icon

Švagriná ma nenávidí, lebo mám zdravé dieťa

30. jan 2020

Zienky uz dlhsie sa odhodlavam napisat a poziadat o vas nazor..Ide o to ze mam svagrinu (manzelovu sestru) ktora ma 5 rocneho syna ktory sa narodil s downovym syndromom..svagrina pocas tehotenstva odmietla screening aj ked rodila ako 39 rocna na downow syndrom vraj je to blbost aona bude mat urcite zdrave dieta..no zial narodil sa jej chlapcek na ktorom bolo uz od narodenia vidno ze s nim nieco nie je v poriadku a okrem teda aj spominaneho syndromu ma aj dalsie postihnutia..a musim povedat ze svagrina toto jeho postihnutie extremne zle znasa..uzavrela sa pred celym svetom na kazdeho je protivna a mam pocit akoby kazdemu zelala aby mal podobny osud ako ona..ja ju neodcudzujem lebo neviem co to je mat take dieta ..viem ze to ma tazke ale to co robi uz v poslednej dobe podla mna prekracuje mieru..tri roky potom co porodila ona sa mne a manzelovi narodila dcerka..krasna zdrava veselá sikovna..to ze svagrina ju od narodenia doslova neznasa a a problem sa na nu pozriet aj ked je to jej neter to uz neriesim..ale svagrina zacala do mna a manzela hustit ze podla nej je nasa dcerka autistka..lebo hoci ma dva roky ešte riadne nerozprava.( povie len par slov ale rozumie).nereaguje na meno..( reaguje ale nie vzdy..napr. ked je nicim zamestnana tak sa neotoci proste na meno)..a ze sa jej zda taka divna..chodime pravidelne s malou k pediatroi ten nam povedal ze je uplne zdrave a normalne dieta ..to svagrina okomentovala tak ze náš pediater stoji za staru bačkoru..na nasej dcerke jej vadi uplne vsetko..vraj divne chodi..potom zase ze škúli..potom je zas uvreštana a ked nie tak je zase moc chuda( ma 2 roky a skoro 15 kil..)..my sa snazime s muzom byt k nej tolerantny lebo ma to tazke okrem toho ze ma postihnuteho synceka tak je momentalne aj v rozvodovom konani s manzelom..ale jednoducho si myslim ze aj napriek tomu nema pravo sa tatko spravat ..tak prisiel jeden vikend pred dvoma tyzdnami a uz som jej vsetko vykricala co sa do nej zmestilo...ja viem ze ma mnohe odsudite ze ona ma chuda smutny osud a nemam jej ešte ja nakladat ale pocuvat dva roky na svoje dieta ake je divne a ze urcite bude tiez nejako postihnute..vsak uvidime..lebo ona to citala na internete ja neviem ale rupli mi nervy..samozreme svokra sa potavila na stranu svojej dcery ze aka som ja kruta a ci nemam trochu pochopenia a ked sa na moju stranu postavil manzel tak sa mu svokra vyhrazala vydedenim..ze ci nevie kto mu je rodina.

Strana
z4
martinajurkechova
30. jan 2020

Nechápem načo sa stretávate keď máte takéto vzťahy. Obmedz rodinné stretnutia na minimum a budeš mať po probléme. Buď rada, že máš zdravé dieťa. Tvojej švagrinej sa zjavne nedá pomôcť. Ešte uplynie veľa času čo sa vyrovná s postihnutím svojho dieťaťa. A možno sa s tým nevyrovná nikdy. Prečo by mala trpieť aj tvoja dcéra?

andrejka1974
30. jan 2020

Určite potrebuje pomôcť ja mam doma najstarší syn Dmo našťastie sme ho dostali tam že zvláda vysokú školu hoci pravú ruku nepoužíva vôbec vie chodiť a najmladšia je autistka ťažký stupeň musíme sa len jej prispôsobovať robiť len to co môžme aby jej to nevadilo a mam aj zdravé deti viem co to je deliť všetko tak aby sa to dalo zvládnuť ale nikdy som nikomu nepovedala ty máš nejaké divne dieťa pritom to dieťa je úplne v pohode musí nabrať silu a bojovať nevzdávat sa tak ako to vieme len my mami viem ze to ma ťažké ale dcérka ju bude stále potrebovať skus sa s ňou porozprávať možno to pomôže

quaxi
30. jan 2020

rady ako by mala ist za psychologom ona vnima asi rovnako negativne ako ty vnimas jej blbe reci ohladne tvojho dietata. Takze toto neodporucam napriek tomu ze objektivne by jej to pomohlo. Ona ti zo svojho pohladu tiez len chce dobre poradit a nechape co ti na tom vadi.
Svagrinu nezmenis, ale mozes zmenit svoje vnimanie jej spravania a svoje reakcie. Ak sa s nou musis obcas stretavat, toto je jediny sposob ako to zvladnut v dobrom. Existuje dost vela literatury o roznych typoch ludi a ako s nimi specificky komunikovat, o stresovych faktoroch komunikacie a prirodzenych reakciach na stres. Taketo vedomosti by ti mohli pomoct napr. si uvedomit ze racionalne neexistuje dovod aby ta jej reci vytacali, uvedomis si ake emocie ti to spusta a ked uz vies ake emocie idu ovladat tvoju reakciu, ovela lahsie zapnes rozum a danu emociu "odstrihnes" takze vies zareagovat racionalne. Tiez sa mozes naucit aka je jej povaha, aky typ komunikacie potrebuje a tomu prisposobit celu komunikaciu z tvojej strany.

lapersefona
30. jan 2020

@andrejka1974 wow obdivujem Vas..klobuk dole tesim sa ze to dotiahol tak daleko.to je krasne a dodava to ludom plno nadeje
A kazde taketo dietatko nam dava lepsie pochopit zivot hodnoty aj ked to je sakramenstky tazke.
Zelam vela sil, lasky a zdravia ♡

trojnasobnamama
30. jan 2020

Tvoja švagriná sa nezmierila s tým,že má choré dieťa.Ja mám dieťa s kombinovaným postihnutím.A mojim kamoškami sa narodili zdravé deti.Mala som veľmi ťažké obdobie,ale bola som rada,že sa im narodili zdravé deti.Skor som sa trápila tým,že prečo som aj ja nemohla mať zdravé dieťatko.No Určite to nieje správne ako sa správa k tvojej dcérke.A tiež si viem predstaviť,ako sa pritom cítiš ty.Mala si plné právo jej to vykričať.No škoda,že sa nevie vyrozprávať z toho čo prežíva.Co by potrebovala.A hlavne jej dieťa je dieťa a ja si stále opakujem,že ako by sa moja dcéra cítila keby vedela,že dom kôli jej stavu nešťastná.

bobricek1979
30. jan 2020

A čo tak skúsiť si nájsť cestu cez jej dieťatko? A možno obe deti by mali začať hmm?

domculik
31. jan 2020

@bobricek1979 Presne ako hovoris, aj ja by som to asi skusila tymto smerom.
@anonym mas pravdu v tom, ze nevies, ake jento mat postihnute dieta...mozno by si aj ty nenavidela vsetky zdrave deti v okoli, aj cely svet. clovek to automaticky vnima asi ako nieco nefer, preco ostatni, co sa o nic viac nepricinili, maju zdrave dieta ?? musi to byt strasny naval na psychiku a nie kazdy sa s tym dokaze vyrovnat. tym menej ak ty mozno kazdu chvilu spominas aka je dcerka sikovna, co vsetko uz vie...podla mna je tazke pre nu sa odosobnit a hlada na tvojej dcerke chyby, aby sa ukludnila, ze aj ona ma nejaku tu vadu. Je to fakt strasne, ale poviem ze hlavne pre nu, velmi sa trapi, mozno by tak nikdy nereagovala keby mala zdrave dieta. Skuste sa viac zblizit cez to jej dieta, nepripominaj jej aka je tvoja dcerka sikovna, ale hladajte, v com je sikovne a vynimocne aj jej dieta. Tym sa aj ona obmakci a urcite jej to pomoze, aby sa s tym trosku vyrovnala. Ukaz jej ze si nad vecou a ze ti na nich zalezi.

lenocka12345
31. jan 2020

ja som sa narodila chorá , tiež ma za to nemajú radi , som podľa nich najslabší článok v rodine , rodičom to dávali dosť vyžrať , poviem ti k tomu len jedno , daj jej lásky koľko len vieš 🙂 aj keď ťa vytáča , uráža , usmej sa a nereaguj a buď nad vecou , lebo tvoja dcéra je to čo chcela, vy ste tí , čo to majú a ešte sa na to musí aj pozerať , viem , že si nahnevaná , ale ak má v sebe hnev a ty jej tiež dáš len hnev , tak do dobré nikdy nebude . Skús jej syna pochváliť , aj keď nebude za čo , nájdi si a buď na ňu milá 🙂 presne to jej chýba
na jednej strane ti rozumiem , síce deti nemám , len ich učím , ale kolegyne si nedovolia čokoľvek povedať na " moje" deti lebo vtedy som ako besný pes .... ale tiež si stále viac a viac uvedomujem , že by som mohla konať aj inak 🙂 už sa snažím ovládať 🙂

karolinakr
31. jan 2020

Tvoja svagrina sa musi stat veriacou. Ludia hrozne nadavaju na nabozenstvo, ale v takychto situaciach sa to ukaze, ze mas nejaku barlicku od Boha, ktora ta podpori v ťažkych casoch a chore dieta pre teba nie je koniec sveta.Ja poznam x ludi ( veriacich) ktori prezili tazke casy, ale usmev im neschadza z tvare a citis sa prijemne v ich spolocnosti. Dokonca sa modlia za druhych, hoci maju samy problemy.Hlavne by sa mala modlit vela za seba a svoje dieta potom sa aj ona zmeni.Komu ublizila, tomu sa ma ospravedlnit a nasledne aj vo svojom križi najde zmysel a bude vediet byt oporou pre ostatnych.Ja to tak vidim proste
A co sa tvojej svokry tyka, ze vas chce vydediť, lebo jej neskacete okolo zadku- takych zien trpiteliek chodi po svete dosť. Teraz som prisla z obchodu; nejakecj predavacky manzel ma problemy intimne v posteli, tak si to vzdy vypijeme, lebo je nasupená uz od rana a kazdy jej lezie na nervy.Dneska ma pocastovala Do pi.. a už sa aj smejem na tom niekedy. Vzdy sa pozeram inym smerom, tvarim sa, ze nepocujem a idem dalej

maminka2710
31. jan 2020

Tvoja reakcia bola za daných okolností normálna (to, že či bola primeraná alebo nie, nebudem komentovať, asi mi to neprináleží, ale pripadá mi to ľudské, že proste niekto za takýchto okolností po istom čase vybuchne). Svokre odkáž, že rodina tvojho manžela si primárne Ty a Tvoje dieťa, ak teda o tom ešte nevie. Čo sa stalo, stalo sa, je to ťažké, pretože sú to príbuzní Tvojho muža, ale predsa by som na Tvojom miestne obmedzila s nimi kontakt na minimum ...

dorotik
31. jan 2020

To je taka povaha, tzv. obet. Chapem ju, pretoze ja som zial velmi podobna. Chvalabohu mi zivot zatial nic taketo tazke nenadelil, ale keby ano, bola by som asi ta najvacsia zloba na svete. Co na mna funguje je empatia. Nie lutost, empatia. Tvoju svagrinu nepoznam ale myslim, ze je velmi velmi zranena a ano, urcite by sa jej sikla terapia. To ale samozrejme musi chciet sama. Mozes urobit tri veci. Odstrihnut ju zo zivota, vadit sa s nou, alebo nastavit pevne hranice a ponuknut empatiu. Tak to vidim ja. Drzte sa 🙂

mpg
31. jan 2020

Táto situácia vyzerá tak, že sa vôbec netreba s niekým hádať, kto má dieťa s nejakou dg. a potom chodí veľa po lekároch, číta si o tom, pozná deti zo špec. škôlky a pod. a potom vidí rôzné tie odchylky aj na iných deťoch. Aj s tým sa už veľa mamičiek stretlo, že pediater neposiela mamy s nejakým menším problémom ich detí hneď po vyšetreniach a často sa mamy samé začnú dožadovať vyšetrení napr. na logopédii a pod., lebo v niektorých prípadoch je lepšie začať skôr.

planetazem
31. jan 2020

Niektore pisete ako zle zareagovala, ze na nu vyletela so slovami, aby vyhladala odbornu pomoc a ze je to nevhodne, ale velmi pochybujem, keby ste v rovnakej situacii, ci by ste reagovali s kludom... kazda mama si brani svoje deti ako levica

hatsepset
31. jan 2020

Prestaň chodiť k nej /svokrovcov. Muž keď chce nech ide. Ty s dcérou nechoď. Keď ju chce od nich niekto vidieť nech príde za vami alebo sa stretnite na neutrálnej pôde.

tncka
31. jan 2020

No akoze dobre,smutne co sa jej stalo ale dobre si je povedala. Ked to nevie prekusnut nech sa s vami nestretava a vybavene. Ja som mojej svagrinej rovno povedala ze je krava a nevie si ani dieta vychovavat a odvtedy som ju nevidela ani mi nechyba a spolocnemu stretnutiu sa vyhybam. Nepotrebujem sa rozculovat nad tupostou druhych,mam kopec vlastnych starosti,skodi to mojmu zdraviu 🙂 Hlada len chyby aby nejak prezila to chore dieta,je to smutne ale ja si myslim ze nemas mat preco vycitky svedomia. A moja dcerka mala 2apol ked zacala "kvakat" a usta sa jej nezavru ani v noci ked spi🤣🤭takze je to uplne v poho.

hatsepset
31. jan 2020

@mpg to je tiež pravda. Syn má problémy a presne tiež na niektorých deťoch vidím isté znaky... Ale to si nechávam pre seba. Viem ako to bolelo mňa a tak nepotrebujem strašiť ostatných rodičov. Ak to dieťa problém reálne ma, tak raz sa naňho pride

kikina84
31. jan 2020

Ja som zazila nieco podobne..ale nejednalo sa o chore dieta..mala som znamu ktorej dcera bola o dost pomalsia ako nasa..a pri kazdej prilezitosti sa snazila na nasej hladat nejake negativa..niektore veci si aj sama domyslala..ja som jej jednu dobu ani nehovorila ze dcera vie uz napriklad nieco vypocitat,alebo precitat ako 3 rocna..lebo som vedela ze by znamu slak trafil..a cim dalej tym horsie to bolo..po dalsich 3 rokoch som sa dostala do fazy ze som zistila ze mam zo stretnuti s nou depresie..a vobec sa na jej spolocnost netesim,lebo som sa pristihla ako moju malu obmedzujem v niektorych veciach len preto,aby sa znama necitila zle kvoli tomu,ze jej dcera to nevie napr.jednalo sa o bezne veci ze vyliezt na preliezku atd....a uz mi zacal aj manzel za to brblat..ze ci som normalna...a mal pravdu..Zo dna na den som sa s danou osobou prestala stretavat a uplne s nou zrusila kontakty...a div sa svete od vtedy je moj zivot krajsi..Ty to mas ale tazsie,nakolko je to rodina a dieta je postihnute..tak poradit neviem,,kazdopadne by som sa s nou porozpravala minimalne narovinu..

mata1001
2. feb 2020

Mna by zaujimalo ze ako reagoval tboj manzel , ked si po nej vyštartovala..

denisa0504
2. feb 2020

Som veľmi empatická, ale aby som nechala urážať roky seba a svoje dieťa, to snáď nie. Je úplne jedno čo je švagrinej alebo jej dieťaťu. Nič nikoho neoprávňuje takto sa správať k ľuďom. To každý postihnutý a jeho rodina má právo byť bez dôvodu hnusný na dieťa a urážať ho? Taký ľudia sú hlavne chorý psychicky a vôbec na nich netreba brať ohľad. Ona vyštekne na tvoju dcéru a ty sa máš ešte usmiať a byť milá? No niektoré tie rady tu čítať ,no hrôza. Pomoc ste jej dali ako len bolo možné vo vašich silách a z jej strany nie je žiadna vďačnosť, len povýšeneckosť a urážky. Jediné čo môžeš spraviť pre svoj kľud ale hlavne pre svoje dieťa, ktorému takéto reči a správanie len zbytočne ublíži a zničí sebaúctu je, že sa už nebudete nijak kontaktovať. Ak to znamená že nebudete chodiť ani k svokrovcom no čo už. Nech prídu ony k vám keď chcú. Muž by mal prestať pomáhať aj finančne. A že ho mama videdi? Veď to skončí rovnako ako s tými dohodnutími peniazmi, všetko aj tak dá dcére a nie synovi. Podľa svokry ste ty a vaša dcéra asi aj tak menej rodina pre tvojho muža ako ona s dcérou.. toto nie, neexistuje že takéto správanie bude stále tolerované a odpúšťané. Ako niekto písal, že pre pokoj v rodine sa ospravedlň.. ja sa pýtam, že pre čo ty? Keď im na tom pokoji v rodine nezáleží, prečo ty sa musíš vkuse prispôsobiť a podriadiť a máš si všetky urážky nechať. V prvom rade si už matka, chráň si svoje dieťa pred traumami nech by to aj znamenalo, že ich vymažete úplne zo svojho života.. viem aké to je keď od malička sa niekomu stále na tebe niečo nepáči, keď ťa urážajú a zosmiešňujú. Bolí to veľa rokov a ani v dospelosti to niekedy nezmizne

miriam11
Odpoveď bola odstránená
karolinakr
2. feb 2020

@denisa0504 súhlasím. Tiež si myslím, že nemusia s dedičstvom rátať

cacianka
2. feb 2020

@denisa0504 presne !

Strana
z4