icon

Starostlivosť o rodičov a krivda medzi súrodencami

27. máj 2025

Ahojte, bude to na dlhšie, tak skúsim skrátiť....sme 4 súrodenci ja som najmladšia , máme chorú mamu Alzheimer a demencie o ktorú sa starám 2 roky ja( presťahovali sa k nám obaja rodičia keď to už fyzicky otec s mamou nezvládal) a vybavila som si opatrovanie na mamu nakoľko nikto zo súrodencov ochotný nebol. Môj najstarší brat starý mládenec( veľmi zlá komplikovaná povaha, má svoj svet, žiadne povinnosti, každý je zlý len on ten najlepší) sa o rodičov postarať nechcel nakoľko má prácu v zahraničí, podotýkam žiadne deti ani manželku, sestra už deti veľké samostatne ale tiež chodí do práce tak nemôže, a druhý brat tiež nie tak nakoľko ja som bola s najmladším synčekom na rodicaku tak som si oboch rodičov vzala( súhlasil aj môj muž, máme 3 deti). Ide o to že po čase ako naši bývalí u nás otec chcel časť svojho domu prepísať na mňa , nakoľko vidí že sa o nich starám ja čo mi prišlo aj logické aj spravodlivé. Mamu treba kúpať,kŕmiť, lieky, plienky , nepozná nikoho a každým dňom je to horšie a horšie a ja som po tých dvoch rokoch fyzicky a hlavne psychicky vycerpana. Súrodenci nepomôžu s ničím ani raz sa ma nespýtali či niečo nepotrebujem,

katkaseiner
29. máj 2025

skus sa spojit s lekarkou/lekarom. Poziadaj ju nech vysvetli situaciu otcovi, spolocne najdite riesenie, ponukni pomoc pri navstevovani (odvoz otcovi) ak bude treba. Ja absolutne chapem aj jeho stranu ale ty viac mame pomoct nevies ako to robis teraz. Ak ty ochories, kto sa postará o mamu a celu tvoju rodinu? Neber to ako slovne vydieranie, ale otcovi to spomen...jednoducho kym sa dalo tak si bola napomocna ale 24 hodinovu opateru vedia dat sestry ktore su v tych domovoch na 8 hodin a ine na praci nemaju (len obrazne, ja viem ze toho maju viac nez dost, ale do práce pridu oddychnute a po praci idu domov... žiadne nekonečné 24ky

katkaseiner
29. máj 2025
@betulinka1

Fu to neviem presne ale alzaimer ma speci zariadenia. Musis take najst, ist tam. Daju ti papiere a vysvetlia. Potom s nejakymi papiermi ides k lekárke, ona vyplní, potom na mestky urad, tam vydaju rozhodnutie o odkazanosti. Kamoska riesila a povedali jej, ze to tak vidia na rok 🙈🙈🙈 zatial si od mesta vybavila pani na opatrovanie. Chodi na 8 hodin, potom ona preberá mamu a je s nou ona. Cize z prace ide opatrovať mamu. Ale Nastatie nema deti.

@betulinka1 kamoska nie je daleko od pravdy, nam trvalo pol roka vybavit papiere, a to som nyslela ze sme uz surny pripad....a dalsi polrok trvalo kým sme nasli zariadenie (fixovali sme sa zbytocne na zariadenie ktore bolo najblizsie a slubovali miesto za 1-2 mesiace - po 2 rokoch nas kontaktovali...nezartujem

tosaneda
29. máj 2025

..autorka, tiez ti napisem ako "dieta" trvalo to od cca mojich 11 rokov do 16stich kym otec mojej maminy (teda moj stary otec) "odchadzal" z tohto sveta. Moja mama je zo 4 surodencov, ale bolo to tak ze jeden mal male deti vtedy, druhy surodenec po infarkte, proste "chytila" sa toho moja mama a nas zivot bol asi taky, ze ja som mala na starosti mojho o 5 rokov mladsieho brata. Mama lietala len do prace, za rodicmi alebo do nemocnice, lebo to bolo tak ze starky bol doma alebo v nemocnici, starka to absolutne nezvladala (vtedy mali stari rodicia okolo 70 rokov), starka schudla z nervov na 45 kil, este v podstate s nou starosti.. No proste obdobie ked som mamu este dost potrebovala ale bola ticho a pomahala najviac ako sa dalo, s bratom, v domacnosti a mama ked uz bolo toho vela si to ventilovala z casti na mne, ze nahodou neboli smeti vynesene, pradlo zle vyvesane alebo ze brat nemal domacu ulohu napisanu a podobne.. neberiem si to osobne, viem ze robila vtedy podla svojho najlepsieho vedomia a svedomia, starkovci boli a teda starka este zije skveli ludia, len hold choroba zmeni vela.. starky bol cely ten cas v podstate leziaci, ale na opatrovatelsky to vtedy nestacilo co si ja pamatam.. Starka sa z toho pozviechala, uz ma 90 rokov prec a sice je nastastie v pohode, sama sa obstara, len uz k lekarovi alebo do obchodu sama nezajde.. Moja mama si vsak teraz zlomila nohu, no hold stalo sa a vies co jedine moju starku trapi(lo)? Ze, no a kto teraz s nou pojde po doktoroch? .. hoci situacia je taka, ze teraz uz v podstate mozu aj vnucence co vtedy boli male deti, ale nie, stale je to na pleciach mojej maminy vsetko.. Tak vezmi si aj z tohto take "ponaucenie", hoc to nemusi byt tvoj pripad po rokoch, ale takto to bezne dopada, ked chces nezistne pomahat..

evansova
29. máj 2025

Tak brat dostane dom za to, že nemá rodinu a ty čo sa ideš zodrať nedostaneš nič? Otrasné, hlavne od tvojho otca. Začni vybavovať zariadenie kde budú môcť byt boli obaja a oboch odsikuj do ich domu. Keď sa otcovi zdá málo čo doteraz robíš a nemá pocit, že si zasluzis kompenzáciu za stratu príjmu, nech mamu aj seba opatruje sám, prípadne nech si zavolá na pomoc syna.
Na hrube vrece hrubá zaplata, stačilo zneužívania zo strany tvojej rodiny.

martin96321
30. máj 2025
@evansova

Tak brat dostane dom za to, že nemá rodinu a ty čo sa ideš zodrať nedostaneš nič? Otrasné, hlavne od tvojho otca. Začni vybavovať zariadenie kde budú môcť byt boli obaja a oboch odsikuj do ich domu. Keď sa otcovi zdá málo čo doteraz robíš a nemá pocit, že si zasluzis kompenzáciu za stratu príjmu, nech mamu aj seba opatruje sám, prípadne nech si zavolá na pomoc syna.
Na hrube vrece hrubá zaplata, stačilo zneužívania zo strany tvojej rodiny.

@evansova To ze brat nema rodinu ho diskvalifikuje ako dedica???? Otec neprepisal svoju cas domu na autorku.....a preco by to robil? Ma tri deti,nie jedno. Autorka si vzala k sebe rodicov dobrovolne. Dobrovolne odsunula svoje deti a manzela bokom,lebo je to zataz časova,emočna.........vzdy su aj ine riesenia,vzdy sa to dalo aj inac poriesit. Ako chodi s detmi a manzelom na vylety,kolko casu im venuje.......? Ako chce teraz ona to vsetko vykompenzovat svojej rodine?

malary
30. máj 2025
@martin96321

@evansova To ze brat nema rodinu ho diskvalifikuje ako dedica???? Otec neprepisal svoju cas domu na autorku.....a preco by to robil? Ma tri deti,nie jedno. Autorka si vzala k sebe rodicov dobrovolne. Dobrovolne odsunula svoje deti a manzela bokom,lebo je to zataz časova,emočna.........vzdy su aj ine riesenia,vzdy sa to dalo aj inac poriesit. Ako chodi s detmi a manzelom na vylety,kolko casu im venuje.......? Ako chce teraz ona to vsetko vykompenzovat svojej rodine?

@martin96321 diskvalifikuje ho nestarostlivost o rodičov, nie že nemá rodinu3

martin96321
30. máj 2025
@malary

@martin96321 diskvalifikuje ho nestarostlivost o rodičov, nie že nemá rodinu3

@malary To ho urcite nediskvalifikuje. Ako som pisal vyssie. Boli,su a budu aj ine moznosti. Rodicia maju svoj dom v ktorom mohli dozit,trebalo len vybavit opateru k nim a obcas zajst ich pozriet. Pani to vsetko urobila dobrovolne a z vlastnej vole. Predpokladam ze jej manzel sa za tym az tak netrhal.....a okrem toho.....nepoziadas majetku blizneho svojho ani nicoho co jeho je. Je to jedno z desiatich prikazani ak by bola este aj veriaca

malary
30. máj 2025
@martin96321

@malary To ho urcite nediskvalifikuje. Ako som pisal vyssie. Boli,su a budu aj ine moznosti. Rodicia maju svoj dom v ktorom mohli dozit,trebalo len vybavit opateru k nim a obcas zajst ich pozriet. Pani to vsetko urobila dobrovolne a z vlastnej vole. Predpokladam ze jej manzel sa za tym az tak netrhal.....a okrem toho.....nepoziadas majetku blizneho svojho ani nicoho co jeho je. Je to jedno z desiatich prikazani ak by bola este aj veriaca

@martin96321 starostlivosť o rodičov je tiež povinná pre kresťanov. Ústav je posledná možnosť, a to v prípade, že potrebujú zdravotné úkony, ktoré nedokážeš poskytnúť

oriesocek
30. máj 2025
@martin96321

@martin96321 a syn preco nevybavil opateru a nestara sa? Dedit chce kazdy, starat sa nikto.... Vybavuje syn zariadenie, ked sestra nevládze. Riesi noieco? Nie, ani sa neozve... Takze neaplikuj nepoziadas majetku blizneho svojho, ale Cti otca svojho a matku svoju a Miluj blizneho svojho ako seba sameho....

konicek12
30. máj 2025

Ahojky ja toto presne prežívam chodím do prace a doma druha sichta s leziakom už viac ako dva roky je to na palicu

martin96321
30. máj 2025
@oriesocek

@martin96321 a syn preco nevybavil opateru a nestara sa? Dedit chce kazdy, starat sa nikto.... Vybavuje syn zariadenie, ked sestra nevládze. Riesi noieco? Nie, ani sa neozve... Takze neaplikuj nepoziadas majetku blizneho svojho, ale Cti otca svojho a matku svoju a Miluj blizneho svojho ako seba sameho....

@oriesocek pokial som dobre cital,tak su traja na to. Rodicia zili vo svojom dome. Ja som nikde nenapisal nic o nijakom ustave,ale o domacom osetrovani. Je to jasnejsie uz? Povedal som dokonca,ze ak by to financne nevychadzalo,tak sa mali este poskladat a doplatit spolocne opatrovatela- opatrovatelku. Vzy jsa da najst normalne slusne riesenie.

autor
30. máj 2025
@martin96321

@oriesocek pokial som dobre cital,tak su traja na to. Rodicia zili vo svojom dome. Ja som nikde nenapisal nic o nijakom ustave,ale o domacom osetrovani. Je to jasnejsie uz? Povedal som dokonca,ze ak by to financne nevychadzalo,tak sa mali este poskladat a doplatit spolocne opatrovatela- opatrovatelku. Vzy jsa da najst normalne slusne riesenie.

@martin96321 súrodenci sme 4 a opatrovatelka doma neprichadzwla do uvahy nakoľko otec v dome cudziu osobu nechce....bohužiaľ je to stará škola a s ním nepohne je tvrdohlavy

jana_eyre_2
30. máj 2025

Mysli na svoje psychické zdravie a svoje deti.. ja som vyrastala pri otcovi čo mal z choroby demenciu, bolo to dosť brutal, deti to vnímajú a vnímajú aj mamu unavenú Životom... Držím ti palce...

sissik
30. máj 2025

zariadenie pre seniorov sa vybavuje tak, ze obvodny lekar napise spravu, potom sa ide na socialny odbor bud na mestksy alebo obecny urad (spravidla spolocny obecny urad zdruzuje viac obci). Na zkalade lekarskej spravy sa vypracuje sprava od socialnej sestry ktora odporuci prijatie do zariadenia. Vypises ziadost o prijatie do zariadenia a daju vas na cakacku. Mozete skusit aj sukromne zariadenie, kde sa plati od 600eur/mesiac a viac - podla toho, v ktorom kute slovenska sa nachadzate.
Vybav to aspon pre mamu, lebo sa zblaznis.
Nic si nevycitaj. Viem o com hovorim, riesili sme to a uprednostnila som svoje deti pred svojim otcom. Aj tak mam obcas vycitky, ale nevladala som. Ked som dala otca do zariadenia, zosypali sa mi pri karantenach deti a musela som ich obe riesit na Kramaroch. Popri otcovi riesit este deti na antidepresivach by som nedala vobec.
Urob to aspon pre svoje deti. A surodenci sa chvilu budu tvarit ze si najhorsia na svete ale kasli na to. Kto sa nestara, nevie.

martin96321
30. máj 2025

No ale tak to zas uplne meni situaciu. Otec u seba nechce cudziu osobu,ale nevadi mu nasackovat sa k zatovi a vnucatam.....to je flexibilita ako mu pasuje.

autor
30. máj 2025
@sissik

zariadenie pre seniorov sa vybavuje tak, ze obvodny lekar napise spravu, potom sa ide na socialny odbor bud na mestksy alebo obecny urad (spravidla spolocny obecny urad zdruzuje viac obci). Na zkalade lekarskej spravy sa vypracuje sprava od socialnej sestry ktora odporuci prijatie do zariadenia. Vypises ziadost o prijatie do zariadenia a daju vas na cakacku. Mozete skusit aj sukromne zariadenie, kde sa plati od 600eur/mesiac a viac - podla toho, v ktorom kute slovenska sa nachadzate.
Nic si nevycitaj. Viem o com hovorim, riesili sme to a uprednostnila som svoje deti pred svojim otcom. Aj tak mam obcas vycitky, ale nevladala som. Ked som dala otca do zariadenia, zosypali sa mi pri karantenach deti a musela som ich obe riesit na Kramaroch. Popri otcovi riesit este deti na antidepresivach by som nedala vobec.
Urob to aspon pre svoje deti. A surodenci sa chvilu budu tvarit ze si najhorsia na svete ale kasli na to. Kto sa nestara, nevie.

@sissik ďakujem za krásny a povzbudivý komentár. Presne to už chcem urobiť, aj niečo pre moje deti ,muža a seba a nehladiet na všetkých naokolo....lebo sa môže stať že môj otec môže zo dňa na deň zomrieť a ja si rady s mamou nedám....na mňa 2 roky nikto nebral ohľad tak myslím že stačilo

autor
30. máj 2025
@martin96321

No ale tak to zas uplne meni situaciu. Otec u seba nechce cudziu osobu,ale nevadi mu nasackovat sa k zatovi a vnucatam.....to je flexibilita ako mu pasuje.

@martin96321 áno môj otec je ťažká povaha....dokonca pár dní dozadu začal mi vytykat že teraz ho chceme kopnúť do zadku doslova, že už sa nám zunoval, na nikoho nehladi mám taký pocit a toľko krát som ho prosila že nech prehovorí aj so súrodencami nech sa podieľajú tiež na pomoci a nikdy to neurobil

autor
30. máj 2025
@sissik

@sissik prosím ťa môžem podať žiadosť aj do viacerých zariadení či len do jedného? Ďakujem

sissik
30. máj 2025

socialna sestra ti da posudok o odkazanosti. Ak si ten papier nezoberu v prvom zariadeni, tak mozes dat viac ziadosti. Ja som to riesila uz davnejsie a teraz si fakt nepamatam. Davala som ale len 1 ziadost. Pozri, daj kludne aj do sukromneho zariadenia. Ak nebude dost penazi, zariadenie to da na sud, ten da exekuciu na vsetky deti a budu prispievat vsetci. Ak by nahodou niekto prskal, ze je zariadenie drahe.
Alzheimerovych klientov beru vacsinou do zariadeni, ktore zriaduje kraj. Ale mozno najdes aj sukromne zariadenie

oriesocek
30. máj 2025

mozes dat do viacero zariadeni, nech to tak napisu, aby sa dalo do viacero an nie do jedneho, ze konkretny nazov. a surodencov informuj, ze uz popri svoje rodine starostlivost o 2 ludi, ktorí vyzaduju 24 servis nezvládas. ze chces, kym sa nenájde zariadenie, nech sa podielaju na opatere, resp nech uhrádzaju opatrovatelku alebo vybavia od mesta/obce... vsetky, kym sa nevybavi zariadenie pre mamu, aby islo pomerne. Opatrovatelsky ti nemozu vycitat, kedze si stratila (resp nemas svoj standardny prijem). informuj ich o tom, ze pravdepodobne sa bude doplacat, takze sa budete delit, resp predáte dom a z toho sa bud eplatit starostlivost o mamu a aj potom o otca...

klotildabazarik
30. máj 2025

Dom predať a mamu di zariadenia, tym vyriesis sj "dedenie"

michelle567
30. máj 2025

Ja by som im navrhla predať dom a za to im platiť zariadenie obidvom

autor
30. máj 2025
@michelle567

Ja by som im navrhla predať dom a za to im platiť zariadenie obidvom

@michelle567 tiež by som bola za,lenže otec s predajom nebude nikdy súhlasiť nakoľko ako som písala najstarší brat nemá kam ísť keď príde z práce z turnusy tak bere ohľad na neho bohužiaľ nelogické ale tak je to

autor
30. máj 2025
@sissik

socialna sestra ti da posudok o odkazanosti. Ak si ten papier nezoberu v prvom zariadeni, tak mozes dat viac ziadosti. Ja som to riesila uz davnejsie a teraz si fakt nepamatam. Davala som ale len 1 ziadost. Pozri, daj kludne aj do sukromneho zariadenia. Ak nebude dost penazi, zariadenie to da na sud, ten da exekuciu na vsetky deti a budu prispievat vsetci. Ak by nahodou niekto prskal, ze je zariadenie drahe.
Alzheimerovych klientov beru vacsinou do zariadeni, ktore zriaduje kraj. Ale mozno najdes aj sukromne zariadenie

@sissik ktosi tu písal že aj štát dopláca čosi ak je súkromne zariadenie len musí byť v kraji kde má daný človek trvalý pobyt ak som správne pochopila, že teda dôchodok by šiel na platenie domova plus príspevok od statu

martin96321
30. máj 2025

Si nastvana na svojich surodencov .....ako si predstavujes konkretne ich pomoc? Tvoj brat robi v zahranici a nema rodinu. Ake ma moznosti starat sa o rodicov? B7de si ich bravat na turnusy so sebou?

sidicek
30. máj 2025

Tak keď otec nesuhlasi ani s predajom domu a zariadenim , ani opatrovatelkou v dome ,tak ho zavez pekne späť domov a nech sa páči môže ukázať ako to zvladne.Mamu do zariadenia a nech manželke doplaca na pobyt .Zaujímavé, že synacika mu je ľúto ,ale teba a tvojich deti nie.

oriesocek
30. máj 2025
@martin96321

Si nastvana na svojich surodencov .....ako si predstavujes konkretne ich pomoc? Tvoj brat robi v zahranici a nema rodinu. Ake ma moznosti starat sa o rodicov? B7de si ich bravat na turnusy so sebou?

@martin96321 moze si vybaviť opatrovne a ostať s rodičmi. Tak ako ona… nemusí pracovať v zahraničí…

cacianka
30. máj 2025
@mysicka36

Ono to nieje úplné zbavenie svojprávnosti. Naša mama si ešte útržky pamätala a na psychiatrii sa nás pýtali ktorý súrodenec bude za ňu riešiť veci na SP a po lekároch.
Na predaj nehnuteľnosti sa to nevsťahuje, to urobila ešte pred rokmi sama zo svojej vôle tesne po otcovej smrti, aby sme nemuseli platiť daň z dedičstva ako po otcovej smrti.

@mysicka36 daň z dedičstva sa dlhé roky neplatí, iba poplatok notárovi podľa hodnoty majetku v dedičskom konaní a poplatok na súd po ukončení.
Ak je zosnulý majiteľom domu/ bytu, dedičia neplatia ani % zo zisku za predaj.

cacianka
30. máj 2025
@vroni

Že si ničis vlastný život, je tvoja hlúposť. Ale že ho, prepáč, drbes aj vlastným deťom a mužovi, to už je sila. Tak sa nastahuj so sebeckým otcom a dementnou matkou do ich domu a hraj sa na samaritanku. To je jedna možnosť. Alebo sa začni správať ako dospelá a situáciu vyries. Alebo pôjdu rodičia do svojho a matku bude opatrovať otec. Je hrdina, s prepisom nesúhlasí, s predajom nesúhlasí, tak sa musí starať. Smola. Alebo sa bude teraz starať niektorý iný súrodenec. Ešte väčšia smola. Alebo dom predať a vybavis obom zariadenie. Čakacie doby síce sú, ale vybaviť papiere chvíľu trvá a tie doby nie sú až také strašné ako sa niekedy človek docita, hlavne ak nemusíš vyberať len z tých najlacnejších. Vybavovali sme zariadenie pre mamu ani nie pred rokom. Vrátane diagnózy, papierovanie a výberu zariadenia (nakoniec bolo miesto v troch naraz) to trvalo tri mesiace.

@vroni dosť tvrdo, ale pravdivo, verím že nie ako útok a urážky voči autorke, ale skôr " nakopnutie" a podpora

cacianka
30. máj 2025
@martin96321

@martin96321 to čo už ty trepeš 🤦
Pozn.k poslednému tvojmu komentu - či si ma brat bravat rodičov na turnusy ? Kľudne, jeho problém ako si to zariadi.jeho netrápi ako si to zariadi autorka, on si moje ruky , vyhovára sa a nepomôže ani 1 oprdene otcove trenky oprať ! Keby sa ponúkol, že občas na pár hodín, alebo 2 dni zastúpi autorku a jej muža, postará sa o rodičov. Má možnosť vybavovať veci pre rodičov keď je z turnus doma. Má možnosť platiť opatrovateľku na odľahčenie pre sestru.
ale on ? Vyzuje sa zo všetkého a ešte čaká že celý dom rodičia prepisu na neho a zatiaľ sa v tom dome vyvaluje sám a škrabka si 🥚🥚 ! A jeho sestra maká ako fretka debilina (autorka to nie je myslené ako útok na teba), na úkor svojho zdravia, na úkor svojich nervov, na úkor svojich detí a muža