Som povinná prispievať mame aj zo zahraničia?
V juni som dokoncila vysoku skolu, koncom augusta odchadzam pracovat do zahranicia, zatial to vidim na cca rok. Byvam s mamou v dvojizbovom byte. Presnejsie, pocas VS som travila u mamy tak 3 vikendy v mesiaci, lebo koli skole som byvala na intraku. Ja poberam od otca a jeho manzelky vyzivne 650 eur, z toho 200 eur musim dat mame. Otec mi poslal nejake peniaze teraz v lete, aby som mala na zaciatok v zahranici.
Mame je nezamestnana, rozvedena 10 rokov, byt dostala od otca pri rozvode. Pobera ciastocny invalidny dochod nieco nad 200 eur a par eur doplatok do zivotneho minima. Dnes mi oznamila, ze otec by mi mal posielat vyzivne nadalej a ja by som mame z toho mala dat 200 eur ako doteraz i ked budem cely rok v zahranici a domov pridem asi len na Vianoce. Ze u nej byvam a mam tam trvaly pobyt. Mam povinnost jej priespievat?
@lenkakravcova u teba Lenka ma vždy zaťaží ako sa oháňať Pánom Bohom ale ako v niektorých komentároch (tento zrovna neni ten prípad ) dokážeš úplne zdeptať osobu ktorá pýta radu alebo pomoc
@monsterablue jej mama 😐nie ona
Bohužiaľ autorka skús počítať do budúcnosti. Pri maminej diagnóze sa ti ten byt ešte môže hodiť. Jej stav sa bude časom zhoršovať keď ju budeš musieť umiestniť do nejakého zariadenia tak id vo výške cca 200 eur jej zďaleka stačiť nebude a rozdiel budeš musieť doplácať a to by si mohla potom buď z prenájmu toho bytu alebo z jeho predaja. Alebo budeš mať to srdce nechať mamu na pospas osudu niekde na ulici? Teraz musíš aj ty rozmýšľať a kalkulovať aby si raz mamu nenašla na ulici a z ľútosti ju potom nebrala k sebe domov. Ty musíš vedieť na čo máš žalúdok, čo by si dokázala a čo nie. Môžeme ti tu napísať tisíc názorov konečné rozhodnutie bude aj tak len na tebe.
@matullienka neviem u nás bežne nosia zdr,záznam rodiča hore dole ked vracaju z vyšetrenia deti, skusit môže ,prípadne sestričky si nelamu hlavu z lek, tajomstvom, čest vynimkám
@sara07 mám kolegu s touto chorobou a bojuje s nou 10 rokov a veru stáva sa mu he pri chôdzi z ničoho nič padne na zem ,pre ukrutne bolesti hlavy často krát dlhodobo maroduje proste raz ostane nehybne lezat na posteli je to hrozná predstava :/
@monsterablue tieto lieky hradí našťastie poistovna.
@sara07 aj ja nosím, chodím k otcovej lekárke, ale otec o tom vie a súhlasí aby ma informovala keď tam prídem ja alebo sestra tiež má veľa diagnóz, ale overovala sa i to u neho či môže povedať keď som tam bola prvýkrát
@gemerka17 Viesco keby ta mama bola taká ako sa snazi ,,obhájiť ,,autorka zrejme by k nej ani nechodila ťažko súdiť vzťahy medzi nimi ale ak trpí chorobou akou trpí ja ako dieťa by som sa o maminu postarala a možno si povieš že to poviem len preto lebo mám úžasnú maminu ale Viesco otec bol pravý opak a teraz po porážke sme aa mu tiež neotočili chrbtom
@slavka1988 je ale vidíš , podla nich je leniva, preto som im napisala nech si viac dohladaju viac informacii, táto dg nie je o chceni ale o tom čo zvládaš
@stanulienkat tak toto nie je prvá téma kde som si všimla ze niektoré si robia deti len preto aby im v prípade potreby mohli neskôr vykrikovať “ja som ta porodila a vychovala tak ty teraz musis …” - no lenže to bola ich povinnosť, z morálneho hľadiska deti svojim rodičom nie su dlžné nič.
Dojali ma tiež dristy o skleróze lebo otca kona brat ma a cíti sa takto takže všetci pacienti sa musia cítiť rovnako, samozrejme o liečbe takisto nula poznatkov. A ze jej zostava rok života 😂
Čerešnička na torte je info o tom ze autorka ma platiť polovicu poistného a dane za byt 🤦♀️
Autorka, ty sama vieš aká je tvoja matka a aký ma zdravotný stav - podľa toho sa rozhodni. Otec ti už žiadne oficiálne výživné platiť nebude takže s peniazmi nech sa mama rozlúči. Čas sa začať starať sama o seba 🤷♀️
Autorka Kazdopadne si treba zaplatit smeti. Na druhu stranu, ak zarobíš, ze ti to vydá, tak asi by som mame poslala 50 az 100€ ale nie preto, ze mi káže zakon ale preto, lebo chcem a mozem. Ak ti to nevyde, tak nevies jej poslat nic. Hold mama ma smolu a musi najst riesenie sama. Ci si najde este nejaku podnájomnícku do bytu alebo pracu na dve hodinky, to uz je jej problem a nie tvoj. Ak bude chciet od teba vyzivne súdnou cestou, ma na to pravo ale bude musiet preukazat, ze jej stav je tak vazny, ze nevie robit. Co asi pri tak malom ID nepreukáže. Nam chodi upratovat pani co ma ID az 88% a kazdy den ma do obeda na 4 hodinky nejaku pracu. Ma svoje diagnozy a vela chodi po lekaroch ale proste aj si zarobí, lebo chce. Kym tam realne bývaš, tak jej prispej. Ked odídeš uvidis ako ti to bude vychadzat, lebo zaciatok nie je tak lahky.
@monsterablue manžel má SM,tak isto liečba platená v plnom rozsahu poisťovňou,akurát to ide každý rok na schvalenie.
@monsterablue ale áno, tieto lieky sú drahé, schvaľuje ich poisťovňa, pacient neplatí. Poznám to z rodiny.
@monsterablue to asi každý, čo to tu miesaš?
@sara07 No ja dufam že moje deti budú mat viac empatie 🙂 a nie samozrejme necakam a ani som si ich neurobila preto aby ma živili či starali sa o mna ale ak je tl dieťa dobre vychovane a lubi svojich rodičov neberie to ako povinnosť život je aj o tom postarať sa o svojho rodica či príbuzného
@monsterablue písala si,že liečba nie je plne hradena na Slovensku, nech sa autorka zobudí.preto oponujem a píšem,že nemáš pravdu,je to plne hradené pri SM.
Ja nepíšem o zubárovi a angine.na to si nenaražala v príspevku,naražala si na liečbu SM a chcela si autorku zhodiť..
Otázku vyživovacej povinnosti detí voči rodičom upravuje § 66 Zákona o rodine a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „Zákon o rodine“) nasledovne: „Deti, ktoré sú schopné samy sa živiť, sú povinné zabezpečiť svojim rodičom primeranú výživu, ak to potrebujú.“ Proste existuje aj vyzivovacia povinnost na rodicov. Ale asi to je uz na pravnika ako a kedy.
@monsterablue vies, ohanas sa moralnym aspektom. Kde je moralny aspekt matky voci dcere? Neglorifikujme a neidealizujme si kazdu zenu, co porodi dieta. Nie kazda matka je dobra matka. A to, ze porodi jej nerobi narok na dozivotny servis. To dieta sa na svet nepytalo a nevybralo si ju za rodica. Myslim, ze pointa tohto prispevku je inde. Ak by to bola starostliva a milujuca matka, tak tato diskusia by zrejme bola zbytocna a nebola by ani zalozena.
Poznam z prace zopar pripadov, kde pocas mladosti ludia nepracovali, alebo pracovali nacierno,ruka hore, zsbava, alkohol, cigarety. Potom uraz, praca uz neprichadzala do uvahy a clovek obvinoval vsetkych naokolo, stat, socialny system....ze on nema z coho zit a co ma chudak robit. Ked som sa ho opytala, preco nepracoval ani v mladosti, ked bol zdravy, tak bol ticho. A zrejme bol tiez niekoho otec. A to dieta ma takeho prizivnika zivit? Jeho problem a tak mu treba.
Ahoj. No podľa toho, čo som si tu prečítala, sa mi zdá, že tvoja mama je síce chorá, ale zároveň sa jej asi ani nechce pracovať, keď nikdy nepracovala. Byt dostala od tvojho otca a vlastne sa o teba finančne ani nestarala. Mňa ako matku by hanba fackovala, keby ma študujúce dieťa malo živiť, pričom by som nepracovala. Ja osobne by som uvažovala nad zahraničím natrvalo. Zvlášť ak si tam nájdeš dobrú prácu. A chápem tvoju úvahu, že si musíš šetriť aj na vlastné bývanie a dôchodok. No, máš to ťažké. Ak to dá tvoja mama na súd, mohla by napriek okolnostiam vyhrať. Ťažko povedať.
@monsterablue Lenže tá pani môže pracovať a zjavne nechce. Nikdy nepracovala, a s touto diagnózou môže pracovať. Sama som mala dve také kolegyne, jednu dokonca v pokročilom štádiu. Dcére počas štúdia neprispievala vôbec na nič, ale naopak dcéra musela platiť mame, aj keď študovala.
Tak si to celé zhrňme.
Pani 44 rokov, jedno dieťa, celý život nepracovala. Invalidná posledných 5 rokov, čiže od 39. Živil ju manžel, po rozvode 3 roky exmanžel v rámci výživného na ňu. Potom dcéra so svojho výživného. Čo tá pani robila 19 rokov? Ok, 3 roky sa starala o dieťa. A zvyšok?
Celý život sa venovala súdom s otcom dcéry, trestným oznámeniam. Dcére posrala život tak, že ju nútila klamať na kuratele a robila jej hambu, keď vrieskala na otca, že počas 5 hodin styku nekúpil to, čo pani matka požadovala.
Na dcéru na VŠ neprispela ani euro, dcéra o to žiadala v rámci SMS. Neplnila si vyživovaciu povinnosť. Ak toto dcéra dokáže, žiadny SÚD NENARIADI platit výživné rodičovi, ktorý zanedbal povinnú výživu voči nezaopatrenému dieťaťu.
A platbu ústavu nariadi kto? Súd? Alebo aká inštitúcia? Lebo toto môže nariadiť len súd. Súd však zohľadní to, že pani zanedbala vyživovaciu povinnosť voči nezaopatrenému dieťatu.
Dospelá dcéra sa chce postaviť na vlastné nohy, pracovať, kúpiť byt, lebo nechce byť ako jej matka, založiť rodinu, mať deti. A nejaké opice z MK jej tu radia, že radšej nešetriť a prispievať na lemru lemravú?
A nejaká hlupaňa čo je tu stále píše - Ocrevus je PLNE hradený zdravotnou poistovnou. Berie ho moja sestra a žiadne lieky k tomu nepotrebuje. Len solumedrol pri atake - a ten je hradený taktiež ZP. A čiastočny invalidný je preto čiastočný, že daná osoba je omezená v práci len čiastošne.
No mne prijde, ze ten stav momentalne nie je taky zly, aby na par hodin denne pracovat nemohla. Nikto nehovori o full time narocnej praci, ale uz par hodin denne alebo dva dni v tyzdni vedia jej financnu situaciu radikalne zlepsit. Alebo normalna praca a ked horsie dni, platena PN... Cely zivot to taha jej muz, potom stat a vyzivne, teraz ma dcera... to je zivotna filozofia🙄 44 rokov mlady clovek este 🙈
@stanulienkat
@elizabeta56
@la_lotob
@anjelicek26 Dakujem aspon vam za pochopenie. Ja si nedokazem predstavit co bude v buducnosti, ked budem musiet zivit vlastnu rodinu, platit vlastnu hypoteku...
Tvoja mama preco nikde nepracovala?

@slavka1988 a ty si nečítala celý autorkin príspevok ? opisuje správanie mami a jej postoja k životu. Prečítaj si ho pozorne. Mne teda fakt z toho nevychádza, že byt to bol milujúci rodič, ktorý sa aspoň nejako snaží. Nepracovať celý život a ani sa o to nepokúsiť, bliakať po všetkých a využívať čo sa dá, nie je dobrá vizitka.