icon

Susedov syn ublížil nášmu psovi. Ako to riešiť?

cta
27. apr 2014

Ahojte baby som zúfala. Stala sa nám veľmi zlá vec. Bývame v spoločných bytovkach kde je dvor. Náš sused má 2 deti asi 6 ročného syna a staršiu dcéru. Máme tri psy- 2 veľké krížence nemeckých ovčiakov a jedného malého križenca fenku. Problém je že naša fenka sa strašne boji detí. Všetci susedia vedia, že nemajú k nej púštat deti pretože začne na nich hystericky štekať. A pravé včera sa stala nehoda. Susedových syn sa po dvore premával na cajgliku. Išla som vysypať koš a vzala som ju von pretože sa vídatne najedla a chcela som nech sa vypotrebí. Máme tam cestu a hned vedla trávu. Keďze chlapec sa vracal späť fenkus om posadila k svojej nohe pretože ani cajgliki nemusí a smrtelne sa ich bojí pekne sedela vedla mňa. A vrchol bol keď krpec si to nenamieril okolo nas ale rovno medzi nás. Takže cajglom zrovna šiel na môjho psa. Presiel jej po labke načo ona zvreskla a v navale bolesti a šoku ho pokusala do nohy (skôr chnapla po nom). Krpec spadol s cajgla a začal revať. Nato sa k nám vyrutil jeho otec a začal mi nadavať, že prečo som nahuckala fenu na jeho syna čo vôbec nebola pravda pretože stál nedaleko nás a rozprával sa s druhým mužom a videl čo sa stalo. Okamžite začal volať policiu a keď policia prišla vilíčil našu fenku ako nejaku obludu čo len utoči na male deti. Policajt a policajtka si ho vypočuli. Potom som im ja povedala ako to v skutočnosti naozaj bolo načo policajt pozrel na psa (bolo vidieť, že je zranena ) a len sucho skonštatoval, že však jej nič nie je!!! A následne to zaklincoval tým, že psa mi odoberu na utratenie lebo je nebezpečný pre okolie (zhodnotil to asi preto lebo sa snažila ujsť s ich dosahu- nedôveruje cudzím). Očkovanie má v poriadku.
Som úplne z toho v šoku, že policajti dali za pravdu otcovi a nie mne keď bolo evidentne že to decko do môjho psa schválne naburalo. A ešte sa tomu smial!
Psa mi majú utratiť preto sa chcem spýtať ako to riešiť? Čo mám spraviť aby mi psa neutratili kedže to nebola moja chyba???
A prosím ušetrite ma komentárov, že môj pes za to môže alebo že mal byť na vodítku a mal mať nahubok. Nikto doteraz s našim psom nemal problém a noazaj nie som zvedava na komentáre uzkostlivých matiek čo vidia v každom psovi zabijaka! Pochybujem že pes vzrastom ako stredne malého psa by dokázal nejak vážne ublížiť dieťaťu a len tak pre poznámku - chlapec nemal žiadne vážne poranenie. Ďakujem

libka1
27. apr 2014

@stefka33 ja sa s tebou ani netuzim nejak zhodnut 😅 az na jeden nazor sme na opacnej strane...

libka1
27. apr 2014

@sandracs krasne si to napisala, mas moj 100% suhlas

pietra
27. apr 2014

ja fakt nechapem vsetky tie, co obhajujete to dieta a hlavne jeho otca a navazate sa do majitelky psa. Ano, majitel ma mat psa vzdy pod kontrolou. Ale kontrolou je aj to, ak je pes vycviceny a od nohy sa nepohne, ak dostane povel. Lenze moze byt pes aj vyborne vycviceny, ak mu je ublizene, tak reaguje. Je uplne jedno, ci by ten pes bol na vodzke, pretoze pokusat by mohol aj tak. Dieta nema co bicyklom mierit na nikoho, ani na cloveka, ani na zviera

@cta neboj sa, psa ti len tak utratit nemozu. Maximalne mozes dostat pokutu, proti ktorej by som sa tiez vzhladom na situaciu odvolala. Zober psika k veterinarovi, daj si vystavit spravu o zraneni. Videl to aj niekto iny? Boli nejaki svedkovia?

agatky
27. apr 2014

@sandracs konecne zenska s normalnym pohladom na vec

adri266
27. apr 2014

@cta skus zavolat do JOJ ci Markizy, casto sa im podari taketo veci poriesit.

cta
autor
27. apr 2014

Ja svoju fenu poznam 100% deti sa boji a ten krpec to tiez dobre vedel ze sa boji lebo mu to vzdy hovorim. A prepac preco by som mala svojmu psovi davat nahubok a voditko ked bola pred nasim domom. Ako sorry keby tebe nejaky krpec presiel psa tak povies joj vsak moja chyba ja mozem za to ze moj pes reaguje tak ked sa citi ohrozeny. To je ako pichat do osieho hniezda. Vsetci ju poznaju vedia aka je ak na dieta zavrci okamzite ju beriem na ruky aby dietatu neublizila. Toho chlapca vzdy ignorovala pretoze nikdy jej nic neurobili. A aj policajtka vravela ze pri vlastnom dome jej nemusim davat nic. Ano mame 3 psy ale maju vybeh na zahradu a tych co sa tu ohanaju ze ich tyram sa spytam: co by ste robili na nasom mieste keby ste psa mali na zahrade a niekto Vam ho zo zabavy zabil? Tym ze su v noci vnutri a cez den vonku je preto aby nedopadli tak ako ich predchodca.
Ale presne som cakala reakcie ze vynna som len ja nie ten krpec co to vyprovokoval!

aliza
27. apr 2014

@libka1 ved prave, ze sme tam nikto neboli, tak nebudem robit uzavery o tom, ako je niekoho decko agresivny maly smrad. Mozno sa maly nedokazal psovi vyhnut, mozno sa ho zlakol a tak podvedome si to namieril nanho, to deti robia, ze spanikaria a namiesto toho, aby prekazku obisli, si to namieria priamo na nu. Je to len 6 rocne decko, pochybujem, ze to urobilo zo zlomyselnosti.

stefka33
27. apr 2014

@libka1 Však v inej téme myslím, nie tejto. 🙂 Pri tejto by sme sa za chvíľku pobili. 😉

pietra
27. apr 2014

a co keby ten pribeh bol trochu inak? keby tam namiesto psa bolo ine dieta, ktore v soku tomu druhemu streli facku? Reakcia otca by bola asi rovnaka. Ale aj vtedy by ste obhajovali to dieta na bicykli?
Protipsickarky vidia v psovi "zbran", nebezpecenstvo. Ale aj dieta na bicykli moze byt nebezpecne. Aj ono musi byt pod dohladom, aj ono musi respektovat iste pravidla.
Keby takto bolo pokusane moje dieta, tak ziadam od majitela psa doklad o zaockovanosti zvierata. Ale hadzat vinu len nanho, ked moje dieta niekoho zrazi, mi fakt pripada drze

libka1
27. apr 2014

@aliza pochybujes na zaklade coho? Takych deti je ako mrakov co upalia macku, utopia skrecka alebo prejdu bicyklom psa. Je to v mode... Ja sa riadim tym co sa tu napisalo, beriem to ako fakt a ze neklame. Nebudem tu spriadat nejake hypotezy ako inak to mohlo byt...

aliza
27. apr 2014

@cta a co chces na toho krpca podat trestne oznamenie, ze presiel tvojmu psovi po labke? ako pises, ten chlapec jej nikdy nic zle neurobil, takze pochybujem, ze to urobil naschval, ako tu je prezentovane. Agresor je agresor a prejavuje sa denne pri beznych aktivitach. A co by sme robili? no psa by sme jednoducho nemali 😎 , maximalne daku 'gaucovu metlicku' do bytu, ale 3 velke psy, to je pre mna tiez nepochopitelne a mozte byt radi, ze mate takych chapavych a tolerantnych susedov.

billam
27. apr 2014

Pokial by som videla, že moje dieťa bezdôvodne napadne, alebo ublizi psovi, tiež dostane po riti...neviem ako to bolo, preto si nezastavam ani jednu stranu...doma mame tiež psika a deti od malicka vediem k tomu, aby mu neublizovali - tahanie za chvost, uši...nechytat ho ked žere...

warholette
27. apr 2014

@cta ano, ty si vinna.
1. si dospely clovek, na rozdiel od dietata vies predvidat problemove situacie a primerane im predchadzat.
2. si majitelka psa, za ktoreho vycvik si zodpovedna. okolie nema prisposobovat svoje spravanie psovi, ale ty so psom okoliu.
3. http://www.vyvlastnenie.sk/predpisy/zakon-podmi...
precitaj si zakon o tom, ako sa moze pes pohybovat na verejnosti.
§ 4
Vodenie psa

(1) Vodiť psa mimo chovného priestoru alebo zariadenia na chov môže len osoba, ktorá je fyzicky a psychicky spôsobilá a schopná ho ovládať v každej situácii, pričom je povinná predchádzať tomu, aby pes útočil alebo iným spôsobom ohrozoval človeka alebo zvieratá, a zabraňovať vzniku škôd na majetku, prírode a životnom prostredí, ktoré by pes mohol spôsobiť.

aliza
27. apr 2014

@libka1 cta pisala, ze ten chlapec psovi nikdy neublizil, takze zrejme az take agresivne sklony nema

pietra
27. apr 2014

@warholette ale ona tomu predchadzala, psa dala k nohe. Ten pes nezautocil bezdovodne, bolo mu ublizene

libka1
27. apr 2014

@aliza mozno len nikdy nemal po ruke bicykel a necjtil sa dostatocne silny tym padom..
no nic, co som chcela uz je povedane, idem robit cosi uzitocnejsie

warholette
27. apr 2014

@pietra ak vies, ze pes je nervozny, boji sa a reaguje nepredvidatelne, tak "dat ho k nohe" rozhodne nestaci.

ukulela
27. apr 2014

@pietra ked sme byvali v stvorbytovke s oplotenym dvorom a pristahoval sa dalsi pes, moj ratlik chodil aj po tomto dvore na vodzke. jednoducho povel k nohe nie je dostatocne zabezpecenie psa. najma ak pes "nema rad deti,ani bicykle ani cudzich" a anidoteraz na toho chlapca negativne nereagoval ... ja som psickarka, nie som za nahubky ale na voditku psy mat treba!

digysa
27. apr 2014

@cta Mam syna a ucim ho, ze kazde zviera, vtacik a pod je bozi tvor. Cize ked napr. stupi do mraveniska, tak ma 1 den zaracha na pocitaci. Rozne chrobaky ma tiez zakazane zabijat (ked bol mensi tak to robil, lebo nevedel...ale teraz uz vie, ze sa to nema). Tiez mi znamy veterinar povedal, ze aj ten "najkludnejsi a najmerumilovnejsi" pes ma tlamu plnu zubov a moze uhriznut cloveka len tak.
Preto deti ucim, ze ak sa chcu v parku pohrat s cudzim psom, alebo ho pohladkat, tak sa musi najskor spytat majitela, potom sa musia nechat onuchat a potom ho mozu pohladkat alebo mu hodit loptu a pod. Ucim ich RESPEKTU k zvieratam.

Ten predslov som napisala, aby si pochopila, ze moje deti a celkovo aj ja s manzelom mame dobry vztah k zvieratam. Dokonca aj moj manzel mal kedysi pitbula a papagaja 😅
A teraz k tvojemu problemu- Ak by sa to stalo nam, tak by som urcite svojmu dietatu poriadne vynadala, ale "tebe" ako majitelovi by som tiez velmi vludne slova nepovedala. Pes za to uhriznutie nemohol, bol napadnuty chlapcom, ale vies, aky je to pes a vidis, ze na dvore je dieta (ci slusne, ci neslusne to je jedno), tak mam zvysenu pozornost a psa mam na obojku.

Bohuzial este sme sa nedostali do stadia, kde zvieraci zivot je prednejsi ako ludsky.

A v bytovke mat 3 psy, tomu hovorim "terorizovanie psov" (keby boli nejake malicke "kabelkove" psy, ale ty mas krizencov vlciaka!!!!)

pietra
27. apr 2014

@warholette ak je pes dostatocne vycviceny, tak staci. Pre dobre vycviceneho psa je povel rovnako silny ako vodzka. A pravdepodobne by ten pes na to dieta vobec nereagoval, keby ho ono nepreslo bicyklom

rondicka
27. apr 2014

@stefka33 ako nechápem,prečo by mmala byť nezodpovedná?? ja by som takému decku jednu vylepila a minimálne vynadila 😝 😝 😝 kolkokrát je ten pes"múdrejší" ako poniektoré decká..a mohla si si prečítať,,že ho vlastne ani nekusla,,len rafla po ňom... 🙄

charaka
27. apr 2014

@cta Ahoj, vobec si nevsimaj tie, co davaju vinu tebe... taki ludia budu zvierata a psikov povazovat len za veci a primitivne tvory bez citu a rozumu. Ak by moje dieta schvalne ublizilo zvieratu, tak ani neviem, ako by som reagovala. Taketo spravanie je u mna nepredstavitelne. Ale dieta za to nemoze, asi vidi taky vzor doma. A ak by mi chceli usmrtit psika, tak to teda nie! To kde sme sa dopracovali v 21. storoci! Ludska bezcitnost, krutost a "ludskost" voci zvieratam je neprekonatelna... ale to je na dlhu debatu a inu temu. Drz sa a davaj si pozor na psickov, lebo ludia su naozaj zli.

aliza
27. apr 2014

@pietra ty nerozumies jednemu, ze psovi bolo ublizene, nazvime to nechtiac (umysel treba dokazat) 6 rocnym deckom, takze jeho vinit nikto nebude,a le budu vinit majitelku, ze psa nemala na vodzke a nemal nahubok, kedze ide o nervneho psa, ktory ma z ludi, deti, bicyklov panicky strach, tam nestacilo 'dat psa k nohe' a myslim, ze ziaden policajt jej neda zapravdu lebo ju zial nema. Aj ked bolo psovi ublizene, ale pochybujem, ze sa da dokazat, ze to bolo umyselne. Ked videla, ze sa krpec bicykluje okolo nich, mala mat psa na rukach, kym by nepresli na travu, kde sa mohol pes vyvencit a kde by chlapec s bicyklom zrejme nesiel, kedze sa bicykloval po ceste a cta stala tiez na ceste. Ale ako pisala, cela bytovka berie na jej psa ohlad, vsetci sa mu prisposobuju a tak neodhadla situaciu a riziko pri strete s malym chlapcom, ktory asi tazko bude zakazdym brat ohlad na nervneho psa, to od tak maleho dietata predsa nemoze nikto ziadat.

stefka33
27. apr 2014

@rondicka Mne sa už na túto tému nechce vadiť. Poďme sa vadiť na inú temu. 😉

rondicka
27. apr 2014

@aliza no ja si myslím,že ten malý má tiež poznať hranice,,keby to spravil mojmu psíkovi,,tak veru by sa neuškrnal..a vtom prípade je zasa na vine rodič-konkrétne otec,kt. sa vykecával a nedával na decko pozor 😠 😠 😠,,nakolko bol za neho zodpovedný

pietra
27. apr 2014

@aliza ale rozumiem. Ale povinnost byt na vodzke a s nahubkom zakon uklada len nebezpecnemu psovi. Za toho je povazovany taky pes, ktory uz cloveka bezdovodne napadol. Za nebezpecneho sa nepovazuje pes, ktory bol k utoku vyprovokovany.
Pes moze byt nervozny a negativne reagovat na rozne podnety. ale ak ma zaroven dostatocny vycvik, tak ozaj povel staci. Toto je situacia, kedy by ten pes rafol aj na tej vodzke. je jedno, ci to to dieta urobilo umyselne alebo spanikarilo. Situaciu zapricinilo ono. Keby len preslo okolo, pes pravdepodobne pri tej nohe ostane (vychadzam zo slov autorky prispevku). Majitelka predsa nemohla predpokladat, ze chlapec psa zrazi bicyklom.

tomiholjubavi
27. apr 2014

@anega79 na mojho psicka minule zautocil rotvaljer a pohryzol ma do nohy...ja som dostala tetanovku, chlap pokutu a islo sa dalej... 😠
@cta psa ti pravo utratit nemaju...policajti niekedy povedia to co by neskor len tazko mohli podla prava urobit...len ta strasil...

billam
27. apr 2014

Ten pes sám bezdôvodne nezautočil!!! A to je na celej veci najdoležitejsie...nie, co sa stalo potom.

rondicka
27. apr 2014

@cta nič si z toho nerob..mne keby nejaké decko prešlo psovi po labke..naschvál..tak si to pekne vylíže 😠 😠 čo niektorí ludia nechápu,,že človek može mať blízky vzťah aj ku psíkovi,,, a kedže človek je nad zviera..tak podla nich ,mu nejaký krpec može ubližovať ,ako sa mu zachce..choré!! aj pes je tvor..ja osobne by som vraždila za ubližovanie zvieratamm,,tobož týranie a nebodaj zabitie 😝 ale tak,,ludia sú rozni...nie nadarmo sa hovorí,,že kto nemá rad zvieratá,,nemá rád ani ludí..asi na tom niečo bude 😔

afrika
27. apr 2014

@svetluska82 a za dieťa je zodpovedný kto, aby nebolo agresívne??