Som sklamaná z pohrebu
Ani neviem čo od tejto diskusie očakávam, asi len zo seba potrebujem dostať všetok hnev a sklamanie. Robili sme pohreb, civilný obrad, mala to byť súkromná záležitosť o najbližších, len obrad a potom všetci domov. Obrad bol v dome smútku v dedine kde som vyrastala . Ozaj sme všetko chceli len o najbližších, no keď sme prišli k domu smútku bola tam nastupená snáď celá dedina. Neviem odkiaľ ľudia vedeli, že je pohreb, ale veľmi ma to nahnevalo. Desiatky pre mňa cudzích ľudí, tam kde nemali čo robiť. Ako by to bola nejaká verejná akcia. Normálne som mala chuť odísť odtiaľ. Celé to tí ľudia pokazili, nebolo to také aké som chcela. Som hrozne sklamaná a smutná.
@kinderzwillinge kritizujes zeny, co prispeli, za nedostatok empatie, ale tvoje prispevky sa tiez nenesu v takom duchu..
Je bezne, ze uzivatelia reaguju na povodny prispevok autora, bez citania diskusie.. preto su prispevky take, ake su...
presne ako @jankapepe pise....
No chcela som Ti naložiť ale beriem späť. Je mi to ľúto že ste pochovali bábätko. A ostatní ktorí neboli rodina prišli len pozerať že čo a ako. Naozaj k truhle by mali ísť iba blízki. A nie kadejaké tetky
autorka - uprimnu sustrast..
zelam ti vela sil..
@elizabet173 pozná ako pozná..ti ľudia možno vedia o jej existencii, ale je rozdiel niekoho poznať.
Ako ja sa autorke nečudujem, na jej mieste nezačneme ani s pohrebom, kým by všetci nepozvali neodišli. To je podľa mňa ozaj drzosť a dupľom, čo tam tie staré zvedavé tetky vystrájali.
Ono ucast na pohrebe dietata sa da brat dvoma sposobmi:
- ocumovanie
- podpora najblizsich v tazkej chvili, vacsinou rodicov dietata, nemuseli to dieta poznat
Ja som bola na dvoch takychto pohreboch. Ked mojej sesternici zomrel 1,5 rocny syn. A mojej kamaratke tragicky zomrel 21 rocny syn. Obe dakovali tym, ktori sa prisli rozlucit za podporu v tazkej chvili.
Ale samozrejme by som nechodila na pohreb niekomu z dediny, ktoreho poznam len z videnia. Mozno blizkej susede.
Mozno aj ti cudzi, ktori prisli, to mysleli v zmysle podpory rodicov, ale urcite sa nasli aj ocumovaci, ako na kazdom pohrebe.
U nás v dedine sa týmto situáciám predchádza tým,že na parte sa rovno uvedie,že rozlúčka prebehne v úzkom kruhu.
@jankapepe polovica pravdy, podľa mňa je teraz autorka na tom tak veľmi zle, že ju ani najprv nenapadlo vysvetľovať podrobnosti.. potrebovala zo seba dostať hnev a oprávnene..
Ja sa vam chcem ospravednit nedali ste do prveho prispevku ze ste babo pochovali je mi to velmi luto uprimnu sustrast.Ano je to smutne preto sme aj tak reagovali lebo sme mysleli ze je to niekto starsi.....
Chodia tam cisto zo zvedavosti ...Aj ked moj otec zomrel tam boli ludia co tam ani nemali byt ...
😥 Autorka, je mi to veľmi ľúto, príjmi úprimnú sústrasť. Neviem a nechcem si ani predstaviť, čo prežívaš.
Myslím, že teraz už je neskoro radiť, keď už je po pohrebe. Ja by som možno v tej chvíli poprosila niekoho, nejakého zriadenca, alebo proste akúkoľvek "zodpovednú osobu", nech tých ľudí slušne pošle preč ešte pred samotným obradom.
Bola som raz na pohrebe mladého človeka, bol to veľmi dobrý rodinný známy, poznali sme celú rodinu. Chlapec zomrel na rakovinu, rodina bola úplne zdrvená. Po obrade predstúpil nejaký pán a veľmi slušne a úctivo oznámil, že rodina všetkým ďakuje za podporu, ale neželá si osobné kondolencie. Všetci to pochopili a odišli.
Ináč, aj u nás v práci máme podobný zvyk, ako písala @elizabet173 , že ak niekomu z kolegov niekto zomrie, ide sa hromadne na pohreb. Nikdy som to nechápala a ak sa dalo, ospravedlnila som sa a neišla tam. Keď mi pred 4 rokmi zomrel otec, poprosila som kolegov, že si neželám, aby tam išli.
Hlbokú úprimnú sústrasť prijmi odo mna neznámeho. Bolí ma to tiež. Úplne ťa chápem to tvoje sklamanie. Máš pocit že si sa nemohla súkromne rozlúčiť. A je jedno či tí ľudia uprimne tam prišli čo si myslím že väčšina alebo zvedavci len. To je úplne jedno ty si chcela byt sama.
@h2 To dobre napísala ale už sa to nedá vrátiť nepočítali ste s tým bola si prekvapená a sklamaná chcela si na tých ľudí zakričať no to by ti bolo potom ešte viac ľúto.
Pohreb je dôležitý lebo je to rituál ktorým sa premostíš do iného sveta. Je dôležitý pre tvoju psychiku.
Žiaľ neviem čo ti poradiť určite však pochopenie a porozumenie. Možno večer pred spaním predstaviť si synčeka ako sa s ním lúčiš, on ti kýva a ty ho púšťaš do sveta. Mám slzy v očiach cítim s tebou.
@kinderzwillinge ja som spamätaná. Vyjadrila som sa k tomu, čo autorka do momentu môjho príspevku zverejnila 🤷♀️
@cyberk nehnevaj sa, ale velmi zle si sa vyjadrila. Ako mozes povedat, ze ludia pohreb na dedine beru ako nejaku party. Su to velmi ostre slova. Oni prisli, aby vyjadrili rodine uctu, ona v tej dedine ma korene. Ja ked to citim, ze sa chce ist rozlucit, tak pojdem, je to uplne jedno ci to bude v meste, alebo na dedine. A povolenie si pytat nebudem.
Bože môj... To mi je ľúto..
Úprimnú sústrasť. Ja ti poviem odkiaľ, no z obecného úradu🤷. Aj tam robia tetuše z dediny, tá povie susedke, hentá povie susedke,... Umrelo bábätko, to je veľká senzácia, negatívne veci ľudí vždy lákajú, bohužiaľ, pozri sa na správy, prečo vyzerajú ako vyzerajú, lebo ľudia podvedome hľadajú katastrofy, nešťastia, problémy. Veľmi ma to mrzí 😢. Ešte raz úprimnú sústrasť. Tetám na úrade by som povedala svoje ako sa poznám... 😕. Nech sa dobre hanbia a nech trochu rozmýšľajú, kým otvoria ústa.
... Na toto nemám čo povedať :( úplne ťa chápem, úprimnú sústrasť 🙏
@elizabet173 pohrebná služba že by bola priamo z tej dediny? V tom prípade áno, je to možné. U nás v dedine hľadaj za všetkým tetuše z úradu...😒
@elizabet173 asi sme sa nepochopili. ak si to rodina nepraje urcite by som to respektovala........ale je to potrebne oznamit, ze si neprajes ucast inych ludi. Som si ista, že ,, tí dedincania ,, to urobili v dobrej voli,
Nehnevajte sa, ale oznacovat zamestnankyne uradu ..TETUSE,, to je uz CEZ.....iba tolko,
@xckaret nejako osobne prežívaš tetuše z obecného úradu. Na obecných úradoch v 2018 všetci robili testy s GDPR, myslím, že väčšina, hlavne na dedinách vôbec nepochopila o čom to bolo. Na obecnom úrade by Ti ani nemali povedať, ak by si im volala, či bol manžel zaplatiť smeti. Moja osobná skúsenosť s obecnými úradmi na dedinách je, že porušujú mlčanlivosť.

ja by som to skor brala tak, ze bolo mile, ze sa proste vsetci prisli rozlucit, stali za vami a nebohemu ulozili tak povediac poctu