icon

Švagriná ma nenávidí, lebo mám zdravé dieťa

30. jan 2020

Zienky uz dlhsie sa odhodlavam napisat a poziadat o vas nazor..Ide o to ze mam svagrinu (manzelovu sestru) ktora ma 5 rocneho syna ktory sa narodil s downovym syndromom..svagrina pocas tehotenstva odmietla screening aj ked rodila ako 39 rocna na downow syndrom vraj je to blbost aona bude mat urcite zdrave dieta..no zial narodil sa jej chlapcek na ktorom bolo uz od narodenia vidno ze s nim nieco nie je v poriadku a okrem teda aj spominaneho syndromu ma aj dalsie postihnutia..a musim povedat ze svagrina toto jeho postihnutie extremne zle znasa..uzavrela sa pred celym svetom na kazdeho je protivna a mam pocit akoby kazdemu zelala aby mal podobny osud ako ona..ja ju neodcudzujem lebo neviem co to je mat take dieta ..viem ze to ma tazke ale to co robi uz v poslednej dobe podla mna prekracuje mieru..tri roky potom co porodila ona sa mne a manzelovi narodila dcerka..krasna zdrava veselá sikovna..to ze svagrina ju od narodenia doslova neznasa a a problem sa na nu pozriet aj ked je to jej neter to uz neriesim..ale svagrina zacala do mna a manzela hustit ze podla nej je nasa dcerka autistka..lebo hoci ma dva roky ešte riadne nerozprava.( povie len par slov ale rozumie).nereaguje na meno..( reaguje ale nie vzdy..napr. ked je nicim zamestnana tak sa neotoci proste na meno)..a ze sa jej zda taka divna..chodime pravidelne s malou k pediatroi ten nam povedal ze je uplne zdrave a normalne dieta ..to svagrina okomentovala tak ze náš pediater stoji za staru bačkoru..na nasej dcerke jej vadi uplne vsetko..vraj divne chodi..potom zase ze škúli..potom je zas uvreštana a ked nie tak je zase moc chuda( ma 2 roky a skoro 15 kil..)..my sa snazime s muzom byt k nej tolerantny lebo ma to tazke okrem toho ze ma postihnuteho synceka tak je momentalne aj v rozvodovom konani s manzelom..ale jednoducho si myslim ze aj napriek tomu nema pravo sa tatko spravat ..tak prisiel jeden vikend pred dvoma tyzdnami a uz som jej vsetko vykricala co sa do nej zmestilo...ja viem ze ma mnohe odsudite ze ona ma chuda smutny osud a nemam jej ešte ja nakladat ale pocuvat dva roky na svoje dieta ake je divne a ze urcite bude tiez nejako postihnute..vsak uvidime..lebo ona to citala na internete ja neviem ale rupli mi nervy..samozreme svokra sa potavila na stranu svojej dcery ze aka som ja kruta a ci nemam trochu pochopenia a ked sa na moju stranu postavil manzel tak sa mu svokra vyhrazala vydedenim..ze ci nevie kto mu je rodina.

saskia_98
30. jan 2020

@maciatkolulu viem čo je empatia, ale kedže mam švagrinu suku doslova, viem aj do kedy mam pomahat a od kedy mi za to človek už nestoji. 😉 a hej vidim v prvom rade seba a svoju rodinu. Mne tiez nikto nepomahal. Ja ked som prisla o maternicu, svagrinka sa mi vysmiala do ksichtu ze tak mi treba uz ziadne decko mat nebudem a aj napriek som mila voci ludom ktorí mi za to stoja a nezatrpkla som na svet a deti len preto lebo ja ich uz mat nemozem.

autor
30. jan 2020

@saskia_98 to vazne ti hentak hnusne povedala??..to co je za cloveka..

zlatyk16
30. jan 2020

No to je povaha taka ze samunl seba presviedčala že sa jej to nemôže stať.... Ale.určite jej museli prísť veľmi zle tie tripple testy na dawnov ak ju uz to nepresvedcilo ze by si mala.dať ďalšie testy spraviť tak je to divné

saskia_98
30. jan 2020

To je moja milovana švagrinka. Čo ti poviem. Ja som si na nu uz zvykla ale jak hnusne ona so mnou jedna, ja s nou tiez. Ale ked ona otehotnela, ja s muzom sme jej vybavu pre jej decko kupili lebo nemala ani cent. Taka je jej odplata jak sme sa jej napomahali.

deti95060810
30. jan 2020

@saskia_98 to po tomto všetko sa ešte aj stretávate?

saskia_98
30. jan 2020

@deti95060810 iba ked idem raz do mesiaca ku svokrovcom (byva tam) ale vtedy sa zavrie v izbe a ani z nej nevychadza. Ja som povedala ze vo svojom zivote ju nechcem a ani v zivote mojho syna. Uz ci s nou bude muz v kontakte mi je jedno. Ale ked mame nejake rodinne akcie (muzov strýko mal 70tku) tak tam sme sa stretli, kedze sa jej nevyhybam, no oblukom sa ona mne vyhybala.

ivangeline
30. jan 2020

Tak ak si hovorila aj pred tým, tak nemusíš vôbec sa cítiť zle, manžel je na tvojej strane, to je dobre. Zvyšok sa nejako urovná... Možno ochladnúť vzťahy...čo je smutné,tak ale asi lepšie ako toto pocuvat... 😱

maciatkolulu
30. jan 2020

Co ti mam povedať.... Je zatrpknuta, nešťastná, takí ľudia sú zlí....

negymama
30. jan 2020

svagrina je na polutovanie...ale nie pre synceka s DS, ale pre svoj dusevny stav, zavist je velmi negativna destrukcna emocia...ktora jej viac skodi, nez samotna existencia a starost s postihnutym dietatkom.
Tu na koni je jedna mamicka vikuska alebo tak nejako nick...s dievcatkom s DS a ona aj s muzom jej davaju tolko lasky a prijatia, plus neskutocne vela casu a energie na edukaciu a rozvoj , ze je to obdivuhodne. Samozrejme kazdy si praje mat krasne zdrave schopne dieta, ale bohuzial svet nie je dokonaly, ani zdrave deti nerozdava pre nejake "zasluhy" ci za odmenu, proste je to tak, ze obcas pridu na svet tieto deti s viac chromozomami.

Myslim. ze v tom stave ako je svagrina teraz, nema zmysel aby ste jej prave vy, voci ktorym citi tu zavist- ponukali nejaku pomoc ci dokonca sucit, v tom rozpolozeni ju to este viac nahneva ci rozziali. skor by som porozpravala so svokrovcami ci inymi osobami, ku ktorym ma blizko aby jej pomohli tesit sa z maleho a ako tak ho prijat,

negymama
30. jan 2020

ako tu uz niekto spominal...tieto nevrazivosti a neprajnost, zavist u surodencov ma casto koren uz v detstve, do velkej miery maju v tom prsty rodicia svojim pristupom.

a bohuzial casto to v dospelosti pokracuje, toto je samozrejme vypukly pripad, lebo ako sa hovori "stastie je vec komparacie" a tu je komparacia velmi priepastna, preto i zavist je velmi silna.

veronaela
30. jan 2020

Nemaj výčitky , ona tiez nemá právo ti hovoriť takéto veci a nepozerá na to, či je to kruté a či ťa to zranuje. Skus na to zabudnúť. a nabudúce keď začne jej povedz že mala je zdravá a nemusí mať o ňu starosť.

negymama
30. jan 2020

mila autorka, na tvojom mieste sa trochu od toho odosobnim... je to velmi nestastna osoba, neber tie utoky osobne. Tvoja malicka je mala aby slova svagriny nejak chapala ci trapila sa nimi, to len nas rodicov to viac zasiahne a hlavne mamy... Vekom ked bude starsia, si dcerka sama vytvori odstup od neprijemnej tety a nebude s nou chciet byt v blizkosti.
svagrina tym ochudobnuje samu seba i svojho maleho...keby ste mali dobre vztahy, vedeli by ste jej viac pomoct venovat sa malemu, tvoja dcerka by ho mohla tahat vo vyvoji, malemu by casty kontakt so zdravym dietatom prospel. Takto sa sama o to pripravuje a energiu co by mala davat do prijatia a lasky a venovania malemu, mina na lutovanie sa nevrazivost a hladanie chyb v okoli.
deti s DS sice maju slabsi intelekt ale maju vysoku emocnu inteligeciu a maly musi citit, ze jeho mama nie je v pohode

bajka16
30. jan 2020

Nech ju tvoj manžel posadí pred psychológa a ten nech jej vysvetli že to že ma choré dieťa neznamená že nemôže byť šťastná ona ani dieťa 🙂 ak teda ľúbi svoje dieťa aj choré bez hraničné nebola by takáto.. Môže byť rada ze jej brat má zdravú dcérku

autor
30. jan 2020

@negymama odosobnovala som sa dava roky od toho..vzdy som jej vsetko prepacila lebo ved chudiatko mat o tazke..ale uz mam niekedy pocit ze to zneuziva..ten stav svojho syna..len aby ju vsetci lutovali pomahali jej a tolerovali jej blbe poznamky a narazky

olga32
30. jan 2020

Ja tu vidim chybu na obidvoch stranach. Tvoja svagrina je zatrpknuta,nachadza sa v zlozitej zivotnej situacii, rozprava veci,ktore by nemala(ohladom tvojej dcery). Ale z tvojich komentarov tiez citim hnev,povedala by som az nenavist voci nej. Mozno je to aj tym,ze si svokra dovolila dat svoje peniaze dcere a nie neveste. Takze by som ti poradila,svagrinu si nevsimaj,nestaraj sa komu svokra rozdeli a venuje svoj majetok a bude ti lepsie...

negymama
30. jan 2020

tu nejde o prepacovanie a ignorovanie jej zleho spravania... nauc sa jej odpovedat nie v style , ze ta to trapi a zranuje...lebo ved prave to ma v umysle, aby zranila a iny tiez citil trapenie, ked ho ma ona.

skus jej vyrazit zbran z ruky...na kazdu podozrievavu ci kriticku poznamku k dcere, jej odpovedz...ze nik nevie co z tvojej dcerky vyrastie, ale ze ty ju budes lubit zdravu ci choru, schopnu ci neschopnu a urobis vsetko pre to aby bola mala stastna a napredovala. Bodka.

deti95060810
30. jan 2020

@bajka16 posadiť k psychológovi? Zbytočne...rovno k psychiatrovi...Nadopovať liekmi aby mala iné zmýšľanie...Postihnuté dieťa je pre rodičov veľká psych. záťaž - to povie aj psychológ aj psychiater. Možno aj pre tento problém sa skončilo ich manželstvo resp. dopomohlo k skončeniu.

maciatkolulu
30. jan 2020

@deti95060810 a v spojení s roz odom, je to fakt katastrofa.

cacianka
30. jan 2020

Chapem ta, vela ste pomáhali, podporovali tolerovali, skusala si s kludom pochopením ale co je vela to je moc ! Napriek všetkej snahe si tá najhoršia...
Ja by som uz vsetko stopla, aj peniaze ved majú velmu peknú sumu za pozemok tak nech hospodaria. Vsetko - aj kontakty aj pomoc lebo ona si je strojcom svojho zivota a fakt by som uz nezniesla jej aj svokrovcov vyciny. Stacilo.snazili ste sa a ste najvacsi hajzli...
Nikomu nedovolim aby sa takto ku mne spraval.na to nema pravo ani najnestastnejsi človek na svete

vilma7
30. jan 2020

Chápem že si vybuchla, po 2 r.by explodoval asi každý, kto by si podobným prešiel,ak nie aj skôr.

Milé maminky, autorke darmo radíme že švagrinej pomôcť, podporiť, atď, pokiaľ sama pre to niečo neurobí, je to úplne zbytočné.
Za situáciu, teda správanie a rozpad manželstva si môže zrejme sama, keďže sa nevie vyrovnať so vzniknutou situáciou, a netreba sa ku nej správať teraz celý život v rukavičkách, lebo to povedie akurát tak k ničomu, ešte bude situáciu aj zneužívať. Mala by byť vďačná že jej všetci pomáhate ako viete.

Najviac mi je ľúto jej syna, lebo kým sa s tým nevyrovná ako tak ona, odrazí sa to na vzťahu k vlastnému dieťaťu, hrôza aj pomyslieť.

Poradiť neviem, lebo večné buzerovanie z jej strany sa tiež nedá stále ignorovať a prepočůvať, ale nech si s ňou sadne tvoj manžel a raz a navždy jej povie,nech vás nechá "na pokoji".

loliki
30. jan 2020

@saskia_98 Šťastie nespočíva len v tom, že máme všetko, čo len chceme. Ale veľakrát v tom, že vieme prijať, čo nám život dá.
A to žiaľ autorkyna švagriná nedokáže, ani prijať, ani milovať svoje dieťa. Ale to je asi v povahe. Rozmýšlam, či by bola so synom spokojná, keby bol zdravý. Či by ho zbytočne neničila kritikou a deptaním, možno by bola nespokojná aj vtedy. Ale to je len hypotéza.

loliki
30. jan 2020

Možno by ste k psychológovi mali ísť obe. Ty, aby si našla správny spôsob, ako na ňu reagovať a chrániť si svoj pokoj v rodine.

ave_eva
30. jan 2020

Ako dobre si spravila, aby niekto urážal moje dieťa???!!!! Veď ty nemôžeš za to aké dieťa sa jej narodilo... Ani by som s ňou už nekomunikovala...

sfialka
30. jan 2020

Nejde o to,čo sa stalo . Bude treba sa pozrieť dopredu, čo teraz? Máš pravdu, musela si to dostať von zo seba, potlačovať sa to dlhodobo nedá. Nebudete navštevovať svokrovcov, nebude im manžel finančne pomáhať? V každej rodine sa niečo stane, záleží len na Tebe a švagrinej ako sa teraz k tomu postavíte. Čo tak ju občas odbremeniť, zobrať malého na prechádzku. Chodí malý do škôlky? Myslím,že najlepšie by bolo,aby sa zamestnala aspoň na 4 hodiny. Musí medzi ľudí...skôr takto na ňu a časom pochopí,že všetko sa dá zvládnuť...

leskovael
30. jan 2020

Ja by som jej to vytmavila veľmi stručne už dávno... Ja teda tiež neviem chvalabohu čo to je mať choré dieťa, ale ak by sa mi to nedajbože stalo, určite by som nikdy na iné deti nerozprávala nič také, ako ona na tvoje a celkovo byť ešte aj protivna na všetkých nikomu dobre neurobí ani jej, či jej synovi,ani vám.. No proste nikomu ... Takže podľa mňa si si urobila dobre že si jej to povedala.. Ja by som ju už dávno upratala že ak neprestane s tými rečami tak sa nebudeme stretávať.. načo s niekym takým držať kontakt?

alexandraalexandrova
30. jan 2020

Pisem ako mama dietata s postihom...nie je to moj pripad, ale kedze sa pohybujem v tej sfere, casto vidim ako niektori rodicia sa nedokazu vyrovnat s tym ze maju postihnute dieta a robia vsetko pre to aby ho napravili a cim viac priblizili k normalu...preto dokazem pochopit tvoju svagrinu, lebo je to zjavne velmi nestastny clovek ktory nedokaze niest to bremeno co ma na pleciach, nedokaze ani ovladat svoju frustraciu a vybija si to tak kde ma na to prilezitost. Poznam aj vela pripadov ked otec situaciu nezvladol a mama ostala s postihnutym dietatom sama, je to velmi tazka situacia...takze chapem ju. Zaroven vsak rovnako chapem aj teba ze si nechces nechat urazat, ponizovat a zhadzovat svoje dietatko. Tvoja reakcia ze si jej veci vykricala bola tiez v poriadku...ale do buducna by si nemala cakat az sa to v tebe nahromadi. Svagrina potrebuje psychologa ako tu uz viacere pisali, lebo je to nad jej sily...ale ty potrebujes od nej hlavne odstup a klud. Takze by som na tvojom mieste prerusila kontakt, vobec by som sa s nou nestretavala, nebavila, ak svokrovci potrebuju pomoc, poslala by som len muza bez vas. Myslim ze by to prospelo vam, neboli by ste tercom utokov, ale tiez svagrinej ktora by nemala na ociach vase zdrave dieta a nepripominalo by jej to ze ona zdrave dieta nema...

saskia_98
30. jan 2020

@loliki ano ale na to musi prist clovek sam. Ja som ledva dieta donosila, 4 mesiace po porode prisla o maternicu a teraz ustoj to a staraj sa este o male babo, ries dom atd.. Jednoducho bola to rana ale vzchopila som sa ale ja som si to urovnala v hlave. A tak si to musi urovnat aj autorkina svagrina. Tiez musi prijat svoje dieta, ano je chore ale nahodou dawnici su tak zlatí a tak vedia opatovat emocie a city ze az. A kym ona sama ho neprijme a niezmieri sa s tym, nikdy nebude stastna... Ale to jej nikto nevysvetli ..

joannita
30. jan 2020

Jednoznacne si urobila spravne! A cudujem sa ti ze az teraz. Skusala si po dobrotky...neslo. Tak si skusila po zlotky a tomu ver ze su ludia na ktorych plati len po zlom a az potom sa uvedomia.
Stala sa jej velmi smutna vec, ale preto sa nemusi takto spravat, lutosti bolo uz dost si myslim. Musi sa postavit k problemu a vyrovnat sa s nim. Urcite by som ju dalej nelutovala. Ty si jej nic neurobila a nema pravo sa takto spravat, nech sa jej stalo cokolvek!

katulkagajdos
30. jan 2020

Nechcem si ani predstaviť aké by to bolo, keby som mala postihnuté dieťa a ešte by má opustil aj manžel a ostala by som bývať s rodičmi. Podľa mna to musí byt taký nápor na psychiku, že koniec. Neobhajujem ju, to čo Ti robila nie je v poriadku, ale má problém to prijať a podľa mna tým, že jej to ešte pripomínate (resp.sa to snažíte riešiť a radiť jej že má vyhľadať pomoc a pod. to len zhoršujete). Asi sa o tom nechce baviť, tak by som sa tymto témam vyhýbala. Nech nechá syna sem tam so starými rodičmi- ty dcérku s mužom a choďte niekam na nákupy alebo kávu - skúste si nájsť iné témy rozhovoru- ak teda chceš s ňou fungovať. Jasne, že tým, že zavriete oci to nezmizne, ale možno časom sa to zlepší, ja by som to skúsila.

weronika171717
30. jan 2020

Ja by som vybuchla rovnako, podla mna sa nemas zaco obhajovat, znasala si to dost dlho a muselo to prist a mas dobreho muza, ked pri tebe stoji - tak to na byt. Prajem tebe a tvojej rodinke len to najlepsie, aby ste boli stastni v zivote a aby si bola rovnakym clovekom, tak ako doteraz. ❤