Spoločné bývanie

katuli3nocka
2. aug 2014

Ahojte, chcela by som sa Vás na niečo spýtať.

S priateľom v novembri tohto roka čakáme bábätko, veľmi sa tešíme. Ale je tu jeden problém, on je z východného Slovenska a ja za západného. Doteraz to bolo super, pretože každý víkend a stále keď sa dalo, tak chodil za mnou, ale teraz to bude iné, pretože škola, práca a tak nás napadlo, že by sme si prenajali byt a začali spolu bývať a ja s bábätkom by sme išli na východ za ním, pretože tu máš ešte 2 roky výšku a prácu, ktorá je perspektívna do budúcnosti. Avšak neviem, ako to mám povedať mamke. Bojím sa, že to nepochopí, ale nám sa obom zdá rozumnejšie, keď budeme spolu a to bábätko bude vyrastať a vychovávať ho spolu a nie to, že príde za nami cez víkend alebo keď sa bude dať.

Chcela by som sa Vás spýtať či máte s týmto nejaké skúsenosti, poprípade ako to povedať mamke a čo myslíte o našom nápade? Za každý názor budem vďačná a dúfam, že aj Vy mňa/nás pochopíte. Ďakujem moc 🙂

sunny170
2. aug 2014

A prečo sa to bojis povedať?? Nechápem.
K tvojej dileme: nám na nákupe pred sobášom hovorili, ze ak máš vlastnú rodinu, musíš s nou držať. To znamená, ze ma byt u teba na prvom mieste a robiť vsetko preto, aby ste mohli spokojne a šťastne žiť. Nemáš mat prečo nejake výčitky preto, ze chces ist za hlasom svojho srdca a za otcom svojho dieťaťa. Nemáš sa prispôsobovať nikomu inému, len svojej rodine.
Takze za mna urcite chod.

kikuleenka
2. aug 2014

@katuli3nocka urcite je fajn, ked budete byvat spolu. Ako kompletna rodinka. Na druhej strane, v zaciatkoch je starostlivost o babatko naozaj dost narocna (a vlastne nie len v zaciatkoch), cize urcite ocenis akukolvek pomoc. Ak mate s maminkou dobre vztahy, urcite najlepsou pomocou by Ti bola ona. Ak vsak aj s buducou svokrou vychadzas dobre, urcite ju zastupi 🙂 Treba si co najskor sadnut a porozpravat sa o tom vsetkom.

katuli3nocka
autor
2. aug 2014

@sunny170 Lebo som jedináčik a moji rodičia sa o mňa vždy veľmi báli. Aj teraz keď som išla s priateľom na 3 dni za ním (išli sme spolu vlakom aj prídeme spolu), tak mala stres, jak keby odchádzam na celý život. Viem, som tehotná a môže sa hocčo stať, ale niekedy sa o mňa až priveľmi boja, tak preto sa bojím, že ako na to zareaguje. Fakt je, že budem od nej ďaleko, ale majú auto a mamka ide o 3 roky do dôchodku, čiže môžu za mnou kedykoľvek prísť a určite aj ja budem chodiť domov, ale zdá sa mi to najlepšie riešenie, aby sme išli spolu bývať.

@kikuleenka Viem, že o bábätko je náročná starostlivosť a že každú pomoc ocením, ale neviem si predstaviť, že by môj priateľ chodil za nami iba cez víkendy a tým pádom by skoro vôbec nevidel ho rásť. Preto som sa tak rozhodla.

puchic
2. aug 2014

rodina ma byt pokope 🙂 moja rodicia a ani nik iny z rodiny to nevie pochopit preco zijem na ,, na konci sveta,, ( od nich daleko..) ..chod si za tym stoj co stoj, uvidis ze nebudes lutovat ked si tvoje babo bude moct budovat krasny vztah so svojim ockom. nic nie je krajsie a spravnejsie Mne po porode nepomohol a ani neporadil nik 🙂 vsetko sme zvladli sami 🙂

kikuleenka
2. aug 2014

@katuli3nocka potom nemas nad cim velmi rozmyslat 🙂 A mamke to proste co najskor oznamit 🙂 Teraz uz budete rodina vy 3-ja, je normalne, ze chcete byt a budete spolu a tak to treba aj rodicom vysvetlit 🙂

cawes
2. aug 2014

@katuli3nocka prosim Ta a kolko mas rokov??? Ked mas dost rokov nato aby si mala priatela a bola tehotna tak mas snad dost rokov aj nato ze to nor.alne doma povies ako hotovu vec. Urcite to neni roesenie ze sa budete stykat len cez vikend. Na druhej strane chcete spolu vobec zit? Chcete spolu byvat???

puffu
2. aug 2014

@katuli3nocka urcite je dobre ak by ste spolu byvali ako rodina ale zase na strane druhej si musis uvedomit ci to financne zvladbete, platit najom, stravu, nakupit nejake veci do domacnosti atd.. K tomu babo a vydavky okolo toho, priatel vas bude musiet zivit, kebyze ostanes pri mame tak ti s dietatom dokaze na zaciatku pomoct, postrazit atd, ak tvoj priatel bude v praci tak budes v cudzom medte na dieta sama.. Musis si hlavne ujasnit ci si zvladnete a ci to zvladnes aj ty.. A uz nech sa rozhodnes akokolvek tak to rodicia pochopia hoci chapem ze maju o teba strach..

sufo
2. aug 2014

@katuli3nocka no neviem, ci dobre chapem cely problem. Pride mi divne, cudne, ze nevies doma oznamit jasnu vec. Jedine, ze by si mala pod 18rokov. Ty si si pred casom zalozila svoju novu rodinu, tak sa aj k tomu postav 😉

katuli3nocka
autor
2. aug 2014

@puchic Hey, presne s tým súhlasím, že rodina má byť pokope, predsa len, teraz tú základnú rodinu budeme tvoriť my traja. Veď práve toto sa bojím, že mi povie aj moja mamka, že chcem ísť na druhý koniec Slovenska. Určite chceme si za tým ísť a pre synčeka to bude určite najlepšie, keď bude mať pri sebe oboch rodičov a nie len na víkendy, ale stále. Tak držím palce, nech to ide tak aj naďalej!🙂

@kikuleenka Chystáme sa zajtra s ňou sadnúť a porozprávať sa, že ako to vidíme my a ako ona a nejako sa rozumne dohodnúť. Presne tak.

@cawes Chcela by som, ale ako som už písala, jediný problém v tom je, že moja mamka sa o mňa až príliš bojí. Ja viem, že nie, preto to chceme riešiť takto. Určite, že chceme, preto spolu plánujeme aj budúcnosť a to bývanie, ktoré už dlho sa o tom rozprávame, ale teraz sme to začali reálne aj riešiť, tak dúfam, že to moja mamka pochopí.

@puffu Finančne to zvládneme, túto stránku veci sme si už tiež vyjasnili s priateľom a zvládať to budeme. Zostať pri mamke by som brala ako riešenie, keby je priateľ pri nás bližšie, ale teraz sa mi to ako vhodné riešenie nezdá (aspoň teda pre nášho syna). Ak sa chce, tak sa zvládne všetko, verím tomu. Dúfam, že áno.

@sufo Nad 18 rokov samozrejme mám. Už sme sa rozhodli sa o tom s nimi porozprávať pred časom a tak to zajtra aj urobíme a dohodneme sa na rozumnou riešení a dúfam, že moja mamka pochopí, že pre nášho syna je toto to najlepšie riešenie.

nikawero12
2. aug 2014

@katuli3nocka ja by som ti odporúčala, aby si rozhodne skúsila to spolužitie so svojím partnerom a dieťatkom. Lebo len každodenné starosti, problémy a radosti môžu skutočne preveriť vzťah dvoch ľudí. Ty si so svojím priateľom žila len cez víkendy a to nie je to isté, ako s ním žiť celé týždne a mesiace, takže až spoločné bývanie ukáže, či sa máte radi a ako sa viete tolerovať.
Druhá vec je, že na takýto život budete potrebovať dosť financií. Keďže ty budeš na materskej, priateľ bude potrebovať peniaze aj na dokončenie školy, tak zrejme vám budú musieť pomáhať aj rodičia.
A čo sa týka tvojej mamky, viem si predstaviť že ťa bude presviedčať, aby si ostala doma, že ti bude doma lepšie, lebo ti budú rodičia pomáhať. Skús jej vysvetliť to, čo nám tu na MK a uvidíš, že nakoniec ťa pochopí.
Držím ti palce! 🙂

katuli3nocka
autor
2. aug 2014

@nikawero12 Tak teraz sme sami a fakt je to super, dokážeme sa o seba postarať a domácnosť beží tak, ako má. Takže myslím, že to bude len super. Určite aj pomoc rodičov. Ja viem, ale aj ona musí pochopiť, že moje dieťa potrebuje pri sebe otca a nie len cez víkendy a keď sa bude dať. Ďakujem veľmi pekne! 🙂

mamavera
3. aug 2014

@katuli3nocka no to je neuveriteľné, že vás také niečo napadlo, že by ste mohli spolu bývať !!!! A to si len v 27. týždni tehotenstva. 😠 😠 😠 😠 Nehnevaj sa za uštipačné slová, ale rodičovstvo si predstavujete ako Hurvínek válku.....že je to teraz super, to je pochopiteľné, ľúbte sa a vážte si jeden druhého aj naďalej, ale buďte pripravení aj na problémy, ktoré bežný život prináša. Preskočili ste obdobie, keď ste mali lietať po diskotékach, cestovať, začať pracovať, spoznávať sa aj v iných situáciách, ako doteraz, ostáva dúfať, že všetko spolu zvládnete, že vás nepoloží ani to, že sa budeš venovať bábätku a domácnosti viac ako partnerovi, že bude musieť partner priložiť ruku k dielu, že budete možno v kuse nevyspatí a že život sa bude podriaďovať potrebám dieťatka. A že sa to bojíš povedať mame? No pokiaľ nie je na hlavu padnutá, tak to pochopí, je mi divné, že ste sa ešte na túto tému nerozprávali. S partnerom si vyjasnite, z čoho budete prenájom financovať, keď budeš na materskej a porozprávajte sa o tom, ako si váš spoločný život predstavujete. Lebo mať dieťatko, to je predovšetkým obrovská zodpovednosť, obrovský výdaj energie, ale aj obrovská radosť. Želám ti, aby ste si toho posledného s drobúšikom užili čo najviac.

lady511
3. aug 2014

@katuli3nocka ako vychádzaš s jeho rodinou?..aké máte vztahy?..a aký vztah máš s maminou?...je to velmi doležié,,ja keby som sa mala 2x rozhodnut neodišla by som,,od rodičov,,teda určit by som chcela kupit dom v okolí rodičov ako tu 300km od mojich blízkych,,ktorý mi aj po 3 rokoch velmi chýbaju,,,ja mam velmi dobrý vztah s maminkou,,takže je to stále pre mna tažké 😒 ..a nehovorím o tom že mi malu nema kto postrážiť keby čosi atd.. 😒 ...s malou som bola u rodičov 2m ..a to mi mamina velmi pomohla.,,lebo som bola po neplanovanom cisarskom,,ale je to velmi diskutabilná otázka,,ja keby osm si mala vybrat neodišla by som,,,,rodina teda pokrvná rodina je len jedna a ak s nou amš dobré vztahy neodchádzaj,,ved aj na zapadnom slovensku máte vela možnosti,,,, 😉 ale je to samozrejme na tebe 😉

puffu
3. aug 2014

@katuli3nocka kazdopadne ti drzim palce aby ste to obaja zvladli ako si predstavujes, ale nemyslim si ze to bude take lahke ako to z tvojich prispevkov vyznieva..spolocne byvanie a domacnost nie je o tom istom ako byt niekde spolu 2 tyzdne atd...musite veci spolu riesit, spolu platit ucty, starat sa o chod domacnosti, k tomu dieta...prve mesiace nebude pre teba urcite med lizat lebo aj samostatna domacnost a staranie sa o to a staranie sa o dieta budu pre tebe nove, iba prichod dietata v zabehnutej domacnosti je velka zmena, pre teba to bude dvojnasobna zmena ale ako si napisala ak sa chce tak sa da, ak mas v priatelovi oporu a myslis ze je to tak spravne, ze sa o teba a vase dieta dokaze postarat, ze ti bude pomahat tak potom nevahaj a zacnite riesit vlastnu domacnost...len niekedy ist na veci pomalsie je lepsie, neriesit vsetko naraz, mozno keby si ostala pri mame do porodu, potom po narodeni by ste zacali hladat nejaky podnajom a nastahovala by si sa az keby malo babo napr 2-3 mesiace, mas cas na zvyknutie o starostlivost o dieta, prijat jednu rolu a potom vhupnut do tej druhej role...sama to vidim na sebe ze ak riesim vela veci naraz tak som podrazdena, neviem kde mi hlava stoji a som z toho viac znechutena ako vytesene...kazdopadne nepoznam tvoj sukromny zivot a hlavne ty musis vediet co dokazes, co nie a hlavne akeho partnera mas...

sue
3. aug 2014

U nas by skor bol dost velky problem,keby som k muzovi byvat nesla 🙂 Tatko by mu to asi musel rucne strucne vysvetlit,ze rodina je otec matka a dieta,nie matka,dieta a stari rodicia. Normalne zasnem :/ :/ :/

marionmarion
3. aug 2014

Prepac, ale kolko mas rokov? to potrebujes povolenie od svojej mamy aby si mohla svojmu dietatu dat uplnu rodinu a domov, teda byvat v spolocnej domacnosti s jeho otcom? Len neveriecky krutim hlavou, ze co to vlastne riesis. Cakas dieta, ktore ked sa narodi ma vyrastat s mamou a s otcom, nie s babkou bez otca, to ake detstvo mu das? otecko bude chodit iba na vikendy, ci ako? Keby ste na to aspon mali nejaky dovod, tak nepoviem, ale tu niet co riesit, bal si veci a chod na vychod!

mon29
1. sep 2019

@katuli3nocka ja som zila intrakovy zivot od 15 do 18 domov na vikendy. Uz s terajsim manzelom som bola od 17. Od 18 som bola uplne mimo rodicovskeho domu na intraku. po Bc s priatelom v podnajme ..on pracoval, ja este studovala.. potom sme kupili spolocny byt, kupili psa🙂 vzali sa a zalozili rodinu❤. Nic nelutujem najlepsie bolo, ze ked sme kupovali spolu byt uz som ho za 3 roky pekne vybrusila 🙂 bol tiez mlady a dal sa pekne formovat.. nie zmenit len doladit🙂) a spokojne nazivame spolu.

mon29
1. sep 2019

@katuli3nocka a este k tej dialke.. ja som odisla v 18 500 km od rodicov a chodielavala som domov 1x za dva mesiace.. a mala som to na tanieri dost casto..aj teraz obcas utrusi poznamku.. a to mam sestru ktora tam byva.. ja len ze si zvykne.. lebo.bude musiet.. ty on a dieta je rodina a mala by byt pokope.