icon

Som už zúfalá zo susedov

marcela228
31. júl 2021

Ahojte, absolútne neviem, ako mám reagovať, preto som si prišla po názory sem. Kúpila som si nový byt, ktorý ma stál veľa úsilia a energie. Keď som sa konečne nasťahovala, zistila som, že sa tu asi nikdy nevyspím dlhšie ako do pól 6 rána. Susedia nadomnou majú dve malé deti, jedno môže mať cca rok a pól, druhé 9 rokov. Rada by som Vás ubezpečila, že som veľmi chápavá a deti mám rada, pracovala som istý čas aj v škôlke. Toto combo je však špeciálne. Od pól 6 rána počujem vreskot, buchot, dupot, nonstop beží ten starší po byte, akoby sa pripravoval na Veľkú pardubickú, revú a vreštia po sebe. Nonstop po sebe hádžu veci, búchajú po nábytkoch, ktoré ich váhou dokonca niekedy presunú. Rodičia ráno zo zásady spia a deti pravdepodobne nechávajú na voľnobeh, veď čo, znesiem. Keď už sa mamička veľkoryso zobudí, nepočujem nič iné ako hysterické výkriky. Bola som tam dvakrát, prvýkrát som čakala 3 týždne, že možno sa niečo zlepší. Prvýkrát som prišla a slušne sa snažila vysvetliť, že chápem, čo je to mať dve malé deti, ale že ja deti nemám a nemôžem chodiť každý jeden deň nevyspatá a frustrovaná do práce kvôli ich deťom. Odpovede boli arogantné a nonstop sa ma pýtali, že čo akože oni majú robiť. Navrhla som, aby kúpili do izby aspoň nejaký koberček a tlmili ich. Výsledok bezúspešný. O 3 týždne som tam bola zas, keď už to bolo neznesiteľné. Tentokrát som sa snažila opäť empaticky, ale už dôraznejšie. Výsledok: Ich nezaujimam ja ani moja praca, mám si robiť čo chcem a ak niekedy skúsim urobiť hluk na revanš, zavolajú na mňa políciu. A že ak chcem, mám si ich deti vziať. Prosím, poraďte mi. Začína ma to veľmi ovplyvňovať a neviem, ako to mám riešiť. Ďakujem.

janka0509
31. júl 2021

Presne stuple do usi treba kúpiť. Najprv som si musela na ne zvykať, ale je to velmi veľmi praktické, zvyknúť si na to... Ked.som bola v nemocnici a jedna pani neskutočne chrapala, ja som jedina bola vyspata a nevedela o com hovoria... So stuplami som sa naučila spavat po nocnych službách... Fakt je to fajn..

petulda333
31. júl 2021

@jankapepe nemam pocit, zeby autorka bola z tych co im vadi vsetko. Take tu uz pisali, ale to bolo nieco ine. Nadavky a fakt riesili vsetko, aj prdnutie. Jasne, posudit to nevieme, ale netvrdila by som, ze je to len jej problem.

777januska777
31. júl 2021

@petulda333 ale pozor na to nie je byt ako byt. My bývame teraz v takom byte, kde majú okolo nás susedia psov, nad nami psa a my nepočujeme nič, na chodbe psa počujem, ale v byte už nie. Niektoré byty sú jednoducho urobene lepšie ako iné, kde aj tie zvuky nie je až tak počuť. Niekde ludia počujú kazdy krok a niekde skoro nič.

petulda333
31. júl 2021

@777januska777 to je jasne. Ja tiez som v noci pocula ked susede spadla kniha ci nieco take, aj kroky, aj vzdychy 🤭 ale su urcite veci kt clovek toleruje, ale su aj veci kt su uz cez

mamusa34
31. júl 2021

Nechcela by som mať konflikty ,jaaaj so susedmi len pokoj ..my máme starších všetko ..a naozaj len pozdraviť Maxim alebo pár slov

kuko55
31. júl 2021

Nuž, ja som kategória-radostny utek do domu A TO keď sme kupovali byt som uz bola pripravená na ruch, a preto -musel byť rohový, vrchne alebo horné poschodie a aj tak ti nad nami boli horor, takže odporúčam vrchne poschodie😇
Bývanie vlastne bude čoraz väčší luxus, veľa ľudí bude v podnajmoch a s tými už fakt nič neurobí nikto, lebo nebudú mať šancu si kúpiť vlastne....väčšinou akí budú ľudia v podnajmoch-empaticki?Čo spravíš?
Buď pôjdeš do domu alebo zostanes, v bytoch to bude už takto stále.....

bublinka1426
31. júl 2021

@marcela228 jedna nasa davala deti, 2 a 3 rocne okolo 6-7hod na balkon revat, doteraz nechapem preco...a doteraz behaju ako zavodne kone. cakam kedy bude sanca odist prec z bytu

sticker
fidka79
Odpoveď bola odstránená
bluka2
31. júl 2021

Však si na to zvykneš a uz to nebudeš počuť. Ja som bývala pri mešite, čo bol taký hluk (aj viackrát v noci počas ramadánu), že deti to nemajú šancu spraviť a Ramadán ešte ani neskončil a už som to nepočula...a ani svoj budik ráno 😂 do práce som chodila síce niekedy neskôr, ale vyspatá normálne. Pusti z toho emócie a tiež to nebudeš počuť

luciannka83
31. júl 2021

@loginexistuje tak....toto sa mi najviac paci, ze v miestnosti kde mamicka spi spravit bordel, nech aj ona vie...🙈😁

evakalna
31. júl 2021

@marcela228 Prečo si nezareagovala ani na jeden príspevok? Takto to vyzerá, že si chlap, ktorý si tu uťahuje z ľudí, ktorí chcú poradiť.

zuvelyn
31. júl 2021

Nie je až tak dávno co som bola bezdetná a tiež som mala patent na výchovu 😅 vlastne aj teraz ako mam svoje mi cudzie decká lezú na nervy, osobne si neviem predstaviť žiť v byte a s menšími ci väčšími prestávkami počúvať do smrti detský plač,krik etc. ALE mam doma 15 mesačného syna, veľmi dobre dieťa, málo čo plače, ale má svoje nálady. Keď je spln vrieska na celú dedinu, keď sa zle vyspí rumazga, uci sa chodiť dupe, ked mi teraz v tomto teple teple vstane o 5 rano o 6:30 sa uz hráme na terase v prieskovisku, a ano robi hluk, hraje sa s autami, trepe s formickami, piští a vyska od radosti. Nie nebudem ho v tom obmedzovať lebo susedia. Je mi to úplne jedno ze zobudí pol ulice, najdôležitejšie pre mna je ze je mojde decko veselé ;) Sorry.
A keby mi prisla nejaka premotivovana (ideálne bezdetná) krava mudrovat ze co a ako mám robiť so svojim dieťaťom lebo ona chce spať, tak jej syna predám vo dverách že nech sa kľudne postará ona ked to vie lepšie a je si idem v kľude vypiť kávu. O tom ze rodicia spia kým sa jeden a pol ročné dieťa hraje samo neverím ani slovo, to su také lacné domnienky bezdetnej ženy....Neviem, niektoré si myslia ze to len tak prelepit ústa izolepou a pripútať o radiátor aby náhodou dieťa nevidalo žiadne zvuky 🤦🏼‍♀️

Ps: komu vadí v byte každý prd na záchode, v dome mu bude vadiť o milión vecí viac - jeden sused kosí skoro ráno, jeden neskoro večer, kohut zvykne kikirikat od pol 4 rano, ak prebehne po ulici mačka psy v polke dedimy spustia orchester hez ohľadu na čas, ked treba sú ľudia co robia aj v nedeľu (ako my ;) ) co mnohi nedokazu predýchať, ludia si radi posedia na terase do noci, hrajú hry, rozprávajú sa, púšťajú si pri tom hudbu. A tieto hluky tu budu vždy, nevyrastu ako deti ;).

Ps: rady typu urobiť bordel nech mamička vie... nebojte sa, mamička vie veľmi dobre, a tieto akoze "oko za oko" rady su tak kontraproduktívne, ze v konečnom dôsledku bude stále škodna len tá druhá strana (nevyspate nervózne dieťa = trojnásobný hluk )

kittykat22
31. júl 2021

@marcela228 keby to bolo neznesitelne tak byt mozes prenajat - prenajmom pokryt ak mas hypo a zaplatit si z platu najom v inom byte. Kamarat mal po kupe velke problemy s bytom - dole bol nebytovy priestor a najskor tam bola skolka, potom klub kde ucili hip hop, potom sa tam nastahovali nejaky rusaci a robili tam nelegalne party. Ten ma z toho bytu psychicku ujmu.

maciatkolulu
31. júl 2021

@sara07 no ja si myslím, že 9 ročne dieťa nemusí behať po byte a ma vedieť trochu chápať, že nebýva sám, ja naopak vidím teraz, že decká sú ako upustenie a mamičky sa na ne s láskou pozerajú, aké majú sebavedomie, keď si z druhej tašky, cudzej zoberú hračky bez opýtanie, vrieska ju v obchodoch a tak, naopak, keď som bola ja mala, som sa s kamarátom doslova plazila, lebo domovnicka cihala, v obchode sa decká chovali atď. Môj syn nesmie dupat a je mladší. Ma to vysvetlene, že ani nám sa nepáči keď nad nami dupu v noci. Deti treba vychovávať podľa mňa a 9rocny,prepac...,ten naozaj už má počúvať. Jaaaj, pardon, narušila by sa jeho psycho rovnováha, bol by zranený do konca života...

chrumka120
31. júl 2021

@marcela228 ja by som im proste robila to disco od 21:00 do 22:00 ako písali vyššie a socialku volala na nich, znepríjemňovala im život, oni ti už aj tak nič horšie spraviť nemôžu a keď to nejde po dobrom s nimi tak jedine takto

ktochytavzite
31. júl 2021

@marcela228 ja u som si toho 9r odchytila a opytala sa ho ci je zdravy ked ranonrobi bordel,
Inak skus eate navrhnut rodicon nech im pistia aspon z rana telku alebo mech im strcia do ruky tabletu a nech si odhraju aspon do 7 hry.

karola987
Odpoveď bola odstránená
karolinakr
31. júl 2021

@cocolino234 tak ty chceš, aby všetci rešpektovali, že tam žiju netolerantní idioti ktorí neusmerňujú deti a nerobili žiadni protiakcie, ale chodili nevyspatí do roboty, lebo niektori ľudia su králi sveta a kaťdý sa im má rpispôsobovať, No niektorí tak žijú, vo svojom dome pri lese, kde za velkym pozemkom byva sused, a nie v bytovke, kde je hlava na hlave... Fakt rada za všetky zlaté, ti tlieskam

amarilka26
31. júl 2021

@karolinakr bohuzial je dnes doba, kedy si kazdy mysli ze ved je vo svojom a moze si robit co chce. Seredne sa mylia, no smola je v tom, ze zakony takymto praju a nepomozete si.

karolinakr
31. júl 2021

@amarilka26 mňa len zaujalo to, že oni chcu volať políciu na ňu. To už je cez čiaru, že ked autorka bude robiť hluk, Tak oni, ked boli malí, nik im po prdeli nedal, lebo taketo múdra by nevypúšťali z úst teraz

amarilka26
31. júl 2021

@karolinakr Na takychto treba bezkrkeho kamarata a deti by aj po spickach zacali chodit.

marcela228
autor
1. aug 2021

Ďakujem za každý názor a skúsenosti, aj keď ma niektoré sklamali. Samozrejme, že som sa na susedov pýtala, predtým ako som si kúpila byt. Je tu však združenie “silnych matiek”, ktoré sú na materskej a hluk detí nevnímajú ako prekážku. Ľudia, ja naozaj rozumiem, čo je to mať dieťa, aj keď ho sama nemám. Už som bola veľká, keď sa narodil brat. Krotili sme ho, brávali von, veľmi sa dbalo na to, aby sme nerušili susedov. Kúpil sa koberec, ak sa chcel hrať so skladačkami. Ako som však hovorila, deti hore idú na voľnobeh a to mladší je zo staršieho neustále fustrovaný a vrieska, keď sa “hrajú”. Čo sa týka mojej precitlivenosti a vyspávania. Robím v médiách a spracovavam ťažké témy. Niekedy som v práci aj do tretej rána a o 9 ráno zase musím byť fresh inde. Ospravedlňujem sa teda, že mi prekáža o pól 6 vstávať s vreskotom a buchotom deciek a nemať ani počas dňa vo vlastnom byte jednu polhodinku na regeneráciu. Z toho bytu radšej utekám, lebo by som sa od nervov rozrevala. A ak ide o nastavenie, že nie som matka a nemám právo sa k tomuto vyjadrovať, tak mi je z toho úprimne smutno, lebo raz matkou byť chcem a verim, že sa môjmu dieťaťu budem chcieť venovať naplno, vychovať z neho empirického, vnímavého človeka a nie ho nechávať rásť samého a ešte sa pýtať susedy, že čo akože ja mám s tými deťmi spoločne a čo mám s nimi robiť. Toť vše. A radíte odsťahovať sa do domu - hej. To je riešenie. Ale som sama a neviem, či je to pre mňa finančne reálne. Asi skôr nie, ako pre väčšinu samostatných žien.

karolinakr
1. aug 2021

@marcela228 no a ako to budeš riešiť? Dáš repráky hore k stene a pustíš ich plné pecky či nie? Neviem ti ine poradiť, ale keby chcel volať na mňa políciu asi ho kopnem do gulí, lebo tvoji susedkovci prekračujú čiaru a hranice až moc

sari24
1. aug 2021

@marcela228 no autorka ale úprimne to že si ty v práci do tretej rána je tiež tvoj problém, to nemusí susedu zaujímať. Nejdem podceňovať náplň tvojej práce a každý má dnes toho veľa ale ak by som chcela byť fresh do práce tak by som určite nemakala do tretej rána a išla by som spať v rozumnom čase a možno by mi prebudenie o 5:30 kedy ľudia bežne do práce vstávajú, nevadilo.
Tiež sa mi nechce veriť že pri tak malom dieťati ta matka tvrdo spí. Čo ak bola počas celej noci hore a možno len drieme na gauči pri deťoch ktoré sa zatiaľ hrajú? Jasne hluk sa dá obmedziť napríklad aj tým kobercom ale to asi susedu neprinútiš kúpiť.
Ja by som si kúpila štuple s tým že keby ma zobudili nad ránom tak by som si ich dala aby som dospala ďalšie hodiny a deti podrastu a bude po probléme. Lenže v tom prípade by som prehodnotila aj vlastny spánkový režim.

hapipa
2. aug 2021

Poznám veľmi dobre, my máme tiež všade šťastie na susedov. V predchádzajúcom byte sme mali susedu, ktorá mi prišla ráno zaklopať a poprosiť ma, aby sme sa nabudúce nesmiali tak nahlas lebo ju to vyrušuje. Čo sa týka aktuálneho bývania, tiež nám susedia robia radosť, keď sa rozhodnú, že správny čas na hádku je 23:30. Človek sa s tým ale asi zmieri, keďže to tak nejako patrí k bývaniu v bytovke či paneláku.

amarilka26
2. aug 2021

@sari24 nic v zlom, ale hadam si nebude autorka riadit pracovny cas podla trafenej susedky, ako haloooo. Asi ste nezazili takych susedov, kedze zrejme netusite co je to za psycho. Mate nazory ako nase zakony, tie praju neprisposobivym, zlodejom, podvodnikom a dalsej cvarge. Ludom fakt chyba empatia.

sari24
2. aug 2021

@amarilka26 ale áno zažila a veľmi dobre, skončilo to predzalobnou výzvou a podobne. A zažila si to aj moja mama keď bola doma na materskej s vtedy mojou mladšou sestrou ktorá mala možno tak dva roky a dovolila si o deviatej ráno obuť mamine topánky čo suseda pod nami rozzúrilo natoľko že na revanš začal zatĺkať klince o polnoci len aby sme nemohli spať. Takže si myslím že tej empatie po skúsenostiach so susedmi mám až až a toľko koľko mám ja trpezlivosti s ľuďmi by som dopriala iným. Len si proste myslím že to nie je úplne tak ako autorka opisuje. Možno má schopnosť vidieť cez steny že čo sa tam deje ale nechce sa mi veriť že nechá malé dieťa sa hrať samé nadránom a rodičom to je jedno.
A na jej pracovné nasadenie som narážala preto, lebo hovorí že pracuje do tretej rána a potom je nevyspata - áno nebude sa predsa prispôsobovat susedke ale ani suseda jej aby ju náhodou nerušila pri spánku. Mimochodom nočny kľud končí o šiestej, čiže ak by sa zobudila na buchot o polhodinu neskôr tak by si mohla akurát tak pískať. To je hold život v byte.

letfenixa
3. aug 2021

@marcela228 by ma zaujímalo, ktoré odpovede ťa sklamali. Že by tie, ktoré ti nedržia stranu? Len ďakujem za mojich susedov, keď maval môj syn nočný des a bezne v noci hodinu neutiselne plakaval, keď vstával o 4 ráno v plnej poľnej, že chápali, že je to dieťa, že z toho vyrastie, ako mi povedala jedna suseda, keď som sa jej ospravedlňovala. A ver tomu, že keď vstal o 4, tak o tej 6, keď už skončil nočný kľud, som ho už neobmedzovala v bežných aktivitách. A to susedia pod nami pracujú po nociach a cez deň spia, v živote mi nič nepovedali.

andreafa
19. mar 2022

@marcela228 o tretej rano na plne pecky heavy metal 🤔

tequelinka
Odpoveď bola odstránená