icon

So svokrovcami by som si chcela tykať, no sami to nenavrhli.

23. nov 2019

Ahojte zienky.. rada by som pocula vas pohlad, nazor, radu na takuto situaciu, kde ide o to, ze ja svokrovcom musim vykat (teda nikdy mi nenavrhli, ze im mozem tykat), pricom svagrina im tyka (oni jej to navrhli).
Som s muzom 11 rokov, z toho 8 r. zijeme v spolocnej domacnosti a pred 3 r. sme sa vzali. Mame 2,5-rocne dieta. Svokrovci byvaju v rovnakom meste ako my, cize stretavame sa relativne casto, hlavne odkedy sa narodila dcerka.
Vztahy mame celkom fajn. Teda prve roky sme si neboli nejako po chuti, ani neviem preco, zjednodusene povedane, proste sme neboli na rovnakej vlnovej dlzke (co je vcelku zaujimave, lebo napriklad so svokrinymi sestrami som sa na navsteve citila prijemnejsie nez so svokrou, proste ma prijimali, aj som sa s nimi viac mala o com bavit atd.), no vzdy boli nase stretnutia so svokrovcami v slusnej rovine, ziadne hadky ci urazky.
Ked ma muz poziadal o ruku a o par dni na to sme boli u nich na navsteve, tak hned ako som zostala sama so svokrou, zacala mat nemiestne poznamky.. hlavne preto, ze ja nie som toho isteho vierovyznania (aj ked tiez je to krestanstvo) ako su oni. No otazky, zalezitosti viery sme mali s muzom davno poriesene.
Takisto ked sme organizovali svadbu, tak mali blbe poznamky ohladom mojich rodicov, pricom ich dovtedy nikdy nestretli (byvaju v inom meste a zoznamili sme ich az nejaky cas pred svadbou, predtym sme nejako nemali potrebu) a pritom ospevovali svagrininych rodicov.
Ked sa narodila dcerka, bolo tych prilezitosti na stretavanie viac, myslim tym celkovo, my - svokrovci - moji rodicia - svagrovci (aj ked ti ziju v zahranici) a vztahy sa celkovo zlepsili v tom zmysle, ze sme sa aj viac spoznali aj zacali byt stretnutia take prirodzenejsie (ak viete ako to myslim) a myslim, ze aj svokrovci si poopravili svoj mylny ci divny (ci vlastne ani neviem aky) nazor na mna, prip. aj na mojich rodicov.
Co ma ale stale istym sposobom stve je to, ze doteraz mi nenavrhli tykanie, pricom svagrina im normalne tyka (jej to zjavne navrhli).
Ona je s bratom mojho manzela len o par rokov dlhsie nez sme my, tiez maju potomstvo, len o par rokov starsie nez my. Vekovo, vzdelanostne, karierne, nazorovo, typovo atd. sme my a svagrovci dost podobni, aj sa mame navzajom radi.
Este ked sme s muzom len chodili, resp. sme byvali spolu, sa ma svokra opytala, ze ci mi ona moze tykat, ja som pravdaze suhlasila. Cakala som, ze neskor, minimalne vtedy, ked sa zasnubime alebo aspon najneskor ked sa s muzom vezmeme, ze mi navrhne tykanie (a oslovovanie menom alebo proste nejako), no nic take sa neudialo.
Je to dost blbe (teda ja sa tak citim), ked sme napriklad pri jednom stole vsetci z ich rodiny a ja im vykam a svagrina im tyka.
A ked su tam nahodou este aj moji rodicia, ktori mojmu muzovi navrhli, ze im moze tykat a oslovovat ich menom, uz veeelmi davno (este sme tusim ani zasnubeni neboli), tak je to duplom blbsie, lebo vlastne ja jedina som tam, co vyka - svokrovcom.
Ono aj ta komunikacia je trosku o inom, ked napriklad pocujem mojho muza s mojim ocom, ako ho oslovuje menom a bavia sa ako dvaja dlhorocni kamosi, pricom ja ked svokrovcom musim vykat, tak mam niekedy pocit, ze su mi vlastne ako cudzi ludia, ze ja nie som sucastou ich rodiny.
Akoze keby im aj svagrina vykala, tak by som to nejako pochopila, ze proste u nich to tak je, ze nevesty/zatovia vykaju.. ale takto?
Proste tomu nerozumiem. Na jednej strane si poviem srat (s prepacenim) na to, su podstatnejsie veci v zivote ako toto a v podstate nase vztahy su fajn (v porovnani s tym co tu niekedy citam), na druhej strane ma to proste stve a velakrat sa citim blbo, hlavne ked je dokopy sirsia rodina. A dost sa cudujem, ze sa sami svokrovci necitia blbo, ze svagrina im tyka a ja vykam.
Nikdy som sa na tuto vec svokrovcov nepytala, je mi to proste divne sa na to opytat, a vlastne co sa ich opytat, co im mam sama povedat, ze ich chcem tykat? To sa nepatri, kedze su starsi odo mna.
Riesili by ste to nejako? Ak ano, ako? Alebo je lepsie nechat to tak a potichu, aj ked nerada, proste akceptovat situaciu a kaslat na to?
Sorry za dlhy vylev, len som to asi potrebovala zo seba dostat a chcela som blizsie opisat celu situaciu. Vopred dakujem za vase postrehy ci rady.

ahoj0
Autor odpoveď zmazal
kosicanka1
Autor odpoveď zmazal
autor
23. nov 2019

@kosicanka1 "Paráda"! 😖

vroni
23. nov 2019

So svokovcami som si vždy tykala. A tiež by mi sakra vadilo, ak by mi partneri mojich detí raz mali vykat. Vykanim sa ukazuje odstup a nie rešpekt.

ibrunova
23. nov 2019

Môže byť, že si plánujú potykať, ale ešte nebola na to príležitosť (ale to je aj tak divné, za tie roky), ja tiež svojre vykám, a moji rodičia si s mužom potykali už dávno, ale to je niečo iné, kebyže švagriná svokre tyká, tiež by mi to bolo ľúto.. Švagrinej si sa na to nepýtala?

ibrunova
23. nov 2019

A ešte ma napadlo. Ja som kedysi robila v kolektíve žien, ktorré boli odo mňa staršie a poznali ma od detstva,čiže mi všetky automaticky tykali, ja som im vykala. Keď prišla nejaká nová, tak si s ňou potykali.. A ja jediná som každej vykala, lebo oni si vlastne nepotrebovali so mnou tým pádom potykať.. Že či to nie je tento prípad, ale samozrejme že by ma to aj tak mrzelo..

zeytin
23. nov 2019

Nad niektore veci sa treba povzniest... Tak im vykaj...a co... Dôležité su ine veci v zivote...

simonah73
23. nov 2019

ja vlastne ani netusim ci byvala priatelka muzovho brata, s ktorym ma dieta im vyka alebo tyka. ja som sa vydavala ked som mala 32r, brala som si mladsieho chlapa, ktoreho moja svokra mala v 17r a teda moja svokra je odomna starsia o 11r. aj si raz pamatam ked sme uz boli asi pol roka svoji mi len tak medzi recou povedala, ze by sme si mohli aj tykat, ani neviem co som jej na to odpovedala, ale neprislo teda mi tykaj (ona mne tykala od zaciatku, kedze sa poznala s nasimi). a tak ako moj muz vyka mojim rodicom tak ja jeho a obidvaja ich oslovujeme dedo a babka, kedze sme s nimi obvykle vzdy s nasimi babami.

autor
23. nov 2019

@vroni To si pekne napisala - tu poslednu vetu. 👍

autor
23. nov 2019

@ibrunova Prilezitostí bolo viac nez dost. Svagrinej som sa pravdaze nepytala, tu nebudem do takychto veci zatahovat, hlavne ked sa vidime malo, kedze ziju v zahranici.

autor
23. nov 2019

@ibrunova Celkom som nepochopila porovnanie s tymi kolegynami a mojim pripadom. Svokra ma nepozna cele detstvo, iba poslednych par rokov.

ukulela
23. nov 2019

Svokra mi po roku navrhla tykanie, so svokrom si aj po pätnástich rokoch vykáme. Pritom ma má rád, máme spolu dobrý vzťah, majú odo mňa dvoch vnukov. Ale on je skrátka taký. Neriešim. Na tebe vidieť, že ťa to veľmi trápi a si na to až nezdravo zameraná. Sama si písala, že ten vzťah medzi vami sa zlepšil až po narodení vnúčatka. Skrátka im to už možno teraz príde prirodzené a zbytočné meniť stav, na ktorý ste zvyknutí. Keby si im bola od začiatku mega sympatická, tykanie ti navrhnú asi ako švagrinej, avšak na začiatku to nebolo až také ružové. Ja by som napríklad po 10 a viac rokov vykania týkať už nevedela. Buď rada, že vychádzate A máte spolu dobre vzťahy a zaujímajú sa o vnúča. Tykanie skrátka nerieš vypustí to z hlavy.

ibrunova
23. nov 2019

Tak som to myslela, že kedysi ti začala tykať, tak ti už roky tyká a moc jej netrkne, že to je len jednostranné.. Neviem.. Ale na druhej strane, mne keď niekto po rokoch rokúcich navrhne tykanie, je to už trápenie tykať po rokoch vykania.. Ale tiež by ma to mrzelo byť na tvojom mieste..

autor
23. nov 2019

@ukulela Mas pravdu v tom co pises. Ono ked sme samy, tak mi to vykanie ani nejako nevadi. Ale ked je tam aj sirsia rodina (svagrovci alebo moji rodicia alebo aj-aj), tak sa proste citim blbo kvoli tomu vykaniu, ze ja som jedina.. Budem sa musiet donutit nejako to vypustit z hlavy.

tatinka
23. nov 2019

Ahoj,so svokrovcami sa poznam 11 a pol roka,s mojimi rodicmi si tykaju hned od zoznamenia co je cca skoro 11 rokov,tykanie hned navrhli aj mojmu bratovi ale on im netyka,svokor si tyka s mojimi susedmi a to ich pozna cca asi 3-4 roky,moJi rodicia davno navrhli tykanie mojmu manzelovi,odmietol i ked ma s nimi dobre vztahy,ale tyka si s bratom mojej mamky a jeho zenou,muz tykanie moJim rodicom odmietol s tym,ze si ich vazi a nie su pre nho len kamarati z krcmicky,ja sa s tymto jeho odovodnenm nestotoznujem a aj sa ma zo zaciatku dotklo ze im tykat odmietol,ale neriesim a ani sa na to nehnevam...napriek tomu,ze napriklad mojmu mladsiemu bratovi navrhli svokrovci tykanie hned ako som ich zoznamila,alebo ze si svokor tyka so susedmi MoJimi co ich pozna ovela kratsie nez mna,mne svokrovci nikdy tykanie nenavrhli,prislo mi to pred rokmi cudne a aj sa clovek trapil co som im urobila ked navrhnu tykanie niekomu,co ho vidia 5 minut a pred tym ho nikdy nepoznali a mne ani po xy dobe nenavrhli,ale dnes po rokoch som tomu rada....

autor
23. nov 2019

@tatinka No, to je tiez trochu divne ako je to u vas.. 🙄 Ale rada si tomu po rokoch preco? Vztahy sa vam pokazili.. alebo?

laska201
23. nov 2019

Ja sice svokre vykam ako aj svagrina a to so svokrou zijeme v jednom dome.ale dost si mi tymto pripomenula raz ked sme prisli ku svokre na navstevu vtedy byvala svagrina u nich a my zase v cechach tak ju oslovovala mamicka a tiez sme kukali ako puci.uz si sice nepametam ako sme sa dohodli ale stale moju svokrusku oslovujem mamicka.vtedy som tiez reagovala tak ako ty.ved mi spolu chodime dlhsie oni par mesiacov.joj to bolo ziarlivosti.

martina2ve
23. nov 2019

U nas je to tak, ze moj muz vykal svokre(mojej mame) ale pri jednej hadke jej uz tykal...takze je jasne ze sa dost pohadali( zacala to vyvolavat moja mama uz pol roka pred samotnym vyvrcholenim hadky a tykania) ale ked som sa jej spytala este daaavno predtym ,preco si nepotyka s mojim muzom(pred hadkou, ked boli vztahy ako tak normalne) povedala ze "nechce"..
inak si tyka (moja mama) s nevestou aj zatom c.2

Ja vykam svokrovi a nemam s tym problem.. je mi to v podstate jedno, ale myslim, ze vykanim si drzim vacsi odstup ako pri tykani

autor
23. nov 2019

@laska201 No ja by som nedokazala volat mamou nikoho ineho okrem svojej mamy, ta je len jedna.

misiatko14
24. nov 2019

My to mame podobne..vsetci si medzi sebou tykaju, len ja vykam...ale aj keby mi to navrhli kaslem ich uz som si zvykla..najprv ma vsak tiez hnevalo, ze svagrina im tyka a potom zrazu druha muzova sestra doniesla ukazat muza a ten im zacal tykat sam od seba a oni ho tak nechali..tykaju si dodnes a predpokladam, ze aj so svagrinou to bolo podobne, ze zacala sama( je to taka zenska ukecana a papulnata :D) takze mozno toto sa stalo aj u tvojej svagrinej..vobec neries my budeme slusne, budeme vykat a ako vidis nie si ani sama a nie sme ani dve co to tak maju 🙂

arcticcode
24. nov 2019

Ja svojim svokrovcom tiez vykam a to mam niekedy pocit, ze ma maju radsej ako vlastni rodicia. Nikdy mi to nenavrhli, hoci by som bol rad

sense
Autor odpoveď zmazal
maciatkoe
24. nov 2019

my sme s drahym uz 8 rokov, z toho 2 roky manzelia. Drahy mojmu ockovi uz davno tyka, mamka uz je v nebicku. A ja svokrovcom vykam. Drahy vzdy ked k nim prideme, a pozdravim sa svokrovcom dobry den, tak drahy im tiez povie dobry den. Ale im to nikdy nedoslo, preco im tiez sa tak zdravi...A mne to uz za tie roky je tak srdecne jedno, ze uz dufam, ze mi nikdy ani nenavrhnu aby som im tykala, lebo ja by som si uz ani nezvykla. Takto aj slovne mam odstup od nich ked im vykam 😀. Vyhovuje mi to. Ale vazim si ich, lebo su to rodicia mojho draheho.

stanulienkat
24. nov 2019

Riesis nieco,co nemusis. Toto nie je problem. No tak chce,aby si jej vykala,a co? Ja tiez vykam s nemusim a mame perfektny vztah. Proste kvoli veku to zo mna nejde. Vazim si ju,mam respekt a je uzasna stara mama. Netreba vyrabat umele problemy. Tykanie nie je samozrejmost a neda sa vynutit. Tu ti mozu napisat nazory,ale nevyriesi to tvoj problem.
A niekedy to vykanie ma aj vyhody.

wena
24. nov 2019

Ja som s mužom 13 rokov, tiež už máme dieťa a svokrovcom vykam (oni mne tykaju). Vzťahy mame slušne, ale chladnejšie a mne vykanie úplne vyhovuje, tykat by som nechcela. Ja úprimne nechápem čo riešiš, proste tvoji svokrovci asi nechcú posunúť vzťahy na inú (bližšiu) úroveň a majú na to právo. A je jedno aký majú na to dôvod, musíš to rešpektovať. So svagrinou majú asi lepší vzťah a o tykanie mali záujem.

janka279
24. nov 2019

Toto poznam z vlastnej skusenosti. 😀 So scokrovcami som si potykala asi po 13 rokoch vztahu s mojom muzom. Moji rodicia si potykali s muzom takmer hned a dlhe roky si tykaju. A to aj napriek tomu, ze sa vidia tak 4-5 krat do roka. So svokrovcami byvame v tom istom meste a oni mi tykanie nenavrhli. Aj muz im parkrat hovoril, ze by sa uz patrilo, ze je to divne, ked on mojim tyka. Vztah mame tiez dobry, respektujeme sa vzajomne. Ja som na tykanie netlacila, mne to vyhovovalo. Moj muz ma brata, ktory ma kratkodobu priatelku. Stretli sa so svokrou prvykrat a hned si potykali (ale bolo to z iniciativy tej bratovej a svokra asi z toho soku neodmietla). No od toho momentu som si uz aj ja zacala robit srandu, ze wo co go. 😀 A doslo uz potom aj na potykanie si. 🤷‍♀️

janickacrazy
24. nov 2019

Ja tiež svokrovcom vykám a je mi to normálne, moj muž našim tyká, kedže muž má len 2 sestry, tak neviem porovnať s druhou nevestou, možno preto mi to nevadí, ja by som skor nevedela im tykať, prišlo by mi to divné, asi sila zvyku alebo čo. Proste to nerieš a máš klud.

autor
24. nov 2019

@misiatko14 No jo, tak sme tri. 😅

lija22
24. nov 2019

poviem ti, zeja by som tykala aj prezidentovi. Vykanie je sprostost a vobec nie prejav ucty. Ale respektujem, ze niekto ma taketo zvyky. Ja dokonca mojich svokrovcov volam pani xy a pan xy priezviskom. lebo ked som sa ich pytala ako ich mam volat nevedeli sa vykoktat, ale oni su celi cudni takze sral pes ci im vykam, ci tykam. Moj muz mojej mame tyka a samozrejme oslovuje menom. Ale ine som chcela. Riesis talafatky, niektori ludia su trosku pripeceni. napr moj otec mal vynikajucu nevestu, vsetko klapalo a ajtak jej nenavrhol tykanie, hoci jeho zene tykala. xkrat som mu vravela oco netrapos povedz jej nech ti tyka a ze nie. pritom mu cele mesto tykalo, lebo bol taka znama postavicka mesta. takze nerues a just vykaj 😂

emasss111
24. nov 2019

Ja svokrovcom vykám a tykanie si predstaviť neviem. Dokonca raz na oslave mne a ešte svojmu zaťovi svokor navrhol tykanie, ale obaja sme služne odmietli. Ja mám celkovo problém týkať starším 🙈 ale v našich rodinách je to normálne...v tvojom prípade verím, že je to také divné.... povedz mužovi, že ťa to trápi a on nech sa s nimi o tom porozpráva 👍