Štvorročný syn je vegan a môj priateľ protestuje
Dobry deň kočky,
moje dieťa ma 4 roky . S manželom sme sa rozišli krátko po narodení dieťaťa a tak výchova zostala na mňa. Prakticky od malička mu nedávam mäso , mlieko ,vajíčka... no proste čiste veganství ako som naučená ja. Žijem zdravo ako vegánka a tak chcem aby boli aj moje dieťa. Môj nový priateľ nie je vegán a nepáči sa mu že môj syn nemôze ani sladkosti ani čokoládu keďze tam býva mlieko 😠 Stále sa hádame kvôli tomu , je to môj syn som mu vysvetlovala. Nechápem keď on nechce žiť správne a zdravo tak je to jeho problém. Rozísť sa s takým nechápavým človekom teda?
Za mna urcite zivotne styly ci formy stravovania, ak to clovek prezenie sa stavaju fanatizmom a podla mna zakladatelka je na najlepsej ceste...vyhodit ucitelku, ze dietatu dala cukrik... to z nej musia mat v roznych instituciach radost...plus neriesi to s pediatrickou atd....nemyslim to v zlom, ale to ze niekomu strasi vo vezi neznamena, ze musi aj dietatu, dospelak sa rozhodne co a ako chce, dieta nemoze, lebo ho smeruje rodic, za mna pestra a zdrava strava a potom neskor, ked tomu bude rozumiet moze sa zivit cim chce...
@twiggi_veggie no inak v tomto da tiez upravuje nazor, rastliny citia bolest, vedia dat najavo sympatie vpci ludom (vyluvuju inak latky), vedia komunikovat navzajom, davaju si signal "pozor nepriatel" vo forme roznych molekul, cez korenove systemy, ale aj vzduchom..vela toho o nich este nevieme, ale vo svojej verzii maju urcite vztahy
@jeennyv tak to si ludia robia svandu, ze ano, ale toto nam vravel este chlapik z fyziologie rastin, ta komunikacia medzi rastlinami je, akurat my im zatial nerozumieme, inak jeden z moznych dokazov je to, ze pri luke, kde sa pasli ovce, kozy bolo ohranicene pole, ale tie ovce dociahli kusok za plot a obhryzali aj tam kam dociahli, rastliny sa brania nepriatelovi vylucovani horkejsich latok, aby tak nechutili, akurat ze ich vylucovali aj tie, na ktore tie ovce nemali sancu dosiahnut..ta komunikacia tam bola 🙂 a nie nebolo to prepelenim 🙂
Co sa tyka etiky, tak sa clovek musi zmierit s tym, ze aby nieco prezilo musi zabit nieco ine (ci uz rastlinu alebo zivocicha), tak su nastavene pravidla, pokial nevieme fotosyntentizovat ako rastliny, nic ine nam neostava, nastastie su tu urcite novsie trendy v style zabijania, urcita humanizacia, lebo uz sa vie, cim je zviera vystresovanejsie, tym je jeho maso nekvalitnejsie(stresive hormony, tuha svalovina etc)
Ja osobne si ani neviem predstaviť fungovanie vegána v škôlke. To tam tie deti celé dni nič nejedia? Pokiaľ viem, v bežnej škôlke je zakázané nosiť deťom vlastnú stravu. Iba ak ide o nejaký zdravotný problém, sú výnimky v tomto. Či? Vegánstvo zrejme za zdravotný dôvod (problém) považované nie je.
Plus ďalšia vec, myslieť si, že dieťa bude reagovať na niečo tak, ako si to my vopred predstavujeme, je trochu naivné 😅 @twiggi_veggie - dieťa môžeš viesť k nejakému životnému štýlu, aj ho učiť o láske k zvieratkám, prírode a pod. Avšak nikde nemáš napísané, že to dieťa bude mať taký názor, aký máš Ty. Deti skúšajú, spoznávajú, experimentujú - máš deti, ktoré ani kvietok neodtrhnú, lebo by ho to mohlo bolieť (ten kvietok), mravčeka na ceste obídu atď. a deti, ktorým môžeš donekonečna rozprávať o láske k živým tvorom, a obtrhajú všetko, čo vidia, a každý chrobák skončí pod topánkou, a to napriek tomu, že nikde v okolí nevidia nikoho, kto by to robil. Myslíš, že deti nevedia, že mäso, ktoré jedia, pochádza zo zvierat? Deti sa v určitom veku začínajú pýtať, ako funguje svet, takže toto vedia. A tiež si myslím, že povedať dieťaťu, že má na tanieri mŕtvolku, je citová manipulácia - na to by som si dala teda asi pozor, aby z toho nevznikla porucha príjmu potravy. To, z čoho pochádza jedlo na tanieri, sa deťom dá vysvetliť aj bez zbytočného emočného "príkrasu" 😉
Ja som bola vegetarianom dlhooo...asi od 15tky az do nedavna. Este aj svadbu sme mali v podstate bezmasitu. Zacala som po (pre mna extra traumatickom zazitku) dedinskej zabijacke. Jasne, ze som aj predtym vedela, ze klobasy su z prasata atd..ale nikdy sme nic nechovali, ani nezabijali, tak som nemala taky priamy kontakt. To kamoska z intraku od malička pitvala morky a odtat sliepke sekerou hlavu bolo pre nu lakotinka. 😀
No ale ja som s tym proste mala problem. Nezjedla som maso, ai keby čo bolo..lenze potom som zacala mat zdravotne problemy. Ako prvé mi zacali vypadavat vlasy, ale strasne. priam cele chuchvalce. Potom som bola slaba, ledva som zdvihla tehlu, nakoniec sa mi zacala hocikedy pustat krv z nosa a robit modriny. niekto ma napr. silnejsie chytil za ruku a hned som mala modriny jeho prstov...a tak, ideologia či nie, zdravie mi bolo prednejsie.
Doteraz nezjem tlacenku, oškvarky, vnutornosti a kopu dalsich veci..ale ciste maso si dam pravidelne a uz nemam ziaden problem. 🙂 ja viem, ze vela ludi so mnou nebude suhlasit a ze studie hovoria ine a ze som asi niekde spravila chybu...ale bola som vegetarian zaryty vyse 10 rokov a z vlastnej skusenosti mozem povedat, ze mi to nerobilo dobrotu a povazujem to za neideálne stravovanie a veganstvo priamo za nezdrave. (jasne, nemusi to tak byt a nenarokujem si patent na rozum..ale keby chcel moj muz, aby nase dieta bolo vegan, neprotestovala by som, ale rovno mu to zatrhla.)
....
Kazdy ma svoju cestu, ktorou ide a je pekne, ked sa niekto stravuje podla presvedcenia. ci uz je to bio, raw, veganstvo, jedenie podla pravekeho systemu (aj taki ludia su, co jedia ako paleoliticki lovci - vacsinou iba maso)...Mam rada ludi zijucich podla zasad..jedina vec, ktora mi vadi na veganstve je ten militantny pristup, ktorym sa snazia sirit svoju v podstate vieru. Mala som jednu znamu, ktora zacala vegancit , ale tak velmi sa zmenila, ako keby vosla do sekty...vedela, ze som vegetarian, co si nekupuje kozenne a kozusinove vyrobky, ale vadilo jej, ze pijem mlieko a odovodnovala tym, ze aj kravky, tak ako kedysi zeny, teraz nemaju svoje prava, ale raz ich budu mat... 🙄 🙄 🙄 a ked som odmietla veganstvo, vulgarne sa na mna osopila, ze sak co moze cakat od cloveka, ktorý zotročuje zviera tak, že chová psa! pes je v rukach človeka otrokom...a moj pes /rozumej vyšlachtena rasa / je len degenrovany vysledok ludskej chamtivosti a snahy ovladnut prirodu. (Tak tymto si to u mna na dobro posr*la, lebo moj pes je pre mna nedotknutelny a kto ho urazi, pre toho nemam zmilovania 😀)
Otazka, ktora by ma ale fakt zaujimala je: Prečo je kazdy vegan taky radikal? ☹
@twiggi_veggie rozdiel medzi rastlinami zivocichmi vidim, ale na tom prvom stupni ZS si zaspala ty, kedze ani nemas potuchy, ze rastliny citia, vnimaju, reaguju .... aj rastliny zomieraju a kto vie, co pri tom citia. Uz je to na zemi tak zariadene,ze zdroj energie je pre rozne formy zivota rozny. Je to v poriadku ak dietatu vstepujes svoj zivotny styl, svoje stravovacie navyky, ale to ide aj bez tych "mrtvoliek na tanieri"
@twiggi_veggie chápem ťa úplne, sama mám problém (etický) jesť mäso a niekoľko rokov som ho ani vôbec nejedla, teraz si občas dám (mala som zdravotné problémy) a hlavne ryby. Ale trochu som sa upokojila 😀 , keď som čítala Masaru Emota a aj iné zdroje, ktoré sa venovali pozorovaniu rastlín. Je mnoho indícií, ktoré poukazujú na to, že aj rastliny majú istý druh vedomia, komunikujú a dokonca reagujú na ľudské emócie, čo by mohlo znamenať, že sami niečim podobným ako sú naše emócie, disponujú. Len je okolo tejto téme veľmi málo preskúmané. Všetko okolo je živé, ťažko vyhodnotiť, ktorý život je dôležitejší. Samozrejme, z nášho pohľadu sú to cicavce, ale to len z jednoduchého dôvodu - lebo sú nám vývojovo bližšie, podobnejšie, to ale neznamená, že život rastliny, je menej hodnotný. Keby si naozaj nechcela robiť absolútne žiadny druh násilia, musela by si byť breatharián 🙂
@tomiholjubavi Super príspevok - ako sa poučiť na vlastných chybách. Myslím, že by si to mali prečítať aj ostatné "zaryté" vegánky, ktoré ochudobňujú svoje deti o ich vlastné zdravie, keď sa rozhodnú, že ich dieťa bude vegánom.
Akože je vegan takže žiadne mlieko vajca syr??? Alebo vegetarián čiže žiadne mäso?
Zdá sa mi to šialené a súhlasím s tvojim mužom
Keď bude mať osemnásť nech sa páči
Telo sa vyvíja a potrebuje rozmanitu stravu
Ak by boh chcel aby sme boli bylinozravci tak to zariadi
sama som bola vegetariánka, pretože som sa tak zrazu rozhodla. A ono to nejako takéto rozhodnutie so sebou prinesie, asi to ide ruka v ruke, neviem, viac či menej silný pocit nadradenosti 🙂 Vegetariáni, vegáni, raw food a pod. - jedna vec ich spájajúca je silný extrémizmus, fanatickosť alebo ako bolo vyššie spomenuté radikalizmus. Sama by som o svojich radikálnych postojoch vedela hovoriť 🙂 Vegetariánstvo mi prinieslo kopec zdravotných problémov, alebo som nemala moc pestrý jedálniček, neviem.
Poznám pár jogínov, pravdu povediac dvoch čo ma svojim vegetariánstvom presvedčili. Majú veľmi pokojnú myseľ, nič ich len tak nerozhodí a ak áno, tak o chvíľu sa nič nedeje. Ale vegetariánstvo prišlo prirodzene do ich života, zrazu cítili, že z mäsa im je zle. Ani jedného z nich som nepočula pohoršovať sa nad tým, prečo druhí jedia mäso a ani obhajovať svoj životný štýl alebo o ňom robiť nedajbože prednášky. Mňa už presvedčia len takí 🙂 Lebo za iným je vždy veľmi silné ego.
Tiez myslim, ze tema je vymyslena, taka vdacna tema ''zradlo'', alebo ''vztah s moslimom'' a hned je popisanych 30 stran🙂 Moj osobny nazor na tuto temu, chore toto vnucovat dietatu a automaticky z neho robit outsidera. Som za, ze ked bude vediet pouzivat vlastny rozum, nech sa rozhodne, ci chce ist touto cestou, alebo nie. Mala som take pripady v triede na gymply, zaryti vegetariani. Jedna taka mi zozrala chlieb so salamou a druha zhltla na skolskom vylete celu klobasu 😀
@princeznadiana Priatel ma viac rozumu ako Vy a Vas byvali muz dokopy..Myslite ze to sa stravujete zdravo?No nestravujete...Relo potrebuje uplne vsetko a este aj telo maleho dietata...
@alaguema Takze teda podla tvojho nazoru je uplne jedno ci ti na zahrade odtrhnem kvetinku alebo zabijem psa? A podotykam, ze vedci zistili ze rastliny reaguju na vonkajsie podnety a nie ze vnimaju emocie.. to je trosicka rozdiel. A ked uz si taky zastanca rastlin tak si staci uvedomit ze jeden hektar pody uzivi bud 10 veganov alebo polovicu cloveka ktory jedava vsetko. Cize veganstvo je aj najmierumilovnejsi zivotny styl voci rastlinam. Hold, z niecoho zit musime a je na kazdom co si zvoli. Ja som si na zaklade svojho svedomia a na zaklade toho co mam nastudovane zvolila cestu najmensieho utrpenia.
Moja sestra je zarytá vegánka , aj počas tehotenstva jedného sa stravovala ako vegánka, dieťa stravuje ako vegán , malá má dva roky a výsledok všetkého tohto .....narušené vzťahy v celej rodine. Malú sme ešte nevideli iba na fotkách , jednoducho ju izoluje aby niečo nezjedla čo by videla u nás doma . Keď sme ju chceli prísť pozrieť, tak podmienka bola aby sme nejedli nikto z rodiny minimálne týždeň nič živočíšne, lebo by sme sa mohli u nej vykakať a vycikať a tak jej zamoriť dom . Z extrému do extrému . Dnes sa stretáva výlučne s vegánskymi mamičkami , kde si spoločne zanadávajú na ten hnusný a skazený svet, pochrúmu jablká a mrkvu , vypijú zelené neviemčo a idú domov. Kravy by amli byť slobodné , pobehovať po svete, žiadne ploty...sa jej pýtam OK a čo v zime ? Aj vtedy by mali byť slobodné ...však skapú , vraj radšej zomrieť v slobode ako na sene vykorisťovateľa.
Neviem ako chce riešiť škôlku a školu a popravde ma to ani už nezaujíma , jej dieťa , jej zodpovednosť.
@maminuska a psov jej nevadi ohraničovať a zotročovať? 😀 lebo moja znama veganka povazuje aj chov psov za zvrhlost ludskej povahy. pes ma byt slobodny a pobehovat po lese a zivit sa sam .. a rasy ako mops, grifon, bostonko a podobne ona povazuje za zdegenerované chudence.
@princeznadiana no ja sa necudujem ze priatel protestuje, je to tvoj sposob zivota, ale tvoje dietatko si to nevybralo. Dietatko pre zdravy vyvin potrebuje vsetko a clovek ako taky je "vsezravec" a nie bylinozravec to uz potom tie rozdiely ako vegetariansvo, veganstvo a ine vychadzaju z potrieb kazdeho z nas, kto co preferuje.... Po spravnosti by male deti mali jest zo vsetkeho, spoznavat chute a zoznamovat svoje telo s rozlicnymi druhmi potravin a potom neskor moze prejst na vegetarianstvo ci veganstvo. To neznamena hned ze sa musi nezdravo stravovat, v podstate moze jedavat vsetko ako ty, len mu obcas k tomu prihodis vajicko, mliecko, ci kusok maska. Takto si jeho telo na nic nezvykne a v buducnosti bude mat jedalnicek a moznosti dost obmedzene, co ak nebude chciet ist tvojou cestou? Ja si myslim ze by mal mat na vyber. To iste co sa tyka vierovyznania a inych veci, dobre je dieta zo vsetkym oboznamit a potom nech si vyberie a ide vlastnou cestou, ale nezahatala by som mu moznosti od malicka
@tomiholjubavi psov postavila na uroven členov rodiny, čo nie je nič výnimočné aj u mna to tak je , psov má z útulku orieškov , všetko ostatné berie ako násilné miešanie sa ľudí do reprodukcie psov , rozumej šľachtenie ..takže psy by sa mali množiť bez ľudského zásahu no a samozrejme nemali by byť v žiadnom prípade očkované .
@maminuska ako riesi zamorovanie prostredia domova pavukmi? To su tiez masozravce 😕
@tomiholjubavi tvoja znama by si mala co to postudovat o socialnom spravani psov a v podstate si moze mysliet, co chce, ak nechodi ilegalne vypustat psov z utulkov na slobodu ci otvarat branky na pozemkoch so psami 😝
@twiggi_veggie nedá mi, prepáč, Ty máš aj nick taký - aby bolo každému jasné s kým má do činenia s vychudnutou Twiggy modelkou a vegánkou - a to Ťa nemám v úmysle uraziť alebo sa Ťa dotknúť. Mne toto lezie na nervy, nemôžem si pomôcť, ten extrém v hlave a názoroch, obhajovaní si svojej pravdy a svojho pohľadu na život.
Ži a nechaj žiť. To je najvyšší princíp. Nech si každý je čo chce. Je to každého osobná vec. Pri každom takomto extréme chýba tolerancia voči druhým ale hlavne, že neubližujete tým zvieratkám, ale že odsudzujete ľudí je šum a fuk 😉
Moj syn je "prirodzeny" vegetarian 🙂 jednoducho maso nechce, ani neje. Popravde som sa s tym tazko zmierovala, myslela som, ze ho to casom prejde, zatial nepreslo. Dokonca neje ani vajicka a mliecne vyrobky, zo zivocisnej potravy pije len mlieko.. aj ked sme v rodine celkom "masozravci", viem mu navarit zvlast, co jemu chuti a co viem, ze zje. Pride mi prirodzene nedavat mu to, co mu nechuti, tak isto, ako do manzela netlacim brokolicu, ked ju nema rad ☹ preto si myslim, ze kazdy ma pravo sa rozhodnut, co bude jest, ako sa stravovat, dat vzory, ukazat moznosti, ale niekoho "tlacit" do stravovania, ktore sa paci mne a ktore som si ja dobrovolne vybrala. Kazdy ma pravo na vlastny vyber.
@maminuska ja som rada, ze ludia vyslachtili grifona 🙂 je to jedno z najdokonalejsich stvoreni na svete 🙂 a samozrejme aj moj ma status rodinneho clena a este privilegovaneho. a beda tomu, kto by nanho hnusno pozrel 😀 .. ockovany proti besnote je, lebo tu to vyzaduje zakon.
@stardust jasne, suhlasim. nech si mysli co chce, to je jej vec. nemam ziadny problem s jej nazorom, kym sa mi ho nesnazi agresivnym sposobom vnutit 🙂

@timea7 Moja 16 ročná dcéra je vegetarianka. V škole na obedy nechodí, ale aj tak väčšina deti tie obedy tam neje a to nie sú vegetariani. Stravuje sa doma. Ak cestuje na lyžiarsky, pobyt v zahraničí,... so školou, nikdy nie je problém s vegetarianskou stravou. Nie vždy síce spĺňa predstavu úplne vhodnej a vyvážanej vegetarianskej stravy, ale tých 7 dní v pohode. Ak ide na dlhší pobyt, napr jazykový, v zahraničí sme s tým nikdy problém nemali. Tento typ stravovania si vybrala úplne sama a dobrovoľne, čiže ja som následne skôr nasledovala ju.
Keď sa chce, ide to vždy. Ja by som nikdy dieťatku nezakazovala určitý druh potravy, ale som rada, že dcéra je takto uvedomelá a vyspelá. Popravde, my sa doma učíme od nej v tomto smere.