icon

Som otrokom vo vlastnej domácnosti i v manželstve

tuppe
6. júl 2016

Ahojte, neviem ani ako začať.. Asi tým, že keď sme sa s manželom vzali, urobila som prvú a veľmi zásadnú chybu. Manželovi som verila, ja som chodila ešte do školy, on chodil na týždňovky a keďže som počas štúdia v čase, keď on nebol doma, bývala s našimi a všetky peniaze, ktoré manžel zarobil, som nechávala jemu - veď mne nič netrebalo a on pracoval, potreboval poplatiť svoje veci, ubytovanie a pod.To bol asi prvý zásadný problém. Druhý je ten, že mám pocit, že ma manžel neberie ako rovnocennú partnerku :( Mám pocit, že som slúžka a otrok vo vlastnej domácnosti. Málokedy mi pomôže (a ak už sa rozhodne, že niečo uprace, tak to stojí za to - ale to je ozaj možno 1x za polroka). Ja som na MD s 2,5r dieťaťom, som naň ozaj sama, muž keď je s ňou denne 2 hod, tak veľa. Ja musím aj okolo nej, aj doma porobiť, navariť + tým, že manžel podniká, tak mu pomáham s papiermi (účtovníctvo, robím pre nás reklamné návrhy, prospekty) - teda viac menej som akokeby "sekretárka". Samozrejme, všetky tieto veci robím, keď už dieťa spí, t.j od 21,30 bežne aj do polnoci a ráno okolo 6 hod budíček, ak nie skôr, keďže máme zlý spánok :( A ja ozaj už nevládzem :(( Manžel to nevie aelbo nechce pochopiť :( hádame sa aj ohľadom výchovy - dcéera je hrozne rozmaznaná, muž jej všetko dovolí, napr. on jej je schopný dať celý nanuk, ja jej ho rozrežem napoly a ona začne vrieskať tak on aby mal pokoj a ona bola ticho, tak jej vyberie druhý nový celý.. A keď mu poviem, že či chce, aby bola chorá, že ja s ňou budem len doma, keď bude teplotovať a bude urevaná a mrzutá, tak len kývne rukou a mi povie, že len aby ja som nebola chorá a že či mi to robí dobre ju takto provokovať a pod :((( Nechápem, ako môže ísť takto proti mne ???? Dcéra si pri mne toľko nedovolí, ako pri ňom - ak je on doma, mali by ste vidieť, som fakt ako štvaná zver, lebo ja nedovolím, ale on dá a dcéra je potom celá vyškerená, že zase dostala to, čo chcela, hoci som to ja zakázala :((( už som sa snažila mužovi 1000x vysvetliť, že toto jej z jeho strany nepomôže, ale poškodí - ak dostane VŽDY to čo chce, keď ona začne revať alebo pišťať :((
Poraďťe mi, čo má robiť ?? To sa mám nasurovo zbaliť a odísť ??? už nevládzem žiť takýto život. Odkedy sme rodičmi, mám pocit, že to je medzi nami hrozné, doslova akokeby dcéra bola prekážka v našom vzťahu - skrz rozdielne názory na výchovu. Predtým ako sa dcéra narodilaa som povedala mužovi, aké mám predstavy o výchove a súhlasil... ale teraz to vôbec nedodržiava a asi si kompenzuje ten nedostatok času, ktorý s ňou trávi tým, že jej dá doslova všetko :((( A my sa potom len hádam,e lebo už niekedy ani ja nemám na neho kvôli tomu pekného slova:(( Som vystresovaná, vynervovaná, nevládzem... v pozadí môjho stavu sú aj iné veci (manželove dlhy, nemáme vlastné byvanie a pod...)

tuppe
autor
6. júl 2016

@janinah no netreba preklepnúť, ja viem kade chodí 🙂 Chodí aj po fuškách, aj robí reklamné panely v rodičovskom dome, obiehava nejakých dodávateľov.. + rieši veci za iných -čo ma tiež serie. takže áno ,takú má prac. dobu cca.

janinah
6. júl 2016

@nyusika tak to sú kandidáti na infarkt a na depresiu....ich problém ,ich rozhodnutie,ale aj ich "hlúposť",bohužiaľ to často zistia neskoro

tuppe
autor
6. júl 2016

@janinah áno, nechcem byť sprostá, ale to aj preto je taký benevoletný k dcére, lebo jeho otec a mama boli takí. Deti nechali behať po dvore, robiť čo chceli, nedali im po zadku, keď vystrájali. Mama mu všetko upratovala, čisto jak slúžka, už aj svokre som to raz povedala, aký je jej syn bordelár 😠

tehula
6. júl 2016

@tuppe neber ma v zlom, ale z toho co pises, je neda sa, nejde to.....lebo NECHCES

Pises, ze tym, co vypomahas, usetris bajocko 300mesacne, ked pojdes robit, zarobis podla teba 450netto. To mi vychadza 150v pluse mesacne. Stale lepsie jak rovnako, alebo menej.

ze si nenajde milenku, lebo tvoji rodicia vam financne vypomahaju? haha, keby si napisala, milenku si nenajde, lebo nic nam neskripe a ja po upratanej domacnosti a uspati dietata ho obstastnujem do rana, tak prosim, ale ohanat sa pozickami od vasich? Trochu malo....ako si mozes byt taka ista... manzelstvo stoji predsa aj na inych hodnotach ako peniaze a vy sa hadam od kedy dieta mate len zerete, vycitas mu, kolko malo travi s dietatom. Su podnikatelia, ktori ani tie 2h nevenuju decku, lebo ZARABAJU,
No ale odbocim este k otazke, to ako dlho takto "podnikate" Vies, co znamena slovo podnikanie? Je to cinnost smerovana k dosahovaniu zisku
Ak pises, ze on maka do noci na transparentoch, a ty ucto robis po nociach, pomaly to popisujes ako cinnost pre dve vytazene osoby, tak nieco robite zle. L:ebo prachy to neprinasa, len stale o usetrenych mzdovych a marketingovych nakladoch pises.

Kolko mas akoze tych uctovnych dokladov, co po nociach uctujes? Neverim, ze vela. Preco to neoutsorcujes na niekoho, kto vam za 40mesacne bude uctovat a ty sa s tym nemusis serinkach. Na transparenty brigadnicku najst a ty chod normalne robit

Tazko sa cez net sudi, ale pripominas mi toho krcmara vo Vesnicko ma Strediskova. Ja sa neda neda nejde to.....tak kto chce kam, pomozme mu tam.

Muz ti povie, ze nevymyslaj s pracou a rob pre neho? Tebe sa to nepaci podla popisu

n0mi
6. júl 2016

@janinah 👏🏻
@tuppe tu ani nejde o nanuk, alebo o ine principy, co spominas. Mali ste vy vobec spolocne vizie o vychove dietata, o financnej stranke na MD prediskutovane pred tehotenstvom ci pocas?
Ako mne to vyznie, ze ty si s nervami v koncoch lebo sa ti nedostava pozornost a respekt od manzela. Ale ani nepises aky zivot ste mali pred dietatom ake zazemie ani nejake zmienky o tom kde si ten respekt vybudoval k tebe.
V prvom rade by mala fungovat komunikacia medzi vami. Nemyslim, ze tvoj navrat do prace nieco zmeni z jeho uhla pohladu. Iba sa viac vystrbia problemy medzi vami.

tuppe
autor
6. júl 2016

@tehula bohužiaľ mám pocit, že muž nič iné nevidí, len peniaze - preto som to tak sprosto napísala, že naši nám finančne pomáhajú a jemu to vyhovuje... preto by odomňa nešiel - lebo poviem to sprosto, nebyť našich, tak je v takej riti, že ho odtiaľ už nevyhrabe asi nikto...
čo sa týka účtovania - učím sa účtovať, nie som skúsená účtovníčka a teda musím študovať zákony, predpisy + program, ktorý máme (mimochodom za účtovníctvo sme platili 200 €/mesačne) - to isté je aj s reklamou - program, ktorý mám - som samouk, učím sa po nociach - preto mi to tak dlho trvá.
Ja som povedala mužovi, že pôjdem radšej na TPP - takže ja z môjho pohľadu nevidím to, čo ty - že NECHCEM. a čo robíme zle ? to že muž uveril mnohým ľudom, ktorí ho okradli, nevyplatili a museli sme naše vlastné úspory dať na vyrovnanie našich záväzkov (urobil to poza môj chrbát) a samozrejme, urobil ďalšie dlhy, ktoré teraz splácame, takže AJ keď vytvára zisk, ten zisk ide na dlhy...

tuppe
autor
6. júl 2016

@n0mi tiež si myslím, že keď pôjdem do práce, bude to ešte horšie. Budem unavená, nervózna, on bude odomňa chcieť, aby som ešte robila aj jeho veci pre firmu, + ja sa chcem venovať aj malej + domácnosť a to aj keby som chcela, nebudem stíhať a bolo by to zrejme asi ešte horšie. Fakt neviem, čo robiť, už nevládzem, mám pocit, že keď urobím jedno, bude zle druhé a naopak

n0mi
6. júl 2016

@tuppe vsak ty v jeho firme nemas pracovnu zmluvu,takisto nie je tvoj sef, tak ako on moze chciet aby si robila nieco nasilu.... Vsetko je len o prioritach.

tuppe
autor
6. júl 2016

@n0mi áno, robím "len tak" ... lebo na to, aby niekoho zamestnal na TPP - bohužiaľ nemáme. A keď spustím, že idem na TPP, tak dobre, že ho nejde roztrhnúť od zlosti a že kto mu bude pomáhať, že on to nestíha všetko a bla bla

tehula
6. júl 2016

@tuppe vyberam si nasledovne:
"naše vlastné úspory dať na vyrovnanie našich záväzkov (urobil to poza môj chrbát) a samozrejme, urobil ďalšie dlhy, ktoré teraz splácame"

"keď pôjdem do práce, bude to ešte horšie. Budem unavená, nervózna, on bude odomňa chcieť, aby som ešte robila aj jeho veci pre firmu"

Ja verim, ze je to len zle napisane a ponate,...... lebo ine okrem toho, ze natrepat mu ten transparent do riti a vyhodit ho z domacnosti, ani poradit v tomto momente neviem

n0mi
6. júl 2016

@tuppe no tak si najde nejaku brigadnicku. Zasa to je len o tom, co piskne on to robis.

natalym
6. júl 2016

@tuppe Zober papier a napíš si čo ťa hnevá. Potom si k tomu napíš čísla, priority.
Napr. 1. málo času s dcérou, 2. moja práca pre jeho firmu ..........

K tomu porozmýšľaj čo s tým môžeš urobiť Ty, na neho nemysli, lebo jeho zmýšľanie až tak ovplyvniť nedokážeš.

1. málo času s dcérou - predstav si konkrétne čo chceš aby spolu robili, čo si myslíš, že by ich bavilo........

Ponožky, gate, skrutkovače, noviny zbieram po mojom mužovi už 25 rokov. Čas strávený dohováraním je stratený. Buď nezbieram a ľahnem si na gauč k nemu, alebo raz za čas pozbieram a kašlem na to. 😉

Hlavný problém u Vás sú podľa mňa peniaze. S tým sa potom vezie všetko. Asi toto treba riešiť prvotne.
Potom Tvoja práca. Ja by som asi išla do roboty, niet nad vlastné zarobené peniaze. Tvojich 10 € je 1000 krát lepších ako tie čo Ti dá on. Môj názor.

tehula
6. júl 2016

@tuppe a inak ako si to predstavuje, ked mala dosiahne 3r a tebe RD skonci? Bude mat prachy na tvoje zakladne odvody? Aj to nie je mala polozka?

Nechce to podnikanie zavesit na klinec a ist robit "zamestnanca 8h/ denne" a ty tiez, a dlhy poplatite a znormalnite zivot...?

natalym
6. júl 2016

No a ešte k nadpisu tejto témy:
Som otrokom vo vlastnej domácnosti. ale i v manželstve

Sadni si pred zrkadlo, alebo sa postav, namaľuj sa, učeš sa, obleč si Tvoje najkrajšie šaty a povedz:

Nebudem otrokom v domácnosti a ani v manželstve.

A toto rob 3 krát denne, vždy keď budeš mať pocit, že niečo musíš. Nemusíš.

alex49
6. júl 2016

takže ty robíš zadarmo, rodičia vám pomáhajú a ešte sa mu máli, no otrieskala by som mu tie transparety o hlavu. Dieťa do škôlky, ty do práce a on nech si podniká ako chce.

alaguema
6. júl 2016

@tuppe je to celé nejaké divné. Podľa všetkého má muž maličkú firmu bez zamestnancov, tak aké účtovníctvo za 200eur mesačne??? Ako písala @tehula, bežná cena za vedenie účtovníctva pre živnostníka, alebo malú s.r.o je cca tých 40EUR mesačne /aj platcu DPH/. Ty to robíš po nociach a zbehlá účtovníčka to bude mať za dve hodiny aj s pauzou na kávičku. Ak si nemôže dovoliť zaplatiť 40EUR mesačne za účtovníčku, tak aký zmysel má jeho podnikanie?? Ak nie je schopný riadiť svoje príjmy a výdaje tak, aby prosperoval, tak aký zmysel má jeho podnikanie?? Evidentne nevie hospodáriť s peniazmi a nevie odhadnúť riziká, nevie odhadnúť ľudí, nechá sa obalamutiť a dobehnúť....do tretice by som sa opýtala to isté - aký má zmysel jeho podnikanie. Podľa všetkého sa na to tvoj muž vôbec nehodí. Podnikanie nie je pre každého a vo vašom prípade to asi platí do písmena. Z jeho "podnikania" vyplýva zrejme aj vaša partnerská kríza (dlžoby a jeho neschopnosť finančne zabezpečiť rodinu) a možno aj jeho potreba byť nad tebou vyššie (aspoň pre dieťaťom, ak už inak nie), lebo sám cíti, že ako muž - živiteľ rodiny, zlyháva. Na tvojom mieste by som mu dohovorila, aby si našiel prácu a sama urobila to isté.

natalym
6. júl 2016

@alaguema Ja platím 100 vku mesačne, cca. Kde je tá účtovníčka za 40 €?

dominikav123
6. júl 2016

Vidím ze si z východu, tak tu "podnikať" to je totálna hlúposť. Nájdite si obaja robotu a splácajte dlhy, načo robí jak magor kopu hodin denne ked z toho nic nemáte?

lubkavargova1
6. júl 2016

@tuppe vcom to tvoj drahy podnika???

tehula
6. júl 2016

@natalym to mas dost drahe. Ja som mala srocku (neplatca DPH) a za 40mesacne mi firma uctovala. Bavime sa o Bratislave. Zavisi sice od poctu dokladov, ak je toho mega vela, moze to byt drahsie, spravidla ale tak za 50. Ale nie za 200eur
To sa tu predsa bavime o podnikani, kde len ten jej muz figuruje a nemaju ziadnych zamestnancov.....

natalym
6. júl 2016

@tehula Ja to mám podobne a je to 1 € za položku a vychádza to cca 100 vku mesačne. Aj mne sa to zdá veľa, ale nedávno sme začali už to nechcem dávať niekomu inému a snáď sa nejako utrasieme. Ale ďakujem za info.

alaguema
6. júl 2016

@natalym kdekoľvek na SK. My máme s.r.o., sme platcovia DPH, dosť veľa medzinárodných operácií, nie úplne štandardné veci a platíme 50 mesačne.

natalym
6. júl 2016

@alaguema Tak potom ma odrbávajú. Po slovensky povedané.

alaguema
6. júl 2016

@natalym je to možné...

tehula
6. júl 2016

@natalym fuha, no to mate dost drahe. Ved pouvazuj po danovom priznani nad zmenou. Ak je BA pre teba aktualna, poslala by som ti do IP kontakt. Ja uz nepodnikam, to som mala srocku ako zabavku popri MD a po zavedeni lubeznych licencii od doktora Fica, som to zavesila na klinec. Ale neoplati sa zabijat cas s vecami, co robit neviem, platit za SW napr pohodu, studovat si novinky v zakonoch. Ked sa ma podnikat, ma sa osoba venovat predmetu cinnosti, nie vtakovinam okolo. Nato je dobry outsourcing.

natalym
6. júl 2016

@tehula No veď práve a najhoršie, že ja tomu ani nerozumiem, chcem sa venovať svojej robote naplno. Veď teraz sa to utrasie a uvidím.

lubkavargova1
6. júl 2016

aaaaa uz viem...zhrienieme si to cele...cca mesiac presiel a nic sa nevyriesilo:

https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/rodinne-podnikanie/

Mila zakladatelka, dievcata ti dali vela dobrych rad..takze suma-sumarum si si z toho nezborala nic a vsetko je v starych kolajoch..alebo prisli dalsie faktury ktore ste nezaplatili a tak sa nakopili....mate vlastne problem s podnikanim alebo s chlapom????

Podla mna aj jedno aj druhe. Potrebujes urobit poriadnu hrubu ciaru a urcit si pravidla. Lebo ked pojdes do robty, tak ste vsetci v prdely. On je tusim klasicky slovensky podnikatel..blba slova ktora hned chce zarabat miliony, ale skor vyroby dlzoby este viac az pride exekutor klopat na dvere a je to v haji...

natalym
6. júl 2016

Ja si myslím, že najlepšie si rozdeliť BSM a do podnikania manžela sa nestarať. Nech Ti dáva nejakú čiastku na domácnosť a máš kľud. To bude večne.

rebeka7501
6. júl 2016

ako si naučila tak má. Manžel nesúhlasí aby sa zamestnala a s týmto súhlasí i zakladateľka témy, lebo by bola vyčerpaná, lebo by nestíhala domácnosť, lebo sa nemôže venovať dcére, lebo, lebo, lebo.....
Finančne sú na tom zle, manžel dlhy kam sa pozrieš, ešte ho v tom podporujú aj svokrovci......
Všetko choré !
Mám taký pocit, že zakladateľka nevie čo chce. Tak nech ostane doma robiť otroka a slúžku. Ani do roboty ani doma. Keď bude pracovať, nebude stíhať domácnosť. A poriadok je najdôležitejší na svete ? Asi áno, lebo nátura sloveniek : "Čo povedia susedia!" Manžel sa určite raz nezobudí s vetou : "drahá, čo ti dnes pomôžem ? Kam pôjdeme na večeru ? a čo hovoríš na návštevu kina ?"
Nech robí manželovi účtovníctvo, reklamu a pod. ale nech jej to zaplatí.
A k tomu ponechávaniu zvrškov : kde si to odhodí tam si to o mesiac nájde 😀

lubkavargova1
6. júl 2016

@natalym mudro, rozdelit BSM, matersku nedavat na podnikanie a jednoducho ked manzel podnika tak nech aj vytvara nejaku financnu rezervu alebo on pokryva dlzoby. Ked nemaju s.r.o tak za vsetky dlzoby aj po skonceni podnikania rucia svojim majetkom a podla mna tu je pes zakopany...