nam to pomohlo. Kazdy napisal svoj nazor na vec, bolo to bez kriku, zdvihnuteho hlasu a pod. Jasne, ze medzi riadkami je tam vzdy toho dost, ale nie je to take priame ako keby niekto zacal zase hlasno rozpravat... A skusit zase mysliet aj na druheho. Ze mu uvaris oblubene jedlo. Ze on ti pomoze s vysavanim. Taketo drobnosti. Skus najst opatrovatelku a chodte spolu aspon na veceru alebo do kina. Nieco take.
@opica34 no my máme jedno dieťa a tiež v sexe je to veľká bieda haha 😀 no manžel mi to našťastie nevyčíta lebo vidí čo a ako.. a v konečnom dôsledku ani on nemá chuť lebo tiež je vyťažený z práce alebo z malej 😔 Našťastie sa pre to ale nehádame .. vravíme si že časom sa to zlepší.. Ono fakt na to treba čas.. keď obe deti ešte troška vyrastú všetko sa zmení, neboj... Aj u nás je to so spánkom komplikované už od začiatku... po mesiacu malá spávala po pol hodinách no pol hodinu ju aj trebalo uspávať keďže nie je z tých dokonalých detí čo vedia zaspať samé v postielke a ja ju zas nasilu učiť takto spať nechcem lebo viem že by okolo toho bola kopa plaču. Momentálne má skoro rok a stále tri spánky za deň a to len vonku v kočíku.. v noci je aj 7x hore.. ach čiže ja si tiež hovorím že to bude lepšie lebo ked bola menšia bolo to fakt oveľa horšie lebo vždy plakala.. celé rodina ju má zafixovanú ako zarevané decko.. 😖 Veľa síl prajem !!!!!
A su opatrovatelky aj k takymto makym babatkam? Co pridu len raz za cas.
Velkrat mi tu radite skolku pre starsie dieta, ako som pisala, chodi tam, ale len na doobedie a za tie dva mesiace, co tam chodi, je uz stvrtykrat doma s chorobou. Z toho raz aj mladsia ochorela, muz 2x a ja som cez to jedenkrat mala zapal prsnika, proste invalidovna 🙂 tie choroby vobec nepridavaju na pozitivnom mysleni.
Teraz v lete aj tak su v skolke prazdniny. Snad bude lepsie v septembri, to uz bude chodit do skolky na cely den, aj ked realne to vidim ze bude tiez kazde dva tyzdne doma s chorobou. Muz mi hovori, ze co mam take pesimisticke myslenie, ale to je realita 🙂
A mrzi ma to, lebo ja ho skutocne lubim a paci sa mi, aj vsetko, hrozne mi tie spolocne chvile chybaju, lebo boli super.
Teraz je to stale len krik, deti kricia, raz jedno, raz druhe, potom my, no des.
@opica34:
Ano, daju sa najst aj opatrovatelky k malym detom.
Ale odporucam najprv spoznavacie stretnutie, potom skusit nechat ich s nou iba cez den a az potom, po ziskani dovery, odist aj vecer. Potom, ked budes mat ty doveru v opatrovatelku a deti ju budu mat radi, tak aj ty budes mat ten klud si ten vecer uzit 😉
Lebo strcit deti medzi dverami vlastne cudzej osobe, to bude mat nervy kazdy. Aj deti, aj ty, aj opatrovatelka 😉
Co sa tyka chorob, syn v druhom rooku v jasliach bol chory ovela menej, a teraz v skolke iba malickosti ako sopel a kasel. Dokonca nedostal ani tie hnacky, co mali naraz tri rozne virusy v skolke. Takze ono sa to casom lapsi a imunita stupa.
Vsetko dobre!
ale baby, aké opatrovateľky tu stále splietate....to je najnovšia móda či čo....uff, ja som mala prvého takého nepodareného, každú hodinu hore, presný ako hodinky....jednoducho rok som sa nevyspala...si dobre pamätám že mi išla hlava puknúť od deficitu spánku a muž chcel ťuťumuťu a ja som ho posielalal kadeľahšie....po tom roku sa to samé upravilo a bolo lepšie....musíte skrátka ešte chvíľku vydržať, ty budeš menej unavená, podráždená a muž tiež....a bude láska ako kedysi 😀 😀 tá obeta pre deti za to stojí.... 🙂
@opica34 Ked si otvoris net, najdes kopu opatrovateliek, cez agenturu je to sice drahsie, ale da sa, ked to potrebujes len obcas. Alebo si najdi nejaku kamosku, ktora by ti bola ochotna obcas deti postrazit, niekedy sa treba len opytat a budes prekvapena, alebo nejaku studentku teraz cez prazdniny si urcite najdes niekoho v pohode. Mne strazili maleho moje dve netere 12 a 14rocne spolu s dedkom a my s muzom sme si vyrazili na hotel, prisli sme rano 😉 Netere boli stastne, citili sa dolezite a dedko to zvladol v pohode.
@opica34 su take opatrovatelky, casto su to tiez maminy,co maju deti v skolke,ale nenasli pracu po materskej a tak sa ponuknu velmi rady a prilepsia si.Zavolala by som kludne opatrovatelku domov a nech si tam aj Ty,ale uvidis, budes amt pokoj do toho kriku a natahovat sa s nimi bude niekto iny a potom ked to bude fungovat,tak budes moct ist aj niekde s muzom a venovat sa trosku inym veciam 😉
Ja tu nehovorim o najnovsej mode, inde,kde nemaju prachy si navzajom ludia pomozu, tak to funguje aj v krajinach tretieho sveta. Na moju svokru len pozerali,preco sa sama trapi s dvoma detmi,ked bola v Alzirsku a ostatne zeny jej vobec nepomozu. Nie ej to nova moda,je to len to,aby clovek neprisiel o rozum a muza k tomu.
Keby ja muzovi rok poviem,ze nemam cas,tak mi zaplati vyzivne na decko a mam na stole rozvod.
@opica34 casom sa to urcite upravi, len ci tak dlho vydrzite? takze dobre riesenie je opatrovatelka, ako ti uz mnohi radili.
dalsi vas problem je, ze dieta vam zle spi. aj s tym sa da pockat, ale da sa to aj riesit. aj my sme mali podobnu situaciu. maly nebol nikdy velky spac, ale do jeho 10.mesiaca stacilo, ked som si ho prilozila, alebo som mu dala dudku a spal dalej. lenze potom dudu odmietol, prsnik mu uz nestacil a zacal nas problem. nekonecne uspavanie na rukach na striedacku s dojcenim, maly bol x krat za noc hore a vzdy ho bolo treba uspat na rukach a zo dna na den sa to zhorsovalo. bola som na neho sama, manzel chodil za nami kazdy druhy vikend. neskutocne som bola fyzicky aj psychicky vycerpana. vyskusala som naozaj vsetko, nijakym inym sposobom som maleho neuspala. on proste zacal vrestat a prestal az ked dosiahol svoje. doteraz sa na tom bavim, ako mi vsetci hovorili, nech si k nemu lahnem na postel, ze on zaspi. hahaha......snivaj......tak sa mi dostala do ruk kniha kazde dieta sa vie naucit spat a problem sa vyriesil. vela ludi tuto knihu odcudzuje, ale mna zachranila a v konecnom dosledku pomohla aj malemu, lebo sa konecne vyspal. aj autori knihy odporucaju pouzit tu metodu iba v krajnych pripadoch, ked uz nevies ako dalej. nebolo to bez placu, ale rychlo sa to zlepsovalo a uz hned prvu noc sa zobudil iba 2x, co ho bolo treba uspat. v tej knihe su dobre opisane aj fazy spanku, pochopis preco sa budi po polhodine.. aj ked nevyuzijes tu metodu, odporucam ti precitat si tu knihu, dozvies sa tam vela veci o spanku
konecne som si tak mohla oddychnut aspon vecer, vratila sa mi chut do zivota a nebola som uz taka vycerpana. z toho su iba hadky, krik na deti, nestoji to za to. problemy treba riesit, inak hrozi katastrofa. cakat kym sa vyriesia same, je v takychto pripadoch velky risk 😉
@opica34 fakt v tom nie si sama, vlastne mam pocit, ze vacsina je nas na tom tak isto, aspon kym deti troska neodrastu..ja som sa prvykrat "opatrne nadychla", ked mali moje baby rok. o dalsi rok som sa uz dokazala trosku tesit zo zivota, a teraz (po dalsom roku) je to uz aj celkom fajn 😉.
aj u nas boli hadky, ale nebrali sme ich vazne, obaja sme totiz vedeli, ze je to od unavy. tiez sme boli casto chori, my aj deti, bolo to na nervy. jeden z nas v robote, druhy pri detoch, a vecer sa dobiehalo zameskane..a tym nemyslim sex - to je este aj teraz vzacnost 😅. hlavne sa ale s manzelom rozpravajte, priznajte sa jeden druhemu, ze je vam mizerne, a ze dovodom hadky nie je ten druhy, ale vasa vycerpanost. o par mesiacov sa mensiemu dietatku zmeni spankovy rezim a bude lepsie, len vydrzte. inak s pomocou to mate asi take ako my..ale co uz. velakrat ti to pride luto alebo sa hnevas na cely svet..ale aj tak to zvladnes, lebo musis. a raz bude lepsie, urcite.
@opica34 Ahoj, skôr sa chcem spýtať na to 8 mesačné bábo. Kojíš ho ešte?Lebo my sme mali s malým taký problém, že nám vyplakával v noci, často sa budil s plačom, aj keď som nakojila, tak plakal. Potom sme si povedali, že ho skúsime dokŕmiť, myslela som si či nie je hladný že možno mám málo mliečka alebo nie také výživné...a predstav si, prvýkrát nám vypil 50 tku nutrilonu a odvtedy bol pokoj...
@090379 ano, kojim. Ono ked sa jej podari dobre zaspat, tak bolo aj len 1 kojenie v noci. Ale to sa stalo zatial asi 4x. Dnes bola napriklad hore 4x, z toho raz trvalo hodinu, kym znovu zaspala. Ja skusam niekedy aj ze len ju uspat nez kojenia, niekedy sa podari, ale este vacsinou nie. Ale vsimla som si, ze cim viac ju kojim v noci, tym viac je aj hore. Len najhorsie je to vecer, po tom, co ju ulozim, tak nasledujuce 4 hodiny sa najviac budi.
@janickacrazy
no aj to sa mi páči....a dedko sa opýtal, či dobre bolo nie? 😀

Ahoj, ja mam sice este len jedno dieta, ale je od narodenia narocne na spolocnost a velmi nespave. Manzel je vodic, je v praci denne aj 14 hodin, domov sa chodi len najest a vyspat..na vsetko som sama, moja mama je zivnostnicka, pracuje aj cez vikendy, stari rodicia z muzovej strany neprejavuju o vnucku zaujem..nikto mi nepomaha, na vsetko som uplne sama..ci som chora, ci mi je zle..stale sama...ked by pribudlo dalsie dieta, asi sa zblaznim ..z muzom mame na seba len minimum casu cez vikendy..nastastie mi nedostatok sexu nevyhadzuje na oci..chape, ze som unavena a nemam casto chut (ale ked ja nemam chut, potesim aspon jeho a na to sa najde vzdy cas 😉 ...vie, ze to takto nebude stale, ze sa to vsetko casom zlepsi..myslim, ze narodenie deti je velka skuska vztahu..mozno preto sa po narodeni dietata,vela parov rozchadza..proste to nezvladnu...drzim vam palce, aby ste si nasli k sebe cestu, lepsie komunikovali a mali cas aj pre seba...treba angazovat na strazenie deti kohokolvek, komu doverujes a kedykolvek sa to da..a chodit s detmi kade tade, nech sa poriadne unavia a potom dobre spinkaju 🙂