Starí rodičia neprídu na oslavu
Ako by ste zareagovali keby stary rodicia neprisli na oslavu narodenia ich jedineho vnuka.oslava je 350km, oni cestuju po celom svete. Oslava je u mojich rodicov, boli tam raz 2 hodiny. Sme spolu 6 rokov, manzelia rok. Odmietli uz prist na svadbu mojej sestry, na moju oslavu promocii a teraz toto. Vztahy su medzi nami a svokrovcami dobre. Navstevujeme sa, byvame blizsko, ale k mojim rodicom ist zrejme nechcu. Vraj ze to by bolo na otocku. Svokor nepracuje a svokra si moze vziat dovolenky kolko chce. Berie si ju ked jej ma pristnavsteva uz 2dni vopred aby prichystala veci. Co si myslite preco?
To aký majú skutočnú dôvod, to by sa s nimi mal porozprávať ich syn, v kľude prebrať čo sa deje, ako to viete spraviť tak, aby sa aj im vyhovelo. My napr. vždy oslavujeme dvakrát - raz s mojou rodinou, raz s manželovou. Ľahšie sa pobalíme a prídeme my, než ťahať svokrovcov alebo mojich rodičov.
Zaujimava debata, zena sa sem prisla postazovat ako sa svokrovci hrozne chovaju, cakala, ze ju tu vsetci podporia ale opak je pravdou. Mila autorka, z toho ako pises si prave ty ta, ktora by sa mala trosku spamatat. A vyjadrenia typu, ze ked sa bude syn pytat preco niesu na fotke, tak mu povies, ze nechceli prist na oslavu. To ako moze jedna matka planovat, ze bude vlastne decko huckat proti starkym. Hovori z teba trucovitost, kazda jedna tvoja odpoved je plna vzdorovitosti. Takto sa teda rodinne vztahy nebuduju.
Dosť to hrotíš a dramatizuješ. Mne moja mama neprišla na promócie, svadbu ani krst strednej dcéry. Mala to 20km od domu. Prečo? Dodnes neviem. Asi sa jej nechcelo. Nie každý má rád veľké party aj keď ja som všetko mala len s najbližšou rodinou. Svokrovci bývajú 250km od nás a prišli vždy. Je to o ľuďoch a okolnostiach. Maju svoje dôvody. Vy pekne oslávte a nerieš svokrovcov. Nechceli, tak neprisli..
@veronicka88 v poriadku, každý to má nastavené inak. My to máme takto ako som napísala. A narodeniny a takéto oslavy často trávime na chate, grilujeme, stanujeme atď. Nie sú to len oslavy o obliekaní sa do rób. Tiež sa mi popravde niekedy nechce "obliekať do gala", ale ja za tým vidím stretnutie s rodinou, s ľuďmi na ktorých mi záleží. Tu ide o oslavu jediného vnuka a to nechápem.
Ber to tak, že vždy budeš len nevesta. Iné je vzťah mama dcéra, iné svokra . A že sa nechcú trmacat? Tak nechcú. Nestavaj ploty, ale mosty. Ak sa manžel trápi, nech im volá on. Jeho rodičia, nie tvoji. Nikdy ich nerieš pred ním, pred tvojou rodinou, priateľmi, len ho poposuň nežne, nech sa spýta či si to nerozmyslia. Ber to ako fakt, nie ako trest. PS moja svokra sa ozvala po 20ich rokoch, keď potrebovala peniaze. Spravili sme nákup, dali peniaze a zas ticho, kým ich opäť nepotrebovala. Ver mi sú horšie veci ako keď neprídu na posedenie
Nečítala som všetky komenty tak len ti napíšem z mojej skúsenosti. Exsvokrovci sa s mojimi rodičmi stretali pri oslavách, naši vždy chodili k nám, bývali od nás cca 200 km a exsvokrovci v tom istom meste ako my. Oni si aj zavolali, pokecali, prišli ich pozdraviť keď boli u nás.
Rodičia terajšieho priateľa sú úplne iní, to keď sa majú rozprávať ako z chlpatej deky. Skrátka vidím rozdiel, tiež ma to trápi ale každý sme iný a musím to akceptovať.
Preto sa netráp, možno chcú aby si malého tvoji rodičia užili. Prajem príjemnú oslavu
Dieťa má dva mesiace a svokrovcov bývajú blízko. Čiže ho už asi videli, že? Zagratulovali vám? Urobili si s vnukom vysmiatu fotku? Dali vám preňho nejaký bábätkovsky darček?
Ak áno, zrejme to berú tak, že oni ho už do života uvítali. A nevidia dôvod ísť ho ešte raz do toho istého života vítať niekde na druhý koniec krajiny.
Ja ich úplne chápem 🙂
@stanislavao veru ani mna. Ale chapem, ze v niektorych rodinach, kde robievaju tradicne velke svadby 150+ hosti, to tak mozu mat zauzivane. Moja posledna veta bola smerovana k tomu, ze som kdesi v diskusii zazrela, ze svadbu mali pri bydlisku svokrovcov a nie rodicov nevesty, ako je zvykom, pretoze si to tak svokrovci priali. Ale necitala som celu diskusiu, mozno som to doplietla.
@katyrose ale je tu jeden problém, si predstav ze sú aj rodiny, kde na to zvyknutí neboli a teraz BUUUUM, CO S TÝM🤣🤣🤣dovolenkovať a trepať sa niekde, kde nechcem je diametrálnely rozdiel. Dovolenka, vieme, či je to fakt, vo väčšine zamestnaní treba nahlasovať atď. A práve cez prázdniny poväčšine ťahajú ti, čo majú decká z hniezda von. To má logiku. A veľa iného. Ale to ze ty a tvoja rodina ste zvyknutí, nemusí znamenať, že "nová" rodina je tiež.
Ja by som taku nevestu nechcela ktora vykrikuje ze maju dost peniazii na hotel.
Ked nechcu tak nechcu. A naco svoje paniaze minu je ich vec. 🤣 mne keby že povies že mám dost peniazii na hotel hned ta poslem do kelu...
@maciatkolulu ja som napísala, že v poriadku, ak to má každý nastavené inak. Treba čítať s porozumením.
A co tak spravit dve oslavy? Jednu u vašich a jednu so svokrovcami u Vas aspon posedenie? Aj tak na male dieta je tolko ludi fakt vela. My sme to tiez tak robili ked bol covid aby nas nebolo vela pokope..Najprv prisla muzova rodina a na dalsi krat zase moja
Hm, neviem kto tu pisal ci nepisal, nemam cas to citat...mozno sa budem opakovat...mna napriklad zaujima to, preco Ty nevies urbit oslavu u vas??? (ked nam tom bazirujes ze nevedia prist, mozno ku vam pri prisli..) ???!!!
Pre starých rodičov je prvoradý kontakt s deťmi, resp. s vnúčatami. Ak tvoj svokrovci majú kontakt s vnúčaťom, sú s ním radi, navštevujete sa, iné nepotrebujú. Pre nich nie je dôležitý kontakt s tvojou rodinou, oni nepotrebujú nadväzovať nové kamarátstva s tvojimi súrodencami či svatkovcami. Určite majú okruh svojich priateľov. Buď rada, že ťa prijali do rodiny. Oni chcú nadväzovať kontakt s vnúčatami. Takáto oslava je dôležitá skôr pre teba, ty chceš uvítanie do života, peknú oslavu, vysmiate fotky do albumu. Ale tomu dieťaťu je úplne jedno, kde si ho starí rodičia poľúbia, popestujú, či si pritom dajú kávu a koláčik, či je pritom nafúkaných 30 balónov. Dieťa si vybuduje vzťah s kýmkoľvek, kto o neho prejaví záujem a kvôli tomu netreba ani spoločné oslavy dvoch cudzích rodín, ani ťahať kvôli tomu ľudí cez polovicu republiky. Krásne fotky a momentky do albumu vznikajú aj pri spontánnych návštevách, keď je dobrá nálada a ľudia sa cítia prijatí. Moja svokra a švagor bývajú vedľa nás, vždy sú pozvaní na spoločnú oslavu a vždy prídu aj tak inokedy, keď oni chcú. Často ešte nemám ani všetko naoečené, upratané, nachystané. No a čo. Keď im na tom nezáleží, ich vec. Ja vždy urobím fotky, deti sa tešia, oni sa tešia, každý je spokojný. (Áno, priznávam, prvý aj druhý raz ma vytočilo, že si robia po svojom, ale zvykla som si, čo mi iné zostalo, mne vadilo to, že ma vyrušujú pri prípravách, ale už to neriešim, vedia, že niečo chystám a že sa im nevenujem naplno, oni prídu hlavne za oslávencami.) Keď je ofic oslava, sú pozvaní, niekedy prídu ešte raz, niekedy nie, kedy sa im ako chce, lebo tiež chodilo 20 ľudí z mojej strany a z mužovej sú len oni dvaja... po oslave im pošlem, čo zostalo - z torty, zákuskov a pod. Život je o kompromisoch a deti vôbec neriešia, že stará mama neprišla o piatej, ale už o jedenástej, hlavne, že prišla. Tak ti odporúčam, nedrž sa utkvelo svojich predstáv, nenúť ľudí, aby skákali podľa tvojej pesničky, buduj vzťahy, teš sa z každodennosti, rob fotky hocikedy a vyrábaj pre svoje deti krásne spomienkové albumy s rodinami z oboch strán. 😉
Ja by som na takú oslavu nešla tiež.
A už vôbec nerozumiem, prečo by svokrovci mali ísť na svadbu tvojej sestry.
Myslim si, xe to moc prehanas. Peace

ja neviem.... moji svokrovci nesli na krstiny ked sme krstili 250km od nich a ani ma nenapadlo riesit to... svojich vnukov miluju a nemusia to dokazovat tym ze pojdu na rodinnu oslavu kde bude 16 ludi z druhej strany... viem ze im to nieje prijemne, ze svokra je v strese v cudzom... svet sa z tohoto nikdy nezrutil ani nezruti...
My sme tiez napriklad aj teraz nesli kmotrovcom na krstiny ked krstili dieta.... lebo sa nam nechcelo prisposobovat program a cestovat kvoli tomu ze budeme na rodinnej oslave kde vlastne ledva niekoho pozname... ale to neznamena ze to male nelubime alebo lubime menej ako jeho starsieho surodenca... proste nezalezi na jednom dni ci tam sme alebo nie... ale o cely zivot... 🙂
a aspon sme si neodniesli z oslavy covid ako vsetci ostatny... 🙈
Pozri.... pozvala si ich. Či prídu, je len na nich. Keď neprídu, je to ich voľba a Ty to rešpektuj.
@maja22 teba si prosím za švagrinú🙈naozaj....mať tak neokoho v rodine kto chápe že nepotrebujeme preumelkovane oslavy,s honosný mi darmi....mne keď sa tretinkrat vrátila fľaša karpatského brandy som takmer všetko zrušila....nepotrebujem aby ľudia chodili s darčekom preto že chcú...(vedela som podľa mierneho poškodenia etikety že je to stále tá istá fľaša🙈)mne stačí že sa zastavia,porozprávame,v kľude si vypijeme kávu....ale mňa nikto nechape....a som ťa chudera z druhej strany (myslím autorkinej)....ja fandím každému kto si vie dupnúť a slušne povedať nie ďakujem neprídem....a mne takisto nevadí ak sa človek normálne ospravedlní...aj keby to bolo len že je po týždni unavený z práce ...sme ľudia a mali by sme sa naučiť tolerancii
@veronicka88 vdaka 😀Inac ja som rodinne oslavy od detstva milovala. Ked sme sa zisli cela rodina, bratranci, sesternice. Nebolo to nic honosne, chlebicky a domace zakusky, torta. Darceky bola nepisana dohoda do 100 Sk, po prechode na euro do 5€. Ale mne sa ratalo, ze sme vsetci spolu, ze si mame co povedat, ze rozhovory idu, stale bolo o com... Proste ten pocit pohody, plneho domu... Kym neprisla korona, fungovali sme tak na narodeniny, meniny, ci ine udalosti. Covid nas od toho odnaucil. Kontakty sme uplne neprerusili, len oslavy sme dost zredukovali na najuzsiu rodinu, uz bez bratrancov a sesternic, a tak sa stretame malo. Ale hlavne je vobec sa stretnut, najst si spolocny cas, aj ked uz nie na oslave, dolezite je mat si stale co povedat. Ked sa v tomto odcudzime, to bude zle.
Nečítala som všetko takže možno ti to tu autorka niekto napísal polopate - tvoji svokrovci to možno robia už len z princípu - prečo by sa oni mali trepať k tvojej rodine?
Je úplne irelevantné že si to môžu dovoliť, že často cestujú, že majú dosť dovolenky atď. Prečo sa oni majú trepať na otočku 350km tam a 350km späť len preto že TY to chceš osláviť so svojou rodinou a TY nebudeš robiť oslavu na 2x? To by ťa zabilo, zavolať ich na tortu a kávu a u vašich to osláviť osobitne? Pravdepodobne nechcú byť súčasťou tvojho plánu rodinkovania sa so svatovcami a tvojimi súrodencami s ich rodinami.
Ak by neprijali pozvanie k vám, opakovane, to by bolo iné. V tom prípade môžeme hovoriť o nezáujme a ďalej sa podľa toho zariadiť.
Ja som mala opacny "problem", tak ti dam pohlad z druhej strany. Moja svagrina s jej rodinou oslavuju furt a vsetko. Ked sa im narodilo dieta, malo mesiac a meniny, tak spravili oslavu v restike. Pre mna, aj moju rodinu, mojich rodicov-jej svokrovcov, to bola blbost a zbytocne vyhodenie penazi. Ja som nesla, oni isli zo slusnosti. Koli meninam cestovali 4 hodiny. Ale casom toho bolo uz prilis, tu meniny, tam narodeniny...my nechodime, lebo nikdy sa nas nepytaju, ci v danom termine mozeme, tak nam to vacsinou ani nevychadza a mna to fakt vobec nebavi. Jej rodina su premna cudzi ludia. Moj otec uz nechodi tiez a moja mama chodi, ak jej to vyjde. Este pracuje, tak nie vzdy moze. Oni sa svojej rodine prisposobia casovo, nas sa nepyta nikto.
Ked mame my narodky, ona ocakava, ze budem robit oslavu a pozvem ju. No u nas to tak nefunguje. Proste ked mam narodky, ten kto chce, pride zavinsovat, pohostim, posedime a je. Kazdy pride vtedy, kedy muto vyhovuje a ked sme doma my. Velke oslavy robime len na jubilea.
Radsej travime spolucas inak, chodime do prirody, na bicykle, zbierame zazitky. Oni radsej spolu sedia pri zakusku.
Kazdy to ma proste inak a neznamena to, ze sa nemame radi, alebo nam na nich nezalezi. Nevycitaj im, ze ich tieto vase oslavy nebavia.vacsiu hodnotu ma pre nich mozno kocikovat vnuka pol hodinu vonku, ako sediet na dakej oslave, z ktorej tvoj syn urcite nic nema.
Su proste take zeny 😱. Nas raz volala svokra k svagrine( jej dcere) ze: mama svagra oslavuje 50ku tak mame prist ze varila gulas a je party 🤣🤣🤣, akurat ze co ja mam so svagrovou mamou a este nas ani nepozvala . No a sak pridite, je toho dost. Isteze sme nesli, nevolam sa vtierka a vyzierka. Vdakabohu za kovid. Tiez sa oslavoval z tamtej strany kazdy prd. Teraz je 1zberna oslava. Uplne staci.
@eeffka Nikdy nepochopím. Mňa moja budúca svokra núti pozvať na návštevu jej svatovcov - jej syna svokrovcov. Hneď som jej oponovala, čo my s nimi máme spoločné, že nevidím dôvod ich k nám volať.... Tak že oni sú zvedaví, jak bývame 🤣🤣 Oni tiež oslavujú všetko komplet a prispôsobujú sa termínmi iba ich strane.... Ale ja som rada, že nemusím chodiť po oslavách, ale najhoršie, že potom čakajú odo mňa hostiny a pozývajú sa vinsovat 🤣🤣🤣
Bože ženy,vďaka za posledné komentáre....ja už si 10 rokov myslím že nie som normálna🙈

Rozumiem, že je to pre Teba dôležité. Ale pozrime sa na to bez emócií. Skrátka áno ja by som nešla na takúto oslavu dobrovoľne. Nemám rada takéto "ukazovačky". Ľudia by sa mali trochu viac uvoľniť a viac žiť čas tu a teraz podľa mňa. Na čo je dobrá táto oslava? Zober manžela a dieťa a choďte to niekam spolu osláviť. Nepotrebujete k tomu celú rodinu a robiť okolo toho zbytočný humbuk. Veď to by malo byť najkrajšie obdobie pre teba a manžela. A myslím , že aj váš syn by si najradšej užíval rodičov sám, bez nejakého stresu z milión ľudí okolo seba.