Štvorročný syn je vegan a môj priateľ protestuje
Dobry deň kočky,
moje dieťa ma 4 roky . S manželom sme sa rozišli krátko po narodení dieťaťa a tak výchova zostala na mňa. Prakticky od malička mu nedávam mäso , mlieko ,vajíčka... no proste čiste veganství ako som naučená ja. Žijem zdravo ako vegánka a tak chcem aby boli aj moje dieťa. Môj nový priateľ nie je vegán a nepáči sa mu že môj syn nemôze ani sladkosti ani čokoládu keďze tam býva mlieko 😠 Stále sa hádame kvôli tomu , je to môj syn som mu vysvetlovala. Nechápem keď on nechce žiť správne a zdravo tak je to jeho problém. Rozísť sa s takým nechápavým človekom teda?
@princeznadiana prepáč, ale budem veeeľmi kritická, dieťa a vegán, to čo mu robíš, prečo mu nedovolíš, aby sa rozhodlo samo, ako bude žiť, nie je to správne a vonkoncom si nemyslím, že zdravé pre jeho vývoj, nemáš právo mu odopierať ochutnať jedlo, je to osobnosť, človek, ktorý, ak sa tak raz rozhodne, tak sám bude vegán, myslím si, že ako rodič máš povinnosť mu ukázať všetky možnosti, nie obmedziť sa na jednu, lebo ja tak žijem, kto povedal, že mäso a vajcia, mlieko nie sú zdravé a prepáč dieťa aby neochutnalo čokoládu, aj keď sa zblázniš, nevyhneš sa tomu, raz to proste príde
@twiggi_veggie Fakt mi je to jedno. My zijeme takto jeme vsetko , stravujeme sa ale zdravo.. Vy ste vegani a je to super tak to vyhovuje vam.. Ale uvodny prispevok je od veci hlavne kde pise o vyhadzove ucitelky za cukrik. Myslim si ze tema je vymyslena.
@buckeye mozem poprosit odkaz na danu studiu? rada by som si ju prestudovala, dakujem 🙂
Aby sa tu vsetci povadili🙂
@twiggi_veggie slovenksy komentar MUDr, Pijaka :V ostatných rokoch pribúdajú dôkazy, že vegetariánska strava permanentne formuje ľudský genóm, čo je spojené s individuálnym rizikom rôznych civilizačných (neolitických) chorôb. Typickým príkladom je variabilita v počte kópii génu pre slinnú amylázu (AMY1). Viaceré štúdie ukázali, že osoby s nízkym počtom kópii tohto génu majú pri strave s vysokým obsahom škrobu zvýšené riziko týchto chorôb.
V zmysle starého príslovia „sme to, čím sa živíme“, autori uvedenej štúdie objavili ďalší provokatívny evolučný dôkaz, že dlhotrvajúca vegetariánska strava vedie k mutácii, ktorá v prípade nevyváženého pomeru omega-6 a omega-3 mastných kyselín v diéte, môže znamenať zvýšenú náchylnosť na prehnanú zápalovú odpoveď, a následkom toho zvýšené riziko kardiovaskulárnych chorôb, rakoviny a iných chorôb s významnou zápalovou komponentou. Ide o prvú detektívnu prácu, ktorá zaznamenala vysokú frekvenciu určitej mutácie u vegetariánskej populácie z oblasti Puna, v Indii (cca70%), v porovnaní s tradičnou americkou populáciou konzumujúcou mäso, hlavne v oblasti Kansans (menej ako 20%).
Použitím referenčných údajov z 1000 Genomes Projct, výskumný tím Kornellovej univerzity poskytol evolučný dôkaz, že vegetariánska strava počas mnohých generácii mohla viesť k vyššiemu výskytu špecifickej mutácie v Indickej populácii. Táto mutácia, pomenovaná rs66698963, ktorá sa zistila v géne FADS2 (fatty acid desaturase) predstavuje inzerciu alebo deléciu v sekvencii DNA, ktorá reguluje expresiu génov FADS1 and FADS2. Oba tieto gény hrajú kľúčovú úlohu pri tvorbe polynenasýtetených mastných kyselín(PUFA). Pripojená mapa ukazuje výskyt tejto adaptívnej alely v vo svete, čo korešponduje s množstvom konzumácie rastlinnej stravy.
Autori štúdie predpokladajú, že pri malom množstve mäsitej stravy sa musia mastné kyseliny s dlhým reťazcom (LCPUFA) vytvoriť z ich rastlinných prekurzorov. Fyziologické nároky na arachidonovú kyselinu, ako aj omega-3 EPA a DHA u vegetariánov sú pravdepodobne favorizované genetikou, ktorá podporuje efektívnu syntézu týchto kľúčových metabolitov z ich rastlinných prekurzorov. Uvedené nálezy poskytujú racionálne vysvetlenie, že zmeny v rovnováhe medzi omega-6 a omega-3 PUFA by mohli byť jednou z hlavných príčin epidémie vysokého výskytu tzv. "civilizačných" chorôb, ktorý možno pozorovať v rozvojových krajinách
@twiggi_veggie a inak velmi zaujimava stranka je tato : http://empoweredsustenance.com/is-vegan-healthy/
ja osobne nemám nič proti vegánstvu, sama som takmer vegeteriánom a je mi fuk, čo si kto o mojom stravovaní myslí. Ale ja som dospelá, môžem sa slobodne rozhodnúť, no dieťa túto možnosť nemá. v poslednom čase sa čoraz častejšie stretávam s tým, že matka je vegánom len preto, lebo sa jej to zdá "in" a nemá poňatia o zložení potravín a o tom, čo jej dieťa pre zdravý vývin potrebuje. 😒 😒 😒 😒 Dokonca som bola v šoku, keď jedna mamina navrhla na rodičovskom, či by sa všetky deti nemohli stravovať ako vegáni, alebo aspoň vegetariáni a keď sa s ňou iná matka - lekárka dala do reči, vysvitlo, že má o stravovaní také poznatky, ako ja o jadrovej fyzike. Mňa by inak zaujímalo, ako to mienia rodičia vegánov a vegetariánov riešiť keď bude dieťa na ZŠ -pôjde stade do školy v prírode, na lyžovačku...keď bude na strednej škole, na vysokej na internáte.
Ale do témy som prispela preto, lebo ma zaujal chorý názor - ako učiteľka ohrozila dieťa cukríkom.... 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@timea7, ako budu riesit stravu? Co myslis ako to riesia matky, kt. deti maju potravinove alergie, celiakiu, HIT? Rovnako zlozito a komplikovano a o to horsie ze si to ani nevymysleli ale su nutene. Ale za ten cukrik ju mali vyhodit, ved toto sa nerobi 🙂 A neviem co by sa stalo, keby dala dietatu po zadku, hm, co myslis?
@slnieckonase, prosim ta co to je? Neuraz sa ale to vyzera jak hovna na cestovinach.
@katka1981 prosím ťa, radšej sa nepýtaj, toto je nejaký fekálny exibicionistický úchyl, radšej nereagovať, nakoľko toto urobí len chorá hlava: https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/co-robit-ked-nemame-doma-co-jest-2/
@buckeye tu studiu si prestudujem nakolko je to dlhsia studia a rada by som si precitala aj nazory odbornikov na tuto studiu, ale dakujem, urcite sa tomu povenujem, znie to ako zaujimava tema 🙂
No co sa tyka stranky http://empoweredsustenance.com/is-vegan-healthy/ tak tam vela blbosti, napriklad co sa tyka toho zeleza, vitaminu D, vitaminu A ... a.t.d .. samozrejme su tam uvedene nejake zdroje, avsak tie su dost chabe kedze vacsinou su to odkazy na iny clanok na danom portali .. Jedina vec v ktorej ma pravdu je B12, avsak to je na dlhsie a s tym su vsetci vegani oboznameni .. 🙂
Cela tato tema mi pride ako cista provokacia, rovnako sa tu objavuju aj cudesne komentáre...takých tem sa tu posledne dni objavuje viac (napr. "dedko je pedofil, lebo sprchuje deti nahe"...alebo..."lekarka mi robi problemy, ze bijem svoje dieta a pritom dostava len valcekom, ked ma zlosti pri vareni"...). Podla mna to sem vsetko dava rovnaka osoba, ktora si vytvara XY nickov, reaguje si na vlastne temy bizarnými komentarmi a fotkami, zrejme nema v hlave vsetko v poriadku...
@seahorse27 to som už aj ja hovorila.
@twiggi_veggie ja ti ako biolog mozem povedat ze nie som velmi zastanca veganstva, kopec ludi to robi nepremyslene a casto si poskodia, druha skupina su aj ti, co si sice vsetko nastuduju, ale jednoducho nie je pre nich vhodna, chapem, ked to niekto robi z etických dovodov, ale nie vzdy sa vsetko da, skor som zastanca petrej stravy, vo vseobecnosti clovek ako druh, je proste vsezravec, a pokial ozaj nejde o vynimocnu populaciu, tak to musi suplementovat umelo, co castokrat nestaci (vstrebatelnost umelých vyzivovych doplnkov a farmakokinetika je tiez zavisla na urcitych genetických predispozíciách), na druhej strane tiez nie som zastanca prilisneho sa prejedania masom, ako to casto niektori robia, rano chlieb so sunkou, na obed rezen a vecer tlacenka, to teda nie 😀, ale taky zlaty sted umierneny, zo vsetkeho trosku a pokial clovek nema potravinove alergie, nevidim dovod ist do extrémov a vynechavat nieco z jedalnicka
podľa mňa môžeš jedine ak riešiť súkromnú škôlku a neskôr školu, kde takéto veci rešpektujú. Alebo domáce vzdelávanie. Alebo odísť niekde do Holandska. Na Slovensku bez šance, aspoň zatiaľ. Ja som tiež vegán, ale dcérke dávam na výber, a vôbec nemám chuť s ňou riešiť to, že o pár rokov, keď bude v škole, si bude potajme kupovať sladkosti či iné podobné nezdravé veci, keď bude závidieť spolužiakom. Vysvetlila som jej, aký proces je za tým mäskom a aj aké dôsledky má jedenie sladkostí, ale keď to aj tak chce, nebránim jej.
@buckeye suhlasim ze clovek je vsezravec, ale nastastie zijeme v takej dobe kedy je pristup k roznym druhom potravin naozaj jednoduchy a clovek dokaze plnohodnotne vyskladat jedalnicek aj z rastlinnej stravy. Jedine co potrebuju vegani suplementovat je B12, ale ta je aj hospodarskym zvieratam pridavana umelo. Ale samotna B12 je tema na dlhsie. Jednoducho pokial si mozem zvolit cestu bez utrpenia tak nevidim dovod preco to nespravit. Pre mna to znamena len obmedzenie v tom, ze si teda musim davat pozor na spravnu skladbu jedalnicka, ale za tie roky to uz mam tak vzite ze uz mi to ide automaticky. Teraz ako tehulke mi robia pravidelne krvne testy a bez hocakych suplementov mam krvne testy ukazkove, vratane zeleza. Pocas celeho tehotenstva cvicim, mam pracu ktora je psychicky vykonne narocna, takze myslim, ze nesostatok akejkolvek zlozky v strave by sa uz ukazal ci uz v krvnych testoch, alebo minimalne pocitovo ci na sportovych vykonoch.
@twiggi_veggie iste, ked si po zdravotnej stranke ok, nie je to problem, druha vec ako dlho je vegan, niektore zlozky sa odcerpavaju zo zasob, ktore si telo vie vytvorit, a ich nedostatok sa prejavi az po rokoch, ale ak je clovek ozaj zdravotne ok, je to v poriadku, len u malých deti by som s tymto neriskovala, predslen studie su robene na dospelých, detske telo je ine, rastie, naroky na jednotlive zlozky su vyssie etc..
@buckeye no uz je to peknych par rokov.. ale presne ti to povedat neviem nakolko zmena prisla tak postupne. Vsetky odkazy ktore som vyssie uviedla sa tykaju aj deti .. jednoducho vsetko v strave sa da krasne nahradit rastlinnym zdrojom. Len samozrejme clovek nemoze len tak vyradit zo stravy zivocisne produkty a mysliet si ze to staci .. a casto potom tym ludom v jedalnicky ostane pecivo, rastlinny tuk, zemiaky a ryza, sladkosti a v lepsom pripade aj ovocie aj zelenina. Potom nadavaju na veganstvo ake je nezdrave a ako im chybali vitaminy. No nebolo to veganstvom ale ich nespravnym stravovanim. Nastatie informacie a vhodne potraviny su v dnesnej dobe dostupne a nie je tazke si ten jedalnicek vyskladat.
@katka1981 práveže vie, aké je to ťažké, chystať potraviny a stravu na internát pre dieťa s celiakiou - máme v rodine....ale tu je to v záujme zachovania zdravia, zjedenie rožka má svoje následky, ale neviem si dosť dobre predstaviť 15-16 ročného pubertiaka, ako sa na internáte stravuje ako vegán....tú poznámku, že nevieš, čo by sa stalo, keby dieťaťu dala po zadku som nepochopila...
mam 3 kamaratov Hinduistov vegetarianov (nie veganov), vsetci su zdravi, jedna ma uz deti, tie su tiez samozrejme vegetariani, obidve zdrave. Lenze toto je uz x-ta generacia, ktora je vegetarianska a su na to usposobeni. Co som si ale vsimla, vsetci jedia denne a dovolim si tvrdit, ze pravdepodobne aj niekolko krat denne strukoviny, hlavne rozne druhy sosovic, koreniny,ktore sa u nas bezne nepouzivaju, dokonca aj muku nepouzivaju klasicku psenicnu, ale strukovinovu atd. celkovo ich tradicne varenie prirodzene poskytuje potrebnu vyzivu, bez akejkolvek namahy a hodin studovania a zostavovania jedalneho listka. POdla toho, co som zatial videla jednoducho neverim, ze ludia odchovani na zapadnej strave su schopni plnohodnotne sa vegetariansky stravovat , nie je to pre nas prirodzene a vacsina ludi casom zacne trpiet nedostatkom urcitych vitaminov, mineralov, stopovych prvkov a musia uzivat rozne suplementy o tom, ze poznam niekolkych vegetarianov, ktori len nejedia maso, ostatne jedia rovnako ani nehovorim
@twiggi_veggie hovorit dietatu ohladom jedla, ze su to mrtvolky, to sa vola citova manipulacia. Len jedna otazocka - mrtve rastlinky ti nevadia? Tiez budes dietatu hovorit, ze rastlinka na taniery je uz mrtva?
@sisaka povedat dietatu ze mrtve zviera je mrtvolka mi nepride ako manipulacia ale ako fakt. A pride mi fer voci dietatu povedat mu ako to je. A pokial nevidis rozdiel medzi rastlinami a zivocichmi tak odporucam nastudovat prirodovedu prveho stupna zakladnej skoly. Ale ak sa ma na to opyta moje dieta, ktore prirodovedu este nemalo tak mu vysvetlim, ze rastliny narozdiel od zvieratiek necitia bolest, takze rastlinku neboli a nevadi jej ak ju odtrhneme, nevytvaraju si citove vazby so svojimi vyhonkami a semenami takze mala rastlinka nepotrebuje maminku narozdiel od maleho teliatka a ze na ich mieste vyrastie nova rastlinka 🙂
@princeznadiana ty kokso, ze ohrozila tvoje dieta🙂)...co mu dal kyanid? ja mam kamosku, ktorej rodicia zili ako ty, len co bola trosku uvedomela a s moznostou "slobody" okamzite zacala jest normalne. ja nevravim, ze nezdravo, ale dala tomu mieru. lebo to co robis ty a to je iba moj nazor je extrem a dieta tym istou formou trpi, lebo je stale konfrontovane s ostatnymi a nie velmi to chape. hlavne take male deti. ta kamoska mala na to dost zle spomienky, na cele detstvo a tu inakost.

@barbora59 mas pocit zeby som napisala zeby som dala ucitelku vyhodit zo skolky za to ze dala mojmu dietatu cukrik, alebo ze sa s tymto nazorom stotoznujem? Nemyslim si .. ale pre zopakovanie ...
"A co sa tyka vyhadzovania ucitelky za cukrik, tak to mi pride trocha mimo, nikde som nenapisala zeby som to takto riesila. Jednoducho by som ucitelku oboznamila s tym, ze dcerka je veganka a priniesla by som vlastne cukriky ktore by malickej mohla dat ak by jej mala potrebu dat cukrik (za odmenu alebo tak) 🙂 "