icon

Švagriná mi povedala, že rodím ako jabloň

21. mar 2022

Ako by ste reagovali, keby Vam svagrina povedala, ze rodim ako jablon? Cakame tretie dieta, som piaty rok doma. Este podotkla, ze sa roztahujem v jej dome a nechce sa mi pracovat. Manzelova mama (dochodkyna) vraj pracuje a ja by som len doma sedela. V skutocnosti je polovica domu od manzelovych rodicov a druha polovica je manzelova (dostal darom). Byt (maly 2+1), ktory sme brali na hypoteku prenajimame, pre nas je maly. Mam 100 chuti sa do toho bytu vratit aj s troma detmi. Svagrina k nam chodi len 3x za rok, ale najradsej by som jej dala po papuli

kiwi3
21. mar 2022

sory, ale tiez si myslim, ze svagrina ma pravdu. aj prihoda s umyvackou - to ste si naozaj ten kocik nemohli kupit sami? nedochadza ti, ze ich tych muzovych rodicov fakt vyuzivate? ziadny normalny clovek by to od nich neprijal a toboz, ked si chceli kupit nieco naozaj potrebne do domacnosti. 🙄 stari ludia, do vlastnej domacnosti, aby sa nemuseli dret...

smuhyta
21. mar 2022

Ja zareagujem iba nato,ze ty tvrdis ,ze svagrina sa uz nikdy nechce vratit.A ze pochytila neviem ake muchy divne zmyslanie v zahranici.Ved ona sa nema kam vratit !Vy si zoberiete cele poschodie aj ked prerobite ale byvate sami.Co ste si nezobrali poschodie kde su svokrovci ,ved tak strasne tam chcete byvat.Ona kded sa vyda a porodi 3deti kam sa nastahuje,jej nikto teraz neda cele samostatne poschodie.Svokra sa este naplace.

kristinaanna
21. mar 2022

Dôchodcovia nemajú na bývanie, ich deti berú hypotéky, nemajú z čoho žiť ale hlavne ze každý býva sam, lebo by sa niekto musel trochu prispôsobit 🤦‍♀️ a všetci len čakajú kto koho vyplatí?

maris5
21. mar 2022

@bluka2 a potom prides do dochodkoveho veku a zistis, ze ta bezdetna kolegyna ma o 300€ vacsi dochodok ako ta ktora vychovala 4 deti. Skoro ma vykotilo ked som uvidela tu statistiku.

iwesska
21. mar 2022

Moji svokrovci su tiez taky,ze nam "nutia pomoc", ale moj muz je taky,ze neprijme. Kocik by som neprijala,nie je to malickost,ja by som trvala na tom,aby si umyvacku miesto toho kupili. Ja tiez stojim na muzovej strane v tomto.
Co sa domu tyka,pride mi divne,ze svokrovci vam ponukli cele poschodie,kt.bolo treba zrekonstruovat,ale vy ste to nechceli,az kym vam to nedaruju. To je dost divne teda🤔 Hlavne ked ste svoj byt mali. Prerabat ste zacali az ked ste zistili,ze uz to mate zadarmo. Ja by som toto tiez ako muzova sestra nevedela pochopit. A je jedno ci byva za prvym domom,alebo na Novom Zelande.

iwesska
21. mar 2022

@maris5 Tak lebo ta,co vychovala 4 deti bola urcite viac doma,ako ta,co ten cas odpracovala. Cize logicky odvadzala viac dani. Mne skor prekaza,ze bezdetne idu v rovnakom veku do dochodku,ako tie,co si uz znicili nervy pri detoch.

betulinka1
21. mar 2022

Autorka vobec neries svagrinu a ani niektore fakt nevhodne poznamky. Myslim si, ze je fajn ako to manzelovi rodicia vyriešili a darovali vam polovicu domu. Prerobili ste si ho za svoje a mate tam pravo byvat. Rodicia su tiez radi, ze vas tam maju a mozu vidiet svoje vnucata a sucasne tam maju istotu, ze im pomôžete. Inak by vas do domu ani nevolali. Takziez pre deti je fajn, ze maju svojich starych rodicov pri sebe. Svagrina a aj niektore zeny tu, by sa mali zamysliet nad tym, preco vlastná mama tají svojej dcere brigádu. Asi ju matka velmi dobre pozna. Svagrinu ber aka je, ok povedz si co chces, pochop, ze sa o rodicov boji. Ja by som ju iba stopla v tom, ze nech vas neočierňuje, pretoze vy ste pri rodičoch a nie ona. Vy budete primárne pri nich, ked budu potrebovat vacsiu pomoc. Treba sa jej spytat, ci by pokojnejšie spávala ak by ste aj vy odisli tisíce km od nich a ostali by sami. Myslim si, ze vy robite sluzbu jej, ze ste tam. Dolezite je, ze žijete spokojne s rodicmi a tie 3 navstevy rocne vydržíte.

annamalaga
21. mar 2022

No a ešte jedna vec, vedeli ste, že švagriná bude vyvádzať, prečo ju chlap neusmerní, že sa má kľudnejšie správať, prečo ste vôbec išli do toho domu? Je to onicom, svokra ešte oľutuje, že Vám niečo prepísala, švagriná má niečo v zahraničí? Byt , priateľa , dobrú prácu? Ostáva tam natrvalo?

diusqa761
21. mar 2022

Tak podľa toho čo píšeš aj keď odídete do svojho stále bude mudrovať do toho že nepracuješ, že si na materskej, keď budeš aj pracovať isto to nebude dosť dobré... dala by som jej raz dobrý výplach žalúdku nech sa naučí s vami jednať a rozprávať s rešpektom a nestrká nos do vášho súkromia inak bude pre vás akurát vzduch. Ak by neprestala tak pri každej návšteve sa na tých pár dní zoberiem s deťmi preč (k rodičom, hotel, wellness, spravím si s deťmi pekný víkend) a ak by sa nedalo zrovna odísť by som s ňou jednala ako by tam nebola. Nepozdravila, nevšímala si ju a nech si ju rieši tvoj muž.

nenne9
21. mar 2022

@zuzubb007 no hej ale svagrina sa mozno citi ukrivdena.zato ze nema deti a pracuje v zahranici, nema narok na svoje miesto u rodicov?brat dostal jedno poschodie, ona dostala co?mne sa zda trapne ze sa nasackovala jedna dospela rodina k rodicom s tym, ze byt je im maly.tak nech sa postataraju o vacsi, alebo teda vyplatia slobodnu sestru.zato ze nema deti je menejcenna? To tiez nie je fer

annamalaga
21. mar 2022

Ináč , ale kočiar od svokry by som ja ale nepriala tiež.

nenne9
21. mar 2022

@slavomira1980 krasne si to povedala.zeny co tu autorke pritakavaju a svagrinej by dali po papuli zrejme tiez nemaju skrupule kdekoho vyzierat.akoze "ja som mater a kto ne vác" no haloooo, preco by slobodne a bezdetne zeny boli nieco menej ako matky? To co je? Zato ze nema deti, ma dret v zahranici a nic nedostat a to uz ako? Moj muz ma tiez slobodnu bezdetnu sestru a svokrovci nam vzdy delili rovnako, napoly.hanba by ma fackala keby nam napriklad z predaja garaze alebo zahrady dali viac ako manzelovej slobodnej sestre?a to uz preco?😳

autor
21. mar 2022

Do rekonstrukcie sme vrazili nie male peniaze. A rekonstruovat dom, ktory neni nas, mi rozhodne rozumne neprislo. Aj ja aj manzel sme svokrovcom xkrat hovorili, nech svagrinej tu polovicu daraju, kupime to od nej a bude po probleme. Problem ma svagrina. On nechce prijat dar od svokrovcov, pretoze potom uz nebudu mat nic. Naviac ona mysli, ze to my svokrovcov nutime. Vraj my s manzelom sa chceme svokrovcov zbavit. To pravda nieje. My pocitame s vecnym bremenom. Tak by bol dom nas, svagrina vyplatena a svokrovci by byvali s nami na celom jednom velkom poschodi, kedze my svoje poschodie mame. Svagrina robi prieky. Takto sa zbavuju domov stari ludia len na Slovensku a podla nej zle dopadnu. Ona od nich nechce dar prijat, lebo vraj len jej zalezi na rodicoch. A my sme ti zli. My sme svokrovcom nikdy nechceli vyhodit. Co sa tyka plateni energii, tak vsetky platime my. Vsetky do jednej. Rekonstruovali sme sami. V dome si vari kazdy sam - svokra vo svojej a ja vo svojej kuchyni. Ked je svokra prec (a ja o tom viem), prinesiem svokrovcom obed. Co sa tyka kocika, svokra stoj co stoj na tom trvala. Ale ano to bola blbost, ze sme to prijali. Lenze svokra ona furt kupuje detom a ja o tom ani neviem. Ona sa dovali uz s kupenou kolobezkou k narodeninam a vianociam. Ja som jej x krat povedala nech to nerobi. Lenze svagrina to cele chape inak. Ona je nazoru, ze svokra chodi na brigadu prave preto, aby nam mohla davat. Naucit starych ludi objednavat cez internet je niekedy na skodu. A furt je nieco. Svokra chcela umyvacku, potom zasa nechcela, lebo svokor povedal ze to je blbost. Svagrina to vyhodnotila tak, ze oni si umyvacku dovolit nemozu, lebo platia nam. Umyvacku objednala svagrina, kurier priviezol. A my s manzelom sme tak neschopni, ze nedokazeme ani zapojit (manzel v praci a ja to neviem). Ako som uz pisala my nemame problem ju vyplatit, ale ona nechce darovanu polovicu prijat. Ze to je podla nej vychcanost slovakov byvat v darovanom. A este, svokrovci chceli darovat tu polovicu domu nam obom s manzelom. To bolo revu. Skoro pravnika zavolala. Ze takto matky, co cely zivot nic nerobia, lahko prichadzaju k majetku a dochodcovia o domov. Podotykam, pomerne narocna rekonstukcia bola zo spolocnych (mojich aj manzelovych) penazi. Ale polovica domu musela byt darovana len manzelovi. Aby bol pokoj, suhlasila som. Svagrinu by roztrhlo na kusky.

autor
21. mar 2022

@annamalaga Svagrina ma v zahranici novopostaveny dom, manzela a zaraba tolko, ze na Slovensku sa o tom ani nikomu nesniva. Jej manzel este viac.

nenne9
21. mar 2022

Haha a ze svagrina zavidi😀

sasa1310
21. mar 2022

kurnik, tak vy máte byt a nemalé peniaze rekonštruujete do domu. To bolo od vás účelové, aby svokrovci prepísali na manžela jeho časť. Tie nemalé peniaze + predaj vášho bytu, by vám isto vyšiel nejaký veľkorysý byt alebo domček. Ale ja viem, prečo ste investovali radšej do cudzieho. Aby sa z cudzieho stal váš. Problém nastal v tom, že je jeden človek, ktorý vás prekukol

veronikaszabova
21. mar 2022

Tak ja suhlasim so svagrinou. A necudujem sa, ze nechce prijat dar od rodicov.
Za mna to, co ste spravili, je uplna vychcanost z vasej strany.

autor
21. mar 2022

@sasa1310 To neni pravda. My sme sa tak dohodli. My zrekonstuujeme cely dom a oni nam daruju polovicu. Teda manzelovi. Ale ano, velmi sme chceli do domu. A svokrovci su normalni ludia s vlastnymi zalubami, preto som to aj privitala. So svokrovcami som nikdy nemala problem, nas problem bol vzdy svagrina. My ju kludne vyplatime. Ona nechce.

sasa1310
21. mar 2022

Sama si viackrát písala, že chceli ste ísť veľmi do toho domu. Aj sa vám to podarilo. Chamižne. Apropo, len tvojmu mužovi. Ty nemáš z toho nič. Akurát si do neho investovala spoločné. Ešte to by si mala vyriešiť, keď už ste vyriešili aj darovanie počas života.
A neverím, ti, že ste to tak naschvál neurobili. Ono každému sa raz všetko vráti.

autor
21. mar 2022

A z nasetrenych penazi a predaja bytu sme chceli stavat dom, len nebolo kde. Svokrovci maju dom obrovsky a doteraz sme nemali s nimi problem. Im aj nam sme zrekonstruovali, manzelovi dali polovicu. Nebyt svagrinej, je vsetko v poriadku. Nevyplatit nechce.

1andrea111
21. mar 2022

Nerieš to, veď keď príde len par krát do roka, vydržíš

zuzanockamt
21. mar 2022

Autorka: Počet detí a počet rokov strávených doma neriešim. Keď ťa to baví, to je len tvoja vec, roď a seď doma.
Ale druhá vec je, že ste prišli k domu ako slepé kura k zrnu a ešte aj máte zisk z vášho bytu. Na tú polku domu, kde si aj ty, ktorá patrí svokre, má nárok aj švagriná. Tiež by mi asi vadilo, keby niekto sedel aj v mojom a nepracoval a profitoval zo svojho bývania. Ona tiež môže dať svoje do podnájmu a príde k mame.
Komentáre som nečítala.

simca06022011
21. mar 2022

@sasa1310 tak samozrejme ked prerábas dom niekoho tak si das z neho prepísať.

mamutka
21. mar 2022

Nuž, ja nemám rada keď je niekto nasackovany u rodičov, keď muž musí driet na tyzdnovkach a žena len doma sedí a pod, ale každá situácia a rodina je iná. A ako tak čítam o správaní svagrinej, mam z nej zlý pocit. Tiež mam jednu toxicku švagrinu. Človek ktorý to nezažil si nevie predstaviť čoho je taka osoba schopná. To vyblakovanie, to poznám, jeden sa vôbec ku slovu nedostane, keď ona začne. Pritom absolútne nedokáže prijať jednoducho vysvetlený fakt. Ma červenú pred očami, zjape, ide si svoje a nič sa jej nedá vysvetliť. U nás je to tak, že čím viac jej človek chce vyhovieť, tým je agresivnejsia. Na každého v rodine. Rokmi mam odpozorované, že nenávidí šťastných ľudí. Jej stačí vidieť pohodu, harmóniu v rodine a už sa začne ozývať s intrigami a ohovaranim. Keby sme my niekedy prijali niečo od svokrovcov, tak by nastalo peklo také, že si to clovek nevie predstaviť. A to všetko preto, že nie je spokojná so svojím životom. Ta by snáď aj zabila, aby uhnala milionára. Podarilo sa, aj dieťaťom si ho priputala, keď sa opil, lenže on ju nemá za nič, neváži si ju ani trochu, ona ale hra divadlo "veľká dáma". A z tej unavnej pretvárky ma potom nervy, ktoré ventiluje kde len môže. Takže ak máte fakt toxicku krasotinu v rodine, gratulujem

slavomira1980
21. mar 2022

Uz sa nestrapnuj ty Maria Terezia. Ste tak strasne ferovi a dobrosrdecni ludia,ze ste si vydupali prepis polovice domu, aby te neprerabali "cudzie". Velmi ste chceli do domu a ste tak uzasni a chapavi, ze ste svagrinu pripravili o domov na slovensku v rodicovskom dome, kde uz nema ani kde sklonit hlavu ked pride 3x do roka, lebo ona je v zahranici a aj tak jej ho nebude potrebovat, lenze na rozdiel od teba ona pracuje a zaraba peniaze. Vraj ste prerabali za nemale peniaze. Preco ste teda tu neskutocbe velku investovanu sumu spolu z ceny predaja mini bytu neinvestovali do kupy vlastneho pozemku a domu? Alebo moznost B preco ste si za tie nemale investovane peniaze nekupili vacsi byt kym ste sa rozhodli plodit dalsich potomkov?ja ti poviem preco. Lebo keby ste si mali vsetko sami nadobudnut, zostali by ste v tej malej kralikarni a netiekli by vam peniazky do vrecka z prenajmu. Takto ste si zadarmo manipulaciou vydupali polovicu obrovskeho domu, byt ste si nechali aby vam aj z toho kvapkalo a este aj pi*ujes na svagrinu lebo vam nastavikla zrkadlo. A este mi vysvetli argument- nestavali sme lebo nebolo kde.? Wtf? To sa akoze minuly vsetky stavebne parcely n Slovensku? Daj si facku , prizivnicka

zuzanockamt
21. mar 2022

Autorka: A prečo by mali svokrovci aj tebe niečo darovať? Ešteže sa podarilo švagrinej zabojovať.

h2
21. mar 2022

@tncka Nie, pes nie je zakopaný v tom, že nemá deti. Ale že v rodičovskom dome, kde vyrástla, sa rozťahuje cudzia žena, správa sa tam, ako pani domu a jej dáva najavo, že už je tam nežiadúca, lebo žije v zahraničí a nemala by mať teda nárok na nič a už vôbec nie liezť jej 3x do roka do súkromia.

madeline1
21. mar 2022

Mali by ste byvat sami a nie s dalsou zakladnou rodinou. Polka domu v ktorom zijes je sice manzelova, ale druha polka bude tvojej svagriny a mate aj rodicov/svokrovcov, tri male deti, niekolko generacii a rodin, kazdy potrebuje svoj klud. Neviete ten vas byt refinancovat a kupit vacsi? A ten dom v ktorom zijete je pol na pol, dvoj generacny alebo vari svokra a na kupelke si klopkate? Vo vasom pripade si kazdopadne skuste vyriesit vlastne byvanie.

sasa1310
21. mar 2022

@simca06022011 to je samozrejme. Len tu nebol dôvod rekonštrukcie toho domu. To bol totiž účel, aby na nich prepísali. Keby chceli bývať v dome, stačilo predať byt a doplatiť (peniaze z prerábky).

autor
21. mar 2022

@1andrea111 Vydrzim. Len ked dojde vrieskajuc, ze svokrovcov tyrame a ona im musi prispievat (ona im sama dobrovolne kupi), mam chut plakat a byt zatvorena niekde v kute. Ja si nespominam, ze so svokrovcami sme mali niekedy problem. Ked im nieco treba (opravit, odviezt) manzel vzdy urobi. Len nie hned, lebo je v praci. Ja ked vidim, tiez obed donesiem. My sestru kludne vyplatime a svokrovcov nikdy nevyhodime. My si tu nijak nelezieme na nervy ani nic. Mame kazdy svoje poschodie, deti sa pohraju zo svokrovcami. Svokor je skor taky nespolocensky. Ked treba, jeden druhemu pomozeme. Inak kazdy ma svoje. Svokor lepi lietadla, pozera tv, hra sa s vnucatmi. Svokra chodi na brigadu, pozeta tv, vari, hra sa s vnucatmi. Ja sa staram o deti, domacnost, zahrada. Manzel pracuje a pomaha mi. Ked vsak treba jeden pre druheho nieco spravit, zaklopeme na seba a pomozeme si, spytame sa ci nieco nechcu z obchodu. Ale svokrovci su samostatni. Svokra vari aj ked som jej obed doniesla. Tak uz nosim menej. Ked idem do obchodu spytam sa ci nieco nechce. Niekedy nieco chce, ale malo. Oni su chodia nakupovat sami.