Som nemožná
...a leziem sama sebe na nervy...nie vzdy ale teda väcsinou🙂 na MD som 13mes. a predtym PN 7mes. a dobre mi uz hrabe...sem tam mam aj svetle dni ale inak. ja neviem ci to pocasie alebo co, ale skratka MD je pre mna nuda...no na to aby som to zmenila som tiez leniva. Skratka, s malou som sama ako kazda mamina minimalne do tej 15:30...doobeda vsetko porobim okolo domacnosti a potom som s malou. ano, je ziva ale da sa to. dokonca si aj oddychnem. ked spi, ja nerobim nic,resp. sedim za PC alebo si citam alebo raz za cas si lahnem aj ja. citim sa unavena, nic sa mi nechce...kamosky tu nemam a tak dusim manzela: kedy prides z roboty? kam pojdeme? co budeme robit?...ked chce mat klud po robote a nerobit nic alebo ist niekam sam, co je samozrejme v poriadku (chodi na futbal, tenis...ziadne flakanie a trva to hodku, cize pohoda)...tak som az hystericka lebo zase budem sama. vidim ze uz aj jemu lezem na nervy a nechcem byt sekera ale proste ma ubija byt stale iba s malou, potrebujem kontakt s dospelymi. okrem neho tu mam akurat maminu, co je super, vela mi strazi aj malu, ale proste aj ona ma svoje aktivity a povinnosti, nemozem ani ju znasilnovat casto...a tod vsio z mojich kontaktov. Materske centrum tu sice v blizkosti je ale asi tak,ze peso mi cesta trva asi 45min.,zalezi jaky krok nahodim a busom a s kocikom sa teda rozhodne trepat nemienim....a dalsia vec je ta, ze mala mi este 2krat spi a kym sa vyspi a dam ju do poriadku je 16h....kym sa volakam dotrepem, tak mozem uhanat naspät lebo o 18:30 kupeme a o 19tej ide spat. neni to tak lebo chcem ja ale mala...skratka o 18tej uz mravci lebo vie ze sa blizi jej cas...no o nicom. mozno ked sa zlepsi pocasie...mame zahradku, tam sa mala vyhra,vybeha a ja posedim na slniecku, snad mi to doda energiu...takze tak. proste aj by sa mozno nasiel nejaky program ,,zabavny,, ale ten malej rezim ma zatial dost obmedzuje. a niekedy prave kvoli tomu nejdem nikam lebo ked si predstavim v tomto pocasi obliekat ju, seba, vlacit ju po schodoch z 3ky kedze vytah nemame...a vsetko okolo toho, sak to poznate tak radsej ostanem doma a vecer si poviem aky krasny den...a som zase neprijemna na muza, lebo on niekde bol, zavidim mu aj robotu 🙂
...proste som unudena,unavena,leniva....aj z toho mala moznosti ktore mam, nevyuzijem ziadnu. ale zabite ma ja sa v tom nejako ani nevyzivam...ihriska,centra,tvorive dielnicky a podobne...neviem, no. tiez som neni moc zdatna ani vo vysivani,strikovani a pod. takze fakt travim cas len na pc a citanim (ak si odmyslim domace prace a vsetky povinnosti), sporty ma tiez nebavia, nemam ziadny konicek ktory by ma nejak nedchynal a aby som pri tom vydrzala dlhsie ako dva tyzdne....
...nemame tu ani obchodne centram predtym som bola obchodny maniak, momentalne nemam byt za co maniak...ale do takeho centra by som isla v tomto pocasi otrasnom, mala by sa aspon pohrala v detskom kutiku a ja by som videla nejakych ludi a mozno by som sa aj dala do reci...neviem, len tak polemizujem, uvazujem.
co vam poviem. som skratka NEMOZNAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.
PS: fakt dufam ze je to ,,depka,, z pocasia. som dost meteosenzitivna 🙂 ale mozno sa dockam nejakej rady. co vy robite cele dni s deckami?
@sosanna88 odporučila by som ti prečítať si knižku A dosť! o francúzskych deťoch (http://www.martinus.sk/?uItem=136100) Netvrdím, že sa na 100% so všetkým stotožňujem, ale mohlo by ti to pomôcť po psychickej stránke odosobniť sa občas od materstva a možno ukázať, že vychovávať sa dá na mnohé spôsoby 🙂
ja som na prvej MD dostala taky napad, ze najlepsie ako vyuzit cas, je dat sa na nejake studium, aj ked len dvoj-rocne. Mala sa uz davno skoncenu VŠ a aj nadstavbu, ale chcela som nieco zaujimavejsie, tak na vikendy, aby som sa mala comu venovat... a dobre som urobila, 2 roky presli ako voda a ja mam teraz svoj vlastny biznis. Nebolo to cielene, ale do povodnej prace som sa uz nechcela potom vratit, tak sa mi toto hodilo. A samozrejme v pohode prislo dalsie babetko, druha MD, tak sa to da nejak vsetko sklbit. Aj ked aj ja sa citim niekedy hrozne, ale ze ani nemozem ist s kamoskami von, lebo ony si nevedia najst cas... Tak potom radsej pracujem... Mozno by sa ti hodilo nieco podobne a mozno by ta manzel podporil... drzime palce 🙂
boze!to ako keby som citala môj prispevok,len stym rozdielom,ze namam pri sebe mamu, doma som uz 3roky a este ma cakaju dalsie 4roky ☹
Ahojte dievčatá, ja som na tom podobne, tiež mame teraz prázdniny, manžel je na pn, takze sa cely deň nezastavím, takze teraz som si sadla k pc na chvíľku zrelaxovat
Dievčatá, ja som už tretí rok na materskej a jediné, ale ozaj jediné, čo mi pomohlo, že som začala piecť zákusky...privyrábam si, občas sa nezastavím, som ako tak v kontakte s ľuďmi, i keď veľmi málo,ale občas mám toho tak veľa, že ma ani nenapadne hľadať si robotu...normálne sa mi to zapáčilo, baví ma to a verte neverte, niekedy mám až zlý pocit, že sa nevenujem malému, keď mám veľa roboty🙂) Keď objednávky nemám,tak si rada robím poriadky doma, vtedy ma to dokonca viac napĺňa🙂 Odporúčam niečo, na čom by ste ešte aj trošku zarobili, bude to väčšia motivácia ráno vstať dobre naladená🙂
ja som doma tiez skoro uz 7 rokov a tu ani matersku neplatia! len sa neoplati dat deti do skolky alebo ku niekomu strazit lebo skoro to co by som zarobila slo by na skolku. tiez som zacala chodit do skoly a ucim sa a tym si vyplnam trochu cas...ja mam tu kamosky Slovenky par minut odo mna co maju deti vo veku mojich tak podnikame vseliake aktivity,zoo,plavaren,park,kniznica...furt sa nieco deje 😉
tu je predskolska dochadzka nepovina ale je a je zadarmo a bud na pol dna (3h) alebo cely (6h) tak jednej znamej vravim dufam ze ho zoberu na cely den a ona ze zase dufa ze ona bude moct dat len na pol lebo si chce uzit este syna... (mala ho ked bola starsia) ale ja mam este jedno sidlo doma tak si mam koho uzivat 😀 ale dufam uz tiez ze pojdem za chvilu do prace lebo uz mi tiez sisi niekedy 😉
Mne pomohlo pri prvom dietati velmi prave to materske centrum na psychacske stavy 🙂
Ked som potom cakala druhe, prerabali sme byt, tak to uz nebol cas sa nudit, a pri dvoch detoch uz velmi cas na nudu alebo nic nerobenie nieje...
A kedze medzitym som aj pracovala chvilocku po rodicaku, teraz si uz maximalne uzivam tretie a povinnosti pri starsich vzdy vyplnia kazdu volnu chvilocku... hudobna, vytvarna, tanecna a skola je program na 100%
Ani mi uz neako nechyba kamoska, chvilky volna vyuzivam na vzdelavanie...
@sosanna88 opatrovatelka a ty si vyjde niekam. JA som pocas materskej chodila na jazyky, aby mi s tej samoty nepreskocilo 😖 Manžel cche doma asi trosku vypnut, ked pride unaveny z prace
zvyknes si... 😀
tiez mi zo zaciatku dost hrabalo, ale zvyk je zelezna kosela... a to tu nemam ani mamu na strazenie, ani zahradu a tiez ziadne nakupne centrum 😖
a to som sa tesila, ze sa vratim po dvoch rokoch naspat do prace... hold, napriek planom, nevyslo... :-/
Ono je to tak, na zaciatku je prechod z bezdetneho slobodneho zivota na rutinny kolotoc materskej pocitovany ako taziva nuda. S malym dietatom nie je az tak co, a infalntilne hry rychlo omrzia. Navyse unava z este relativne cerstveho materstva. Postupne sa to vyladzuje, ako dieta rastie, pribudaju moznosti. Tesne pred odchodom do prace je to super a cloveku sa nechce odchadzat od maleho drobca, s ktorym uz je vela co a jeho vnutorny svet bohaty...
Potom po opatovnom navrate do pracovneho kolotoca, je to sice ozivenie co sa tyka socialnych vztahov s dospelymi, ale zostane tam taka ta prichut aka bola vlastne ta materska zo spatneho pohladu: najkrajsie zivotne obdobie! Je to taky paradox. Lebo potom uz je vsetko narocnejsie: casu uz vobec nieto a teraz len prijde ta naozajstna prava rutina...a nemoznost z nej vypadnut az do dochodku.
Casto ma napadne ten citat z filmu Kolja, aj ked tam bol v trochu inom kontexte, nicmenej podla mna sa to da dobre vztiahnut aj na tuto situaciu: Myslel si ze uz horsie ani nemoze byt a pritom netusil ze preziva najkrajsie roky svojho zivota. 😵 Asi tak.
@horana Presne tak treba si nájst niečo, čo ta bude bavit aj počas rodičovskej dovolenky, každá mamička má také stavy občas, že jej všetko lezie na nervy, aj mne sa to občas stalo a to som nemala ani mamu na stráženie a manžel bol dlhodobo v zahraničí....vyriešila som to tak, že som chodila každý den von so sestrou a jej bábom, za každého počasia, išli sme na ihrisko, na kávu, na nákupy, proste hocikam, len aby sme neboli stále doma, deti sa zahrali, pohoda. Vyskúšaj. 😀 Ked pojdeš do práce, ešte budeš spomínat ako ti bolo dobre doma a budeš nadávat ako nič nestíhaš.
Presne suhlasim s nazorom, ze na tej MD je to vlastne pohoda oproti praci s detmi 😉 Ja som medzi RD a druhou MD bola 4 mesiace v praci a poviem Vam, bolo to o drzku. Dcerku som si zrazu videla pomaly od 17:30 do 20:00, ked isla spat. Bolo mi z toho do placu, ze sa len nahaname a nic nestihame. Preto si teraz, ked je mi obcas smutno za spolocnostou pracovnou spomeniem na to obdobie, ked som sa musela nahanat a velmi si uzivam, ze mozem byt s detmi doma 🙂 Ved tych 6 rokov (3 roky s kazdym) ujde ako voda - tie prve 3 pri dcerke usli ako nic, strasne rychlo, syncek ma 3 mesiace a mne sa zda, ze sa vcera narodil - leti to obdobie neskutocne rychlo, bohuzial.
Ja teraz, napr., ani nemam kedy ist "medzi ludi" - pretoze dcerka chodi do skolky na doobedie, syncek este 3x spava, tak sa snazim to cele sklbit tak, aby som stihla ju vyzdvihnut a zaroven aj aby bol malicky vonku. Priznavam, ze mi ju do skolky rano vodi mamina, pretoze malicky sa budi akurat tak, ze by som asi musela o 5:00 rano vstavat, aby som to vsetko stihla - a to nehovorim, ze maleho budit... Niekedy nestihnem ist po dcerku, lebo maly akurat ma tak nastaveny spanok, ze sa proste neda - vtedy opat ide mamina. A niekedy dakujem Bohu, ze mame byt s balkonom, aby mohol byt vonku (spava okolo obeda cca 3 hodinky vonku v kociari) - lebo v tej istej hodine spava aj dcerka, cize nebyt maminy, ktora bud ide vonku s malym, kym ja strazim spiacu dcerku doma alebo opacne ... no uzas 😠
Kedze syncek spava este 3x do dna, dost sme od toho zavisli (nema tie spanky ani kazdy den rovnako, cize planovat cokolvek je takmer nemozne, ideme za pochodu). Ale ked sa da, zavolam kamoske, pokeciame aspon cez telefon, alebo proste niekomu zavolam, aby nas prisli pozriet. CO je ale v poslednej dobe tiez obtiazne, lebo bustd je chory niekto u nas alebo su chori kamosi... 😀 Proste je to vesele a tesim sa na krajsie pocasie a na leto - budu dlhsie dni. Inak, uz som sa teraz pri syncekovi odhodlala k tomu, co pri dcerke nie - prihovorila som sa cudzej mamine s kociarom - 3x sme sa nahodne stretli, tak som sa opytala, ci sa mozem pridat. Tak sme chvilku kocikovali spolu a pokecali. Zistila som, ze je to celkom dobry sposob, ako sa zoznamit a pokecat s dospelou osobou. A dokonca som sa ani necitila trapne 😀
Mimochodom, mm chodi do prace o piatej rano (dochadza 80km) a vracia sa najskor o piatej - cize nehrozi, aby vodil dcerku do skolky alebo ju vyzdvihol.
Ale mna bavi inak citat, pred rokom ma chytila mania hackovat, ale nemala som na to potom cas, tak to trochu upadlo, teraz ma chyta sitie - v ramci moznosti sem-tam bud nieco sama usijem alebo aspon vymyslim a mamina realizuje 😀 Pred vyse rokom som mala maniu vyrabat tutu suknicky pre dcerku... Ako som doma, zistila som, ze ma velmi bavia take tvorive veci. Nic konkretne, ale obcas ma chyti nieco, tak sa tomu proste venujem. A nevadi, ze len chvilu, nejake obdobie, a potom nieco ine zase. Robim to, co ma bavi 🙂 Momentalne ma pochytila mania dovolenkova - hladam nejake miesto, kam by sme sli v Chorvatsku. Zaberie to dost casu a vzdy ma pozitivne naladi ta predstava mora 🙂
@horana krásne napísané, presne tak...
nemala som pocit, že mi je dlho na MD, chodila som k rodičom, k sestre, čítala som, venovala som sa malej, ubehlo to rýchlo, ale možno len s odstupom času to tak vidím, keďže som už 8 rokov späť v práci a viem si to porovnať, aký bol vtedy kľud a aký je teraz zhon...sme na dedine, kde nemáme žiadny obchodný dom, ani ihrisko, ani plaváreň, ani mat. centrum a predsa sa to dalo prežiť veľmi pekne 🙂
Milá Sosanna88, dovolím si napísať môj názor, aj keď ešte nie som na materskej a len ma to čaká. Podľa mňa nie si nemožná 😉 , počula som o viacerých ženách, niektoré také aj poznám, ktoré sa cítia podobne. Ja sa asi o rok vidím takisto 🙂 Bývam na dedine, kde okrem krčiem a Jednoty nič nie je, a najbližšie mesto je 45min. busom. Priateľky, s ktorými by som zdieľala podobné záujmy, nielen prehodila pár slov, tam nemám, ale nikdy ma to netrápilo, lebo ako som vždy hovorievala, ja domov chodím viacmenej len prespávať a oddýchnuť si v záhrade, ináč som (aj v práci) v meste, kde mi ten život veľmi vyhovuje, vôbec sa nezúčastnujem spoločenských aktivít na dedine. Ale s kočíkom sa veľmi ťažko cestuje busom (kedže auto, ktoré máme, používa muž na cestu do práce), a ked vidím mamičky, ktoré tak robia, nezávidím im veru. A v tej našej dedine fakt nič neni. Ihrisko jedno, kde je tak jedna preliezka, asi budem chodiť s malým/malou do lesa 🙂 Aspon ten tam máme...
Takže ma tiež čaká to, čo mnohé ženy. Celý deň doma, nejaká prechádzka po dedine, kde ma tak zastaví pár babiek a známych, aby sa pozreli, ako bábo vyzerá..Vyčkávanie na muža, ktorý príde unavený z roboty, lahne si, zapne PC (to neznášam, ale čo už). Tiež, AKO možno väčšina chlapov, nemá rád, ked ho voľakam potom ťahám, zas ani sa mu nečudujem, ked príde z mesta, z roboty, a mal by zas niekam ísť. Možno tak do dediny na prechádzku, čo zas nechcem ja.
Každá sme iná, a niekto to berie, že to tak jednoducho musí byť, a o tom je materská, ale niekoho to ubíja, tak sa nenechaj znechutiť tým, ako sa nemáš na čo sťažovať, že niektoré to majú omnoho horšie - ano, majú, ale vždy sa dá nájsť niekto, kto je na tom horšie, tak tým sa riadič netreba, a každý rovnakú situáciu ináč znáša..
Žiaľ, ked je žena s takýmto životom nespokojná, treba sa aktivizovať (nie vždy to tak ľahko ide-ja som lenivec lenivý, a s týmto mám tiež problém) a robiť niečo, nevyhovárať sa. Naozaj, možno sa premôcť a do toho maters.centra ísť, vymyslieť si niečo, kde sa odreaguje, niečo tvoriť, prípadne študovať, naozaj si nájsť nejakú kamošku alebo kamošku--mamičku, hoci to nie je vždy ľahké...
Ja osobne dúfam, že po roku a pol sa budem môcť vrátiť do práce...Tri roky by som doma nevydržala, a teda aj kvoli peniazom...
Takže mysli pozitívne, dívaj sa na veci z tej lepšej strany a aktivizuj sa, neupadni do depresie, určite niečo nájdeš, kde sa odreaguješ 😉
Mne velmi pomohol tento pan,odporucam aspon mrknut www.vestenie.cz 😉
@sosanna88 aj ja sa k vam pridavam, s tam rozdielom, ze som po nevydarenom tehu este pn, a uz mi to tu z toho sibe....esteze zhanam robotku....iba pc a mama, a doma....drahy v praci, a ked uz ma prist, volam mu, kedy pride....hrozne...
to ako keby som o sebe citala 🙂 🙂
@sosanna88 ahoj, musela som sa az zasmiat, lebo to co si o sebe napisala na mna sedi na 95 percent. Takze sme nemozne dve. 😎 Ja sa nudim neskutocne, mala je sice jak z divych vajec, ale ta nuda spociva v niecom inom. Tiez sa nevyzivam v tom, ze sedim doma, kamosky nula bodov, nemam ani s kym kocikovat, co je teraz v podstate aj jedno, lebo mala mi nechce sediet v kociku a ja ju nahanat po chodniku popri hlavnej ceste veru nebudem - takze nechodim s nou takmer nikde, len ju vezmem vybehat na dvor, co je pre mna zas neskutocna nuda. Rucne prace typu hackovanie, sitie a pod. ma nebavia a mala by mi to ani nedovolila, lebo okamzite, ked nieco vezmem do ruky, chce to aj ona. Som znechutena z toho, ze furt len varim a upratujem doma, to je jedina moja aktivita v podstate (teda ked neratam cestu do obchodu a nazad)...dakedy sa mi uz nechce ani to 🙄 Byvam v diere, kde dohromady nic nie je...o materskom centre mozem akurat tak snivat. Keby nebol Internet, tak uz je zo mna totalna troska, nevedela by som o svete. Mam malu nesmierne rada, ale uz sa neviem dockat, kedy bude mat aspon 3 roky, lebo ja ozaj nie som vo vytrzeni z malych deti...je to chutne, zlate, malicke...ale nemam na to dakedy nervy 😀 Moj manzel si to vsetko zlizne, moje mindraky, ked sa dovali vecer z prace...uz som si z neho spravila svoju "kamosku", obcas aj proti jeho voli 😅 A aby toho nebolo malo, mam na sebe nalepenych 15 kil nadvahy, z coho som na prasky a nedokazem sa dokopat k ziadnej diete 😖 Niekedy mam pocit, ze uz vyse roka hibernujem.
Ja nechapem ako je mozne ze nemate kamaratky
Chapala.by som to za predpokladu ze ste sa prestahovali do noveho mesta alebo do cudziny. Ale ako je mozne ze ked tam uz dlhsie zijete nemate kamaratky?
ja zase nechapem ako niekto nema ziadne konicky....pri vete ze sedim a len kukam von oknom mi az zle prislo...neviem to pochopit
@sardinka32 haha to sme minimalne tri 🙂)) ale uz sa to zlelsuje... takze nezufajte 🙂)
@kkristin odpoviem Ti trebars aj ja...niektore sa vydaju a prestahuju inam, s niektorymi sa nepohodnes, podrazia Ta, ohovoria a priatelstvo ide v certy, niektore su slobodne a maju ine zaujmy a styl zivota, tie ktore maju rodinu zas nemaju cas...resp. ked ho mas Ty nema ho ona, a napriklad ja nie som ten typ, nazvala by som to "facebookovsky"...ze mam 350 priatelov. A ked zijes na dedine, kde kazdy kazdeho pozna a ohovara, tak ani nemas chut sa niekomu zverovat...a este by sa dalo aj dalsie dovody pospominat...
@opicaskorica jaaj, no len kedy, kedy ?? 😉
@sardinka32 ked sa niekto prestahuje chapem to...to som vyssie napisala.... ale neverim ze sa so vsetkymi kamaratkami clovek pohada a ohovri...a ja mam kamaratky co su slobodne a bezdetne a aj tak sa vieme stretnut...pridu a zastavia sa po praci cez vikend alebo poprosim o strazenie mm a idem s nimi na veceru alebo kavu....aj ked je to menej casto vieme sa dohodnut a stretnut..jed sa chce tak sa da

@sorciera24 uz bude väcsia, samostatnejsia, to bude ine. ja neznesem aby ju niekto iny ucil na nocnik alebo daval spat. priklad. to ju ma naucit mama, pri najhorsom babka. ale nebranim sa, ano...viem,ze momentalne mam problemy sama so sebou, ved aj vravim, ze si leziem na nervy...bojujem s tym casto, chvilu sa citim stastna a spokojna,hrda na to co mam...potom to na mna dojde a secko je zle,vsetci su proti mne a zly...co ti poviem, psycho🙂