icon

Som 4 roky doma a zažívam klasický kolotoč

20. sep 2020

Ahojte. Mam 2 decka (4&2 roky), ktore lubim najviac ako sa da a som neskutocne stastna ze ich mam a ze su zdravi.
Avsak problem je u mna. Som uz 4 roky doma a teda klasika kolotoc, domacnost, decka, nakupy, ihriska. A priserne mi to lezie na mozog. MInuly rok som si kupila fotak co ma neskutocne bavi a bezne som mladsieho supla do kocika na spanok a pod ho do mesta fotit, alebo do parku. A cestou spat vyzdvihnut starsieho zo skolky.
Lenze ako mladsi dovrsil 2 roky, spanok v kociku nehrozi a som rada ak tam obsedi ked idem na nakup.
A teraz riesim vnutorny problem. Ako sa sebarealizovat vo foteni, co mi strasne pomahalo aby som nemala pocit ze som len stale v domacnosti. Muzik o jasliach na par dni pocut ani nechce, nie pre peniaze ale pre tvrdenie ze starsi bol 3 roky doma tak aj mladsi. A ze potom bude problem preklopit sa zo sukromnych jasiel do statnej skolky a pod.
Vikendy chceme travit spolu ako rodina (z istych dovodov sme boli cca 5 mesiacov kazdy na inom konci krajiny) a ja uz fakt neviem. Ist fotit s nimi som skusala, len to starsi chce tiez velky fotak (dala som mu jeden stary maly), furt ich nahanat a proste no.
Je to moja psychohygiena, moj cas, ktora sa da bud o samote alebo so spachtosom v kociku.
Dakujem za akekolkvek rady a navrhy na riesenie 🙂

ledgerka
20. sep 2020

tvoj muz z tvojho rozpravania ma rad domaci servis ktory ponukas a na teba velmi nehladi. Bola by som velmi razna na tvojom mieste.

janickacrazy
20. sep 2020

Nechceš od neho nič v domácnosti, tak to robíš veľkú chybu. Keď pôjdeš do práce, deti do škôlky, tak nebudeš vedieť, čo skôr. On bude zvyknutý, že však všetko zvládneš, ty budeš unavená ako kôň, je načase zmeniť to už teraz.

autor
20. sep 2020

@janickacrazy ani nevies aku mas pravdu. Ja sa aj snazim, poviem povysavaj 2 krat tyzdenne ( ja to neznasam) tak povysava v sobotu🤷‍♀️ No nic okrem ulohy odplienkovania mladsieho, ma caka tentl rok zmena muza. Misia nemozna 😂😂😂😂

letfenixa
20. sep 2020

Tak sa s ním nebav. Konaj podľa seba.

uglybetty1234
20. sep 2020

tiez nechapem naco je podstatny jeho nazor. On doma netrci, on doma ocividne ani nepomoze atd. Zariadila by som sa po svojom, A urcite mu uz daj nejaku pracu aj doma, pripadne mu nechaj deti a vypadni na dve hodky von. Vobec nechapem akoze. Mala by si doma kopnut trosku do osieho hniezda a urobit prievan.

sidicek
21. sep 2020

Mňa by zaujímalo, v čom si sa realizovala pred materskou? Ved aj to fotenie si začala až nedávno, nie si ty skôr frustrovana z muža, ako z toho ze si doma s dieťaťom.

merickat
21. sep 2020

Ja mam rovnako stare deti a oboch doma, lebo mi starsieho nevzali do skolky. Ani jeden cez den nespi. Jasle ani sukromna skolka u nas nie su, rodicov mam pracujucich, svokrovci su daleko, muz kvoli praci skoro nikdy nie je doma... Vies si predstavit ako mne z toho hrabe.... takze suhlasim s babami, daj postrazit dieta muzovi ked je tak proti jasliam a chod, vyuzi kazdu moznost byt sama sebou.

autor
21. sep 2020

@sidicek pred materskou som mala pracu ktora ma bavila. Fotenie bol u mna dlhodoby sen, len stale nieco, vyska, praca a nejak som sa az pred rokom nastartovala a zacala sa tomu venovat.

senta_sofia
21. sep 2020

Vyclen si v tyzdni cas pre seba a deti nech ma vtedy muz, ked zamieta jasle. On ma nejake konicky?

mimi242
21. sep 2020

@lucinka1988 ty si to tak dobre vystihla😊😊😊 konecne ohladom tohto niekto na MK napisal normalnu a pravdivu vec

evkamotka
21. sep 2020

Dohodni si studentku 2x tyzdenne na 2-3hod. a vybehni si. S manzelom dorazne vydiskutuj ze ok nie jasle, ok si s nim doma ale aj ty mas nejaky nazor/volu/potreby

basska_b
21. sep 2020

Ale veď skús fotiť popri ňom... ja mám 2.5 ročnú doma a ak by som mala len ju (lebo ešte mám 7mesačnú), tak by sme šli proste do prírody, ona si pozerá kamienky alebo jej dám chrumky do ruky a fotim si. Závisí od toho, aký je ten tvoj, či by vydržal.

basska_b
21. sep 2020

Aešte sa krásnefoti večer, keď je zlata hodinka, jedna hodina do súmraku. A to môže i muž strážiť. Závisí, kedyidú spať. Vieš- ja som zistila sama na sebe, že čas, ktorý si neuchmatnem pre seba, ten nemám. Minulý rok som proste oznámila, že idem na kurz poľského jazyka. Ešte pred pôrodom druhej dcérky, kým sa mi dá. Počula som jednu babu v kútiku, že vždy v stredu sa poobede stará 3 hodiny muž a ona si urobí psychohygienu, nejaký program. Mala deti 3 ročného a 8mesačnú

soonya
21. sep 2020

Mala som podoby problem, ale uz po dvoch rokoch na materskej s jednou dcerkou. Moze to zniet sebecky, ale su proste tipy mamiciek, ktore okrem starostlivost o dieta potrebuju svoj zivot naplnat aj sebarealizaciou a mat aspon par hodin tyzdenne svoj vlastny cas.
Jasne - da sa ciastocne realizovat aj s malym dietatkom po boku, ale je to casto vacsi stres (aspon u mna bol) a clovek sa vtedy nevie naplno odreagovat a ponorit do svojej prace.
Ja som si nakoniec presadila skolku, len doobedia 3krat do tyzdna a musim povedat ze to 100% zlepsilo moju spokojnost aj vztah s dcerkou. Mam vacsiu energiu sa jej venovat, uz na nu vobec nekricim, mam s nou viac trpezlivosti a aj dcerka je ovela menej nervozna.
Moje potreby su naplnene, jej sa v skolke paci, ma tam kamaratov (tu zavisi aj od tipu dietata, ak je spolocenske a ma rado kolektiv, tak podla mna v 2 rokoch par hodin do tyzdna mu skolka nesposobi ziadnu ujmu skor naopak).

Da sa napriklad aj zaplatit strazenie dietatka v domacom prostredi na par hodin tyzdenne (ked nie je po ruke ochotna rodina). Alebo ja som este predtym fungovala s kamaratkou co ma dietatko v podobnom veku. Par hodin do tyzdna strazila ona, ja som mala cas pre seba a potom naopak.

brita7777
21. sep 2020

@krisbar presne a ten kolotoc co zacne potom no neviem komu toto pomoze, zbytocne len uzkost v ludi to vyvolava resp. vo mne teda isto uz len ked to citam

autor
21. sep 2020

@soonya dakujem krasne 🙂

autor
21. sep 2020

@basska_b moj dnes skoro "vyskocil" z kocika a to som len narychlo zbehla do potravin na nakup :D bola som tam asi 15 minut a cely cas len "stacilo" "stacilo" a dobre ze sa nevytrhol :D a to donedavna panko len zadok v kociku a mohol stat aj hodinu. Stacilo nieco do ruk a slo to :D

autor
21. sep 2020

Dakujem baby za vsetky Vase reakcie. Z kazdej si beriem nieco 🙂
Ano to v akom som stave je z 2 pricin. Na jednej strane ja som doma a muz v praci (a strasne mu zavidim :D ), na druhej strane je medzi nami dvoma nieco nedoriesene co sme nejako uzavreli k jeho spokojnosti, pretoze inak by som to nedala :D Kazda mame iny pohlad na matersku. Ja svoje deti milujem najviac ako sa len da, avsak ako niektora napisala, posunula som deti a domacnost na prve miesto a fakticky 3 roky som "kaslala" na seba. Cele sa to vyhrotilo ako zavreli v marci skolky a boli sme vsetci 4 doma. Aj vdaka Vam som si uvedomila, ze nejako je doma vsetko na mne a zamyslela som sa, ako to bude ked budeme obaja v praci. Aj ked u nas sa preslo skoro na full time praca z domu a bojim sa, ako to bude muzik brat. Jedno som si ale vcera uvedomila, ked niektora z Vas spominala ze sa zo mna stava domaca "putka". Ze on asi kopiruje to ako to bolo u nich doma. Akurat, ze jeho ocko sa staral o veci okolo domu (zvierata, drevo,...) co v byte nie je. Snazim sa stale si ukradnut cas pre seba, uz hoc len tym, ze pride domov a ja sa zavriem v spalni (aj ked zahadne musia obaja krpci na mna hned skocit) :D
Proste nastal cas, aby som nebola len v pozicii ze milujem moje deti a muza ale hlavne ze "milujem" seba a ze jednoducho spokojna mama spokojne dieta.

alby2014
21. sep 2020

Ahoj, ja len tolko, ze plati, ze tvoj muz vie a moze robit vsetko, co ty a ty mu to musis dovolit, to je rada mojej svokry a je teda fest pravdiva. Ja som bola doma 5 rokov, s dvoma detmi s rozviedlom 18m. Ale moj muz bol a je plne funkcny, plus plne len doma som bola vzdy len rok, potom som vzdy chodila ucit doslova par hodin do tyzdna a deti boli s muzom. Bezne su a boli moje deti s muzom na tri a viac dni, ked som isla na sluzobku, ked som chodila behat, ked som isla len tak na kavu...Nakupy robi len muz, lebo ja to predsa nebudem tahat s dvoma detmi, cez vikend vari len muz, rano nosi deti do skolky muz, ja mu doslova necham deti v pyzamkach na gauci pri rozpravkach a idem a on ich musi obliect a odniest. Nepisem ti to, aby som chvalila svojho muza, lebo ma svoje muchy, ja ho za to nechvalim, ja toto spravanie totiz povazujem za standart a normalne ho ocakavam. Ja som 50% rodic on 50% rodic a len spolu sme 100%. Mala som krizy na materskej, ale popravde, uplne mi nehrabalo nikdy a to suviselo aj s tym, ze teda vzdy som mala sa sancu realizovat...Ja nie som sluzka, ja som partnerka, milenka, matka jeho deti...ja odmietam sa obetovat, lebo o tom nie je zivot. A s nastupom do prace co kazdy strasil, to je uplna pohoda...pretoze plati, ze tym, ze moj muz je zvyknuty na to, ze veci neskacu same oprate do skrine, tak ziadne pachtenie, ziadna druha sichta, on deti nosi, ja vyberam, vecere su rychle a ziadne kuchtenie a pohoda lahoda, ked romanticky, skladame ponozky spolu pri detektivke vecer.. :D Opakuj si starame sa len O DETI aj to len do urciteho veku, muz sa ma na chode domacnosti podielat, lebo je aj jeho. Si viac ako len k...rva a kucharka, ak to mam napisat tak nepekne. Popravde na tvojom mieste neriesim auparku, ci nedajboze netaham deti na fotenie, resp nesnazim sa to nejak zmanazovat...NORMALNE ICH NECHAJ s muzom a chod. Mozete mat cas aj spolu ako rodina aj ty sama. Vela zdaru.

dkethe
21. sep 2020

Ja tomu velmi nerozumiem. A suhlasim s tym, ze ked prides do prace, budes s placom spominat na dobre casy na md. To bude kolotoc bez casu na seba! To si nevies fakt pri detoch, z ktorych jedno mas cely den v skolke, najst cas na seba? Ja ho mam furu 🙂 mne to skor pride tak ze mas blby time menezment a reci jak sa nic neda :D sturat decko do jasli, kym si na rd aby si si uzivala samu seba, je fest panske. To aj muz si ma pytat 2 dni volna od prace a od deti?

autor
21. sep 2020

@alby2014 dakujeeeeem uzasne napisane

frantisska
21. sep 2020

@lucinka1988 mohla by si nám povedať čo robíš, pripadne ako to máš zariadené, že kde je maly kým pracuješ, alebo kým sa pripravuješ? A či v tom môžeš pokračovať aj po pôrode hneď, alebo povedzme po šestonedelí? Úprimne ma to zaujíma. Tvoj príspevok je pre mna inšpiráciou, ale iba ak chceš. Vďaka

lucinka1988
21. sep 2020

@frantisska pracujem v oblasti poradenstva, tuto prácu som vykonávala v podstate bez prestávky od nástupu na MD s tým, že osobne som išla do prace cca po mesiaci po pôrode, zatiaľ som fungovala online. Malý je v čase mojej neprítomnosti s manželom, keďže je to flexibilná práca, chodím tam popoludní, keď manžel príde domov. Žiaľ, inú pomoc v rodine nemáme, tak si musíme pomôcť vzájomne. Keď bol menší a viac spával, pracovala som vtedy. Teraz nespí vôbec, tak pracujem keď s ním ide muž von alebo sa mu venuje, pri ňom sa nedá urobiť vôbec nič. Ale ako vravím, my sme toto mali dohodnuté dávno pred tým, ako sa narodil, ja by som nedokázala fungovať full time v domácnosti s tým, že muž príde domov večer a nepomôže nič..a ešte tá práca je super v tom, že nie som viazaná časovo, že napríklad od 10-12 musím byť online, sem tam sa stane, že mám dôležitú poradu alebo meeting a vtedy si zase len vybaví muž voľno v práci a je s malým, ale inak je úplne jedno, či tú prácu urobím ráno o 07:00 alebo v noci. Samozrejme, nie každý druh práce sa dá takto vykonávať, ale podľa mňa veľká väčšina áno a mamičky to vôbec nevyužívajú..aspoň nie tie v mojom okolí..

alby2014
21. sep 2020

@dkethe nechapem , preco by mal byt navrat do prace kolotocom, kde s vypachtenym jazyom nic nestihas? Muz je v praci, ty si v praci a nasledne doma vsetko ma polku a hotovo.. Pokial pan tvorstva necaka, alebo ty si nestanovis nerealisticke plany o dokonalej domacnocti, 100% matke a pracovnicke, nemusia sa konat ziadne stresy. Ak by jej muz bol viac zapojeny do chodu domacnosti a deti...tak by ju nenapadlo dat dieta do jasli, lebo by cih nechala s otcom.. Deti maju rodicov, oboch rodicov a ona je v robote tiez 8h len ju vykonava doma, lebo sa zhodneme, ze snad materska nie je dovolenka.

alby2014
21. sep 2020

@dkethe proste chce byt sama, fotit sama chviilu, byt sama so svojimi myslienkami, plne sustredena na jednu vec, bez deti okolo, bez chrumiek a planov B ako zabavit dieta..Je to normalne a je to plne OK, ma na to pravo. Ja tak chodim behat a pocuvam podcasty...len ja, slnko, trava a rieka...a vies ako to mega pomaha...SAMA bez deti.

sidicek
21. sep 2020

Tak môj názor je, že ak máš ozaj náročnú prácu, tak je MD leharo, nielenže si oddýchnes, ale môžeš sa práveže viac venovať veciam, ktoré si popri praci napr. nestíhala alebo nevládala, plus máš čas začať robiť nové veci, ktoré by ta bez dieťaťa ani nenapadli. Každá etapa života je iná, treba si to v hlave trochu upratat a nelipnut na tom co je momentálne ťažko realizovateľné. Napr. Milujem lyžovanie, no pri deťoch som sa sankovala a absolútne som sa necítila pre to frustrovana, vedela som, že za rok, dva sa k tomu opäť vrátim. A takto je to so všetkým, určiť si priority a nelipnut na starých zvykoch. Práca mi občas zachýbala, ale žeby som sa cítila zbytočná a frustrovana, lebo sa v nej chvíľu nerealizujem to nie.Ved robiť budem ďalších 30 rokov. Treba sa trochu pozitívnejšie naladiť a hneď ti bude lepšie.

basska_b
21. sep 2020

Asi už nechce byť v kočíku. Neviem, aké máte možnosti v okolí aj pre to fotenie, či chodíš s nimi autom, alebo aj na výlet busom, ale nájdite park, kus prírody, vodu, a choďte... nech si pobehá. A môžeš skúsiť fotiť napríklad jeho. Keby si sa stala profik na detské fotenie, môžeš si dokonca aj pekne zarobiť do budúcna 🙂 chod za tým, čo ťa baví, veď prečo by si mala len byť otrok doma. Ako hovorí náš premiér, dobre bude 😁 Alebo po anglicky life is what you make of it. Nie je to ľahké s dvoma malými deťmi, ale myslím si, že z najhoršieho si vonku.
Inak len na okraj, mám rada takéto témy príjemné, inteligentné, kde je debata a dialóg na úrovni 👍

autor
21. sep 2020

@alby2014 dakujem 🙂

simca06022011
21. sep 2020

Vieš čo... Muzik o jasliach nechce počuť, tak mu daj deti a nech sa stará. Ja som pracovala celú dobu, keď prišlo na to, že sa nedalo... Predsa iná starostlivosť je o bábätko a iná už o 2r dieťa.. Tak proste som zavelila, že ide malá do jaslí a išla. Lepšie je spokojná mama a spokojne dieťa ako všetci lietať, riesit večne dookola kolotoče. Takto malej sa povenovali v jasliach, keď nebolo treba nešla, ale nakoniec sama chcela chodiť. Ja som zatiaľ pracovala, pripadne aj uoratala a nakúpila a s malou sme už potom mali kľud na všetky naše aktivity 😁

danim
21. sep 2020

Letmo som prečítala prvú stranu ale nejak som nikde nenašla - ako sa on venuje deťom? Ako a kedy s nimi trávi čas? Lebo ak by ich napr 2x do tyz vzal von a Vik trávite spolu tak to musí byt v pohode. Jeho deti preladia na inu tému ako práca a bude to pre neho relax.
Môj názor je, že 2 rodičia sa musia vedieť zvladnut postarať o 2 deti. Len 2, nie 10. Názory, že opatrovateľka - mi príde, že to mam platiť cudzej osobe, aby bola s mojimi deťmi? Toto nechapem. Čas na MD využi na to, že si s nimi a máš priestor ich vychovať, správanie, návyky, všetko.. áno je to niekedy tazke, no máš manžela spolu to zvládnete. Spolu, sú to vaše deti. Držím palce.