Som sklamaná z pohrebu
Ani neviem čo od tejto diskusie očakávam, asi len zo seba potrebujem dostať všetok hnev a sklamanie. Robili sme pohreb, civilný obrad, mala to byť súkromná záležitosť o najbližších, len obrad a potom všetci domov. Obrad bol v dome smútku v dedine kde som vyrastala . Ozaj sme všetko chceli len o najbližších, no keď sme prišli k domu smútku bola tam nastupená snáď celá dedina. Neviem odkiaľ ľudia vedeli, že je pohreb, ale veľmi ma to nahnevalo. Desiatky pre mňa cudzích ľudí, tam kde nemali čo robiť. Ako by to bola nejaká verejná akcia. Normálne som mala chuť odísť odtiaľ. Celé to tí ľudia pokazili, nebolo to také aké som chcela. Som hrozne sklamaná a smutná.
Samé skvosty sa tu objavili...ženy vy ste niektore fakt bez chochmesu.... takýto pohreb je pohreb pre najbližšiu rodinu..samotná autorka si prechádza najťažším obdobím , to vám nedôjde...keby umrel na dedine nejaký starý osamotený čudák tak vtedy je pol dediny dom, ved kto je naňho zvedavý...autorka vyjadrujem ti úprimnú sústrasť a veľa síl 🖤
Úprimnú sústrasť. Úplne ta chápem. . Keď sme pochovavali dcérku. Ktorá zomrela tesne pred pôrodom. Tiež bolo na cintoríne viac ludi. Vôbec som nechápala prečo a spočiatku som bola aj nahnevaná. Pôvodne som chcela pohreb len o nás rodičoch, starých rodičoch a maximálne súrodencoch.. Časom som pochopila, že ti ľudia prišli kondolovat, podporiť nás. Boli tam naši priatelia, ale aj širšia rodina a par susedov.
Presne som mala pocity ako ty, že som sa chcela rozlúčiť v tichosti, najlepšie v co najmenšom počte. Dnes to vidím už tak, že ti ľudia prišli ako som písala,Koli podpore .posielam veľa síl
Ja to fakt nechápem :( čo sme to za ľudia. V živote by mi nenapadlo ísť pozrieť k rakvicke malého bábätka, aj keby som bola priamo v rodine kde sa to stalo :( je to niečo čo by som ani len zo zvedavosti nepotrebovala mat v spomienkach.
Normálne sa mi rozum zastavuje a autorku asi len úprimne obdivujem, že tam nespravila “poriadok”. Ja by som sa tam asi zosypala. A za ďalšie…. Ľudia z pohrebnej služby asi tiež neboli bohvieako profesionálni. Možno by stačilo stručne napísať do tej pohrebnej služby aspoň nejaku recenziu alebo sťažnosť. Tebe to už nepomôže, no možno…. Niekomu v budúcnosti aj áno.
Kiež by som ti mohla nejako pomôcť
🥺
@jankapepe uznávam, mohla som to inak napísať, nie je hneď jasné kam sa tí ľudia vlastne dotrepali. Ale tiež si myslím, že pokiaľ raz rodina neoznámi, že sa koná pohreb, tak sa tam nehrniem nech ide o kohokoľvek. Keď sa to oficiálne neohlási, tak by tam naozaj mali byť len najbližší, určite ľudia čo to takto riešia majú na to dôvod a to treba rešpektovať.
Všetkým ďakujem za reakcie, prejavenú ľútosť a empatiu. Ja diskusiu opúšťam, potrebovala som len ten nával zlosti pustiť niekde von.
V prvom rade úprimnú sústrasť...je mi ľúto Vašej straty...😔 Tu mentalitu ťažko chápať...oni sa neprišli rozlúčiť ale pozorovať...aby mali o čom rozprávať najbližšie týždne ... ak išlo o dieťa ,tak ako píšeš... chápem tvoj hnev...aj mňa by to riadne nahnevalo.... prišli ako na kultúrnu vložku v dobe CoVID-19...nedeje sa momentálne nič, no zvedavosť je zlá vlastnosť
@akbara77 niekedy je ozaj lepšie nereagovať keď nemáš čo múdre povedať 😉
No ja čo sa poznám s mojou povahou aj sama by som ich vyhnala keby nejdu po dobrom dobrovolne.A bolo by mi úplne jedno čo si kto o mne v dedine pomyslí
@puklica13 Nie každý číta celú diskusiu, ale len reaguje na úvodný príspevok....Mala to napísať tam, že šlo o dieťatko....Prvé komenty sa autorke dosť nepáčili, tak až potom napísala, že šlo o ich dieťa.
Prajem ti úprimnú sústrasť :(
1) Tak buď sa to dozvedeli od niekoho, kto pracuje na OU alebo od rodiny. Nie naschvál, len niekto spomenie a to sa šíri ako tsunami.
2) Je to trochu zvláštne. Som z fachu, viem o čom píšem. Ak u nás niekto v pohrebnej službe povie, že obrad je neverejny, tak obrad je skutočne neverejný. Iného človeka tam nevpustia. Dohodli ste sa na tom? Takých pohrebov je teraz veľa a poviem Ti, nikto by sa do DS cez kolegov nedostal.
Aj vsetky ostatne nalezitosti. Kedy sa otvára truhla. Kde bude, kto všetko sa pôjde pozriet. Každý detail sa dohodne a dodrží.
,,My" sme mali teraz hrozný pohreb. Takisto len v kruhu rodiny, nevyhlasoval sa, nebolo parte na webe, ani na tabuli v meste. Ale ľudia sa aj tak dozvedeli. Kamarátka rodiny, suseda, známa, ...proste ľudia z okolia rodiny vedeli, kedy pohreb je, aj keď tam nešli, ale sociálne siete a iné komunikacne prostriedky robia svoje.
Je mi divné, že 20min pred vaším príchodom bola rakva vystavená, otvorená a že tam pustili ľudí, ak vedeli, že je to len v kruhu najbližších. Niekde musela nastat chyba v komunikácii.
To však neospravedlňuje chovanie tých, čo tam nemali, čo robit. Ľudia sú cudaci...
Moja svokra tiež chodí každému na pohreb, aj keby ho videla len z ulice. Má to ako spoločenskú udalosť mám pocit. Prisťahovala som sa k nim na dedinu, tiež mám na takúto vec iný názor. U teba boli skôr ľudia asi zvedavý, nie že by ale bábo poznali ☹ skús to prekonať, stalo sa.
Ja keď som šla pochovávať tatina, moja svokra ho videla raz v živote a už sa tam hrnula. Spravila som to v krematóriu a dala jej tam ,,zákaz,,. Proste som sa vyjadrila že len v úzkom kruhu rodiny. Tiez to nechápala ale nemala na výber.
Asi nechodis casto na pohreby ...Toto je uplne normalne a podla mna je to pekne ze sa prisli rozlucit ....na kar sa pozyva blizska rodina ked sa mohli robit....
@elizabet173 autorka to sama napísala vo svojom prvom príspevku.
No vidis a moj ocinko mal pohreb a neprisli mu ludia, ktori mali, lebo sa vyhovorili na covid. Na pohreb nie ale do kauflandu denne aj dvakrat. Mne by dobre urobilo keby prislo vela ludi, je to znak toho, ze bol milovany. Bud rada za to….
@katka1389 čiže je podľa Teba normálne, ak zomre malé bábätko, že príde na pohreb "celá" dedina? Ich pohnútky bola číra zvedavosť a to, aby videli, ako stratu budú prežívať rodičia. Veľmi "vznešené" pohnútky.
Ľudia nie sú schopní rozlišovať a pochopiť čo sa patrí a čo je už cez čiaru. A ísť na pohreb, malinkého bábätka, ktoré z nich nik nepoznal, keď to bol pohreb, o ktorom neboli informácie kedy sa bude konať, je cez čiaru.

@elizabet173 autorka písala že 99% ľudí nepoznala ani ona a ani jej manžel.