icon

Štvorročný syn je vegan a môj priateľ protestuje

princeznadiana
26. apr 2016

Dobry deň kočky,

moje dieťa ma 4 roky . S manželom sme sa rozišli krátko po narodení dieťaťa a tak výchova zostala na mňa. Prakticky od malička mu nedávam mäso , mlieko ,vajíčka... no proste čiste veganství ako som naučená ja. Žijem zdravo ako vegánka a tak chcem aby boli aj moje dieťa. Môj nový priateľ nie je vegán a nepáči sa mu že môj syn nemôze ani sladkosti ani čokoládu keďze tam býva mlieko 😠 Stále sa hádame kvôli tomu , je to môj syn som mu vysvetlovala. Nechápem keď on nechce žiť správne a zdravo tak je to jeho problém. Rozísť sa s takým nechápavým človekom teda?

saurian
26. apr 2016

@princeznadiana len tolko - ak ucitelka dovolila dietatu zjest cukrik od mikulasa - neohrozila ho! nie je to dovod na vyhodenie.
ak si veganka ok - ale - mas to dostatocne nastudovane aby si mohla s istotou povedat ze dieta ma naozaj vsetko co potrebuje? zabezpecujes mu pravidelne kontroly, odbery na zakladny krvny obraz, vitaminy, mineraly?
ak zo stravy "uberas" (maso, mlieko, vajicka) tak na druhej strane do stravy aj "pridavas" - cize planujes stravu aby tam bolo naozaj vsetko? ma dostatocne mnozstvo vsetkych latok, vratane tych spravnych tukov?
ak je tato strava tak velmi zdrava, preco potom mnohi vegetariani aj vegani doplnaju vitaminy? najma b12, casto v podobne methylcobalaminu?
pretoze ak nemas v tomto dost info a dostatocne jasne, mozes ho ohrozit prave ty. pediater dietata by toto mal vediet.
dalsia stranka veci - tvoj syn ako bude starsi bude mat svoj nazor, co ak nebude rovnaky ako ten tvoj? deti by mali mat priestor na vlastny nazor, realizaciu.... umoznis mu to vekom?
a tvoj priatel - neviem ci planujes s priatelom buducnost, ale ak ty mu povies aby sa nestaral do vychovy tvojho syna , nie je to celkom koser, ok - rozhodnutia su na tebe, ale svoj nazor si povedat moze, a ty ako partnerka ktora si ho vazi a respektuje ho, tak si jeho nazor vypocuje a pouvazuje nad nim.
vela stastia a zdravia tebe a tvojmu synovi zelam.
mmch - skolka - bud rada ze ti to vobec akceptuju.

lauricka
26. apr 2016

ja len ze dieta a vegan? Odvazna mamina, ale ci aj rozumna, tazko povedat. Snad ma dieta krvny obraz v poradku a vsetko, co potrebuje, mu nejakym zazrakom nahradza z niecoho ineho... 😕 😅 . Myslite, ze priatel je az tak mimo, ze sa mu to nepaci? Nuz ale, ma smolu, matka rozhodnuje za dieta, tak to je, nic sa s tym neda robit. Dieta nepovie, ci chce alebo nechce byt veganom. Je dost mozne, ze dotycny zacne mat vsetkeho plne zuby a pojde si hladat inu partnerku aj sam. Ak teda existuje :D:D

barnica
26. apr 2016

@princeznadiana a ako prosim ta ohrozila tvoje dieta cukrikom? Mikulas je pre vsetky deti znakom sladkosti darcekov a ocakavania niecoho na zhresenie dobreho. Preto vymysleli cokoladu😉 za toto by ju mali vyhodit? Kus zdraveho rozumu halooo! Mala si byt iniciativna a ak si vedela ze bude v skolke mikulas tak pripravit vlastny balicek pre drobca a dat im ho v skolke vopred nech ho daju malemu aby mu nebolo luto ze nedostal a ine deti ano... tak by mal tie tvoje veganske zdrave bio neviemco a nie zivot ohrozujuce cukriky a cokolady.... jaaaaaj

timea7
26. apr 2016

@princeznadiana sorry, ale ty si na hlavu? Nejaká 14-tka sa asi pekelne nudí.....ohrozila tvoje dieťa? Cukríkom? Čo je to ručný granát? A vyhodiť ju za to? Nedaj sa vysmiať.....

tajka1986
26. apr 2016

@princeznadiana cukrikom ohrozila tvoje dieta? Tebe to veganstvo pekne d.be na mozog!

adri266
26. apr 2016

@lubkavargova1 jemine, ze drahY ucitelia 😀 😀 😀

mirka17
26. apr 2016

neviem prečo, ale témy ako bila som dieťa valčekom, vegánstvo, dedo je asi pedofil a podobne majú jedno spoločné - veľmi primitívnu osobu - TEBA. Každá jedna téma je vymyslená avšak každý výmysel je založený na malom kúsku pravdy,´o dedovi pedofilovi sa nejdem vyjadrovať, ale valčekom si pohlave určite dostala, a to že si vegánka a neješ mäso je tiež očividné, lebo ked si pozrieme evolúciu, tak zistíme že takzvaný "náš predchodca"začal rozmýšlať a začal mu rásť mozog vtedy ked začal žrať mäso. ja viem že si myslíš že si vtipná, ale ver že si len trápna.

adula12
26. apr 2016

@princeznadiana učiteľka neohrozila tvoje dieťa. Dosť smutné, že si žiadala ešte aj vyhadzov. Tvoje dieťa nie je stroj, tvoje dueta je samostatná bytosť. Prečo mu rozkazovat čo ma jest keď má chuť na normalne veci čo rovesníci. Prečo si myslíš, že bielkoviny sú skodlive? Každá "zložka" potravy je dôležitá v našom zivote. Nechajte svoje dieťa ochutnať mäso, origos jogurt... a on sám sa rozhodne či mu to chutí alebo nie. Neustrážite ho.. Keď bol schopný si dat teraz cukrík, tak bude schopný o 4roky si kupit za drobné cestou zo školy čokoládu 😉 prepáčte, ale je mi ľúto vášho dieťaťa. Veľmi ho v živote obmedzujete týmto. Všetko s mierou treba, a bude ovca celá, aj vlk sýty.

sense
26. apr 2016

@beatex mamicka z hrusky nespadla ale dostavala valcekom....asi po hlave

sandrasstini
26. apr 2016

ohrozila dieta zato ze mu dala cukrik? lebo tvoje dieta je jedine co zije ala vegan? co si cakala ze ju vyhodia zato? :D moja ked chces aby jedlo nieco speci tak ho daj do sukromnej skolky so zdravou stravou. a vlastne co tvoj maly je v skolke? my chces povedat ze nepouzivaju maso, mlieko, jogurty a ine zakladne veci?

zara1357
Autor odpoveď zmazal
barbora59
26. apr 2016

kristepane a ked maju v skolke naobed kura s kasou co obeduje? do kase ide mlieko.. desiata chleba s pomazankou do pomazanky ide maslo.. jogurt na olovrant nic? pride mikulas a decko si nemoze dat ano jeden cukrik? A co ma sediet na lavicke a kukat ako puk na ostatnych? Na narodeniny co? Torta z kalerabu..

charlie1980
26. apr 2016

@princeznadiana Opytaj sa mamy, ci ty o takomto case mozes byt este pripojeny/a na net. Ulohy spravene? Najedeny/a ?Osprchovany/a ? V pyzame ? Tak sup do perin, zopakuj si na zajtra literaturu a dobru noc.

katrin21
26. apr 2016

@princeznadiana ty sa stravuj ako chces, ale dieta je vo vyvine a potrebuje aj zivocisne tuky, bielkoviny zivocisne... naozaj.. Mam info od rehabilitacnej sestry, ze kolko deti na prahu dospelosti skonci na rehankach, lebo maju rozne problemy, lebo mamy vegany a vegetarianky ich stravovali ako seba....
Ona sa vyjadrila, ze dospelemu to uz neuskodi,ale dietatu veeelmi... min, do 15r ma jest uplne vsetko. a naozaj to potrebuje pre zdravy vyvoj nervovej sustavy a pod....
Prirodu neoklames, clovek je vsezravec.. takze aj ked si ty veganka, neskod svojmu dietatu a daj mu aspon obcas masko a vajicka, ak aj mlieko nie, to mozes vynechat, ale to masko a hlavne vajicka urcite davaj ( Vajicko je svojim zlozenim priam zazracna potravina.. ma take vyzivove hodnoty a zlozenie, ze sa priblizuje materskemu kolostru svojim vyznamom -- to nie je z mojej hlavy, to je info od lekarky, ktora sa zaobera vyzivou deti so zdr. problemami, autizmom apod..... a napisala o tom aj knihu .. ) AK chces nieco obmedzit, tak paradoxne sacharidy, predpokladam ze na tych fičite stale az moc/ muka, obilniny, ryza, zemiaky apod../

katrin21
26. apr 2016

@princeznadiana inak , ty by si si predstavovala, aby vyhodili ucitelku, lebo dovolila tvojmu dietatu zjest cukrik? prepac, ale to je pekne mimo....

papricka33
26. apr 2016

😀 ...stavim sa, ze to tu hadzu admini, aby rozprudili zivot na MK 😀 😀 😀 ... alebo princezna usla z uzavreteho oddelenia? 😀

twiggi_veggie
26. apr 2016

@zara1357 ja si zas naopak neviem predstavit ze budem svoje dieta vychovavat k laske a ucte k zvieratam a pri tom mu podam na stol mrtvolku. Pokial som ja za dieta zodpovedna tak sa bude stravovat tak ako ja uznam za vhodne. A ako rozumna osoba, ktora ma toho dost nastudovane som zvolila za najvhodnejsiu (zdravotne, eticky aj ekologikcy) vegansku stravu. Ak by sme mali nechavat deti vybrat si co budu jest tak detsky jedalnicek by bol plny sladkosti, peciva a inych blbiniek. Co sa tyka toho ci je veganska strava vhodna pre deti, tak k tomu sa uz odbornici vyjadrili niekolko krat. Napriklad

Americká dietetická asociacia "Názorem Americké dietetické asociace je, že správně rozvržená vegetariánská i veganská strava je zdravá, nutričně vyvážená a může být zdravotně přínosná v prevenci i v léčbě různých onemocnění. Dobře rozvržená vegetariánská i veganská strava je vhodná pro všechna životní období, včetně těhotenství, kojení, dětství i dospívání." http://www.eatrightpro.org/resource/practice/po...

Britská statna zdravotnicka služba "S pomocí dobře sestavené a informované veganské stravy můžete získat všechny živiny, které tělo potřebuje."
http://www.nhs.uk/Livewell/Vegetarianhealth/Pag...

Potom napriklad Klinika Mayo (myslim, ze tu netreba predstavovat)
http://www.mayoclinic.org/healthy-living/nutrit...

A takto by som mohla pokracovat este dlho. Veganska strava dokaze byt krasne pestra a plnohodnotna, len k tomu je potrebne si nieco nastudovat. Nie je to len o zelenine a klickoch ..

@barbora59 ak si myslis ze veganska strava je len o zelenine tak by som ti odporucila si nieco nastudovat pred tym ako sa zacnes strapnovat. Nech sa paci veganska torta - a neuveris ale nie je z kalerabu :D

moni244
26. apr 2016

@twiggi_veggie a tiež budeš robiť scény a vyhadzovať učiteľky, keď dieťa v škôlke zje cukrík? a za druhé, dieťa sa ti ešte nenarodilo, nevieš, ako bude reagovať na vegánsku stravu, to ho ani dojčiť nebudeš?

jeblina55
Odpoveď bola odstránená
zara1357
Autor odpoveď zmazal
warholette
26. apr 2016

@moni244 um, vegani nejedia potraviny zivocisneho povodu. materske mlieko tam nepatri.

moni244
26. apr 2016

@warholette hm, ale je to mlieko a v podstate tiež zo živočícha

barbora59
26. apr 2016

@twiggi_veggie nestrapnujem sa je to moj nazor, moj nazor mi nikto nevezme .nesuhlasim ze 4 rocne dieta ma byt veganom , proste je to moj nazor. dieta ma mat vyvazenu stravu a tam patri mlieko maso tvaroch atd atd. ty mas iny nazor ok ja ti ho neberiem. Kazdy chce pre svoje dieta len to najlepsie a pre kazdeho je najlepsie nieco ine. pre niekoho maso a jogurty pre niekoho veganstvo..

twiggi_veggie
26. apr 2016

@moni244 vies o com je veganska strava? 🙂 Dojcenie krasne zapada do veganskej stravy nakolko to mlieko bude vytvarat moje telo pre moje dietatko, krava mlieko vytvorila pre svoje teliatko .. myslim, ze tam je isty rozdiel 🙂 .. A ako by malo dietatko reagovat na vegansku stravu? Moze reagovat zle na urcite potraviny ale nie na vegansku stravu vseobecne, kedze veganska strava je krasne roznoroda a pestra. A co sa tyka vyhadzovania ucitelky za cukrik, tak to mi pride trocha mimo, nikde som nenapisala zeby som to takto riesila. Jednoducho by som ucitelku oboznamila s tym, ze dcerka je veganka a priniesla by som vlastne cukriky ktore by malickej mohla dat ak by jej mala potrebu dat cukrik (za odmenu alebo tak) 🙂

moni244
26. apr 2016

@twiggi_veggie a keď sa ti dieťa vzbúri a nebude to chcieť? vieš, keď bude chodiť na školské výlety, neskôr s kamarátmi von, podľa mňa sa to nedá dlhodobo ustriehnuť a striktne nakázať dieťaťu len vegánsku stravu, či aj škôlku, školu budeš vyberať len pre vegánov? a držať ho bokom?

twiggi_veggie
26. apr 2016

@barbora59 jedna vec je nazor a druha fakty. Co by si si myslela o cloveku ktory ma nazor ze slnko sa toci okolo zeme aj napriek tomu, ze bol oboznameny s faktom ze to tak nie je? Tak asi vidis ako ja vnimam tvoj nazor 🙂

barbora59
26. apr 2016

A aby niekto napisal ze za cukrik chce dat vyhodit ucitelku zo skolky tak na to co povedat.smiesne..

twiggi_veggie
26. apr 2016

@moni244 nepredpokladam ze dieta ktore bude vyrastat v tom, ze zvieratka treba chranit bude chciet zrazu jest ich mrtve tela. Ak ano, tak mu poviem co vsetko je za tym (ako tie zvierata ziju, umieraju) a aj ked aj napriek tomu ich bude chciet konzumovat tak mi to sice bude luto, ale branit mu nebudem. Ale to neznamena ze mu to budem kupovat a podporovat ho v tom. Jednoducho si to da u babky, dedka, kamaratov.. ale doma to mat nebude. No naozaj nepredpokladam ze budeme musiet taku situaciu riesit.

buckeye
26. apr 2016

no ktym studiam nedavno vysla jedna zaujimava, ktora hovori o tom, ze ludia pochadzajuci z populácie dlhodobo veganskej su na nu prisposobeni inou aktivitou genov, vedia lahsie stiepit skrob a ziskavat si prekruzory na signalne molekuly z rastlinných zloziek, na druhej strane ale ukazala ze ludia, ktori z takej populácie nepochadzaju a zacnu byt vegani, maju s tymto problem, chybaju im niektore latky, ktore su dolezite v signalizacii buniek, imunite, trpia zapalmi, pretoze za normálnych okolnosti by ziskavali tieto latky zo zivocisnych produktov, len podotknem, ze dlhodobo veganske populácie su v oblasitach Indie, priemerny stredoeuropan nepochadza z veganskej populácie, a je prave geneticky a evolucne prisposobeny na vsezravy typ stravy, ma vyssiu aktivitu genov na travenie mlieka v dospelosti, menej aktivne geny na sitepenie skrobov v porovnani s veganskymi populaciam, takze by si mal kazdy prehodnotit odkial pochadza, a ci takato strava je prenho vhodna, ak nie mal by minimalne zvazit dostatocnu suplementaciu (umelou cestou), a to ze matke veganska strava vyhovuje neznamena, ze je vhodna aj pre to male, lebo polovicu genov ma od otca pre ktorého taka strava vhodna byt nemusi vôbec (z hladiska genetiky a vedy, nie etiky)