Spoločný účet s manželom verzus každý má mať svoj účet
Ahojte mamičky. chcem sa s Vami poradiť. v máji mi končí materská a chcem nastupiť do práce a zvažujem ako najlepšie vyriešiť peniaze. Či je lepšie mať jeden učet s manželom, alebo každý svoj? či sa dohodnuť na platbách a na nákupoch alebo ako to najlepšie vyriešiť aby nedošlo k nezhodám ...
@macamac
dakujem, si mila 😉 a menit ako menit...ma to + aj -. najma ta neprajnost a zavist. vystriedala som niekolko zamestnani za zivot a vsade rovnako. ☹ clovek uz nema sil byt mily, snazit sa vychadzat dobre s kazdym.......z kazdeho zamestnania som odchadzala sklamana a frustrovana. nedokazem pochopit,ako mozu byt ludia taki zli, zakerni, zavistlivi..... 😖
teraz som doma a pochopila som, ze tak mi je asi najlepsie. aj ked je pravda, ze obcas mi pride smutno a isla by som niekde do kolektivu, medzi ludi aspon na pol uvazku. stara skatula este nie som 😀 , len aby som bola medzi ludmi. nie kvoli peniazom......no co narobim. ☹
ale zase az mam pravdu povedat, doma sa narobim viac ako v praci. ale to vie kazda z nas, nie? no platene to nemame skoda. prave z toho dovodu si pripadam akosi blbo, ze nicim neprispievam na chod domacnosti, myslim po financnej stranke...aj ked sa za to manzel na mna hneva ked to obcas poviem.on to tak neberie.
hoci som aj predtym vela nezarabala v porovnani s nim, ale aspon tou troskou som prispela a mala lepsi pocit. teraz je vsetko na nom a normalne ho lutujem a je mi to aj obcas ked sa nad tym zamyslim neprijemne. neviem preco. ☹mozno to iba ja tak citim a vela veci si pripustam. niektore zeny by so mnou menili a nemali by s tym problemy -ako mi casto hovoria. no kazda sme ina. 😔
@marcikova Existuju bezne ucty bez poplatkov. Nie je nutne vobec platit poplatky. Ja mam viac uctov, z dovodu diverzifikacie. Peniaze presuvam podla ponuky, urocenia a inych dovodov. Podobne manzel. Mat vlastny ucet ma jednu objektivnu vyhodu. A to v pripade umrtia partnera,. Jeho ucet je automaticky pre disponenta zablokovany, kym neprebehne dedicske konanie. Ak na ucet prichadza I disponentova vyplata, moze sa tento ocitnut vo vemi tiesnivej situacii.
@alice107
pisala som uz viackrat ze my mame vyse 20 rokov zrusene bsm. riadne pravne, pred notarom. 😉, takze nie je vsetko spolocne a mame pekne podelene vsetko......aj ked v realnom zivote fungujeme akoby sme ho nemali zrusene. uz som o tom pisala vyssie.
@alice107 opäť : si *1* - veľmi trefne, presne napísané....
stále tvrdím - ak si niekoho zoberiem za manžela, zoberiem si jeho priezvisko - ktoré máme spoločné, máme spoločnú domácnosť, spoločné deti, spoločné príjmy i výdavky - to je normálne....ale deliť niečo v manželstve na dve, či na tri účty mi príde scestné a dokonca - ako si to krásne napísala - manželia si neveria - podvedome majú akési zadné dvierka a slepo veria v istoty "toho svojho účtu".....a čo sa týka @amouramour - keď som čítala jej príspevok - hneď ma napadla myšlienka - človek, ktorý vychvaľuje aký má super vzťah, akú má v manželstve voľnosť...a tak - obyčajne to v realite býva práve naopak...- preto má oddelené účty
a čo sa týka 959touareg - príspevok, kde opisuje ako chodia na dovolenky, ako jej vyhovuje byť žienka domáca a na druhej strane - aká je smutná, že stratila zamestnanie.....- táto dáma mi príde ako dobre vydržiavaná slúžka bez túžby realizovať sa aj niekde inde, nielen v domácnosti.....ale každý sme iný....... 😉 😉 😉
@tatrankamoja
tak ta posledna veta ma dost urazila. nepoznas ma, nevies ako zijeme akym pravom si dovolis napisat to, co si napisala? 😒
a inak je hanba byt zena v domacnosti? co je na tom zle? asi iba u nas na SK sa na to ludia tak divaju. na Zapade je to bezna vec a zeny sa nehanbia ze su doma. praveze mnohe su na to hrde ze nemusia pracovat, ze ich polovicka vie zabezpecit a ony sa mozu venovat rodine......trochu tvrda veta na moju adresu.
@cawes Ale ja som pred porodom pracovala a nasetrene som mala tiez....ale nie pre SEBA.... bolo to pre NAS...
Ja som predsa nekupovala zo svojho uctu potraviny len pre seba.....
Nerozumiem vobec co vlastne pises... A s tym VYDRZOVANIM, to si skutocne prehnala.... To myslis vazne, ze matka na materskej je vydrzovana??? 😅 😅 😅 😅
Ale diskusia nie je o tom, ci som robia, alebo mala nasetrene, alebo kolko koho vyjde skolka.
Baby, vy stale pisete ake to mate VY a ako dokazete vyzit zo svojich.....ale nie kazdy ma zivot ako ty, alebo ostatne dievcata, ktore naliehaju na svojich uctoch.
Ja nepisem o sebe.....ja som pisala vseobecne, aky je asi najidealnejsi model, co sa financii tyka v rodine.
Ja mam totiz uplne iny model a tiez nemusi byt ten najspravnejsi...
Moj manzel nema o financiach absolutne ponatie....(co tiez nepokladam za najlepsie, mohol by sa starat viac 😒 )
My mame uplne odlisny pripad, aky tu ja presadzujem...
Ucty mame 4:
1. spolocny (obaja mame pristupp)
2. moj (len ja mam pristup)
3. sporozirovy (alebo ako sa to vola u vas, u nas je to saving account, pristup mame obaja)
4. firemny ( pristup mame obaja)
Ja sa staram o vsetky financie a platim z mojho, zo spolocneho....hore-dole.... Ak platime velku polozku napr. teraz sme boli na lyzovacke, tak som s manzelom diskutovala, kolko penazi musim zaplatit. Bola to velka suma, tak som ho o tom chcela informovat...
Platenie dani....tiez mu poviem, aby vedel.
Ale ked si kupim topanky, alebo parfem, tak to mu nehovorim...
Ja sa snazim vysvetlit jednu vec.... MANZELIA maju mat rovnaky pristup ku vsetkym peniazom. Mali by sa rozhodnut, kto sa bude starat o plateni vsetkych mesacnych poplatkov. Jeden clovek by to mal mat pod kontrolou. Velke polozky diskutovat spolu, aby polovicka nezostala obarena, ked vidi z vypisu ze velka suma odisla z banky bez jeho/jej vedomia.
Platobne karty od kazdeho uctu je samozrejmost.
Ak manzel, ci manzelka nepozna jeden druheho plat, tak tam je prakticky nemozne robit nejake financne planovanie do buducna.
@tatrankamoja
ano pisala som ze som doma a to z dovodu ze si v nasom meste velmi tazko vieme najst pracu a tym, ze som doma som prisla na to, ze mi je celkom fajn, vyhovuje mi to celkom, ale je pravda, ze mi casto chybaju ludia, pokecat si s niekym a preto mi je luto, ze nepracujem.....je to tazke pochopit?
Ono mat dva ucty ma aj svoje vyhody....aj ako zadne dvierka a v akom zmysle?...ja len v tom najuprimnejsom....clovek nikdy nevie,co sa moze stat 😒 ..preto mam svoj vlastny ucet, lebo jedneho dna, ak by sa nedajboze nieco stalo, mam aspon istotu, ze mam svoju vlastnu financnu rezervu - hoci aj na to, aby som ju celu minula na mojho manzela, keby bolo treba. 😉 ....kazdej rodinke vyhovuje nieco ine, u nas je to stret hlavy financnika a uctovnicky a ako sa nad tym obaja zamyslame, vzdy nam z toho vyjde tato varianta pre nas nateraz ta naj. 😝 ...a paradoxne som to prave ta, ktora aj pri svojich nakupnych horuckach dokaze usetrit viac ako manzel.
@zuzkat1 K tvojmu prispevku o spolocnom ucte....Moj manzel ma "prosil" aby som uz konecne isla s nim do banky a dala im podpisovy vzor... On bol iniciator a mne trvalo asi rok sa k tomu dokopat, lebo ja som uz jeho platobnu kartu mala a to mi stacilo. Ale nemohla som podpisovat seky a to ho znervoznovalo.
@959touareg co sa spolocneho uctu tyka - tak my to mame tak. ja nepracujem odkedy sme v zahranici. ucet mame jeden, z neho sa plati vsetko. vacsie vydavky sa prediskutuju, standardne sa neriesia 😉 funguje to v pohode. zo zaciatku to bolo troska tazsie, vzhladom na to, ze sme mali na svk kazdy svoj ucet, ale po case to berieme uplne samozrejme. muz pracuje, ja som doma s detmi a "udrzujem system" 😉
@zuzkat1 moj muz inicioval 😉 este ked sme sa len zasnubili nabehol s kartami na moje meno, ktore dal k svojim uctom. A nemusela som uz v manzelstve riesit uz nic take. Sam od seba. Ale moj muz je celkovo taky ' iny' ako vacsina. Mozno troska ina memtalita. Jednoducho to berie, som jeho manzelka, tak to berie , ze sme team a nie dve samostatne pochodujuce jednotky 😉 .
@959touareg
ak sa smiem spytat, preco mate zrusene BSM?
@tatrankamoja dobre vydrziavana sluzka?!! vies co je to zena v domacnosti? To je normalne povolanie. Jej nechyba praca, iba ludsky kontakt... na to nemusi ist do prace. Ona prinesie tiez krasny peniaz do rodiny. Zaplat si gazdinu na full time - mesacne aj 500 EUR a opatrovatelku pre deti - mesacne aspon 400 EUR!! To je hned 900 EUR!!
Byt zenou v domacnosti je tiez urcita forma realizacie, @959touareg to naplna a toto je jej forma kariery a nevidim dovod kvoli tomu cloveka urazat. Nie kazda zena tuzi sa realizovat v ramci nejakej profesie, ci mat poriadny karierny rast... Je smutne ☹ ze prave my zeny zhadzujeme svoj prinos do rodiny ☹
moj muž ma svoj a ja mám svoj,,,,, ale používame spoločne oba,,,ked nemá on ,tak mám ja a opačne ,sme manželia tak je to normálka,živíme spolu dve deti,onedlho bude tretie,,,,platíme spolu,,,a delíme sa ,,,,,,,tak to má byť,,,,,,ale nie,každý ma takého partnera
@959touareg myslím, že ti rozumiem 😉
nie som ten typ, čo by o niekom povedal- a načo chodí do práce, keď peňazí majú dosť.... 😒
ja si myslím,že to nie je o peniazoch,ale každý človek je tvor spoločenský a presne ako píšeš, proste potrebuje cítiť aj mimo dom, že "žije"
darmo neštudoval...chce mať nejaké uplatnenie a naplnenie aj mimo rodinu. plnohodnotne sa cítiť nielen prácou doma-pre svojich blízkych, ale chce naplniť aj časť svojho profesijného JA
zase ale chápem aj žienky domáce, ktoré, ak im je to umožnené, majú veľkú rodinu a nájdu úplné naplnenie starostlivosťou o ňu
každý máme inú predstavu o živote
každý pre pocit naplnenia potrebuje iné
chápem ťa.
závisť nerieš. túto vlastnosť našťastie nemám v sebe ani ja. hoc nepatrím k žijúcim nad pomery.
nikdy nepozerám, čo má sused viac. alebo ten alebo tá. nezaujíma ma to. som rada,že sme zdraví, môžme pracovať a nie sme hladní.
to máš tak. sme rôzni. ty buď šťastná, že v podstate aj keď nepracuješ, vyžijete. teš sa z detičiek, manžela. myslím,že máš aj koníčky, chodíte na dovolenky - nie si stále medzi štyrmi stenami. viem,že občas túžiš po kolektíve pracovnom, ale nevešaj hlavu 🙂 život ešte nekončí a nikdy nevieš, čo ťa čaká 🙂
verím, že sa ti podarí nájsť to, čo hľadáš 🙂 🙂 😉
kus mimo tému, ale nech 😀 😀 😀 😉
@tatrankamoja to si stipku prehnala, nie? ved ju ani nepoznas a z tych par prispevkov tu sa to neda posudit...
poznam vela mamiciek, ktore by s radostou ostali zenou v domacnosti keby im to zarobok manzela dovolil, nie su ani darebne, ani lenive, ale nemaju ambiciu robit nejaku karieru a preco si nedopriat ked to podmienky dovolia 😉 ich najvacsou ambiciou je rodit deti a starat sa o ne... kazdy mame nejaku inu predstavu o zivote 😉
urcite nie,podla mna v terajsej dobe ma mat kazdy svoj ucet v banke,to ako keby ste mali 1telefon,to je to iste 🙂
@zuzkat1 zuzi a totoje jedna z veci, o ktorych tu niektore zeny pisu, ked spominaju jeden ucet alebo aj 10, to je fuk, ale spolocne, NASE a nie JEHO peniaze a moje. Ja ta nechcem nejako nabadat, mozno ty mas v sebe nejaky blok z neznameho dovodu, ale je to ozaj prirodzene, ze ked je muz a zena v spolocnom zvazku a maju este k tomu aj spolu rodinku, tak je uplne normalne, ze tie jeho peniaze su aj tvoje, teda su VASE a nemusis sa citit neprijemne. A tvoj manzel to este k tomu ani neriesi. Ty si jeho manzelka, mate spolu dieta a mas 100% pravo na jeho financie a nemala by si citit obmedzenie v minani financii prichadzajucich z jeho strany, samozrejme v ramci moznosti a nie robit nakupy do minusu 😉 ....zodpovedny pristup k VASIM financiam. Podla mna by si ten neprijemny pocit mala nejako prekonat. Je to normalne a prirodzene.
@mima4
krajsie by som to nenapisala. o tom poslani zeny v domacnosti. dakujem ti. vies zle mi to padlo co dotycna dama napisala na moju osobu. vlastnou vinou som sa ako zena v domacnosti neocitla a je to smutne, ale u nas je to presne tak. ludia ma casto ponimaju tak,ako ta pani co napisala na moju adresu. akonahle ostane manzelka doma, nepracuje a manzel dobre zaraba, tak je v ociach inych zlatokopka, vydrziavana zena......mne osobne to velmi ublizuje, nakolko keby sa v paci neprepustalo tak tam robim dodnes a taktiez nepotrebujem minat manzelove peniaze. uz vyssie som pisala,ze nechcela by som mat s nim jeden ucet z dovodu, ze ja nan neprispejem velkym kuskom financii a bolo by mi neprijemne minat z jeho na svoje osobne nakupy. pisala som, ze samej mi je neprijemne a lutujem manzela ze na vsetko co sa tyka financovania je sam...a potom mi tu niekto vykrici do neschopnych vydrziavanych sluzok. ☹
ja si tiez myslim, ze robit karieru je pekne, no vsetko ma svoje medze. odtial-potial. nie je nic horsie ked zena sa realizuje v praci tak, ze je pomaly viac tam ako doma a najma ked ma deti, rodinu......ale su aj take typy zien. mozno dotycna je jednou z nich,kedze povazuje zeny co su doma za tutky,sluzky a vydrziavane baby. ☹
@liz_lemon ja bezne davam muzovi moju kartu, ked ide na potravinovy nakup a nikdy sme nemali problem ... robime to uz roky
@959touareg pozri, z vysoka kasli na to, co si okolie mysli... Ja napr. som tiez skor karierne zamerana ako myslim vo svojej profesii, nikdy zo mna nebude gazdinka, ani nou netuzim byt, nemam vztah k takym tym pre mna blbostiam (pecenie, upratovanie, zutulnovanie domceka atd), ale plne chapem zeny, ktore sa v tom nasli a fandim im 🙂
Je super, ze sme tak rozne a ze mozeme sa tak vzajomne obohacovat... 🙂
@digysa ja som nepovedala ze zena co je na materskej je vydrzovana, ale ze je xy zien co idu do vztahu a zrazu je vsetko nase ale oni nicim neprispeli to mi jednoducho nepripada fer. Pre mna by tiez nebolo fer napr. ze by zena priniesla do vtzahu vsetko a muz by sa len zviezol. Myslim si ze kadzy by mal niecim do vztahu prispiet. teraz nemyslim len materialne peniaze, vseobecne. No a co sa tyka nasetreneho a prace. Tak ty si napisala asi na 2 stranke ze ked si otehotnela si nerobila takze si mala nasetrene 0 tak z toho som si jednoducho vydedukovala ze si asi nerobila.
NO a moj nazor na ucet, ucty. Ja mam svoj tam mi chodi vyplata, kedze pracujem v statnej sprave mam to vyhodnejsie si ten ucet ponechat. Moj ma svoj ucet v inej banke kde ako informatik zase ma ine vyhody. Jednoducho kazdy mame inu banku z inymi vyhodami. A kazdy mame vyhodu na nieco ine. Potom mame ucet pre maleho ktorym disponujem ja. A este mame sporenie pre maleho kde mame pristup obaja.
Fungujeme tak ze kedze moj robi na plny uväzok a zarobi viac plati väcsie polozky,ja si platim svoj telefon a poistky. Na nakup to neako neriesime, objednavame potraviny cez net raz zaplati on raz ja. Alebo ide raz on do obchodu raz ja. Co sa tyka veci pre maleho tak isto raz jeden raz druhy ak nieco chcem kupit kupim. Väcsinou chodime na väcsie nakupy pre maleho spolu, spolu vyberame. A väcsinou platime z uctu ktory sme zriatdili na maleho veci.

@amouramour co to znamena ´´tradicny par´´? tu sa pise o manzelstve a jeho formach fungovania.ak si si precitala moje prispevky pozorne a pochopila ich,tak by si vedela,ze som pisala o tom,ze pokial trva alebo je vytvorene bsm,tak je jedno kolko je uctov problem je inde.pokial je len jeden ucet a peniaze prichadzaju nan tak rozhodvat o nom moze len ten na koho je meno. v praxi to velakrat znamena pre druheho partnera hoci ma na tie peniaze rovnaky narok ako majitel uctu velky problem.ak majitel uctu stanovi nejaky limit vyberu pre druheho partnera. tiez ten druhy partner nemoze nijako ovpyvnit ak by majitel uctu zamedzil pristup k peniazom na ucte partnera co ma len kartu k uctu.taktiez ak by sa stalo nieco s partnerom na meno ktoreho je ucet,tak ho druhy partner nemoze ani zrusit ani nim manipulovoat bez dedicskeho konania. a ak ma limit na vybratie tak ani nad ten limit vybrat.
takze vsetko je o dovere a zrelosti partnerov.
takze ak partneri nemaju problem so spolocnou doverou co sa tyka financii a brania zodpovednosti za toho druheho co sa tyka vyzivy a jeho potrieb nebudu mat problem vytvorit spolocny ucet.len ten totiz dava pravnu aj fakticku moznost rovnosti pri manipulacii s finaciami.
a som rada ze mas skveleho partnera a vyhovuje ti system co mate zavedeny. ja som pisla a pisem o tom,ake vidim v praxi problemy pri roznych formach financnych vztahov medzi manzelmi.
@959touareg predovsetkym musis zmenit zmyslanie ohladom toho co znamena manzelske spoluzitie.ak mate bsm tak tvoje prjiem je aj manzelov a manzelov prjiem je aj tvoj.tu niet preco ziadat jeden od druheho nejake prostriedky..a keby aj,ved ste rodina. blizki ludia si navzajom,ci nie?ty to tak necitis?ci tvoj manzel to tak neciti?
my mame spolocny ucet -bezne konto a jasne ze aj ine ucty kde kumulujeme financie ktore nepotrebuje momomntalne.pocas manzelstva co nadobudame fnancie su vsetky spolocne a mame rovnaky pristup obaja k uctom,ich sledovaniu a manipulovaniu s nimi.je to pre nas priodzene.sme rodina .
ak chceme jeden alebo druhy kutpt bezne veci / nie vynimocne ako nehnutelnost apod/ tak to kupime a nijak nemusime konzultovat .ved predsa vieme ake mame financne moznosti a sme dost zreli aby sme vedeli ci neohrozime kupou rodinny rozpocet .obaja vieme ake ma ten druhy nahad na financnu otazku .
ak chceme,obaja mame pristup samozrejme k tomu aby sme kedykolvek kontrlolovali stav konta. o platbach mame prehlad obaja a vieme co platime a kolko.seky vidime ked pridu a ten kto ma cas ten otvori a da prikaz na uhradu
nie sme male deti aby sme nevedeli ze ake ucty treba platit a v akom limite.
samozrejme vieme o sebe ze ani jeden z nas nie je lahkomyselny ci netrpi ziadnou nutkavou potrebou zvyseneho nezmyselneho nakupovania ci podobnej zavislosti. mam rada ako vela zien saty ,topanky,rada chodim na kozmetiku ci s kamoskou na vylet.a ak chcem niekde cestovat tak cestujem.takze ked si chcem niecco kupit tak si kupim.viem ake mame finacne moznosti tak nevidime obaja ziaden dovod to navzajom vopred konzultovat.
obaja zastavame ten nazor,ze sme vedeli koho si berieme aj po financnej stranke. a vedeli sme ze chceme mat spolocne financovanie.
takze tvoj problem je problemom predovsetkym pristupu a zivotneho nahadu na to co je to manzelsky zväzok a ako by mal fungovat .a musis si polozit otazku ci obaja mate rovnaky nazor na tuto zalezitost.