Stena - strácam nervy
Dobre rano zeny, pisem sem lebo uz neviem, co robit. Mame 4 mesacne stena, ktore ma stoji neskutocne nervy a energiu. Je zlate, chutne, mile, ale je pricinou hadok medzi mnou a manzelom. Ja som pedant, mam rada cisto, som alergicka na smrad, manzel je v tomto viac 'relax'. Ja sa lahko vytocim, nemam tolko trpezlivosti, manzel je kludas, on vsetko riesi s rozvahou, malokedy ma zlu naladu. Nas hlavny problem je, ze nase stena absolutne nechape princip kde vylucovat. Samozrejme sme ho zacali ucit, ze vylucovat musi v zahrade, to sa sice obcas podari, ale skor to je vec nahody nez porozumenia. Ked vidim, ze si 'sada' a ide vylucit, hned ho zdvihnem a bezim s nim do zahrady alebo na plienku. Berieme ho na prechadzky 2-3x denne, zatial nikdy nevylucoval ked sme vonku na voditku, cize to len beha naokolo, absolutne nechape, ze prechadzka je cas/miesto kedy vylucovat. Dame mu najest, nasledne za 20minut ho vezmem von, som s nim vonku aj 20-30 minut, a nic. V momente ked pride dovnutra, odbehne a hned sa vycika, vykaka vo vnutri. Toto sa donekonecna opakuje. Dvere do zahrady nechavame otvorene, cize ma moznost ist vylucit von, ale sam od seba von na toaletu nepojde. Dalsia vec je, ze nema len jedno miesto kam by v dome chodil, chodi v podstate uplne vsade!!! My potom vzdy prideme, vycistime to, ak tam je koberec tak nastriekame sprej na rozpustenie tych enzymov v moci, aby si to miesto pes nepamatal a nesiel tam znova (pritom to je ale jedno, lebo stale chodi inam). Nervy mam z toho neskutocne! Co ma na tom vytaca je tiez to, ze ja mam 'super nos', a ja to proste citim vsade ten pach. A nenavidim ho. Toto donekonecna vyvolava tiez napatie medzi mnou a muzom, ktoreho iniciatorom som ja, pretoze mojho muza len tak nieco nevytoci, ale ja tym, ze som frustrovana zo situacie, mam tendencie mu nedonekonecna vysvetlovat, ze tato situacia je neakceptovatelna, ako trpim tym, ze citim ten smrad vsade, ze sa musime viac snazit, robit viac, a ze sme na stena prilis 'makki', atd. Akurat, ze som absolutne v koncoch s tym, ze co viac robit, a ako toho psa naucit, co po nom chceme. Najde sa tu niekto s radou ako naucit psa vypytat sa/ist vylucovat von? Dakujem.
Ahoj, treba vykastrovať aby pes nemal potrebu značkovať si teritórium, a potom len zistiť čo je pre psa najväčším trestom - pre nášho bolo prsknúť mu do tváre pár kvapiek vody - vedel, že vtedy spravil niečo zlé. Nám sa to kombináciou kastrácia + tresty sa vycikanie sa vnútri podarilo. Teraz si pekne sadne k dverám a kňučí, kým ho nevyvenčíme. Dovnútra si už nedovolí vycikať sa
@ragulca Mozes mi prosim ta povedat, ze akym sposobom karhas psa? Pretoze my ked nieco spravi, velmi dorazne zavolame jeho meno a povieme silnym doraznym hlasom 'Nie' alebo 'Dost'. Obcas ho zdvihnem a poviem mu 'Nie'. Ale inak ziadnym fyzickym sposobom mu nic nedavame najavo, lebo nechceme aby sa bal, a nikdy by sme mu neublizili. Ale jasne, ze obsahu slov nerozumie...
@hettinka Na vacsinu veci, co si zmienila som uz odpovedala - pouzivame specialny neutralizator mocu, nema len jedno miesto kam chodi, klietku ma a ma ju rad - spi v nej v noci ale nema zavrete dvere lebo to neznesie.
@bosoriak Ked ho berieme von pred tym nez ideme spat okolo 23 (on uz spi, ale preberie sa), tak odnesiem ho do zahrady, a vidim, ze je teda riadne mrzuty a nasrany, ze co po nom chcem, a ide si sadnut k dveram a tam sedi a nehne sa. Tak ho vezmem znova na travu, ale obvykle z neho nic nedostanem lebo je zataty, ze chce naspat dovnutra.

@missguerlain vzdy ho zober von ked sa napije a naje...aj v noci ked mu treba....
Inak to uz len je vychova tvojho muza,lezi na gauci a pes vyplesteny v zahrade 🤔 takto ho nenauci nic...musi byt stale s nim,chvalit ho a upozornovat....za kazdu dobru vec pamlsok a za zlu upozornenie prip.zdvihnuty prst,samozrejme ziadne fyzicke tresty....
To ze ho vyhodi na zahradu nie je nic platne,ked je tam to stena same...treba ho ucit...
Inak kedze je to polovicny jack russel tak bude aj tvrdohlavy...my mame doma 7r,ale teda nema taku povahu...ja som nasich psov dokonca naucila tak,ze sa nevykadia ani v zahrade,lebo vedia,ze navecer ideme kazdy den na prechadzku...samozrejme vynimka je v noci,to ich vypustim na zahradu ked treba a nech si porobia
@missguerlain obsahu nerozumie, ale rozumie tonu hlasu, áno dôrazne zvýšenie hlasu a výrazne zvýšená hlasitosť, ale rovnako s radosťou a veselostou ho musis aj pochváliť
@willino1 Dakujem za tvoje prispevky 🙂 Moj muz pracuje z domu, takze su cele dni spolu. O tom prepnuti sa zo dna na den som uz pocula 😂 Dufam, ze to bude aj nas pripad🙏 Ked pridem dnes z prace domov, zacnem dosledne chvalit pri potrebe vonku. A nasla som dnes aj skupinu, co sa schadza kazdu stredu na trening poslusnosti, tak sa zucastnime🙂

@missguerlain Keď si niekto zaobstará psa, predtým by mal zvážiť všetko, čo taký pes obnáša, naštudovať si potrebnú literatúru, popýtať sa psíčkarov.....koľko trpezlivosti zo začiatku treba a hlavne, že je to záväzok na cca 15 rokov. A nie, že wauuu, chcem psa, kúpim a viem o ňom veľké ho*** 😢 A že prečo máme preplnené všetky útulky 😨
@missguerlain aha to ako o sebe by som citala😂😂😂pred 3 rokmi sme doniesli kilove steniatko a cikalo a kakalo kade chodilo...tiez byvame v dome cize pristup na dvor nonstop..nepomahalo...o 23 h v noci cikat..jasne ze sme museli ist s nimna dvor lebo od strachu sa triasol jak osika😂😂😝po 3-4 mesiacov som bola zrela na psychiatriu😂😂😂moje jedine slova boli pes pojde s domu!!! Vsade som ho citila ale ze uplne vsade az som doala do stadia ze ma az napinalo ked som nbodaj zacitila nieco...nuz mame ho 3 roky..nedala by som ho za nic na svete..akurat dnes ide do hotela lebo ideme na dovcu a uz mam slzy v ociach co chuda malinke tam bude bez nas 😀...takze jedine co ti mozem poradit trpezlivost. Pravidelne vychadzky aj kazdu hodinu. Za kazdym ked sa vycikal ci vykakal pokarhat..noviny a dat na zadok. No trvalo to hadam aj rok...ja zrutena..plavacka znicena😂😂 po roku sme ho dali vykastrovat a vsetko prestalo..nevravim ze sa mu niekedy nezadari ked ho pritlaci ale to je minimum a nastastie je tak mudry ze spravi to na dlazbu😀. Teraz je to nas clen rodiny ktory mi bezne obsadi miesto na sedacke😃
@cecilia68 Tak uz si sa odbavila, tak zas odstrel 😂 Ty vies o mne tiez velke ho***, ale sudit to ti ide😝 Este si zabudla dat pesnicku o tom, ze dufas, ze ho netyrame, popripade, ze je stastie, ze nemame deti lebo tie by urcite tiez trpeli 😝
Som normalne cakala kedy sa objavi nejaka smutna mudrlantka, ktora rozumie psej dusi. Keby mi na tom psovi nezalezalo, tak sa tu asi nepytam na rady ohladom treningu na spravne vylucovanie. Ale zda sa mi, ze ty mas len potrebu vyryvat lebo tvoja reakcia nevychadza zo ziadnej skutocnosti, a nijak nekoresponduje s tym, co bolo napisane. Prajem ti krasny den, mna si nenasrala, tak hajde do inej diskusie, to skusit na niekoho ineho ❤

Hmm, tak manžel chcel psíčka, manžel pracuje z domu a má možnosť psíka naučiť hygiene, ale tieto "nehody" šteniatka riešiš ty? Veď môžete byť radi, že to je maličký psík. Si predstáv, že máš doma rotvajlera - mohla by si kompletne vymeniť podlahy, lebo namiesto mláček by boli doma záplavy. Úplne ťa chápem, aj my máme psíka. Síce si už od šteniatka nedovolil vykonať potrebu v dome - na to sme dali od prvého dňa veľký pozor - ale my máme velikého psíka a asi by som z neho narobila fašírky, kebyže mi doma špiní. To by bolo naozaj na výmenu komplet podláh.
Môj osobný tip je vyčleniť si na to čas. Žiadne plienočky! V dome sa jednoducho nešpiní. Sledovať ho, chytiť pri činu a poriadne mu to "osoliť". Aby bolo jednoznačné, že toto sa nerobí. A naopak ho vziať na veľmi dlhú prechádzku von - môže byť aj dajaká grilovačka alebo čo, zas aby sa šteniatko priveľmi fyzicky nezaťažilo - veď on to raz nevyrdží a vyšpiní sa. Vtedy mocno pochváliť. Mať ho zopár dní "na muške", chodiť mu za zadkom a dookola dookola. Pes sa všetko naučí iba tým, že mu to nanútime do hlavy opakovaním do úmoru. Časom pochopí, že doma nie, vonku áno. Veľa tŕpezlivosti prajem.
@ragulca Ked robi nieco, napriklad ide po mojich prstoch na nohach, nechcem aby to robil, a zakricim silno jeho meno a poviem nie alebo dost a on proste bude pokracovat do aleluja, A to sa mi zda, ze fakt poriadne zruknem nanho ale on jak je tak 'vzruseny z hry', tak vidim na nom, ze jemu to absolutne nedopina, ze to spravanie je pre mna neziaduce.

@missguerlain tak ho k tomu ešte capni po ňufáku, aby ma tu neukrižovali ochrankyne všetkých zvierat, nie silno, ale aby si uvedomil, že to fakt myslíš vážne. Prípadne ho zdvihni zober a odnes s krikom, ráznym hlasom inde, ale určite nie do pelechu, aby si nemyslel, že pelech je za trest. Ono to všetko pôjde pomaličky, ale pôjde. Rovnako ako dieťa, aj šteňa dostaneš bez návodu a pomaličky sa učíte spolu fungovať a nájdete si cestu, ktorá bude všetkým vyhovovať
@lilyianka Manzel bol v obyvacke, dvere do zahrady su otvorene a pes isiel von dobrovolne sa vyhrievat na slnku. To, ze manzel mu nelieta za zadkom povazujem za normalne, vedel, ze je tam, skontroloval ho, pes tam odfukoval. Podla mna uplne normalna situacia, na zaklade toho by som neusudzovala na to, ze sa muz o psa nestara alebo, ze ho neuci. On vie dobre ako ma obtazuje defekacia v dome a je to v 90% pripadov on, kto po psovi cisti.
@miluna777 Ty si trafila klinec po hlavicke, riesim ja, pretoze mne to najviac vadi! Pride mi, ze muzovi to sice tiez vadi, ale nie je z toho frustrovany ako ja, a berie to viac stylom - je to steniatko, su to nehody, spravi sa to treningom, nie je az taky zly, proste mi pride, ze je nanho makky a ma viac tendencie ho ospravedlnovat. Zaroven on vie o psoch omnoho viac nez ja...cize tazko sa mi posudzuje, nakolko su moje ocakavania nerealne a poziadavky v takom veku psa neadekvatne.

@missguerlain He he. Ako by som seba a manžela videla, keď sme psa zadovážili. To bolo rečí, ako on o výchove psa vie všetko a ako sa postará. Hádaj, kto nakoniec obiehal cvičáky, trenéry, kto psíka všetko učil, kto sa oňho staral? Môžeš tipnúť. Never tomu, že toho o psoch vie viac ako ty - kebyže hej, tak už ten problém dávno vyrieši a nemusíš ho riešiť ty.
Má pravdu, že je to šteniatko a spraví sa to tréningom - no SAMO sa to nespraví. Niekto to s ním musí nacvičiť a mám tušáka, že on to nebude :D A až také bežné nehody to nie sú - treba to odstrániť čím skôr, pokým si nezafixuje úplne, že potreba v dome je oukej. Veď prečo nie - doma naňho nefúka, neprší, nikto ho neruší, nemusí sa pýtať, nemusí ďaleko z pelieška. Pre takého psíka je potreba v dome veľmi pohodlný a zlý zlozvyk, ktorý sa blbo dáva preč. Zober to do vlastných rúk, manžel je naivka. Keď náš pes sa vedel pýtať von v 2 mesiacoch, čo sme ho doniesli domov, váš to isto zvládne tiež. Tvoje požiadavky vôbec nie sú neadekvátne. Zvládneš to! A keď sa do toho s manželom obujete spolu, isto ho to naučíte rýchlo.
necitala som diskusiu, ale ked sme mali vlciacku od cca 3,5mesiaca, tiez nam spociatku doma robila potrebu. ALE - u teba problem vidim ze chodis vlemi malo s takym malym steniatkom von. 2-3x denne postaci vycvicenemu psovi, ktory ma uz hygienicke navyky uplne osvojene, ale nie tak malemu stenatu. Ja som mala 13 rokov ked som svojho psa dostala a cvicila som ho iba ja. Zacali sme systemom ucenia na noviny. Ak sa vyspinila inde, zobrala som ju k tomu, razne som zavelila "fuj, to sa nesmie", nasledne odviedla k novinam a inym hlasom a hladkanim som sa snazila "vysvetlit". Znie to asi smiesne, ale v mojom okoli tak vsetky decka co mali psov tak ucili a vsetky panelakove petrzalske psy v mojom okoli sa to tak naucili 😉
Ale teda, zaklad bol, ze sme vencili aj 6-7x denne, bola som vtedy skolacka, mama robila na denne/nocne, takze sa to dalo. Cize vzdy sa psik pokarhal za spinenie mimo novin, pochvalil ked to bolo na novinach alebo v ich blizkosti, vonku som vzdy velmi chvalila a dala aj pamlsok za vyspinenie. Trvalo to mozno do 3 mesiacov, ale potom to uz bolo naveky.
My sme mali tiež psíka najskôr v dome, lebo bola maličká, teraz už je z nej veľká obluda tak je vonku 😀
Keď to bolo maličké šteniatko tak to väčšinu dňa spalo. Vždy keď sa zobudila, dali sme ju von aby cikala, a keď cvrkla dostala odmenu. Veľmi rýchlo to pochopila, lebo občas len čupla a nič neurobila a čakala odmenu 😀 Cez deň sme ju pozorovali a keď sa nejak moc vrtela tak sme vedeli že niečo bude tak sme ju vyložili na dvor. Chce to čas a trpezlivosť a naučí sa 👍. Naša má svoju búdu a volieru, s tým že sme ju učili cikať von tak potrebu vo voliére nerobí. Asi pochopila že "kde sa spí, tam sa nekadí" 😀
@missguerlain prave minule na Funradiu bola diskusia ;moderátor Šarkan mal tam pozvaných 2 kynologov-muza a ženu.
Tiez chceme psíka šteniatko labradora,tak ma zaujala tá relácia,keďže som v kuchyni v nedeľu varila a počúvala.
Ten kynológ vravel,že veľa ľudí robí od zac.tu chybu,že sa správajú k psovi ako k cloveku,a že tu je zásadná chyba.Pes je zviera,potrebuje tvrdu ruku,od zac.prisne pravidlá,,a ukázať mu,že vy ste jeho pani,že on musí počúvať vás,,nie vy jeho....
A že pes nerozumie ľudskej reči,treba mu to dať najavo nasim správaním,čo spravil dobre a naopak čo zle,potrestať ho,aby sa to neopakovalo.Ak sa psík vykaka vo vnútri,nepotrestas ho za to,čo čakáš?že sa to jedného dňa len tak z ničoho nič zmení?no možno áno,ale Ty dovtedy budes cela siva...
@missguerlain klietka teda nemá zmysel, ak nie je zatvorená. Naša spí od začiatku pod mojou posteľou, do postele nesmie. Ale naša je taká, že jej stačilo zakázať raz a nerobila to. A v byte ani nešteká. Ak robí niečo nevhodné, stačí zvriesknuť "prestaň". len steny nám špiní, lebo sa občas obtiera, ked sme doma, nedovolí si, ale ked je tu sama, vypucuje všetko do výšky 30cm. No 😨 ... ale máme omyvatelné farby...
Radia aj plesknúť ruličkou z novín, že sa toho boja ... ale na našu to netreba.
@snehuuulienka máš pravdu, šteniatko je zlatunké, malinké a ľudia si to rozmaznajú, naučia spať v posteli, jesť pri stole, dovolia všetko a ked psík narastie, je problém... Treba byť dôsledný a nevhodné správania nepovoliť ani jediný raz. Nša raz skočila do postele, manžel ju trochu nechutne zhodil, ale na koberec ... ale nikdy viac do postele neskočila.
@raffaella Chodi von do zahrady, ze ho cielene berieme kazde 2-3 hodiny, inak ma vacsinou dvere otvorene a von moze ist kedy chce. 2-3x denne chodi von na prechadzku, nie ze len na potrebu.
@hettinka Nas pes ma presne urcene kam moze a kam nie, na prizemi moze vsade, na poschodie len ked ho vezmeme a nema pristup do vsetkych izieb. Nikdy by som nedovolila psovi pristup do nasej spalne, cize nejaka zatvorena klietka pod postelou u nas nehrozi. Klietka je na prizemi a tam je otvorena prave preto, aby si v noci nekadil do peliesku. Nechapem uplne co sa mysli tym jesti stole a ako moze pes jest pri stole, ale ked my jeme a on obsmrda, tak ho vacsinou ignorujeme a ked nezabera, ze zacne vyskakovat, tak opat zvyseny hlas 'nie' a 'dost'.
@missguerlain kym sa nenaucis psa fyzicky trestat, tak ho nevychovas. Pes nie je clovek, pozri si dokument o vlkoch, ako ziju vo svorke a co urobi vodcs, ked niekto porusi pravidla. Ja necapem novinami, ja trestam.tym, co je poruke.
Ziadne prevracanie na chrbat, este sa zacne jasit, ziadne kricanie mena, to sa ma spajat s pozitivnym impulzom. Zahucat fuj a capnut tak, aby bolo jasne, ze toto uz hra nie je. Mozes ho chytit za kozu na krku a potriast nim, to robia mamy fenky, ked trestaju stence. Ale nejaky trest prist musi za nezelane spravanie.
Naozaj si precitajte obaja aspon zaklady vychovy psa, to nemyslim v zlom ani ako rypanie. Ja psy milujem, mala som niekolko a vychovani boli vzdy.
Pes je vzdy na poslednom mieste vo svorke alebo mrtvy. Kusanie prstov, stekanie po jedle a spinenie vnutri su jasne znamky toho, ze vas pes to nechape. Pomoz mu v tom a budete sa mat vsetci lepsie. Vy dvaja s muzom stanovujete pravidla, nie pes.
Drzim palce!
@missguerlain tym ,ze chovatelka ucila na noviny v byte,vytvorila v nom to,ze si mysli,ze sa to robi naopak.Teda doma.Jedine to co som hovorila,doma ziadne noviny handry na cikanie,umyt sanitolom aby necitil pach kam to doma urobil a proste von chvalit a doma karhat.Mame tri psiska,vsetky sa naucili,len maltezak krizeny s yorkom sa na 100 percent naucil az v 9 mesiacoch,chyba bola noviny a handry v dome.Len ona bolataka mala,ze nebolo mozne ju od zaciatku brat do snhu,nakolko ju chovatelka predala asi 5 tyzdnovu a nevedela ani chodit.Klamali
@missguerlain tak skuste aj tie noviny...chce to trpezlivost, ale urcite sa to psik nauci. Este ma napadlo, ze kedze ma pristup do zahrady a ak to nej aj realne chodi, tak si ho vsimajte co najviac je to mozne a hned po vykonani potreby ho pochvalte a odmente.
A suhlasim uplne aj s @bosoriak vo svorke vodca svorky tresta fyzicky - moj pes si na mna ani len zavrcat nedovolil, nie to ma kusat akokolvek. Ked citite ze psa nezvladate, treba sa poradit s cvicitelmi. Teraz som si precitala ze ten vas psik je krizenec teriera - teriery su ostre povahy, su to uzasne plemena, ale musia sa zvladnut.
Tak by som na tvojom mieste radsej toto riesila s cvicitelmi, hlavne kym je to stena da sa krasne formovat, vychovat. Cim starsi psik, tym horsie sa prevychovava (ak vobec).
@missguerlain Mám odstreliť? Aká si vtipná 😀 Hybaj upratať exkrementy za havkáčom 😝 @bosoriak veľmi múdro si to napísala, ďakujem.
Z mojej skromnej skúsenosti pri výchove dvoch šteniat: chyba je učiť psíka doma na noviny, podložku atď, hlavne zbytočnosť, treba učiť von. To, že sa šteniatko pociká vo vnútri, je normálne. Fyzickými trestami toho veľa nedocieliš, osvedčil sa nám opačný prístup, a to prehnané pochvaly, keď spraví potrebu vonku. Ak som správne pochopila, partner je doma, čo je veľké plus, ak nestačí ísť so psíkom von každé 2-3 hodiny, nech chodí aj každú hodinu, treba počkať, ký psík spraví potrebu, pochváliť ho a až potom prísť dovnútra. Tým, že ho v noci nechávate cikať vo vnútri sa rovnako vraciate o krok späť a dávate mu signál, že je to OK, my sme to riešili budíkom každé dve hodiny a chodili sme so šteňaťom von aj v noci, raz jeden, raz druhý, neskôr sme intervaly predlžovali. Akékoľvek pachy treba okamžite neutralizovať! Nie parfémom či avivážou, ale savom alebo octom, psík nesmie cítiť vlastné výlučky v dome, lebo ich bude naďalej prekrývať.
To, čo bolo vyššie napísané o značkovaní je hlúposť, 4 mesačné šteňa neznačkuje, len nemá vytvorené hygienické návyky.
Vždy sa nám takto podarilo zvládnuť naučiť psíka vo veku do troch mesiacov, ale je to najmä o vašej disciplíne, je zbytočné sa hnevať naňho.
Naša vtedy 3 mesačná Nelinka s nami bola dokonca na dovolenke v penzióne s kobercami a bez nehody 🙂 A nemá ich ani dodnes, pritom ju venčievame niekedy už len 2x denne... Takže dá sa to.
My sme naše stena cca 8 tyz nechali v chodbe cca 4x4m mal tam papať aj piť, hračky aj pelech lebo my sme museli ísť do roboty obaja ako vedeli sme čosi bude na dlažbe len keby si toto videla čo tam bolo a ten smrad.. steny od hovien Juuj tak to sme prišli domov vswrko vypratať, vymaľovať, jeho okúpať 🙂 a na další deň to iste len už steny neboli od hoc.... ale aj tsk bol zlatý. A keď už má 7-1 až rok a človek sa mu nevenoval deň- dva tak už sme mali spzeku na záhrade a ten umelý držiak rozkusany a v jednej deň no fakt sa nedalo mu venovať 3x sme boli kupovať ten držiak 😝. A po treťom sme ho tak úmorili že zaspal jak malé babo 😊
@missguerlain ahoj čítala som len tvoj úvodný príspevok a budem sa snažiť poradiť (aj keď sa s tým možno nestotožníš a väčšina ma tu ukameňuje).
Pes proste pozná len trest a pochvalu...hlavne ak je to ešte len šteňa, nič medzi tým, až neskôr v dospelom veku sa učí rozpoznávať čo znamená tón tvojho hlasu, prípadne niektoré psi sa dokážu stotožniť s konkrétnymi slovami.
Trestom teraz nemyslím to, že ho máš zmlátiť do nemoty.Ale ak mu chceš vysvetliť že sa má vyšpiniť vonku, tak jednoducho namočiť mu do toho ňufák (páčiť sa mu to nebude), alebo novinami po zadku, nie rukou.Neboj sa určite mu tým nespôsobíš nijakú ujmu.Pes musí mať od začiatku pevnú výchovu a hranice inak sám nikdy nepochopí, že síce je súčasťou "svorky" ale je v nej na rebríčku hierarchie na poslednom mieste.Veľa šťastia
Až teraz čítam, že tresty neradím sama uuuuuf 🙏😇
rozprestri mu noviny na dvore na travu... nechaj ho sa tam vycikat, pochval ho... postupne by mal chodit na to miesto. hned ako sa vycika na tie noviny, tak kym to nevsiakne, skus trochu toho mocu vyliat do travy tam kde chces aby cikal.. nabuduce by to mal v tej trave citit.... postupne sa nauci... za kazde vycikanie/vykakanie vonku mlska 🙂 drzim palec
napriklad nas maly sa vencil len vonku, ale robil vnutri napriek a upozornoval na seba tym, ze cural v izbe ciaru ako isiel cez celu izbu... raz sa muz nastval a riadne mu v tom vyvalal cumak a capkol ho po nufaku. a este nanho hrozne platilo jedlo.. dostaval 3x denne ked bol taky maly, ked sa takto vycikal tak po spominanom treste nedostal nasledujucu davku papania... odvtedy si doma necvrkol... to nanho plati doteraz, ked robi zle, nedostane jedlo.... to je prenho maximalny trest... a je to fajn aj pre jeho zaludok 🙂 (zas netyram ho hladom, psovi prospeje jeden den diety)..

Ahoj,este jedna mala rada,pri kazdom venceni volte rovnaku trasu,ak budete trasu menit,bude mat stale nove "dojmy" a tie potom vzdy "vypusti" doma.inak len trpezlivost,on sa nauci