icon

Som otrokom vo vlastnej domácnosti i v manželstve

tuppe
6. júl 2016

Ahojte, neviem ani ako začať.. Asi tým, že keď sme sa s manželom vzali, urobila som prvú a veľmi zásadnú chybu. Manželovi som verila, ja som chodila ešte do školy, on chodil na týždňovky a keďže som počas štúdia v čase, keď on nebol doma, bývala s našimi a všetky peniaze, ktoré manžel zarobil, som nechávala jemu - veď mne nič netrebalo a on pracoval, potreboval poplatiť svoje veci, ubytovanie a pod.To bol asi prvý zásadný problém. Druhý je ten, že mám pocit, že ma manžel neberie ako rovnocennú partnerku :( Mám pocit, že som slúžka a otrok vo vlastnej domácnosti. Málokedy mi pomôže (a ak už sa rozhodne, že niečo uprace, tak to stojí za to - ale to je ozaj možno 1x za polroka). Ja som na MD s 2,5r dieťaťom, som naň ozaj sama, muž keď je s ňou denne 2 hod, tak veľa. Ja musím aj okolo nej, aj doma porobiť, navariť + tým, že manžel podniká, tak mu pomáham s papiermi (účtovníctvo, robím pre nás reklamné návrhy, prospekty) - teda viac menej som akokeby "sekretárka". Samozrejme, všetky tieto veci robím, keď už dieťa spí, t.j od 21,30 bežne aj do polnoci a ráno okolo 6 hod budíček, ak nie skôr, keďže máme zlý spánok :( A ja ozaj už nevládzem :(( Manžel to nevie aelbo nechce pochopiť :( hádame sa aj ohľadom výchovy - dcéera je hrozne rozmaznaná, muž jej všetko dovolí, napr. on jej je schopný dať celý nanuk, ja jej ho rozrežem napoly a ona začne vrieskať tak on aby mal pokoj a ona bola ticho, tak jej vyberie druhý nový celý.. A keď mu poviem, že či chce, aby bola chorá, že ja s ňou budem len doma, keď bude teplotovať a bude urevaná a mrzutá, tak len kývne rukou a mi povie, že len aby ja som nebola chorá a že či mi to robí dobre ju takto provokovať a pod :((( Nechápem, ako môže ísť takto proti mne ???? Dcéra si pri mne toľko nedovolí, ako pri ňom - ak je on doma, mali by ste vidieť, som fakt ako štvaná zver, lebo ja nedovolím, ale on dá a dcéra je potom celá vyškerená, že zase dostala to, čo chcela, hoci som to ja zakázala :((( už som sa snažila mužovi 1000x vysvetliť, že toto jej z jeho strany nepomôže, ale poškodí - ak dostane VŽDY to čo chce, keď ona začne revať alebo pišťať :((
Poraďťe mi, čo má robiť ?? To sa mám nasurovo zbaliť a odísť ??? už nevládzem žiť takýto život. Odkedy sme rodičmi, mám pocit, že to je medzi nami hrozné, doslova akokeby dcéra bola prekážka v našom vzťahu - skrz rozdielne názory na výchovu. Predtým ako sa dcéra narodilaa som povedala mužovi, aké mám predstavy o výchove a súhlasil... ale teraz to vôbec nedodržiava a asi si kompenzuje ten nedostatok času, ktorý s ňou trávi tým, že jej dá doslova všetko :((( A my sa potom len hádam,e lebo už niekedy ani ja nemám na neho kvôli tomu pekného slova:(( Som vystresovaná, vynervovaná, nevládzem... v pozadí môjho stavu sú aj iné veci (manželove dlhy, nemáme vlastné byvanie a pod...)

natalym
7. júl 2016

@nyusika Tak aj ja sťažujem, keď mám zlú chvíľu a chýbajú peniaze, lebo chýbajú.
Proste keď mám čierny deň, alebo nejdú kšefty, tak vidím všetko čierne a sťažujem sa ako nemám prachy. Lebo ich ani nemám, lebo som poplatila nejaký dlh, faktúru.....

maminuska
7. júl 2016

@tehula aj bežné podnikanie potrebuje dobrých účtovníkov . Na stole mám 2 doslovne dodrbané účtovníctva s.r.o od dvoch dám čo to robili za 40 EUR na mesiac. No nekup to . 🙂 , potom ostávajú len oči pre plač.

maminuska
7. júl 2016

@tehula za 6 ciferné sumy firmy sa neplatia ani dobrý účtovníci ale už daňový poradcovia a ver že tí majú iný rozptyl cien .

maminuska
7. júl 2016

@nyusika takých firiem ... nuž akých ? Napríklad samotná výroba banera má špeciálne účtovanie , zvlášť ked ho robíš vo vlastnej réžii , každá firma potrebuje účtovnú závierku , interné smernice, smernicu o transferovom oceňovaní pri prepojení osôb.
Vravím , ja za 50 EUR ani neotvorím šanony a to doslovne praskám vo švíkoch .

nyusika
7. júl 2016

@maminuska tak za padika ani ja, to beriem...ale stovka je ok

maminuska
7. júl 2016

@nyusika ani 100 nie , je to cena ako taká pre s.r.o kde nemáš zamestnancov a nie je platiteľ DPH a pár dokladov + samotný príplatok za účtovnú závierku . A ešte je potrebné rozlišovať odvetvie a náročnosť účtovania ..iné je stavebníctvo , iné poľnohospodárrstvo , iné obchod a iné výroba. Každé má svoje špecifiká .
Samozrejme že každý podnikateľ očakáva v cene aj daňové priznanie 😀 , ako nonsens.

tehula
7. júl 2016

@maminuska za danove som si platila zvlast, v cene mesacneho pausalu.
Vela firiem podnika v maloobchode. pokial nemas mzdove ucto, su to opakujuce sa polozky, co uctovnik aj s prstom v zadku poslepiacky naklika.
Navyse aj kiks sa da opravit
Mne na pikacu tiez nieco uctovali, ale sadli sme si k tomu, presli, a spravila sa oprava. Stane sa. keby som za tych par dokladov mala platit 100eur mesacne, si radsej pohodu sama kupim a poklikam si to tak hodinu 3x do mesiaca.

maminuska
7. júl 2016

@tehula veď nech sa páči , môžeš klikať a účtovať a robiť si závierku v podvojnom účtovníctve. Dokupovať uprgrade, chodiť na školenia , vypracovať si smernice... tak 3 hoďky do mesiaca. 🙂 . V prípade ak obchoduješ s osobou blízko , ekonomicky alebo personálne prepojenou vypracovať si takú dokumentáciu, ktorá obstojí v daňovej kontrole.

sue
7. júl 2016

Babule každopádně, aj je pře "firmu" 100€ za účtovníctvo veľká suma kvôli ktorej sa oplatí nútiť doma slepačieť manželku (tiež slepačiem na MD preto si to dovolím napísať) tak niečo v podnikaní nie je dobré........

Podľa príspevkov zakladateľky je akútne, aby nastúpila čo najskôr do práce, vypadla medzi ľudí a začala robiť niečo aj pre seba...

...nuž a to, čo sa tu v poslednej dobe opakuje...."podnikanie" s manželom...baby uvedomte si 1.spolupodnikanie si vyžaduje 100% disciplínu = vedieť deliť súkromie a prácu, vedieť deliť kedy som manželka a kedy podriadená...tu v tomto prípade to nevie ani chlap ani žena, preto si podriadená manželka...
2.mysli na to, že zarábaš na manželovu firmu,iste, v súčasnosti z toho zisk máš, ale myslíš na to, že niekedy nebudeš v produktívnom veku? Odkladáš si z tohto "príjmu" peniaze? Prácou načierno neokrádaš len štát, ale aj seba. Nehovorím, že ťa má manžel zamestnať, ale dohodnite si sumu, ktorú ti bude firma každý mesiac vyplácať a ty si ju posielaj do 3.piliera alebo životnej poistky alebo odkladaj na špeciálny účet.

natalym
7. júl 2016

@sue Tak máš pravdu, ale venujme sa prítomnej chvíli, je na MD tak mu pomáha. Zatiaľ.
Má ešte pol roka tak treba rozmýšľať čo ďalej.
Myslím, že on ráta, že pôjde do práce + bude mu robiť veci. Však ok, ale čo robiť aby ten pocit nebol zneužívací.............

kikikat
7. júl 2016

Ahoj zaujímavé čítanie dnes,moj muž je tiež podnikateľ,a ja som mu tiež kedysi robyla papiere,aje vzhľadom k tomu,ze som z toho nic nemala okrem nadávok čo som zasa urobila zle,aj ked to bolo dobré, tak som sa na to vykaslala,ved ja niesom jeho otrok,behat okolo detí ,domu atď. Povedala som si že v živote nebudem pracovať pre svojho muža,lebo to by pre mňa nebolo dobré,asi by som sa zblaznila a konečne si oddýchla niekde na psychiatrii

1radula1
7. júl 2016

@kikikat Nerobí to dobrotu 🙂 je dobré, že ty si na to prišla. Mne už od malička mamina vtĺkala do hlavy, že také veci neplodia dobro. Preto sa od firemných vecí môjho drahého dištancujem. Ako porozprávať sa o nich porozprávame, raz za čas mu niečo pomôžem, ale všetko s mierou. Pretože keď si na to chlap zvykne tak to bude vyžadovať stále.. 🙂

tehula
7. júl 2016

@maminuska nechapeme sa nevadi.....ty ked budes akoze robit 30firiem mesacne, medzi nimi aj take, co maju 10operacii, tak to ozaj pod 3000eur ani nevstanes z postele? Na skolenia predsa chodis, lebo sa v tom businesse pohybujes. Pre krala, ved pises, akoby si robila niekomu tym laskavost. Je to tvoje zivobytie, tak sa treba vzdelavat.
Su firmy a firmy, tu sa bavime o zivnostnikovi, co ani nevieme, aku cinnost vykonava, len ze si chodi plagaty vystrihovat po veceroch, inak tvrdo pracuje nevedno na com 14 a pol hodiny denne.

Je pekne, ze si cenis svoju pracu, ale treba si uvedomit, ze nie si jedina a vynimocna. Je XY ludi, ktori si povedali, ze nebudu uz muklovat u nejakeho zamestnavatela a uctuju sami, maju svoju klientelu a cenami sa zial, musia prisposobit trhu. Lebo pri podnikani nie su dolezite len vynosy, ale aj to, ako sa naklady daju zosekat. A ked sa da, tak preco nie? Zivnostnik ako autorkin muz, nechapem, co platil 200eur za ucto. Videla si o tom doklad mila autorka? Neodrbava ta?

Ja mam niekedy pocit, ze sa tu robi z komara somar a riesia sa nanuky a kraviny miesto toho, aby sa clovek zamyslel nad tym, ako zije a zivori. Ludia, co ani neovladaju definiciu podnikania, sa do toho pustaju, nevedia, v ktorych pravnych formach ako rucia za svoje zavazky, dlhy robi, hovno z toho. Zenu ide manevrovat do ucta, a prace po veceroch, bez toho, aby si uvedomil, ze nic z tejto ciernej prace sa jej do dochodku ratat nebude.

Nemozem to citat, prepacte. Vcera som na jeden blog nemenovanej userky tuna narazila, ta tiez deti cez umele oplodnenie nastojcivo si zaobstarali, hoci vkuse pisala, ako su na tom financne tazsie. Tak tiez 3tyzdne po porode fnukala, aka je utahana a nevyspata, lebo cuduj sa 3tyzdnovy kojenec nechcel poslusne od siedmej do siedmej chrapat a muzovi po veceroch s "podnikanim" pomaha, lebo ved PODNIKAJU. Hlavne ze penazi z toho neni a nebude. POdnikanie take je na kocku, ked chlap robi havra a pritom to sam absolutne nezvlada, nema peniaze na zaplatenie vypomoci a zena ako krava sa pasuje do role hrdinky, ved ja ti helfnem mne staci pospat hodinu denne hjaha. Tak cerstvo pisala, ako sa tomu podnikaniu naplno idu venovat, a dostali vypovede zo zavislej cinnosti, tak teraz len zacne sranda.....

Idem aj ja radsej pracovat, bude to mat viac osohu ako prazdne tliachanie

Autorka, uz ti radili v inej teme a stale dokola. Komu neni rady, tomu niet pomoci.

maminuska
7. júl 2016

@tehula ale chápeme sa veľmi dobre. Veď máš na výber ...tak tebe robí za 50 EUR , ja si svoje vedomosti aj zdravie cením .
Sama si napísala že by si si to robila radšej sama, tak nech a páči ... takých ja ťama bolo na mraky ..nie je mesiaca čo nerobím posudky na takéto " p.účtovníčky " a tým myslím aj tie 40 evrové okolo ktorých tak zákon akurát letel a ani sa neobtrel, fakt hlava nehlava.
Veď ano 30 firiem sa dá nahádzať ...ale asi iba tak nahádzať.

tuppe
autor
7. júl 2016

@maminuska síce sa len učím účtovníctvo, ale presne preto sme odišli - platili sme veľa a aj tak bordel bol v papieroch nenormálny a ani neviem, či tie papiere už dám tak 100 % dokopy,aby to bolo dobré a to nehovorím, že stratili už aj bločky a pod. oni nám len papiere hádzali hlava nehlava do programu a teraz to i tak vyzerá ...

maminuska
7. júl 2016

@tuppe no to je presne čo hovorím , hlava nehlava ... nabrať kvantum, našvácať do PC, počkať čo ti vypľuje a to odovzdať. Viac neriešiť a potom vystaviť fa. No a ked je zle na DÚ tak to končí u mňa viac menej keď sa s tým dá už veľmi málo robiť.

Dnes si každý totiž myslí že môže robiť účtovníctvo , jednoducho nemám robotu tak idem robiť Hurá účto. Všetko by bolo v poriadku , keby sa ten človek aj vzdelával , študoval a hlavne sa tej firme aj venoval . Vy si ani neviete predstaviť aký bordel a skazu ja dostávam do rúk , a to bohužiaľ aj z účtovných firiem , špecialita je na toto okres Žilina

whitecat666
7. júl 2016

@tuppe
To, ze manzel travi s malou 2 hodiny denne sa mi zda dost (ak je od rana do vecera v praci). Nechapem co vlastne okolo domacnosti nestihas??? 😕 😕 😨
Ved si cely den doma (ak som spravne pochopila) a mas len jedno 2,5rocne dieta z toho este 2 hodiny denne je s nim este manzel...
Vo vychove sa bude musiet jeden z vas prisposobit (lebo pre dieta nie je dobre, ked vychova nie je jednotna). Prides mi velmi prisna. To akoze ukazes 2,5rocnemu dietatu nanuk a povies mozes si dat len polku? Ved to je strasne krute... 😔 Chapem, ze jej nechces dat cely (musi byt nejaka miera), ale prinesiem jej polku v miske a zvysok vratim do chladnicky tak aby to mala nevidela, ked si este vypyta poviem, ze viac uz nemame a zabavim ju inak.
Co sa tyka toho, ze nemate vlastne byvanie a manzel ma dlhy, tak to mi pride ako najvacsi pruser a to by ma na tvojom mieste najviac stvalo... 😒 😒 😒 O tom si ale skoro nic nenapisala (teda citala som iba uvodny prispevok)...

natalym
7. júl 2016

@whitecat666 Pekne si to zhrnula.

natalym
7. júl 2016

Ja si myslím, že ak má ochorieť tak ochorie aj z polky nanuka. Keď už tak nedám nič, nemáme a vybavené. 😉
Keď sa bavíme o nanuku.

whitecat666
7. júl 2016

@natalym presne, nanuk je najmensi problem.
@tuppe to myslim fakt v dobrom ale nerob problem z niecoho, co problem nemusi byt (myslim nanuk)... Skus si lepsie zorganizovat cas. Ja som od napisania mojho posledneho prispevku tebe, uvarila obed,nalozila a vylozila umyvacku a umyla celu kuchynu...

sissmiss
7. júl 2016

@alaguema v malych mestach sa uctovnictvo zvykne pohybovat vysoko. My sme tiez mali malu firmu, papierov nebolo vela, len obrat bol obrovsky, dokonca papiere som uctovnicke vzdy predpripravila, jazdy porobene, bloky polepene v poradi, fa som vystavovala ja, tlaciva pre dp som jej nosila...ja neviem co ona robila ale posledne mesiace boli faktury od nej vo vyske 700eur (zacinali najskor vo vyske cca 300e)...Trvalo asi pol roka kym exovi doplo ze ho zdiera a odisiel, nasiel sice lacnejsich ale tiez to bolo okolo 300. Ja som mala podobne skusenosti, mala firma, slaby obrat, ziadni zamestnanci...80e mesacne...

sissmiss
7. júl 2016

@tuppe tiez sa mi zda ze najvacsi problem je to ze manzel ma dlhy. Mam z teba pocit ze sa citis vycerpana a nedocenena a mozno aj zufala ze ty to ako tak drzis pokope a mas aky taky prehlad ci splaca alebo ci nerobi dalsie dlhy a mas strach ze ked odides do prace tak to cele padne. Podla mna opravneny strach, lebo manzel moze sice robit pekne reklamne panely ale moze byt total debil na vztahy a ludi a nepochopi ak sa ho niekto snazi oklamat a naleti, taky analfabet na financie a na podnikanie. Zrusit bsm by som ti poradila ako prve, lebo dlhy su spolocne, su aj tvoje. Ak sa on zenie do zahuby a nema dost rozumu aby ta pocuval a nejakej katastrofe sa vyhol, ty sa s nim nemusis dat pochovat tiez. Mozes ho lubit aj vsetko, ale ak je patologicky a snazi sa znicit sa, nepomozes mu ak sa utopis s nim. Mas dieta, tam si viac zaviazana nez muzovi. Muz ta ocenuje? Lebo to ze vo vychove ta sabotuje mi pripada akoby ziarlil na to ze si mozno sikovnejsia v tom podnikani, ze tvoje napady sa ukazali byt lepsie a ze on je neschopak co narobil dlhy a bez teba nie je schopny sa z toho vyhrabat. Neviem, to bsm by som zrusila hned a potom sa uvidi. Inak...ze neodide od teba (tvojich rodicov) kvoli financiam...by som sa nespoliehala, skor mi pripada ze aj ak je na prachy, aj ak ma dlhy, ze klasicky ak si uvedomuje ze je neschopny tak nenavidi svojich chlebodarcov, aj ked naoko om je vdacny a potrebuje ich.
2h denne s dietatom je dost ak tolko pracuje, dokonca by som ho skor odbremenila.
Mate nejaky plan ze kolko treba este splatit a ako to spravite? Skus to dat dokopy nech vidis co vas caka a ci si ochotna do toho ist. Ak sa bude dat, tak odid z tej firmy, nech mas trochu odstup lebo takto ta to cele zozerie.

tuppe
autor
7. júl 2016

@whitecat666 - mne to nepríde kruté, dať dieťaťu len polovicu či už keksíka, nanuku alebo čohokoľvek iného a druhú polovicu odložiť alebo ju spapám ja - keď sme samé, bežne to tak robím a nevrieska, nekričí, neštrajkuje. Vždy jej pekne vysvetlím, že polovicu spapá teraz a druhú jej dám po obede. A pochopí to. Keďže si nečítala všetky príspevky - mne nešlo o nanuk - ale o princíp, že nie sme jednotní s manželom vo výchove ... už prosím nanuky neriešte. Išlo o princíp..

tuppe
autor
7. júl 2016

@sissmiss - ďakujem veľmi pekne za pochopenie 🙂 je vás tu ozaj málo, ktorí to pochopia. Presne tak, cítim sa unavená, vyčerpaná, nedocenená... Manžel nie je hlupák - myslím po pracovnej stránke, len je bohužiaľ veľký dobrák a každý ho rýchlo dobehne - veď preto sme tam, kde sme. A presne sa toho bojím, že ak odídem na TPP, tak už nebudem mať vôbec prehľad čo robí, atď, pretože priznám sa, keď som porodila dcérku, ja som sa firme nevenovala vôbec, muž si robil čo chcel, ja som bola často sama, unavená, proste som to neriešila. Muž si dal povytláčať firemné letáky, je ich tisíce, a teraz pekne stoja doma na kopke v regáloch... A predsa teraz, keď pracujem pre nás, tak vidím, objednávky, cenové ponuky, faktúry, všetko ide cezo mňa, teda už viem muža ubrzdiť a trošku korigovať vo výdavkoch. Ak by som šla do práce, bojím sa, žeby som to už nestíhala. Pracovať denne 8 -10 hodín, k tomu dieťa a ešte po nociach robiť naše veci, to je ozaj na odstrel - klobúk dole žene, ktorá povie, že by to dala ľavou zadnou - áno, možno pár mesiacov, rokov áno .. ale aká by bola daň ??? zdravie mám len jedno a to mi je prednejšie ako milióny eur

whitecat666
7. júl 2016

@tuppe pointa mojho prispevku mala byt, ze nechapem preco riesis drobnosti ako neporiadok, nanuk a pod. (to vsetko sa da nejakym sposobom rychlo a bez problemu vyriesit 😉 )...
Kedze mate existencne problemy ako dlhy a nemate vlastne byvanie pokus sa sustredit vsetku tvoju energiu na to. To je moja rada. Zelam vela stastia.

natalym
7. júl 2016

@tuppe No lenže pre neho je dobré, keď ho striehneš. Aj pre Teba, máš prehľad.

natalym
7. júl 2016

@sissmiss Ty si to dobre napísala.

sissmiss
7. júl 2016

@tuppe muz je k tebe dobry? Lubi ta? Ja ta viem pochopit asi preto ze som to sama zazila. Nastastie bsm bolo rozdelene od zaciatku, takze mi len znicil moju firmu, vytuneloval, nevratil peniaze mojim rodicom, ale aj oni boli radi ze sa takeho prizivnika zbavili takze nic od neho nechceli len svaty pokoj. U nas som to tiez dlho drzala, stale som ho brzdila ked mal dalsi uzasny napad v podnikani, milion krat som ho zachranila od pruseru a drzala nad hladinou, ale ak je raz niekto blby...On to proste musel tak robit. Inak si to neviem vysvetlit ze chlap ktory je pomerne sikovny v tom co robi, ale silou mocou sa snazi skrachovat (zamestna noveho cloveka a da mu kluce od skladu kde nema spravenu inventuru, tovar mizol uplne navidomoci ale trvalo mu niekolko mesiacov kym to stopol, zamestna 15ludi ktorych ani nepotrebuje, ale dostane nejaku ulavu na jedneho ci dvoch..., pochvalia ho dodavatelia aky je sikovny a ako urcite preda vsetok tovar- tak vezme vsetko co maju na sklade a nedokaze predat bez straty ani desatinu lebo cena bola privysoka a vyhodna len pre nich...bez zmluvy poskytne inej firme auto, stroje, zariadenia a oni budu akoze na oplatku prenho nieco robit...aby po roku zistil ze mu fakturovali tuto pracu a vymahaju od neho desiatky tisic eur...). Neskor sa dal na podvody a to bola posledna kvapka. Proste ak je niekto magor, nech nepodnika ale hra s detmi monopoly. Lebo inak znici nielen firmu a financie rodiny ale aj celu existenciu jej clenov. Ako dlho ste spolu? Nejaky cas som ho aj ja obhajovala...Ale u nas mi nadaval a ponizoval ma, a to som nechcela pripustit ze som takto ja dopadla. Takze som hrala divadlo par rokov a predstierala ze nie je problem.

sissmiss
7. júl 2016

@natalym zial z vlastnych skusenosti 😀 kokso aka som bola blba. Tiez som drepela par rokov v jeho firme a zadarmo makala, furt bol nespokojny, vsetko bola moja chyba 😵 Nakoniec mi vykrical ze ja by som mala za tie roky zaplatit jemu, lebo okrem toho ze som ako odmenj za pracu mala k dispozicii internet a mobil (!!!!!!! 😀) tak ma naucil podnikat 😀 taky rehotajuci smajl tu ani nie je 🙄

natalym
7. júl 2016