icon

Stena - strácam nervy

missguerlain
28. júl 2017

Dobre rano zeny, pisem sem lebo uz neviem, co robit. Mame 4 mesacne stena, ktore ma stoji neskutocne nervy a energiu. Je zlate, chutne, mile, ale je pricinou hadok medzi mnou a manzelom. Ja som pedant, mam rada cisto, som alergicka na smrad, manzel je v tomto viac 'relax'. Ja sa lahko vytocim, nemam tolko trpezlivosti, manzel je kludas, on vsetko riesi s rozvahou, malokedy ma zlu naladu. Nas hlavny problem je, ze nase stena absolutne nechape princip kde vylucovat. Samozrejme sme ho zacali ucit, ze vylucovat musi v zahrade, to sa sice obcas podari, ale skor to je vec nahody nez porozumenia. Ked vidim, ze si 'sada' a ide vylucit, hned ho zdvihnem a bezim s nim do zahrady alebo na plienku. Berieme ho na prechadzky 2-3x denne, zatial nikdy nevylucoval ked sme vonku na voditku, cize to len beha naokolo, absolutne nechape, ze prechadzka je cas/miesto kedy vylucovat. Dame mu najest, nasledne za 20minut ho vezmem von, som s nim vonku aj 20-30 minut, a nic. V momente ked pride dovnutra, odbehne a hned sa vycika, vykaka vo vnutri. Toto sa donekonecna opakuje. Dvere do zahrady nechavame otvorene, cize ma moznost ist vylucit von, ale sam od seba von na toaletu nepojde. Dalsia vec je, ze nema len jedno miesto kam by v dome chodil, chodi v podstate uplne vsade!!! My potom vzdy prideme, vycistime to, ak tam je koberec tak nastriekame sprej na rozpustenie tych enzymov v moci, aby si to miesto pes nepamatal a nesiel tam znova (pritom to je ale jedno, lebo stale chodi inam). Nervy mam z toho neskutocne! Co ma na tom vytaca je tiez to, ze ja mam 'super nos', a ja to proste citim vsade ten pach. A nenavidim ho. Toto donekonecna vyvolava tiez napatie medzi mnou a muzom, ktoreho iniciatorom som ja, pretoze mojho muza len tak nieco nevytoci, ale ja tym, ze som frustrovana zo situacie, mam tendencie mu nedonekonecna vysvetlovat, ze tato situacia je neakceptovatelna, ako trpim tym, ze citim ten smrad vsade, ze sa musime viac snazit, robit viac, a ze sme na stena prilis 'makki', atd. Akurat, ze som absolutne v koncoch s tym, ze co viac robit, a ako toho psa naucit, co po nom chceme. Najde sa tu niekto s radou ako naucit psa vypytat sa/ist vylucovat von? Dakujem.

lujza123
29. júl 2017

@missguerlain ked pes spravy mlacku strcis mu k nej cumak, povies dorazne fuj a capnes novinymi po zadku. Takisto ked zacne curat doma zhuknut fuj a vyniest von. Ocurane handry mu daj na zahradu, ked uvidis zecura vonku pochval ho, daj mu piskotu..
Mna by slahlo keby mi pes cura v byte, nastastie nas pes sa nam doma nikdy nevycural ani ako stena, pokusy boli ale ja som ho rychlo pratala von ked som videla ze ide curat..to vidis, psik zacne byt nervoznejsi, kruti sa a hlada miesto.signal ze okamzite vob

mischelin89
31. júl 2017

@missguerlain ahoj, moja skusenost. Zobrala som si stvormesacne stena z utulku - bolo v unimobunke sa dalsimi desiatimi stenatami, tam jedli, vylucovali, spali...navyky nula bodov, naucena, ze je to ok tam, kde proste byva.

Zobrala som si vtedy volno z prace, myslim ze mi to vyslo na sest dni vkuse....a proste som ju naozaj sledovala. Neustale. Ked som videla, ze sa schyluje k potrebe, razne NIE, na ruky a bezali sme von. (My v byte na tretom poschodi bez vytahu) ...ruky permanentne ocikane, lebo kym si uvedomila ze cosi sa deje a stopla cikanie, tak jej cvrklo. Nikdy vonku nepokracovala v cikani/kakani za desat minut..vtedy sa jej to dako bloklo a byvali sme vonku aj vyse hodiny, kym sa vyprazdnila. Potom som ju vychvalila do neba a dala pamlsok. A to aj v noci. Boli to narocne styri dni, ale fakt rychlo pochopila a odvtedy nebol problem, potreba vylucne vonku. Aj ked je jej nahodou zle, tak sa pyta sama von.

Inak niekde som citala, ze ked sa pes vycika/vykaka doma a ty prides o par hodin, uz nema zmysel ho trestat, lebo si nespoji trest s cinom, aj keby si mu do toho vrazila nos. Trest ma zmysel v realnom case. Neviem kolko je na tom pravdy ale nas pes je s tym ocividne stotozneny. Ked napriklad rozhryzol topanku, kym som bola v praci, netrapilo ho to, normalne som videla, ze nechape, o co mi ide :D zato ked som ho pristihla pri cine, usi chvost sklopene a doslova sa plazi po zemi. Fungujeme bez fyzickych trestov.

A mame aj chatu so zahradou kde casto chodime a zvlastne je, ze aj toti miesto pes vyhodnotil ako domov - chatu aj dvor a potrebu vykona len za branou 🙂

willino1
31. júl 2017

@missguerlain ešte niečo... keď karháš psa, tak nikdy nepoužívaj jeho meno... jeho meno vždy na zavolanie, keď chceš jeho pozornosť, keď chváliš.... aby mal meno spojené s pozitívnou reakciou... a ostatné záleží od tónu hlasu... je úplne jedno čo hovoríš... raz som zažila, keď spravil pes cvik asi tak na 40 pokus a psovod ho chválil tak veľmi nadšeným a chváliacim tónom štýlom "no konečne ty somár sprostý ti to došlo ...." 🙂

missguerlain
autor
31. júl 2017

@raffaella Urcite by som nepovedala, ze psa nezvladame, od toho to ma daleko. Steka lebo chce jedlo, nedostane ho, ignorujeme ho, tak sa sam odprace. Kuse preto lebo mu idu zuby a vidiet na nom, ze potrebuje okusovat. Hracky ho nezaujimaju, a kedze sa chce tulit, tak chce okusovat, co ma najradsej - podla tej psej poradkyne to je uplne normalne.

@mrkvicka060 Noviny sme prestali pouzivat, rovnako ako psie plienky, lebo to nikam neviedlo, raz spravil na noviny, dvakrat mimo. Cize to bolo uplne kontraproduktivne.

@lujza123 Ano, signaly, ze ide robit toaletu poznam lebo zacne cmuchat o dusu, tak pracem von, lenze akonahle dosiel von, tak ako keby zabudol, co chcel robit, a bola som s nim vonku aj polhodinu a nic. Dosli sme dovnutra, a pome ho hned vypustil. Problem nebol poznat, ze potrebuje na toaletu, problem bol, ze aj ked mal moznost spravit vonku, tak spravil vnutri.

missguerlain
autor
31. júl 2017

Povikendovy update - tj. nasa trojdnova challenge alebo kam sme sa pohli 😝
- beriem ho v noci 2x von do zahrady - cca, co 3 hodiny - moc sa mu to nepozdava, a vzdy si ide sadnut naspat k dveram a caka, vezmem ho naspat na travu, cvrkne si, dostane pamlsku, pochvalim ho, potom cakam, cvrkne 2x, pochvala, pamlska, ideme dovnutra. Nocne skore - 3 noci bez nehody🙏👏

- vsetky koberce kompletne vycistene trojkombinaciou Vanish na koberce na zvieracie skrvny, pena na neutralizaciu zvieracieho pachu a rozklad enzymov z moci, octova voda, vydrhnute kefou. Podlahy vycistene octovou vodou plus niecim na podlahy. Teoreticky by sme mali mat kompletne bez zapachovy dom 😂 Maleho berieme do zahrady na toaletu, podarilo sa mu tam za tie 3 dni vypustit vsetko v pozehnanom mnozstve. Za kazde vypustenie, dostane pamlsku a pochvalu. Ale! Vzhladom k jeho obsesii jedlom, mam pocit, ze zacal hrat - steluje sa do polohy, ze cika, aby dostal pamlsku, pritom necika. Toto spravil asi 3-4x za cely vikend. Inak cika stylom, ze len cvrkne, aby to, co ma vystacilo na 2-3 cvrky a teda 2-3 pamlsky. Rozmyslam, ze obcas budem za cvrk len chvalit bez pamlsky.
Vsetky 3 dni, okrem dostatocneho vylucovania vonku boli aj nehody vo vnutri - kazdy den 1. A neboli to nehody, ze by potreboval ist na toaletu lebo nevydrzi alebo, ze by dlho nebol. Dostal trochu po zadku, ziadnu pamlsku a odniesla som ho von. Priklad zo vcera: Bol v zahrade - cvrk, pamlska, pochvala, upiekol kolacik, pamlska, pochvala, upiekol druhy kolacik, pamlska pochvala. Par dalsich minut vonku, nic, ideme dovnutra. A zrovna muz dal na podlahu uz skoro uschnuty, kompletne vydezinfikovany kobercek, a len co som s muzom par slov prehodila a nedivala sa na psa, o par sekund neskor pozriem nanho a kadi mi na koberec!!! Nervy moje, za normalnych okolnosti by ma asi rozdrapilo😝😂 Az sa divim ako ok som to vcera vzala 😂 Hlavne ked sa dostatocne vytoto vonku, dostal trochu po zadku, povedala som: nie, fuj, zdvihla, odniesla znova von.

Davam mu 3 tyzdne teraz na to, aby si to v hlavicke spojil, ze cvrkame a tlacime len vonku. Ak to neklapne, prejdem na plan B, ktory este uplne nemam 😅 ale najskor to bude najst odbornika 😵

ragulca
31. júl 2017

@missguerlain ide ti to super aj stenuchovi, áno, pamlsky môžeš postupne obmedzovať, napr nie za každé cvrknutie, ale za jednu vychádzku vonku, pokial urobí čo má

missguerlain
autor
31. júl 2017

@ragulca Dakujem

sticker
miluna777
1. aug 2017

@missguerlain Ide ti to skvelo! O chvíľku to máte zmáknuté! Keďže psík vymýšľa na pamlsok, je vidno, že chápe, čo sa po ňom chce. Len vydržať a utvrdiť to. Pamlsky môžeš obmedzovať.

missguerlain
autor
1. aug 2017

@miluna777 Dakujem, ale dnes som zase klesla na nalade 😒 Vzala som ho von o 23, bol to boj, len cvrkol a silou mocou naspat do postielky. Potom som prisla o 3 a uz stihol upiect kolacik, vzala som ho von, boli sme asi 20minut vonku - ani cvrk, ani nic. Potom som prisla o 6 rano a dalsie ho*** 😠

sticker
miluna777
1. aug 2017

@missguerlain To ma mrzí :( Treba vydržať. Jednoducho je mu príjemnejšie to robiť v pohodlí domova, je to na palicu, ja viem, ale musíš mu to dostať z makovice, že doma sa nesmie. Keď si raz navykol, že je to v poriadku, nebude sa mu chcieť sa pohodlíčka vzdať.
Inak ešte sa spýtam mimo: papá pravidelne alebo má misku k dispozícii stále? Lebo pomáha, keď šteniatko žerie iba v určitý čas, potom sa aj koláčiky lepšie strážia.

missguerlain
autor
1. aug 2017

@miluna777 Jedlo dostava 3x denne (o 7, 13 a 17) a zmizne do minuty. To by sa nestalo, ze by tam nieco zostalo. Pristup k jedlu on nemoze mat, pretoze on by sa nedojedol. To je taky pes toto, ze jemu uz aj keby brucho trhalo, tak by tlacil do seba stale🙄

sticker
mandala77
1. aug 2017

@missguerlain veď psa chcel muž a Ty s ním chodíš v noci von a ešte to po ňom aj všetko čistíš predpokladám Ty? Mne príde toto celé na hlavu postavené, aby sa takto riešil jeden pes. Ešte s ním chodiť tri krát v noci na wc...

chellina
1. aug 2017

Keď mu to ešte nejde, treba ho brávať von častejšie aj kažú pol hodinu jednoducho a vychváliť do nebies, keď sa vyciká alebo vykaká vonku. A HLAVNE ZRUŠIŤ PLIENKU! Buď pes čúra doma a bude ošťávať všetko možné a aj plienku ak sa trafí alebo nečúra vôbec, absolútne na nič ani na plienku! Potreba sa robí vonku, je to pes nie decko čo potrebuje plienky takže toto zruš a učte ho len na von. On si časom zvykne, my sme mali psa z nevhodných podmienok od množiteľov kde žili všetci vo vlastných výkaloch a rozumel že má čúrať vonku po čase ale prešťával aj doma keď sa feny hárali tak sme ho museli dať vykastrovať. Jedine to potom pomohlo

miluna777
1. aug 2017

@missguerlain Potom idete na to dobre, aj s jedlom. Vydrrrž! Dáte to!

zibi
1. aug 2017

@missguerlain to je ako s babatkom. S tym cikanim neporadim, kedze ja mam macku. Ale ja som ju naucila vela veci a radim povely. Nasa rozumie asi 10 slovam, ktore ku kazdej cinnosti hovorim a je to uz tak vela rokov co je s nami.
Co sa tyka jedla - nauc ho na povel napr. cakaj, sadni, alebo slovo nie - ja nasej doslovne nie, a teraz to aj napisem ako pouzivam slovo "niiijeeee" 😀 s doslovnou intonaciou - ten pohlad aky na mna hodi stoji za to, ale pocuva a je to macka 😀 ono aj dost casto sa vyuziva u nas slovo fuj to - najma pri skakani na nohy, ked dojde navsteva s detmi a vacsie deti si k nej dovoluju - upozornujem aj deti, ale aj mojej poviem fuj tooo a vie , ze nemoze a ked jej idu na nervy velmi - odide. Cize radim naucit nejake slova, povely pri jedle, zacat od malicka - sadni, pockaj, pomaly, nie, fuj to .
Steniatko si mysli, ze musi sa prebojovat k papaniu, ze nebude mat dostatok jedla a preto musi zobrat. Musis mu ukazat, ze papat bude mat, najma v stanoveny cas. MOzno je dobre, ked vy jete, dat aj jemu papat - nech je on svoje a vy svoje. Aby nemusel zobrat vase jedlo. Ono zvieratka vela preberaju od matky. Matka ich uci socializacie atd. Ked ste to mali od "chovatelky" co psiky drzala v klietke, matka bola mozno vystresovana a steniatka preberaju vzor spravania po nej aj v jedle.
Dolezite je pre psychiku aj psa , aby videlo, ze ho mate radi, ze ma dostatok papkania a nemusi sa trhat za kazdym kuskom. CHce to cas. Je to ako male babo.

missguerlain
autor
1. aug 2017

@mandala77 Ano, je to na hlavu postavene. A je to chore riesit takto jedneho psa. A tiez je to vycerpavajuce, frustrujuce a prinasa nam to problemy a hadky v takom mnozstve v akom sme ich 'pred psom' nemali. A co mam robit? Mam sa zobrat a tahat do kelu, ze serem na to? Alebo mam za to poslat do kelu muza, ze mi jeho tuzba po psovi narusila moj v podstate super free zivot? Alebo poslem z domu to nase motovidlo zato, ze sme neboli od zaciatku prisny a dosledny vo vychove? Raz sme hore, raz sme dole. Teraz sme momentalne v situacii na prd a muz to dobre vie, a ja nevidim moc zmysel v tom ist teraz proti nemu a vyhadzovat mu na oci, ze za vsetko moze vlastne on a je to jeho vina - to nam nijak nepomoze, iba co nas to este viac rozdeli. Cize ano, rozhodla som sa pre pristup, ze si na tomto nedodrbem manzelstvo a ja sama za seba spravim maximum pre to, aby sme zo psa vychovali jeho najlepsiu moznu verziu. Muz az doteraz vsetko cistil po psovi, tento vikend som vsak kompletne vsetko vydezinfikovala ja (k mojej najvacsej spokojnosti).

sticker
mysicka36
1. aug 2017

Presne tak @missguerlain Každý si to so šteňaťom musí odmakať tie prvé mesiace a byť dôsledný. Čím viac je človek prísnejší a dôsledný na začiatku, tým pohodovejšie spolužitie si užijete niekolko rokov života toho psa. Ja osobne z duše nenávidím rozmaznaných psov, čo sa šklbú na vodítku a štekaním si niečo vynucujú. Držím palce, aby sa šteniatko u vás udomácnilo.

maciatkolulu
1. aug 2017

@missguerlain dobre som sa yabavila pri citani tvojho prispevku, mas doma stvormesacne stena a ty sa cudujes, ze este "vylucuje" kadetade, to ste si asi vela toho nenastudvali predtym nez ste sa rozhodli zaobstarat si psa. A navyse kazdy pes je iny, jeden sa doma nevykaka a nevycika ani za svet hned od zaciatku, alebo ide na podlozku a druhy je zase pomalsi, ale pokial su iba toto problemy medzi vami, fuuuu, tak to mate potom dobre, lebo psa nemate asi dlho a ty uz nervy v ritke....😅

missguerlain
autor
1. aug 2017

@maciatkolulu Maciatko, maciatko, ale si zas ustipacne 😝 Neviem, kde si vzala, ze sa cudujem, ze stena vylucuje kade chodi, asi moc necitas s porozumenim, ci skor podla toho ako sa ti to hodi😉 Hej, hej, s muzom to mame dobre - milenku nema, nebije ma, do krcmy nechodi, a odkedy mame psa, tak kazdy tyzden aj kvetinu nosi. Inak nervy v ritke zvyknem mat kazdy tyzden z niecoho ineho. To keby si ty vedela, co som ja musela riesit este pred psom😨 To som normalne tiez rozmyslala, ze jsem hodim do diskusie, lebo to bol konec sveta pre mna - riesila som problemy so susedovic maciatkom😂

sticker
missguerlain
autor
1. aug 2017

@chellina Plienka je zrusena.
@zibi @mysicka36dakujem. Chovatelka mala steniatka v klietke separovane od matky. Ucime ho prikazom, ale zatial to moc nedava😅 Ale bude to dobre, dostane sa do toho, je to inteligentny psik, len trosku tvrdohlavy a lenivy 😝

zibi
1. aug 2017

@missguerlain neboj bude dobre, to je este malicke a nauci sa. Za rok sa budes na tomto smiat. A ked este nemas babo , tak dobry nacvik. Niekedy sa v manzelstve teiz vsetko obrati k horsiemu, kym si zvyknu na noveho clena 😀 vy uz budete zacviceni obaja 😀

superholka77
22. okt 2020

@bosoriak Dobry den mozte mi poradiť mame rotvajlera syn ma 5 rokov a pes vzdy ked prideme zo škôlky alebo ked zbadá syna vrti chvostom síce ale skáče stale on je malý a okusava mu ruky ked si syn ľahne na Fenu rotvajlera ktorý ma 18kg a pes ma 35kg ona vzdy sa zdvihne jeho tam zhodi a ide preč nevim ci to je tým ze je ešte mala ma 10mesiacov alebo co ale rada by som bola aby bola rada ze je syn pri nej a u rotvajlerov si väčšinou nechávajú všetko so sebou on jej teda často tak robil od malinka ze ju naháňal a ležat na nej alebo na chrbte chcel. A strasne sa dominuje ked je syn pri mne sa tam fena dotlači syna odsúva posielam ju vtedy na miesto preč ale robi to stale. Na manžela stale skáče ked pride tak skúša si ju nevsimat a privítať az ked sa ukludni ale skôr ma.zaujima ten vzťah syn a fena aby boli najlepší kamaráti kvazi 😉😉 dakujem

lucinka204
Autor odpoveď zmazal
topanka
26. jan 2022

Ahojte máte skúsenosť že vaše šteniatko poziera svoje výkaly??? Má 9 týždňov Bola sama doma dva dni doobeda a dnes ráno som ju videla ako sa kŕmi doteraz to nerobila však má granule calibra si myslím.ze tam má dosť vitamínov.
Mám stým ísť zvelolekarke??? Ďakujem za odpoveď

lenka1441
7. mar 2024

@elenita ahoj ,viem zw je to dlhá doba už :D ale mame podobný prípad ako ste dopadli ? Dakjjem

helka101
7. mar 2024

@lenka1441 tu pomôže len trpezlivosť a klud.. 🙈 nasa to robila tiez.. 🙂 kolko som sa ja nanervacila.. vyrastie z toho a naučí sa to.. zrazu to príde z jedneho dna .. ☺️ aj ked no.. nasa cavalierka ma uz viac ako 4roky..ale cerstvo prezlecenu vonavu posteľ,ak nedam pozor.. si hneď označkuje 🙄🙄🙄

elenita
7. mar 2024

@lenka1441 ahoj, ja nie som autorka temy 😊

aurinia
7. mar 2024

@missguerlain ja som moju naučila od malička na loptičku...hádzať a unaviť....výsledok bol potom taký že nerozkusala ani jednu papuču ani kúsok nábytku...stále sme sa hrali....mala milión hračiek....môj príchod domov vyzeral tak že utekala do košíka s hračkami ako som otvorila dvere a priniesla mi hračku a vrtela chvostom ..že sa ideme hneď hrať.... Nestačí kúpiť hračky, treba sa aj hrať. K cikaniu, maj trpezlivosť ...buď vynaliezava, príde na to ..potrebuje to len pochopiť.... Choďte metódou chvalenia a odmeňovania. Neskutočne sa vám to vráti. V cikanim, dať papať a hneď von....netrávte vonku toľko času keď to nezabera. Keď neurobí potrebu, choď domov ..ak zbadas ze to na ňu /neho ide....rýchlo zobrať von a pochváliť, prípadne dať pamlsok. Takto to opakovať. Nauci sa. Ja som mala problém so psom, ze ak urobila niečo zle, vynadala som, dostala s novinami pár krat. Následok bol potom, ze sa mi nedala potom chytiť. Museli sme ju potom nahánať. Tak som ju raz dlho čakala kým sa vráti a vybozkavala, pochválila, mi sme mali pochvalné "slovíčok" ktorému rozumela, tak som ju aj slovné pochvalila.... Odvtedy bol pokoj, nebolo ju treba naháňať, vždy prisla na zavolanie. Ponaučenie: osa sa chytá na med a nie na ocot.

aurinia
7. mar 2024

@missguerlain sorry mám zahranicnu klávesnicu, občas prepise slovo ...snad sa to dá porozumiet

jahodkaaaa1
Autor odpoveď zmazal