icon

Švagriná mi povedala, že rodím ako jabloň

21. mar 2022

Ako by ste reagovali, keby Vam svagrina povedala, ze rodim ako jablon? Cakame tretie dieta, som piaty rok doma. Este podotkla, ze sa roztahujem v jej dome a nechce sa mi pracovat. Manzelova mama (dochodkyna) vraj pracuje a ja by som len doma sedela. V skutocnosti je polovica domu od manzelovych rodicov a druha polovica je manzelova (dostal darom). Byt (maly 2+1), ktory sme brali na hypoteku prenajimame, pre nas je maly. Mam 100 chuti sa do toho bytu vratit aj s troma detmi. Svagrina k nam chodi len 3x za rok, ale najradsej by som jej dala po papuli

mijo53
26. mar 2022

@ha_space vieš ako dokáže, že druhá polovica, čiže druhá bytová jednotka je zamknutá a tak ako som písala, strechu by platili spolu, alebo napr. plot, dvor, pivnice, ale to je všetko alebo by malo byť uvedené v darovacej zmluve

ha_space
26. mar 2022

@mijo53 Neviem ako to maju s domom. Len ak neni pravne oddeleny dvoma bytovymi jednotkami, svagrina autorky moze pozadovat najom za polovicu domu. Nikto autorke nedokaze, ze druhu polovicu nevyuziva.

fliacik
26. mar 2022

Autorka, mne len jedna vec nie je jasná - prečo Ti tak strašne záleží na tom, aby ste švagrinú z domu vyplatili? Však, ak je dom dvojgeneračný, Vy ste v jednej časti, svokrovci v druhej časti, čo presne Ti prekáža? Však, strechu nad hlavou máte, a ak Vy ste so svokrovcami v pohode, tak si pekne spolu nažívajte, švagrinú párkrát do roka pekne privítaj, pokecaj, čo má nové a vybavené. V jednom z posledných príspevkov ma však zarazila táto Tvoja veta: "Z akeho titulu tu mam ja riesit doktorov, platby za altanky a podobne sracky???" Chcel od Teba niekto, aby si prispela na nejaký altánok? Vznikla hádka preto, že svokrovci objednali niečo, čo užívate aj vy a švagrinú vytočilo, že svokra chodí brigádovať, aby na takéto veci mala, hoci ich nepotrebuje pre seba? Chceš ju silou-mocou vyplatiť z domu preto, aby k Vám nemohla chodiť a vyjadrovať svoje názory (ktoré sa Tebe nepáčia)? Nechcem si domýšľať veci, ktoré tu neboli napísané a nespravodlivo ťa odsúdiť. Len tento predposledný príspevok vyznel veľmi nepekne. Akoby si švagrinú chcela vytrestať za to, že Vám nechce prepustiť svoju polku domu. Tak dup nožičkou, nech sa teda stará aj ona. Prepáč, ale naozaj vyznieva čudne, aby švagriná letela lietadlom odneviemkiaľ, len aby svokre pomohla s triviálnou záležitosťou, keď Ty si v jednom dome s ňou a nechodíš ani do práce. To mi už bez ohľadu na nejaké majetkové vzťahy príde ako normálna vec, čisto s ohľadom na vek a fakt, že ide o rodičov Tvojho manžela. Ja mám svokru v inom meste, ale keby som vedela, že potrebuje zaviesť k lekárovi, alebo je chorá a nevie si nakúpiť atď. atď., tak si toľko času na ňu nájdem a pomôžem.

sasa1310
26. mar 2022

@fliacik ty nevieš prečo jej na tom tak záleží? Veď vyplatením by získala 1/4 podiel z domu.

zuzanockamt
26. mar 2022

@fliacik autorke ide len o majetok, aby niečo vlastnila...teraz nemá nič, potom by manžela donútila k prepisom majetku a svokrovci by boli nahratí - nemali by ani kde dožiť

sasa1310
26. mar 2022

@zuzanockamt mali by kde. Veď by ich predsa vymenila za nových nájomníkov do manželovho bytu. A ešte by jej platili za komplet prenájom. Ja verím, že s jej vyjadrovaním, by s tým žiadny problém nemala. A v dvojgeneračnom dome, sami bez svokrovcov a švagriny - to by bolo ešte pôrodov.

fliacik
26. mar 2022

@sasa1310 No, neviem, či v jej prípade by to bola nejaká výhra. Ak by sa nebodaj niekedy s mužom rozviedli, jemu by ostali 3/4 domu a celý byt. Rozhádať sa s rodinou za to naozaj nestojí, ale ona možno zmýšľa inak.

sasa1310
26. mar 2022

@fliacik niekoľkokrát tu spomenula, že oni chceli v tom dome bývať a chceli ten dom. Všetko bolo účelové

zuzanockamt
26. mar 2022

@sasa1310 to je tiež možné riešenie tejto osoby 🤦 fakt sa to až zle číta a nechce sa mi veriť, že toto je ozaj pravda...že takáto osoba existuje

ha_space
26. mar 2022

@fliacik Vsak ten byt kupil jej muz pred svadbou. Tak preco by mal zostat jej? Dom darovali muzovi jeho rodicia. Preco by mala ona nieco dostat? Ja asi nechapem. Z akeho titulu? Ze niekto si nieco kupi pred svadbou alebo niekomu daruje nieco rodina?

sasa1310
26. mar 2022

@ha_space ja si myslím, že presne pre toto je švagriná na ňu nahnevaná. Asi boli s bratom normálne dohodnutí, alebo normálne sa ešte chovali a boli zodpovední, dokým neprišla do rodiny táto. On mal byt, ona v zahraničí dom. Rodičia svoj dom, svoje súkromie. A potom prišla táto a zrazu sa nasačkovali do rodičovského domu. Zo svojho rodičovského domu sa nechala vyplatiť a nestačil jej ani manželov byt, musela ísť ešte do väčšieho. Preto to možno všetko rieši s ňou. A zbytočné hádky len kvôli autorke.

ha_space
26. mar 2022

@zuzanockamt Ja tomu zas verim. Vela ludi zostava zit v dvojgeneracnych domoch s rodicmi. A chcu, aby im bolo darovane.

drahomirrra
26. mar 2022

Autorka, po tvojich poslednych prispevkoch fakt vidim, ze problem nie je asi svagrina… Ty proste chces cely dom. Teba netrapi starostlivost o svokrovcov, ved su ciperni. Ale to nebudu stale. Ty si to predstavujes ako hurvinek valku. Taketo baraky idu 160k+-. Hlavne teraz.
Mate 80k + na vyplatenie svagrinej? Ved byt je iba tvojho muza, to je jeho vlastnictvo, nie tvoje.
Pises, ze si pol roka pracovala, snad po VS, nie po SS. Lebo keby po SS, tak potom mas cca 24-25 rokov. 24 rocna zena a tretie dieta. Nie si z Oravy? Fuh. V dalsom prispevku pises, ze ste sa s muzom dohodli, ze budes doma. No proste cim dalej tym viac z toho vsetkeho vychadzas ako neskutocne prespekulovana zlatokopka, ale sedlackeho, dedinskeho razenia. Ja cely zivot na RD a nech sa vsetci okolo staraju, lebo ja som matka, kto je viac. Takto to ale nefunguje. Na vlastnu nehnutelnost sa tvrdo maka. Ta sa neprijima od rodicov za panboh zaplat.

zuzanockamt
26. mar 2022

@ha_space Viem,že veľa ľudí takto spolu žije, ale s takouto osobou som sa ešte nestretla.

ha_space
26. mar 2022

@sasa1310 Ja si myslim uplne to iste. Obe deti (brat aj sestra) mali svoje. Sestra v zahranici a brat svoj maly byt. Rodicia dom. Ona prisla a chce majetky.

sasa1310
26. mar 2022

@ha_space a posledná veta. Som zabudla dodať. A chudáci svokrovci celý život dreli na svoj dom a kvôli takejto prišli o všetko a ešte sa im deti hádajú. Prišli o súkromie, babka uteká na brigády aby mala pokoj. A ako vďaku ju nemá kto odviezť k lekárovi ani nemá kto zapojiť umývačku.

drahomirrra
26. mar 2022

@sasa1310
@zuzanockamt
@ha_space Myslite, ze by boli rodicia az tak blbi, ze by nedali do zmluvy vecne bremeno v prave dozitia?

zuzanockamt
26. mar 2022

@drahomirrra prečo z Oravy? Tam sú takéto rodičky ešte, ale je tam plno rozumných žien, ktoré si najskôr zariadia bývanie, potom deti.

zuzanockamt
26. mar 2022

@drahomirrra Ja dúfam,že tú zmluvu konzultovali a majú to tam,

drahomirrra
26. mar 2022

@zuzanockamt Ja som nechcela urazit Oravu, ale proste tam su taketo generacne byvania, vela som sa s tym stretla. Aj s tym, ze muzi makaju ako sroby na tyzdnovkach a mlade zeny od dievcata dieta za dietatom a rodicak a rodicak a rodicak a rodicak…Katolicke nalady, vela, prevela deti…

ha_space
26. mar 2022

@zuzanockamt Ja som z Oravy. A poznam dost ludi, ktori ziju s rodicmi. Alebo vyludia od rodicov pozemky a financie na stavbu. Netrdim, ze kazdy to tak ma. A zeny na Orave velmi nepracuju. Mozno tak ako ucitelky alebo uradnicky. Tam je prace malo. Netvrdim, ze to kazda tak ma. V lete sme mali stretavku. 9 z 13 mojich spoluziacok este nestihlo pracovat. Doma s detmi im je dobre.

mircalla
26. mar 2022

@ha_space Ani nestihne

zuzanockamt
26. mar 2022

@drahomirrra áno, bohužiaľ v hornooravských obciach na hraniciach s Poľskom sa ešte takéto prípady nájdu, ale väčšia časť Oravy je už veľmi dlho normálne civilizovaná - už v minulom storočí to tak bolo.

zuzanockamt
26. mar 2022

@ha_space Som z Oravy a mám úplne iné skúsenosti.

akje
26. mar 2022

@autorka

Ak ta spravne chapem, pracovala si pred detmi, pracovala si po 2. dietati, pracovat budes aj po tretom. Takze z toho mi vychadza, ze ak si lemra, su nou vsetky tieto tu pracujuce matky, ktore ta tu tak oznacuju. Tak a ste v jednom vreci :D teraz ich mozno aj roztrhne :D

Svokrovci navrhli VAM, aby ste sa nastahovali k nim po tom, ako ste si HLADALI VLASTNE BYVANIE. Takze ste nikoho NEZMANIPULOVALI, ako tu tvrdia ostatne zeny, ktore ti tu nadavaju. Takze si normalne vymyslaju a nepravom obvinuju, aka si vychcana. Tssssss..

Svokrovcom idete nakupit, mate dobre vztahy, s vnucatami travia cas ako aj ini stari rodicia. Takze NENECHAVATE SI NAKUPOVAT od svokrovcov, ale este sa ides SAMA SPYTAT, CI MAS NIECO KUPIT, ked tam uz ides. Takze ich iba nezneuzivas ale aktivne sa zaujimas o ich potreby a tieto tu hnevom posadnute zeny OPAT ZAVADZAJU..

Pri prerabke ste IM PREROBILI PODLAHY a CAST KUCHYNE za svoje peniaze a svoj cas, takze NIE STE NEDOPRAJNI VYUZIVACNI IGNORANTI a prejavili ste zaujem aj o ich lepsie byvanie. Takze ste NEPREROBILI IBA SEBE, ako tu tvrdia zvysne hejterky. Chapem to vsetko spravne?

Ja si myslim, ze ak sa raz stalo, ze ste pre nich nieco za tie roky neurobili, ze raz sa vam nedalo ist k doktorovi a raz sa nedala zapojit umyvacka, a ste aktivni pri pomoci rodicom, nezasluzis si tu byt takto oznacovana a zatracovana. Stane sa. To, ze si mohla zavolat niekoho na zapojenie umyvacky mohlo napadnut ako teba, tak aj manzela a aj svagrinu. No nenapadlo to nikomu. Pre par dni nezapojenej umyvacky robit dusno je fakt moc.

Svagrina je proste mimo mesto. Nevie prist. Ma vas poziadat, aby ste sa starali o rodicov a ma sa k tebe a k zvysku rodiny spravat s uctou, ak sa vam raz za cas neda. Pretoze ty a muz ste ti, vdaka ktorym moze zit zivot bez starosti o opateru matky a otca v zahranici. Nerobi to. Je drza. Ak ti je neprijemne sa s nou stretavat, porozpravaj sa o tom s manzelom. Nechod s nou do priamej konfrontacie. Bude z toho len plac v rodine. Nikomu tym nepomozes, ani sebe.

Chapem aj tvoju otazku, preco prave iba ty. Ostatne tu mudruju, ze je to iba tvoja starost starat sa o manzelovych a svagrininych rodicov. NO NIE JE. Je to povinnost tvojho manzela a tvojej svagrinej. Su to ich rodicia. Ich vychovali, oni sa maju starat. Nema to co byt IBA NA TEBE. Mudruju tu mudrice, ze si vychcana privtrena do rodiny, ako si niktos oproti svagrinej ale ked ide o svokrovcov, tak ta tu nutia starat sa o nich ako o svojich. Nazory ako na psychiatrii. Prisposobuju si realite, co sa im hodi. Chapem, ze teraz mas na starosti deti a pribudne ti dalsie. No ak Vam takto krasne vysli v ustrety s byvanim, bolo by z vasej strany vhodne sa viac zaujimat o ich potreby. A v ramci moznosti pomahat, kde to len ide. Ved ak mate take pekne vztahy tak ich tym len utuzis 🙂 spytajte sa s manzelom pre istotu, ci nepotrebuju viac penazi, ci naozaj isla svokra na brigadu kvoli volnemu casu alebo kvoli peniazom. Mozno sa vam to hanbia povedat a mozno za tym naozaj nic nie je. Dohodni sa tiez s manzelom na striedacku o starostlivosti o rodicov a skor nerataj s tym, ze svagrina bude domov cestovat aby im pomahala. Mne toto napriklad pride nevychovane nic nerobit a ked uz konecne nieco urobi, tak nadava tebe, ze nieco urobila pre svojich rodicov? Halo..

A teraz, preco nechce predat svoj podiel. Moze tam byt viacero veci, ktore nema este doriesene. Este nema deti a tym padom si mozno chce nechat svoj domov ako zadne vratka, aby sa mohla vratit, keby bolo zle. Mozno rata s tym, ze ked bude mat deti, bude chciet prist s detmi domov a chce byt este sucastou toho domu a aby aj deti mali pocit, ze im to tam patri. Ja chapem tvoje zmyslanie. No treba sa pozriet aj na nu a na jej puto k domu, aj navzdory tomu, ze sa vyjadrila, ze sa vratit nechce.  Tiez ma urcite svoje predstavy o fungovani v buducnosti a vzhladom na jej povahu vam ich pravdepodobne nepovie, no treba to respektovat.

Ak chces nieco iba svoje, treba ist iba do svojho. Inak ako nevesta nemas moc pravomoci na rozhodovanie. Bohuzial, v takejto situacii, v akej ste, vobec.

Drzim palce

drahomirrra
26. mar 2022

Inak ja musim autorku este raz sklamat. Ono, dar sa da vzdy pytat spat, s tym, ze staci, aby sa obdarovany o darcu nezaujimal, resp nejavil zaujem, alebo sa spraval v rozpore s dobrymi mravmi. Takze jej pristup nestaram sa, svokrovci su mi u prdele by sa s pravne zdatnou svagrinou nemusel vyplatit.

ha_space
26. mar 2022

@zuzanockamt Ja ti verim. Ako som uz povedala ja tam poznam zeny ktore pracuju v skolstve, v zdravotnictve, na urade alebo nepracuju vobec a ani sa nechystaju. Som z dediny blizko Polska.

sasa1310
26. mar 2022

@akje zle chápeš. pracovala iba polroka.
Aké šlachetné od nich, že nákupy si robia sami.

zuzanockamt
26. mar 2022

@ha_space Ja som z tej civilizovanej časti Oravy 😂 - poznám právničky, zdravotníčky, prekladateľky, psychologičky, predavačky, kuchárky, čašníčky, robotníčky, atď. Spolužiačky pracujú, nesedia doma.

drahomirrra
26. mar 2022

@akje Nie, pracovala pol roka. Odvtedy je na rodicakoch. 5ty rok. A nenapisala, ci pracovala pol roka po strednej, ci po vyske.